Προς το περιεχόμενο

Δεύτερη επανδρωμένη αποστολή της SpaceX για λογαριασμό της NASA


Harmwell

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τέσσερις αστροναύτες, τρεις Αμερικανοί και ένας Ιάπωνας, αναχώρησαν από τη Φλόριντα με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το πλήρωμα βρέθηκε σε τροχιά χρησιμοποιώντας πύραυλο και θαλαμίσκο της εταιρίας SpaceX. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που η ιδιωτική εταιρία παρέχει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Η NASA έκανε λόγο για μια νέα εποχή, κατά την οποία τις αποστολές ρουτίνας που θα μεταφέρουν αστροναύτες σε αποστολές σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη θα τις αναλαμβάνουν ιδιώτες εταίροι.

Οι τέσσερις αστροναύτες που κατευθύνονται στον ISS είναι οι Αμερικανοί Michael Hopkins, Victor Glover και Shannon Walker, καθώς και ο Soichi Noguchi, ένας ιδιαίτερα έμπειρος αστροναύτης της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας (JAXA). Η συμμετοχή του Noguchi στη συγκεκριμένη αποστολή τον καθιστά μόλις τον τρίτο άνθρωπο στην ιστορία που άφησε πίσω του τη Γη επιβαίνοντας σε τρεις διαφορετικούς τύπους διαστημοπλοίων, καθώς στο παρελθόν είχε ταξιδέψει με το Soyuz και το διαστημικό λεωφορείο.

Ο θαλαμίσκος Dragon, στην κορυφή ενός πυραύλου Falcon, απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 19:27 τοπική ώρα (02:27 ξημερώματα Δευτέρας, ώρα Ελλάδος). Ο Falcon χρειάστηκε 12 λεπτά προκειμένου να οδηγήσει το Dragon στο σωστό σημείο του ουρανού και εκεί να αφήσει το θαλαμίσκο ελεύθερο για να συνεχίσει την πορεία του. «Συγχαρητήρια, ήταν μια καταπληκτική εμπειρία», ενημέρωσε ο κυβερνήτης της αποστολής, Mike Hopkins, το κέντορ ελέγχου. «Συγχαρητήρια σε όλους. Το Resilience βρίσκεται σε τροχιά».

«Resilience» είναι το όνομα που έδωσαν οι αστροναύτες στο θαλαμίσκο τους, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει τους δικούς του ωστήρες προκειμένου να καλύψει την υπόλοιπη απόσταση μέχρι το σταθμό. Η άφιξη στην τροχιακή βάση είναι προγραμματισμένη γύρω στις 6 το πρωί της Τρίτης, ώρα Ελλάδος.
Με την άφιξή τους στον ISS, τα μέλη του πληρώματος θα συναντήσουν την Kate Rubins, αστροναύτη της NASA, καθώς και τους κοσμοναύτες Sergey Ryzhikov και Sergey Kud-Sverchkov, της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Η παρουσία επτά ανθρώπων στο διαστημικό σταθμό, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη σε ύψος 410 χιλιομέτρων, θα επιτρέψει τον τριπλασιασμό των επιστημονικών πειραμάτων που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ειδικό περιβάλλον μικροβαρύτητας που παρέχει ο ISS.
Η SpaceX έχει υπογράψει με τη NASA συμβόλαια που υπερβαίνουν σε αξία τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, αναλαμβάνοντας να αναπτύξει, να δοκιμάσει και στη συνέχεια να παράσχει υπηρεσίες μεταφοράς αστροναυτών από και προς τον ISS.

crew-1.jpg.31b99932293227908d541c0abf5d3887.jpg

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η εταιρία προχώρησε το Μάιο σε αποστολή με σκοπό την επιβεβαίωση αυτής της δυνατότητας, οπότε οι αστροναύτες Doug Hurley και Bob Behnken μεταφέρθηκαν στο διεθνή διαστημικό σταθμό, επιστρέφοντας λίγο καιρό μετά με ασφάλεια στη Γη.

Τα συμβόλαια προβλέπουν την πραγματοποίηση έξι «επιχειρησιακών», ή αλλιώς τακτικών, αποστολών, με τη συγκεκριμένη να καταγράφεται ως η πρώτη.
«Το σημαντικό εδώ είναι πως πλέον φεύγουμε από το στάδιο της ανάπτυξης και δοκιμών και περνούμε σε αυτό των τακτικών πτήσεων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αποστολή εγκρίθηκε από την Ομοσπονδιακή Διεύθυνση Αεροπλοΐας. Επομένως, πρόκειται για μια πραγματικά εμπορική εκτόξευση», σχολίασε ο διευθυντής της NASA, Jim Bridenstine.

Η NASA έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία με τη Boeing, αν και το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται περισσότερο από ένα χρόνο πίσω από εκείνο της SpaceX.
H αμερικανική διαστημική υπηρεσία δηλώνει πως αυτό το νέο μοντέλο ανάθεσης των αποστολών προς σημεία σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη εξοικονομεί δισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος της NASA είναι να αξιοποιήσει αυτά τα ποσά προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα προγράμματά της με προορισμό τη Σελήνη και τον Άρη. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, η NASA έχει ξεκινήσει ήδη τις δοκιμές ενός κολοσσιαίου νέου πυραύλου, με τον οποίο σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες στην επιφάνεια της σελήνης για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, στόχο τον οποίο ευελπιστεί να πετύχει μέσα στο 2024 ή λίγο αργότερα.

Στο μεταξύ, οι Hopkins, Glover και Noguchi θα παραμείνουν στον ISS για διάστημα έξι μηνών. Λίγο πριν την επιστροφή τους στη Γη, θα υποδεχτούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ένα άλλο πλήρωμα, το οποίο θα φτάσει εκεί με πύραυλο και θαλαμίσκο της SpaceX, προκειμένου να τους παραδώσουν τα ηνία του σταθμού.

_112424554_space_x_dragon_capsule_inf640-2x-nc.png.905c3078a9257ebf46ecd2eeac655fe7.png

Μάλιστα, ο επόμενος χρόνος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα απαιτητικός για την ιδιωτική εταιρία με έδρα την Καλιφόρνια, καθώς είναι προγραμματισμένη η πραγματοποίηση πολλών εκτοξεύσεων, τόσο για την επανδρωμένη όσο και μη επανδρωμένη εκδοχή του Dragon. «Μέσα στους επόμενους δεκαπέντε μήνες, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πραγματοποιήσουμε περίπου επτά αποστολές με το Dragon. Η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεί το πρώτο βήμα για την πρακτικά συνεχή παρουσία ενός Dragon σε τροχιά -εφόσον όλα πάνε καλά- και οπωσδήποτε συνιστά την αφετηρία μιας νέας εποχής στις επανδρωμένες πτήσεις προς το διάστημα», ανέφερε η Gwynne Shotwell, πρόεδρος της SpaceX.

Η Shotwell βρισκόταν στο διαστημικό κέντρο Κένεντι, υπεύθυνη για την επικοινωνία με τα ΜΜΕ, καθώς ο Elon Musk, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, φέρεται να ταλαιπωρείται από ήπια συμπτώματα του Covid. H NASA απέσυρε τα διαστημικά λεωφορεία το 2011. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, αγόραζε θέσεις για τους αστροναύτες της στα ρωσικά Soyuz.

Η δυνατότητα αυτή θα τερματιστεί τώρα, καθώς θα προτιμώνται τα αμερικανικά διαστημόπλοια. Όμως Αμερικανοί αστροναύτες θα εξακολουθήσουν να ταξιδεύουν με προορισμό τον ISS επιβαίνοντας σε Soyuz, από καιρό σε καιρό, απλά χωρίς την καταβολή χρημάτων. Αντί πληρωμής, Ρώσοι κοσμοναύτες θα εξασφαλίζουν θέσεις στους αμερικανικούς θαλαμίσκους. Το νέο πλήρωμα θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις διαστημικούς περιπάτους, στο διάστημα της παραμονής του στο σταθμό.

_110935597_51536246.jpg.2a7b2eb56bf34af6e541db523aadf059.jpg

Στη διάρκεια ενός από αυτούς, θα εγκαταστήσουν την πρώτη σημαντική Βρετανική συνεισφορά στο σταθμό. Πρόκειται για το τερματικό ColKa. Κατασκευασμένη από την MDA UK, αυτή η συσκευή θα επιτρέπει στους αστροναύτες να επικοινωνούν με επιστήμονες αλλά και συγγενείς τους στη Γη, με υψηλές ταχύτητες σύνδεσης. Το ColKa πρόκειται να τοποθετηθεί στην εξωτερική πλευρά του Columbus, του ευρωπαϊκού ερευνητικού προσαρτήματος στον ISS. Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στο σταθμό καθώς είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), ενός διακρατικού οργανισμού που αποτελεί διακριτή νομική οντότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

H SpaceX ειναι εταιρια φαινομενο. Σε λιγα χρονια καταφερε να ειναι η κορυφαια διαστημικη εταιρια στον κοσμο. Ας ειναι καλα ο Musk βεβαια, μας εχει παει σαν ανθρωποτητα δεκαετιες μπροστα ( τεχνολογικα).

  • Like 10
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, gbras είπε

H SpaceX ειναι εταιρια φαινομενο. Σε λιγα χρονια καταφερε να ειναι η κορυφαια διαστημικη εταιρια στον κοσμο. Ας ειναι καλα ο Musk βεβαια, μας εχει παει σαν ανθρωποτητα δεκαετιες μπροστα ( τεχνολογικα).

Τα παραλες φιλτατε !!! δε νομιζω οτι ζεις μεχρι ωρας λογω των καινοτομιων καποια εταιρειας του Musk ...απλα ιδιωτης επιχειρηματιας ειναι που ψαχνει το κερδος οπως ολοι  ...τα περισσοτερα τα εχουν ηδη εφευρει αλλοι, πολυ πριν απο αυτον.

Επεξ/σία από georgetsl
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 λεπτά πριν, tamis είπε

καλά θα κάνεις να αλλάξεις πλευρό όπως κοιμάσαι. 
1ον ήταν αυτός που ουσιαστικά έφερε την ηλεκτροκίνηση γιατί κανένας δεν ήθελε να κάνει την κίνηση τα λεφτά ήταν πολλά και δεν σύμφερε κανέναν, οι πατέντες του δίνονται προς κοινή χρήση για το σκόπο της εξάπλωσης της ηλεκτροκίνησης και της διάσωσης της εταιρίας. (ναι έχω μετοχές και ξέρω για τι πράγμα μιλάω και μάλιστα πάρα πολλές)
2ον spaceX ο άνθρωπος που κατάφερε να ρίξει το κόστος εκτόξευσης του κάθε κιλού στο διάστημα από δεκάδες εκατομύρια δολλάρια σε μερικές χιλιάδες δολλάρια, πως? απλά μωρέ... τίποτα ιδιαίτερο... να απλά φεύγουν και γυρνάνε ξανά με το κώλο πίσω... κλάιν... ο άνθρωπος που θέλει να κάνει αποικία στον Αρη γιατί θεωρεί ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει να έιναι ένα είδος μονοπλανητικό... κλάιν σιγα το όραμα... για τα λεφτά και αυτό μωρέ... ο άνθρωπος που ότι βγάζει το επενδύει στις εταιρίες του....
3)boring company... κλαιν μαιν μωρέ 
4) έλυσε το ενεργειακό πρόβλημα  από χώρες που δεκαετίες είχαν blackout και δε μπορούσαν να το φτιάξουν... αυστραλία τρανό παράδειγμα που έβαλε στοίχημα ότι σε ένα τρίμηνο θα είχε φτιάξει το battery pack και όχι θα τους το έκανε δώρο... (το έφτιαξε εντός χρονικού ορίζοντα)
5)ai... 
αλλά τι να ξέρει και αυτός.... για τα λεφτά τα κάνει... να έχει μερικά δεκάδες δισεκατομμύρια ακόμα λες και θα είχε διαφορά... ρε διαβάστε και ενημερωθείτε πρώτα. σημασία δεν έχει η παρθενογέννηση αλλά το πως θα εξελίξεις κάτι από το 1 και να το πας στο 10000000000000
 

 

Με έπεισες.       << Η SpaceX έχει υπογράψει με τη NASA συμβόλαια που υπερβαίνουν σε αξία τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, αναλαμβάνοντας να αναπτύξει, να δοκιμάσει και στη συνέχεια να παράσχει υπηρεσίες μεταφοράς αστροναυτών από και προς τον ISS.>>     το Αμερικανικο κρατος δηλαδη παιρνει απο την δεξια τσεπη(φορολογουμενους)  φραγκα , και τα δινει στην αριστερη τσεπη που λεγεται Musk ή οτι αλλο θελεις  , για να δουλεψει για λογαριασμο του Αμερικανικου κρατους παράσχοντάς του ,τεχνογνωσια απο την ΝΑΣΑ .... ΟΚ.....για αυτο δεν περισσευει και κανα σεντς στις ΗΠΑ να κανουν καθολικο συστημα υγειας ,οπου εαν μεινεις ανεργος εισαι αναγκασμενος να κανεις ραμματα στο πεζοδρομιο μονος σου ...τωρα με αυτο ,θα τους κανει ραμματα ο Musk!!

Επεξ/σία από georgetsl
  • Confused 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

το ωραιο ειναι οτι η First Class ειναι πιο φθηνη, γυρω στα $25m/καθισμα διαφορα νομιζω σε σχεση με το Soyuz

Επεξ/σία από KilliK
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με αυτά και με αυτά έφτασε και ο musk μετά από 15 χρόνια προσπαθειών (άσχετα αν μας είχε πει ότι πριν 2-3 χρόνια θα ήταν στη Σελήνη) στο διαστημικό σταθμό με τα λεφτά των Αμερικανών πολιτών και την τεχνολογία της NASA  κάτι το οποίο για τους Ρώσσους εδώ και χρόνια είναι μία ρουτίνα.

Άντε και στη Σελήνη.Βέβαια αν δούμε ΛΊΓΟ τις αποστάσεις διαστημικός Σταθμός 400 χιλιόμετρα από τη γη Σελήνη 284.400 χιλιόμετρα άραγε θα προλάβουμε το δούμε;;;;

  • Like 1
  • Confused 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, papoys1 είπε

Με αυτά και με αυτά έφτασε και ο musk μετά από 15 χρόνια προσπαθειών (άσχετα αν μας είχε πει ότι πριν 2-3 χρόνια θα ήταν στη Σελήνη) στο διαστημικό σταθμό με τα λεφτά των Αμερικανών πολιτών και την τεχνολογία της NASA  κάτι το οποίο για τους Ρώσσους εδώ και χρόνια είναι μία ρουτίνα.

Άντε και στη Σελήνη.Βέβαια αν δούμε ΛΊΓΟ τις αποστάσεις διαστημικός Σταθμός 400 χιλιόμετρα από τη γη Σελήνη 284.400 χιλιόμετρα άραγε θα προλάβουμε το δούμε;;;;

Οι αργοπορείες προκύπτουν από τα ζητήματα ασφαλείας ... Θυμίσου το λεοφωρείο που έκανε μπαμ ... Μία τόσο δα πετραδούλα το έκανε σκόνη ....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

11 ώρες πριν, georgetsl είπε

Με έπεισες.       << Η SpaceX έχει υπογράψει με τη NASA συμβόλαια που υπερβαίνουν σε αξία τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, αναλαμβάνοντας να αναπτύξει, να δοκιμάσει και στη συνέχεια να παράσχει υπηρεσίες μεταφοράς αστροναυτών από και προς τον ISS.>>     το Αμερικανικο κρατος δηλαδη παιρνει απο την δεξια τσεπη(φορολογουμενους)  φραγκα , και τα δινει στην αριστερη τσεπη που λεγεται Musk ή οτι αλλο θελεις  , για να δουλεψει για λογαριασμο του Αμερικανικου κρατους παράσχοντάς του ,τεχνογνωσια απο την ΝΑΣΑ .... ΟΚ.....για αυτο δεν περισσευει και κανα σεντς στις ΗΠΑ να κανουν καθολικο συστημα υγειας ,οπου εαν μεινεις ανεργος εισαι αναγκασμενος να κανεις ραμματα στο πεζοδρομιο μονος σου ...τωρα με αυτο ,θα τους κανει ραμματα ο Musk!!

Αν κοιτάξεις την SpaceX με πολύ zoom out, μπορεί και να φαίνεται κάπως έτσι όπως περιγράφεις. Με πάρα πολύ zoom out όμως. Λες πράγματα για τον Elon Musk που οι πράξεις του δείχνουν διαφορετικά. Παραλίγο να χρεοκοπήσει στις δοκιμές του Falcon, με την τελευταία του επένδυση έπαιζε και τα κατάφερε στο τελευταίο τεστ.

Αν το σκεφτείς, κανένας σχεδόν δεν παράγει κάτι νέο. Το θέμα είναι πως θα πάρεις την υπάρχουσα γνώση και θεωρίες, θα τα αναπτύξεις και εφαρμόσεις. Προς το παρόν ο Musk αυτό φαίνεται να κάνει, με τα hyperloops, με την SpaceX, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τις μπαταρίες, τα solar panels, ίσως με το openAI (αν και σχεδόν βγήκε όταν μπήκε η microsoft, αν κατάλαβα καλά), ίσως με την Neuralink, μπορεί και με την Starlink. Δεν θέλω να αναφέρω το wiki του, απλά πιστεύω πως δεν έχεις αρκετές πληροφορίες για τους ισχυρισμούς σου και κάνεις αναφορές στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, άσχετο δηλαδή με το άρθρο.

Από κακά παραδείγματα είναι γεμάτος ο κόσμος, γιατί να μην επικροτήσουμε τα καλά? Βλέπε τζεφ μπέζος, ο γυπαετός του e-commerce.

  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...