Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Χρειάζομαι μια βοήθεια με κάποια πράγματα στο excel. Έχω φτιάξει ένα πινακάκι (με κελιά, όχι πίνακας από το μενού). 

Α/Α  ΚΩΔΙΚΟΣ ΒΑΡΔΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ - ΟΔΟΣ  ΠΡΟΣ 
1 112233   ΑΑΑ-0000 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ    
2     #Δ/Υ #Δ/Υ #Δ/Υ 0  

1. Υπάρχει ένα άλλο φύλλο με τα στοιχεία των οδηγών όπου και παίρνω τα δεδομένα. Στις στήλες "Πινακίδα-Όνομα-Επώνυμο" έχω βάλει την συνάρτηση =VLOOKUP όπου παίρνω δεδομένα από το ανάλογο φύλλο και όταν γράφω τον κωδικό του οδηγού στο κελί κωδικός εμφανίζει τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Αυτό που θέλω είναι να παίρνει δεδομένα από 2 κελιά. Δηλαδή όταν γράφω 112233 στο κελί "ΚΩΔΙΚΟΣ" να μου εμφανίζει το αντίστοιχο αποτέλεσμα αλλά όταν γράφω στο κελί "ΒΑΡΔΙΑ" το γράμμα Α ή Β να μου εμφανίζει το αντίστοιχο αποτέλεσμα επίσης. Ο πίνακας του άλλου φύλλου είναι έτσι:

112233   ΑΑΑ-0000 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
112233 Α ΒΒΒ-1111 ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αν γράψω στο ίδιο πεδίο 112233Α και όχι σε διαφορετικό για κάποιον λόγο όταν βάζω στο παραπάνω πίνακα τον κωδικό δεν μου το βγάζει. Οπότε θέλω όταν γράφω 112233 να μου βγάζει Παναγιώτης Παπαδόπουλος και όταν βάζω το γράμμα Α στο κελί να μου βγάζει Νίκος Παπαδόπουλος. 

2. Το παραπάνω πινακάκι σε κάθε φύλλο θα υπάρχει 2 μέχρι και 10 φορές το ένα κάτω από το άλλο. Στο κάθε κατάστημα αντιστοιχεί και ένας πίνακας και ανάλογα με τις απαιτήσεις του καταστήματος μπορεί να υπάρχουν από 2 μέχρι και 20 αυτοκίνητα. Μπορώ με κάποιον τρόπο να έχω πχ στο φύλλο της ημέρας 5 έτοιμους πίνακες με 3-4 γραμμές και με κάποιο κουμπί να μπορώ και να προσθέσω νέο πίνακα αλλά σε κάθε πίνακα και νέα γραμμή με τα κελιά να είναι έτοιμα με τις εντολές?

Δημοσ.

Πρόσθεσε σε κάθε πίνακα από μια βοηθητική στήλη που θα συνενώνει (CONCATENATE)τα πεδία ΚΩΔΙΚΟΣ και  ΒΑΡΔΙΑ και κάνε τις αναζητήσεις με βάση αυτές τις στήλες. Ίσως σε βολεύει περισσότερο ο συνδυασμός INDEX() – MATCH() που είναι και γρηγορότερος από την VLOOKUP().

Για το δεύτερο σκέλος, εφόσον ο πίνακας καταχώρησης διαθέτει τη στήλη ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ-ΟΔΟΣ, δεν χρειάζεται να υπάρχει ένας πίνακας για κάθε κατάστημα. Καταχωρείς τα δεδομένα σε έναν "συμπαγή" πίνακα και εφαρμόζεις φίλτρο ή ομαδοποίηση με βάση το κατάστημα

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, MastroGiannis είπε

Πρόσθεσε σε κάθε πίνακα από μια βοηθητική στήλη που θα συνενώνει (CONCATENATE)τα πεδία ΚΩΔΙΚΟΣ και  ΒΑΡΔΙΑ και κάνε τις αναζητήσεις με βάση αυτές τις στήλες. Ίσως σε βολεύει περισσότερο ο συνδυασμός INDEX() – MATCH() που είναι και γρηγορότερος από την VLOOKUP().

Με το VLOOKUP δεν μπορώ να γράψω πχ 112233Α και να μου βγαλει το αποτέλεσμα? γιατί τώρα αυτό δεν γίνεται. Θα μπορούσες να μου πεις πως θα ήταν η εντολή που λες? Σορυ αλλά δεν ξέρω πολλά από excel και δεν ήξερα αυτές τις εντολές.

Ας πούμε πως αυτός είναι ο πίνακας και στο Β4,Β5 είναι οι εντολές και στο Α4 γράφω τον κωδικό 112233Α

Α Β Γ  
1 112233 ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  
2 112233Α ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  
3 112233Β ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  

Α/Α ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ  
4        
5        
6        
30 λεπτά πριν, MastroGiannis είπε

Για το δεύτερο σκέλος, εφόσον ο πίνακας καταχώρησης διαθέτει τη στήλη ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ-ΟΔΟΣ, δεν χρειάζεται να υπάρχει ένας πίνακας για κάθε κατάστημα. Καταχωρείς τα δεδομένα σε έναν "συμπαγή" πίνακα και εφαρμόζεις φίλτρο ή ομαδοποίηση με βάση το κατάστημα

Υπάρχει τρόπος σε έναν πίνακα (όχι μορφοποιημένα κελιά) να γίνεται αυτόματα ταξινόμηση όλης της γραμμής βάση αλφαβήτου? αλλά αυτόματα. 

Επίσης η πρώτη στήλη να λειτουργεί σαν α/α με αυτόματη συμπλήρωση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, MastroGiannis είπε

Τελικά κατάφερα ότι ήθελα να κάνω. Το πρόβλημά μου ήταν πως στο τέλος δεν έβαζα το FALSE για να κάνει ακριβής αναζήτηση και έβγαζε σφάλματα μιας και η λίστα με τους οδηγούς είναι πάνω από 1000 κωδικούς. 

Α/Α  ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ - ΟΔΟΣ  ΠΡΟΣ 
1 112233 AAA-0000 ΠAΝAΓΙΩΤΗΣ ΠAΠAΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙ - Λεωφ. Γαλατσίου   

Οι 2 τελευταίες ερωτήσεις μου είναι:

1. Στην στήλη ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ - ΟΔΟΣ έχω φτιάξει μια αναπτυσσόμενη λίστα με τα καταστήματα. Σε άλλο φύλλο έχω γράψει τα καταστήματα, τα πέρασα με την επιλογή "Ορισμός ονόματος..." και μετά με την επικύρωση δεδομένων πέρασα την λίστα στα κελιά. Αυτό που θέλω είναι με μια εντολή όπως η =COUNTIF να μετράω στην στήλη πόσες φορές γράφει την λέξη ΓΑΛΑΤΣΙ ή ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ κτλπ. Με αυτή την εντολή δεν έχει αποτέλεσμα ίσως επειδή τα κελιά έχουν την αναπτυσσόμενη λίστα και δεν είναι σταθερό κείμενο.

2. Να γίνεται αυτόματα αλφαβητική ταξινόμηση της στήλης ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Επεξ/σία από evoracing
Δημοσ.

Αν το έφταχνες σε πίνακα από το μενού, θα ήταν πιο εύκολο.

Για το 1, η εντολή θα πρέπει να είναι της μορφής =COUNTIF(F1:F20;"*ΓΑΛΑΤΣΙ*"), όπου ΓΑΛΑΤΣΙ, εάν είναι από αναπτυσσόμενη λίστα (π.χ. G1), θα πρέπει να είναι της μορφής =COUNTIF(F1:F20;"*"&G1&"*")

Για το 2, η Ταξινόμηση και φιλτράρισμα δεν σε βολεύει; Το να αυτοματοποιηθεί, μόνο σε έξτρα φύλλο ή/και έξτρα πίνακες πάει ο νους μου.

Αν θες η πρώτη στήλη να αυξάνεται κατά 1, εφόσον συμπληρωθεί η από πάνω σειρά, μπορείς να βάλεις συνάρτηση στο Α2 =IF(B1="";"";A1+1)  . Αν θες να αυξάνεται με το που συμπληρώσεις το B2, βάζεις στο Α2 =IF(B2="";"";A1+1)

Για έτοιμους πίνακες που θα προστίθενται με τις εντολές, είτε θα πρέπει να έχεις έναν πίνακα με τις συναρτήσεις και να τον αντιγράφεις είτε με μακροεντολές.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καταρχάς, σου προτείνω να μην καταχωρείς τα δεδομένα μεικτά. Δηλαδή, ο κωδικός και η βάρδια όπως και το κατάστημα και η διεύθυνση, θα πρέπει να είναι σε δική τους στήλη, ανεξάρτητα. Η μικτή μορφή είναι κακοτοπιά στην οποία έχεις ήδη πέσει (το πρόβλημα με την COUNTIF).

Όσον αφορά στις βοηθητικές στήλες, εννοούσα αυτό:

0001.JPG.447710db44a09c5173b3d0ccea176558.JPG

Οι κωδικοί σε τι αναφέρονται; σε πρόσωπα/οδηγούς ή δρομολόγια;

Αν επιτρέπεται, περί τίνος πρόκειται;  VIP TAXI; Σε τι αποσκοπεί το αρχείο;

Αφού, όπως λες, δεν γνωρίζεις ακόμη και πολλά από EXCEL, ίσως είναι καλύτερα να το μεταφέρεις από τώρα στην ACCESS.

Επεξ/σία από MastroGiannis
  • 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Καλησπέρα και πάλι, 

Έχω ένα αρχείο όπου στο 1ο φίλο έχω την "βάση δεδομένων" όπου είναι γραμμένα τα στοιχεία πελατών (όνομα-επίθετο-τηλέφωνο κτλπ) και σε άλλο φύλο με vlookup όταν γράφω σε ένα πεδίο το όνομα του πελάτη μου βγάζει όλα τα στοιχεία του. Υπάρχει τρόπος στο πεδίο που γράφω το όν/μο να έχει αυτόματη συμπλήρωση? πχ τώρα για να βρω τον Παπαδόπουλο πρέπει να γράψω Παπαδόπουλος Εμμανουήλ. Υπάρχει τρόπος όταν γράφω Παπαδόπουλο να εμφανίζεται από κάτω λίστα με όλους τους Παπαδόπουλος? όπως όταν γράφουμε στο google που έχει προτεινόμενες συμπληρώσεις από κάτω. 

Δημοσ.
13 ώρες πριν, evoracing είπε

Καλησπέρα και πάλι, 

Έχω ένα αρχείο όπου στο 1ο φίλο έχω την "βάση δεδομένων" όπου είναι γραμμένα τα στοιχεία πελατών (όνομα-επίθετο-τηλέφωνο κτλπ) και σε άλλο φύλο με vlookup όταν γράφω σε ένα πεδίο το όνομα του πελάτη μου βγάζει όλα τα στοιχεία του. Υπάρχει τρόπος στο πεδίο που γράφω το όν/μο να έχει αυτόματη συμπλήρωση? πχ τώρα για να βρω τον Παπαδόπουλο πρέπει να γράψω Παπαδόπουλος Εμμανουήλ. Υπάρχει τρόπος όταν γράφω Παπαδόπουλο να εμφανίζεται από κάτω λίστα με όλους τους Παπαδόπουλος? όπως όταν γράφουμε στο google που έχει προτεινόμενες συμπληρώσεις από κάτω. 

Το ανεβάζεις επίπεδο το αρχείο σου :) 

Από μενού Developer Tab > Insert > ActiveX Controls > Combo Box (ActiveX Control). Στη συνέχεια θα πρέπει να εισάγεις την Dropdown list που έχεις και να ορίσεις κάποιες παραμέτρους.

Αν θες ένα παράδειγμα με μερικές (τυπικές) πληροφορίες μπορώ να το κοιτάξω για να σου δείξω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...