Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 CPU & Memory Overclocking

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, malakudi είπε

Όλα ανεβαίνουν, αλλά αν τρέξεις το boosttester που κάνει ένα ελαφρύ load σε όλους τους πυρήνες με τη σειρά, δε κολλάει σε κανέναν. Κολλάει μόνο στο idle.

τι να σου πω δεν ξερω ,εγω εχω βαλει all core -10 και καθολου boost και εχω βρει την υγεια μου 

• Απαντ. 636
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, akoinonitos είπε

τι να σου πω δεν ξερω ,εγω εχω βαλει all core -10 και καθολου boost και εχω βρει την υγεια μου 

Ναι αλλά δε κερδίζεις στο single έτσι. Τώρα το αν χρειάζεται ή όχι σε πραγματική χρήση είναι άλλο θέμα. Λογικά δε χρειάζεται, μόνο στα benchmarks κάνει διαφορά.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, malakudi είπε

Ναι αλλά δε κερδίζεις στο single έτσι. Τώρα το αν χρειάζεται ή όχι σε πραγματική χρήση είναι άλλο θέμα. Λογικά δε χρειάζεται, μόνο στα benchmarks κάνει διαφορά.

Tι να κερδισω ρε με το single ,τρεξε εφαρμογες οχι single core  benchmarks και δες αν κερδιζεις κατι. Απο περιεργεια θα τρεξω photoshop benchmark να σου πω τι κερδιζω

Δημοσ.

Και +100 να βάλεις δεν έχει κέρδος. Στο δικό μου ότι κ να δοκιμάσω, ακόμα και +75 έχει θέμα σε idle. Και εγώ σε negative 15 all core, κατέληξα και όλα auto.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

με -5 curve  και +100mhz εφαγα restart τρεχοντας photoshop benchmark ,κατεβασα σε +75mhz ,αν δεν το βγαλει δεν εχει νοημα να προσπαθησω με λιγοτερο.

Μονο και μονο για αυτο δεν αξιζει να ασχοληθεις ,πρεπει να σου εχει κατσει πολυ καλο κομματι για να παρεις κατι σταθερο νομιζω.

pbo disabled ,curve -10

4000c15.png.58aec7a21ffcb6e431802ce1b3eb1b0f.png

pbo disabled ,curve -5 ,+75mhz

2047744972_.png.19293585a247fb2d358085ac62ac2b9d.png

κερδος μηδεν

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 2
Δημοσ.

Ρίξτε μια ματιά στα spikes σε idle/light load.

+25

Spoiler

spacer.png

+50

Spoiler

spacer.png

+75

Spoiler

spacer.png

+100

Spoiler

spacer.png

Όσο ανεβάζουμε το boost, οι "κακοί" πυρήνες όχι μόνο δεν μπορούν να ακολουθήσουν, αλλά πέφτουν κιόλας τα spikes/συχνότητα που μπορούν να φτάσουν στο idle/light load. Η χαμηλότερη συχνότητα/spike που φτάνουν θέλει και λιγότερο ρεύμα. Γι αυτό και βλέπετε να χρησιμοποιούν μεγάλα curves στους "κακούς" πυρήνες και μικρά στους "καλούς" όταν έχουν μεγάλα boost. Είναι χάλια σεταρισμένα και έχουν μεγάλη διαφορά τα spikes των "καλών" και των "κακών".

Τώρα οι "καλοί" επειδή φτάνουν το ταβάνι (boost) που έχουμε ορίσει δεν θα σε πουλήσουν ποτέ, γιατί έχουν stop εκεί. Oi "κακοί" όμως που απέχουν απ το stop, όταν βρεθεί η ευκαιρία (χαμηλό temp) θα προσπαθήσουν να ανέβουν ψηλότερα, και εκεί θα υπάρξει αστάθεια γιατί τους έχουμε περιορίσει το ρεύμα με μεγαλύτερο curve.

πχ στο παράδειγμα που έχω βάλει με το +50, αν βάλω τα fans μου τέρμα, και οι 2 φόλες των 4975 θα κάνουν 5Κ..

Ετσι τουλάχιστον το καταλαβαίνω εγώ.

@malakudi Έχω 21C-22C ambient και πιάνω 76-78C. Με αυτόν τον agesa έχω κι εγώ περίπου 6C διαφορά στο 2ο ccd, με τον προηγούμενο είχα μόνο 3C.

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, Xoroxronis είπε

Ρίξτε μια ματιά στα spikes σε idle/light load.

+25

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

spacer.png

+50

spacer.png

+75

spacer.png

+100

spacer.png

Όσο ανεβάζουμε το boost, οι "κακοί" πυρήνες όχι μόνο δεν μπορούν να ακολουθήσουν, αλλά πέφτουν κιόλας τα spikes/συχνότητα που μπορούν να φτάσουν στο idle/light load. Η χαμηλότερη συχνότητα/spike που φτάνουν θέλει και λιγότερο ρεύμα. Γι αυτό και βλέπετε να χρησιμοποιούν μεγάλα curves στους "κακούς" πυρήνες και μικρά στους "καλούς" όταν έχουν μεγάλα boost. Είναι χάλια σεταρισμένα και έχουν μεγάλη διαφορά τα spikes των "καλών" και των "κακών".

Τώρα οι "καλοί" επειδή φτάνουν το ταβάνι (boost) που έχουμε ορίσει δεν θα σε πουλήσουν ποτέ, γιατί έχουν stop εκεί. Oi "κακοί" όμως που απέχουν απ το stop, όταν βρεθεί η ευκαιρία (χαμηλό temp) θα προσπαθήσουν να ανέβουν ψηλότερα, και εκεί θα υπάρξει αστάθεια γιατί τους έχουμε περιορίσει το ρεύμα με μεγαλύτερο curve.

πχ στο παράδειγμα που έχω βάλει με το +50, αν βάλω τα fans μου τέρμα, και οι 2 φόλες των 4975 θα κάνουν 5Κ..

Ετσι τουλάχιστον το καταλαβαίνω εγώ.

@malakudi Έχω 21C-22C ambient και πιάνω 76-78C. Με αυτόν τον agesa έχω κι εγώ περίπου 6C διαφορά στο 2ο ccd, με τον προηγούμενο είχα μόνο 3C.

Well said!

Σε μένα πήγε η διαφορά στους 8C! Αφού σκεφτόμουν να το ξηλώσω να δω την πάστα!

Επεξ/σία από malakudi
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε idle δε βλεπετε διαφορες στην θερμοκρασια καθολου ? Μονο εγω βλεπω παντου?

Τι temps εχετε σε idle?

Επεξ/σία από akoinonitos
Δημοσ.

Να πω και εγώ ο άσχετος με τα 128GB ram και τα linux...

Σήμερα παρέλαβα τον ανεμιστήρα τυφώνα (https://noctua.at/en/nf-f12-industrialppc-3000-pwm) και είπα να ξανακάνω ένα τεστ, μιας και βγήκε επίσημα ο kernel 5.10.7. Πλέον με μικρότερη ψήκτρα, ανεμιστήρα στα 3000rpm, AGESA V2 PI 1.2.0.0 (beta bios), όλα στο αυτόματο, μνήμες XMP και μετά συχνότητα στα 3600 & 1.365V.

Μέχρι στιγμής στα 340 epochs δεν έχω κάποιο σφάλμα μνήμης, η απόδοση έχει πέσει λίγο (μέσο όρο 41-42 sec ανά epoch), δεν έχω παγώματα/επανεκκινήσεις, οπότε υποθέτω το AGESA V2 PI 1.2.0.0 βελτίωσε την σταθερότητα (ίσως έριξε λίγο επιδόσεις, αλλά προτιμώ σταθερότητα).

Με τον ανεμιστήρα "σίφουνα", θερμοκρασία γύρω στου 66-68 με load και στους 32 πυρήνες, γύρω στις 2000 rpm, με μικρές εξάρσεις 1-3 δευτερολέπτων στους 77 (το μέγιστο που έχω δει), οπού ανεβάζει στροφές ο ανεμιστήρας. 🙂

Αν πάει πάνω από τα 500 epochs χωρίς memory error, θα είμαι πολύ χαρούμενος, και θα το ανακηρύξω σταθερό...

Πάντως με προβληματίζει το εξής: σαν θερμοκρασία μετρώ το Tctl που δίνει ο πυρήνας (που είναι ίδιο με το Tdie), που υποτίθεται έστειλε patch η AMD. Δύο ψήκτρες δοκίμασα, και ακουμπάς τα heatpipes και είναι πιο ψυχρά από την θερμοκρασία σώματος, και λίγο πολύ το ίδιο και το πάνω μέρος της ψήκτρας. Μήπως οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες;

(Η η πάστα μέσα στην cpu είναι λίγο κουκουρούκου; 🙃)

Βέβαια με θερμοκρασία max 77 με 100% load σε 32 πυρήνες μετά από 4-5 ώρες, δεν είναι ότι με απασχολεί και ιδιαίτερα...

• Like 1
Δημοσ.
12 ώρες πριν, akoinonitos είπε

Σε idle δε βλεπετε διαφορες στην θερμοκρασια καθολου ? Μονο εγω βλεπω παντου?

Τι temps εχετε σε idle?

Με ambient 20 έχω idle 23. Διαπίστωσα όμως πως αν τρέχει κάποιο service που κάνει polling (πχ της Corsair το app) έχω idle 33-34. Δε θυμάμαι αν το ίδιο συνέβαινε και με τα παλιότερα AGESA

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, malakudi είπε

Με ambient 20 έχω idle 23. Διαπίστωσα όμως πως αν τρέχει κάποιο service που κάνει polling (πχ της Corsair το app) έχω idle 33-34. Δε θυμάμαι αν το ίδιο συνέβαινε και με τα παλιότερα AGESA

Περα απο nvidia control panel δεν τρεχει τπτ αλλο. Τι να πω ισως ειναι μονο στην μητρικη μου το θεμα. Γενικα ακομα και στο bios τα temps ειναι αρκετα παραπανω ,αν δεν το διορθωσουν αυτο δεν παιζει να κουνηθω απο τον 1.1.0.0

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όλα auto. Ram 3800/ if 1900. Curve , δύο καλά core negative 10 και τα υπόλοιπα negative 30. Το πρόσφατο bios είναι πολύ ποίο σταθερό αλλά βγάζω χαμηλότερα νούμερα σε single.

1358168568_Screenshot2021-01-17115155.png.e93ee2e0006366f16da67b0627134d28.png

Επεξ/σία από nikpoth
  • Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, nikpoth είπε

Όλα auto. Ram 3800/ if 1900. Curve , δύο καλά core negative 10 και τα υπόλοιπα negative 30. Το πρόσφατο bios είναι πολύ ποίο σταθερό αλλά βγάζω χαμηλότερα νούμερα σε single.

1358168568_Screenshot2021-01-17115155.png.e93ee2e0006366f16da67b0627134d28.png

Ας πουμε εδω με τα δυο καλα cores στο -10 τι κερδιζεις σε σχεση με το να τα ειχες ολα -30?

Επεξ/σία από akoinonitos

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Θα είστε σε θέση να αφήσετε σχόλιο αφού συνδεθείτε

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...