Xoroxronis Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Στις 29/12/2020 στις 7:15 ΜΜ, akoinonitos είπε Εσύ με τον νέο agesa Είδες παραπάνω temps σε idle? Καλή Χρονιά, ίδια δείχνουν τα temps στο ρελαντί στην δικιά μου. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
petasis Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 1 ώρα πριν, akoinonitos είπε Όταν λες δεν είναι σταθερές? Τρέχεις κάποιο τεστ και σου βγαζει σφαλματα ? Βασικά αν θυμάστε, ξεκίνησα με την ραμ στα 3600. Εντάξει, δεν έτρεξα πολλά, μόνο memtest86, 4 passes, και τα 13 τεστς που έχει. Κάπου 13 ώρες έτρεχε, δεν έβγαλε λάθος, είπα οκ, είμαι εντάξει. Μετά πέρασα λίνουξ, και είπα να δοκιμάσω ένα μοντέλο deep learning, που είχα τρέξει στον threadripper 2920X. Μοντέλο παλιό με tensorflow 1.12, που λόγω εξάρτησης σε παλιό cuda δεν τρέχει στην κάρτα, αλλά στην CPU. Στον 2920Χ δεν έχω ασχοληθεί με τις μνήμες, απλά τις κούμπωσα. Εκεί έχω τις CMK128GX4M8B3000C16, και τις τρέχει στα 2133 (ξέρω αμαρτία, μπορεί και καλύτερα...). Στον 2920Χ το μοντέλο χρειαζόταν για κάθε epoch 57 δευτερόλεπτα. Οπότε αφού τρέχει μόνο στην cpu, και ήθελα να τρέξω παραπάνω epochs, το μετέφερα στον 5950Χ. Οι μνήμες στα 3600 μετά από το memtest. Ξεκίνησε να πηγαίνει σφαίρα, το κάθε epoch κοντά στα 38 δευτερόλεπτα. Να πω ότι δεν χάρηκα, χάρηκα... 🙂 Αλλά στο epoch 156, bus error. Κοιτάζω τα logs του λίνουξ, σφάλμα μνήμης, σκότωμα διεργασίας και recovery. Εντάξει λέω, στα 3600 δεν είναι τόσο σταθερό, ας κατέβω στα 3400. Στα 3400 δεν κάνει καν post η μητρική (δεν ξέρω γιατί). Προσπαθεί από ότι καταλαβαίνω, και τελικά επαναφέρει το bios μόνης της και τις γυρνά στα 2666. Καλά λέω, θα κάνω το ανάποδο. Θα ξεκινήσω με 3200, θα δω αν είναι σταθερό, και θα ανέβω πιο πάνω. Τις βάζω στα 3200, και για ένα διάστημα ήταν σταθερό. Δηλαδή έκανα 2 τρεξίματα του μοντέλου, με 700 και 900 epochs, και όλα καλά, πήρα αποτελέσματα. Είπα οκ, τουλάχιστον στα 3200 είμαι καλά. Μετά είπα να δοκιμάσω το νέο bios. Με το νέο bios, πάω να τρέξω στα 3200 το μοντέλο και άρχισαν τα bus error! Περνάω πάλι το προηγούμενο bios, ξανά δοκιμή στα 3200, πάλι bus error! Οπότε λέω θα με τρελάνει. Για κάποιο διάστημα (1-2 μέρες) ήμουν σταθερός στα 3600, μετά για 2-3 μέρες ήμουν σταθερός στα 3200, και τώρα είμαι στα 3166. Οπότε τι συμπέρασμα βγαίνει; Και να πεις ότι το πειράζω και πολύ;; Στο auto τα έχω όλα, μόνο την συχνότητα που θέλω να τρέχει η μνήμη αλλάζω, και μερικές φορές πείραξα και την τάση της μνήμης, με δοκιμή στα 1.3, 1.35, 13.6 και για λίγο έβαλα και 1.4V. Κάποια στιγμή χθες έτρεξα ξανά windows από usb stick, έβαλα αυτό το πρόγραμμα που είχε αναφέρει ο malakudi, έβγαλα το report (αναγνώρισε τσιπάκια τα H5ANAG8NMJR-VKC, αυτού που μου είχατε πει δηλαδή), και δοκίμασα το ryzen dram calculator. Πέρσα όλες τις τιμές που μου έβγαλε, και ήταν το πιο άκυρο που έχω δοκιμάσει. Η μητρική έμενε στο status 15 (μόλις πάτησες reset δηλαδή). Μόνη λύση το κουμπί από πίσω, και πάλι στο auto & 3166. Στο 3166 δεν έκανα δοκιμή με το μοντέλο, γιατί έχω εκνευριστεί. Θεωρώ δεδομένο ότι όταν ο επεξεργαστής αναφέρει επίσημα συχνότητα up to 3200, πρέπει και να τα πιάνει κιόλας. Και να του βάλω μνήμες που φτάνουν 4000 και να μην πιάνω πλέον ούτε τα 3200, μου φαίνεται περίεργο. Και φυσικά, μου φταίει η amd... 😋 Δεν ξέρω πλέον τι να κάνω. Αν έχετε κάποια πρόταση... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
malakudi Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 1 ώρα πριν, petasis είπε Βασικά αν θυμάστε, ξεκίνησα με την ραμ στα 3600. Εντάξει, δεν έτρεξα πολλά, μόνο memtest86, 4 passes, και τα 13 τεστς που έχει. Κάπου 13 ώρες έτρεχε, δεν έβγαλε λάθος, είπα οκ, είμαι εντάξει. Μετά πέρασα λίνουξ, και είπα να δοκιμάσω ένα μοντέλο deep learning, που είχα τρέξει στον threadripper 2920X. Μοντέλο παλιό με tensorflow 1.12, που λόγω εξάρτησης σε παλιό cuda δεν τρέχει στην κάρτα, αλλά στην CPU. Στον 2920Χ δεν έχω ασχοληθεί με τις μνήμες, απλά τις κούμπωσα. Εκεί έχω τις CMK128GX4M8B3000C16, και τις τρέχει στα 2133 (ξέρω αμαρτία, μπορεί και καλύτερα...). Στον 2920Χ το μοντέλο χρειαζόταν για κάθε epoch 57 δευτερόλεπτα. Οπότε αφού τρέχει μόνο στην cpu, και ήθελα να τρέξω παραπάνω epochs, το μετέφερα στον 5950Χ. Οι μνήμες στα 3600 μετά από το memtest. Ξεκίνησε να πηγαίνει σφαίρα, το κάθε epoch κοντά στα 38 δευτερόλεπτα. Να πω ότι δεν χάρηκα, χάρηκα... 🙂 Αλλά στο epoch 156, bus error. Κοιτάζω τα logs του λίνουξ, σφάλμα μνήμης, σκότωμα διεργασίας και recovery. Εντάξει λέω, στα 3600 δεν είναι τόσο σταθερό, ας κατέβω στα 3400. Στα 3400 δεν κάνει καν post η μητρική (δεν ξέρω γιατί). Προσπαθεί από ότι καταλαβαίνω, και τελικά επαναφέρει το bios μόνης της και τις γυρνά στα 2666. Καλά λέω, θα κάνω το ανάποδο. Θα ξεκινήσω με 3200, θα δω αν είναι σταθερό, και θα ανέβω πιο πάνω. Τις βάζω στα 3200, και για ένα διάστημα ήταν σταθερό. Δηλαδή έκανα 2 τρεξίματα του μοντέλου, με 700 και 900 epochs, και όλα καλά, πήρα αποτελέσματα. Είπα οκ, τουλάχιστον στα 3200 είμαι καλά. Μετά είπα να δοκιμάσω το νέο bios. Με το νέο bios, πάω να τρέξω στα 3200 το μοντέλο και άρχισαν τα bus error! Περνάω πάλι το προηγούμενο bios, ξανά δοκιμή στα 3200, πάλι bus error! Οπότε λέω θα με τρελάνει. Για κάποιο διάστημα (1-2 μέρες) ήμουν σταθερός στα 3600, μετά για 2-3 μέρες ήμουν σταθερός στα 3200, και τώρα είμαι στα 3166. Οπότε τι συμπέρασμα βγαίνει; Και να πεις ότι το πειράζω και πολύ;; Στο auto τα έχω όλα, μόνο την συχνότητα που θέλω να τρέχει η μνήμη αλλάζω, και μερικές φορές πείραξα και την τάση της μνήμης, με δοκιμή στα 1.3, 1.35, 13.6 και για λίγο έβαλα και 1.4V. Κάποια στιγμή χθες έτρεξα ξανά windows από usb stick, έβαλα αυτό το πρόγραμμα που είχε αναφέρει ο malakudi, έβγαλα το report (αναγνώρισε τσιπάκια τα H5ANAG8NMJR-VKC, αυτού που μου είχατε πει δηλαδή), και δοκίμασα το ryzen dram calculator. Πέρσα όλες τις τιμές που μου έβγαλε, και ήταν το πιο άκυρο που έχω δοκιμάσει. Η μητρική έμενε στο status 15 (μόλις πάτησες reset δηλαδή). Μόνη λύση το κουμπί από πίσω, και πάλι στο auto & 3166. Στο 3166 δεν έκανα δοκιμή με το μοντέλο, γιατί έχω εκνευριστεί. Θεωρώ δεδομένο ότι όταν ο επεξεργαστής αναφέρει επίσημα συχνότητα up to 3200, πρέπει και να τα πιάνει κιόλας. Και να του βάλω μνήμες που φτάνουν 4000 και να μην πιάνω πλέον ούτε τα 3200, μου φαίνεται περίεργο. Και φυσικά, μου φταίει η amd... 😋 Δεν ξέρω πλέον τι να κάνω. Αν έχετε κάποια πρόταση... Το 3200 ισχύει για 2 SR DIMMs. Όχι για 4 DR. Στους πρώτους Zen ενώ είχαν official support για 2666, για 4 DR DIMMs το official support ήταν 1866 Δεν έχω βρει αντίστοιχο πινακάκι για Zen 3 ή Zen 2. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δε θα μπορέσεις να τρέξεις 3200 ή και 3600, απλώς το αναφέρω πως το 3200 είναι το official ΜΟΝΟ για 2 DIMM SR. Αν θες βάλτες με XMP (DOCP) 3600 και ανέβασε ένα screenshot από το Zen Timings 1.2.1 να δούμε πως τις σετάρει η μητρική. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
petasis Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Το έχω δει πως το σετάρει με το XMP, βάζει τα 6 πρώτα πεδία. Το έχω κάνει και εγώ με το χέρι, βάζοντας αυτά που έχει το κιτ για τα 4000 MHz. Τώρα κάνω πείραμα, την έβαλα στα 3333, και στρίμωξα έναν μικρό ανεμιστήρα πάνω από τις μνήμες. Θα δείξει... Έχει κάνει 100 epochs (με 41.5 δευτερόλεπτα το epoch). Είπα μήπως επειδή έχω ανοιχτό το κουτί στο πλάι, χαλάει το "airflow". Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
malakudi Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 12 λεπτά πριν, petasis είπε Το έχω δει πως το σετάρει με το XMP, βάζει τα 6 πρώτα πεδία. Το έχω κάνει και εγώ με το χέρι, βάζοντας αυτά που έχει το κιτ για τα 4000 MHz. Τώρα κάνω πείραμα, την έβαλα στα 3333, και στρίμωξα έναν μικρό ανεμιστήρα πάνω από τις μνήμες. Θα δείξει... Έχει κάνει 100 epochs (με 41.5 δευτερόλεπτα το epoch). Είπα μήπως επειδή έχω ανοιχτό το κουτί στο πλάι, χαλάει το "airflow". Εννοώ να δούμε όλα τα timings, sub-timings, αντιστάσεις κτλ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
petasis Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Εδώ, από τις τιμές για 3200: Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
akoinonitos Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 19 λεπτά πριν, petasis είπε Εδώ, από τις τιμές για 3200: Πόσο vsoc έδινε όταν τις είχες στα 3600mhz? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
petasis Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 12 λεπτά πριν, akoinonitos είπε Πόσο vsoc έδινε όταν τις είχες στα 3600mhz? Χμ, δεν το είχα προσέξει. Αν αυτό είναι η τάση του chipset, νομίζω ότι όσες φορές το είδα, ποτέ δεν το βρήκα πάνω από 1V. Θες να τις ξαναβάλω να δούμε; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
akoinonitos Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Μόλις τώρα, petasis είπε Χμ, δεν το είχα προσέξει. Αν αυτό είναι η τάση του chipset, νομίζω ότι όσες φορές το είδα, ποτέ δεν το βρήκα πάνω από 1V. Θες να τις ξαναβάλω να δούμε; Oχι είναι η τάση του soc (uncore) ,από την οποία τροφοδοτούνται, imc , if Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
petasis Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Βέβαια, αυτή η εικόνα είναι φορτώνοντας πρώτα το XMP, και μετά μειώνοντας την συχνότητα και την τάση των μνημών στο 1.2V. Στις δοκιμές που είχα κάνει τα άφηνα όλα στο αυτόματο (οπότε έβαζε μεγαλύτερες τιμές στους χρονισμούς). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
akoinonitos Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 36 λεπτά πριν, petasis είπε Βέβαια, αυτή η εικόνα είναι φορτώνοντας πρώτα το XMP, και μετά μειώνοντας την συχνότητα και την τάση των μνημών στο 1.2V. Στις δοκιμές που είχα κάνει τα άφηνα όλα στο αυτόματο (οπότε έβαζε μεγαλύτερες τιμές στους χρονισμούς). Κακώς για εμένα έβαλες την τάση 1.2v ,έπρεπε να την αφήσεις 1.35v γιατί δεν ξέρεις αν θα είναι σταθερές με αυτήν την τάση όταν θα ζεσταθούν Επεξ/σία 1 Ιανουαρίου 2021 από akoinonitos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
petasis Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 1.35 σπάνια την έβαζα, 1.3V την έβαζα συνήθως. 1.4 μπαίνει μόνο με το XMP, η μητρική δεν την ανεβάζει τόσο αυτόματα. Εδώ οι τιμές για τα 3600 που βάζει η μητρική. Δεν φόρτωνα το XMP πριν. Δεν ξέρω αν φαίνεται η τάση της μνήμης, στο 1.35 την βάζει. Πάντως αν βάλουμε δίπλα τα 3200, φορτώνοντας το XMP και αφήνοντας τα όλα αυτόματα, η διαφορά είναι μόνο στις 5 πρώτες ρυθμίσεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
akoinonitos Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 21 λεπτά πριν, petasis είπε 1.35 σπάνια την έβαζα, 1.3V την έβαζα συνήθως. 1.4 μπαίνει μόνο με το XMP, η μητρική δεν την ανεβάζει τόσο αυτόματα. Εδώ οι τιμές για τα 3600 που βάζει η μητρική. Δεν φόρτωνα το XMP πριν. Δεν ξέρω αν φαίνεται η τάση της μνήμης, στο 1.35 την βάζει. Πάντως αν βάλουμε δίπλα τα 3200, φορτώνοντας το XMP και αφήνοντας τα όλα αυτόματα, η διαφορά είναι μόνο στις 5 πρώτες ρυθμίσεις. Κακως ηθελα να γραψω αλλα το autocorrect ειχε αλλη αποψη. Αν θέλεις δοκίμασε κάτι, βάλε πάλι docp ,βάλε τις μνήμες στα 3600 με τάση 1.35v και πήγαινε στο digi+vrm ,βάλε εκεί που λέει soc load line calibration level 3 και απονκατω στο capability 120%. Αν θες δοκίμασε να αυξήσεις λίγο και την τιμή του vsoc σε 1.1125v ας πούμε και δες αν κάνοντας τα ίδια τεστ στα Linux έχεις πάλι πρόβλημα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
malakudi Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 1.2Volt είναι μόνο για τη συχνότητα JEDEC. Δε ξέρω ποια είναι αυτή στις μνήμες σου - μπορεί 2133, μπορεί 2400, μπορεί και 2666. Σίγουρα όμως όχι 3000 και 3200. Για αυτές θες πάντα minimum 1.35V. Εγώ θα ξεκινούσα με 3200, 1.35V, 16-18-18-18-36-54, 2Τ και αν ήταν stable θα άρχιζα να ανεβαίνω. edit: Οι μνήμες σου αφού είναι 4000 18-22-22-22-42-74 θα δουλεύουν σίγουρα στα 3600-18-20-20-20-38-68 και πιθανότατα 3600-16-18-18-18-36-54 Το 2Τ πιστεύω είναι υπεροβολή, λογικά και GDM 1T πρέπει να δουλέψει. edit 2: Το calculator προτείνει BGS enabled, BGS alt disabled για 4 DIMMS dual rank. Η μητρική το σετάρει ανάποδα. Μπορείς να το δοκιμάσεις και αυτό. Επεξ/σία 1 Ιανουαρίου 2021 από malakudi Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
petasis Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 Share Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2021 1 ώρα πριν, akoinonitos είπε Κακως ηθελα να γραψω αλλα το autocorrect ειχε αλλη αποψη. Αν θέλεις δοκίμασε κάτι, βάλε πάλι docp ,βάλε τις μνήμες στα 3600 με τάση 1.35v και πήγαινε στο digi+vrm ,βάλε εκεί που λέει soc load line calibration level 3 και απονκατω στο capability 120%. Αν θες δοκίμασε να αυξήσεις λίγο και την τιμή του vsoc σε 1.1125v ας πούμε και δες αν κάνοντας τα ίδια τεστ στα Linux έχεις πάλι πρόβλημα. Νομίζω τα βρήκα, εκτός από το vsoc. Μήπως μπορείς να το εντοπίσεις από τις φωτογραφίες εδώ; https://www.techpowerup.com/review/asus-rog-crosshair-viii-dark-hero-c8h/5.html Τα άλλα τα βρήκα εδώ: 1 ώρα πριν, malakudi είπε 1.2Volt είναι μόνο για τη συχνότητα JEDEC. Δε ξέρω ποια είναι αυτή στις μνήμες σου - μπορεί 2133, μπορεί 2400, μπορεί και 2666. Σίγουρα όμως όχι 3000 και 3200. Για αυτές θες πάντα minimum 1.35V. Εγώ θα ξεκινούσα με 3200, 1.35V, 16-18-18-18-36-54, 2Τ και αν ήταν stable θα άρχιζα να ανεβαίνω. edit: Οι μνήμες σου αφού είναι 4000 18-22-22-22-42-74 θα δουλεύουν σίγουρα στα 3600-18-20-20-20-38-68 και πιθανότατα 3600-16-18-18-18-36-54 Το 2Τ πιστεύω είναι υπεροβολή, λογικά και GDM 1T πρέπει να δουλέψει. edit 2: Το calculator προτείνει BGS enabled, BGS alt disabled για 4 DIMMS dual rank. Η μητρική το σετάρει ανάποδα. Μπορείς να το δοκιμάσεις και αυτό. Ok, άλλαξα αυτά: Θα δοκιμάσω και θα σας πω... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα