Επισκέπτης Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 35 λεπτά πριν, mphxths είπε Kοιτα η αληθεια ειναι οτι δεν εχω λινουξ εγκατασταση που δουλευω , αλλα windows. Απλα πειραματιζομαι σε VMs. Αν δηλ ηταν να επιλεξω μια διανομη για να κανω δουλεια ισως να ελεγα αλλα τραγουδια. Ναι οκ θελω τελευταιες εκδοσεις , αλλα θα ηθελα καθημερινα να ασχολουμαι με ενημερωσεις ? Θα ειχε διαφορα στην δουλεια μου ? Θα με ενδιεφερε καποια πακετα μονο να ειναι ενημερωμενα και το υπολοιπο συστημα να ενημερωνεται πιο αργα? Πολυ πιθανο. Να πηγαινα σε ενα μοντελο π.χ. manjaro ή κατι semi-rolling ή π.χ. fedora workstation που ειναι point release αλλα γενικως ειναι αρκετα ενημερωμενη διανομη. Σιγουρα ομως το να βλεπεις τι γινεται σε μια bleeding edge διανομης και πως συμπεριφερονται οι νεες εκδοσεις , τι φερνουν στο τραπεζι κλπ ειναι κατι δελεαστικο. Ειναι θεμα οπτικης στο τελος της ημερας... Θεωρώ πως τα πάντα έχουν σχέση με το τι θέλουμε να κάνουμε ,έμενα δεν με χαλάν οι ενημερώσεις και οι αναβαθμίσεις ισα ισα μου αρέσουν , όταν όμως κάνεις μια συγκεκριμένη δουλειά σε συγκεκριμένο χρόνο , δεν σου απομένει χρόνος ,κυρίως για λάθη αργοπορίες , που μπορεί να οφείλονται σε άστοχες αναβαθμίσεις ή και νέα στοιχειά σε γραφικό περιβάλλον όταν ειδικά αυτό αλλάζει 100% , win 10, κτλπ ωστόσο , αν δεν ήταν εργαλείο δουλειάς και σου περισσεύει χρόνος όλα τα μαθαίνεις αφού παίζοντας μαθαίνεις ,και Αριστοτέλης το έλεγε αυτό ότι είναι να μάθεις το μαθαίνεις κάνοντας το... , αλλά άλλο αν απο αυτό να εξαρτάσαι μόνο εσύ και εγώ , οπότε τα λάθη καλύπτονται και δεν σε ενδιαφέρουν ακόμα και αν δυσλειτουργεί , και άλλο να εξαρτώνται πολλοί περισσότεροι απο αυτό ...... 25 λεπτά πριν, mphxths είπε Εχω ενα χρεπομηχανημα που εχω σταθερα μια διανομη εγκατεστημενη και "παιζω"και το εχω το μηχανημα και σαν backup σε περιπτωση που χρειαστω κατι και το κυριο μηχανημα εχει παθει το οτιδηποτε. Εχω καμμια δεκαρια VMs που παιζω κυριως υλοποιωντας σεναρια ή για να δω τι επιλογες κανουν και πως παιζουν μπαλα. Εχω προσπαθησει πολλες φορες να γυρισω το κυριο μηχανημα μου σε λινουξ , αλλα για τεχνικους λογους δεν εμεινα σε αυτο (optimus , windows-only παιχνιδια , εξιδεικευμενα προγραμματα , κλπ). Το ιδανικο σεναριο λοιπον , ειναι να γυρισω το κυριο μηχανημα σε λινουξ καποια στιγμη. Και τοτε θα μπουν πολλα ερωτηματα που ακομα δεν εχω απαντησει στο κεφαλι μου. rolling ή point release διανομη ? Arch-based ? deb-based ? rpm-based? μαμα διανομη ή -based διανομη ? gnome ? kde ? x11 ? wayland ? Ποια διανομη ή DE εχει μελλον και δεν θα παρατηθει ? Για αυτο δοκιμαζω , βλεπω τι δρομο ακολουθουν τα πραγματα και οι διανομες , να δω ποια θα απαντησει στα παραπανω ερωτηματα... πραγματικά θεωρώ πως το σταθερό είναι το ιδανικό ,αλλά το ιδανικό του καθενός διαφέρει από κατάσταση σε κατάσταση στη οποία βρίσκεται ο καθένας ///...🤔 Επεξ/σία 12 Νοεμβρίου 2020 από optimerious
htaccess Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, mphxths είπε Απο την μια καποιοι το παιζουν ελιτιστες και οτι στο λινουξ δεν θελουμε αδαεις χρηστες , ειναι μονο για οσους ξερουν , για τους σχετικους και τετοια ομορφα. Δεν είναι έτσι, και αν είναι σε κάποιες κοινότητες, κακώς είναι. Απλά θέλει καλό διάβασμα , από πριν ξεκινήσεις την εγκατάσταση στην αρχή, τώρα αν θέλεις να μπεις και πιο "βαθιά" στο λειτουργικό, θέλει συνεχώς διάβασμα (man pages), το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα άλλα λειτουργικά. 3 ώρες πριν, mphxths είπε Ο σχετικος λοιπον χρηστης , θα ανοιξει το τερματικο ή το software center και θα εγκαταστησει τον browser της καρδιας του και δεν θα σκεφτει "ωωωωχ δεν εχω browser , τι θα κανω τωρα? Που θα βρω βοηθεια! Πως θα τσεκαρω στο ιντερνετ για λυσεις?". Αυτο που περιγραφεις λοιπον , ειναι το τι θα εκανε ενας αδαης χρηστης στο λινουξ..ειπαμε..ειμαστε ελιτιστες , δεν τους σκεφτομαστε αυτους. Ο "σχετικος" χρηστης ξερει πως να διορθωσει το προβλημα με το wicd O σχετικός χρήστης μπορεί να ξηλώσει ότι δεν επιθυμεί στο λειτουργικό του, δεν είναι φτιαγμένο όμως το λειτουργικό μόνο γι` αυτόν, είναι και για τους αρχάριους.(όχι όλες οι διανομές έτσι ??) μην πέσετε να με φάτε. Πάρε σαν παράδειγμα την LMDE. 3 ώρες πριν, mphxths είπε Ξερω οτι δεν θελεις να το παραδεχτεις , αλλα η επιβολη του browser οπως και να το δεις ειναι τραγικο. Εκ των πραγμάτων, οι διανομές linux είναι "full" παραμετροποιήσιμες, ο μόνος browser που ταιρίαζει απόλυτα/γάντι πάνω σε ένα τέτοιο λειτουργικό, είναι ο firefox. Επεξ/σία 12 Νοεμβρίου 2020 από htaccess 1
jim_p Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2020 https://old.reddit.com/r/Ubuntu/comments/jvcvku/server_upgrade_to_2004_added_a_broken_gui/ Για τις απροβληματιστες ενημερωσεις...
htaccess Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, jim_p είπε https://old.reddit.com/r/Ubuntu/comments/jvcvku/server_upgrade_to_2004_added_a_broken_gui/ Για τις απροβληματιστες ενημερωσεις... Έχει ένα edit στο αρχικό post "(the image was corrupt)" Εύχομαι να μην του έχει "σπάσει" τίποτα άλλο.
mphxths Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2020 4 ώρες πριν, jim_p είπε https://old.reddit.com/r/Ubuntu/comments/jvcvku/server_upgrade_to_2004_added_a_broken_gui/ Για τις απροβληματιστες ενημερωσεις... Λιγο περιεργα τα λεει ο τυπος εκει. Ειχε τι ? ubuntu και ενημερωσε σε 20.04 ? Χωρις γραφικο ? Εξαρχης ? Ή ειχε γραφικο και απλα σε καποια φαση το ειχε ξηλωσει ? Προφανως η αναβαθμιση θα το ξαναπερνουσε. Κανονικη εκδοση ubuntu ή server ? Δεν νομιζω οτι εφταιξε η ενημερωση στην περιπτωση του...
RTW4ever Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2020 3 ώρες πριν, mphxths είπε Λιγο περιεργα τα λεει ο τυπος εκει. Ειχε τι ? ubuntu και ενημερωσε σε 20.04 ? Χωρις γραφικο ? Εξαρχης ? Ή ειχε γραφικο και απλα σε καποια φαση το ειχε ξηλωσει ? Προφανως η αναβαθμιση θα το ξαναπερνουσε. Κανονικη εκδοση ubuntu ή server ? Δεν νομιζω οτι εφταιξε η ενημερωση στην περιπτωση του... Εδώ συμφωνώ μαζί σου.
jim_p Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2020 Περι "σταθεροτητας" των ρεοντων διανομων. Μετα απο ~13 χρονια στο debian και 100αδες dist-upgrades, ειναι η πρωτη φορα που αρνουμαι να αναβαθμησω και βαζω 4 απο τα πακετα μου σε hold λογω αυτου εδω https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=976056
mphxths Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2020 5 ώρες πριν, jim_p είπε Περι "σταθεροτητας" των ρεοντων διανομων. Μετα απο ~13 χρονια στο debian και 100αδες dist-upgrades, ειναι η πρωτη φορα που αρνουμαι να αναβαθμησω και βαζω 4 απο τα πακετα μου σε hold λογω αυτου εδω https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=976056 Απο ο,τι διαβασα , πανε να καταργησουν τον legacy nvidia driver. Οσο και αν αγαπαω το debian , ωρες ωρες τον παιζουν με τις επιλογες που κανουν . Περι kernel compile και πατσαρισματος , θεωρητικα δεν ειναι δυσκολη διαδικασια , αλλα δεν νομιζω να ειναι σοβαρα πραγματα αυτα τωρα. Δηλαδη καθε φορα που θα βγαινει νεα εκδοση κερνελ τα ιδια απο την αρχη ? Ή θα compile-αρεις εναν 5.9.x kernel και θα μεινεις εκει ? Αν ψηνεσαι παντως , εχω απλετο χρονο για να ασχοληθω με κατι τετοιο. Θες να compile-αρω τιποτα να γουσταρουμε ?
jim_p Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2020 Δεν "πανε να τον καταργησουνε", απλα δεν χτιζεται με το συγκεκριμενο configuration που εχουν στον πυρηνα, το οποιο btw ηθελαν να το κανουν απο την 5.5 και εινια ιδιο με του arch στο συγκεκριμενο σημειο. Προς το παρον μενω στον 5.9.9 και περιμενω τον 5.10 να προτεινω ξανα το patch. Αν βγαλουν δεν αλλαξει κατι, θα παω σε liquorix kernel που εχει την παραμετρο που λενε ενεργη, αρα σιγουρα χτιζεται. Αν βγαλουν τον driver απο το repo, αρα θα εχω μονο τον nouveau σαν λυση, θα παω σε αλλη διανομη και αυτη λογικα θα ειναι το arch ή καποια arch based, λογω aur. Ξερω επισης οτι στην εκδοση 19 του kodi εχουν σκοπο να αφαιρεσουν το vdpau, οποτε θα παιξει και αυτο ρολο στην αποφαση μου.
zynif Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2020 Στις 12/11/2020 στις 6:56 ΜΜ, optimerious είπε οφείλονται σε άστοχες αναβαθμίσεις Ε για αυτό υπάρχουν και τα backups k snapshots.Αν πάει κάτι στραβά να κάνεις rollback.
jim_p Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2021 Ξεθαβω το μηνυμα γιατι πετυχα αυτο στο reddit πριν λιγο https://old.reddit.com/r/linux/comments/lo6ti9/linux_mint_update_your_computer/ Κανονικα, θα συμφωνουσα με τον τυπο στο 1ο ποστ που λεει οτι δεν τα κανουν επειδη εχουν τραυματικες εμπειριες απο τα windows... Αλλα πριν αρκετο καιρο εβαλα σε ενα χρεπι της quest (αυτα με atom cpu και mmc storage που δεν αναβαθμιζονται με τιποτα) kde neon. Σε γενικες γραμμες δουλευει μια χαρα, αλλα επειδη η κατοχος του δεν ξερει να κανει ενημερωσεις (παρολο που στο tray εμφανιζεται για βδομαδες το notification του kde οτι υπαρχουν ενημερωσεις και φωναζει σαν να της λεει "κανε κλικ εδω"), εμεινε με εναν απαρχαιωμενο chrome να γκρινιαζει και με το calc να μην ανοιγει για καποιο λογο που δεν το θυμαμαι.
asfodelus Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Από την μια οι χρήστες δεν κάνουν αναβαθμίσεις. Δείτε: https://blog.linuxmint.com/?p=4030 Από την άλλη το υπάρχον σύστημα είναι αργό και γραμμένο στα μέτρα της C. Κάτι πρέπει να αλλάξει, αλλά τα appImage και flatpack δεν είναι λύσεις. Και πρέπει να δούμε τι θα γίνει με rust, ruby, javascript, go, ... https://blogs.gentoo.org/mgorny/2021/02/19/the-modern-packagers-security-nightmare/ https://fy.blackhats.net.au/blog/html/2021/02/16/against_packaging_rust_crates.html
mphxths Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, asfodelus είπε Από την μια οι χρήστες δεν κάνουν αναβαθμίσεις. To εχω πει χιλιαδες φορες , ας το πω ακομα μια. Θεωρω αδιανοητο , λινουξ χρηστες να μην αναζητουν τις ενημερωσεις , τις αναβαθμισεις , το καινουργιο. Βλεπω πολλους σε πολλα φορουμς , συζητησεις κλπ , που λενε , παλιο software και σταθερο... και μενουν με παναρχαιες εκδοσεις προγραμματων , 2-3 σειρες κερνελ πισω και αλλα τετοια. Ποιοι ? Οι ελιτιστες , οι γκουρου και οι χακεραδες , να φοβουνται να αναβαθμισουν. Στα δικα μου ματια , αυτο σημαινει δυο πραγματα. Αντε τρια τωρα που το σκεφτομαι 1. Δεν ειναι τοσο γκουρου και χακεραδες οσο λενε οτι ειναι. Φοβουνται οτι δεν ξερουν πως να κανουν με ασφαλεια τις αναβαθμισεις , και οτι δεν ξερουν πως θα διορθωσουν το οποιο προβλημα δημιουργηθει. 2. Δεν ειναι σιγουροι για την διανομη τους. Οτι η διαδικασια ενημερωσης/αναβαθμισης δεν ειναι ασφαλης. Ισως ειναι συναισθημα καταλοιπο απο τα windows... 3. Δεν εχουν "μοντερνο" hardware , γιατι ως γνωστον το λινουξ ειναι για τα χρεπια. Αν ειχαν πολυ προσφατο hardware που υποστηριζεται οριακα απο τον τελευταιο κερνελ , θα ηθελα να δω αν θα ελεγαν τα ιδια τραγουδια ... Συμπερασματικα , να πω , οτι στον κοσμο του λινουξ , που κυνηγαει τις εξελιξεις και τις τεχνολογιες , το να μην αναζητα ο χρηστης τις ενημερωσεις ειναι κατι πολυ ακυρο. Απο την αλλη για να αναφερθω και σε αυτο που λες , εχουμε 50 γλωσσες προγραμματισμου , 50 packagers και δεν ξερω εγω τι αλλο σε πλεονασμα. Α , επισης ο χωρος του λινουξ , ειναι και open source. Μηπως ηρθε η ωρα για αλλαγη ? Απορω ωρες ωρες πως τα windows με ενα windows update service τοσα χρονια , με τα οσα προβληματα εχουν παρουσιαστει ανα διαστηματα , ελυσε το προβλημα της και το λινουξ με τοσο πλουραρισμο σε διαφορες τεχνολογιες και εργαλεια , παλευει με τετοια προβληματα. Αν πω παλι οτι ο πλουραρισμος , συνηθως δεν βοηθαει , θα πεσουν οι γκουρου να με φανε Επεξ/σία 26 Φεβρουαρίου 2021 από mphxths
asfodelus Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Έχεις ένα λάθος στην κριτική σου. To Linux Mint σαν διανομή απευθύνετε σε τεχνολογικά αναλφάβητους χρήστες. Σαν ένα παράδειγμα η μάνα μου. Είχε Linux Mint για καιρό, μέχρι που βρήκε ευκολότερο το κινητό. Πριν λίγες μέρες χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει το Laptop, και είχε μείνει μια έκδοση πίσω, και χωρίς ενημερώσεις. Τι είπα άστο μάνα στην άκρη μέχρι να καταφέρω να έρθω από το χωρίο. Είναι λοιπόν μύθος πως οι χρήστες του Linux είναι χακεράδες. Αυτοί οι λίγοι τρέχουν Artιx :-) Σε μια διανομή σαν το Mint οι αναβαθμίσεις είναι ασφαλείς και παιγνιδάκι. Και ξέρω πως αν ανοίξω αυτό το laptop θα ξεκινήσει, δεν θα περιμένω 69 ώρες να κατεβάσει πρώτα τις αναβαθμίσεις. Το Linux είχε λύσει το πρόβλημα των αναβαθμίσεων εδώ και χρόνια. Αλλά οι τεχνολογίες αλλάζουν και θέλουν νέες λύσεις και το πρόβλημα με τις νέες γλώσσες θα λυθεί αργά ή γρήγορα, δες το δεύτερο link για λύσεις με την Rust. Το ζήτημα θα λυθεί κάπου στην μέση. Και το πρόβλημα με την Rust ή τη go δεν είναι πρόβλημα του Linux ή του ελεύθερου λογισμικού. Είναι ένα θέμα που αφορά την γλώσσα και τον σχεδιασμό της, και σαν τέτοιο αφορά όλα τα λειτουργικά. Για το Linux ξεκίνησε η συζήτηση και η αναζήτηση λύσεων τουλάχιστον. 1
μπουρτζοβλαχος Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, mphxths είπε 1. Δεν ειναι τοσο γκουρου και χακεραδες οσο λενε οτι ειναι. Φοβουνται οτι δεν ξερουν πως να κανουν με ασφαλεια τις αναβαθμισεις , και οτι δεν ξερουν πως θα διορθωσουν το οποιο προβλημα δημιουργηθει. κατα ενα μερος ισχυει αλλα οχι αδικα, χθεσινη δικη μου περιπτωση μετα απο update nvidia 460.56.1 μετα απο reboot δεν ειχα γραφικο περιβαλλον στο lightdm login manager, και ο λογος επειδη συνηθως μετα απο καθε υποεκδοση πυρηνα βγαζουν συγχρονως και τους κλειστους nvidia και ανανεωνεται αυτοματα το initramfs ram disk με αποτελεσμα για να φορτωσει ο login manager χρειαζεται να φορτωσει τα modules (nvidia nvidia_modeset nvidia_uvm nvidia_drm) απο το initramfs ram disk, ελα που ομως επειδη αυτη η ενημερωση δεν συνοδευοταν με ανανεωση πυρηνα και ετσι δεν χτιστηκε εκ νεου το initramfs, μετα απο reboot δεν ειχα γραφικο περιβαλλον, εγω την ψιλιαστηκα την δουλεια μπηκα με live arch, arch-chroot /dev/disk/xxxx και απο το τερματικο εδωσα mkinitcpio -p linux, καποιος ομως λιγοτερο εμπειρος θα ειχε σπασμενο συστημα θα ρωτουσε δεξια και αριστερα στα φορα, το μονο σιγουρο θα ελεγε γενικα και αοριστα help μετα απο update δεν εχω γραφικο περιβαλλον και θα κατεληγε σε επανεγκατασταση, αυτο ισχυει και σε περιβαλλον windows δεν εχει σημασια το Λ.Σ. ετσι ειναι η αντιλληψη των περισσοτερων Επεξ/σία 26 Φεβρουαρίου 2021 από μπουρτζοβλαχος
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα