mphxths Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Ο,τι λεει ο τιτλος. Εγω εγραψα κατι σχετικο εδω.Για να μην πλατιασουμε εκει με τον @jim_p ανοιγω αυτο το θεμα , να πλατιασουμε οσο θελουμε εδω Τι προτιματε και γιατι ? Rolling ? semi rolling ? bleeding edge ? Rolling με καθυστερησεις στυλ manjaro ? point releases ? lts ? non-lts ? συνδυασμος αυτων ? Ποιο ειναι το σκεπτικο σας δηλ ? Η φιλοσοφια σας ? Τι αναζητατε απο την διανομη της καρδιας σας σε αυτον τον τομεα ? Επεξ/σία 11 Νοεμβρίου 2020 από mphxths
htaccess Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, mphxths είπε 1. Δεν μπορεις να αναφερεις/γκρινιαξεις/παραπονεθεις για προβλημα στο λειτουργικο (οποιο και αν ειναι αυτο) , αν δεν το εχεις πληρως ενημερωμενο. Σωστά, άλλα προσωπικά δεν επιθυμώ recommends & suggests updates, τις έχω "κόψει". 1 ώρα πριν, mphxths είπε Σοβαρα τωρα? Ειλικρινα δεν καταλαβαινω την λογικη που εχουν καποιοι που θελουν να μενουν πισω για ? ασφαλεια ? σταθεροτητα ? Ακριβώς.... γι` αυτά τα δύο , η διανομή που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή είναι η debian 9 και ως testing λειτουργώ την debian 10 σε άλλο pc . 1 ώρα πριν, mphxths είπε Τοτε ειναι σε λαθος διανομη και να παει να βρει αλλη με την οποια θα νοιωθει πιο μεγαλη σιγουρια. Εκεί είμαι ... και προφανώς "αντιπροσωπεύω" ένα πολύ μικρό ποσοστό χρηστών.
mphxths Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) @htaccess Προφανως δεν αναζητεις τις τελευταιες εκδοσεις απο την διανομη σου γιατι πιστευεις ( οπως πιστευει και η ιδια η διανομη ) οτι αν βαλει τις τελευταιες εκδοσεις δεν θα ειναι σταθερη. Κατι που εχουν πετυχει αλλες διανομες Αρα εσυ και η διανομη σου συμφωνειτε και για αυτο κανετε παρεα Θα δωσω ενα παραδειγμα που απτεται του θεματος. Παιζω ολη μερα με μια εγκατασταση linux mint debian edition. Εγκατεστημενος firefox-esr. Δεν τον θελω. Αν παω να τον βγαλω μου βαζει με τον ζορι τον epiphany. Τετοια τακτικη ακολουθαει και το ubuntu. Αν πας να βγαλεις τον browser σου βαζει με το ζορι καποιον αλλον. Πες δεν γαμιεται ασε τον epiphany να υπαρχει , ας βαλουμε τον κανονικο firefox ( o esr ειναι 78.x , ο κανονικος 82-83.x ) . Στα ρεπος δεν υπαρχει. Δυο πακετα esr μονο , ενα μαλλον απο το debian και ενα απο το mint αν κρινω απο την ονομασια τους. Αρα ποια ειναι η λυση στην συγκεκριμενη περιπτωση ? Flatpak ? Θα πει καποιος , οκ βολευομαι με τον esr , δεν θελω την τελευταια εκδοση. Ειναι μια αντιμετωπιση , κυριως αρνησης ως προς το ποσο ΔΕΝ τον βολευει η φιλοσοφια της διανομης του. Ο αλλος που θελει την τελευταια εκδοση τι κανει ? Αλλαζει διανομη ? Παει σε flatpak ? Και το firefox ειναι ενα παραδειγμα . Πιστευω πολλα μεγαλα πακετα μενουν πισω στις εκδοσεις , ενω στα αντιστοιχα snaps/flatpaks/appimages ενημερωνονται συχνα και κανονικα. Κατι τετοια formats προβλεπω οτι θα βρουν εδαφος να εξελιχθουν επειδη οι διανομες για τους χ,ψ λογους θα αποφευγουν να συντηρουν διαφορα πακετα. Η ερωτηση ειναι που μπαινει η κοκκινη γραμμη για την επιλογη της διανομης στο θεμα ενημερωσεων.... ας ειμαι 20 κερνελς πισω αλλα να εχω ενημερωμενο firefox/gimp/whatever ? Ας εχω τον τελευταιο κερνελ αλλα ας μην εχω το τελευταιο libreoffice ? Στο μελλον μπορει οι διανομες να βρισκουν δικαιολογια λογω υπαρξης flatpaks/snaps/appimages και να μην ασχολουνται πλεον με την συντηρηση. Απλα θα compile-αρουν kernel και gnu/εργαλεια , και θα custom-αρουν την εμφανιση και τελος... Επεξ/σία 11 Νοεμβρίου 2020 από mphxths
htaccess Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2020 47 λεπτά πριν, mphxths είπε @htaccess Προφανως δεν αναζητεις τις τελευταιες εκδοσεις απο την διανομη σου γιατι πιστευεις ( οπως πιστευει και η ιδια η διανομη ) οτι αν βαλει τις τελευταιες εκδοσεις δεν θα ειναι σταθερη. Κατι που εχουν πετυχει αλλες διανομες Αρα εσυ και η διανομη σου συμφωνειτε και για αυτο κανετε παρεα Κοίταξε.... γενικά δεν μου αρέσουν οι αλλαγές και ιδιαίτερα ή μεγάλες "απότομες" αλλαγές, είτε είναι σε frontend, είτε σε backend. 1 ώρα πριν, mphxths είπε Θα δωσω ενα παραδειγμα που απτεται του θεματος. Παιζω ολη μερα με μια εγκατασταση linux mint debian edition. Εγκατεστημενος firefox-esr. Δεν τον θελω. Αν παω να τον βγαλω μου βαζει με τον ζορι τον epiphany. Τετοια τακτικη ακολουθαει και το ubuntu. Αν πας να βγαλεις τον browser σου βαζει με το ζορι καποιον αλλον. Σχετικά με τον firefox-esr, θέλω να έχω μόνο τα security updates, να παρακολουθώ τις εξελίξεις/αλλαγές/προσθήκες/ που γίνονται πάνω σ` αυτόν, ώστε στο μέλλον που θα "φτάσει" να εγκατασταθεί στο λειτουργικό, να είμαι προετοιμασμένος/ενημερωμένος για τις αλλαγές που ενδεχομένως θα κάνω, (settings /user.js / dnsmasq hosts) Προφανώς θα έχεις τους λόγους σου που θες να τον στείλεις, δοκίμασα να τον απεγκαταστήσω (δεν έχω άλλον browser εγκατεστημένο), δεν πρότεινε να μου περάσει κάποιον άλλον, πιθανώς έχει να κάνει με το recommends updates που ανέφερα πιο πάνω, γύρισέ το στο false, και δοκίμασε πάλι. apt-config dump | grep -we Recommends -e Suggests στην δική μου διανομή είναι: /etc/apt/apt.conf.d# nano 99synaptic APT::Install-Recommends "false"; 1 ώρα πριν, mphxths είπε Δυο πακετα esr μονο , ενα μαλλον απο το debian και ενα απο το mint αν κρινω απο την ονομασια τους. Αρα ποια ειναι η λυση στην συγκεκριμενη περιπτωση ? Flatpak ? Θα πει καποιος , οκ βολευομαι με τον esr , δεν θελω την τελευταια εκδοση. Ειναι μια αντιμετωπιση , κυριως αρνησης ως προς το ποσο ΔΕΝ τον βολευει η φιλοσοφια της διανομης του. Ο αλλος που θελει την τελευταια εκδοση τι κανει ? Αλλαζει διανομη ? Παει σε flatpak ? Αν έπρεπε οποσδήποτε να περάσω τον τελευταίο stable firefox, θα προτιμούσα να τον περάσω με το χέρι από το τερματικό (https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/) . Εκτός από τον official package manager που έχει η διανομή, ευχαριστώ....άλλα δεν θέλω κάτι άλλο. 2 ώρες πριν, mphxths είπε Η ερωτηση ειναι που μπαινει η κοκκινη γραμμη για την επιλογη της διανομης στο θεμα ενημερωσεων.... ας ειμαι 20 κερνελς πισω αλλα να εχω ενημερωμενο firefox/gimp/whatever ? Ας εχω τον τελευταιο κερνελ αλλα ας μην εχω το τελευταιο libreoffice ? Τώρα θέτεις ένα μεγάλο ερώτημα και δεν νομίζω ότι μπορεί να απαντηθεί μέσα σε λίγες γραμμές ενός post, εξαρτάται από το τι θέλει ο καθένας, τι τον ικανοποιεί, οι διανομές που συζητάμε εκ των πραγμάτων είναι δωρεάν, συντηρούνται από την διάθεση του ελεύθερου χρόνου του εκάστοτε dev, αν εξαιρέσουμε τα παιχνίδια και τα εξειδικευμένα προγγράματα, σε γενικές γραμμές οι διανομές ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό το μέσο και αρχάριο χρήστη, και όχι μόνο. 2 ώρες πριν, mphxths είπε Στο μελλον μπορει οι διανομες να βρισκουν δικαιολογια λογω υπαρξης flatpaks/snaps/appimages και να μην ασχολουνται πλεον με την συντηρηση. Απλα θα compile-αρουν kernel και gnu/εργαλεια , και θα custom-αρουν την εμφανιση και τελος... Ειλικρινά, δεν θα ήθελα να το ζήσω αυτό
mphxths Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2020 56 λεπτά πριν, htaccess είπε Κοίταξε.... γενικά δεν μου αρέσουν οι αλλαγές και ιδιαίτερα ή μεγάλες "απότομες" αλλαγές, είτε είναι σε frontend, είτε σε backend. Κοιτα , και οσοι δουλευουν με windows , δουλευουν με την ιδια εμφανιση εδω και χιλιαδες χρονια. Αλλα τα windows σε εμφανιση και λειτουργικοτητα εχουν φτασει σε ενα καλο σημειο. Το θεμα ειναι οτι το λινουξ κυνηγαει εξελιξεις και αλλαγες. Κυνηγαει νεα features. Δεν το παιρνει να λεει..αστο μωωωωρε να ωριμασει και βλεπουμε. 58 λεπτά πριν, htaccess είπε Σχετικά με τον firefox-esr, θέλω να έχω μόνο τα security updates, να παρακολουθώ τις εξελίξεις/αλλαγές/προσθήκες/ που γίνονται πάνω σ` αυτόν, ώστε στο μέλλον που θα "φτάσει" να εγκατασταθεί στο λειτουργικό, να είμαι προετοιμασμένος/ενημερωμένος για τις αλλαγές που ενδεχομένως θα κάνω, (settings /user.js / dnsmasq hosts) Ειδικα το θεμα "browsers" στο λινουξ ειναι πονεμενο. Δηλ σε χαλαει αυτο που ερχεται στην εκδοση 80 ενω με το esr θα το κοιτας απο μακρυα και θα το λιγουρευεσαι ? Μην μου πεις εμενα δεν μου χρειαζεται κλπ . Οποιος ειναι σε X11 και βλεπει videos στον browser του το θελει. Δηλαδη πανω απο το 90% των λινουξ και firefox χρηστων. Ειναι αυτο που εγραψα παραπανω. Το λινουξ κυνηγαει τις εξελιξεις. Να ανακαλυψει τον τροχο σε πολλα θεματα. Δεν το παιρνει να κινειται αργα. 1 ώρα πριν, htaccess είπε Προφανώς θα έχεις τους λόγους σου που θες να τον στείλεις Εχω αυτη την LMDE εγκατασταση και ηθελα να πειραματιστω να δω ποσο ευκολο ειναι να βαλω τελευταιες εκδοσεις απο τα πιο κοινα , πολυχρησιμοποιουμενα προγραμματα/εργαλεια. Libreoffice 6.x στα ρεπος , firefox τα ειπαμε , gimp καποιες εκδοσεις πισω... Δηλ σε μια τετοια διανομη (debian stable σαν να λεμε) η μονη διεξοδος ειναι flatpaks/snaps/appimages αν θες να παιξεις με τις τελευταιες εκδοσεις. Οσο για το σκηνικο που περιεγραψα δες αυτο εδω το ποστ. Δεν ξερω αν πρεπει να το χαρακτηρισω αστειο ή τραγικο. 1 ώρα πριν, htaccess είπε Αν έπρεπε οποσδήποτε να περάσω τον τελευταίο stable firefox, θα προτιμούσα να τον περάσω με το χέρι από το τερματικό (https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/) Και για ενημερωσεις ? Με το χερι ? Καπου ωωωωωπα λεμε 1 ώρα πριν, htaccess είπε Ειλικρινά, δεν θα ήθελα να το ζήσω αυτό Αμα τελειωσουν οι ποροι και το προσωπικο εκει θα φτασουμε. Να συντηρουν οι διανομες τα απολυτως ελαχιστα. Το ubuntu προωθει το snap της και σιγα σιγα...ξεφορτωνεται την συντηρηση πακετων...
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Για έμενα οι ενημερώνεις δεν είναι το πρόβλημα ,αλλά η υποστήριξη , μιας πλατφόρμας , ειδικά όταν κάνεις την δουλειά σου με αυτό το πράγμα .... Στα λινούξ που τα χρησιμοποιούν όποιοι θέλουν γιατί είναι ελεύθερο λογισμικό το καταλαβαίνω και το ubuntu επέκτεινε μάλιστα την υποστήριξη στα 5 ή10 χρόνια LTS αν δεν κάνω λάθος ,αλλά στους άλλους που τους χρυσώνεις και σταματάνε και την υποστήριξη δεν το καταλαβαίνω, και άκουσα πως θέλουν να τα κάνουν και με ενοίκιο -ναι για τα windows -κάπου το είχα διαβάσει αυτό- ΈΛΕΟΣ -εαν δεν υπήρχε το λίνουξ -στο τέλος έβλεπα να γυρνάγαμε στο μολύβι και χαρτί ,και φτου και από την αρχή...... Επεξ/σία 12 Νοεμβρίου 2020 από optimerious
htaccess Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 18 ώρες πριν, mphxths είπε Κοιτα , και οσοι δουλευουν με windows , δουλευουν με την ιδια εμφανιση εδω και χιλιαδες χρονια. Τα windows "δεν" είναι ελεύθερο λογισμικό/λειτουργικό, άποψή μου είναι, ό,τι δεν πρέπει να τα συγκρίνουμε. 18 ώρες πριν, mphxths είπε Αλλα τα windows σε εμφανιση και λειτουργικοτητα εχουν φτασει σε ενα καλο σημειο. Σε λειτουργικότητα και σε διασυνδεσιμότητα, ναι εν μέρη θα συμφωνήσω, σε εμφάνιση όμως... προσωπικά δεν μου αρέσουν, π.χ. εφόσον έχω πληκτρολόγιο και ποντίκι, τι να τα κάνω βρε αδελφέ τα tiles στο μενού, σε κινητές συσκευές και pos να το καταλάβω, και με απλά εικονίδια κάνω την δουλειά μου, ούτως ή άλλως πάνω από 1 δευτερόλεπτο δεν θα τα χρησιμοποιήσω για να τα κλικάρω. 18 ώρες πριν, mphxths είπε Δηλ σε χαλαει αυτο που ερχεται στην εκδοση 80 ενω με το esr θα το κοιτας απο μακρυα και θα το λιγουρευεσαι ? Μην μου πεις εμενα δεν μου χρειαζεται κλπ . Όπως έγραψα παραπάνω, προφανώς "αντιπροσωπεύω" ένα πολύ μικρό ποσοστό χρηστών, ίσως να είμαι και ο μόνος που έχω αυτή την άποψη , και όμως ναι, δεν μου χρειάζεται, όπως δεν μου χρειάζεται κανένα plugin για να κάνω την δουλειά μου (να δω ή κατεβάσω βίντεο στον ff). 18 ώρες πριν, mphxths είπε Οποιος ειναι σε X11 και βλεπει videos στον browser του το θελει. Δηλαδη πανω απο το 90% των λινουξ και firefox χρηστων. Όποιος τον θέλει προφανώς θα έχει και μία εγκατεστημένη διανομή που θα τον υποστηρίξει με το που βγει. 18 ώρες πριν, mphxths είπε Το λινουξ κυνηγαει τις εξελιξεις. Να ανακαλυψει τον τροχο σε πολλα θεματα. Δεν το παιρνει να κινειται αργα. Αργά και σταθερά . (άποψη πάλι) 18 ώρες πριν, mphxths είπε Εχω αυτη την LMDE εγκατασταση Χμμμ..... πιθανολογώ για να επιλέξεις αυτή τη διανομή σημαίνει ότι θέλεις "κάτι πολύ κοντά" στα windows, δεν γίνεται όμως να είναι ακριβώς όπως τα windows. 18 ώρες πριν, mphxths είπε και ηθελα να πειραματιστω να δω ποσο ευκολο ειναι να βαλω τελευταιες εκδοσεις απο τα πιο κοινα , πολυχρησιμοποιουμενα προγραμματα/εργαλεια. Libreoffice 6.x στα ρεπος , firefox τα ειπαμε , gimp καποιες εκδοσεις πισω... Να πειραματιστείς σε μία διανομή, η οποία (αν και δεν την έχω δοκιμάσει), διαβάζω ότι λειτουργεί πολύ καλά και αναγνωρίζει ασύρματες κάρτες δικτύου και όπως γραφικών, μαζί σου και εγώ, και εγώ πειραματίζομαι, άλλα μετά δεν θα μου φταίει η διανομή για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. 18 ώρες πριν, mphxths είπε Δηλ σε μια τετοια διανομη (debian stable σαν να λεμε) η μονη διεξοδος ειναι flatpaks/snaps/appimages αν θες να παιξεις με τις τελευταιες εκδοσεις. Δεν μπορώ να σου απαντήσω, προφανώς ναι, δεν έχω εγκαταστήσει ποτέ κάποιο απ` αυτά, τα αποφεύγω σαν το διάολο το λιβάνι, άντε το πολύ πολύ να εγκαταστήσω κάποιο official πακέτο .deb χειροκίνητα το οποίο δεν υπάρχει στην διανομή μου, το οποίο με ένα purge θα εξαφανιστεί. 18 ώρες πριν, mphxths είπε Οσο για το σκηνικο που περιεγραψα δες αυτο εδω το ποστ. Δεν ξερω αν πρεπει να το χαρακτηρισω αστειο ή τραγικο. Υπάρχει μία λογική πάνω σε αυτό, αν κάποιος αρχάριος χρήστης, απεγκαταστήσει από λάθος τον browser, και δεν εγκατασταθεί "εναλλακτικός", πως θα μπορέσει ο χρήστης να βρει πληροφορίες στο internet ώστε διορθώσει την μακακία του ? Φαντάσου μόνο, να κάνει το ίδιο στο wicd. 18 ώρες πριν, mphxths είπε Αμα τελειωσουν οι ποροι και το προσωπικο εκει θα φτασουμε. Να συντηρουν οι διανομες τα απολυτως ελαχιστα. Το ubuntu προωθει το snap της και σιγα σιγα...ξεφορτωνεται την συντηρηση πακετων.. Το ubuntu εδώ και αρκετά χρόνια τα υποστηρίζει η canonical, οπότε "παίζει αλλού παιχνίδι", όπως και η redhat, δεν προσμετρώνται στις "ελεύθερες" διανομές linux. Την (ubuntu) την βλέπω περίπου σαν την m$, μπορείς να κατεβάσεις το λειτουργικό της (windows 10), να το εγκαταστήσεις, να το χρησιμοποιήσεις όσο θέλεις, άλλα χωρίς κλειδί δεν μπορείς να την ενεργοποιήσεις. Την δουλειά σου την κάνεις ως χρήστης, και την δουλειά τους κάνουν (ads-telemetry-debugging) ως εταιρία. Επεξ/σία 12 Νοεμβρίου 2020 από htaccess 1
mphxths Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 28 λεπτά πριν, htaccess είπε Τα windows "δεν" είναι ελεύθερο λογισμικό/λειτουργικό, άποψή μου είναι, ό,τι δεν πρέπει να τα συγκρίνουμε. 28 λεπτά πριν, htaccess είπε Σε λειτουργικότητα και σε διασυνδεσιμότητα, ναι εν μέρη θα συμφωνήσω, σε εμφάνιση όμως... προσωπικά δεν μου αρέσουν, π.χ. εφόσον έχω πληκτρολόγιο και ποντίκι, τι να τα κάνω βρε αδελφέ τα tiles στο μενού, σε κινητές συσκευές και pos να το καταλάβω, και με απλά εικονίδια κάνω την δουλειά μου, ούτως ή άλλως πάνω από 1 δευτερόλεπτο δεν θα τα χρησιμοποιήσω για να τα κλικάρω. Αρχικα να σχολιασω περι tiles. Τα tiles ειναι ενα καταλοιπο μιας προσπαθειας που ξεκινησε με τα 8αρια και ηθελε να μπορουν να χρησιμοποιηθουν και σε φορητες συσκευες με touch οθονες. Δεν νομιζω να εχουν αλλη χρησιμοτητα σε αλλη περιπτωση. Οσον αφορα στα windows , αναφερθηκα σε αυτα με την εννοια οτι τα windows δεν αλλαζουν εμφανιση συχνα. Δηλαδη xp/7 ειχαν την ιδια φατσα για ολη τους την ζωη. Αλλαγη εγινε με τα 8αρια/10αρια (δεν κρινουμε αν ηταν καλη αλλαγη ή οχι) και εκτοτε μετα απο τοσες αναβαθμισεις τα 10αρια εχουν μεινει με την ιδια φατσα. Τωρα ειναι στα σκαρια κατι μικροαλλαγες αλλα σε γενικες γραμμες εχουν μια εμφανιση σταθερη. Στο λινουξ εχουμε δεκαδες DEs με διαφορετικη εμφανιση και διαφορετικου επιπεδου λειτουργικοτητα. Καποια απο αυτα εχουν "παλιακή" εμφανιση και καποια δεν ξερουν τι δρομο να ακολουθησουν. Για αυτο αλλαζουν , εξελισσονται , προσθετουν features κλπ. Με λιγα λογια εχουν δρομο ωστε να φτασουν σε ενα ικανοποιητικο ( με καποια αντικειμενικα κριτηρια ) επιπεδο εμφανισης και λειτουργικοτητας. Αρα θελω να καταληξω οτι το να βγαζει το xfce4 εκδοσεις καθε 4 χρονια δεν το λες και ιδανικο. Ή το να κανει 3-4 μηνες και λιγους λεω να βαλει το manjaro το gnome 3.38 (χτες ειδα οτι το εβαλε τελικα). Δεν ειναι ιδανικο οι διανομες κατα την γνωμη μου να αργοπορουν να υιοθετησουν αλλαγες σε οποιοδηποτε τομεα... 28 λεπτά πριν, htaccess είπε Χμμμ..... πιθανολογώ για να επιλέξεις αυτή τη διανομή σημαίνει ότι θέλεις "κάτι πολύ κοντά" στα windows, δεν γίνεται όμως να είναι ακριβώς όπως τα windows. 28 λεπτά πριν, htaccess είπε Να πειραματιστείς σε μία διανομή, η οποία (αν και δεν την έχω δοκιμάσει), διαβάζω ότι λειτουργεί πολύ καλά και αναγνωρίζει ασύρματες κάρτες δικτύου και όπως γραφικών, μαζί σου και εγώ, και εγώ πειραματίζομαι, άλλα μετά δεν θα μου φταίει η διανομή για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Ειναι πειραματικη εγκατασταση σε VM. Δοκιμαζω πολλες διανομες , υλοποιωντας διαφορα σεναρια. Το σεναριο με την εγκατασταση αυτη ( Linux Mint Debian Edition - debian stable) ειναι να δω ποσο ευκολο θα ειναι να εχω ενημερωμενα στις τελευταιες εκδοσεις καποια βασικα πακετα καθημερινης χρησης και ας εχω το υπολοιπο συστημα σε παλιοτερες εκδοσεις. Συμπερασμα ειναι οτι δεν ειναι ευκολο εκτος και αν στραφω οπως ειπα στα snaps/flatpaks/appimages. Και υποθετω κατι αντιστοιχο θα συμβαινει σε οποια διανομη rolling ή μη δεν ακολουθει μια φιλοσοφια να ενημερωνει τα πακετα της γρηγορα. 28 λεπτά πριν, htaccess είπε Δεν μπορώ να σου απαντήσω, προφανώς ναι, δεν έχω εγκαταστήσει ποτέ κάποιο απ` αυτά, τα αποφεύγω σαν το διάολο το λιβάνι, άντε το πολύ πολύ να εγκαταστήσω κάποιο official πακέτο .deb χειροκίνητα το οποίο δεν υπάρχει στην διανομή μου, το οποίο με ένα purge θα εξαφανιστεί. Κοιτα δεν ειναι ασχημη φαση τα snaps/flatpaks/appimages. Εχουν καποια κουσουρια και πολλες φορες ο maintainer δεν εχει κανει σωστο πακεταρισμα. Το ολο κονσεπτ εχει τα υπερ και τα κατα. Ενα απο τα υπερ ειναι οτι δεν γεμιζεις το συστημα με dependencies που θα φορτωνουν την διαδικασια ενημερωσης με ενημερωσεις ή να δημιουργουνται προβληματα με διαφορετικες εκδοσεις. Πας να βαλεις π.χ. vlc , libreoffice , gimp , firefox κλπ και τραβανε μαζι τους και ενα σωρο dependencies. Με τα προαναφερθεντα formats ειναι ολα πακεταρισμενα στο πακετο και αναβαθμιζονται ολα μαζι ενιαια με το πακετο... Απο την αλλη εχουν προβληματα που πηγαζουν κυριως απο το sandboxing που κανουν. Θυμαμαι χαρακτηριστικα δυο περιπτωσεις που συναντησα προβλημα. Πρωτη περιπτωση με το πακετο "lsd" που οταν το περασα σαν flatpak/snap δεν ειχε προσβαση σε καποιους φακελους... Δευτερη περιπτωση ηταν το steam. Ηθελα να προσθεσω "library" που ειχα σε αλλον δισκο/partition και επειδη επαιζε καποιο sandboxing δεν μπορουσε να "δει" αλλους δισκους. Πιστευω σαν formats στο μελλον θα εξελιχθουν και θα βελτιωθουν , ειδωμεν. 28 λεπτά πριν, htaccess είπε Υπάρχει μία λογική πάνω σε αυτό, αν κάποιος αρχάριος χρήστης, απεγκαταστήσει από λάθος τον browser, και δεν εγκατασταθεί "εναλλακτικός", πως θα μπορέσει ο χρήστης να βρει πληροφορίες στο internet ώστε διορθώσει την μακακία του ? Υπαρχει μια λογικη αλλα μπορεις να κανεις το υπουλο που εκανε η microsoft με τον windows explorer που ηταν κεκαλλυμενος internet explorer. Αρα αν δεν ειχες κανεναν browser απλα ανοιγες τον windows explorer , πληκτρολογουσες ενα url και κατευθειαν γινοταν internet explorer Ας κανουν το ιδιο και ο dolphin/nemo/nautilus/κλπ. Ειναι λιγο αναπηρο να επιβαλλεις εγκατασταση browser. Επεξ/σία 12 Νοεμβρίου 2020 από mphxths
htaccess Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 40 λεπτά πριν, mphxths είπε Στο λινουξ εχουμε δεκαδες DEs με διαφορετικη εμφανιση και διαφορετικου επιπεδου λειτουργικοτητα. Καποια απο αυτα εχουν "παλιακή" εμφανιση και καποια δεν ξερουν τι δρομο να ακολουθησουν. Και δεν χαίρεσαι... που υπάρχουν πολλές επιλογές και καλύπτουν τα περισσότερα γούστα ?? 43 λεπτά πριν, mphxths είπε Με λιγα λογια εχουν δρομο ωστε να φτασουν σε ενα ικανοποιητικο ( με καποια αντικειμενικα κριτηρια ) επιπεδο εμφανισης και λειτουργικοτητας. Αρα θελω να καταληξω οτι το να βγαζει το xfce4 εκδοσεις καθε 4 χρονια δεν το λες και ιδανικο. Ή το να κανει 3-4 μηνες και λιγους λεω να βαλει το manjaro το gnome 3.38 (χτες ειδα οτι το εβαλε τελικα). Δεν ειναι ιδανικο οι διανομες κατα την γνωμη μου να αργοπορουν να υιοθετησουν αλλαγες σε οποιοδηποτε τομεα... Σε κάποιους ανθρώπους αρέσουν οι αλλαγές, σε κάποιους όχι, σεβόμαστε την διαφορετικότητα του καθενός, σε εσένα αρέσουν, σε εμένα όχι, φιλικά πάντα. 47 λεπτά πριν, mphxths είπε Κοιτα δεν ειναι ασχημη φαση τα snaps/flatpaks/appimages. Εχουν καποια κουσουρια και πολλες φορες ο maintainer δεν εχει κανει σωστο πακεταρισμα. Το ολο κονσεπτ εχει τα υπερ και τα κατα. Ενα απο τα υπερ ειναι οτι δεν γεμιζεις το συστημα με dependencies που θα φορτωνουν την διαδικασια ενημερωσης με ενημερωσεις ή να δημιουργουνται προβληματα με διαφορετικες εκδοσεις. Πας να βαλεις π.χ. vlc , libreoffice , gimp , firefox κλπ και τραβανε μαζι τους και ενα σωρο dependencies. Με τα προαναφερθεντα formats ειναι ολα πακεταρισμενα στο πακετο και αναβαθμιζονται ολα μαζι ενιαια με το πακετο... Ομοίως με το πάνω, προσωπική άποψη, δεν τα θέλω. 50 λεπτά πριν, mphxths είπε Υπαρχει μια λογικη αλλα μπορεις να κανεις το υπουλο που εκανε η microsoft με τον windows explorer που ηταν κεκαλλυμενος internet explorer. Αρα αν δεν ειχες κανεναν browser απλα ανοιγες τον windows explorer , πληκτρολογουσες ενα url και κατευθειαν γινοταν internet explorer Ας κανουν το ιδιο και ο dolphin/nemo/nautilus/κλπ. Ειναι λιγο αναπηρο να επιβαλλεις εγκατασταση browser. Συγνώμη... άλλα δεν είναι λογική αυτή, (σ)το internet... δεν είναι ένας ηθικά/αγγελικά πλασμένος κόσμος, άλλο η περιήγηση στο λειτουργικό, και άλλο στο internet, και άσε τον browser, με το wicd δεν μου απάντησες όμως? Με την ίδια λογική γιατί να χρησιμοποιούμε διάφορα προγράμματα διαμοιρασμού... όταν όλες οι συνδέσεις dialup στα windows κάποτε, είχαν προεπιλεγμένα/ενεργοποιημένα εκτός από το internet protocol tcp/ip4, και τα client for microsoft networks, file and printer sharing for microsoft network.
mphxths Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 10 λεπτά πριν, htaccess είπε Συγνώμη... άλλα δεν είναι λογική αυτή, (σ)το internet... δεν είναι ένας ηθικά/αγγελικά πλασμένος κόσμος, άλλο η περιήγηση στο λειτουργικό, και άλλο στο internet, και άσε τον browser, με το wicd δεν μου απάντησες όμως? Απο την μια καποιοι το παιζουν ελιτιστες και οτι στο λινουξ δεν θελουμε αδαεις χρηστες , ειναι μονο για οσους ξερουν , για τους σχετικους και τετοια ομορφα. Ο σχετικος λοιπον χρηστης , θα ανοιξει το τερματικο ή το software center και θα εγκαταστησει τον browser της καρδιας του και δεν θα σκεφτει "ωωωωχ δεν εχω browser , τι θα κανω τωρα? Που θα βρω βοηθεια! Πως θα τσεκαρω στο ιντερνετ για λυσεις?". Αυτο που περιγραφεις λοιπον , ειναι το τι θα εκανε ενας αδαης χρηστης στο λινουξ..ειπαμε..ειμαστε ελιτιστες , δεν τους σκεφτομαστε αυτους. Ο "σχετικος" χρηστης ξερει πως να διορθωσει το προβλημα με το wicd Αρα οταν αποφασισουμε ποιους χρηστες θελουμε στην παραλια μας , θα αποφασισουν και οι διανομες πως οφειλουν να συμπεριφερθουν. Προς το παρον οπως το βλεπω εγω , δεν ξερουν σε ποιους απευθυνονται και οι επιλογες τους ειναι λιγο τραγικες. Αν δηλ σκεφτηκαν οτι απευθυνονται σε χρηστες που δεν μπορουν να καταλαβουν τι κανουν με το software center και οτι μπορουν να περασουν απο κει τον browser στην περιπτωση που δεν εχουν κανενα....τοτε κατι γινεται λαθος. Επισης πολλες διανομες εχουν shortcuts με εγκατεστημενα manuals στο desktop. Ειναι και αυτο μια λυση. Ξερω οτι δεν θελεις να το παραδεχτεις , αλλα η επιβολη του browser οπως και να το δεις ειναι τραγικο. 11 λεπτά πριν, htaccess είπε Και δεν χαίρεσαι... που υπάρχουν πολλές επιλογές και καλύπτουν τα περισσότερα γούστα ?? Οχι. Γιατι δεν ειναι ΤΟΠ επιλογες. Αν εξαιρεσουμε gnome/kde και κανα tiling , ολοι οι υπολοιποι ειναι για πεταμα. Εξυπηρετουν συγκεκριμενα σεναρια που ανηκουν στην κατηγορια "θελω κατι ελαφρυ για το χρεπομηχανημα μου". Ειναι κακασχημα κατασκευασματα (vanilla μιλαμε , οχι πως μπορουν να γινουν μετα απο εγχειρηση) , και τεχνικα υπολοιπονται παρα πολυ απο gnome/kde που ανεφερα. Το DE πρεπει να ειναι πληρες και σχετικα "χρηστικα" εμφανισιμο απο την μανα του . Αν ειναι να το πλακωσω στα themes , icons , extensions , plugins για να κανει αυτα που επρεπε να κανει εξαρχης , καπου απετυχε.Τεσπα πιασαμε ενα θεμα που ισχυει το "περι ορεξεως...". Ξεφυγαμε λιγο απο την ουσια του τοπικ , αλλα δεν πειραζει. Το θεμα ειναι οτιδηποτε κινειται στο κοσμο του λινουξ , καλο ειναι να υιοθετειται αμεσα απο τις διανομες. Ειτε μιλαμε για κερνελς , ειτε για DEs , ειτε για οτιδηποτε. Αυτη ειναι η αποψη μου. Τα windows εχουν φτασει να ασχολουνται με emojis και μαλακιες σε καθε update και το λινουξ ακομα ψαχνει τα βασικα. Μιλαω παντα για νεες τεχνολογιες και υποστηριξη νεων hardwares. Δεν μπορω να φανταστω δηλ εναν χρηστη debian stable(βαλε εδω οποια διανομη κινειται αργα τελοσπαντων) να παιζει π.χ. με 5.4 κερνελ και 6.x libreoffice ή με 78.x firefox ενω αλλες διανομες εχουν περασει τις τελευταιες εκδοσεις και να λεει "δεν αγχωνομαι , καλα παμε , αργα και σταθερα ...δεν πρεπει να βιαζομαστε...οποιος βιαζεται σκονταφτει...που να κανω τωρα αναβαθμιση το debian/ubuntu/whatever ... μπορει να τα σκισει ολα το update...δεν του εχω εμπιστοσυνη...αραξε...". Κατι τετοια τα περιμενω απο windows χρηστες , οχι απο ψαγμενους λινουξ χρηστες που αναζητουν το καινουργιο και το καλυτερο. Τι να πω... προσωπικη φιλοσοφια φυσικα του καθενος ... δεν κρινω. Απλα προσπαθω να το κατανοησω.
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, mphxths είπε Δεν μπορω να φανταστω δηλ εναν χρηστη debian stable(βαλε εδω οποια διανομη κινειται αργα τελοσπαντων) να παιζει π.χ. με 5.4 κερνελ και 6.x libreoffice ή με 78.x firefox ενω αλλες διανομες εχουν περασει τις τελευταιες εκδοσεις και να λεει "δεν αγχωνομαι , καλα παμε , αργα και σταθερα ...δεν πρεπει να βιαζομαστε...οποιος βιαζεται σκονταφτει...που να κανω τωρα αναβαθμιση το debian/ubuntu/whatever ... μπορει να τα σκισει ολα το update...δεν του εχω εμπιστοσυνη...αραξε...". Κατι τετοια τα περιμενω απο windows χρηστες , οχι απο ψαγμενους λινουξ χρηστες που αναζητουν το καινουργιο και το καλυτερο. Τι να πω... προσωπικη φιλοσοφια φυσικα του καθενος ... δεν κρινω. Απλα προσπαθω να το κατανοησω. Μου θυμίζεις εμενα σε οριμένες απόψεις σου αλλο να παίζω και άλλο να δουλευω ...... αν εννοεις αυτό..... Επεξ/σία 12 Νοεμβρίου 2020 από optimerious
RTW4ever Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 Κ 3 λεπτά πριν, mphxths είπε Απο την μια καποιοι το παιζουν ελιτιστες και οτι στο λινουξ δεν θελουμε αδαεις χρηστες , ειναι μονο για οσους ξερουν , για τους σχετικους και τετοια ομορφα. Ο σχετικος λοιπον χρηστης , θα ανοιξει το τερματικο ή το software center και θα εγκαταστησει τον browser της καρδιας του και δεν θα σκεφτει "ωωωωχ δεν εχω browser , τι θα κανω τωρα? Που θα βρω βοηθεια! Πως θα τσεκαρω στο ιντερνετ για λυσεις?". Αυτο που περιγραφεις λοιπον , ειναι το τι θα εκανε ενας αδαης χρηστης στο λινουξ..ειπαμε..ειμαστε ελιτιστες , δεν τους σκεφτομαστε αυτους. Ο "σχετικος" χρηστης ξερει πως να διορθωσει το προβλημα με το wicd Αρα οταν αποφασισουμε ποιους χρηστες θελουμε στην παραλια μας , θα αποφασισουν και οι διανομες πως οφειλουν να συμπεριφερθουν. Προς το παρον οπως το βλεπω εγω , δεν ξερουν σε ποιους απευθυνονται και οι επιλογες τους ειναι λιγο τραγικες. Αν δηλ σκεφτηκαν οτι απευθυνονται σε χρηστες που δεν μπορουν να καταλαβουν τι κανουν με το software center και οτι μπορουν να περασουν απο κει τον browser στην περιπτωση που δεν εχουν κανενα....τοτε κατι γινεται λαθος. Επισης πολλες διανομες εχουν shortcuts με εγκατεστημενα manuals στο desktop. Ειναι και αυτο μια λυση. Ξερω οτι δεν θελεις να το παραδεχτεις , αλλα η επιβολη του browser οπως και να το δεις ειναι τραγικο. Οχι. Γιατι δεν ειναι ΤΟΠ επιλογες. Αν εξαιρεσουμε gnome/kde και κανα tiling , ολοι οι υπολοιποι ειναι για πεταμα. Εξυπηρετουν συγκεκριμενα σεναρια που ανηκουν στην κατηγορια "θελω κατι ελαφρυ για το χρεπομηχανημα μου". Ειναι κακασχημα κατασκευασματα (vanilla μιλαμε , οχι πως μπορουν να γινουν μετα απο εγχειρηση) , και τεχνικα υπολοιπονται παρα πολυ απο gnome/kde που ανεφερα. Το DE πρεπει να ειναι πληρες και σχετικα "χρηστικα" εμφανισιμο απο την μανα του . Αν ειναι να το πλακωσω στα themes , icons , extensions , plugins για να κανει αυτα που επρεπε να κανει εξαρχης , καπου απετυχε.Τεσπα πιασαμε ενα θεμα που ισχυει το "περι ορεξεως...". Ξεφυγαμε λιγο απο την ουσια του τοπικ , αλλα δεν πειραζει. Το θεμα ειναι οτιδηποτε κινειται στο κοσμο του λινουξ , καλο ειναι να υιοθετειται αμεσα απο τις διανομες. Ειτε μιλαμε για κερνελς , ειτε για DEs , ειτε για οτιδηποτε. Αυτη ειναι η αποψη μου. Τα windows εχουν φτασει να ασχολουνται με emojis και μαλακιες σε καθε update και το λινουξ ακομα ψαχνει τα βασικα. Μιλαω παντα για νεες τεχνολογιες και υποστηριξη νεων hardwares. Δεν μπορω να φανταστω δηλ εναν χρηστη debian stable(βαλε εδω οποια διανομη κινειται αργα τελοσπαντων) να παιζει π.χ. με 5.4 κερνελ και 6.x libreoffice ή με 78.x firefox ενω αλλες διανομες εχουν περασει τις τελευταιες εκδοσεις και να λεει "δεν αγχωνομαι , καλα παμε , αργα και σταθερα ...δεν πρεπει να βιαζομαστε...οποιος βιαζεται σκονταφτει...που να κανω τωρα αναβαθμιση το debian/ubuntu/whatever ... μπορει να τα σκισει ολα το update...δεν του εχω εμπιστοσυνη...αραξε...". Κατι τετοια τα περιμενω απο windows χρηστες , οχι απο ψαγμενους λινουξ χρηστες που αναζητουν το καινουργιο και το καλυτερο. Τι να πω... προσωπικη φιλοσοφια φυσικα του καθενος ... δεν κρινω. Απλα προσπαθω να το κατανοησω. Εγώ είμαι ως επί το πλείστον τέτοιος χρήστης. Δεν μου αρέσουν οι αλλαγές και τα πολλά φαντεζί. Άραξε, ακριβώς έτσι. Γι' αυτό επιλέγω ακριβώς αυτά που εσένα δεν σου αρέσουν: Mint με Xfce, όχι με το πιο μοντέρνο cinnamon. All time classic, και δέκα χρόνια να κάνει να αλλάξει το xfce εμένα δεν με ενοχλεί, αντιθέτως. Αρκεί βέβαια να μην υπάρχουν θέματα ασφαλείας. Και στα Win, αν μπορούσαμε να μέναμε στα 7 και στο Aero, δεν θα με χαλούσε καθόλου. Γι' αυτό και απεχθάνομαι τις rolling διανομές.
mphxths Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, optimerious είπε Μου θυμίζεις εμενα σε οριμένες απόψεις σου αλλο να παίζω και άλλο να δουλευω ...... αν εννοεις αυτό..... Kοιτα η αληθεια ειναι οτι δεν εχω λινουξ εγκατασταση που δουλευω , αλλα windows. Απλα πειραματιζομαι σε VMs. Αν δηλ ηταν να επιλεξω μια διανομη για να κανω δουλεια ισως να ελεγα αλλα τραγουδια. Ναι οκ θελω τελευταιες εκδοσεις , αλλα θα ηθελα καθημερινα να ασχολουμαι με ενημερωσεις ? Θα ειχε διαφορα στην δουλεια μου ? Θα με ενδιεφερε καποια πακετα μονο να ειναι ενημερωμενα και το υπολοιπο συστημα να ενημερωνεται πιο αργα? Πολυ πιθανο. Να πηγαινα σε ενα μοντελο π.χ. manjaro ή κατι semi-rolling ή π.χ. fedora workstation που ειναι point release αλλα γενικως ειναι αρκετα ενημερωμενη διανομη. Σιγουρα ομως το να βλεπεις τι γινεται σε μια bleeding edge διανομη και πως συμπεριφερονται οι νεες εκδοσεις , τι φερνουν στο τραπεζι κλπ ειναι κατι δελεαστικο. Ειναι θεμα οπτικης στο τελος της ημερας... Επεξ/σία 12 Νοεμβρίου 2020 από mphxths
RTW4ever Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 1 λεπτό πριν, mphxths είπε Kοιτα η αληθεια ειναι οτι δεν εχω λινουξ εγκατασταση που δουλευω , αλλα windows. Απλα πειραματιζομαι σε VMs. Αν δηλ ηταν να επιλεξω μια διανομη για να κανω δουλεια ισως να ελεγα αλλα τραγουδια. Ναι οκ θελω τελευταιες εκδοσεις , αλλα θα ηθελα καθημερινα να ασχολουμαι με ενημερωσεις ? Θα ειχε διαφορα στην δουλεια μου ? Θα με ενδιεφερε καποια πακετα μονο να ειναι ενημερωμενα και το υπολοιπο συστημα να ενημερωνεται πιο αργα? Πολυ πιθανο. Να πηγαινα σε ενα μοντελο π.χ. manjaro ή κατι semi-rolling ή π.χ. fedora workstation που ειναι point release αλλα γενικως ειναι αρκετα ενημερωμενη διανομη. Σιγουρα ομως το να βλεπεις τι γινεται σε μια bleeding edge διανομης και πως συμπεριφερονται οι νεες εκδοσεις , τι φερνουν στο τραπεζι κλπ ειναι κατι δελεαστικο. Ειναι θεμα οπτικης στο τελος της ημερας... Άρα αυτά που λες είναι εν μέρει υποθετικά, αφού στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιείς λίνουξ, αλλά απλά το χαζεύεις.
mphxths Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2020 2 λεπτά πριν, RTW4ever είπε Άρα αυτά που λες είναι εν μέρει υποθετικά, αφού στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιείς λίνουξ, αλλά απλά το χαζεύεις. Εχω ενα χρεπομηχανημα που εχω σταθερα μια διανομη εγκατεστημενη και "παιζω"και το εχω το μηχανημα και σαν backup σε περιπτωση που χρειαστω κατι και το κυριο μηχανημα εχει παθει το οτιδηποτε. Εχω καμμια δεκαρια VMs που παιζω κυριως υλοποιωντας σεναρια ή για να δω τι επιλογες κανουν και πως παιζουν μπαλα. Εχω προσπαθησει πολλες φορες να γυρισω το κυριο μηχανημα μου σε λινουξ , αλλα για τεχνικους λογους δεν εμεινα σε αυτο (optimus , windows-only παιχνιδια , εξιδεικευμενα προγραμματα , κλπ). Το ιδανικο σεναριο λοιπον , ειναι να γυρισω το κυριο μηχανημα σε λινουξ καποια στιγμη. Και τοτε θα μπουν πολλα ερωτηματα που ακομα δεν εχω απαντησει στο κεφαλι μου. rolling ή point release διανομη ? Arch-based ? deb-based ? rpm-based? μαμα διανομη ή -based διανομη ? gnome ? kde ? x11 ? wayland ? Ποια διανομη ή DE εχει μελλον και δεν θα παρατηθει ? Για αυτο δοκιμαζω , βλεπω τι δρομο ακολουθουν τα πραγματα και οι διανομες , να δω ποια θα απαντησει στα παραπανω ερωτηματα...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα