Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα σε ολους,σε καινουργιο υπολογιστη(uefi)  με με 2 σκληρους,εχω στον πρωτο windows και στον δευτερο δισκο linux mint 20.

Στην εκκινηση με ρωταει απο ποιον δισκο να μπουταρει.

Χθες χρειάστηκε format o δισκο με τα windows οποτε και εβγαλα τον δισκο με τα mint 20,εγκατέστησα τα  windows,επανατοποθετησα τον δισκο με το mint 20 και ολα οκ.

Σταματησε ομως να με ρωταει απο ποιον δισκο να κανει εκκινηση .

Υποθετω οτι πριν ειχε γινει εγγραφη στο mbr των windows απο τον grub?

Πως θα επαναφερω την επιλογη?

Δημοσ.

Πρέπει να ξανα εγκαταστήσεις τον grub, σε τέτοιες περιπτώσεις μην τον βάζεις στον δίσκο με τα Windows για να μην δημιουργείται πρόβλημα όταν κάνεις φορματ τα παράθυρα. Κάνε εγκατάσταση στον δίσκο με το λινουξ και επέλεγε απο το πληκτρολόγιο με κάποιο F πλήκτρο που θες να μπεις.

Δημοσ.

τωρα οταν ανοιγω τον υπολογιστη διαλεγω απο το bios τον δισκο,αν διαλεξω των δισκο με τα windows δεν μου δινει επιλογη,αν διαλεξω των δισκο με τα mint 20 μου την εμφανιζει.

Και την εγκατασταση των mint20 την ειχα κανει χωρις αλλον σκληρο μεσα,ετσι αφου μπηκε και ο δισκος με τα windows μετα απο καιρο εμφανιστηκε η επιλογη να διαλέξω λειτουργικο,υποθετω μετα απο καποια αναβαθμιση.

Αρα εξ αρχης δεν ειχα βαλει εγω grub αλλα το λειτουργικο μονο του μου εμφάνισε την επιλογη .

Αν βαλω grub δεν πιστευω να διαλέγω linux και μετα να με ξαναβαζει σε μενου να ξαναδιαλεξω?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, IKARIWTHS είπε

Αρα εξ αρχης δεν ειχα βαλει εγω grub αλλα το λειτουργικο μονο του μου εμφάνισε την επιλογη .

Αν βαλω grub δεν πιστευω να διαλέγω linux και μετα να με ξαναβαζει σε μενου να ξαναδιαλεξω?

Μπορει σε καποια αναβαθμιση kernel να ξαναδημιουργησε το grub config και εντοπισε τον δισκο με τα windows.
Κανε χειροκινητα ξανα-δημιουργια του grub config , να ξαναβρει τα windows.

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

τσεκαρε οτι οντως ειναι σωστο το path στο οποιο βρισκεται το grub.cfg καλου-κακου και προχωρα :)

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
Δημοσ.

Να ειστε καλα παιδια,μιας και οταν επελεγα τον δισκο με τα mint20 μου εμφανιζε την επιλογη λειτουργικων σκεφτηκα να τον βαλω πρωτο στο bios ,και ετσι ελυσα το προβλημα μου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...