Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδώ και δύο μήνες περίπου σε ανύποπτο χρόνο freeze-άρουν τα windows.

Συνήθως μπορώ να κάνω κάποια click (πχ minimize-maximize τα ανοιχτά παράθυρα) ή να ανοιξώ ένα task manager με ctrl+shift+esc το οποίο όμως είναι freeze-αρισμένο και αυτό.

Αναγκάζομαι να κάνω hard shutdown από το κουμπί εκίνησης κάθε φορά. Δεν γράφει τίποτα σχετικό στο event viewer.

Μπορεί να τύχει μία φορά τη μέρα, μπορεί και πολλές περισσότερες...

Έκανα format κάπου στον μήνα γιατί είχα ένα πολύ παλιό windows image (με upgrade απο 7άρια πριν χρόνια) και είπα μήπως έφαγε κανένα κόλλημα σε κάποιο πρόσφατο update. Αλλά τίποτα.

Το πρόβλημα συνέπεσε μαζί με αναβάθμιση (προσθήκη) 2 νέων dimms ram (4 στο σύνολο). Έλεγξα με memtest και δεν βρήκα κάτι. Για καλό και για κακό συνεχίζω να δουλεύω με τα δύο που δούλεβα πριν αλλά και πάλι freeze-άρει.

Έχετε καμία ιδέα τι μπορώ να ψάξω για να δω τι φταίει; 

Επεξ/σία από jumper_
Δημοσ.

Όχι. Συγγνώμη δεν το διευκρίνησα.

Είναι custom desktop.

Αποτελείτα από:

• MSI B450 Tomahawk
  • AMD Ryzen 5 2600X
  • G.Skill Sniper X 16GB DDR4-3200MHz
  • MSI GeForce GTX 1660 6GB Gaming X
  • Samsung 960 Evo 250GB M.2

κάποιους ssd/hdd ακόμα και για ρεύμα ένα καινούργιο Corsair TX-M Series TX750M.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Μαζί με τον 960 EVO; Αν ναι, κάντε ένα έλεγχο με το HD Sentinel (60o αρχείο) και ανεβάστε το screenshot.

image.png.ef6d40bade702e1b41e8bfb3e549a99f.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωραία, αφού είναι ο.κ. οι δίσκοι, ίσως κάποιο καλώδιο SATA (αρκετά συχνό) από τους άλλους δίσκους δεν κάνει καλή επαφή. Αν μπορείτε, δοκιμάστε να χρησιμοποιείσετε τον υπολογιστή σας μόνο με τον 960 EVO και αποσυνδέστε τους υπόλοιπους δίσκους από τις θύρες SATA της μητρικής. 

Επεξ/σία από Τέρης Α.
Δημοσ.

Μπορεί να είναι δίσκος που χάνει την επαφή στιγμιαία;

Έστω ότι βγάλω πως θα μπορέσω να το δοκιμάσω αυτό;

Το να μην εμφανιστεί το freeze-άρισμα μία μέρα φαντάζομαι ότι δεν αποτελεί απαραίτητα δείγμα?! 

Δημοσ.

Μπορεί να είναι και κάποιος κακός driver.
Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εύκολο να βρεθεί η βλάβη καθώς πρέπει να κάνεις πολλές δοκιμές χωρίς να ξέρεις που να εστιάσεις.

Το χειρότερο σενάριο : 
κάποιο εξάρτημα/κύκλωμα της μητρικής είναι στα πρόθυρα της αστοχίας και προξενεί τα κολλήματα.
Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η βλάβη καθώς η εμφάνισή της είναι στοχαστική, ακόμη και σε στρεσσάρισμα του μηχανήματος με κατάλληλλο λογισμικό. 
Καλή τύχη...

-

Δημοσ.

58 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε

Μπορεί να είναι και κάποιος κακός driver.
Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εύκολο να βρεθεί η βλάβη καθώς πρέπει να κάνεις πολλές δοκιμές χωρίς να ξέρεις που να εστιάσεις.

Το χειρότερο σενάριο : 
κάποιο εξάρτημα/κύκλωμα της μητρικής είναι στα πρόθυρα της αστοχίας και προξενεί τα κολλήματα.
Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η βλάβη καθώς η εμφάνισή της είναι στοχαστική, ακόμη και σε στρεσσάρισμα του μηχανήματος με κατάλληλλο λογισμικό. 
Καλή τύχη...

-

Η αστοχία όμως μπορεί να προέκυψε στην πορεία;

Το PC με εξαίρεση τα 2 καινούργια dimm-άκια - που έχω αφήσει στη άκρη προς το παρόν - λειτουργούσε πάνω από ένα χρόνο (14μήνες) απροβλημάτιστα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το ότι δούλευε καλά ως τώρα δεν σημαίνει και πολλά.
Εμένα μου χάλασε η μητρική του laptop χωρίς προφανή λόγο, μετά από 8 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας.
Στην αρχή ξεκίνησε να σβήνει σε διάστημα ώρας, μετά όλο και συχνότερα (διάστημα λεπτών), μέχρι που έσβηνε και στην εκκίνηση.
Κανείς τεχνικός δεν μπορούσε να τη φτιάξει (δοκίμασα τρεις), ούτε να βρει ακριβώς τι έχει, και κατέληξε για πέταμα.
Πιθανολογώ από πού ξεκίνησε η ζημιά, αλλά αν όντως ήταν έτσι, επρόκειτο για ένα περιστατικό χρόνια πριν του οποίου οι συνέπειες εκδηλώθηκαν πολύ αργότερα.

Ή εγκαταστάθηκε κάτι χωρίς να το αντιληφθείς ή κάποιο εξάρτημα είναι στα πρόθυρα αστοχίας.
Αν είσαι σίγουρος ότι το πρόβλημα δεν είναι από driver, τότε είναι θέμα hardware.
Πρέπει εξεταστούν ένα-ένα όλα τα επιμέρους συστήματα - χρονοβόρα δουλειά και με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Καλύτερα δώσε το σε ένα καλό εργαστήριο να παιδευτούν αυτοί που είναι δουλειά τους και μην ξοδεύεις εσύ την υπομονή και τον χρόνο σου. 
Δεν είναι όλα τα προβλήματα για τους χρήστες.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 1
Δημοσ.

Μία εβδομάδα το δουλεύω με τους 3 δίσκους που έχω os/programs/games και εκτός τους 2 με τα files..

Έχω αλλάξει και τα δύο καλώδια sata με καινούργια.. Και έχω και ανοιχτό το case για να μην ζορίζονται καθόλου στις άκρες από το cable management..

Πάνω που έλεγα ότι βρήκαμε το πρόβλημα με τη μία..... ΒΟΟΜ...

Μόλις freeze-αρε.. 😣

Δημοσ.
31 λεπτά πριν, greekfragma είπε

δοκίμασε να βάλεις ultimate power plan για να μη σταματάνε ποτέ οι δίσκοι και δώσε μας μετά feedback

Έπαιζα με το high performance profile αλλά ο δίσκος ήταν στα 20Min..

Το γύρισα στο AMD Balance profile και έβαλα το δίσκο στο Never..

Δημοσ.

Κάνε ένα πείραμα ρίξε τα Ρολόγια cpu στα 3200 και δούλεψε το stock ρυθμίσεις κάνα 2 μέρες 

Μνήμες 2166  stock αν δεν σου κάνει  freeze κρατά το 1 βδομάδα  και postάρε 

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Update..

Δεν πείραξα τίποτα από cpu+ram+gpu..

Στις 11/11/2020 στις 3:49 ΜΜ, greekfragma είπε

δοκίμασε να βάλεις ultimate power plan για να μη σταματάνε ποτέ οι δίσκοι και δώσε μας μετά feedback

έκανα αυτό και μετά από μία βδομάδα (που έλεγα ότι βρήκα τη 'λύση') ξαναfreezαρε..

Αυτή τη στιγμή έχω 3 βδομαδες χωρίς πρόβλημα με μόλις τον έναν δίσκο με backups εκτός συστήματος..

Οπότε είπα να δω αν φταίει ο δίσκος, το καλώδιο ή η sata 3..

Προσπάθησα να βγάλω μία φωτο τη sata (η αληθεια ειναι οτι βαριεμαι να τα βγαλω ολα εξω) και μου φαίνεται κάπως περίεργη.. δεν την είχα παρατηρήσει..

Σας επισυνάπτω τη φωτο..

Σας φαίνεται και σας κάπως;;;

IMG_20201124_202351.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...