GothicCrusader Δημοσ. 8 Μαΐου 2004 Δημοσ. 8 Μαΐου 2004 Κάτι απλό, αν ένας 36GB raptor έχει όσο ένας 160GB μας συμφέρει να πάρουμε 2 x 80GB SATA στις 7200 να τους βάλουμε σε RAID (P4C800 dx) και να φτιάξουμε έναν δίσκο, αν δεν κάνω λάθος στις 14.400 (άντε βγάλε κάτι στις 12.000)? Βασικά δεν αθροίζονται οι στροφές γιατί αυτές είναι αποκλειστικά χαρακτηριστικό της λειτουργίας του κάθε δίσκου. Και φυσικά στην περίπτωση του raid ούτε οι επιδόσεις αθροίζονται. Η διαφορά είναι πολύ μικρότερη. Στην πρώτη περίπτωση έχεις 36 GB δεδομένων σε έναν πολύ γρήγορο δίσκο. Στην δεύτερη περίπτωση έχεις 80GB δεδομένων σε δύο δίσκους που είναι λίγο πιο αργοί από τον πρώτο αλλά όμως «συνεργάζονται». Δεν μπορείς εύκολα να απαντήσεις ποιο σύστημα θα είναι πιο γρήγορο γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το raid θα είναι θεωρητικά ελάχιστα πιο γρήγορο. Ζυγίζεις όλα τα + και - και αποφασίζεις.
KWSN_Men Δημοσ. 8 Μαΐου 2004 Δημοσ. 8 Μαΐου 2004 ...10000 rpm σημαίνει περισσότερη ταχύτητα αλλά σημαίνει μικρότερη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερες θερμοκρασίες... Αυτά μας είπες πιο πριν. Και θα ξαναρωτήσω. Οι Raptor με τα 5 χρόνια εγγύησης (και την κατασκευή [και όχι μόνο] επιπέδου SCSI) έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής; Και μια και μιλάς για επίπεδα θορύβου. Αυτή τη στιγμή έχω 5 δίσκους στο σύστημά μου. Οι IDE είναι 5400 και 7200 RPM. Σε αν και διαφορετικών στροφών ο θόρυβός τους είναι συγκρίσιμος για να μην πω ακριβώς ίδιος. Από τους SCSI ο 15.000RPM είναι σαφώς πιο ήσυχος από αυτούς των 10.000RPM λόγω του ότι είναι νεότερη σχεδίαση. Θα έλεγα ότι είναι ελάχιστα πιο πάνω από τους IDE. Στο θέμα της ψύξης. Για τους SCSI έχω τοποθετήσει 2 ανεμιστηράκια 80mm Enermax. Ένα για τον 15άρη και έναν για τους δεκάρηδες. Τα ανεμιστηράκια τρέχουν στις 1000 στροφές και είναι εντελώς αθόρυβα. Αυτό δεν τα εμποδίζει να κρατάνε τους δίσκους στους 25-28 βαθμούς.
GothicCrusader Δημοσ. 9 Μαΐου 2004 Δημοσ. 9 Μαΐου 2004 Για τον raptor έχω ήδη απαντήσει. Σχετικά με το θόρυβο... Ο θόρυβος ανά διπλασιασμό της ισχύος αυξάνεται περίπου 3 επιπλέον db στο όριο της πιο δυνατής συσκευής. Κατά συνέπεια αν βάλεις στο pc 4 ίδιους «αθόρυβους» ανεμιστήρες θα πάρεις θόρυβο +6db σε αντίθεση με αυτό που φαντάζονται οι περισσότεροι (δηλ. ότι απλά η δυνατότερη συσκευή επισκιάζει όλες τις άλλες και άρα οι άλλες δεν έχουν σημασία). Ακόμα λοιπόν και αν προσθέτεις μόνο «αθόρυβες» συσκευές στο pc σου αυτό κάποια στιγμή θα γίνει «θορυβώδες». Ανάλογα λοιπόν 8 συσκευές ίδιας ισχύος με 40db η κάθε μία δίνουν τελικά 49 db (!) στο pc σου κλπ. Στην πράξη σε ένα δωμάτιο τη μέρα μπορεί και να έχεις και 55-70db, το βράδυ 30 db ενώ ένας σημερινός δίσκος όταν λειτουργεί μόνος του παράγει περίπου 36-45db. Αυτά για να καταλάβουμε την κλίμακα που αντιλαμβάνεται το αυτί μας. Αν επομένως μιλάμε για «αθόρυβα» pc με 5+ δίσκους και δεν ξέρω γω πόσους ανεμιστήρες τότε προφανώς δεν είναι «τόσο αθόρυβα» όπως τα εννοώ εγώ (αλλά μπορεί να είναι τόσο αθόρυβα όπως τα εννοείς εσύ) γιατί η «αθροιστική» διαφορά είναι τέτοια που επισκιάζει κάθε πιθανή διαφορά που μπορεί να οφείλεται στις τεχνολογίες των δίσκων. Ένα άλλο pc για να κάνει περισσότερο θόρυβο από το δικό σου (με μόνη διαφορά ότι θα έχει ένα δίσκο αντί 5) θα πρέπει να έχει δίσκο που να λειτουργεί σε +6 με +7 db παραπάνω από το μέγιστο του δικού σου πιο θορυβώδη δίσκου. Το μόνο από εκεί και πέρα που μπορεί να ακούς και να χαρακτηρίζεις ως «διαφορά θορύβου» μεταξύ των δίσκων είναι το read/write ή κάποιο χαρακτηριστικό τόνο που παράγει ένας δίσκος αλλά αυτά διαφέρουν ακόμα και σε δίσκους ίδιου μοντέλου. Όμως το βουητό είναι «κοινό» και προέρχεται από τον συνδυασμό όλων των συσκευών μαζί. Όποιος αμφιβάλλει μπορεί να κάνει το εξής: Καθώς λειτουργούν οι δίσκοι (με απομονωμένη τη μητρική φυσικά) να κλείσει έναν έναν τους δίσκους και τους ανεμιστήρες τη στιγμή που λειτουργούν όλα μαζί και να επαναλάβει κλείνοντάς τους με διαφορετική σειρά. Έτσι θα μπορέσει να αντιληφθεί την «αθροιστική» διαφορά. Στο θέμα της ψύξης δεν υπάρχει διαφωνία. Έβαλες ψύξη άρα εμένα μου αρκεί. Επεσήμανα ότι στις 10k+ τυπικά χρειάζεται ανεμιστήρας και επεσήμανα ότι το κατά το δυνατό «αθόρυβο» pc πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερους ανεμιστήρες και όχι μόνο όσο το δυνατό «αθόρυβους» ανεμιστήρες (το δεύτερο είναι προφανές σε όλους που θέλουν ένα αθόρυβο pc). Τα ανεμιστηράκια που έχεις τοποθετήσει απλά αθροίζονται μαζί με όλα τα άλλα για να καθορίσουν το τελικό «βουτό» του pc σου. Επειδή έχουν μικρή ισχύ αυξάνουν ελάχιστα το θόρυβο του pc σου που φυσικά με 5 δίσκους η διαφορά δεν γίνεται αντιληπτή. Είμαστε λογικοί άνθρωποι. Να γράψω ότι εξαρτάται και από το tower; Εξαρτάται από το νευρικό σύστημα του ανθρώπου (γιατί οι περισσότεροι χαρακτηρίζουμε θόρυβο αυτό που μας εκνευρίζει και όχι αυτό που ακούμε. Έξαρτάται και από 1000+1 πράγματα ακόμα; Αν είσαι εντάξει με το μηχάνημά σου τότε δεν υπάρχει λόγος να αφαιρέσεις ανεμιστήρες, δίσκους, να βάλεις water cooling κλπ και ας δουλεύει στα 50db. Όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπάρχουν μερικοί κανόνες που μπορεί να θέλει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα θορύβου. Με τόσο φτηνούς δίσκους και με τόσο μικρές διαφορές στις επιδόσεις, γιατί να δώσεις πολλά χρήματα σε μικρή χωρητικότητα ενός raptor αντί να πάρεις πολλαπλάσια GB σε έναν samsung ή έναν seagate, να έχεις και λιγότερες στροφές, λιγότερο θόρυβο και να έχεις και λιγότερους ανεμιστήρες; Το ίδιο πράγμα φυσικά θα έλεγα και για SCSI.
Deathstar Δημοσ. 9 Μαΐου 2004 Δημοσ. 9 Μαΐου 2004 Lipon as girousme oloi stis 5400 na min xriazomaste oute anemistiria oute thermometra oute water cooling na iremisoume pia. Exoume trelathi telios mou fenete. na vgalo kai ton 386sx apo tin doulapa pou einai silent pc kai na eime eutixismenos
KWSN_Men Δημοσ. 9 Μαΐου 2004 Δημοσ. 9 Μαΐου 2004 Πραγματικά, η διαφορά σε επιδόσεις του IDE 5400RPM και του SCSI 15000RPM είναι πραγματικά απειροελάχιστη. Δε ξέρω πώς μου ήρθε και ξόδεψα λεφτά για να πάρω SCSI controller και δίσκο για boot...
crAss Δημοσ. 10 Μαΐου 2004 Δημοσ. 10 Μαΐου 2004 To gamisame 4einai ta dedomena 1. einai grigoroi oso tipote allo EKTOS SCSI oi raptor. i diafora einai aisthiti akoma kai mesa sta windows 2. i poiotita kataskevis tous einai i kalliteri anamesa se oti kikloforei (pali EKTOS SCSI) 3. ontos einai pio thorivodeis apo sata stis 7200. Px se ena athorivo htpc den tha evaza me tipota raptor. Amesi sigkrisi exo kanei me enan seagate 7200/8MB cache sata me enan raptor kai o raptor mprosta tou einai arketa pio thorivodis. crAss
daniel's_saving_grace Δημοσ. 11 Μαΐου 2004 Μέλος Δημοσ. 11 Μαΐου 2004 Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Συμπερασματικά μπορώ να πω ότι... δεν έβγαλα οριστικό συμπέρασμα! Ισχύει αυτό που ανέφερε ένας φίλος, ότι από την στιγμη που έχω βάλει στόχο το αθόρυβο PC, θα πρέπει ούτως ή άλλως να πάρω ό,τι πιο αθόρυβο, και όπως πολλοί λένε αυτό είναι ένας seagate στις 7200. Εχω πειστεί ότι υπό οποιοσδήποτε άλλες συνθήκες ένας raptor αξίζει, αλλά όταν έχεις σαν προτεραιότητα το χαμηλό θόρυβο; Οι απόψεις όσων έχουν raptor ήταν πολύ χρήσιμες. Μου εξήγησαν ότι τελικά δεν είναι και τόοοοσο θορυβώδης. Ωστόσο, αυτό που δεν μπορώ να ξέρω είναι κατά πόσο ο ήχος παραμένει ανεπαίσθητος και σε ένα PC με προδιαγραφές για αθόρυβο (τροφοδοτικό, ψύκτρες και ανεμιστηράκια) καθώς δεν είδα κάποιος να διαθέτει τέτοιο (από όσα κατάλαβα). Τελικά είμαι προβληματισμένος. Διότι από την άλλη πλευρά με ελκύει πολύ η ιδέα ενός πολύ γρήγορου δίσκου για boot (για data έχω ήδη έναν WD 120 JB)... Aλλά θα είναι κρίμα να ξοδέψω τόσα λεφτά και πάλι το pc να κάνει θόρυβο... Αχ, φαίνεται ότι πάντα πρέπει να κάνει κανείς έναν συμβιβασμό...
KWSN_Men Δημοσ. 11 Μαΐου 2004 Δημοσ. 11 Μαΐου 2004 Ψάξε να δεις αν μπορείς να τον δεις (και να τον ακούσεις) σε λειτουργία.
madsc Δημοσ. 11 Μαΐου 2004 Δημοσ. 11 Μαΐου 2004 Χτες μόλις τελειώσαμε το στήσιμο ένα pc με scsi seagate 36g 10k hd, raptor sata 36g raid 0 για boot, και wd 120g 7200rpm jb. Επεξεργαστής barton 2600 κάτω από μία slk900a με enermax 90'', και όλα αυτά μέσα στο Lian Li full tower. Οι ανεμιστήρες ήταν πάνω σε πλακέτα με ποτεσιόμετρο, οπότε μπορούσαμε να τους κάνουμε να μην βγάζουν σχεδόν τσιμουδιά. Με την ιδέα του "silent pc" καρφωμένη στο κεφάλι κατεβάσαμε τέρμα voltage στα fans, ώστε να σχηματίσουμε όσο το δυνατόν αρτιότερη άποψη περί hd κ db. Όργανο δεν είχαμε να μετρήσουμε db (ούτε και silent room φυσικά ) αλλά οι δοκιμές ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικές μιας κ το στήσιμο τελείωσε στις 03:00 (!!!) σε μια ιδιαίτερα ήσυχη γειτονιά της Αθήνας. Χωρίς κανένα μέσο ηχομόνωσης λοιπόν, πουθενά, & με ανοιχτό το case, με σειρά από το πιο αθόρυβο στο πιο θορυβώδες: 1. WD 120g JB 7200 2. SATA Raptor 36g Raid 0 10k 3. Scsi Seagate 36g 10k Πολλές φορές σε μεγάλα cp από το cd/dvd (είτε αυτό ήταν το plextor scsi 40x, είτε το pioneer dvdrw 8x8) ακουγόταν περισσότερο το εν λόγω drive από όλους τους hd, Πλην scsi. Μπορεί να έφταιγε κ η συχνότητα του ήχου, αλλά ακουγόταν. Οι sata ακουγόντουσαν ελάχιστα ως καθόλου, αλλά πάντα σε σημείο που να μου επέτρεπαν να κοιμηθώ αν ήθελα στο ίδιο δωμάτιο χωρίς να με ενοχλούν, ακόμα και αν είχα βάλει ταινεία να φτιάχνεται το βράδυ π.χ. Για τον scsi hd το καλό που έχω να πω, είναι πως έχει ιδιαίτερα πορωτικό ήχο, αλλά "έχει". Ιδίως στα burst ακουγόταν σαν κάποιος να "σκάβει" εκεί μέσα. Σε copy paste (700mb-1g) από scsi=>sata raid 0 και vice versa, ο "σκούζος" ήταν σαφώς ο πιο θορυβώδης, ξεπερνώντας και το 52x liteon cdrw σε full read speed, κάτι που σαφέστατα ξεφεύγει από τα όρια μου του αθόρυβου. Βέβαια η έννοια του θόρυβος, ή αθόρυβος όπως σωστά αναφέρθηκε πριν, είναι υποκειμενική (εκτός αν φτάσουμε τα όρια κώφωσης ), χρειάζεται μέσο σύγκρισης, και σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο το μέγεθος κ η θέση του case, όσον αφορά τα pc. sc
Fireball Δημοσ. 11 Μαΐου 2004 Δημοσ. 11 Μαΐου 2004 O GothicCrusader ta eipe kala !! Doste thn gnomi sas ston daniel's_saving_grace kai mhn ta skalizete. Re paidia o thorivos einai kati antikimeniko, emena as poume pe peirazoun ta kolopapakia xoris exatmisi me kati svourous easy riders epano otan pernane apo to spiti, tou apo kato mou den ton enoxloune katholou.... vgale akri.
agpr Δημοσ. 11 Μαΐου 2004 Δημοσ. 11 Μαΐου 2004 O GothicCrusader ta eipe kala !! Doste thn gnomi sas ston daniel's_saving_grace kai mhn ta skalizete. Re paidia o thorivos einai kati antikimeniko' date=' emena as poume pe peirazoun ta kolopapakia xoris exatmisi [b']me kati svourous easy riders[/b] epano otan pernane apo to spiti, tou apo kato mou den ton enoxloune katholou.... vgale akri. rolf
GothicCrusader Δημοσ. 11 Μαΐου 2004 Δημοσ. 11 Μαΐου 2004 Προφανώς KWSN_Men σκέφτεσαι με απόλυτη προτεραιότητα τις επιδόσεις ενώ εγώ με απόλυτη προτεραιότητα το θόρυβο. Τέσπα, περαιτέρω προσπάθεια ανάλυσης από την πλευρά μου μάλλον θα κατέληγε τελικά το thread σε flamings. Όσον αφορά τον Deathstar απλά επισημαίνω ότι αν ψάξει λίγο στο ίντερνετ θα δει πολλές φορές ότι για noiseless pcs προτείνουν δίσκους ακόμα και 5400 στροφών. Δεν είναι καθόλου περίεργο και δεν θα έπρεπε να σας εκπλήσσει: η ταχύτητα είναι ο εχθρός του θορύβου. Άρα πολλοί από εμάς θα επιλέξουμε κάτι πιο παλιάς τεχνολογίας επειδή παράγει λιγότερο θόρυβο και ας ξεκινάνε τα windows λίγα sec αργότερα. Μήπως εγώ π.χ. κάνω και ποτέ shutdown; :wink: Τέλος με αφορμή τη συζήτηση δίνω και δύο links «υποκατάστατα ανεμιστήρων» που μπορεί να διαφεύγουν σε κάποιον που θα ήθελε ένα «απόλυτα» noiseless pc: Για σκληρό δίσκο: http://www.zalman.co.kr/usa/product/view.asp?idx=74&code=019 αλλά το κορυφαίο για vgas: http://www.zalman.co.kr/usa/product/view.asp?idx=46&code=013 Και τα δύο δεν χρειάζονται ανεμιστήρα οπότε έμμεσα τον αντικαθιστούν. Αντί να βάλετε αθόρυβο ανεμιστήρα χρησιμοποιείτε ένα από αυτά. Με ένα αθόρυβο τροφοδοτικό που έχει ενσωματωμένους ανεμιστήρες θα χρειάζεστε σε ένα μη απαιτητικό μηχάνιμα μόνο έναν επιπλέον active ανεμιστήρα 8)
StavrosD Δημοσ. 11 Μαΐου 2004 Δημοσ. 11 Μαΐου 2004 Kai kati akoma o Raptor den einai IDE HDD einai SATA HDD gia na kseroume giati sizitame Συνδέεται μόνο με SATA controller, αλλά αν το ψάξεις είναι IDE HDD με ενσωματωμένο adapter σε SATA.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.