Προς το περιεχόμενο

HP Pavilion 15-ec1000nv Review


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η HP έχει μια αξιόλογη πρόταση για όποιους αναζητούν gaming laptops και θέλουν να κρατήσουν το κόστος αγοράς τριψήφιο. Ας γνωρίσουμε καλύτερα το HP Pavilion Gaming 15-ec1000nv.

Σχεδιασμός

Αρχικά, ας σταθούμε στον σχεδιασμό. Οι διαστάσεις του laptop είναι 36x25.7x2.35cm και η συσκευή ζυγίζει παραλίγο 2 κιλά (1.98kg). Το σασί είναι λιτό και απέριττο, με επιβλητικές γωνίες και ένα κομψό, χρωμέ πράσινο λογότυπο HP στην πλάτη. Η ένωση της οθόνης με το κυρίως σώμα γίνεται από μια κεντραρισμένη ένωση με κενά προς τις άκρες. Ανοίγοντάς τη, θα παρατηρήσετε πως τα πλάγια bezels είναι πολύ μικρά, κάτι που βοηθά την οθόνη να «δείξει» περισσότερο, ενώ αντίστοιχα μικρό σχετικά περιθώριο βρίσκεται στο επάνω μέρος της. Εκεί, βρίσκεται η HP TrueVision HD κάμερα που πλαισιώνεται από μικρόφωνο διπλής συστοιχίας. Για καθημερινή χρήση, σε καλοφωτισμένο χώρο δίχως ιδιαίτερο θόρυβο, είναι ένας παραπάνω από ικανοποιητικός συνδυασμός.

hp_pavilion__1.jpg.feca92938fe45cc2f0d7db34b41566df.jpg

Η οθόνη εκτείνεται για 15.6” και διαθέτει ανάλυση Full HD, αντιθαμβωτικό IPS πάνελ με φωτεινότητα 250 nits και ακρίβεια χρώματος NTSC 45%. Δεδομένου πως πρόκειται για ένα budget gaming laptop, αποδίδει σε ικανοποιητικά όμως όχι εντυπωσιακά επίπεδα, κυρίως λόγω της χαμηλής φωτεινότητας που δεν βοηθάει ούτε στην απόδοση χρωμάτων ούτε στην απλή, καθημερινή χρήση. Παρόλα αυτά, κάνει τη δουλειά αρκετά καλά ώστε να μην είναι εμπόδιο στη διασκέδαση, αλλά δεν αποτελεί το εντυπωσιακότερο μέρος της συσκευής.

Στην απέναντι μεριά, θα συναντήσετε ένα πλήρους μεγέθους πληκτρολόγιο με πράσινο οπίσθιο φωτισμό, ένα χρώμα που η εταιρεία προτιμά για τα μοντέλα Pavilion Gaming και δείχνει όμορφο συνδυαστικά με το μαύρο σώμα. Κάτω από το πληκτρολόγιο βρίσκεται το ευμέγεθες touchpad ενώ στην επάνω πλευρά τοποθετούνται δύο ηχεία, ρυθμισμένα από την Bang & Olufsen για να συνοδεύουν ηχητικά τη δράση. Ο ήχος είναι ποιοτικός τηρουμένων των αναλογιών, δίχως κάποια αισθητή κακοφωνία – το αντίθετο, μάλιστα, για κάποιον που απολαμβάνει μουσική, ταινίες και βίντεο σε σταθερή βάση. Ίσως δεν είναι απολύτως ικανοποιητικός για κάποιον που κυρίως ασχολείται με το gaming, καθώς όπως είναι αναμενόμενο για ένα laptop, το μπάσο δεν «κλωτσάει» όσο θα έπρεπε στη μέση μιας έντονης μάχης.

hp_pavilion__3.jpg.93ae78f087a0a3f36c14f705b3766045.jpg

hp_pavilion__10.jpg.4b8884ea722cdc561ad5ea47730bf249.jpg hp_pavilion__9.jpg.9d84ceec60782db445f0717a5b6f8969.jpg 

Στο δεξί μέρος του σώματος εντοπίζονται μια θύρα Ethernet, μια έξοδο HDMI 2.0, μια συνδυαστική θύρα ακουστικών/μικροφώνου, μια είσοδο για κάρτες SD και δύο θύρες USB (η μία USB Type-C, η άλλη USB 3.0), ενώ η αριστερή πλευρά διαθέτει ακόμη μια θύρα USB 2.0 και την υποδοχή του βύσματος φόρτισης. Για την ασύρματη συνδεσιμότητα, χρησιμοποιείται ο αντάπτορας Realtek 802.11 b/g/n/ac (2x2) για τις ανάγκες του δικτύου και Bluetooth 5.0 για σύνδεση με άλλες συσκευές. Επιπλέον, υποστηρίζεται ασύρματη μετάδοση μέσω Miracast.

Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις

Περνώντας στις προδιαγραφές, τα πράγματα γίνονται σαφώς λαμπρότερα. Ο εξαπύρηνος επεξεργαστής AMD Ryzen 5 4600H (base clock 3.0 GHz, max boost 4.0 GHz) είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το laptop, πλαισιωμένος από 8GB DDR4 3200MHz (2x4GB, καταλαμβάνουν και τις 2 διαθέσιμες θέσεις) και την κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX 1050 3GB, με έναν PCIe NVMe M.2 SSD 256GB να ολοκληρώνει τον βασικό κορμό του συστήματος.

Από τον εξαπύρηνο επεξεργαστή (12 threads), έχουμε μόνο θετικές σημειώσεις, καθώς εντυπωσιάζει τόσο σε benchmarks όσο και σε πρακτική, καθημερινή χρήση. Συγκριτικά με τον Intel Core i5-9300H που υπήρχε στην αντίστοιχη περυσινή σειρά, η μετάβαση σε Ryzen 5 “Renoir” ήταν άλμα που, όπως θα δούμε παρακάτω, δυστυχώς δεν έγινε σε κάθε τομέα. Η κύρια χρήση που έγινε στο διάστημα που το είχαμε στην κατοχή μας ήταν η καθημερινότητα ενός επαγγελματία που δουλεύει μέσω internet/browser, οπότε είχαμε διαρκώς ανοιχτές καρτέλες με οτιδήποτε από Google Sheets έως YouTube videos και συχνά παράλληλα με ανοιχτό κάποιο από τα προγράμματα του MS Office. Με δεδομένα αυτά, η ταχύτητα παρέμενε σε υψηλά επίπεδα τόσο στη χρήση όσο και στο boot ή την απενεργοποίηση, με μηδενικά κολλήματα.

image.png

image.png.6ae583479ef486ce19f519e52c2f5772.png

PCMark 10 Benchmark

Το “bottleneck” του συστήματος είναι αναμφίβολα η κάρτα γραφικών, καθώς παρά τον συνδυασμό της με ένα εξαιρετικό CPU, απλούστατα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει για κάποιον που έχει όχι ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, σε παιχνίδια όπως The Witcher III Wild Hunt κινείται μεταξύ 40-50fps σε ρυθμίσεις High, με το Medium να είναι η επιλογή που αποδίδει σε 60fps – και πάλι, σε κάποιες πιο απαιτητικές φάσεις (μάχες με πολλούς εχθρούς ή έντονα εφέ/χρήσει μαγείας) εντοπίσαμε αισθητή πτώση. Κάποια νεότερα παιχνίδια, όπως Forza Horizon 4 και Gears 5 που έχουν βελτιστοποιηθεί και για πιο αδύναμα συστήματα, κατάφεραν να αποδώσουν σε αξιοπρεπέστατο, σταθερά ικανοποιητικό επίπεδο με τα γραφικά σε Medium.

Επομένως, πρόκειται για μια κάρτα γραφικών που θα «σηκώσει» με χαρακτηριστική ευκολία παιχνίδια όπως DOTA 2 και CS:GO, μπορεί να υποστηρίξει σε καλό επίπεδο κάποιες πρόσφατες κυκλοφορίες, αλλά δεν είναι αντάξια του αξιόλογου επεξεργαστή με τον οποίο συνδυάζεται. Για αμιγώς gaming χρήση, τα Medium γραφικά φαντάζουν ως «ταβάνι» σε πολλές περιπτώσεις και είναι αμφίβολο να βελτιωθεί η κατάσταση σε μελλοντικές κυκλοφορίες. Ας σημειωθεί πως η HP διαθέτει το μηχάνημα σε διάφορες παραλλαγές, μία από τις οποίες προσφέρει την Nvidia GeForce GTX 1650 Ti. Εφόσον είναι εντός budget, πρόκειται για επιλογή που θα πρέπει να γίνει δίχως δεύτερη σκέψη, για όποιον καταλήξει να προτιμήσει το συγκεκριμένο laptop.

image.png.8002382b42e2cc78d474e8417979ee5e.png

3DMark Benchmark

Όσον αφορά την ψύξη, οι ανεμιστήρες δεν δημιουργούν θόρυβο όταν γίνεται απλή χρήση ή λειτουργία εφαρμογών γραφείου. Όταν ξεκινήσουν τα games, βέβαια, οι στροφές ανεβαίνουν και μαζί τους ο θόρυβος. Δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να υπερκαλυφθεί από τα ηχεία, όμως δεν είναι αυτός ο σκοπός τους. Το θετικό είναι ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η θερμοκρασία παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα δίχως κάποια αισθητή υπερθέρμανση ή πτώση σε απόδοση.

Για το τέλος έμεινε ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του μηχανήματος, που είναι η αυτονομία. Το laptop είναι εξοπλισμένο με μπαταρία 3 στοιχείων και χωρητικότητα 52.5Wh. Η επίσημη ιστοσελίδα της HP αναφέρει πως η μπαταρία διαρκεί έως και 8 ώρες και 15 λεπτά, κάτι που μέσα από καθημερινή χρήση (γραφείου, όχι gaming) διαπιστώσαμε πως ισχύει με μια μικρή απόκλιση – έως μισή ώρα λιγότερο, καθώς η ένταση χρήσης δεν ήταν σταθερή επί 8 ώρες. Πρόκειται για μια ευχάριστη έκπληξη που σίγουρα θα εκτιμηθεί από όσους το θέλουν για κάτι ακόμη, πέραν του gaming, όπως εργασία. Με design που απέχει από την υπερβολή και διαστάσεις που δεν είναι απαγορευτικές για καθημερινή μεταφορά, θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει το laptop από το οποίο εργάζεται κάποιος σε καθημερινή βάση, στο οποίο επίσης παίζει και games.

hp_pavilion__15.jpg.1ade32cf06c1ad151150cd226699ec9d.jpg

Σε περίπτωση που η μπαταρία εξαντληθεί, το HP Fast Charge μπορεί να τη φέρει από το 0% στο 50% σε περίπου 45 λεπτά, με τον όρο να είναι απενεργοποιημένο κατά τη διαδικασία φόρτισης. Αν με 45 λεπτά φόρτισης κερδίζει κάποιος περίπου 4 ώρες λειτουργίας, είναι και πάλι αυτονομία που κάποια σημερινά laptops έχουν ως μέγιστη διάρκεια, οπότε παραμένει εντυπωσιακό νούμερο. Ο φορτιστής μας εξέπληξε με το μικρό το μέγεθους που καθόλου δεν θυμίζει τα «τούβλα» που έχουμε δει σε άλλα gaming laptops.

Συμπέρασμα

Το  HP Pavilion Gaming 15-ec1000nv απευθύνεται σε κάποιον που πραγματικά ξέρει τι ζητάει από τον υπολογιστή του. Αυτό διότι έχει έναν ικανότατο επεξεργαστή που εναρμονίζεται με την υψηλής συχνότητας RAM, τον γρήγορο SSD και την εντυπωσιακή αυτονομία, δίνοντας σε κάποιον επαγγελματία γραφείου μια εξαιρετική επιλογή για laptop δουλειάς. Η οθόνη θα θέλαμε να είναι λίγο ανώτερη σε φωτεινότητα, όμως δεν είναι αυτή το πρόβλημα.

Για κάποιον gamer, το μοναδικό μελανό σημείο είναι η μέτρια κάρτα γραφικών που συμπληρώνει το παραπάνω σύστημα, καθώς όχι μόνο δεν του εξασφαλίζει ένα ξέγνοιαστο μέλλον αλλά αποδίδει απλώς ικανοποιητικά σε πρόσφατες κυκλοφορίες. Αν προορίζεται για χρήση με ελαφρύτερα παιχνίδια ή γίνεται η παραδοχή πως τα γραφικά θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα λεπτομέρειας, τότε μπορεί να ανταπεξέλθει, όμως είναι δύσκολο να προταθεί για κάτι περισσότερο από αυτά.


Διαβάστε ολόκληρο το review

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, Dmspolys είπε

Συγνώμη η gtx1050 υπάρχει ακόμα ; Την πουλάνε και εσείς την παρουσιάζεται κιόλας ; Οκκκκ

Οι σκεψεις μου ακριβως.

  • Like 1
Δημοσ.

Θα έπρεπε η φθηνότερη σύνθεση (καθώς θεωρείται gaming laptop) να ξεκινάει από την 1650 και όχι την αρκετά παλιά και αδύναμη 1050.

  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ωραίο λαπτοπακι στα 799 ευρώ , για να κατέβει σε αυτή τη τιμή απο κάπου πρέπει να κόψει , αν ψάξεις στα 900 ευρώ  πανω κατω κατι θα βρεις με 1650

Επεξ/σία από ethereum
Δημοσ.
5 ώρες πριν, iliasmach είπε

Θα έπρεπε η φθηνότερη σύνθεση (καθώς θεωρείται gaming laptop) να ξεκινάει από την 1650 και όχι την αρκετά παλιά και αδύναμη 1050.

Για budget gaming απευθύνεται οπότε κάνει την δουλειά της.

  • Like 1
Δημοσ.

Μαρέσει που βγάλατε δική σας φωτό αντί για έτοιμη απο το ιντερνετ αλλά ρε παιδιά περάστε ένα πανάκι πρώτα... Βλέπω τα νεκρά κύτταρα απο τα 2 μέτρα :P 

  • Like 1
Δημοσ.

Πάρα πολύ ωραίο λαπτοπ , μου αρέσει το ντιζάιν του πολύ  , και ειναι amd-nvidia , κάτι που είχα να δω περίπου 15 χρόνια τώρα , όμως του λείπουν δυο πράματα ,αποσπώμενη  μπαταρία και  dvd !!!!🤔

  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Εγω πηρα  το HP 15ak000nv 15.6" (i76700HQ/8GB/1TB & 128GB SSD/ 950M/NVIDIA GeForce GTX 950M) πριν απο 3 χρόνια. Αν και δεν παίζω games με υψηλές απαιτήσεις κατα τα αλλά ειμαι πολυ ευχαριστημένος απο το laptop μεχρι στιγμής. Πολυ καλη απόδοση και κανένα πρόβλημα.

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...