em0vskangoura Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα Προσπαθώ να με αναγκάσω να αρχίσω να ασχολούμαι λίγο με τα φορολογικά στην Ελλάδα για να μάθω τι παίζει, και νομίζω ότι παρατήρησα ότι το TAXISnet δεν υποστηρίζει 2FA (μηχανισμό αυθεντικοποίησης δυο παραγόντων) ?!?! Υπάρχει ένα άρθρο στο GSIS (https://www.gsis.gr/arhiki-katahorisi-ton-stoiheion-epikoinonias-sto-emep) αλλά φαίνεται να είναι για άλλη υπηρεσία. Είναι όντως τόσο κακή η κατάσταση όσο φαίνεται, ή μου διαφεύγει κάτι? Με τις εξουσιοδοτήσεις στο "/taxisnet/mytaxisnet/protected/authorizations.htm" τι παίζει ξέρει κανείς? Φαντάζομαι οι λογιστές μπορούν να κάνουν τα πάντα 100% από εκεί, ώστε να μην έχουν πρόσβαση στο δικό μου λογαριασμό? Κάποιος μου είπε οτι δεν το χρησιμοποιούν γιατί πρέπει να δηλώνουν πιο πολλά λεφτά στην εφορία μετά. Επεξ/σία 22 Οκτωβρίου 2020 από em0vskangoura
Zazula Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2020 To Taxis και οι συναφείς εφαρμογές της ΑΑΔΕ λειτουργούν προς το παρόν χωρίς 2FA. Ωστόσο υπάρχουν λειτουργικότητες που πατάνε πάνω στο Taxis και έχουν 2FA: λ.χ. οι υπεύθυνες δηλώσεις κι οι εξουσιοδοτήσεις στο gov.gr. Το άρθρο στο gsis.gr αφορά το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών (άρθρο 17 ν. 4704/2020). Κανονικά ο φορολογούμενος δεν δίνει τους κωδικούς του πουθενά, και δίνει συγκεκριμένες εξουσιοδοτήσεις μέσα από το Taxis προς τον λογιστή του. Αν ο λογιστής του αρνηθεί, τότε χρειάζεται αλλαγή λογιστή. (Κι αν ο φορολογούμενος θεωρήσει υψηλή την αμοιβή ενός σωστού λογιστή, τότε δεν του αξίζει ο σωστός λογιστής.)
koulkos Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2020 4 ώρες πριν, em0vskangoura είπε Είναι όντως τόσο κακή η κατάσταση όσο φαίνεται, ή μου διαφεύγει κάτι? Όχι ακριβώς. Είναι πολύ χειρότερη από όσο φαίνεται. Στην περίοδο των δηλώσεων έχει τύχει πολλές φορές να μπαίνω με κωδικούς πελατών και να μου πετάει δηλώσεις άλλων. Δηλαδή θεωρητικά θα μπορούσα να δω τη δήλωση του τάδε υπουργού. Αν δε, αυτό το άτομο είναι νόμιμος εκπρόσωπος νομικού προσώπου τότε μπορείς να δεις τη δήλωση της εταιρείας. 4 ώρες πριν, em0vskangoura είπε Με τις εξουσιοδοτήσεις στο "/taxisnet/mytaxisnet/protected/authorizations.htm" τι παίζει ξέρει κανείς? Φαντάζομαι οι λογιστές μπορούν να κάνουν τα πάντα 100% από εκεί, ώστε να μην έχουν πρόσβαση στο δικό μου λογαριασμό? Κάποιος μου είπε οτι δεν το χρησιμοποιούν γιατί πρέπει να δηλώνουν πιο πολλά λεφτά στην εφορία μετά. Μέσα από αυτή την εφαρμογή μπορείς να εξουσιοδοτήσεις λογιστές που είναι εγγεγραμμένοι στο Οικονομικό Επιμελητήριο, έχουν την απαραίτητη άδεια και έχουν πληρώσει το ετήσιο χαράτσι τέλος. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό που αναφέρεις αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Πχ είναι αρκετά κοινό το να μην πληρώνεσαι τις δηλώσεις φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στην εταιρεία που παρακολουθείς λογιστικά, ειδικά αν η αμοιβή είναι καλή. Δεν "λέει" να τους χρεώσεις 50ρικα όταν έχεις μόνιμη συνεργασία. Φυσικά, επειδή ο λογιστής είναι καλό παιδί και δουλεύει για τη ψυχή της μάνας του, μαζί με τις δικές τους σου πασάρουν και των γιων, της πεθεράς και του μπατζανάκη. Ένα κλικ είναι. Επίσης σίγουρα θα έχεις τις δηλώσεις της οικογένειας, τις δηλώσεις της οικογένειας της συζύγου, καμιά θειας, 2-3 φίλων και πάει λέγοντας. Αν λοιπόν όλη αυτή η τζάμπα δουλειά περάσει μέσα από εξουσιοδοτήσεις θα έπρεπε θεωρητικά να τιμολογηθούν όλες οι δηλώσεις μιας και θα φαινόταν ότι υποβλήθηκαν από λογιστή. Τα λογιστικά γραφεία, ειδικά τα μεγάλα, δουλεύουν by the book γιατί εκεί πολλοί πελάτες είναι περαστικοί. Φέτος έρχονται στο δικό σου γραφείο, του χρόνου πάνε στου γείτονα που είναι φθηνότερος, γρηγορότερος, καλύτερος και σου δίνει την επιστροφή πριν καν υποβάλλει τη δήλωση.
em0vskangoura Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2020 43 λεπτά πριν, Zazula είπε To Taxis και οι συναφείς εφαρμογές της ΑΑΔΕ λειτουργούν προς το παρόν χωρίς 2FA. Ωστόσο υπάρχουν λειτουργικότητες που πατάνε πάνω στο Taxis και έχουν 2FA: λ.χ. οι υπεύθυνες δηλώσεις κι οι εξουσιοδοτήσεις στο gov.gr. Το άρθρο στο gsis.gr αφορά το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών (άρθρο 17 ν. 4704/2020). Κανονικά ο φορολογούμενος δεν δίνει τους κωδικούς του πουθενά, και δίνει συγκεκριμένες εξουσιοδοτήσεις μέσα από το Taxis προς τον λογιστή του. Αν ο λογιστής του αρνηθεί, τότε χρειάζεται αλλαγή λογιστή. (Κι αν ο φορολογούμενος θεωρήσει υψηλή την αμοιβή ενός σωστού λογιστή, τότε δεν του αξίζει ο σωστός λογιστής.) Ευχαριστώ! Κατάλαβα εσύ καλά τα λες. Και πάλι όμως άκρως απαράδεκτο ότι δεν έχει 2FA ή έστω alerting για logins... 18 λεπτά πριν, koulkos είπε Όχι ακριβώς. Είναι πολύ χειρότερη από όσο φαίνεται. Στην περίοδο των δηλώσεων έχει τύχει πολλές φορές να μπαίνω με κωδικούς πελατών και να μου πετάει δηλώσεις άλλων. Δηλαδή θεωρητικά θα μπορούσα να δω τη δήλωση του τάδε υπουργού. Αν δε, αυτό το άτομο είναι νόμιμος εκπρόσωπος νομικού προσώπου τότε μπορείς να δεις τη δήλωση της εταιρείας. Μέσα από αυτή την εφαρμογή μπορείς να εξουσιοδοτήσεις λογιστές που είναι εγγεγραμμένοι στο Οικονομικό Επιμελητήριο, έχουν την απαραίτητη άδεια και έχουν πληρώσει το ετήσιο χαράτσι τέλος. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό που αναφέρεις αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Πχ είναι αρκετά κοινό το να μην πληρώνεσαι τις δηλώσεις φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στην εταιρεία που παρακολουθείς λογιστικά, ειδικά αν η αμοιβή είναι καλή. Δεν "λέει" να τους χρεώσεις 50ρικα όταν έχεις μόνιμη συνεργασία. Φυσικά, επειδή ο λογιστής είναι καλό παιδί και δουλεύει για τη ψυχή της μάνας του, μαζί με τις δικές τους σου πασάρουν και των γιων, της πεθεράς και του μπατζανάκη. Ένα κλικ είναι. Επίσης σίγουρα θα έχεις τις δηλώσεις της οικογένειας, τις δηλώσεις της οικογένειας της συζύγου, καμιά θειας, 2-3 φίλων και πάει λέγοντας. Αν λοιπόν όλη αυτή η τζάμπα δουλειά περάσει μέσα από εξουσιοδοτήσεις θα έπρεπε θεωρητικά να τιμολογηθούν όλες οι δηλώσεις μιας και θα φαινόταν ότι υποβλήθηκαν από λογιστή. Τα λογιστικά γραφεία, ειδικά τα μεγάλα, δουλεύουν by the book γιατί εκεί πολλοί πελάτες είναι περαστικοί. Φέτος έρχονται στο δικό σου γραφείο, του χρόνου πάνε στου γείτονα που είναι φθηνότερος, γρηγορότερος, καλύτερος και σου δίνει την επιστροφή πριν καν υποβάλλει τη δήλωση. Ευχαριστώ! Κατάλαβα, εγώ μια ατομική επιχείρηση για τον εαυτό μου θέλω μόνο επομένως θα το δω με τον λογιστή να γίνει σωστά. Γενικά όπως και να έχει είναι λίγο τραγική η κατάσταση για 2020, ακόμα και να κάνω εξουσιοδοτήσεις στο λογική φαντάζομαι ότι εάν φάνε το λογαριασμό του τότε θα μπορούνε να δούνε δικά μου στοιχεία ούτως ή άλλως. Ασχοληθήκα πρώτη φορά με το Taxis μου πριν από λίγους μήνες γιατί ήμουν εξωτερικό και ο κωδικός που είχε ο λογαριασμός μου για να κάνει φίλος λογιστής μηδενικές δηλώσεις ήταν 6 ψηφία! Εάν κάποιος έχει βρει κάποια πιο ανθρώπινη λύση θα ήθελα να την ακούσω
Zazula Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, em0vskangoura είπε Κατάλαβα, εγώ μια ατομική επιχείρηση για τον εαυτό μου θέλω μόνο επομένως θα το δω με τον λογιστή να γίνει σωστά. Αν κάποιος έχει ατομική επιχείρηση με κύκλο εργασιών >50k€ από παροχή υπηρεσιών ή >100k€ από εμπορική ή μικτή δραστηριότητα, τότε το Ε3 υποβάλλεται υποχρεωτικά από λογιστή (κανονικά με εξουσιοδότηση) — βλ. ΠΟΛ 1072/2018. Επεξ/σία 23 Οκτωβρίου 2020 από Zazula
em0vskangoura Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2020 14 ώρες πριν, Zazula είπε Αν κάποιος έχει ατομική επιχείρηση με κύκλο εργασιών >50k€ από παροχή υπηρεσιών ή >100k€ από εμπορική ή μικτή δραστηριότητα, τότε το Ε3 υποβάλλεται υποχρεωτικά από λογιστή (κανονικά με εξουσιοδότηση) — βλ. ΠΟΛ 1072/2018. Θα μπορούσες να μου το απλοποιήσεις κάπως αυτό γιατί δεν έχω ιδέα? Το ότι ο λογιστής θα υποβάλει ένα Ε3, τι τον σταματά από το να το υποβάλει μέσω του account μου? Ή εννοείς ότι θα φαίνεται ότι συνεργάζεται με εμένα ούτως ή άλλως οπότε φορολογικώς δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να αποφύγω τις εξουσιοδοτήσεις - εκτός από ανικανότητα/βαρεμάρα? Το θέμα μου είναι αυτό ότι δεν μπορώ να βγάλω άκρη εύκολα γιατί πολλοί λογιστές και ο κόσμος γενικά τα κάνουν τα πράγματα να ακούγονται τραγικά ενώ δεν μπορεί να είναι τοσο δύσκολα... Δηλαδή αν κάποιος μου πει ξέρεις κάτι οι εξουσιοδοτήσεις θα μου παίρνουν 10 λεπτά παραπάνω πχ, και συνεπώς θα σε χρεώσω παραπάνω -> κανένα πρόβλημα. Αλλά δυστυχώς έχουν μάθει πολλοί (στον τόπο μου τουλάχιστον) να δουλεύουν τοσο άγαρμπα και παλαιομοδίτικα που ζήτησα να υπογράψω συμβόλαιο με το λογιστή μου και με κοιτάνε λες και είμαι εξωγήινος. Συνεπώς, προσπαθώ να καταλάβω λίγο καλύτερα γιατί αυτό φαίνεται για επιχείρημα που μπορώ να χρησιμοποιήσω :). Σε ευχαριστώ και πάλι!
Zazula Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2020 23 λεπτά πριν, em0vskangoura είπε Θα μπορούσες να μου το απλοποιήσεις κάπως αυτό γιατί δεν έχω ιδέα? Το ότι ο λογιστής θα υποβάλει ένα Ε3, τι τον σταματά από το να το υποβάλει μέσω του account μου? Δεν μπορεί να το υποβάλει με τα δικά σου στοιχεία διότι είναι εκ του νόμου υποχρεωτικό να έχει φύγει από λογιστή. Ο λογιστής στο υποβαλλόμενο Ε3 έχει συνυπευθυνότητα.
em0vskangoura Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2020 4 λεπτά πριν, Zazula είπε Δεν μπορεί να το υποβάλει με τα δικά σου στοιχεία διότι είναι εκ του νόμου υποχρεωτικό να έχει φύγει από λογιστή. Ο λογιστής στο υποβαλλόμενο Ε3 έχει συνυπευθυνότητα. Spot on! Κατάλαβα, σε ευχαριστώ πάρα πολύ :).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα