Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα και καλό ΣΚ

Άνοιξε χτες 16/10, η τροποποιητική δήλωση για το Ε9 του 2020. Πρόσφατα τακτοποίησα ένα αυθαίρετο και μπήκα να το διορθώσω στα τετραγωνικά του σπιτιού.

Μπήκα μέσα κανονκά, 

Mου λεει στη Τροποποιητική: ΑΙΤΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ και βάζω εγώ Λοιπές περιπτώσεις.

Και από κάτω ακριβώς έχει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ:  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:

Και από κάτω από την ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ έχει περιγραψτε συνοπτικα την αιτια μεταβολης του ακινητου εκεί εγραψα ΟΡΘΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ

θελω να σε ρωτήσω στο κουτάκι ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ, τι να βάλω? Αλλιώς δεν με αφήνει να προχωρήσω στην οριστικοποίηση. Έβαλα ημερομηνία εντός του 2020 και μου το κοκκίνισε και μου είπε οτι δέχεται ημερομηνίες πριν το 2019.

Δημοσ.

Το Ε9 με τις χρονολογίες πάει λίγο ανορθόδοξα αν δεν το ξέρεις.

Μπαίνεις στο 2021 για να κάνεις αλλαγές που έχουν γίνει μέσα στο 2020, στο 2020 για αλλαγές που έχουν γίνει το 2019 κ.ο.κ.

Η λογική (μάλλον) είναι ότι αποτυπώνεις την κατάσταση όπως θα είναι την 1/1 του επόμενου έτους βάσει της οποίας θα βγει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Οπότε για αλλαγές στο τρέχων έτος θα μπεις στο 2021 που δεν είχε κλείσει ούτως ή άλλως. 

Να ξέρεις ότι αν θέλεις να μεταβιβάσεις το ακίνητο θα χρειαστεί να το διορθώσεις σε βάθος πενταετίας για να βγει σωστά το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Conan2046 είπε

Το Ε9 με τις χρονολογίες πάει λίγο ανορθόδοξα αν δεν το ξέρεις.

Μπαίνεις στο 2021 για να κάνεις αλλαγές που έχουν γίνει μέσα στο 2020, στο 2020 για αλλαγές που έχουν γίνει το 2019 κ.ο.κ.

Η λογική (μάλλον) είναι ότι αποτυπώνεις την κατάσταση όπως θα είναι την 1/1 του επόμενου έτους βάσει της οποίας θα βγει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Οπότε για αλλαγές στο τρέχων έτος θα μπεις στο 2021 που δεν είχε κλείσει ούτως ή άλλως. 

Να ξέρεις ότι αν θέλεις να μεταβιβάσεις το ακίνητο θα χρειαστεί να το διορθώσεις σε βάθος πενταετίας για να βγει σωστά το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Το είχα διορθώσει από το 2015 , αλλά όταν έφτασα στο 2019 και πήγα να κάνω τότε αυτόματη μεταφορά στο 2020 δεν με άφησε για΄τι το 2020 δεν είχε ανοίξει για τροποποιτηικές. Και πρέπει να κάνω τώρα για το 2020 τροποποιτηική όπως είχα κάνει και στα προηγούμενα έτη. Το 2021 που αναφερεις δεν εχει τροποποιητικη καθως πρεπει να γινει πρωτα τροποποιητικη για το 2020.

ΤΟ θεμα ειναι οτι το 2015 οταν αρχιζα και εκανα τις τροποποιητικες τις αυτοματες μεταφορες στα επομενα ετη δεν ειχε το πεδιο ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ και δεν το ειχε καν ως υποχρεωτικο. Τωρα στο 2020 εχω προβλημα. Να βαλω 31/12/2019 να ξεμπερδεύω ή υπάρχει φόβος να με φωνάξουν για έλεγχο?

Δημοσ.

Θα πας στο 2020 και θα ακυρώσεις την δήλωση που έχεις ανοίξει. 

Θα πας στο 2019 και θα σου είναι διαθέσιμη αυτή την φορά η μεταφορά δήλωσης, Επιλέγεις την δήλωση που θέλεις και την μεταφέρεις στο 2020 κανονικά.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Conan2046 είπε

Θα πας στο 2020 και θα ακυρώσεις την δήλωση που έχεις ανοίξει. 

Θα πας στο 2019 και θα σου είναι διαθέσιμη αυτή την φορά η μεταφορά δήλωσης, Επιλέγεις την δήλωση που θέλεις και την μεταφέρεις στο 2020 κανονικά.

Και στο 2019 ειχε το πεδιο ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ως υποχρεωτικό. μονο απο το 2015 δεν το ειχε καν. Τι να κανω. να το ξαναπαρω απο την αρχή από το 2015? Και αν εχει πρόστιμο 100 ευρω το έτος? Νομιζω το ξαναεπανέφεραν μετά της μη παράτασης για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Δημοσ.

Αν ένα έτος έχεις κάνει τις αλλαγές και το μεταφέρεις στο επόμενο έτος δεν ξαναμπαίνεις στα ακίνητα για να κάνεις αλλαγές, έχουν ήδη μεταφερθεί από το προηγούμενο έτος. Πατάς οριστικοποίηση δήλωσης, θα σου βγάλει ένα μήνυμα ότι θα μεταβάλεις το διαρκής ενημέρωσης και ξεμπέρδεψες. 

Θα σου ζητήσει ημερομηνία μόνο αν πας να αλλάξεις κάποιο στοιχείο ξανά. (π.χ. ξεκινάς το 2015 με ποσοστό 25% και στο 2018 θες να το πας 50%)

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Conan2046 είπε

Αν ένα έτος έχεις κάνει τις αλλαγές και το μεταφέρεις στο επόμενο έτος δεν ξαναμπαίνεις στα ακίνητα για να κάνεις αλλαγές, έχουν ήδη μεταφερθεί από το προηγούμενο έτος. Πατάς οριστικοποίηση δήλωσης, θα σου βγάλει ένα μήνυμα ότι θα μεταβάλεις το διαρκής ενημέρωσης και ξεμπέρδεψες. 

Θα σου ζητήσει ημερομηνία μόνο αν πας να αλλάξεις κάποιο στοιχείο ξανά. (π.χ. ξεκινάς το 2015 με ποσοστό 25% και στο 2018 θες να το πας 50%)

Άρα πολύ απλά, μου λες να γυρίσω πίσω στο 2015, και να κάνω μόνο οριστικοποιήσεις και ότι από τη στιγμή που κάνω μόνο οριστικοποίηση και δεν πειράζω κάτι άλλο αυτό δεν έχει πρόστιμο σωστά?

Δημοσ.

Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς έχεις κάνει. Πως έκανες μεταφορά της δήλωσης στα επόμενα έτη χωρίς να την οριστικοποιήσεις; Απλώς δεν υπάρχει η επιλογή.

Ακυρώνεις όσες δηλώσεις έχεις κάνει από το 2016 και μετά και δεν έχουν οριστικοποιηθεί (γιατί αλλιώς δεν θα λειτουργεί η μεταφορά)

Πας στο 2015 και οριστικοποιείς. Μετά επιλέγεις την μεταφορά στο επόμενο έτος. (Σε ρωτάει εκείνη την στιγμή αλλά μπορείς να το κάνεις και αργότερα)

Στο επόμενο έτος πας στην υποβολή της δήλωσης την βλέπεις, την οριστικοποιείς την μεταφέρεις κ.ο.κ. μέχρι το 2021, δεν θα σου ζητήσει πουθενά ημερομηνίας.

Πληρώνεις τον ΕΝΦΙΑ.

Πρόστιμο θεωρητικά δεν έχει, αλλά μην το πάρεις και ως δεδομένο. Με την μεταφορά σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζεις ότι αν μπει θα είναι 100 ευρώ για όλες τις δηλώσεις, ενώ αν πας να συμπληρώνεις καθεμία ξεχωριστά αν μπει πρόστιμο (που ξαναλέω μάλλον δεν θα μπει) θα είναι για καθεμιά ξεχωριστά.

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, Conan2046 είπε

Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς έχεις κάνει. Πως έκανες μεταφορά της δήλωσης στα επόμενα έτη χωρίς να την οριστικοποιήσεις; Απλώς δεν υπάρχει η επιλογή.

Ακυρώνεις όσες δηλώσεις έχεις κάνει από το 2016 και μετά και δεν έχουν οριστικοποιηθεί (γιατί αλλιώς δεν θα λειτουργεί η μεταφορά)

Πας στο 2015 και οριστικοποιείς. Μετά επιλέγεις την μεταφορά στο επόμενο έτος. (Σε ρωτάει εκείνη την στιγμή αλλά μπορείς να το κάνεις και αργότερα)

Στο επόμενο έτος πας στην υποβολή της δήλωσης την βλέπεις, την οριστικοποιείς την μεταφέρεις κ.ο.κ. μέχρι το 2021, δεν θα σου ζητήσει πουθενά ημερομηνίας.

Πληρώνεις τον ΕΝΦΙΑ.

Πρόστιμο θεωρητικά δεν έχει, αλλά μην το πάρεις και ως δεδομένο. Με την μεταφορά σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζεις ότι αν μπει θα είναι 100 ευρώ για όλες τις δηλώσεις, ενώ αν πας να συμπληρώνεις καθεμία ξεχωριστά αν μπει πρόστιμο (που ξαναλέω μάλλον δεν θα μπει) θα είναι για καθεμιά ξεχωριστά.

Αυτό που λες το είχα κάνει πριν 1 μήνα που έκανα για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Ξεκίνησα από το 2015 και το σύστημα με σταμάτησε στο 2019 . Δηλ διόρθωσα το 2015 και μετά μου έβγαζε μήνυμα " Θέλετε μεταφορά στο επόμενο έτος και πατούσα ΝΑΙ"¨. Το θέμα είναι ότι με πήγε μέχρι το 2019. Δεν είχε μεταφορά στο 2020, γιατί ήταν κλειστό τότε και δεν το είχε ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ και καλούμαι τώρα να κάνω μόνο για το 2020 διόρθωση που είχα κάνει στα προηγούμενα έτη. Είχα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ για τα προηγούμενα έτη. Το θέμα είναι ότι αν έχει πρόστιμο και το πάρω εγώ πάλι από την αρχή, είναι 100 ευρώ ανά έτος και θα μου βγει αρκετό.

Αυτό σου εξηγώ ότι στα προηγούμενα έτη τις ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΑ τις δηλώσεις μέχρι που με έφτασε στο 2019 το οριστικοποίησα και εκεί δεν μου έβγαλε μεταφορά στο 2020, γιατί το 2020 τότε ήταν κλειστό για τροποποίηση

Δημοσ.

Για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα, και μιας και φαίνεται πως κατέχετε το αντικείμενο, έχω υποβάλλει δήλωση Ε9, εκπρόθεσμη, για ακίνητο που αγόρασα Δεκέμβριο του 2019. Ήταν η πρώτη φορά που υπέβαλα δήλωση Ε9, και πρόκειται για το μοναδικό ακίνητο που κατέχω. Το θέμα είναι πως έκανα λάθος, και δεν δήλωσα πως ήταν ημιτελές το 2019. Αποτέλεσμα αρκετά μεγαλύτερος ΕΝΦΙΑ (υπερδιπλάσιος). Μπορώ να κάνω τώρα τροποιητική δήλωση Ε9, και αν ναι, υπάρχει κόστος? 

Δημοσ.

Τζόνι καλύτερα να σου απαντήσει κάποιος έμπειρος γιατί δεν το γνωρίζω. Δυστυχώς αυτό με την ημερομηνία ισχύει και το συνάντησα και μου είπε ο λογιστής μου να το βάλω με ημερομηία 31/12/2019. Σιγά ποιος θα το ελέγξει

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, m.gial είπε

Τζόνι καλύτερα να σου απαντήσει κάποιος έμπειρος γιατί δεν το γνωρίζω. Δυστυχώς αυτό με την ημερομηνία ισχύει και το συνάντησα και μου είπε ο λογιστής μου να το βάλω με ημερομηία 31/12/2019. Σιγά ποιος θα το ελέγξει

Δεν έχω σκοπό να μη το δηλώσω. Απλά να πληρώσω αυτό που μου αναλογεί, και όχι τελειομένο για ημιτελές.. 

Πφφ.. δύσκολο το βλέπω να γλυτώνω το παραπάνω 150άρι.. € 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, johnieXoX είπε

Δεν έχω σκοπό να μη το δηλώσω. Απλά να πληρώσω αυτό που μου αναλογεί, και όχι τελειομένο για ημιτελές.. 

Πφφ.. δύσκολο το βλέπω να γλυτώνω το παραπάνω 150άρι.. € 

100αρι νομιζω ειναι. Γιατι να ειναι 150? Επίσης δεν ξέρω αν έχει πρόστιμο

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, m.gial είπε

100αρι νομιζω ειναι. Γιατι να ειναι 150? Επίσης δεν ξέρω αν έχει πρόστιμο

150 € είναι η αδιάφορα ανάμεσα στο αν το δηλώσω τελειομένο ή ημιτελές.. sorry, δεν ήμουν σαφής

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...