Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λέω να βάλω κάποιο linux μήπως το κρατήσω πλέον στο pc σπίτι (dualboot πάντα γιατί έχουμε και σημαντικές εργασίες σε windows όπως gaming).

Πριν 18-20 χρόνια είχα δοκιμάσει redhat (καλά καλά ελληνικά δεν έμπαιναν τότε), είχα μια πολύ μικρή εμπειρία σε slackware + kde κάπου το 2005 για δοκιμή που δεν κράτησε πάνω από 3 μέρες, πιο μετά είχα κρατήσει για αρκετούς μήνες ένα ubuntu (προ unity εποχή), και σχετικά πρόσφατα (προ διετίας) είχα παίξει με mint cinnamon σε VM.

Πλέον βλέπω έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα (πχ κάποτε κάρτα μη-nvidia ήταν πρόβλημα, σήμερα είναι ανάποδα), αλλά και γίνεται ένας χαμός σε distros. Για λόγους ψυχικής υγείας θέλω κάτι stable, οπότε προτιμώ κάτι LTS και όχι rolling, αλλά από το να βάλω απλά πχ ένα mint ή ubuntu αναρωτιέμαι αν αξίζουν όλα τα μικρά που βγαίνουν (elementary, pop κλπ). Σίγουρα το να υποστηρίζει τσαχπινιές out of the box και να μην το στήνω εγώ είναι καλοδεχούμενο (πχ αυτόματο tiling παραθύρων στα workspaces) αλλά το βασικό που με νοιάζει είναι το stability, το eye candy και να είναι user friendly και σε λιγότερο βαθμό οι κορυφαίες επιδόσεις (δεν έχω top μηχάνημα αλλά μια χαρά στέκεται, i5 4570, 32gb ram, gtx 1060).

Έχει κανείς προτάσεις για το τι να δοκιμάσω από διανομές για να καταλήξω κάπου;

Δημοσ.

Καλημέρα φίλε,

Εγώ έχω pop os από τον Φλεβάρη και όλα καλά μέχρι στιγμής. Το αναφέρεις για αυτό και σου λέω την αποψή μου. Είναι εντελώς user friendly για noob όπως εγώ. Γενικά έχει καλό support και διάφορα θεματάκια λύνονται γρήγορα. Το μεγαλύτερο που είχε τύχει ήταν ένα update στους drivers της nvidia που πραγματικά γονάτιζε το pc, σκέψου οριακά δούλευε το ποντίκι σε μονοψήφια dpi μάλλον, το οποίο διορθώθκε με νέο update σε περίπου 12 ώρες. Για μένα που κοιμήθηκα και ξύπνησα και ήταν ΟΚ όλα μικρό το κακό, λόγω διαφοράς ώρας με την Αμερική δηλαδή.

Από εκεί και έπειτα, έχει ένα (μάλλον unofficial) φορουμ και επίσημο reddit όπου πριν κάνω οποιδήποτε μεγάλο update διαβάζω αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Έχει και κάποιες customιες σαν διανομή. Θα μου πεις γιατί όχι ubuntu? Δεν ξέρω :D

Δημοσ.

Το Pop OS φαίνεται να μαζεύει πολύ από το gaming community, ειδικά από τότε που το πρότεινε ο Linustechtips. Οπότε νομίζω θα το πρότεινα σε σχέση με άλλα Ubuntoειδή. Οι διαφορές μεταξύ τους βέβαια δεν είναι τεράστιες. At the end of the day όλα σε Ubuntu βασίζονται. 

• Like 1
Δημοσ.

Το Pop OS είναι το μόνο που έριξα μια γρήγορη ματιά σε VM για να δω το automatic tiling των windows (που ανέφερα και στο αρχικό μήνυμα) και φαίνεται ωραίο. Απλά αυτό που ρωτάω εδώ και δεν πάω "απλά" για ένα ubuntu είναι αν κάποιος από εδώ τα έχει ήδη δοκιμάσει όλα αυτά τα μικρότερα distros με τα default DE που έρχονται, να μου πει πχ το τάδε έχει αυτά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, το δείνα αντίστοιχα κλπ, για να δω τι να βάλω χωρίς να κάτσω να κάνω 5-10 installations σε VM αλλά αν κάποια δεν αξίζουν να τα προσπεράσω τελείως.

Δημοσ.
12 ώρες πριν, BrocasHelm είπε

Το Pop OS είναι το μόνο που έριξα μια γρήγορη ματιά σε VM για να δω το automatic tiling των windows (που ανέφερα και στο αρχικό μήνυμα) και φαίνεται ωραίο. Απλά αυτό που ρωτάω εδώ και δεν πάω "απλά" για ένα ubuntu είναι αν κάποιος από εδώ τα έχει ήδη δοκιμάσει όλα αυτά τα μικρότερα distros με τα default DE που έρχονται, να μου πει πχ το τάδε έχει αυτά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, το δείνα αντίστοιχα κλπ, για να δω τι να βάλω χωρίς να κάτσω να κάνω 5-10 installations σε VM αλλά αν κάποια δεν αξίζουν να τα προσπεράσω τελείως.

Δεν χρειάζεσαι εγκαταστάσεις, μπορείς να τα δεις live φορτώνοντας το iso τους στο VM. Εγώ έτσι κάνω, κι αν μου αρέσει κάποια διανομή παραπάνω, τότε την εγκαθιστώ για να την δω πιο αναλυτικά.

Δημοσ.
14 ώρες πριν, RTW4ever είπε

Δεν χρειάζεσαι εγκαταστάσεις, μπορείς να τα δεις live φορτώνοντας το iso τους στο VM. Εγώ έτσι κάνω, κι αν μου αρέσει κάποια διανομή παραπάνω, τότε την εγκαθιστώ για να την δω πιο αναλυτικά.

Βασικά ή αυτό ή Live όπου υπάρχει η δυνατότητα, για να δεις πώς συμπεριφέρεται και σε bare metal. Η εμπειρία μπορεί να διαφέρει από VM.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 16/10/2020 στις 12:32 ΜΜ, BrocasHelm είπε

Έχει κανείς προτάσεις για το τι να δοκιμάσω από διανομές για να καταλήξω κάπου;

Λες βέβαια οτι δε θες rolling τα οποία κατα τη γνώμη μου σε κάποιες περιπτώσεις ειναι εξίσου (για να μην πω και πιο stable και φάω πέσιμο) σταθερές από τις lts (στο 2020 αυτά έτσι?). Οπότε αφου θες lts εγώ θα σου έλεγα να δοκιμάσεις 2 διανομές που η μια κάνει θραύση. MxLinux η πρώτη και πάρα πολύ διαδεδομένη διανομή (#1 στο distrowatch). Η άλλη είναι το antix πάνω στο οποίο βασίστηκε το Mx Linux. Γρήγορη και από τις πιο ελαφριές διανομές. Και οι 2 τους βασίζονται στο Debian και στην ομάδα τους βρίσκονται και Έλληνες dev's. 

Άποψή μου μπες και στο distrotest να δεις online τι λέει κάθε διανομή πριν κατεβάσεις τα iso.

Επεξ/σία από rhtoras
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 17/10/2020 στις 10:55 ΜΜ, rhtoras είπε

Λες βέβαια οτι δε θες rolling τα οποία κατα τη γνώμη μου σε κάποιες περιπτώσεις ειναι εξίσου (για να μην πω και πιο stable και φάω πέσιμο) σταθερές από τις lts (στο 2020 αυτά έτσι?). Οπότε αφου θες lts εγώ θα σου έλεγα να δοκιμάσεις 2 διανομές που η μια κάνει θραύση. MxLinux η πρώτη και πάρα πολύ διαδεδομένη διανομή (#1 στο distrowatch). Η άλλη είναι το antix πάνω στο οποίο βασίστηκε το Mx Linux. Γρήγορη και από τις πιο ελαφριές διανομές. Και οι 2 τους βασίζονται στο Debian και στην ομάδα τους βρίσκονται και Έλληνες dev's. 

Άποψή μου μπες και στο distrotest να δεις online τι λέει κάθε διανομή πριν κατεβάσεις τα iso.

Άντε πάλι τα ίδια με τις rolling. Σου λέει ο άλλος θέλω stable, θέλω lts, εσύ εκεί, να πεις για rolling.

ΟΧΙ, οι rolling δεν είναι εξίσου σταθερές, και ΟΧΙ, δεν κάνουν για αρχάριους.

Όσο χαλάς το φόρουμ, τόσο θα απαντάμε.

Επεξ/σία από RTW4ever
Δημοσ.

Θα έλεγα MXLinux μιας και πατά στο Debian stable , αλλά προσφέρει και πιο σύγχρονα πακέτα αν χρειαστεί .

Στα συν του η οτι είναι πανάλαφρο ,κρυπτογράφηση ,εργαλείο για να φτιάξεις δικό σου ISO κτλ

Αν πας σε rolling δες το KDE Neon 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, korakios είπε

Αν πας σε rolling δες το KDE Neon 

Αν και δεν ηθελα να συμμετεχω και στο συγκεκριμενο θεμα...

Το μονο rolling στο kde neon ειναι το ιδιο το kde, μιας και ενημερωνεται απο τους ιδιους τους devs του kde. Ολο το υπολοιπο ειναι ubuntu lts (20.04 σημερα), μονο που εχει 2 χρονια lifecycle αντι για 5 που εχει καθε ubuntu lts ή 3 που εχουν τα "αδερφια" του (kubuntu, xubuntu, lubuntu κλπ).

Επεξ/σία από jim_p
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, jim_p είπε

Αν και δεν ηθελα να συμμετεχω και στο συγκεκριμενο θεμα...

Το μονο rolling στο kde neon ειναι το ιδιο το kde, μιας και ενημερωνεται απο τους ιδιους τους devs του kde. Ολο το υπολοιπο ειναι ubuntu lts (20.04 σημερα), μονο που εχει 2 χρονια lifecycle αντι για 5 που εχει καθε ubuntu lts ή 3 που εχουν τα "αδερφια" του (kubuntu, xubuntu, lubuntu κλπ).

Απλά επειδή αναβαθμίζεται σαν απλό update το έλαβα σαν rolling 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...