Προς το περιεχόμενο

Εργασία στην Ισπανία

Ντίνα_2019

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 59
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Sacadmerde είπε

Και όπως πάντα, άνθρωποι με τέτοιες απόψεις σαν και τις δικές σου και των Ισπανών φίλων σου, καταφεύγουν σε ad hominem όταν στριμωχτούν. 

Χαίρομαι που με επιβεβαιώνεις σε κάθε post που κάνεις. 

Τα λες πολυ ομορφα ιδιως αυτο το "ad hominem" με τρελλανε, οποτε και εγω θα σου απαντησω "responding to tone"...συνεχισε να τρεφεις τη φαντασια που σε δερνει και μη ξεχνας τις εμμονες σου, ολο και καπου θα καταληξεις καποια στιγμη...δυστυχως κατι εμμονικοι τυποι σαν και εσενα που παντου βλεπουν φαντασματα εφτασαν την Ελλαδα να γινει αυτο που ειναι...

Επεξ/σία από spinemm
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

23 λεπτά πριν, spinemm είπε

Τα λες πολυ ομορφα ιδιως αυτο το "ad hominem" με τρελλανε, οποτε και εγω θα σου απαντησω "responding to tone"...συνεχισε να τρεφεις τη φαντασια που σε δερνει και μη ξεχνας τις εμμονες σου, ολο και καπου θα καταληξεις καποια στιγμη...δυστυχως κατι εμμονικοι τυποι σαν και εσενα που παντου βλεπουν φαντασματα εφτασαν την Ελλαδα να γινει αυτο που ειναι...

Και συνεχίζεις να με επιβεβαιώνεις.

Πολύ κλασική αντιμετώπιση και απάντηση ανθρώπου που έχει τις απόψεις σου και τις απόψεις των Ισπανών φίλων σου.

Γίνεσαι βαρετός με το να με επιβεβαιώνεις συνέχεια όμως. Όχι ότι θα μπορούσες να κάνεις και αλλιώς όμως...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μέχρι το σημειο που εφθασες στους χαρακτηρισμους, με  την προσπαθεια να πεισεις τον εαυτο σου μεσα απο τις φαντασιωσεις σου, ειχα αμφιβολιες....ομως απο τη στιγμη που αρχισες να βγαζεις και ενταση επιβεβαιωθηκα...λοιπον παμε παλι..."συνεχισε να τρεφεις τη φαντασια που σε δερνει και μη ξεχνας τις εμμονες σου να προσδιοριζεις τους ανθρωπους, συμφωνα με αυτα που σε βασανιζουν", ομως πλεον αρχιζεις να γινεσαι γραφικος και με το να σου απανταω χαλαω και το thread της κοπελας.

Επεξ/σία από spinemm

33 λεπτά πριν, spinemm είπε

Μέχρι το σημειο που εφθασες στους χαρακτηρισμους, με  την προσπαθεια να πεισεις τον εαυτο σου μεσα απο τις φαντασιωσεις σου, ειχα αμφιβολιες....ομως απο τη στιγμη που αρχισες να βγαζεις και ενταση επιβεβαιωθηκα...λοιπον παμε παλι..."συνεχισε να τρεφεις τη φαντασια που σε δερνει και μη ξεχνας τις εμμονες σου να προσδιοριζεις τους ανθρωπους, συμφωνα με αυτα που σε βασανιζουν", ομως πλεον αρχιζεις να γινεσαι γραφικος και με το να σου απανταω χαλαω και το thread της κοπελας.

Πραγματικά, καμία έκπληξη. Για μία ακόμα φορά φέρεσαι όπως οι τύποι που έχουν τις απόψεις που παρέθεσες πριν.

Προσπάθησε ξανά. 

Λόγω της καταστασης είναι πολύ ρευστα τα πράγματα. Καλύτερα καντε μια προετοιμασια στη γλώσσα και πηγαίντε σεζον το καλοκαίρι σε καμια ιμπιζα ή αλλο τουριστικό μέρος και μετά ψάχνετε για κατι πιο μονιμο. προς το παρον ακομα και αν κλεισετε απο δω δουλεια ο χωρος της εστιασης είναι σε μαυρο χάλι.

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, Sacadmerde είπε

Πραγματικά, καμία έκπληξη. Για μία ακόμα φορά φέρεσαι όπως οι τύποι που έχουν τις απόψεις που παρέθεσες πριν.

Προσπάθησε ξανά. 

Γραφικε-mπερδεμενε-trollοτυπε εγω δεν παρεθεσα καμμια αποψη, εσυ εβγαλες συμπερασματα απο αυτα που εγραψα, ορμωμενος απο τις εμμονες σου....κουραζεις!!!

Απαντα οτι θες troll, τελικα με το να σου απανταω σε τρεφω...

Επεξ/σία από spinemm

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, spinemm είπε

Γραφικε-mπερδεμενε-trollοτυπε εγω δεν παρεθεσα καμμια αποψη, εσυ εβγαλες συμπερασματα απο αυτα που εγραψα, ορμωμενος απο τις εμμονες σου....κουραζεις!!!

Απαντα οτι θες troll, τελικα με το να σου απανταω σε τρεφω...

Συνεχίζεις το μοτίβο σου (προσβολές στον άλλο, χωρίς ίχνος επιχειρήματος) χωρίς καμία έκπληξη. Προσπάθησε ξανά, αλλά δεν νομίζω να καταφέρεις τίποτα. 

Φιλικά. 

Επεξ/σία από Sacadmerde

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 18/10/2020 στις 3:32 ΠΜ, Talepwros είπε

Τελικα Ντινα το σκέφτεστε ή όχι; Μία τα λες έτσι μία αλλιώς. 

Βλεπω ενα mentality που δεν θα σας βοηθήσει. 

Οταν θες να μεταναστευσεις πρέπει να το πάρεις σοβαρά :

- μπες σε επίσημες σελίδες της χωρας/δημου που είναι πιθανό να πας και δες τι έγραφα χρειάζεσαι για την εγγραφή σου. 

- Μπες σε κανενα Facebook group "Έλληνες στην Ισπανια" (τυχαίο παράδειγμα) και ρωτα ανθρώπους που μένουν τώρα εκει ποιο ακριβως ειναι το κόστος ζωής. Βρες γενικα επισημες πληροφορίες για το κοστος ζωης. Ρωτα τι δουλειά κάνουν αυτοι που θα σου δώσουν πληροφορίες. Ο καθενας λεει το μακρύ του και το κοντο του. 

- Να εχεις ενα γερό κομποδεμα για τους πρωτους μήνες. 

- Μην φύγετε χωρις να εχετε βρει δουλειά. 

Ακομα και στη Γερμανία να πατε που δεν μιλανε τη γλώσσα των ονείρων σου, δεν σώζονται όλοι, πολλοί γυριζουν πισω. 

Εχω φίλους (4) στη Γερμανία που θεωρούν οτι σώθηκαν και μενουν εξω απο το Μανχαημ, δουλεύουν μια απλη δουλειά (καθαρισμα) σε εργοστάσιο, παίρνουν το βασικό, είναι τσίμα τσιμα, η πολη ειναι κατάθλιψη, γεμάτη Τουρκους και γενικά άραβες/μουσουλμανους. Μαζεύονται που και που σε κανα σπιτι να γλεντησουν τη φτωχια τους και έτσι κυλαει η ζωή. Οσες φορές εχω παει με πιανει η καρδια μου. 

Εχω και φίλους (3) μάγειρες που μένουν Ελλάδα και περνάνε παρα πολυ άνετα και δεν σκέφτονται καθολου το εξωτερικό, οκ εχουν παει κανα χρόνο για κανα εξτραδακι αλλα μέχρι εκει. 

Οποτε οπως βλέπεις ο παράγοντας δουλειά παίζει πολυ βασικό ρολο. 

Οσες ιστορίες και να ακούσεις εσυ θα γράψεις τη δικη σου, περα απο καλο προγραμματισμό θελει και τύχη. Θελει να είσαι και συνειδητοποίημενος. Βρείτε πρώτα τι ακριβώς θελετε. Περιμένετε να περασει και ο covid γιατί είναι δυσκολα ΠΑΝΤΟΥ. 

Εγω για παράδειγμα μενω Ολλανδία, ειμαι μια χαρά, ζουμε ανετα 2 ατομα με το μισθό μου γιατί η συζυγος δεν μπορεί να βρει δουλειά λογω Covid και λόγω του ότι στις δουλειές για ανιδεικευτους θελει να ξέρεις Ολλανδικα. Οχι γιατι θα μιλαει με Ολλανδους αλλα γιατι ολοι αυτοι οι μετανάστες απο Τουρκία, Μαρόκο, Αλγερία, Ισπανία, κτλ κτλ ειναι low skill workers και δεν μιλάνε αγγλικά οποτε τα Ολλανδικα ειναι ο τρόπος να  συνεννοηθείς με εναν Τούρκο που μιλάει Τουρκικα και Ολλανδικα μόνο. Το ιδιο φανταζομαι θα συμβαίνει και στην Ισπανία. Οι απλές δουλειές θα θελουν Ισπανικά, καλα Ισπανικά. 

Μη νιωθεις εξαίρεση ότι εσύ εισαι γαματη, οταν φεύγεις απο τη χώρα σου, εισαι μετανάστης, και έτσι σε αντιμετώπιζουν. 

Βλεπω στα Facebook group ελληνων στην Ολλανδία (τα οποία είναι πολλά) παρα πολλες τραγικες ιστορίες. Παρα πολύς κόσμος το παιρνει αψηφηστα, έρχεται, δεν βρίσκει δουλειά ή η δουλειά ειναι εκμετάλλευση, χαλαει τις οικονομίες του, χωρίζουν τα ζευγάρια, δεν εχουν λεφτα ουτε να γυρισουν Ελλαδα. Ξέρεις γιατί; Γιατι ακουσε κάτι ιστορίες στα γκρουπ απο καποιους που ηρθαν πριν 5 χρόνια με 50 ευρω στην τσέπη και τώρα ειναι ανετοι. Ολοι αυτοι που λενε τις success stories δεν ειναι εκει να σε βοηθήσουν. Οταν βρεθείς στην αναγκη εισαι μονος σου. 

Κρατα στο μυαλό σου οτι το "ανετος" του καθενος ειναι διαφορετικό. (Βλεπε τους φίλους που μενουν Γερμανία παραπάνω). 

Δεν λεω να μην κανετε το βημα που θέλετε να κάνετε, λεω απλα να προετοιμαστειτε κατάλληλα. 

Ερωτήσεις "ποσο είναι το επίδομα για το παιδι;" ειναι προς την εντελώς λάθος κατεύθυνση κατα τι γνώμη μου. Ρώτα σε ποιες πόλεις βρίσκουν ευκολα δουλειά μετανάστες; Σε ποιες σελιδες μπορεις να ψαξεις για δουλειές; Ποιος ειναι ο βασικος μισθός; Τι εξοδα εχει ενα νοικοκυριο το μηνα; κτλ. 

Υ. Γ. στην πολιτισμένη Ολλανδία η εκμετάλλευση του ανιδεικευτου προσωπικου παει σύννεφο. Τα μαύρα πανε σύννεφο. Αναλώσιμοι Πολωνοι, Ισπανοι, Τούρκοι ερχονται με τα λεωφορεία. Τυχαίο αρθρο https://www.dutchnews.nl/news/2020/08/staffing-agencies-look-further-afield-for-cheap-workers-via-agency-loophole/?fbclid=IwAR2c6K45z4M3wTD4eKShh_KPZfMsCHihUHamUwGtxpk_kk-6XpUhcAP56RY

Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. 

Φυσικά και το έχουμε σκεφτεί σοβαρά και προετοιμαζομαστε ψυχολογικά. Απλά ξέρω ότι στην Ισπανία η οικονομία δεν είναι καλή, είναι παρόμοια με της Ελλάδας, επομένως θα σκεφτώ σοβαρά να πάω σε μια χώρα όπως η Γερμανία η οποία έχει οργάνωση, ευκαιρίες, λιγότερη ανεργία και καλύτερο μισθό ακόμα και για ανειδίκευτους. 

Γερμανία μένει ο φίλος μας τα τελευταία δύο χρόνια και ζει πολύ καλύτερα. Επισης έχει πάρα πολλούς Έλληνες. Και πολλοί από αυτούς απαντάνε σε ερωτήσεις που έχω κάνει σχετικά με μισθούς, ενοίκια και άλλες πληροφορίες που θα χρειαστώ. 

Μεχρι και για δουλεια μου είπαν ότι θα με βοηθήσουν όταν αποφασίσω να πάω. Αλλά περιμένουμε να νοικιάσουν αλλού οι γονείς του φίλου μας για να μας φιλοξενήσει εκείνος γιατί τώρα που είναι πολλά άτομα στο σπίτι δε μπορεί. 

Από την άλλη στην Ισπανία, εκτός από την οικονομία που δεν είναι σε καλά επίπεδα, δεν υπάρχουν και αρκετοι Έλληνες ώστε να επικοινωνήσω και να βοηθήσουν. 

Έκανα την ερωτηση και εδώ στο φόρουμ  για να ενημερωθω, αλλά έχω κάνει ήδη αυτό που πρότεινες να ρωτήσω στο Fb και οι περισσότεροι ήταν αρνητικοί στον να πάω, ειδικά αυτή την περίοδο εν μέσω covid. Επομένως καταλαβαινεις γιατί δεν φαίνομαι όσο αποφασισμένη θα περίμενες. 

Πάντως έτσι όπως τα περιγράφεις θα μας κάνεις να έρθουμε Ολλανδία. Πλακιτσα. (Έχω μια φίλη Ολλανδία). 

Με τον covid εδώ έγιναν πολύ χειρότερα τα πράγματα. Στην Γερμανία ο φίλος μας δεν είδε διαφορά στην καθημερινότητα του σε αντίθεση με εμάς (εμένα και το αγόρι μου εννοώ). 

Στις 18/10/2020 στις 10:12 ΠΜ, OliverTwist1985 είπε

Είναι 9ωρο (90 ευρώ) συν δουλειά το Σάββατο. Ναι είναι καλά λεφτά, αλλά δεν παύει να είναι εκμετάλλευση.

Και δεν τους πληρώνει η φάμπρικα, τους πληρώνει το γραφείο εργασίας!

Σκέψου ότι στα χαρτιά πανε με εκπαιδευτική βίζα.

Όσο για Τούρκους και Άραβες, αυτοί δεν έχουν στον ήλιο μοίρα στις χωρες τους. Ο Έλληνας έχει κάτι...πχ σπίτι στο χωριό τουλάχιστον

Δεν έχουμε όλοι σπίτι στο χωριό. Ούτε καν στην Αθήνα. Οι τυχεροί έχουν! 

Στις 18/10/2020 στις 11:14 ΠΜ, spinemm είπε

Στα περιχωρα της Μαδριτης στο Alcala de Henares, τα ενοικια ηδη σου εχω γραψει οτι ειναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ, δε νομιζω οτι στην Ελλαδα για ενα διαμερισμα 50τμ στο κεντρο θα σου ζητουσαν ποτε πανω απο 350Ε....

Για το καθε παιδι εμεις, παιρναμε 500E.

Εαν εχετε καποιο πτυχιο απο πανεπιστημιο θα ειναι παρα πολυ καλυτερα και φυσικα να μαθετε πολυ καλα ισπανικα, αυτη ειναι η εξτρα πληροφορια που μπορω να σου δωσω πλην των υπολοιπων που σου εγραψα...διαφορετικα δε νομιζω οτι θα μπορεσετε να βρειτε ετσι ευκολα δουλεια, ακομα και για αποθηκαριοι!!

Απο οτι φαινεται δεν μπορω να σε πεισω για το αντιθετο ...οποτε μεινε με αυτα που θες να πιστευεις...

Κάνεις λάθος όσον αφορά τα ενοίκια, είναι πολύ ακριβά και εδώ. Φυσικά πάντα εξαρτάται από την περιοχή. Οπως σε κάθε πόλη-χώρα. Μέσα στην πόλη είναι πιο ακριβά, λίγο πιο έξω είναι πιο φθηνά. 

Εδω ο βασικός μισθός είναι 500ε και τα ενοίκια ξεκινάνε από 300ε περίπου. 

Και πες μου μετά εσύ αν εδώ δεν είναι ΠΑΝΆΚΡΙΒΑ. 

22 ώρες πριν, velociraptoras είπε

Λόγω της καταστασης είναι πολύ ρευστα τα πράγματα. Καλύτερα καντε μια προετοιμασια στη γλώσσα και πηγαίντε σεζον το καλοκαίρι σε καμια ιμπιζα ή αλλο τουριστικό μέρος και μετά ψάχνετε για κατι πιο μονιμο. προς το παρον ακομα και αν κλεισετε απο δω δουλεια ο χωρος της εστιασης είναι σε μαυρο χάλι.

Εσύ σε ποια πόλη μένεις, αν επιτρέπεται; 

Εννοώ βρίσκεσαι στην Ισπανία; Τα γνωρίζεις από κοντά; 

Επεξ/σία από Ντίνα_2019

Ξέρω ότι κάνω μλκ που μπλέκομαι στη συζήτηση κυριακάτικα, αλλά κάτι με τρώει και δεν μπορώ να το νικήσω.

Spoiler

@spinemm ίσως δεν κατάλαβες ή δεν θέλεις να καταλάβεις ότι ο @Sacadmerde λέει το προφανές: το υψηλό κοινωνικό στάτους κι ο μεγάλος μισθός δεν αποτελούν εχέγγυο ότι οι άνθρωποι που τα απολαμβάνουν είναι (ή δεν είναι) εθνικιστές. Ή αριστεροί. Ή μπαγλαμάδες. Αποτελεί απλώς "τον κύκλο σου/μου/σας/μας". Αυτός είναι ο κύκλος σου, όπως κι οι Πολωνοί εργάτες στην Ολλανδία έχουν τον αντίστοιχο δικό τους κύκλο.

Το να θεωρεί κάποιος λοιπόν ότι "ο κύκλος μου είναι γουάου και είναι προοδευτικός, όχι συντηρητικός" (βάλε τα κι αντίστροφα αν παρεξηγείσαι, παράδειγμα φέρνω) είναι απλώς μία πλάνη, ένα confirmation bias. Εκτός αν θέλεις να σου φέρνω παραδείγματα υπερβολικά πλουσίων, που απολαμβάνουν τρομακτικό κοινωνικό στάτους, εθνικιστών στην Ελλάδα, μήπως και σε πείσω κατά 0.1% παραπάνω...

Διατηρώ πολλούς φίλους στην Ισπανία, όλους ΠΡΙΝ πάω εκεί για δουλειά, από το Βίγο μέχρι τη Βαρκελώνη κι από το Μπούργος μέχρι τη Σεβίλλη. Κανείς δεν με αντιμετώπισε ως... "Έλληνα", αντίθετα έχω εκπληκτική σχέση μαζί τους, με φιλοξενία εκατέρωθεν κλπ. Αλλά αυτός είναι απλώς ο κύκλος μου, σωστά; Μπορεί οι γείτονές τους να λένε "ήρθε πάλι ο μλκς τεμπέλης Έλληνας", ποιος ξέρει...

Οι διψήφιες επισκέψεις μου στη Μαδρίτη για επαγγελματικούς (λιγότερο) λόγους και για λόγους αναψυχής (περισσότερο) απλώς με επιβεβαιώνουν σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των ισπανών προς τον έλληνα: σχέση αγάπης. Ποτέ κανείς δεν με ζόρισε ή με έκανε να νιώσω άβολα. Ποτέ. Κανείς. Και μιλάω για τους άγνωστους, όχι τους φίλους που ανέφερα παραπάνω.

Και καθώς έγραψα "πριν πάω εκεί για δουλειά", επιστρέφω στο θέμα με μερικές δικές μου διαπιστώσεις κι εμπειρίες:

Spoiler

Από τη σχετική μικρή περίοδο όπου εργάστηκα στο Γιβραλτάρ κι έμεινα/συναναστράφηκα σε πόλη της νότιας Ισπανίας, ένιωσα να με κοιτούν "κάπως" μόνο περιθωριακοί (που ήταν πάρα πολλοί). Με κοίταζαν όμως με τον ίδιο τρόπο που με κοιτάζουν περιθωριακοί στις περιοχές γύρω από την Ομόνοια κι έδειχνα το ίδιο επίπεδο επαγρύπνησης όπως κι όταν είμαι στα σοκάκια γύρω από την Ομόνοια.

Στα υπέρ: σε μία περιοχή με εξαιρετικά diverse πολυπολιτισμικό περιβάλλον, ΔΕΝ είχα το παραμικρό πρόβλημα προσαρμογής. Η αντιμετώπιση ήταν εκπληκτική, σε γενικές γραμμές οι ισπανοί είναι απίθανα φιλόξενοι και εξυπηρετικοί και οι εξαιρέσεις που δεδομένα υπάρχουν απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Οι τιμές είναι χαμηλές, σε αρκετές περιπτώσεις χαμηλότερες κι από την Ελλάδα (είδη πρώτης ανάγκης, μετακινήσεις, φαγητό), αλλά το Mercadona ήταν πάντοτε ο καλύτερός σου φίλος, όσα λεφτά κι αν έβγαζες. Κι εγώ δεν έπαιρνα πολλά...

Στα κατά: αν δεν ήξερα μέτρια -> καλά ισπανικά, θα είχα πρόβλημα. Μιάμιση ώρα διαδρομή με το ταξί θα ήταν ένα μαρτύριο αν ο απίθανα εξυπηρετικός οδηγός δεν έκανε προσπάθεια (και υπομονή) για να με καταλάβει και να κάνουμε μία απλή συζήτηση. Ακόμη και στο Γιβραλτάρ όπου τα αγγλικά είναι η επίσημη και βασική γλώσσα, ισπανοί υπάλληλοι στα μαγαζιά μιλούσαν ΜΟΝΟ ισπανικά (ή ψευτοαγγλικά, με τα οποία ήταν αδύνατο να συνεννοηθείς). Αλήθεια, αυτό δεν κατάλαβα πώς έγινε.

Δουλειές ΔΕΝ υπάρχουν. Αν δεν έβρισκες στο Γιβραλτάρ (όπου υπήρχε επίσης εκμετάλλευση προς τους ανειδίκευτους), οι επιλογές ήταν περιορισμένες. Νοίκια σε παράλογες τιμές (λογικό λόγω προσφοράς-ζήτησης) σε σπίτια που ειλικρινά απορώ πώς στέκουν ακόμη όρθια.

Αναφέροντας τα νοίκια, όπως έχουν πει πολλοί ήδη, χωρίς κομπόδεμα δεν ξεκινάς. Τρία νοίκια μπροστά δεν θα μπορούσα να δώσω αν η εταιρεία μου δεν είχε φροντίσει να με καλύψει με έξοδα μετεγκατάστασης. Στην καλύτερη περίπτωση χρειαζόμουν 1200 ευρώ για να πάρω στα χέρια μου το κλειδί ενός σπιτιού 30 έως 50 τετραγωνικών. Αν έψαχνα σε καλύτερη περιοχή, τα πράγματα ζόριζαν. Και για να βρεις ακόμη και φτηνό σπίτι έπρεπε να είσαι "απίκο", με το που έβγαινε αγγελία έπαιρνες τηλέφωνο για να πας να δεις το σπίτι μετά τη δουλειά. Κι έκανες τάμα να είσαι ο πρώτος ή από τους πρώτους που θα το δει, διότι συνήθως ένας από τους πρώτους δέκα το έκλεινε. Τρομερά πράγματα.

Τα όσα έγραψα στο spoiler είναι προσωπικές διαπιστώσεις κι εμπειρίες. Άλλοι Έλληνες της περιοχής αντιμετώπισαν άλλου είδους προβλήματα, άλλοι γύρισαν πίσω κι άλλοι παντρεύτηκαν εκεί, έκαναν παιδιά και σύντομα θα πάρουν ισπανική υπηκοότητα. Κάθε ένας είναι ξεχωριστός και διαφορετικός. Πάντως, στην περιοχή όπου βρισκόμουν σίγουρα ΔΕΝ πας για δουλειά "επειδή έτσι". Διότι απλούστατα δεν θα βρεις. Για Μαδρίτη και Βαρκελώνη δεν ξέρω, αλλά υπήρξαν συμφορουμίτες με δική τους άποψη που ήδη ενημέρωσαν το νήμα.

Καλημέρα σε όλους.

• Like 1

Ρε παιδιά Κλάιν Μάιν Ισπανία και Ισπανοί. Πιο βάρβαροι και από Βαλκάνιους είναι..... 

Μιλάτε λες και έχετε σχέση με την καλή κοινωνία στην Ζυρίχη και στο Λουξεμβούργο..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έζησα Ισπανια γία αρκετά χρόνια. Πήγα 1,5 χρόνια για Εράσμους...μου άρεσε και έμεινα άλλα πόσα μετά. Βέβαια δεν δούλευα εκεί..δούλευα εξωτερικό και απλά είχα βάση εκεί το σπίτι μου μαζί με 2 συγκατοίκους. Βαρκελώνη 2 χρόνια και άλλα 2,5 Μπιλμπάο. 

Για δουλειά με εξαίρεση εξειδικευμένα επαγγέλματα είναι αρκετά δύσκολο να βρει κάποιος δουλειά εκεί. Από ξένους που δουλεύουν η συντριπτική πλειοψηφία είναι λατινοαμερικάνοι. 
Χωρίς Ισπανικά δεν κάνεις τίποτα πραγματικά...Καταλωνία και χώρα των Βάσκων ακόμα και τα Καταλανικά-Βάσκικα είναι επιθυμητά και θεωρούνται σημαντικό asset. 

Στον τομέα της εστίασης το ξεχνάτε για τα επόμενα 2 χρόνια για Ισπανία σίγουρα. Καλά τα όνειρα αλλά η πρόταση μου είναι να πάτε Γερμανία. Η Ισπανία είναι απίστευτη χώρα αλλά πολύ δύσκολη σε θέμα επαγγελματικής αποκατάστασης για Έλληνες. Όσοι έλληνες γνώρισα ήταν είτε ακαδημαϊκοί...μερικές νοσηλεύτριες...αρκετοί προγραμματιστές και λίγοι επιχειρηματίες. Γενικά ψιλοανύπαρκτη ελληνική παροικία. 

Επεξ/σία από Backpacker
  • Like 3

@Ντίνα_2019 Υπάρχει ένα γκρουπάκι στο fb για Έλληνες στη Βαρκελώνη. Κάνε κι εκεί ένα ερώτημα (εάν δεν το έχεις κάνει ήδη). 
Ξέρεις ήδη ότι οι απαντήσεις που θα πάρεις θα κυμαίνονται στο μοτίβο "μην έρθετε χωρίς να έχει βρει έστω ο ένας από τους δύο δουλειά" αλλά ίσως πάρεις κάποια ιδέα για δουλειά που δεν την έχεις σκεφτεί μέχρι τώρα.
Απ' ότι ξέρω κάποιοι Έλληνες στη Βαρκελώνη δουλεύουν σε call centres (έχει θέσεις για διάφορες γλώσσες)· ναι ξέρω δεν είναι η ιδανική δουλειά αλλά ίσως είναι μια κάποια λύση.

Επίσης, και η Γερμανία που σου λένε πολλοί δεν είναι εύκολη περίπτωση αν δεν ξέρεις τη γλώσσα έστω σε βασικό επίπεδο, συν το μεγάλο κόστος ενοικίων αλλά αυτό διαφοροποιείται έντονα ανάλογα με την περιοχή που είσαι.

Παιδιά αφού δεν σχολιάζει κανείς και για να μην ανοίγω άλλο θέμα να ρωτήσω: Έχεις κανείς εμπειρία από τη ζωή στην Ιταλία (όχι διακοπές στην Ιταλία), κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...