elpenor Δημοσ. 1 Απριλίου Δημοσ. 1 Απριλίου (επεξεργασμένο) Spoiler P: μόνο άσκοπες αντιπαραθέσεις αφού το ίδιο πράγμα το αντιλαμβάνεται ο καθένας όχι με αντικειμενικότητα αλλά με κάποιο πάθος για κάτι συγκεκριμένο. E: Έχεις σκεφτεί ότι ένας από τους κύριους λόγους της άσκοπης αντιπαράθεσης είναι ότι γράφεις επανειλημμένα ότι η αριστερή οθόνη της σύγκρισης προσφέρει καλύτερη εμπειρία στο SDR και μετά προχωράς τον συνειρμό σου ότι για αυτό το λόγο είναι καλύτερη επιλογή για τον περισσότερο κόσμο; Εγώ προσπαθούσα να σου πω ότι δεν είναι έτσι, επειδή το βλέπω με τα μάτια μου, επειδή το λέει το rtings, επειδή όλα πλέον είναι HDR. Πιστεύεις ότι η αλλαγή του colorspace αλλάζει το white point, πιστεύεις ότι στο SDR το LD High δεν βελτιώνει το contrast του game , πιστεύεις ότι το σύνολο των gamer που κανένας δεν παίζει σε sRGB είναι λάθος, δεν συμφωνείς ότι η εικόνα σε μία SDR ταινία είναι πολύ fake σε σχέση με μία HDR και αδιαφορείς για το HDR γενικότερα, εγώ το μόνο που ήθελα είναι να δώσω τροφή για σκέψη λέγοντας ότι βλέπω το αντίθετο από αυτό που πιστεύεις. Όσο αφορά το 80 nits έχεις δίκιο, διάβασα βιαστικά και βαρέθηκα να το επαληθεύσω. Όμως μια και συζητάς για την άσκοπη αντιπαράθεση σου έχω παραθέσει τόσα σωστά επιχειρήματα όλα to the point για αυτά που συζητάμε, αποφεύγω να απαντήσω για πράγματα που γράφεις τα οποία δεν βγάζουν νόημα (εναλλακτικό του sRGB mode το clamp, hybrid calibration κλπ) ενώ εσύ αντιθέτως παραθέτεις επιλεκτικά σχεδόν αποκλειστικά για να με διορθώσεις σύμφωνα με την αστυνομία του "correct color reproduction to respect designer intend" για την οποία σου έχω απαντήσει συγκεκριμένα ότι αδιαφορώ. Γράφεις συνέχεια διάφορα υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και σχόλια όπως ότι δεν καταλαβαίνω επειδή δεν έχω ασχοληθεί με calibration (που όντως έχω ασχοληθεί ελάχιστα και πριν από πολύ καιρό), όμως όταν είχε έρθει νωρίτερα η κουβέντα σε αυτό το θέμα τελικά φάνηκε ότι δεν γνώριζες ούτε τα βασικά για το θέμα, δηλαδή την διαφορά και τα συν και πλην του να έχεις monitor που να δέχεται LUT profiles, του να περάσεις το profile στα Windows ή να κάνεις load on startup το xy displayCAL. Έχεις σκεφτεί ότι και οι δικές σου απαντήσεις σου μπορεί να έχουν μερίδιο ευθύνης στην αντιπαράθεση; @prefuse Επεξ/σία 1 Απριλίου από elpenor 2
prefuse Δημοσ. 1 Απριλίου Δημοσ. 1 Απριλίου (επεξεργασμένο) On 01/04/2025 at 17:57, elpenor said: Hide contents P: μόνο άσκοπες αντιπαραθέσεις αφού το ίδιο πράγμα το αντιλαμβάνεται ο καθένας όχι με αντικειμενικότητα αλλά με κάποιο πάθος για κάτι συγκεκριμένο. E: Έχεις σκεφτεί ότι ένας από τους κύριους λόγους της άσκοπης αντιπαράθεσης είναι ότι γράφεις επανειλημμένα ότι η αριστερή οθόνη της σύγκρισης προσφέρει καλύτερη εμπειρία στο SDR και μετά προχωράς τον συνειρμό σου ότι για αυτό το λόγο είναι καλύτερη επιλογή για τον περισσότερο κόσμο; Εγώ προσπαθούσα να σου πω ότι δεν είναι έτσι, επειδή το βλέπω με τα μάτια μου, επειδή το λέει το rtings, επειδή όλα πλέον είναι HDR. Πιστεύεις ότι η αλλαγή του colorspace αλλάζει το white point, πιστεύεις ότι στο SDR το LD High δεν βελτιώνει το contrast του game , πιστεύεις ότι το σύνολο των gamer που κανένας δεν παίζει σε sRGB είναι λάθος, δεν συμφωνείς ότι η εικόνα σε μία SDR ταινία είναι πολύ fake σε σχέση με μία HDR και αδιαφορείς για το HDR γενικότερα, εγώ το μόνο που ήθελα είναι να δώσω τροφή για σκέψη λέγοντας ότι βλέπω το αντίθετο από αυτό που πιστεύεις. Όσο αφορά το 80 nits έχεις δίκιο, διάβασα βιαστικά και βαρέθηκα να το επαληθεύσω. Όμως μια και συζητάς για την άσκοπη αντιπαράθεση σου έχω παραθέσει τόσα σωστά επιχειρήματα όλα to the point για αυτά που συζητάμε, αποφεύγω να απαντήσω για πράγματα που γράφεις τα οποία δεν βγάζουν νόημα (εναλλακτικό του sRGB mode το clamp, hybrid calibration κλπ) ενώ εσύ αντιθέτως παραθέτεις επιλεκτικά σχεδόν αποκλειστικά για να με διορθώσεις σύμφωνα με την αστυνομία του "correct color reproduction to respect designer intend" για την οποία σου έχω απαντήσει συγκεκριμένα ότι αδιαφορώ. Γράφεις συνέχεια διάφορα υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και σχόλια όπως ότι δεν καταλαβαίνω επειδή δεν έχω ασχοληθεί με calibration (που όντως έχω ασχοληθεί ελάχιστα και πριν από πολύ καιρό), όμως όταν είχε έρθει νωρίτερα η κουβέντα σε αυτό το θέμα τελικά φάνηκε ότι δεν γνώριζες ούτε τα βασικά για το θέμα, δηλαδή την διαφορά και τα συν και πλην του να έχεις monitor που να δέχεται LUT profiles, του να περάσεις το profile στα Windows ή να κάνεις load on startup το xy displayCAL. Έχεις σκεφτεί ότι και οι δικές σου απαντήσεις σου μπορεί να έχουν μερίδιο ευθύνης στην αντιπαράθεση; @prefuse Δεν θεωρεις οτι καλυτερα ειναι οι μετρήσεις απο οτι οι βαθμολογίες; και αναφέρθηκα σε 2 οικονομικά μοντέλα της dell G2725 και το Dell G2724 που εχει καλυτερο SDR score. αν θελεις να μετρήσεις μονο αυτα. αλλα πάμε και στις καθε αυτές μετρήσεις ΜΟΝΟ για SDR ομως καθως για αυτο αναφέρομαι απο την 1 φορά. Θέλεις black uniformity, θελεις contrast? Το SDR brightness real scene ειναι μονο για τα νουμερα, καθως δεν εχει πρακτική εφορμογή σε SDR υλικό αν εχεις την οθονη σε τυπικό γραφείο ή ακομα καλυτερα σε ελεγχόμενο φωτισμένο χωρο.. δεν θα δεις ΚΑΜΙΑ αμεσα αντιληπτή διαφορά ανάμεσα στο xiaomi των 400€ και σε ενα οικονομικο μοντέλο οπως τα DELL σχεδόν μισής τιμής. Δηλ, θεωρεις λογικό αν καποιος ΔΕΝ χρειαζεται HDR να δώσει σχεδον τα διπλάσια για χειρότερο contrast (στα χαρτιά) και ιδια χάλια black uniformity και στα 2 μονιτορ? αν ναι, πάσο. δεν πιστεύω τίποτα, (αθεος με εγγραφή στο newsletter του The Satanic Temple, Hail Satan?) ολα αυτα που περιγράφεις ειναι η επιστήμη που ασχολειται με τα χρώματα. Spoiler Great day to be a Satanist! Οταν βάζεις game optimize mode στις LG ΣΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ το white point και ειναι οπως αναφέρει και o VIncent πιο μπλέ. Μονος σου έγραψες οτι οι game dev και κατεπέκταση ο μέσος gamer ειναι κάγκουροι (sorry guys) ενω πολλοί σκηνοθέτες αλλα και κινηματογραφιστές που θεωρούνται top σε αυτο που κάνουν, ασχέτως αν μας αρέσει ή οχι η δουλεία τους ή τα project που συμμετέχουν, οπως Steve Yedlin, Roger Deakins, too name a few, απεχθάνονται το HDR και μαλιστα ειναι ταινίες που βλέπουν οι περισσότεροι οπως star wars κτλ Δες τα HDR analysis video του Vincent πχ blade runner 2049 ή οποιου άλλου τραχανοπλαγιά αγαπάς. προσωπικά το HDR δεν το απεχθανομαι καθως ειναι απλά ενα εργαλείο, ελάχιστες απο τις αγαπημένες μου ταινίες ολων των εποχών, ειναι γυρισμένες σε HDR και ως εργαλείο, ειναι παντελώς αδιάφορο για την καλλιτεχνική αξία μιας ταινίας. Οπως καταλαβαίνεις προερχόμαστε απο διαφορετικους κόσμους το clamp που δεν μπήκες στον κόπο να ψάξεις. δεν πετάω κατι ψαγμένο για να ψαρώσει καποιος, δεν με ενδιαφέρει αυτο. Αν δεν μπαινει καποιος στο κοπο απο μονος του να ψάξει και δεν εχει την τυπική περιέργεια, δεν προκειται ποτέ να αρχίσει να μαθαίνει. On 01/04/2025 at 17:57, elpenor said: Γράφεις συνέχεια διάφορα υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και σχόλια Δεν διαφωνώ, τέτοιος είμαι, τζαναμπέτης, χουχλεντές, γκαρκαμέλ. Τον ακοινόνητο να δεις τι του έγραφα αλλα ειναι το ίδιο καλός με σένα 😛 Αν σε πειράζουν οι γενικοι χαρακτηρισμοί ειναι γιατι παίρνεις στα σοβαρά οσα γράφω, οποτε ή θα πρέπει να ψάξεις την εγκυρότητα ολων αυτών ή να με κάνεις ignore user (δεν θα χρειαστεί γιατι θα σταματήσω να γράφω μετα απο αυτα) γιατι ολα οσα γράφω τα θεωρεις οτι απέχουν απο την πραγματικότητα και οτι ειναι προσωπική γνώμη. On 01/04/2025 at 17:57, elpenor said: έρθει νωρίτερα η κουβέντα σε αυτό το θέμα τελικά φάνηκε ότι δεν γνώριζες ούτε τα βασικά για το θέμα, δηλαδή την διαφορά και τα συν και πλην του να έχεις monitor που να δέχεται LUT profiles, του να περάσεις το profile στα Windows ή να κάνεις load on startup το xy displayCAL. Έχεις σκεφτεί ότι και οι δικές σου απαντήσεις σου μπορεί να έχουν μερίδιο ευθύνης στην αντιπαράθεση; δεν εχω ιδέα για οσα γράφεις, ολα αυτα μου φαίνονται κινέζικα. Συγνώμη θα πρέπει να ρωτήσω το chat gtp (οχι τυχαίος αναγραμματισμός) 😛 @elpenor Μηπως μπορεις να με βοηθησεις να ανεβάσω λίγο το average dE 0,21 στην LG OLED μου; Οι χουχλεντέδες rtings (average dE 0,71) και Vincent (λιγο κάτω απο του rtings) την έχουν αρκετά μεγαλύτερη την average dE στα review τους και δεν δίνουν καμία βοήθεια σε εμας που δεν γνωρίζουμε τα βασικά για το θέμα, για να ανεβάσουμε λιγο dE. Spoiler Spoiler Επεξ/σία 4 Απριλίου από prefuse
camel555 Δημοσ. 1 Απριλίου Δημοσ. 1 Απριλίου Υπάρχει κάποια πληροφόρηση για νέες woled 32in 4k οθόνες; γιατί βλέπω οι εταιρείες να εστιάζουν σε 27άρια;
pirmen56 Δημοσ. 1 Απριλίου Δημοσ. 1 Απριλίου (επεξεργασμένο) Αναφορά σε κείμενο Και αν κάποιος φτάσει τα 400 ας δώσει αλλά 200 για OLED για να έχει και το απόλυτο σε SDR και εντυπωσιακό HDR. Αναφορά σε κείμενο Γιατί τα περισσότερα games έχουν λάθος HDR και γιατί το HGIG δίνει καλύτερο αποτέλεσμα. Βέβαια οι απαίδευτοι, που αρέσκονται στις εύκολες λύσεις και απαντήσεις, χωρίς να χρειαστεί να κοπιάσουν για να διαβάσουν βασικά πράγματα, θα πουν ότι όλα αυτα, είναι το μελετημένο σχέδιο του καρτέλ των OLED με επικεφαλή των Γκαρκαμέλ. Αδερφέ, στην Ιαπωνία βιοτικό επίπεδο και μισθοί είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αυτά τα 200€ επιπλέον ένας Ιάπωνας τα δίνει αρκετά ευκολότερα για να πάει σε OLED αντί για miniLED. Σκέψου λοιπόν ότι AOC, Nubia, Titan Army κ.α. πουλάνε εδώ και χρόνια στην Ιαπωνία μοντέλα πολύ ανώτερα* από το άκρως επιτυχημένο AOC Q27G3XMN έως και σε χαμηλότερη τιμή*. Ενώ στην φτωχότερη Ευρώπη περιμένεις μήνες, χρόνια και αν τα δεις ποτέ(ή τα δεις σε λογική τιμή). *https://www.kitguru.net/peripherals/monitors/joao-silva/aocs-new-mini-led-gaming-monitor-features-1152-dimming-zones-in-a-27-inch-display/ Πόσταρα κάτι σχετικό παλιότερα αλλά κάνεις ότι δεν θες να καταλάβεις και αναμασάς τα ίδια και τα ίδια περί Αρίας τεχνολογίας, αριστείας των skin tones κτλ.. https://www.compcomm.hk/en/practices/what_is_comp/cartels.html Αναφορά σε κείμενο How to spot a Cartel? ... Inexplicable actions by suppliers e.g. suppliers refusing to supply to customers in certain geographical areas without any apparent reasons; υ.γ.: Το HGIG και γενικότερα το windows calibration παρατήρησα ότι δεν αφορά HDR οθόνες όπως το xiaomi. Στα HDR videos του youtube έχω πρακτικά το ίδιο αποτέλεσμα είτε με είτε χωρίς calibration από τα windows. Ενώ στα games η όλη συμπεριφορά του HDR ορίζεται μέσα από αυτό. Επεξ/σία 1 Απριλίου από pirmen56
kostiger Δημοσ. 1 Απριλίου Δημοσ. 1 Απριλίου https://www.techspot.com/news/107371-acer-new-32-inch-27-inch-predator-qd.html 1
akoinonitos Δημοσ. 2 Απριλίου Δημοσ. 2 Απριλίου (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, camel555 είπε Υπάρχει κάποια πληροφόρηση για νέες woled 32in 4k οθόνες; γιατί βλέπω οι εταιρείες να εστιάζουν σε 27άρια; Δεν φαινεται να ερχεται κατι απο woled μονο τα ultra wide 5k, και tandem ισως απο του χρονου να ερθει στα μονιτορς και αν ,εδω δεν το εβαλαν στη σειρα c ,το αφησαν μονο για την g. Επεξ/σία 2 Απριλίου από akoinonitos 1
Arkin Δημοσ. 2 Απριλίου Δημοσ. 2 Απριλίου 15 ώρες πριν, akoinonitos είπε Δεν φαινεται να ερχεται κατι απο woled μονο τα ultra wide 5k, και tandem ισως απο του χρονου να ερθει στα μονιτορς και αν ,εδω δεν το εβαλαν στη σειρα c ,το αφησαν μονο για την g. 4ΚUW με τα νεα oled με 1000 HDR Certificate λογικα θα ειναι το endgame στα της εικονας. Ηδη ριχνουν σαγονια τα σημερινα oled panels HDR 400 φαντασου ενα που θα μπορει να κρατησει peak και σε πολυ μεγαλυτερο white screen. Το θεμα ειναι θες 5090 για να τα οδηγησεις.
thanosAIAS Δημοσ. 4 Απριλίου Δημοσ. 4 Απριλίου Στις 2/4/2025 στις 11:14 ΜΜ, Arkin είπε 4ΚUW με τα νεα oled με 1000 HDR Certificate λογικα θα ειναι το endgame στα της εικονας. Ηδη ριχνουν σαγονια τα σημερινα oled panels HDR 400 φαντασου ενα που θα μπορει να κρατησει peak και σε πολυ μεγαλυτερο white screen. Το θεμα ειναι θες 5090 για να τα οδηγησεις. Ούτε αυτή θα φτάνει.
camel555 Δημοσ. 4 Απριλίου Δημοσ. 4 Απριλίου 27αρι 1440p woled με το καλύτερο text clarity? Έχει κάποιος εμπειρία; Καταλαβαίνω ότι σε 32αρι 4k το οποιοδήποτε θέμα εξαλείφεται. 'Οπως και σε 27αρι 4k λόγω pixel density. Γιατί βγαίνουν 27αρια 4k; αυτό έλειπε από την αγορά;
music_lover Δημοσ. Τρίτη στις 09:57 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 09:57 μμ Στις 4/4/2025 στις 10:39 ΜΜ, camel555 είπε 27αρι 1440p woled με το καλύτερο text clarity? Έχει κάποιος εμπειρία; Καταλαβαίνω ότι σε 32αρι 4k το οποιοδήποτε θέμα εξαλείφεται. 'Οπως και σε 27αρι 4k λόγω pixel density. Γιατί βγαίνουν 27αρια 4k; αυτό έλειπε από την αγορά; Θα σου πω. Έχω γραφείο 120cm x 60cm. Αν θέλω 4k monitor τότε ένα 27αρι είναι ιδανικό. Οι 32 ίντσες είναι πολλές για ένα τέτοιο γραφείο. 2
Sablj Δημοσ. Τρίτη στις 10:33 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 10:33 μμ 33 minutes ago, music_lover said: Θα σου πω. Έχω γραφείο 120cm x 60cm. Αν θέλω 4k monitor τότε ένα 27αρι είναι ιδανικό. Οι 32 ίντσες είναι πολλές για ένα τέτοιο γραφείο. Επειδή έχω ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις στο γραφείο μου, έχω καταλήξει ότι (για εμένα) το ιδανικό είναι το 28αρι 4k που βγάζει η Gigabyte αλλά δεν της έχω μεγάλη εμπιστοσύνη για να κάνω την κίνηση να το πάρω... 🙄 (Δεν θέλω, προς το παρόν, OLED, WOLED κλπ) 2
music_lover Δημοσ. Τετάρτη στις 10:32 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 10:32 πμ 11 ώρες πριν, Sablj είπε Επειδή έχω ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις στο γραφείο μου, έχω καταλήξει ότι (για εμένα) το ιδανικό είναι το 28αρι 4k που βγάζει η Gigabyte αλλά δεν της έχω μεγάλη εμπιστοσύνη για να κάνω την κίνηση να το πάρω... 🙄 (Δεν θέλω, προς το παρόν, OLED, WOLED κλπ) Πάρα πολλοί έχουν αυτήν την διάσταση γραφείου, είναι μάλιστα η συνήθης για δωμάτιο σε πολυκατοικία αλλά επιλέγουν μεγάλες οθόνες αδιαφορώντας για το ότι θα στραβωθούν τα μάτια τους με μια 32άρα. Από εκεί και πέρα ξέρεις τι λένε ότι οι 4k οθόνες θέλουν 32 ίντσες για να "δείξουν" σωστά τα pixels τους και δεν έχουν άδικο αλλά δεν θα στραβωθούμε κιόλας..στις 28 ίντσες πάντως οι επιλογές είναι ελάχιστες. Δεν βρίσκω μεγάλη διαφορά πάντως με τις 27άρες, περιορίζεις δλδ τον εαυτό σου με μια μη δημοφιλή διάσταση ελαφρώς μεγαλύτερη από την συνήθη. Εγώ θα πήγαινα για 27άρα πάντως στην θέση σου. 1
Grisos Δημοσ. Τετάρτη στις 11:38 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 11:38 πμ Καλημέρες! Επειδή όταν ήρθε ο εξωγήινος είχα ακόμα το παλιό γραφείο, 65cm , σας λέω με μεγάλη βεβαιότητα, ότι αν δεν έχετε 80ρι γραφείο μην πάτε σε 32αρι monitor. Τώρα πάντα θα υπάρχει ο αντίλογος που βάζει 42αρι σε 60cm, αλλά προσωπικά εμένα πονέσανε τα μάτια μου και ο λαιμός μου μέχρι να έρθει το νέο 80ρι γραφείο. 4
Sablj Δημοσ. Τετάρτη στις 11:56 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 11:56 πμ 1 hour ago, music_lover said: Πάρα πολλοί έχουν αυτήν την διάσταση γραφείου, είναι μάλιστα η συνήθης για δωμάτιο σε πολυκατοικία αλλά επιλέγουν μεγάλες οθόνες αδιαφορώντας για το ότι θα στραβωθούν τα μάτια τους με μια 32άρα. Από εκεί και πέρα ξέρεις τι λένε ότι οι 4k οθόνες θέλουν 32 ίντσες για να "δείξουν" σωστά τα pixels τους και δεν έχουν άδικο αλλά δεν θα στραβωθούμε κιόλας..στις 28 ίντσες πάντως οι επιλογές είναι ελάχιστες. Δεν βρίσκω μεγάλη διαφορά πάντως με τις 27άρες, περιορίζεις δλδ τον εαυτό σου με μια μη δημοφιλή διάσταση ελαφρώς μεγαλύτερη από την συνήθη. Εγώ θα πήγαινα για 27άρα πάντως στην θέση σου. 27αρα έχω τώρα, βέβαια 1440p, αλλά για μελλοντική αναβάθμιση λέω...
music_lover Δημοσ. Τετάρτη στις 01:03 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 01:03 μμ 1 ώρα πριν, Sablj είπε 27αρα έχω τώρα, βέβαια 1440p, αλλά για μελλοντική αναβάθμιση λέω... Φυσικά απλά δεν μου αρέσει να περιορίζομαι, πχ στις 27 ίντσες έχεις δεκάδες προτάσεις, γιατί να περιοριστείς σε 2-3 επειδή διάλεξες 28άρα 4k?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα