Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 minutes ago, elpenor said:

Πάντως πλέον ξέρω τι μου αρέσει και δεν θα βάλω κάποιο mode επειδή κάποιος λέει ότι είναι το "σωστό", θα τα συγκρίνω και θα επιλέξω.

Κάνεις δεν σου λέει τι είναι σωστό.

Σε αυτά δεν υπάρχουν γκρι ζώνες και τι μου αρέσει. Αν το παιχνίδι ή οτιδήποτε έχει σχεδιαστεί σε Χ colorspace, ΜΟΝΟ αυτό είναι το σωστό γιατί πολύ απλά έτσι σχεδιάστηκε και έτσι έβλεπαν το game οι developer όταν το σχεδίαζαν.

Μη γράφουμε ξανά και ξανά τα αυτονόητα.

Δέχομαι ότι μπορεί να σου αρέσει περισσότερο το λάθος... αλλά είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ λάθος και όχι γιατί σου το λέει κάποιος ειδικός ή μη. Τι να κάνουμε τώρα;

Όταν σχεδιάζεις κάτι, πρέπει αναγκαστικά να επιλέξεις ένα colorspace για να δουλέψεις. Εσύ μετά έρχεται και βάζεις στο μόνιτορ σου διαφορετικό colorspace από αυτό που το σχεδίασαν.

Εύκολα είναι κατανοητό, ότι δεν το έχουν επιμεληθεί σε αυτό το colorspace και ουδείς γνωρίζει  πως θα συμπεριφερθει το παιχνίδι στις διάφορες σκηνές. Κοινώς δεν υπάρχει κανένας καλλιτεχνικός ή τεχνικός έλεγχος, πάμε και όπου βγεί..

Ελπίζω να έγινα απόλυτα σαφής.

Όταν έχεις χρόνο τσεκαρε τα βίντεο.

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, prefuse είπε

Δε μου λες;

Αυτά τα Tantric pansex άκουσα είναι 4 stack, πως ακριβώς λειτουργούν;

Φορτίζει ο ένας τον άλλο από πίσω με σειρά προτεραιότητας; Και έτσι αυξάν η φωτεινότητα; Ην καλά; Μήπως τα είδες από κοντά; 

θελει Sony και καλά 4 ή και με 3 γίνεται δουλειά;

Δε μου λες.. εγώ είμαι φαν των τριών κοριτσιών (Audrey, Donna, Shelly) από twin peaks,  στα season 1 και 2. Γίνεται τίποτα; Αυξάνν τη φωτεινότητα;

Καλά τα γράφεις. Συμφωνώ, Ας περιμένουν κάνα χρόνο ακόμα να βγουν σε μονιτορς, στην αρχή θα είναι ακριβά αλλά μετά από 2-3 χρόνια θα πέσουν. Οπότε ας περιμένουν κάνα 2-3 χρόνια, μέχρι τότε ίσως βγουν και τα Qdel που θα είναι end game, αλλά στην αρχή θα έχουν παιδικές ασθένειες και θα είναι ακριβά, οπότε ας περιμένουν λίγο, 5-6 χρόνια. Αλλά μετά θα βγουν και τα micro led όπου έχουν ασύγκριτη φωτεινότητα και θα είναι το πραγματικό end game. Αλλά στην αρχή θα είναι ακριβά και με παιδικές ασθένειες, οπότε ας περιμένουν 8-9 χρόνια. Αλλά τότε θα πάρουν κελεπουρι και θα το κατευχαριστηθουν, στην άλλη ζωή, ίσως. Αλλά θα είναι το πραγματικό end game, με απόλυτο μαύρο, ασύλληπτη φωτεινότητα και σε πλήρη σιωπή.

@elpenor δοκιμασα το native αλλα δεν μου αρεσε κοκκινιζει περισσοτερο απο οτι θελω. Βεβαια διορθωνεται ,υπαρχουν και ετοιμα settings και calibrated icc profile.

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προς όλους τους αγαπητούς ξαλμυρισμένους μπακαλιάρους, χουχλεντέδες gamer.

Μετράει άραγε η χρωματική ακρίβεια σε υλικό που είναι ψεύτικο και δημιουργείται από game engine οπου με διάφορες ανεπτυγμένες τεχνικές, προσπαθεί να μιμηθεί τον ρεαλισμό σε PC generated images; αυτό ακριβώς τίποτα άλλο...

7 minutes ago, akoinonitos said:

@elpenor δοκιμασα το native αλλα δεν μου αρεσε κοκκινιζει περισσοτερο απο οτι θελω. 

Εμένα τι με κανς quote. Εγώ με τον Άγγλο είμαστε κώλος και βρακί. Απλά αναρωτιέμαι αν προτιμώ να είμαι εγώ ο κώλος ή το βρακί.. 😛

Και ξέχασες και άλλα που έχει βγάλει.

Στον άλλο τον τζαναμπετη δειξτα μπας και στρώσει χαρακτήρα αλλά αν είσαι παλιόχαρακτήρας.. δεν αλλάζεις βρακί. Με αυτό θα πας και όπου βγεί..
😛

Επεξ/σία από prefuse
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 ώρες πριν, elpenor είπε

6. Φοβερή φωτεινότητα. Αν βάλεις SDR σειρά/game σε δύο ίδιες οθόνες δίπλα δίπλα κατά τη διάρκεια της μέρας και βάλεις τη μία στα 350 nits και την άλλη στα 450nits δεν θα πιστεύεις πόσο καλύτερα θα φαίνεται η 450nits. Αν μπαίνει και ο ήλιος μέσα μόνο με την Xiaomi μπορείς να μην κλείσεις την κουρτίνα (Βέβαια αν είναι βράδυ και κλείσεις όλα τα φώτα θα σε τυφλώνει το 450nits).

Και αν θέλεις βάζεις στο SDR και ένα LD high και βλέπεις το παιχνίδι πολύ πιο εντυπωσιακά,

Θα σταθώ σε αυτό. Γιατί τα επιλεκτικά quotes που μου κάνει ο prefuse, εμφανίζοντάς με ως αερολόγο( π.χ. για το black level), δείχνουν ότι καταλαβαίνει. Αν χρησιμοποιήσεις miniLED ως σκέτο IPS/VA(LD off), σε σχετικά φωτεινό δωμάτιο, η υψηλή φωτεινότητα από μόνη της αρκεί για να κάνει τα πάντα πιο εντυπωσιακά και ρεαλιστικά. Χωρίς να έχει μεταβληθεί κλικ το color gamut ή ό,τι άλλο. Γιατί απλούστατα αυξάνει τον χρωματικό όγκο. Το μαύρο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί καλύπτεται από το πολύ ισχυρότερο εξωτερικό φως ή της λάμπας.

Σχετικά με τα βίντεο του Χρήστου(akoinonitos). Το πρώτο είναι θεοσκότεινο της LG για OLED. Το δείχνω παρακάτω σε σχέση με ένα παρόμοιο από το 4K earth*. Το xiaomi dimmάρει τα highlights όσο και gamma και να δώσω. Άλλωστε δεν το έκρυψε ποτέ κανένας κάτοχος ότι προς το παρόν αυτή είναι μια από τις βασικότερες αδυναμίες του miniLED(με λίγες ζώνες). Ευτυχώς τα games ΔΕΝ είναι σε αυτό το στυλ.

Το 2ο είναι από ταινία. Όντως μια πολύ φωτεινή σκηνή αλλά ίσως να μην φτάνει τα >1000nits peak αλλά κάπου στα 300-500. Το xiaomi μπλεδίζει έντονα. Πράγμα που σημαίνει ότι ο Χρήστος έκοψε πολύ χρώμα(=brightness) χωρίς να το αντισταθμίσει με gamma.

Στο 3ο(MIAMI) το xiaomi παίζει default(σκοτεινότερο του ιδανικού gamma). Παρόλα αυτά φαίνεται η υπεροχή του ακόμα και στα μέτρια(αρχή του δικού του) έως πολύ φωτεινά κομμάτια(03:17 στο δικό του) πλην των σχετικά σκοτεινών. Σημειωτέον ότι το peak του αυθεντικού βίντεο λείπει από την δοκιμή του Χρήστου και χρησιμοποιεί HDR1000 mode με ό,τι παρενέργειες αυτό συνεπάγεται(π.χ. black crush).

Μπορεί τα βίντεο του Χρήστου να καθησύχαζουν αλλά η πλήρης πραγματικότητα έχει αποτυπωθεί στις δοκιμές του rtings και του MU. Όποιος ανατρέξει π.χ. στους πίνακες του MU Θα δει ότι σε 5 από τα 8 real scenes tests, με στοκ gamma, ξεπερνά τον "εξωγήινο" μέχρι και στο τετραπλάσιο. Κάπου 125% αντιληπτή διαφορά. Και αυτό σε gaming. Εκεί που χάνει η αντιληπτή διαφορά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ας πούμε 761/613 είναι λιγότερο από 15% στο μάτι.

image.png.1b4f1584d9c1d24b6768ca7c746ec03f.png

image.png.e221fc85000eff2c3e33022a40f4e294.png

Άλλωστε κανείς μας δεν το παρουσίασε ως ανώτερη επιλογή. Ο βασικός λόγος αγοράς miniLED είναι να πάρεις κάτι κοντά σε OLED(ή αντίστοιχα πολύ μακριά από τα κλασικά από IPS/VA) χωρίς burn in και με δυνατό HDR. Υπάρχει πολύς κόσμος που θα προτιμούσε το κατώτερο contrast ακόμα και ακριβού miniLED καθαρά για το burn-in και εκείνο που με τσαντίζει είναι τα "παιχνίδια" του LG-Samsung καρτέλ για να μην υπάρχει αυτή η επιλογή. Πράγμα που δείχνει φόβο και όχι αίσθημα υπεροχής και εμπιστοσύνης στην τεχνολογία τους.

Spoiler

Επεξ/σία από pirmen56
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενα πολύ καλό setting που παρέχουν κάποια forum είναι το Ignored Users

Θα πρότεινα όσους δεν θέλουν να διαβάζουν ενημερωτικά post από επαγγελματίες του χώρου που γνωρίζουν κάτι παραπάνω από τους απλούς χρήστες, να με βάλουν (με ιδιαίτερη χαρά) στην ignored user list για να μην εμφανίζονται τα post μου.

Εγώ ήδη το έκανα 😛 

Εξάλλου δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον αν δεν μας ενδιαφέρει ο πραγματικός ρεαλισμός (και μας  ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός) το πώς λειτουργουν οι δημιουργοί περιεχόμενου, κάποιες πρακτικές των major studios για αρπαχτες αλλά και ελάχιστα πράγματα για την οπτική αντίληψη μας, που είναι ένα περίπλοκο θέμα και απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη.

Τραχανοπλαγιαδες τζιχαντιστές υπάρχουν σε όλα τα στρατόπεδα και δεν κατανοούν ή ακόμα χειρότερα δεν θέλουν να κατανοήσουν κάποιες βασικές αρχές.

Και για αλλαγή θα παραθέσω τι μου έγραψε ένας αγαπητός σαχλαμαρακιας τζαναμπετης ολεντιστης που πίνει νερό στις OLED τις LG μόνο.

Αλλά δεν τον κατηγορώ για αυτά που δεν γνωρίζει, αλλά για την σιγουριά με την οποία παραθέτει φανταστικά στρουμφοεπιχειρηματα. Αφαίρεσα την σιγουριά με την οποία έγραφε, για λόγους συντομίας, κρατώντας όμως ακέραια τα επιχειρήματα του.

Spoiler

Έχεις δει ποτέ ταινία σε απόλυτο σκοτάδι σε μια 77άρα OLED; Ξέρεις πόσο φως εκπέμπει μια τέτοια οθόνη; Το έχεις υπολογίσει καθόλου ή νομίζεις ότι είναι το ίδιο με μια 55άρα;

Όσο για το θέμα της βαθμονόμησης, δεν είναι θέμα ακαλιμπράριστης οθόνης, όπως λες...

Και η απάντηση σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες

Σε quote για να μην παραπονιέται ο akoinonitos

Spoiler

The perception of brightness in this scenario involves several factors beyond just luminance (measured in nits). Here's a breakdown of why the 55" TV might appear perceptually brighter than the 77" TV, despite both being calibrated to 100 nits and gamma 2.4 in a dark environment:

1. **Total Light Output (Luminous Flux):**
   - The 77" TV has a **larger screen area**, so even at the same luminance (100 nits), it emits significantly more total light (luminous flux, measured in lumens). This increases the overall light in the room, causing the viewer’s eyes to **adapt to a higher ambient brightness level**.
   - The 55" TV emits less total light, keeping the environment darker. In a darker ambient state, the pupils remain more dilated, making the 100 nits appear subjectively brighter.

2. **Retinal Illuminance (Trolands):**
   - Retinal illuminance depends on both luminance and the **angular size** of the screen. A larger screen (77") occupies more of the viewer’s field of view, increasing the total light entering the eye (higher trolands). Paradoxically, this can trigger stronger **adaptation mechanisms**, reducing perceived brightness of the screen itself compared to the smaller 55" TV.

3. **Adaptation State:**
   - The human visual system adapts to the **average luminance** in the scene. The 77" TV’s larger light-emitting area raises the average luminance the eyes adapt to, making the 100 nits seem less intense.
   - The 55" TV, with its smaller area, allows the eyes to stay in a darker adaptation state, enhancing the perceived brightness of the same 100 nits.

4. **Contrast Perception:**
   - A larger screen may also reduce perceived contrast in a dark room due to **veiling glare** (light scattering in the eye) or reflections, though this depends on screen technology and room setup. The smaller screen’s confined light output might preserve contrast, enhancing perceived brightness.

Conclusion:
While both TVs emit the same luminance (100 nits), the 77" TV’s larger size increases total light output and retinal stimulation, leading to stronger visual adaptation and potentially lower perceived brightness. The 55" TV benefits from a darker ambient environment and less adaptation, making its 100 nits appear subjectively brighter. This aligns with real-world observations where smaller light sources often seem brighter than larger ones at the same luminance.

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ.

Μάλλον θες να αποδομήσεις τον Χρήστο. Ή απλά δεν κατανοείς τι ποσταρεις.

Γιατί οι μετρήσεις του MU και του rtings με αντικειμενικά μέσα(άσε τα adaptation και τα υποκειμενικά) δείχνουν καθολική υπεροχή των υπολοίπων διαθέσιμων miniLED σε φωτεινότητα(άρα ΚΑΙ contrast στις φωτεινές σκηνές) έναντι των QDOLED. Kαι του xiaomi στην πλειονότητα. Κάτι που δεν αποτυπώνεται όλως τυχαίως μόνο στα δικά του βίντεο. Γιατί σε συγκριτικά βίντεο άλλων  κατόχων με την κάμερα σε σταθερό ISO φαίνεται και εκεί αισθητή διαφορά.

υ.γ.: Τέλος, γιατί δεν σταματάς πια να ποστάρεις απαντήσεις από AI.

Σχετικά με την χρωματική ακρίβεια του xiaomi(πρακτικά ο πάτος των miniLED από θέμα κόστους) τα skin tones και τα τοιάυτα, είδες ότι το rtings την προσδιόρισε σε avg ΔΕ<3 με το bug μέσα. Δλδ αποδεκτή.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 31/03/2025 at 13:35, akoinonitos said:

@elpenor δοκιμασα το native αλλα δεν μου αρεσε κοκκινιζει περισσοτερο απο οτι θελω. Βεβαια διορθωνεται ,υπαρχουν και ετοιμα settings και calibrated icc profile.

Κρίμα, μου συμβαίνει και εμένα σε μία οθόνη και μία τηλεόραση. Όμως ρε συ το DCI-P3 είναι πολύ πιο εκτός συνολικά, απλά δεν έχει το πρόβλημα με το κόκκινο. Εγώ στη θέση σου τότε η sRGB ή θα έκοβα λίγο saturation από το κόκκινο από το NVIDIA control panel.

22 hours ago, pirmen56 said:

Σχετικά με τα βίντεο του Χρήστου(akoinonitos).

Εγώ παρόλο που δεν βλέπω την ίδια διαφορά στο brightness με τον @akoinonitos όταν συγκρίνω την Xiaomi με την C2 (λογικά λόγω calibration) θεωρώ πολύ σημαντικά τα video του γιατί αυτά θα δει ο μέσος χρήστης όταν κάνει plug το monitor χωρίς το ψάξει παραπάνω σχετικά με τις ρυθμίσεις και τα source.

22 hours ago, pirmen56 said:

Άλλωστε κανείς μας δεν το παρουσίασε ως ανώτερη επιλογή.

Το πιο βασικό δεν αναφέρεις, δηλαδή το οικονομικό. Όσο αφορά το burn in δεν ξέρω αν θα συμφωνήσω μαζί σου, οι φθηνές τηλεοράσεις που έχω στα ενοικιαζόμενα μετά από μερικά χρόνια έχουν περισσότερο burn in (δείχνουν χειρότερα στο 5% gray) από την OLED.

Η σύγκριση ανάμεσα σε monitor των 350-400 ευρώ και των 800-1000 έχει νόημα μόνο για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.

Spoiler

Το φοβερό είναι ότι στην σύγκριση των 200-300 ευρώ IPS  και του Xiaomi ο @prefuse και άλλοι με cherry picking νούμερα και ατάκες από youtubers τα βγάζουν το ίδιο πράγμα, αυτό με οδήγησε στο να σπαμάρω το thread. Μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε τυφλοί και δεν ξέρουμε τι βλέπουμε και αντιμετωπίζουν και τα mini led λες και είναι χαζές μεγάλες εταιρείες που βγάζουν flagship TVs με αυτό.

On 31/03/2025 at 13:37, prefuse said:

Spoiler

1. Κανείς δεν πρότεινε να αλλάξουμε το white point άρα έχεις κάνει link ένα video που μιλάει για άλλο πράγμα.

2. Το HFW και τα άλλα ρεαλιστικά παιχνίδια θα τα παίξω με HDR για να έχω και 10bpc color ώστε να μην βλέπω τα πρόσωπα με σκαλοπάτια στα tones.

3. Κάτσε να δούμε τα skin tones στα παιχνίδια που βάζω native / auto HDR για να δούμε πόσο ψεύτικα τα κάνει να φαίνονται το wide color space. Δες τα screenshots και πες μου εσύ αν πιστεύεις ότι όπως τα παίζω χάνουν σε ρεαλισμό...

Spoiler

maxresdefault2.jpg.320eccf6a7f3ac6079fbfef5c93ef206.jpgmaxresdefault.jpg.202684f8a2f938d295d57d9a4f68505d.jpg_131442650_mediaitem131442649.jpg.b27c2109f08316679932c592c45f6b1e.jpghq720.jpg.f70779991569c42998cbc81963112e03.jpgSuper_Luckys_Tale.jpg.228bcb445493374b4c31a227d56b68dd.jpg

21 hours ago, prefuse said:

Έχεις δει ποτέ ταινία σε απόλυτο σκοτάδι σε μια 77άρα OLED; Ξέρεις πόσο φως εκπέμπει μια τέτοια οθόνη; Το έχεις υπολογίσει καθόλου ή νομίζεις ότι είναι το ίδιο με μια 55άρα;

Το επιχείρημα του φίλου σου είναι εντελώς λάθος, δεν λαμβάνει υπόψιν ότι το μέγεθος της οθόνης έχει να κάνει με την απόσταση που κάθεσαι και συνήθως με το μέγεθος του χώρου. Το φως διαχέεται εκθετικά όσο μεγαλώνει η απόσταση (Ε=Ι/D(2)).

To perceived brightness από μία πηγή 100nit σε απόσταση 2.5m (55 inch) είναι 2.56 φορές μεγαλύτερο από την ίδια πηγή στα 4m (75 inch) ενώ η δεύτερη θα έχει μόνο 1.36 φορές μεγαλύτερη επιφάνεια. Αντίστοιχα δεν έχεις λάβει υπόψη πόσο το μέγεθος του χώρου επηρεάζει με τις αντανακλάσεις. Αυτό που γράφεις και η επιστημονική εξήγηση ισχύει μόνο αν βάλεις τις δύο τηλεοράσεις στην ίδια απόσταση και στον ίδιο χώρο, πράγμα παράλογο.

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 31/03/2025 at 13:27, prefuse said:

Μη γράφουμε ξανά και ξανά τα αυτονόητα.

Δέχομαι ότι μπορεί να σου αρέσει περισσότερο το λάθος... αλλά είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ λάθος και όχι γιατί σου το λέει κάποιος ειδικός ή μη. Τι να κάνουμε τώρα;

Spoiler

Τα ίδια γράφουν και στο audioscience review για τον ήχο. Και μετά βλέπεις την Marantz να χρωματίζει τον ήχο, ηχεία 20K USD να μην είναι flat, όλα τα ακουστικά να μην είναι flat και όσους ακούνε μουσική όλη τους τη ζωή να λένε "εμένα μου αρέσουν τα κρυστάλλινα πρίμα" ή "εμένα μου αρέσει το Αγγλικό στυλ με τα έντομα μεσαία και low mids".

Ότι είναι αντικειμενικά λάθος να βλέπεις τα skin tones πράσινα και κόκκινα θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Αλλά το αν θέλεις να βλέπεις τον Green Yosi και το καπέλο του Mario πιο saturated είναι καθαρά θέμα γούστου.

Και πέρα από αυτά υπάρχει και μία πρακτική ανάγκη, όταν ο Vincent γράφει ότι το mastering γίνεται σε D65 στα 80 (LOL) nits και εγώ για να βλέπω τη μέρα πρέπει να βάλω την οθόνη στα 350-450 nits μετά τα χρώματα του sRGB θα γίνουν λιγότερο saturated από αυτή την αλλαγή και εγώ είναι λογικό να θέλω να το αντισταθμίσω.

Και όπως έχω γράψει ξανά, από τη στιγμή που ο designer του Mario διάλεξε το 100% saturated red του sRGB για το καπέλο τίποτα δεν σου λέει ότι δεν θα το έκανε ακόμα πιο saturated αν το υποστήριζε το colorspace που έγινε publish το παιχνίδι.

Τέλος και συγνώμη αν κούρασα, για να σεβαστώ το intend του designer θα πρέπει πρώτα να μου αποδείξει την αξία του, όπως έχεις καταλάβει τους game designers δεν τους έχω σε καμία υπόλυψη και θα συνεχίσω να επιλέγω αυτό που αρέσει σε εμένα. Όσο αφορά τα παιχνίδια που είναι πιο ρεαλιστικά και δεν έχουν HDR εκεί θα κάνω αυτό που προτείνεις, θα βάλω sRGB αν πχ τύχει ο μικρός να θέλει να παίξει κάποιο όπως αυτά που έγραψε ο akoinonitos, όμως δεν μου έχει τύχει, όλα ως τώρα είχαν HDR.

Από εμένα τέλος το spam στο thread πραγματικά ότι είχα να πω το έγραψα.

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ.
1 ώρα πριν, elpenor είπε

Κρίμα, μου συμβαίνει και εμένα σε μία οθόνη και μία τηλεόραση. Όμως ρε συ το DCI-P3 είναι πολύ πιο εκτός συνολικά, απλά δεν έχει το πρόβλημα με το κόκκινο. Εγώ στη θέση σου τότε η sRGB ή θα έκοβα λίγο saturation από το κόκκινο από το NVIDIA control panel.

1. Κανείς δεν πρότεινε να αλλάξουμε το white point άρα έχεις κάνει link ένα video που μιλάει για άλλο πράγμα.

2. Το HFW και τα άλλα ρεαλιστικά παιχνίδια θα τα παίξω με HDR για να έχω και 10bpc color ώστε να μην βλέπω τα πρόσωπα με σκαλοπάτια στα tones.

3. Κάτσε να δούμε τα skin tones στα παιχνίδια που βάζω native / auto HDR για να δούμε πόσο ψεύτικα τα κάνει να φαίνονται το wide color space. Δες τα screenshots και πες μου εσύ αν πιστεύεις ότι όπως τα παίζω χάνουν σε ρεαλισμό...

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

maxresdefault2.jpg.320eccf6a7f3ac6079fbfef5c93ef206.jpgmaxresdefault.jpg.202684f8a2f938d295d57d9a4f68505d.jpg_131442650_mediaitem131442649.jpg.b27c2109f08316679932c592c45f6b1e.jpghq720.jpg.f70779991569c42998cbc81963112e03.jpgSuper_Luckys_Tale.jpg.228bcb445493374b4c31a227d56b68dd.jpg

Το επιχείρημα του φίλου σου είναι εντελώς λάθος, δεν λαμβάνει υπόψιν ότι το μέγεθος της οθόνης έχει να κάνει με την απόσταση που κάθεσαι και συνήθως με το μέγεθος του χώρου. Το φως διαχέεται εκθετικά όσο μεγαλώνει η απόσταση (Ε=Ι/D(2)).

To perceived brightness από μία πηγή 100nit σε απόσταση 2.5m (55 inch) είναι 2.56 φορές μεγαλύτερο από την ίδια πηγή στα 4m (75 inch) ενώ η δεύτερη θα έχει μόνο 1.36 φορές μεγαλύτερη επιφάνεια. Αντίστοιχα δεν έχεις λάβει υπόψη πόσο το μέγεθος του χώρου επηρεάζει με τις αντανακλάσεις. Αυτό που γράφεις και η επιστημονική εξήγηση ισχύει μόνο αν βάλεις τις δύο τηλεοράσεις στην ίδια απόσταση και στον ίδιο χώρο, πράγμα παράλογο.

Εγώ παρόλο που δεν βλέπω την ίδια διαφορά στο brightness με τον @akoinonitos όταν συγκρίνω την Xiaomi με την C2 (λογικά λόγω calibration) θεωρώ πολύ σημαντικά τα video του γιατί αυτά θα δει ο μέσος χρήστης όταν κάνει plug το monitor χωρίς το ψάξει παραπάνω σχετικά με τις ρυθμίσεις και τα source.

Το πιο βασικό δεν αναφέρεις, δηλαδή το οικονομικό. Όσο αφορά το burn in δεν ξέρω αν θα συμφωνήσω μαζί σου, οι φθηνές τηλεοράσεις που έχω στα ενοικιαζόμενα μετά από μερικά χρόνια έχουν περισσότερο burn in (δείχνουν χειρότερα στο 5% gray) από την OLED.

Η σύγκριση ανάμεσα σε monitor των 350-400 ευρώ και των 800-1000 έχει νόημα μόνο για εγκυκλοπαιδικούς λόγους. Το φοβερό είναι ότι στην σύγκριση των 200-300 ευρώ IPS  και του Xiaomi ο @prefuse και άλλοι με cherry picking νούμερα και ατάκες από youtubers τα βγάζουν το ίδιο πράγμα, αυτό με οδήγησε στο να σπαμάρω το thread. Μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε τυφλοί και δεν ξέρουμε τι βλέπουμε και αντιμετωπίζουν και τα mini led λες και είναι χαζές μεγάλες εταιρείες που βγάζουν flagship TVs με αυτό.

Εχθες εκατσα και το δοκιμασα με τα  calibrated settings του rtings και διορθωνεται αρκετα. Αλλα πλεον επειδη βαριεμαι να αλλαζω settings το εχω μονιμα σε hdr. 

• Like 1
Δημοσ.
1 minute ago, akoinonitos said:

Εχθες εκατσα και το δοκιμασα με τα  calibrated settings του rtings και διορθωνεται αρκετα. Αλλα πλεον επειδη βαριεμαι να αλλαζω settings το εχω μονιμα σε hdr. 

Πιστεύω ότι είναι τα τελευταία χρόνια με τέτοια προβλήματα, από εδώ και πέρα θα είναι σπάνιο να βγαίνει παιχνίδι χωρίς ή με λάθος HDR.

• Like 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, elpenor είπε

Πιστεύω ότι είναι τα τελευταία χρόνια με τέτοια προβλήματα, από εδώ και πέρα θα είναι σπάνιο να βγαίνει παιχνίδι χωρίς ή με λάθος HDR.

Η αληθεια  ειναι οτι απο οσα games εχω μονο ενα δεν εχει hdr 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 hours ago, elpenor said:

ο Vincent γράφει ότι το mastering γίνεται σε D65 στα 80 (LOL) nits

Μήπως είναι εύκολο το σημείο ακριβώς που το λέει; Γιατί νομίζω ότι μόνο για το D65 λέει χωρις να αναφέρει nits και μόνο το γράφει σε ένα κείμενο που είναι στο βίντεο, με μια μικρή πιθανότητα να έχεις δίκιο.

8 hours ago, elpenor said:

Κανεις δεν είπε ότι αλλάζετε white point εσκεμμένα, αυτό που εννοεί μάλλον και ο Vincent, (χωρίς να είμαι στο μυαλό του) είναι.. ότι αλλάζοντας colorspace αλλάζει και το white point γιατί συνήθως μόνο το sRGB είναι καλιμπραρισμενο στα μόνιτορ.

Τι σχέση έχει να παίξεις το παιχνίδι σε SDR ή HDR με τα 10bit?

10bit μπορείς να έχεις και σε SDR και σε HDR.

Ρε πες αλήθεια πόσο καλό κρασί κάνατε φέτος;

Διάβασες αυτό που έγραψα για παιχνίδια 2D vector graphics games τύπου limbo, grim Fantangno κτλ (ξεχάσα τα 3D) ότι οκ δεν παιζει ρόλο αν είναι υπερκορεμενα τα χρώματα στα συγκεκριμένα παιχνίδια (πάλι χάνεις λεπτομέρειες στις υφές, αν έχουν, αλλά Κλάιν)

Σε αντίθεση με αυτά που προσπαθούν να επιτύχουν κάποιο ρεαλισμό με τη χρήση των χρωμάτων πχ god of war, forbidden west, rdr2 κτλ που έχουν skin tones

Εγώ στη θέση σου τότε η sRGB ή θα έκοβα λίγο saturation από το κόκκινο από το NVIDIA control panel.

και εδώ zong από το μεγάλο παζάρι του mega. Έτσι μπορεί να δημιουργείς banding και διάφορα artifacts. Καλύτερα από τα μενού της οθόνης. Κανονικά δεν πρέπει να σας τα λέω. Αλλα αυτοί είστε. 😛

Το φοβερό είναι ότι στην σύγκριση των 200-300 ευρώ IPS  και του Xiaomi ο @prefuse και άλλοι με cherry picking νούμερα και ατάκες από youtubers τα βγάζουν το ίδιο πράγμα,

ΣΕ SDR, οχι μόνο είναι το ίδιο πράγμα, αλλά είναι και ελάχιστα καλύτερα μόνιτορ των 200€.

Σε αυτά των 200€ έχεις και λίγο βαθύτερο μαύρο..και το περισσότερο υλικό για κάποιον που κάνει μικτή χρήση είναι SDR.

Τέλος όσο ανεβάζεις φωτεινότητα, τόσο ανεβάζεις και την στάθμη του μαύρου. Εκτός και αν μιλάμε για ακριβες υλοποιήσεις μόνιτορ ή panel OLED, όπου η φωτεινότητα δεν επηρεάζει την στάθμη του μαύρου.

ΜΟΝΟ σε HDR ενεργοποιείς LD και είναι απαραίτητη η φουλ φωτεινότητα του μόνιτορ.

Ταινίες σε HDR υποτίθεται θα βλέπεις στην τηλεόραση και όχι σε 32". Στην περίπτωση που δεν υπάρχει budget ή χώρος για tv, η Xiaomi ίσως είναι μια λύση.

Αν κάποιος μπορεί να έχει και τηλεόραση και οθόνη, δώσει αυτά τα 200€ που θα του περισσέψουν από το να μην επιλέξει την Xiaomi, στην επιλογή καλύτερης τηλεόρασης. Πχ μια tcl mini led με 10bit panel αντί για 8bit που είναι τα εισαγωγικά μοντέλα

7 hours ago, elpenor said:

Τα ίδια γράφουν και στο audioscience review για τον ήχο. Και μετά βλέπεις την Marantz να χρωματίζει τον ήχο, ηχεία 20K USD να μην είναι flat, όλα τα ακουστικά να μην είναι flat και όσους ακούνε μουσική όλη τους τη ζωή να λένε "εμένα μου αρέσουν τα κρυστάλλινα πρίμα" ή "εμένα μου αρέσει το Αγγλικό στυλ με τα έντομα μεσαία και low mids".

Στον ήχο είναι πολύ δύσκολο να αποδείξεις οποιαδήποτε  αντικειμενικότητα γιατί δεν μπορείς να έχεις ταυτόχρονη ακρόαση 2 πηγών για άμεση αντιπαράθεση. Και έτσι η οποιαδήποτε σύγκριση γίνεται μέσω μνήμης.

Στην εικόνα αντιπαραθέτεις δίπλα από μια εικόνα την άλλη και είναι άμεσα ευδιάκριτες οι αλλαγές, αν υπάρχουν. Για να υπάρχει όμως σωστή αντιπαράθεση κάνεις αυτό που κάνει ο Vincent και τις αντιπαραθέτεις δίπλα σε ένα reference monitor ώστε να έχεις την εικόνα όπως ακριβώς θα έπρεπε να δείχνει ή βλέπεις reference φτιαγμένα patterns με προγραμματισμό από reference ή έστω μια καλή πηγή, ώστε να γνωρίζεις από που δημιουργούνται τα οποιαδήποτε προβλήματα.

Stacey Spears και Don Munsil δυστυχώς σας είναι άγνωστες λέξεις.

Ε δυστυχώς δεν έμεινε και τίποτα να συμφωνήσουμε. Ακόμα και σε αυτο του φίλου, καθώς η αποστάση θέασης για 55 και 77 είτε είναι η ίδια απόσταση, είτε μιλάμε για τις ιδανικές, έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους και δεν αλλάζει αυτό που γράφει για την προσαρμοστικότητα του ματιού.

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Spoiler

P: Μήπως είναι εύκολο το σημείο ακριβώς που το λέει; Γιατί νομίζω ότι μόνο για το D65 λέει χωρις να αναφέρει nits και μόνο το γράφει σε ένα κείμενο που είναι στο βίντεο, με μια μικρή πιθανότητα να έχεις δίκιο.
Κανεις δεν είπε ότι αλλάζετε white point εσκεμμένα, αυτό που εννοεί μάλλον και ο Vincent, (χωρίς να είμαι στο μυαλό του) είναι.. ότι αλλάζοντας colorspace αλλάζει και το white point γιατί συνήθως μόνο το sRGB είναι καλιμπραρισμενο στα μόνιτορ.

E: O Vincent λέει για τις οδηγίες να γίνεται το mastering σε D65 και δείχνει σαν proof τις οδηγίες της Sony από το πάλαι ποτέ που γράφουν D65 80nits. Επίσης δείχνει σαν παράδειγμα την αλλαγή του mode σε μία τηλεόραση με αποτέλεσμα να αλλάξει το white point σε cool.

P: Τι σχέση έχει να παίξεις το παιχνίδι σε SDR ή HDR με τα 10bit?

E: Μόνο με RT σε HDR μπορείς να δεις σχετικά ρεαλιστικά πρόσωπα και skin tones σε παιχνίδι.

P: και εδώ zong από το μεγάλο παζάρι του mega. Έτσι μπορεί να δημιουργείς banding και διάφορα artifacts. Καλύτερα από τα μενού της οθόνης. Κανονικά δεν πρέπει να σας τα λέω. Αλλα αυτοί είστε.

E: +1 αλλά όπως έχεις καταλάβει δεν μας απασχολεί και τόσο. Ο akoinonitos έχει ένα και μόνο SDR παιχνίδι και εγώ που έχω περισσότερα κανένα δεν είναι ρεαλιστικό.

P: ΣΕ SDR, οχι μόνο είναι το ίδιο πράγμα, αλλά είναι και ελάχιστα καλύτερα μόνιτορ των 200€.

Σε αυτά των 200€ έχεις και λίγο βαθύτερο μαύρο..και το περισσότερο υλικό για κάποιον που κάνει μικτή χρήση είναι SDR.

Τέλος όσο ανεβάζεις φωτεινότητα, τόσο ανεβάζεις και την στάθμη του μαύρου. Εκτός και αν μιλάμε για ακριβες υλοποιήσεις μόνιτορ ή panel OLED, όπου η φωτεινότητα δεν επηρεάζει την στάθμη του μαύρου.

ΜΟΝΟ σε HDR ενεργοποιείς LD και είναι απαραίτητη η φουλ φωτεινότητα του μόνιτορ.

Ταινίες σε HDR υποτίθεται θα βλέπεις στην τηλεόραση και όχι σε 32". Στην περίπτωση που δεν υπάρχει budget ή χώρος για tv, η Xiaomi ίσως είναι μια λύση.

Αν κάποιος μπορεί να έχει και τηλεόραση και οθόνη, δώσει αυτά τα 200€ που θα του περισσέψουν από το να μην επιλέξει την Xiaomi, στην επιλογή καλύτερης τηλεόρασης. Πχ μια tcl mini led με 10bit panel αντί για 8bit που είναι τα εισαγωγικά μοντέλα

E: Δεν με διαβάζεις προσεχτικά.... τα λίγα SDR παιχνίδια που έχω στο PC μου φαίνονται πολύ καλύτερα με LD High. Επίσης όλα τα παιχνίδια είναι πλέον με native HDR.

On 31/03/2025 at 01:01, elpenor said:

Απλά προσπαθώ να σου μεταδώσω τι βλέπω. Έκανα τώρα ένα πείραμα έψαξα βρήκα ένα SDR παιχνίδι, το Sonic X Generations. Το δοκίμασα με sRGB LD Off, sRGB LD High, Native LD Off και Native LD High. Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα πει αμέσως ότι το LD High δείχνει πολύ καλύτερα, πιο κοντά στην OLED παρά στην απλή IPS. Πιστεύω επίσης ότι το 99% θα προτιμήσει και το native με τα vibrant colors. Αυτά δεν τα έχεις στην Dell, όπως δεν έχεις και το sRGB mode για τη δουλειά και τις κινηματογραφικές ταινίες. Όσο για την ποιότητα το λέει και το rtings.

P: Ε δυστυχώς δεν έμεινε και τίποτα να συμφωνήσουμε. Ακόμα και σε αυτο του φίλου, καθώς η αποστάση θέασης για 55 και 77 είτε είναι η ίδια απόσταση, είτε μιλάμε για τις ιδανικές, έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους και δεν αλλάζει αυτό που γράφει για την προσαρμοστικότητα του ματιού.

E: Η 55 inch και η 75 inch έχουν ίδια απόσταση θέασης; Αν θέλεις μπορείς να δεις τον calulator του rtings για τις αποστάσεις και αν θέλεις μπορώ να σου λύσω με μαθηματικά πόσο λιγότερο φως φτάνει στο μάτι σου από μία 75 inch σε σχέση με μία 55 inch στα ίδια nits στις αποστάσεις που γράφει ο calculator του rtings. Η απλά μπορείς να πεις στο AI να στο λύσει. Η απόσταση μεγαλώνει αναλογικά με την επιφάνεια της οθόνης ενώ το φως διαχέεται εκθετικά...

@prefuse

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ.

Εγώ πάντως προτείνω να ανοίξετε ένα ξεχωριστό θέμα για ρυθμίσεις κλπ.

Γιατί το Gaming Monitors News/Comparison έχει πάει περίπατο με τόσο σεντόνι.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, elpenor said:
  Hide contents

P: Μήπως είναι εύκολο το σημείο ακριβώς που το λέει; Γιατί νομίζω ότι μόνο για το D65 λέει χωρις να αναφέρει nits και μόνο το γράφει σε ένα κείμενο που είναι στο βίντεο, με μια μικρή πιθανότητα να έχεις δίκιο.

E: O Vincent λέει για τις οδηγίες να γίνεται το mastering σε D65 και δείχνει σαν proof τις οδηγίες της Sony από το πάλαι ποτέ που γράφουν D65 80nits. Επίσης δείχνει σαν παράδειγμα την αλλαγή του mode σε μία τηλεόραση με αποτέλεσμα να αλλάξει το white point σε cool.

P: Τι σχέση έχει να παίξεις το παιχνίδι σε SDR ή HDR με τα 10bit?

E: Μόνο με RT σε HDR μπορείς να δεις σχετικά ρεαλιστικά πρόσωπα και skin tones σε παιχνίδι.

P: και εδώ zong από το μεγάλο παζάρι του mega. Έτσι μπορεί να δημιουργείς banding και διάφορα artifacts. Καλύτερα από τα μενού της οθόνης. Κανονικά δεν πρέπει να σας τα λέω. Αλλα αυτοί είστε.

E: +1 αλλά όπως έχεις καταλάβει δεν μας απασχολεί και τόσο. Ο akoinonitos έχει ένα και μόνο SDR παιχνίδι και εγώ που έχω περισσότερα κανένα δεν είναι ρεαλιστικό.

P: ΣΕ SDR, οχι μόνο είναι το ίδιο πράγμα, αλλά είναι και ελάχιστα καλύτερα μόνιτορ των 200€.

E: Δεν με διαβάζεις προσεχτικά.... τα λίγα SDR παιχνίδια που έχω στο PC μου φαίνονται πολύ καλύτερα με LD High. Επίσης όλα τα παιχνίδια είναι πλέον με native HDR.

P: Ε δυστυχώς δεν έμεινε και τίποτα να συμφωνήσουμε. Ακόμα και σε αυτο του φίλου, καθώς η αποστάση θέασης για 55 και 77 είτε είναι η ίδια απόσταση, είτε μιλάμε για τις ιδανικές, έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους και δεν αλλάζει αυτό που γράφει για την προσαρμοστικότητα του ματιού.

E: Η 55 inch και η 75 inch έχουν ίδια απόσταση θέασης; Αν θέλεις μπορείς να δεις τον calulator του rtings για τις αποστάσεις και αν θέλεις μπορώ να σου λύσω με μαθηματικά πόσο λιγότερο φως φτάνει στο μάτι σου από μία 75 inch σε σχέση με μία 55 inch στα ίδια nits στις αποστάσεις που γράφει ο calculator του rtings. Η απλά μπορείς να πεις στο AI να στο λύσει. Η απόσταση μεγαλώνει αναλογικά με την επιφάνεια της οθόνης ενώ το φως διαχέεται εκθετικά...

@prefuse

Τελευταίο ποστ μου γενικά στο νήμα γιατί και προσωπικά πλεον δεν κερδίζω καμία σωστή πληροφορία ή γνώση και άρα είναι χάσιμο χρόνου για εμένα, αλλά και γιατί φαίνεται να μην ενδιαφέρεται κανείς για όλα όσα γράφω καθως τα περισσότερα που γράφω είναι από αξιόπιστες επιστημονικές πηγές, βιβλία αλλά και το τι ισχύει πάνω κάτω στον επαγγελματικό τομέα, κυρίως όμως για ταινίες. Αυτός ήταν και ο λόγος που ασχολήθηκα με το νήμα, να μάθω (ή πιο σωστά να ξεχάσω και αυτά που γνωρίζω από ότι φαίνεται) λίγα πράγματα για το color management των games είτε σε επίπεδο game devs είτε απλών χρηστών που παίζουν games.

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανένα, αλλά από αλλά φόρουμ, έχω να κερδίζω κάποια πράγματα, από εδώ, μόνο άσκοπες αντιπαραθέσεις αφού το ίδιο πράγμα το αντιλαμβάνεται ο καθένας όχι με αντικειμενικότητα αλλά με κάποιο πάθος για κάτι συγκεκριμένο. Δεκτό αλλά προσωπικά με ενδιαφέρει το science και το πώς λειτουργούν τα πράγματα και όχι τι προτιμάει ο Γιακουμής00 στο lol, dota κτλ που παίζει παιχνίδια.

Πάμε στη τελευταία απάντηση μου

Στο 1:50 ο Vincent σου λέει...ότι το game optimizer (έχει εικόνα από LG) αλλά μάλλον και οποιοδήποτε game mode.. αλλάζει το white point σε πιο blue white point γιατί ως γνωστόν σε όσους έχουν ελάχιστη γνώση color science, το μπλε "αυξάνει" την αντιληπτή φωτεινότητα και άρα είναι πιο εντυπωσιακό το λευκό στα μάτια των gamer θες, μη ειδικών θέλεις, λίγοτερο εξοικειωμένων θέλεις.. διάλεξε τον δικό σου ορισμό. Αλλοιώνοντας όμως όλα τα χρώματα. Γι'αυτό και το σωστό λευκό ανάλογα το colorspace που δουλεύουμε, είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΌ να είναι σωστό.

Screenshot_2025-04-01-16-49-59-94_64ef5fc2000c1caa954c114bb372e1d5.jpg.618a93dc4516cf3a3fea335a217487a3.jpg

Screenshot_2025-04-01-16-50-10-03_64ef5fc2000c1caa954c114bb372e1d5.jpg.03a42bcd2f1271cec787023564ec6066.jpg

Screenshot_2025-04-01-16-50-28-02_64ef5fc2000c1caa954c114bb372e1d5.jpg.753a55ef66409b178237d525e2deb70a.jpg

Στο 7:50 έχει τα ss για D65 και σου λέει ξεκάθαρα για το D65, δεν αναφέρει πουθενά για 80 nits και επίσης κάνει highlight ΜΟΝΟ το standard D65 white, το οποίο είναι από paper της Microsoft...high dynamic range displays and advance color.  

Ο Vincent δεν αναφέρει πουθενά για 80nits αυτό ήθελες να το δεις, αυτό είδες. Το SDR δεν είναι απόλυτο standard όπως το HDR με τα 10.000 nits και μπορείς να καλιμπραρεις το μόνιτορ σε όποια φωτεινότητα επιθυμείς.

Αν θέλεις στείλε ss με τα συγκεκριμένα σημεία, όπως έκανα,  για να αποδείξεις αυτό που λες, αλλιώς οπως καταλαβαίνεις δεν μπορεί να υπάρξει αντικειμενική συνεννόηση.

Πηγές για το D65 είναι από Nvidia και Microsoft.

Για να καταλάβεις τι γράφεις..

Δηλαδή στις ταινίες, ακριβές παραγωγές ή μη.. που δεν είναι HDR και χωρίς RT δεν έχουμε ρεαλιστικά πρόσωπα και skin tones?

Σε παιχνίδι, λόγο game engine δεν γνωρίζω πως ακριβώς λειτουργούν, αλλά το δυναμικό εύρος του SDR είναι υπεραρκετό για ρεαλιστικά πρόσωπα. Άρα δεν είναι θέμα SDR και HDR. Και σου απαντούσα στο ότι έλεγες ότι βάζεις HDR γιατί να έχεις  10bit που δεν ισχύει καθώς 10bit έχεις και σε SDR. Και δεν απαντούσα σε RT αλλά παρακάτω και η απάντηση σου για το RT.

Ray tracing itself is a lighting technique that’s computed in a high‐dynamic range (HDR) space regardless of the display, so its benefits—like realistic reflections, soft shadows, and global illumination—apply whether you’re outputting to an HDR or an SDR display. In other words, the simulation of light is done in an HDR pipeline and then tone mapped to match your display’s capabilities. That means even if you’re gaming on an SDR screen, you still get the enhanced visual fidelity from ray tracing, although HDR displays can show the full spectrum of brightness and contrast more naturally.

For example, modern game engines use floating-point calculations for lighting, which naturally work in an HDR space; this data is then compressed (tone mapped) for SDR displays. So while HDR displays allow you to fully appreciate the wide range of luminance that ray tracing offers, the core improvements in lighting, reflections, and shadows benefit games on SDR as well.

Δεν γνωρίζω πόσα παιχνίδια είναι σε native HDR και πόσα με automatic/fake HDR ή δεν έχουν καθόλου.

SDR και LD high δεν γνωρίζω αν έχει ιδιαίτερο νόημα καθώς δεν χρειάζεσαι μεγάλη φωτεινότητα σε SDR και το καλύτερο μαύρο θα το πάρεις με χαμηλη φωτεινότητα. Πρέπει να έχεις colorimeter και να βρεις το σημείο φωτεινότητας που μετά από αυτό αυξάνεται το black level και ουσιαστικά χάνεις contrast.

Επίσης επειδή ακριβώς δεν έχεις ασχοληθεί με calibration, δεν γνωρίζεις ότι τα περισσότερα μόνιτορ με LD αλλοιώνουν το gamma οπότε χάνεις πληροφορίες, που προφανώς δεν γνωρίζεις ότι τις χάνεις και δεν σε ενδιαφέρει αν τις χάσεις. Γι'αυτό και το local dimming όπου μπορούμε ΔΕΝ ΤΟ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΜΕ αν θέλουμε να δουλεύουν όλα όσο πιο σωστά και καλύτερα γίνεται.

Δεκτό ότι σου αρέσει SDR με LD high και φυσικά σε HDR είναι αναγκαίο κακό για να μην έχεις τελείως ξεπλυμενη εικόνα αφού με τέρμα την φωτεινότητα το μαύρο θα ήταν γκρί.

1 hour ago, Despotas said:

Εγώ πάντως προτείνω να ανοίξετε ένα ξεχωριστό θέμα για ρυθμίσεις κλπ.

Γιατί το Gaming Monitors News/Comparison έχει πάει περίπατο με τόσο σεντόνι.

Τελευταίο μήνυμα μου οπότε το νήμα θα επιστρέψει στην κανονική ροή του προγράμματος.

Και να άνοιγαμε δεν έχει νόημα, 3-4 άτομα θα έγραφαν. Και προσωπικά όπως έγραψα αποχωρώ από τα του gaming. Ότι ήταν να μάθω ή να διαπιστώσω, το έμαθα. ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή τους.

Γιατί τα περισσότερα games έχουν λάθος HDR και γιατί το HGIG δίνει καλύτερο αποτέλεσμα.

Βέβαια οι απαίδευτοι, που αρέσκονται στις εύκολες λύσεις και απαντήσεις, χωρίς να χρειαστεί να κοπιάσουν για να διαβάσουν βασικά πράγματα, θα πουν ότι όλα αυτα, είναι το μελετημένο σχέδιο του καρτέλ των OLED με επικεφαλή των Γκαρκαμέλ.

Επεξ/σία από prefuse

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...