Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
  Στις 22/3/2025 στις 12:41 ΜΜ, prefuse είπε

Άμα αρχίσουμε να αμφισβητούμε και τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα, τι συζήτηση να κάνουμε; 😛

Και την οθόνη γιατί την πήρατε ultra glossy κύριε... ;)

semi glossy αλλα τι σχεση εχει αυτο?

• Απαντ. 4,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 22/3/2025 στις 12:49 ΜΜ, akoinonitos είπε

semi glossy αλλα τι σχεση εχει αυτο?

Ε να μην εξηγούμαι και τα αυτονόητα.

Τίποτα σημαντικό, σε πειράζω. 😛

Χάθηκε και ο μουσικόφιλος φίλος, οι τιμές keep dropping!

Κουρεύτηκε..έβαλε και λακ στο μαλλί..μια σωστή καρέκλα και αυτά τα σκουπίδια από πίσω του να πετούσε θα ήταν το καλύτερο παιδί.. Είναι ολεντιστης όμως.

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ.
  Στις 22/3/2025 στις 10:46 ΠΜ, prefuse είπε

Τα games δεν κάνουν gamut transformations, μόνο τα color aware προγράμματα κάνουν. Θα πρέπει να έχεις ειδική οθόνη που να μπορεί να κάνει hardware calibration.

Κάνει transformation η game engine.

Επίσης δεν χρειάζεται hardware calibration. Υπάρχουν λύσεις αρκετές.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 22/3/2025 στις 5:56 ΜΜ, prefuse είπε

Κάνει transformation η game engine.

Επίσης δεν χρειάζεται hardware calibration. Υπάρχουν λύσεις αρκετές.

Είσαι σίγουρος, εγώ είχα μείνει σε αυτό:

Games are an example of applications which are not ‘colour-aware’, meaning some of the data contained with the ICC profile is ignored. Importantly, no colour gamut transformations are performed – though gamma and colour channel adjustments made in the profile will still apply.

https://pcmonitors.info/articles/using-icc-profiles-in-windows/

Στις 22/3/2025 στις 12:30 ΜΜ, akoinonitos είπε

Κανε ενα πειραμα ,βαλε να παιξεις wukong   με srgb και βαλε και με p3 και μετα πες μου  ποιο βρισκεις σαν υποβαθμιση. 

Γιατί P3 και όχι native; Είναι πολύ κόκκινο το native στην οθόνη σου;

Στις 22/3/2025 στις 12:34 ΜΜ, prefuse είπε

Έψαξες να δεις σε τι colorspace είναι σχεδιασμένη η μαϊμού;

Έχεις δοκιμάσει ένα απλό fun game να το δεις εναλλάξ σε sRGB και σε ένα ποιο wide colorspace; Στους περισσότερους αρέσουν τα πιο κορεσμένα χρώματα του default profile για αυτό οι εταιρείες το έχουν και σαν default..

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 22/3/2025 στις 6:28 ΜΜ, elpenor είπε

Άλλο το color transformations που εννοώ εγώ (μετατροπές από sRGB σε linear και μετά ξανά σε sRGB ή ότι colorspace έχετε στο monitor) , άλλο το color management aware που γράφεις.

Και υπάρχουν τρόποι για color management σε όλα τα apps περιλαμβάνοντας και τα games.

Μπερδεμένο σε βλέπω...

τα textures των games κτλ είναι φτιαγμένα στο Χ colorspace (συνήθως sRGB), αυτά η game engine τα μετατρέπει σε linear γιατί έτσι λειτουργούν καλύτερα τα μαθηματικά και η game engine. Όμως η όραση μας δεν λειτουργεί με linear τρόπο, οπότε ξαναγίνεται μετατροπή (perceptual) στο colorspace και gamma που έχεις επιλέξει στο monitor.

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 22/3/2025 στις 6:36 ΜΜ, prefuse είπε

Άλλο το color transformations που εννοώ εγώ, άλλο το color management aware που γράφεις.

Δεν σε καταλαβαίνω, εγώ αυτό που λέω είναι ότι αν βάλεις το monitor σε sRGB θα δεις σωστά τα χρώματα σε ένα game. Αν βάλεις το monitor σε native, κάνεις calibrate σε sRGB και φορτώσεις το ICC profile στα windows δεν θα δεις σωστά χρώματα στο game. Τουλάχιστον έτσι ήταν πριν από 7-8 χρόνια που το δοκίμαζα.

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 22/3/2025 στις 6:42 ΜΜ, elpenor είπε

Δεν σε καταλαβαίνω, εγώ αυτό που λέω είναι ότι αν βάλεις το monitor σε sRGB θα δεις σωστά τα χρώματα σε ένα game. Αν βάλεις το monitor σε native, κάνεις calibrate σε sRGB και φορτώσεις το ICC profile στα windows δεν θα δεις σωστά χρώματα στο game. Τουλάχιστον έτσι ήταν πριν από 7-8 χρόνια που το δοκίμαζα.

Εκανα edit, διάβασε παραπάνω. 

Αυτό που περιγράφεις είναι πρόβλημα των games και όχι του calibration. Αλλά..

Επίσης όπως έγραψα υπάρχουν τρόποι να κάνεις  calibration σε επίπεδο Windows όπου επηρεάζει ΚΑΙ τα games ή ΜΟΝΟ τα games.

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ.
  Στις 22/3/2025 στις 6:36 ΜΜ, prefuse είπε

Μπερδεμένο σε βλέπω...

Indeed, δεν καταλαβαίνω πρακτικά τι προτείνεις να κάνει κάποιος για να ευχαριστηθεί το game του. Για το δικό μου γούστο μετά από δοκιμές στα περισσότερα monitor το καλύτερο είναι reset monitor, το ICC που δίνει η εταιρεία της οθόνης και default mode. Αν το monitor είναι λίγο off σε κάποιο hue και σε ενοχλεί το διορθώνεις ή από drivers ή από το monitor.

Σε sRGB δεν μου αρέσει και ας είναι πιο σωστά τα χρώματα. Ακόμα και αν γίνεται "calibration σε επίπεδο Windows όπου επηρεάζει ΚΑΙ τα games ή ΜΟΝΟ τα games" δεν καταλαβαίνω γιατί να το κάνω αφού η διαφορά από το sRGB mode του monitor θα είναι μικρή και ασήμαντη για ένα παιχνίδι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 22/3/2025 στις 7:10 ΜΜ, elpenor είπε

Indeed, δεν καταλαβαίνω πρακτικά τι προτείνεις να κάνει κάποιος για να ευχαριστηθεί το game του. Για το δικό μου γούστο μετά από δοκιμές στα περισσότερα monitor το καλύτερο είναι reset monitor, το ICC που δίνει η εταιρεία της οθόνης και default mode. Αν το monitor είναι λίγο off σε κάποιο hue και σε ενοχλεί το διορθώνεις ή από drivers ή από το monitor.

Σε sRGB δεν μου αρέσει και ας είναι πιο σωστά τα χρώματα. Ακόμα και αν γίνεται "calibration σε επίπεδο Windows όπου επηρεάζει ΚΑΙ τα games ή ΜΟΝΟ τα games" δεν καταλαβαίνω γιατί να το κάνω αφού η διαφορά από το sRGB mode του monitor θα είναι μικρή και ασήμαντη για ένα παιχνίδι.

Επέκταση  

Γιατι εκανες ποτε calibration και ειδες μικρή διαφορά; με ποια οθονη; στα 100nits το εκανες;

Εγω δεν καταλαβαίνω γιατί σας μαστιγώνουν οι game developers και δεν κανουν τα παιχνίδια ολα oversaturated, να δακρίζει το ματι χρώμα και αναγκάζεστε να κανετε αλχημείες βάζοντας το monitor σε native/P3 και να δημιουργείτε banding και artifacts, ενω υποτίθεται σας ενδιαφέρει η "καλύτερη" εικόνα ?

εχεις το λινκ απο εκεινο το φιλαράκι απο ubisoft να μας τα εξηγήσει;

τελος αυτο που έγραφες για την επέκταση του native και του p3 δεν ειναι ακριβώς σωστό γιατι τα CIE 1931 και το perceptual CIE 1976 (που πανω σε αυτό θα ηταν καλυτερα να το περιέγραφες, αλλα και πάλι δεν ειναι σωστο) ειναι plot σε 2D ενω στην πραγματικότητα ειναι 3D.

ColourSpace | Colour Science

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 22/3/2025 στις 7:26 ΜΜ, prefuse είπε

Γιατι εκανες ποτε calibration και ειδες μικρή διαφορά; με ποια οθονη; στα 100nits το εκανες;

Τις χρυσές εποχές μας έκαναν calibrate τις Eizo στο γραφείο αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που το έγραψα. Βλέπω τις μετρήσεις στο rtings και σε άλλα site που δείχνουν το sRGB mode, σε νέες οθόνες που το έχουν, να έχει ασήμαντες διαφορές από το calibrated sRGB. Πχ δες μία οθόνη σαν του @akoinonitos και πες μου πραγματικά αν η διαφορά μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία στο gaming.

https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/alienware-aw3225qf

Εγω δεν καταλαβαίνω γιατί σας αυτομαστιγώνουν οι game developers και δεν κανουν τα παιχνίδια ολα oversaturated, να δακρίζει το ματι χρώμα και αναγκάζεστε να κανετε αλχημείες βάζοντας το monitor σε native/P3 και να δημιουργείτε banding και artifacts, ενω υποτίθεται σας ενδιαφέρει η "καλύτερη" εικόνα ?

Το κάνουν ήδη εκτός αν το παιχνίδι θέλει να έχει κάποιο ατμοσφαιρικό dark ύφος. Σε πολλά games που βλέπω έχουν σε πολλά σημεία τέρμα κορεσμένα χρώματα. Όμως ότι και να κάνει ο dev το sRGB δεν μπορεί να τα δείξει, δεν περιλαμβάνει χρώματα σαν αυτά που θα έβλεπες σε ένα λουλούδι, σε ένα πουλί ή σε μία φωτιά.

Πχ βάζει ο developer το πιο κορεσμένο πορτοκαλί/κόκκινο/μωβ σε σημεία μέσα στη φωτιά και εσύ βλέπεις σε sRGB μία meh φωτιά. Βάζεις την οθόνη σε native και βλέπεις μία καλύτερη φωτιά (γιατί όσο off και να είναι τα hues η ζημιά στο ρεαλισμό από το limited sRGB ήταν μεγαλύτερη), δοκίμασε το να μας πεις και εσύ. Μετά δες την ίδια φωτιά σε HDR στην Xiaomi με τα 1170 nits ή σε μία καλή τηλεόραση και είμαι σίγουρος ότι θα εντυπωσιαστείς και θα μιλάμε σε άλλη βάση.

εχεις το λινκ απο εκεινο το φιλαράκι απο ubisoft να μας τα εξηγήσει;

🤣🤣🤣 Μην μου το θυμίζεις, εμείς να προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη και αυτός να γράφει ότι δεν ασχολούνται καν με το θέμα. Και εσύ να τα δεις που γράφεις ότι πρέπει να σεβόμαστε την επιθυμία του καλλιτέχνη.

τελος αυτο που έγραφες για την επέκταση του native και του p3 δεν ειναι ακριβώς σωστό γιατι τα CIE 1931 και το perceptual CIE 1976 (που πανω σε αυτό θα ηταν καλυτερα να το περιέγραφες, αλλα και πάλι δεν ειναι σωστο) ειναι plot σε 2D ενω στην πραγματικότητα ειναι 3D.

ColourSpace | Colour Science

Αν βάλουμε όλες τις παραμέτρους το κεφάλι μου θα κάνει explode και φυσικά μπορεί να έχω κάνει κάποιο λάθος, δεν είμαι ειδικός. Προσπαθούσα να δώσω μία τεχνική εξήγηση στο γιατί σε αρκετά monitor το native δείχνει πιο σωστά από το DCI-P3. Μπορεί να μην φαίνεται αμέσως, γιατί το native κάνει περισσότερο oversaturated τα κόκκινα και χαλάει τα skin tone που χτυπάνε στο μάτι, αλλά το DCI-P3 αλλοιώνει πολύ περισσότερες αποχρώσεις σε μεγαλύτερο βαθμό.

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 22/3/2025 στις 1:01 ΜΜ, prefuse είπε

Ε να μην εξηγούμαι και τα αυτονόητα.

Τίποτα σημαντικό, σε πειράζω. 😛

Χάθηκε και ο μουσικόφιλος φίλος, οι τιμές keep dropping!

Κουρεύτηκε..έβαλε και λακ στο μαλλί..μια σωστή καρέκλα και αυτά τα σκουπίδια από πίσω του να πετούσε θα ήταν το καλύτερο παιδί.. Είναι ολεντιστης όμως.

Επέκταση  

Red tint και μέτριο gamma. Για παρόμοια αποτελέσματα(που μάλλον δεν είναι και σωστά βάσει του rtings review) ξεφτύλισε miniLED των 350€ και το έβγαλε χειρότερο από ξεπλυμμένο IPS των 220€(σχετικό σχόλιό μου το διέγραψαν στο youtube). Εδώ όμως λέει προς το τέλος ότι έγινες κάποιες μικρές παραχωρησούλες όσον αφορά την ποιότητα και "Πάρτε το είναι OLED". Τιμή Ελλάδας 712€. 

Πάντα σταράτα και ξεκουράτα το hardware's unboxed. Όπως και με την AMD που τεστάρουν μέχρι και σήμερα το Cyberpunk σε light RT settings για να μην φανεί η συντριβή. Όπως ακριβώς το θέλουν mtifosηδες και λοιποί oledούχοι για να νιώσουν καλύτερα για τις αγορές τους.

Στις 23/3/2025 στις 4:18 ΠΜ, elpenor είπε

Τις χρυσές εποχές μας έκαναν calibrate τις Eizo στο γραφείο αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που το έγραψα. Βλέπω τις μετρήσεις στο rtings και σε άλλα site που δείχνουν το sRGB mode, σε νέες οθόνες που το έχουν, να έχει ασήμαντες διαφορές από το calibrated sRGB. Πχ δες μία οθόνη σαν του @akoinonitos και πες μου πραγματικά αν η διαφορά μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία στο gaming.

Γενικότερα το μάτι προσαρμόζεται στο color temp. Έχουμε κάτι σαν auto white blalance. Γι αυτό και το τέλειο calibration δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα στην εμπειρία του θεατή/gamer. Οι φωτό ή τα γνώριμά μου sites που θα δω στο μόνιτορ της δουλειάς και στο xiaomi μου φαίνονται ίδια, δηλαδή μου αφήνουν την ίδια εντύπωση. Εκτός και αν τα είχα δίπλα δίπλα. Μόνο το contrast, η φωτεινότητα και το gamut πάνε την εμπειρία σε άλλο επίπεδο. Το calibration γίνεται για δύο λόγους:

1) Είσαι επαγγελματίας και θες αυτό που δούλεψες και έκανες να φαίνεται όμορφο στην οθόνη σου να δείχνει το ίδιο και στο χαρτί.

2) Όπως προείπε και ο prefuse για να ελαχιστοποιηθούν οι αποκλίσεις από το ιδανικό(αυτό που δημιούργησες) στα ακαλιμπράριστα monitors των απλών χρηστών. Για τον ίδιο λόγο που υπάρχουν και τα επαγγελματικά ηχεία. 

Επεξ/σία από pirmen56
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 23/3/2025 στις 7:39 ΠΜ, pirmen56 είπε

MSI_OLED_1.jpg.4f995052f22aeb36926567a7d7426e2b.jpg

Red tint και μέτριο gamma. Για παρόμοια αποτελέσματα(που μάλλον δεν είναι και σωστά βάσει του rtings review) ξεφτύλισε miniLED των 350€ και το έβγαλε χειρότερο από ξεπλυμμένο IPS των 220€(σχετικό σχόλιό μου το διέγραψαν στο youtube). Εδώ όμως λέει προς το τέλος ότι έγινες κάποιες μικρές παραχωρησούλες όσον αφορά την ποιότητα και "Πάρτε το είναι OLED". Τιμή Ελλάδας 712€. 

Πάντα σταράτα και ξεκουράτα το hardware's unboxed. Όπως και με την AMD που τεστάρουν μέχρι και σήμερα το Cyberpunk σε light RT settings για να μην φανεί η συντριβή. Όπως ακριβώς το θέλουν mtifosηδες και λοιποί oledούχοι για να νιώσουν καλύτερα για τις αγορές τους.

Γενικότερα το μάτι προσαρμόζεται στο color temp. Έχουμε κάτι σαν auto white blalance. Γι αυτό και το τέλειο calibration δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα στην εμπειρία του θεατή/gamer. Οι φωτό ή τα γνώριμά μου sites που θα δω στο μόνιτορ της δουλειάς και στο xiaomi μου φαίνονται ίδια, δηλαδή μου αφήνουν την ίδια εντύπωση. Εκτός και αν τα είχα δίπλα δίπλα. Μόνο το contrast, η φωτεινότητα και το gamut πάνε την εμπειρία σε άλλο επίπεδο. Το calibration γίνεται για δύο λόγους:

1) Είσαι επαγγελματίας και θες αυτό που δούλεψες και έκανες να φαίνεται όμορφο στην οθόνη σου να δείχνει το ίδιο και στο χαρτί.

2) Όπως προείπε και ο prefuse για να ελαχιστοποιηθούν οι αποκλίσεις από το ιδανικό(αυτό που δημιούργησες) στα ακαλιμπράριστα monitors των απλών χρηστών. Για τον ίδιο λόγο που υπάρχουν και τα επαγγελματικά ηχεία. 

Επέκταση  

Pirmen παιξε με το σουιτσακι σου ρε φιλε ld on ld off και τα gamma settings της gpu μπας και δεις εικονα της προκοπης και ασε μας εμας ,το εχεις παρα κουρασει το θεμα ,εσυ γυριζεις τα νηματα και βγαζεις την χολη σου ,δεν βλεπω κανεναν με oled να παραπονιεται.

Στις 22/3/2025 στις 6:28 ΜΜ, elpenor είπε

Γιατί P3 και όχι native; Είναι πολύ κόκκινο το native στην οθόνη σου;

Έχεις δοκιμάσει ένα απλό fun game να το δεις εναλλάξ σε sRGB και σε ένα ποιο wide colorspace; Στους περισσότερους αρέσουν τα πιο κορεσμένα χρώματα του default profile για αυτό οι εταιρείες το έχουν και σαν default..

Επέκταση  

Γενικα τωρα παιζω παιχνιδια με hdr οποτε δεν χρησιμοποιω p3 ,μονο στο  wukong ειχα βαλει το p3. Το native δεν το εβαζα γτ ηταν oversaturated στο desktop και απλα το διεγραψε ο εγκεφαλος μου σαν preset ,δεν το εχω δοκιμασει σε gaming να φανταστεις ποτε. Ισως να ειναι καλο σε gaming θα το κοιταξω καποια στιγμη. 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/alienware-aw3225qf

Το κάνουν ήδη εκτός αν το παιχνίδι θέλει να έχει κάποιο ατμοσφαιρικό dark ύφος. Σε πολλά games που βλέπω έχουν σε πολλά σημεία τέρμα κορεσμένα χρώματα. Όμως ότι και να κάνει ο dev το sRGB δεν μπορεί να τα δείξει, δεν περιλαμβάνει χρώματα σαν αυτά που θα έβλεπες σε ένα λουλούδι, σε ένα πουλί ή σε μία φωτιά.

Πχ βάζει ο developer το πιο κορεσμένο πορτοκαλί/κόκκινο/μωβ σε σημεία μέσα στη φωτιά και εσύ βλέπεις σε sRGB μία meh φωτιά. Βάζεις την οθόνη σε native και βλέπεις μία καλύτερη φωτιά (γιατί όσο off και να είναι τα hues η ζημιά στο ρεαλισμό από το limited sRGB ήταν μεγαλύτερη), δοκίμασε το να μας πεις και εσύ. Μετά δες την ίδια φωτιά σε HDR στην Xiaomi με τα 1170 nits ή σε μία καλή τηλεόραση και είμαι σίγουρος ότι θα εντυπωσιαστείς και θα μιλάμε σε άλλη βάση.

🤣🤣🤣 Μην μου το θυμίζεις, εμείς να προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη και αυτός να γράφει ότι δεν ασχολούνται καν με το θέμα. Και εσύ να τα δεις που γράφεις ότι πρέπει να σεβόμαστε την επιθυμία του καλλιτέχνη.

Αν βάλουμε όλες τις παραμέτρους το κεφάλι μου θα κάνει explode και φυσικά μπορεί να έχω κάνει κάποιο λάθος, δεν είμαι ειδικός. Προσπαθούσα να δώσω μία τεχνική εξήγηση στο γιατί σε αρκετά monitor το native δείχνει πιο σωστά από το DCI-P3. Μπορεί να μην φαίνεται αμέσως, γιατί το native κάνει περισσότερο oversaturated τα κόκκινα και χαλάει τα skin tone που χτυπάνε στο μάτι, αλλά το DCI-P3 αλλοιώνει πολύ περισσότερες αποχρώσεις σε μεγαλύτερο βαθμό.

Επέκταση  

Κυριακάτικα μορνινγ μορνιγκ, ουτε εκκλησία δεν πάτε βελζεβούληδες και ακοικόνητοι..🤣

Μπηκε και ο αρχιερέας δεν λέω.

Ρε να σε πιασω απο τ'αυτί, βαζεις την οθονη του ακοινονητου που εχει το "καλύτερο" calibration στο rtings και που τα μάτια του μέσου gamer δεν ειναι.. εξοικειωμένα θες... πες το οπως θες, για να μην παρεξηγηθούμε

Ειναι σαν να δίνω medium προς rare μπριζόλα σε εναν 60 φεύγα παραδοσιακό ψήστη καποιας απομακρυσμένης περιοχής, πόσες πιθανότητες δίνεις να μην μου την πετάξει στην κεφάλα και να μου πει αυτο ειναι ωμό..

Όμως ότι και να κάνει ο dev το sRGB δεν μπορεί να τα δείξει, δεν περιλαμβάνει χρώματα σαν αυτά που θα έβλεπες σε ένα λουλούδι, σε ένα πουλί ή σε μία φωτιά.

Το κάνουν ήδη εκτός αν το παιχνίδι θέλει να έχει κάποιο ατμοσφαιρικό dark ύφος.

όλα αυτά τα καταστρέφετε (αθελα, θελημένα) οσοι επιλέγετε διαφορετικό colorspace απο οτι εχουν επιλέξει οι gam devs, art directors, artist κτλ ειναι σαν να τους λέτε, όση αφοσίωση, δουλειά και αμέτρητες ώρες και και αν εχετε κάνει για να μου προσφέρετε αυτο το παιχνίδι, εγώ σας χ3ζω ολους και βάζω οτι γουστάρει το μάτι μου γιατι έτσι μου αρέσει. ανοιγετε και μια amstel.

Στην τελική έτσι μπορει να ειναι, καθως ο καθένας κάνει τις επιλογές του, αλλα έτσι πέρα απο το εγωιστικό, κάνω οτι γουστάρω, αλλοιώνεται οποιαδήποτε ατμόσφαιρα και ολες τις καλλιτεχνικές επιλογές που εχει κάνει μια ομαδα σχεδιασμου. Αυτο θα επρεπε να το γνωρίζεις καλυτερα αφου εισαι δημιουργός περιεχομένου. Δεν λέω να βγει colorspaca police, αλλα με αυτή την συμπεριφορά, αναιρείτε  την δουλειά χιλιάδων ανθρωπων που δουλεψαν για ενα συγκεκριμένο στύλ, ατμόσφαιρα κτλ.

Αλλα οπως αν πας σε ενα ακριβό εστιατόριο θα δοκιμάσεις το μενου που ετοιμασε ο σεφ, χωρις τις δικές σου παραλλαγές, πχ δεν θα παίρνεις το αλατι για να προσθετεις και θα κρίνεις αν σου άρεσε το συγκεκριμένο μενου ή οχι.

Προσπαθούσα να δώσω μία τεχνική εξήγηση στο γιατί σε αρκετά monitor το native δείχνει πιο σωστά από το DCI-P3. Μπορεί να μην φαίνεται αμέσως, γιατί το native κάνει περισσότερο oversaturated τα κόκκινα και χαλάει τα skin tone που χτυπάνε στο μάτι, αλλά το DCI-P3 αλλοιώνει πολύ περισσότερες αποχρώσεις σε μεγαλύτερο βαθμό.

ολα αυτα δεν θα τα εχεις αν ακολουθουσες το πως εχει σχεδιαστεί το παιχνίδι, για να πουμε ομως ολη την αλήθεια, μεγάλη ευθύνη εχουν και οι game devs που δεν δίνουν πληροφορίες για αυτα και απο εκεί ξεκινάει και η αλλοιωση/παραπληροφορηση. Αν δηλ. εβγαινε ενα game mode, οπως το filmmaker* mode στις tv, και ακολοθουσε καποια standard ολα θα ηταν καλυτερα και φυσικά να ενημέρωναν τους λόγους που το επέλεξαν και τι θέλουν να πετύχουν με τις συγκεκριμένες επιλογές τους. Οποτε το πρόβλημα ξεκινάει ΚΑΙ απο αυτους.

Δηλ ρε φίλε elpenor στο traffic που ειναι μια ταινια με έντονο κίτρινο tint ή οποιοδήποτε θρίλερ εχει πράσινο ή μπλέ tint, πηγαίνεις στο μενου της tv και τα αλλάζεις για να την φέρεις στο σωστό white balance?

ή επειδή εκει ειναι μη interactive τα αφήνεις ως έχει, ενω στα games που ειναι interactive, τους αλλάζεις τα φώτα, κυριολεκτικά και μεταφορικά;

*Το Filmmaker Mode δημιουργήθηκε ως απάντηση στην τάση των κατασκευαστών τηλεοράσεων να ενεργοποιούν από προεπιλογή λειτουργίες όπως το frame interpolation και διάφορες άλλες τεχνητές βελτιώσεις εικόνας, προκειμένου να εντυπωσιάσουν το ευρύ κοινό. Ωστόσο, αυτές οι παρεμβάσεις αλλοίωναν δραματικά την κινηματογραφική αισθητική, καταστρέφοντας την αρχική πρόθεση των δημιουργών. Οι σκηνοθέτες διαπίστωσαν ότι το έργο τους προβαλλόταν με τρόπο που δεν ανταποκρινόταν στο όραμά τους, καθώς ο θεατής δεν έβλεπε πλέον την ταινία όπως είχε σχεδιαστεί. Το Filmmaker Mode ήρθε για να αποκαταστήσει αυτή την αλλοίωση, προσφέροντας μια εμπειρία θέασης που σέβεται τις αρχικές προδιαγραφές του δημιουργού.

Επεξ/σία από prefuse
  • Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μην μου το θυμίζεις, εμείς να προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη και αυτός να γράφει ότι δεν ασχολούνται καν με το θέμα. Και εσύ να τα δεις που γράφεις ότι πρέπει να σεβόμαστε την επιθυμία του καλλιτέχνη.

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου
Επεξ/σία από prefuse
  • Like 1
Δημοσ.
  Στις 23/3/2025 στις 7:39 ΠΜ, pirmen56 είπε

MSI_OLED_1.jpg.4f995052f22aeb36926567a7d7426e2b.jpg

Επέκταση  

Δεν ειχα σκοπο να ξαναγραψω στο νημα και μαλλον θα ειναι το τελευταιο μονο και μονο επειδη με ανεφερες. Σταματα να γραφεις για ακομα μια φορα ασυρνατησιες. Οι HWU αρεσει δεν αρεσει δοκιμαζουν και προτεινουν με επιχειρηματα. Οσο για το light RT ας κοιταξει η CD project Last of Us για animation κλπ και ας αφησει το marketing με nvidia για heavy RT και λοιπα να μην πω τι...Τα ιδια ελεγες και για την intel οτι δεν χρειαζονται οι πυρηνες και φτανει μονο το ipc και σιγα σιγα παει για εξαγορα. Αντε ποια...Εγω οτι εγραψα το εκανα απο προσωπικη εμπειρια με miniled οχι οπως εσυ που δεν εχεις δει oled και ψαχνεις δεξια αριστερα και γραφεις ασυρνατησιες για φως ηλιου και προσασμογη ματιου. Ουτε τα βασικα για το hdr δεν εχεις κατανοησει. Ουτε θελω να επιβεβαιωσω την αγορα μου δεν το εχω αναγκη και ουτε ειμαι κατα των miniled αρκει να γινει σωστη υλοποιηση. Δεν το συνεχιζω γιατι δεν βγαζω ακρη ετσι και αλλιως...

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...