Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
18 ώρες πριν, prefuse είπε

1) η τεχνολογία δεν είναι δική τους...απλά συναρμολογούν την οθόνη στο σασί τους και γράφουν το firmware

2) επειδή έχω δει από κοντά κάποια Asus mini led από την ακριβή επαγγελματική σειρά τους, δυστυχώς δεν κάνουν όσα dimming zones και αν έχουν..

3) προφανώς τα mini led που θα φτάσουν κοντά στις επιδόσεις OLED Βλ Sony Bravia 9, ΔΕΝ θα είναι καθόλου φθηνά..

4) έχετε την εντύπωση ότι από εκεί που βλέπετε τα καλά μόνιτορ να κοστίζουν 600-1300€ αυτά μια μέρα ξαφνικά θα πέσουν στα 300-400€ για καινούργια μοντέλα? Μάλλον τότε είστε εκτός πραγματικότητας και δεν γνωρίζετε πως ακριβώς λειτουργεί η αγορά.

Μακάρι μια μέρα να ξυπνήσουμε και να δούμε ποιότητα OLED με 300€ αλλά πολύ δύσκολα να συμβεί αυτό.. και μόνο αν αγοράζουν όλοι οι gamers μανιωδώς OLED πάνελ (κάτι που εν μέρη γίνεται σύμφωνα με την ανακοίνωση της LG στα gaming OLED) ή mini led καθιστώντας την παραγωγή αυτών των πάνελ, φθηνότερη, καθώς να έχουν και τη τεχνογνωσία (η εταιρεία συναρμολόγησης πχ Asus, dell κτλ) για σωστό firmware/calibration/συνολική υλοποίηση.

Να ελπίζετε σε ποιοτικά μόνιτορ ναι, σε φθηνά ποιοτικά πολυ δύσκολο έως απίθανο, σύμφωνα πάντα με την ιστορία και το πώς λειτουργούν οι αγορές μέσα από ένα καπιταλιστικό σύστημα.

Ναι εντάξει ακριβά, αλλά τουλάχιστον να έχουν brightness και σωστό (έστω oled like) hdr.

Τώρα πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο κόσμους.

Τα inkjet printed oled panels δεν υποτίθεται ότι θα κάνουν τις oled πολύ φθηνότερες όμως;

• Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 minutes ago, thanosAIAS said:

Ναι εντάξει ακριβά, αλλά τουλάχιστον να έχουν brightness και σωστό (έστω oled like) hdr.

Τώρα πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο κόσμους.

Τα inkjet printed oled panels δεν υποτίθεται ότι θα κάνουν τις oled πολύ φθηνότερες όμως;

Κάνεις δεν γνωρίζει με σιγουριά, πόσο μάλλον εγώ που δεν είμαι ειδικός επί του θέματος ούτε έχω inside info.

Από ένα βίντεο του digital trends νομίζω ανέφερε ότι τα printed OLED είχαν παρουσιάσει σε μια ces πριν καμία δεκαετία (το 2015 αν δεν κάνω λάθος) αλλά από τότε δεν είχαν ξανά παρουσιαστεί, και ξαναεμφανίστηκαν στην τωρινή, ενώ η παρουσίαση τους γινόταν μόνο σε κατασκευαστές και χρηματοδότες, δεν απευθύνονταν σε consumer και η παρουσίαση ήταν σε μια κλειστή αίθουσα της ces που δεν είχε πρόσβαση το κοινό παρά μόνο με invitation.

Όλα τα panel δοκιμάζονται και ωριμάζουν αρκετά χρόνια πριν βγουν στην παραγωγή. Αν είσαι άνω των 40 ίσως θυμάσαι και για τα OLED/plasma που ακούγαμε για 10+ χρόνια πριν την τελική κυκλοφορία τους μετά από πολλά χρόνια και σε απαγορευτικές τιμές. Τώρα το ίδιο ισχύει και με τα micro led που τα ακούμε εδώ και πολλά χρόνια.. οπότε σύμφωνα με το ιστορικό, κράτα μικρό καλάθι για να μην μείνεις απογοητευμένος.

Επεξ/σία από prefuse
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 20/1/2025 στις 6:31 ΜΜ, Κάβουρας είπε

Καλησπέρα έστησα το νέο monitor  g6 oled.
Γενικές παρατηρήσεις:
1. Το matte μόνο matte δεν είναι. Σίγουρα κάνει διάσπαση στο φως αλλά θυμίζει ανάμεσα σε glossy και matte πιο κοντά σε matte μιας και έχει αντανάκλαση έστω και λίγη.
2. Το θέμα με το rendering της γραμματοσειράς φαίνεται περισσότερο στο dark mode. Βέβαια έχει να κάνει με την απόσταση που βρίσκεσαι. Όσο πιο μακριά τόσο το καλύτερο.
3. Η βάση είναι τεράστια και βαριά. Έχει επίσης μεγάλο βάθος που με αναγκάζει να φέρω την οθόνη πιο κοντά. Ρυθμίζεται όμως εύκολα.
4. Η μαλακία μπίλια της Samsung για να χειρίζεσαι το menu της οθόνης απαράδεκτη. Ktc μόνιτορ των 100ευρώ είχαν καλύτερη.
5. Τα bezel είναι μέτρια σε μέγεθος προς μεγάλα για έτος 2025.
Έχετε οδηγό πως ρυθμίζω το hdr;
Τι προφίλ να βάλω στην οθόνη;

Και εγώ αγόρασα πρόσφατα το ίδιο μόνιτορ.

Προσπαθώ να καταλάβω πως δουλεύει το HDR και την ορολογία του ώστε να ρυθμίσω την οθόνη όσο καλύτερα γίνεται.

Κατέβασα το HDR calibration από το Windows store και το αποτέλεσμα είναι κατά πολύ καλύτερο στα games από το SDR αλλά η φωτεινότητα είναι πολύ ανεβασμένη για browsing.

Έχω θέμα με αλλαγές του brightness από σκοτεινά μέρη προς φωτεινά, άντε να βγάλω άκρη τι φταίει και τι ρύθμιση θέλει.

Κοίτα και αυτό:

Δημοσ.

Πρέπει να μπαίνω μια φορά το μήνα εδώ να βάζω τα πράγματα σε μια τάξη και να φεύγω … αδερφέ μου πιρμεν ακόμα ασχολείσαι με μονιτορακια της σειράς ; Περιμένω να μου πεις ότι αγόρασες c5 που θα είναι και τούμπανο και κάτι dell, Alienware’s ,qdoleds,mini leds και λοιπές τρολιες τα κάνει πλάκα να με κα@@@σεις….

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, AndVal είπε

Προσπαθώ να καταλάβω πως δουλεύει το HDR και την ορολογία του ώστε να ρυθμίσω την οθόνη όσο καλύτερα γίνεται.

Κατέβασα το HDR calibration από το Windows store και το αποτέλεσμα είναι κατά πολύ καλύτερο στα games από το SDR αλλά η φωτεινότητα είναι πολύ ανεβασμένη για browsing.

Έχω θέμα με αλλαγές του brightness από σκοτεινά μέρη προς φωτεινά, άντε να βγάλω άκρη τι φταίει και τι ρύθμιση θέλει.

Κοίτα και αυτό:

κατεβασε το sdr brightness slider ρε στο μενου του hdr στις ρυθμισεις της οθονης

στο τελευταιο που εγραψες δεν καταλαβα τι εννοεις 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Αναφορά σε κείμενο

Να ελπίζετε σε ποιοτικά μόνιτορ ναι, σε φθηνά ποιοτικά πολυ δύσκολο έως απίθανο, σύμφωνα πάντα με την ιστορία και το πώς λειτουργούν οι αγορές μέσα από ένα καπιταλιστικό σύστημα.

Το 2001 με 600€ έπαιρνες ποιοτικά κατασκευασμένο TN panel με 500:1 contrast, άθλιες γωνίες θέασης, άθλιο response time και λίγες ίντσες. Το 2010 27ρι (ημι)επαγγελματικό IPS με ακριβές χρώμα, σχεδόν τέλειες γωνίες αλλά μέτριο response time. Το 2020 κορυφαίο fast IPS/VA, factory calibrated, με διευρυμένο gamut(DCI-P3) σε 27" ή και παραπάνω. Το  2025 OLED ή mini LED(μέχρι και 5088 ζώνες).

Η τεχνολογία προχωράει. Αυτό που είναι αδύνατο με την Χ τεχνολογία σε Υ κόστος γίνεται εφικτό από μια νεότερη(π.χ. QDEL). Στα miniLED το κόστος RnD για βελτίωση των αλγόριθμων είναι λίγο πολύ εφάπαξ. Τα τσιπ που τρέχουν τον αλγόριθμο ακολουθούν τον νόμο του Moore.

Επεξ/σία από pirmen56
Δημοσ.

@AndValΠως το έχω κάνει και εγώ.
Πρώτα κάνε firmware update.

Μετά.

Στο προφίλ Eco βάλε τις ρυθμίσεις που έχει και ο άλλος στο ίδιο Video αλλά με το brightness που θέλεις για τον χώρο σου π.χ. 30.

Έπειτα άνοιξε hdr από τα windows, επέλεξε profile εικόνας που θες, και κάνε calibrate μέσω της εφαρμογής (Brightness στην οθόνη άσε στο 50). Πέρασε όλες τις ρυθμίσεις που θέλεις στο μενού της οθόνης.
Στο menu της οθόνης έχει επίσης 3 επιλογές peak brightness off, medium high.
To off είναι hdr 400, το medium hdr 500 και το high hdr1000 αλλά ρίχνει την φωτεινότητα μετά από ώρα σε φωτεινές σκηνές. Διάλεξε ότι θες.
Μετά θα πάς στα windows  ρυθμίσεις, οθόνη και θα κλείσεις το hdr. Έτσι θα αλλάξει η οθόνη στο profile sdr που έχει με την φωτεινότητα που έχεις βάλει.
Η οθόνη κρατάει στη μνήμη τι ρυθμίσεις έχεις βάλει στο sdr και τι στο hdr. Έτσι όταν ανοίξεις το hdr σε πάει στο τελευταίο profile με τις ρυθμίσεις hdr που είχες ενώ αν το κλείσεις σε πάει στις τελευταίες ρυθμίσεις sdr που έχεις για να κάνεις browsing άνετα.

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, AndVal είπε

Κοίτα και αυτό:

Ρύθμισε το μόνιτορ σε HDR400. Για πιο σταθερή φωτεινότητα σε όλες τις σκηνές. Αυτό που λες μπορεί να οφείλεται και σε εφέ του game(eye adaptation) που κάνει τον έξω χώρο πολύ φωτεινό κατά την μετάβαση σε αυτόν από κάπου σκοτεινά.

Τρέξε το windows HDR calibration με σβηστά φώτα. Κρύψε με το χέρι σου την μπάρα φωτεινότητας για να μην είσαι επηρεασμένος από το πόσα nits δίνεις. Όταν φτάσεις, με τα βελάκια, κοντά στο σημείο που το μοτίβο(σταυρός) πάει να εξαφανιστεί προχώρα το σιγά σιγά κοιτάζοντας και μακριά από την οθόνη. Να είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει μοτίβο και δεν έχεις ξεφύγει πολύ.

4 ώρες πριν, Tambas91 είπε

Πρέπει να μπαίνω μια φορά το μήνα εδώ να βάζω τα πράγματα σε μια τάξη και να φεύγω … αδερφέ μου πιρμεν ακόμα ασχολείσαι με μονιτορακια της σειράς ; Περιμένω να μου πεις ότι αγόρασες c5 που θα είναι και τούμπανο και κάτι dell, Alienware’s ,qdoleds,mini leds και λοιπές τρολιες τα κάνει πλάκα να με κα@@@σεις….

Δεν μου αρέσουν τα γαλλικά.

• Like 1
Δημοσ.

Εν τω μεταξύ, καλές σχετικά τιμές έχει το γερμανικό amazon αλλά ρε φίλε, ζητώντας μεταφορικά των 100-150€ έρχεται σχεδόν στα ίσα με τις δικές μας τιμές. Υποτίθεται ότι πάνω από ένα ποσό κάτω των 100€ σου τα στέλνει δωρεάν αλλά αυτό δεν ισχύει για τις οθόνες. Όχι όλες όμως γιατί έχει κάποιες λίγες που όντως έρχονται χωρίς κόστος. Γενικά δεν βγάζω άκρη με την πολιτική του Amazon όσον αφορά τα μεταφορικά..

Δημοσ.

Απογοητευτική και η νέα M9 II της Sony, στην ουσία είναι ίδια με την M9 με λίγο υψηλότερο φωτισμό και διαφορετική σχεδίαση:

https://www.rtings.com/monitor/reviews/sony/inzone-m9-ii

Δυστυχώς τα FALD panels υστερούν αρκετά σε σχέση με τα mini LED. Επουδενί δεν αξίζει αυτή η οθόνη τα λεφτά που ζητάει (1000€)..

Δημοσ.
10 ώρες πριν, music_lover είπε

Απογοητευτική και η νέα M9 II της Sony, στην ουσία είναι ίδια με την M9 με λίγο υψηλότερο φωτισμό και διαφορετική σχεδίαση:

https://www.rtings.com/monitor/reviews/sony/inzone-m9-ii

Δυστυχώς τα FALD panels υστερούν αρκετά σε σχέση με τα mini LED. Επουδενί δεν αξίζει αυτή η οθόνη τα λεφτά που ζητάει (1000€)..

Κανένας αλγόριθμος δεν μπορεί να πετύχει αξιοπρεπές αποτέλεσμα με λιγότερες κιόλας από τις ελάχιστες ζώνες βάσει διαστάσεων(16 Χ 9 = 144 Χ 2 -> 288 -> 576 -> 1152 -> 2304...). Όσοι tech influencers επικεντρώνονται στον αλγόριθμο το κάνουν για να απαξιώσουν την πρόοδο της TCL στο hardware.

Το συγκεκριμένο μοντέλο επιβεβαιώνει ότι η τιμολόγηση της Sony δεν αντιστοιχεί ποτέ σε αυτό που παίρνεις(ισχύει και για την Bravia 9). Άσχετα αν εδώ το FALD το έβαλαν για να προσομοιώσουν το image rendering των CRT οθονών(σάρωση οπίσθιου φωτισμού*). Αυτή είναι η "καινοτομία" της εν λόγω οθόνης.

Σημειωτέον ότι ούτε για το Xiaomi(ήδη στο εργαστήριο) θα δούμε υψηλή βαθμολογία στο HDR picture εξαιτίας της ατελούς μεθοδολογίας τους. Στη βαθμολογία του HDR δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο contrast(40%) με συντελεστή στάθμισης μόλις 25% για contrast με LD. Ακόμα δλδ και να έχεις θεϊκό mini LED 1.000.000 ζωνών, μια ανάσα μακριά από OLED, η βαθμολογία θα πέσει χαμηλά λόγω native contrast(IPS). Βέβαια θα ρεφάρεις από τη βαθμολογία για LD. Όμως και τα OLED θα πάρουν ατόφιο 10ρι από LD, πράγμα που δεν έχει νόημα να μετράς με ήδη τέλειο native contrast. Το LD θα έπρεπε να δίνει έξτρα πόντους μόνο σε mini LED.

*https://www.sony.gr/gaming-gear/products/inzone-m9-ii

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ δε μπορώ να καταλάβω γιατί αφού υποτίθεται παίρνουν απευθείας ρεύμα τα quantum dots έχει ευαισθησία πάλι στο μπλε.

Δημοσ.

QDEL είναι μια OLED χωρίς την ευαισθησία και με αρκετά χαμηλότερο κόστος(όχι αρχικά πάντως). 1000% προτιμότερη. Στην φωτεινότητα όμως είναι τα ίδια. Δεν έχουν απόθεμα για αντιθέσεις σε σχετικά φωτεινές σκηνές.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, firepc είπε

IPS MINI LED απο την Koorui

KOORUI S2721PM

KOORUI S2721PM

KOORUI S2741LM

KOORUI S2741LM

Ξέρει κανείς αν έχουν κυκλοφορήσει? Δεν τις έχει ούτε το us amazon

Είναι νέα μοντέλα. Δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά αν γουγλάρεις. Ενδιαφέρον το ότι υποστηρίζουν σάρωση οπίσθιου φωτισμού(αν κατάλαβα σωστά το "real-time raytracing":lol:) για πιο CRT like motion clarity. Όπως και 2.1 HDMI.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...