Jts Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 22 λεπτά πριν, prefuse είπε Λογικά το TFT central θα βγάλει κάνα OLED roadmap για τα νέα πάνελ που θα έρθουν. Έχει καλή πληροφόρηση και καμιά σχέση με την παραπληροφόρηση στο Reddit και τους YouTuber της οκάς, σαν κάποια βίντεο που βάζετε συχνά πυκνά. Αφού μας πέθανε το MLA, RIP, πιστεύω σε 1-2 χρόνια θα μπει και σε gaming displays το νέο panel για να ανταγωνιστεί τα qd-oled. Λογικά σε μερικά χρόνια θα παράγει μόνο το νέο tandem panel, όταν αυξηθεί η παραγωγή. Δηλαδή δεν θα έχει νόημα να παράγει MLA μόνο για gaming panels. Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου από Jts
music_lover Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Μισό γιατί μπερδεύτηκα. Σύμφωνα με τα όσα έδειξε η MSI στην CES 2025, τα νέα 27/4k/240hz QD-OLED monitors θα έχουν το νέο 5 layer tandem OLED panel της Samsung. Τέτοιο είναι και το νέο panel της LG στην επερχόμενη G5?
prefuse Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 2 hours ago, Jts said: Αφού μας πέθανε το MLA, RIP, πιστεύω σε 1-2 χρόνια θα μπει και σε gaming displays το νέο panel για να ανταγωνιστεί τα qd-oled. Λογικά σε μερικά χρόνια θα παράγει μόνο το νέο tandem panel, όταν αυξηθεί η παραγωγή. Δηλαδή δεν θα έχει νόημα να παράγει MLA μόνο για gaming panels. Ένα από τα κυριότερα πρόβληματα όλων των πάνελ, ανεξάρτητου τεχνολογίας, είναι η θερμότητα και η αύξηση ενέργειας που απαιτείται για να αυξηθεί η φωτεινότητα. Σε φθηνές υλοποιήσεις έχεις ανεμιστήρες όπου ακούγονται και άντε σε τηλεόραση κάθεσαι και 1,5-2 μέτρα πίσω και ίσως να μην το ακούς. Σε μόνιτορ είσαι πιο κοντά και θα ενοχλεί. Στο ερώτημα υψηλή φωτεινότητα και θόρυβος νομίζω οι περισσότεροι θα προτιμήσουν, λιγότερη φωτεινότητα και αθόρυβο. Ίσως είναι και ένας λόγος που ακόμα δεν έχουν φτάσει τα monitor τις επιδόσεις των tv και γι'αυτό το λόγο το "καλύτερο" gaming monitor είναι OLED tv και όχι gaming μόνιτορ, αν βέβαια βολεύει κάποιον στη χρήση μια 42". 8 minutes ago, music_lover said: Μισό γιατί μπερδεύτηκα. Σύμφωνα με τα όσα έδειξε η MSI στην CES 2025, τα νέα 27/4k/240hz QD-OLED monitors θα έχουν το νέο 5 layer tandem OLED panel της Samsung. Τέτοιο είναι και το νέο panel της LG στην επερχόμενη G5? Δεν γνωρίζω τι λες, αλλά νομίζω ότι κανένα gaming monitor δεν ανακοινώθηκε με tandem. Ίσως να κάνω και λάθος βέβαια. Άλλο tandem, άλλο qd-oled... Αν παρατήρησες κανένας σοβαρός YouTuber δεν ξετρελαθηκε με τις νέες Samy qd-oled tv, αλλά όλοι με την tandem oled και την Hisense RGB mini led. Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου από prefuse 1
music_lover Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 5 λεπτά πριν, prefuse είπε Ένα από τα κυριότερα πρόβληματα όλων των πάνελ, ανεξάρτητου τεχνολογίας, είναι η θερμότητα και η αύξηση ενέργειας που απαιτείται για να αυξηθεί η φωτεινότητα. Σε φθηνές υλοποιήσεις έχεις ανεμιστήρες όπου ακούγονται και άντε σε τηλεόραση κάθεσαι και 1,5-2 μέτρα πίσω και ίσως να μην το ακούς. Σε μόνιτορ είσαι πιο κοντά και θα ενοχλεί. Στο ερώτημα υψηλή φωτεινότητα και θόρυβος νομίζω οι περισσότεροι θα προτιμήσουν, λιγότερη φωτεινότητα και αθόρυβο. Ίσως είναι και ένας λόγος που ακόμα δεν έχουν φτάσει τα monitor τις επιδόσεις των tv και γι'αυτό το λόγο το "καλύτερο" gaming monitor είναι OLED tv και όχι gaming μόνιτορ, αν βέβαια βολεύει κάποιον στη χρήση μια 42". Δεν γνωρίζω τι λες, αλλά νομίζω ότι κανένα gaming monitor δεν ανακοινώθηκε με tandem. Ίσως να κάνω και λάθος βέβαια.
prefuse Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 13 minutes ago, music_lover said: Αν ισχύουν αυτά που λέει υπάρχουν 2 tandem μια από lg.display και μια από την Samsung display. Όλοι πάντως αναφέρονταν στις Panasonic/LG που έχουν tandem της LG display. Κανένας δεν ενθουσιάστηκε με τις Samsung displays, τουλάχιστον στην ces. Αναμένουμε βέβαια και τις μετρήσεις. 1
music_lover Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 1 λεπτό πριν, prefuse είπε Αν ισχύουν αυτά που λέει υπάρχουν 2 tandem μια από lg.display και μια από την Samsung display. Όλοι πάντως αναφέρονταν στις Panasonic/LG που έχουν tandem της LG display. Κανένας δεν ενθουσιάστηκε με τις Samsung displays, τουλάχιστον στην ces. Αναμένουμε βέβαια και τις μετρήσεις. Σε κάποια φάση του βίντεο αναφέρει ότι και αυτές οι νέες tandem της Samsung θα έρθουν με Vesa HDR400 οπότε μάλλον δεν θα έχουμε αύξηση φωτεινότητας.. ποιός ο λόγος χρήσης του τότε? Αντοχή στο χρόνο? Είδωμεν.
pirmen56 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 10 ώρες πριν, akoinonitos είπε Θα στο ξανα πω ,ενα μονιτορ δεν ειναι μονο η φωτεινοτητα του. Λες αν το xiaomi ηταν καλυτερο να μην το κραταγα για την παρτη μου και να εδινα το oled στον ανιψιο μου? Το xiaomi με local dimming high ηταν πιο σκοτεινο απο το oled σε χρηση desktop. Το να καθεσαι να αλλαζεις settings στο μονιτορ για καθε χρηση που θες να κανεις το καθιστα ενοχλητικο. Ειπαμε για τα λεφτα του ειναι καλο αλλα μεχρι εκει. Και ναι ρε φιλε δεν χρειαζεσαι 10000 nits φωτεινοτητα για ενα μονιτορ που εισαι σε αποσταση μερικων εκατοστων. Οποιος θελει μπορει να κανει παρεα με τον πονοκεφαλο αλλα δεν ειναι ολοι οι ανθρωποι το ιδιο. Οποιος θελει μπορει να περιμενει να βγει το τελειο μονιτορ να το παρει και να καθεται μεχρι τοτε με τα ips και τα θεμετα τους επειδη εχουν 1500nits με local dimming off. Οταν και αν φτιαξουν τα mini led να δουλευουν σωστα το local dimming χωρις blooming παντου τοτε θα τα σκεφτομουν ,μεχρι τοτε για εμενα ειναι ενα "προβληματικο" πανελ. Οποιος θελει αυτο το απαισιο αποτελεσμα με local dimming on μπορει να τα προτιμησει. Προσωπικα προτιμω τα σκοτεινα oled μονιτορς οπως ειπε και ο φιλος πριν . Εγω εχω βαλει και 2 κερια να φωτιζουν το πανελ να βλεπω οταν παιζω Spoiler Το εν λόγω μοντέλο είναι stop gap για τους περισσότερους. Με τα προβλήματα που δείχνεις να αφορούν 95% το Desktop, όπου μπορείς να κλείσεις το LD. Άλλωστε για social και ειδήσεις μιλάμε. Οι κάτοχοι αμφότερων είναι οι πρώτοι που έδειξαν αυτά τα ελαττώματα πράγμα που δεν επηρέασε τις προτιμήσεις τους. Όσο για το fullscreen μαύρο/γκρίζο το επιλέγουν συνήθως όσοι δεν θέλουν να κάνουν ζημιά. Δεν είναι ξεκούραστο για όλους. Τώρα, για άλλους το stop gap είναι 400€ και για άλλους 1500€. Καμία αντίρρηση πάνω σε αυτό. Τόσα χρόνια δεν άλλαζα γιατί απλά τίποτα από IPS, VA και OLED τελευταία δεν κάλυπταν στο σύνολο τις απαιτήσεις μου(μαύρο, διαστάσεις-ανάλυση, non-curved, τιμή έως 800€ , VRR, αντοχή σε πολύωρη προβολή στατικών στοιχείων). Η αλλαγή settings τελικά είναι λιγότερο ενοχλητική από το αναμενόμενο γιατί δεν έχω εφηβικά μοτίβα χρήσης να μπαινοβγαίνω games και discord. Είναι το πρώτο μοντέλο που τικάρει τα πάντα μιας και ήθελα κάτι άμεσα για να αξιοποιήσω το FG της κάρτας μου. Μακάρι να υπήρχε κάτι πιο ολοκληρωμένο μέχρι τα 500-800€ αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει και έχουν φροντίσει άλλοι γι αυτό. Η τεχνολογία όμως αυτή γενικότερα είναι καλύτερα προσαρμοσμένη στο Desktop και σε HDR gaming(αυστηρά). 9 ώρες πριν, Arkin είπε Πριν λιγο τελειωσα το spiderman morales σε HDR σερι 3 ωρες και απλα WOW για το new game+. Εξαιρετικο το Dell οσο φωτεινο επρεπε με τρελη αντιθεση και τα 1000nits ονειρο και σε ενταση και χρωματικα που οι qd-oled ειναι τοπ. Οτι πληρωνεις παιρνεις ισχυει στα monitors ανεκαθεν και οι τηλεορασεις ειναι κατι διαφορετικο και οχι 100% για gaming. Spoiler Τότε το παρακάτω είναι ανώτερο απ' όσα έχετε. Ή το σιαόμι θα έπρεπε να προσφέρει εφάμιλλη εμπειρία με τα κλασικά IPS/VA ίδιου κόστους. Δεν πάει έτσι. https://www.lg.com/us/monitors/lg-27gr95um-gaming-monitor Η LG για χρόνια έβγαζε OLED και QNED. Σκεπτόμενοι τη χρήση που κάνει κάποιος στον Η/Υ του θα μπορούσαν να προωθήσουν το δεύτερο και να το τελειοποιούν χρόνο με το χρόνο αντί να βγάλουν ένα μοντέλο για ξεκάρφωμα σε εξωφρενική τιμή και με άπειρα bugs. Αντ' αυτού σκέφτηκαν ότι κάτι που είναι φτιαγμένο να βγαίνει off στα 5 χρόνια βαριάς χρήσης είναι καλύτερο για την τσέπη τους. Φροντίζοντας να μην υπάρχει αξιόλογος αντίπαλος για άμεση σύγκριση χτύπησαν φλέβα χρυσού. 1
dimoskoutr Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 17 ώρες πριν, prefuse είπε Αμ δεν βλέπεις ούτε καν τι γίνεται στη ces. Ποια MLA και ποια microled... Μαζί με τον φίλο που παραθέτεις, απέχετε πολύ από την πραγματικότητα, καθώς φαίνεται πως δεν έχετε καμία ουσιαστική επαφή με το αντικείμενο και το αντιμετωπίζετε με εγωιστικό και ανώριμο τρόπο. Κανένα επαγγελματικό monitor δεν μπορεί να τηρήσει το πρότυπο HDR και εσείς επιθυμείτε peak brightness για να παίζετε παιχνιδάκια... Όπου θα χρειάζοται μίνι πυρηνικοί αντιδραστήρες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ζήτηση ενέργειας, ευτυχώς υπάρχουν ενεργειακά πρότυπα και μας προστατεύουν από την ηλιθιότητα των ενηλίκων εφήβων. Όποιος ασχολείται έστω και επιδερμικά, ειδικά με θέματα τεχνολογίας, καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει end game και ότι πάντα αν θέλει την αιχμή της τεχνολογίας θα το πληρώνει ακριβά. Αν αξίζει ή όχι, είναι προσωπική επιλογή. Πάντως και εσύ από το συγκεκριμένο post δεν φαίνεται ότι το αντιμετωπίζεις ιδιαίτερα ώριμα το θέμα. Ενήλικες εφήβους, ηλιθιότητα, εγωισμούς, ανωριμότητα, όλα τα έβαλες μέσα σε χαρακτηρισμούς. Δεν είναι κακό πάντως να έχει ο καθένας διαφορετική άποψη από εσένα. Στην τελική ο καθένας έχει διαφορετικά μάτια, διαφορετικά θέλω από την οθόνη του και κυρίως θεωρεί διαφορετικά πράγματα σημαντικά σε ότι του προσφέρει μια οθόνη. Το έχουμε ξαναπεί, εσύ θεωρείς μια ips black την καλύτερη φθηνή σχετικά επιλογή, εγώ που την βλέπω σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο την black ips, δεν υπήρχε περίπτωση να την δω δίπλα στην ταπεινή xiaomi σε βίντεο ή gaming και να την προτιμούσα. Μπορεί και να έχω συνηθίσει στην xiaomi.
Arkin Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 8 λεπτά πριν, pirmen56 είπε Απόκρυψη περιεχομένων Το εν λόγω μοντέλο είναι stop gap για τους περισσότερους. Με τα προβλήματα που δείχνεις να αφορούν 95% το Desktop, όπου μπορείς να κλείσεις το LD. Άλλωστε για social και ειδήσεις μιλάμε. Οι κάτοχοι αμφότερων είναι οι πρώτοι που έδειξαν αυτά τα ελαττώματα πράγμα που δεν επηρέασε τις προτιμήσεις τους. Όσο για το fullscreen μαύρο/γκρίζο το επιλέγουν συνήθως όσοι δεν θέλουν να κάνουν ζημιά. Δεν είναι ξεκούραστο για όλους. Τώρα, για άλλους το stop gap είναι 400€ και για άλλους 1500€. Καμία αντίρρηση πάνω σε αυτό. Τόσα χρόνια δεν άλλαζα γιατί απλά τίποτα από IPS, VA και OLED τελευταία δεν κάλυπταν στο σύνολο τις απαιτήσεις μου(μαύρο, διαστάσεις-ανάλυση, non-curved, τιμή έως 800€ , VRR, αντοχή σε πολύωρη προβολή στατικών στοιχείων). Η αλλαγή settings τελικά είναι λιγότερο ενοχλητική από το αναμενόμενο γιατί δεν έχω εφηβικά μοτίβα χρήσης να μπαινοβγαίνω games και discord. Είναι το πρώτο μοντέλο που τικάρει τα πάντα μιας και ήθελα κάτι άμεσα για να αξιοποιήσω το FG της κάρτας μου. Μακάρι να υπήρχε κάτι πιο ολοκληρωμένο μέχρι τα 500-800€ αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει και έχουν φροντίσει άλλοι γι αυτό. Η τεχνολογία όμως αυτή γενικότερα είναι καλύτερα προσαρμοσμένη στο Desktop και σε HDR gaming(αυστηρά). Απόκρυψη περιεχομένων Τότε το παρακάτω είναι ανώτερο απ' όσα έχετε. Ή το σιαόμι θα έπρεπε να προσφέρει εφάμιλλη εμπειρία με τα κλασικά IPS/VA ίδιου κόστους. Δεν πάει έτσι. https://www.lg.com/us/monitors/lg-27gr95um-gaming-monitor Η LG για χρόνια έβγαζε OLED και QNED. Σκεπτόμενοι τη χρήση που κάνει κάποιος στον Η/Υ του θα μπορούσαν να προωθήσουν το δεύτερο και να το τελειοποιούν χρόνο με το χρόνο αντί να βγάλουν ένα μοντέλο για ξεκάρφωμα σε εξωφρενική τιμή και με άπειρα bugs. Αντ' αυτού σκέφτηκαν ότι κάτι που είναι φτιαγμένο να βγαίνει off στα 5 χρόνια βαριάς χρήσης είναι καλύτερο για την τσέπη τους. Φροντίζοντας να μην υπάρχει αξιόλογος αντίπαλος για άμεση σύγκριση χτύπησαν φλέβα χρυσού. Κοιτα. Παιζω με απολυτο σκοταδι σκεψου πολλες φορες οταν εχω καποια σκοτεινη σκηνη αριστερα δεξια δεν καταλαβαινω που ειναι η οθονη την εχω πατησει αρκετες φορες ειναι ενα με τα μαυρα περιθωρια της οθονης αυτο δεν το εχω δει σε καμια αλλη τεχνολογια μεχρι σημερα. Και το HDR οπου ειναι σωστο απλα ριχνει σαγονια. Και αυτο γιατι τονιζει ακριβως οτι πρεπει δηλαδη στο morales που ανεφερα που πηγα σερι χθες στο new game+ με HDR ολο δεν ειναι μονο στο λευκο που ανεβαζει τρελη φωτεινοτητα αλλα και σε σημεια με φωτιες η με neon απο μπλε πρασινο η κοκκινο χρωμα ειναι λες και ξεπεταγονται απο την οθονη ολη η σκηνη. Δεν το ξανα ειδα αυτο και στο hogwarts εχω ευχαριστηθει HDR αλλα εδω ειναι σε αλλο επιπεδο. Η απολυτη αντιθεση με μηδεν blooming ghosting clouding μαζι με τα απιστευτα χρωματα δινουν ολη αυτη την εμπειρια. 1
music_lover Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) Όσοι εντυπωσιάζεστε τόσο πολύ από οθόνες των 400nits real scene φωτεινότητα σε HDR, δεν μπορώ να καταλάβω, δεν είχατε - έχετε πρότερη εμπειρία απο OLED τηλεοράσεις που προσφέρουν καλύτερη φωτεινότητα? Εγώ πχ που έχω μια G1, που έχει real scene HDR γύρω στα 700nits, γιατί δεν ενθουσιάζομαι με αυτά τα monitor? Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου από music_lover
prefuse Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 38 minutes ago, dimoskoutr said: Πάντως και εσύ από το συγκεκριμένο post δεν φαίνεται ότι το αντιμετωπίζεις ιδιαίτερα ώριμα το θέμα. Ενήλικες εφήβους, ηλιθιότητα, εγωισμούς, ανωριμότητα, όλα τα έβαλες μέσα σε χαρακτηρισμούς. Δεν είναι κακό πάντως να έχει ο καθένας διαφορετική άποψη από εσένα. Στην τελική ο καθένας έχει διαφορετικά μάτια, διαφορετικά θέλω από την οθόνη του και κυρίως θεωρεί διαφορετικά πράγματα σημαντικά σε ότι του προσφέρει μια οθόνη. Το έχουμε ξαναπεί, εσύ θεωρείς μια ips black την καλύτερη φθηνή σχετικά επιλογή, εγώ που την βλέπω σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο την black ips, δεν υπήρχε περίπτωση να την δω δίπλα στην ταπεινή xiaomi σε βίντεο ή gaming και να την προτιμούσα. Μπορεί και να έχω συνηθίσει στην xiaomi. Αν γράφεις βλακείες θα στο γράψω ευγενικά με χαβαλε χαρακτηρισμούς ή δεν θα ασχοληθώ καν. Δεν απαιτώ να έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι απόλυτα μετρήσιμα και αντικειμενικά. Σε αυτά αναφέρθηκα κυρίως. Κάποια άλλα είναι υποκειμενικά και προσωπικά για τον καθένα. Προσωπικά κάνω χαβαλε και έδωσα έναν αντίλογο από την απέναντι πλευρά των αντικειμενικών μετρήσεων και μια πιο "επαγγελματική" προσέγγιση, με μετρήσεις, κανάλια που θεωρούνται και είναι αξιόπιστα και προσπάθησα (πλήρως αποτυχημένα όπως φαίνεται και από τα ποστ σας) να εξηγήσω κάποια πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε. Αλλά όποιον επαγγελματία και αν τον ρωτήσεις τι γνώμη έχει πχ για gamer θα γελάσει και θα προσπεράσει. Και δυστυχώς όχι άδικα, αφού και εγώ αυτή την εμπειρία είχα από την εδώ ενασχόληση. Δυστυχώς η παραπληροφόρηση είναι ίδιας εμβέλειας με τα ΜΜΕ. Ας επεξεργαστεί ο καθένας τις πληροφορίες αυτές όπως επιθυμεί. Ελπίζω ίσως να έμαθε κάτι ελάχιστο κάποιος ή έστω να γέλασε λιγάκι, γιατί η πραγματικότητα, τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα και η κατάθλιψη εκεί έξω είναι μεγάλη. Δεν θεωρώ την ips black ιδανική λύση για όλους. Αλλά ίσως μια καλή εναλλακτική στην budget κατηγορία και προτείνα την αγορά μοντέλων για τα οποία έχει γίνει review από τα γνωστά κανάλια και όχι να τρέχει κάποιος να πάρει ένα monitor γιατί ένας άλλος στο Reddit έγραψε ότι είναι πολύ καλό... Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου από prefuse 1
Arkin Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Μόλις τώρα, music_lover είπε Όσοι εντυπωσιάζετε τόσο πολύ από οθόνες των 400nits real scene φωτεινότητα σε HDR, δεν μπορώ να καταλάβω, δεν είχατε - έχετε πρότερη εμπειρία απο OLED τηλεοράσεις που προσφέρουν καλύτερη φωτεινότητα? Εγώ πχ που έχω μια G1, που έχει real scene HDR γύρω στα 700nits, γιατί δεν ενθουσιάζομαι με αυτά τα monitor? Μα δεν ειναι 400nits. Στις περισσοτερες σκηνες θα δεις 1000 και 800nits πολυ σπανια θα δεις σκηνες με πανω απο 10% λευκο οθονης ακομα και σκηνες με ηλιο εχουν ενα 3-4% το πολυ HDR φωτεινοτητα. Οταν βλεπεις 700 nits στην QD-OLED στο πρασινο χρωμα ενω στις αλλες θα πεσεις στα 300 η και πιο κατω η στο κιτρινο δες οι qd-oled τι peak εχουν 951 vs 395 οι woled πως να μην πεσουν σαγονια? Δεν ειναι τα παντα λευκο ειδικα σε ενα παιχνιδι που τα χρωματα κυριαρχουν στις περισσοτερες σκηνες και θα ανεβασουν πολλα nits και θα ειναι σαν να θελουν να βγουν εξω. Επισης εγω προσωπικα ξεκινησα με plasma επειτα VA μετα ips monitor μετα va και τωρα oled οποτε δεν εχω αποψη απο oled τηλεορασεις στο σπιτι. Αλλα εσεις βλεπετε ενα peak στο 10-25% στο λευκο στα πολλα nits και ξεχνατε τις λεπτομερειες οτι το HDR δεν ειναι το brightness στο λευκο ουτε θα δεις 10%+peak το περισσοτερο που θα δεις ειναι 3-5% εκει γινεται η διαφορα στο qd. Δεν ειναι μονο τα volume στο p3 αλλα τα nits που βγαζει μια οθονη και στα χρωματα περα απο το λευκο.
pirmen56 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 9 ώρες πριν, music_lover είπε Η φωτεινότητα που πρέπει να μας απασχολεί δεν είναι το peak 2% windows, ούτε καν το peak 10% αλλά το peak 25% και peak 50%. Τι να τα κάνω τα 1000nits όταν υπάρχουν μόνο στιγμιαία σε αυτό το 2% της οθόνης? Μετά το 10% έρχεται πανωλεθρία στο μιλάνο και φωτεινότητες των 400nits και κάτω. Ε δεν την λες και αρκετή φωτεινότητα για σωστό hdr αυτό..στην ουσία τα oled monitor έχουν real scene φωτεινότητα 400 με 450nits, αυτό είναι. Ιδανικό θα ήταν να έχουν 600 με 800nits και πάνω κάτι που θα δούμε με την νέα γενιά πιστεύω. Ακριβώς αυτό. Ο λόγος; Δεν υπάρχει σκηνοθεσία στα games. Εσύ ελέγχεις την κάμερα και είναι όλα πιθανά. Σε σκοτεινό δωμάτιο παίζω ανέκαθεν. Έχει πλάκα να προσπαθείς να καταρρίψεις το Stormbird(HZD) και λόγω θέσης στον ουρανό να γίνεται ο ήλιος κομμάτι της δυσκολίας(). Ή να βλέπεις την έκρηξη των grazers, καθώς σκάνε τα κάνιστρα στην πλάτη τους, να λούζει με φως το δωμάτιο. Ή τις ηλεκτρικές εκκενώσεις των bots που αποτελειώνεις με το spear από κοντά. Ή τον κορεσμό και την ένταση στο κόκκινο του φακού των Watchers καθώς ζουμάρεις με το τόξο για να τους ρίξεις στο μάτι. Και άλλα πολλά. Μπορείς να παίξεις με το nvcp ή με εργαλείο για να κάνεις τα γκρίζα πιο ουδέτερα και να πάρεις εντονότερο λευκό σε σκηνές με χιόνια. Και ας είναι το τάδε αντικείμενο λίγο πιο πρασινωπό ή μπλε από το reference. Δεν μπορείς όμως να πάρεις αντιθέσεις χωρίς κατάλληλο τεχνικό υπόβαθρο. 3 ώρες πριν, Jts είπε Αφού μας πέθανε το MLA, RIP, πιστεύω σε 1-2 χρόνια θα μπει και σε gaming displays το νέο panel για να ανταγωνιστεί τα qd-oled. Λογικά σε μερικά χρόνια θα παράγει μόνο το νέο tandem panel, όταν αυξηθεί η παραγωγή. Δηλαδή δεν θα έχει νόημα να παράγει MLA μόνο για gaming panels. Γιατί πέθανε ρε παιδιά; Τρία revisions έχει κάνει η LG στην τεχνολογία αυτή. Γιατί να μην τα αξιοποιήσει; https://www.notebookcheck.net/New-39-inch-LG-OLED-gaming-monitor-coming-with-improved-peak-brightness-thanks-to-META-Technology-2-0.840517.0.html
Arkin Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Καπου εχουμε ξεφυγει με τη φωτεινοτητα και ξερουμε οτι τα 1000nits δεν θα δειξουν διπλασιο φως απο τα 500. Εδω μια ωραια συζητηση. Το HDR ειναι το peak highlight και ακριβως αυτο θελεις απο την οθονη. Δεν θες να σε τονισει ολη την οθονη στα 1000nits θα ηταν αχρηστο κατι τετοιο. Θες να σε παει στα 700-1000 nits αυτα τα highlights που θα γινουν pop out στην οθονη και θα αναδειξουν ταυτοχρονα ολη τη σκηνη. Αν γινει ολη η οθονη 50% peak 700nits απλα θα τυφλωθεις κυριολεκτικα ομως σε απολυτα σκοτεινο δωματιο. Ακομα και αυτο το 1-3% στην οθονη να πιασει αυτο το peak ειναι αρκετο για να σου δωσουν ενα καταπληκτικο αποτελεσμα. https://linustechtips.com/topic/972111-nit-peak-brightness Επισης ελαχιστες ταινιες η παιχνιδια θα βρειτε με πανω απο 10% peak HDR μια απο αυτες ειναι το godzilla monsters το 2 το οποιο το ειχα αναφερει οτι κουμπωσα το 4Κ BR HDR στα 2000nits mastered και σε εκεινη τη στιγμη αν και ηταν κορυφη με τυφλωσε οταν την εβαλα η φωτεινοτητα ηταν απιστευτη με το λευκο δεν ξερω τι peak επιασε αλλα δεν μπορουσα να τη δω δευτερη φορα καπακι απο το πολυ φως. Και απο με qd-oled που λεμε οτι δεν πιανει μεγαλο peak σε 10%+. Δεν ξερω ομως ποσο ηταν σε εκεινη τη σκηνη φανταζομαι πανω απο 10% που οπως λενε πεφτει στα 400 αλλα και παλι με τυφλωσε δοκιμαστε το και εσεις. Αλλα και παλι δεν σε νοιαζει τοσο το λευκο το peak οσο το peak των χρωματων που δεν ξερω περα απο qd-oled η ips να πιανουν τετοια nits στο HDR. Οι ips ειναι οι πρωτες αλλα με την κακιστη αντιθεση δεν εχει νοημα οτι nits και να σε δωσει σε απολυτα σκοτεινο δωματιο.
prefuse Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 12 minutes ago, pirmen56 said: Ακριβώς αυτό. Ο λόγος; Δεν υπάρχει σκηνοθεσία στα games. Εσύ ελέγχεις την κάμερα και είναι όλα πιθανά. Σε σκοτεινό δωμάτιο παίζω ανέκαθεν. Έχει πλάκα να προσπαθείς να καταρρίψεις το Stormbird(HZD) και λόγω θέσης στον ουρανό να γίνεται ο ήλιος κομμάτι της δυσκολίας(). Ή να βλέπεις την έκρηξη των grazers, καθώς σκάνε τα κάνιστρα στην πλάτη τους, να λούζει με φως το δωμάτιο. Ή τις ηλεκτρικές εκκενώσεις των bots που αποτελειώνεις με το spear από κοντά. Ή τον κορεσμό και την ένταση στο κόκκινο του φακού των Watchers καθώς ζουμάρεις με το τόξο για να τους ρίξεις στο μάτι. Και άλλα πολλά. Μπορείς να παίξεις με το nvcp ή με εργαλείο για να κάνεις τα γκρίζα πιο ουδέτερα και να πάρεις εντονότερο λευκό σε σκηνές με χιόνια. Και ας είναι το τάδε αντικείμενο λίγο πιο πρασινωπό ή μπλε από το reference. Δεν μπορείς όμως να πάρεις αντιθέσεις χωρίς κατάλληλο τεχνικό υπόβαθρο. Γιατί πέθανε ρε παιδιά; Τρία revisions έχει κάνει η LG στην τεχνολογία αυτή. Γιατί να μην τα αξιοποιήσει; https://www.notebookcheck.net/New-39-inch-LG-OLED-gaming-monitor-coming-with-improved-peak-brightness-thanks-to-META-Technology-2-0.840517.0.html Αυτό που δεν θέλεις να κατανοήσεις είναι ότι υπάρχει ένας ρημαδο art director και ένα τεράστιο επιτελείο σχεδιασμού για το πώς θα δείχνει ενα παιχνίδι και να έχει κάποιο συγκεκριμένο feel.. και αυτό σκηνοθεσία λέγεται... για να επιτευχθεί αυτό, έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά και κόπος για να σου μεταφερθεί το όραμα αυτων που σχεδίασαν το παιχνίδι. Αλλιώς φτιάξε ένα δικό σου παιχνίδι όπου παίζεις κοντρα στον ήλιο και θα προσπαθείς να πετύχεις μπεκάτσες με βέλη και πέτρες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα