Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
42 minutes ago, pirmen56 said:

Χάνεις πληροφορία, αλλά με άλλο τρόπο:

Δεν αναφέρομαι στα χρώματα, πρωτίστως. Αλλά στο πόσο πιο φωτεινό φαίνεται το συγκρότημα με τα 4 κατάλευκα κτίρια και το πόσο πιο κορεσμένα φαίνονται τα χρώματα στην πισίνα και το γήπεδο σε σχέση με άλλα στην υπόλοιπη ήδη φωτεινή εικόνα. Όπως ακριβώς και στην αληθινή ζωή.

Αν η υπόλοιπη εικόνα σε ένα OLED είναι ήδη στο μαξ που μπορεί να βγάλει(OLED 600€), δεν υπάρχει headroom για να αποδώσει αυτήν την διαφορά. Εκτός και αν τα συμπιέσει όλα προς τα κάτω. Ρίχνοντας την φωτεινότητα ΚΑΙ στην σκιασμένη περιοχή στα αριστερά δυσκολεύοντας το μάτι να δει λεπτομέρεια. ΠΑΡΑ το άπειρο κοντράστ.

Χάνεις την υφή στα κτήρια που λες γι'αυτό λέμε ότι η εικόνα που όμως αρέσει στους περισσότερους gamers, όπως και σε σένα, βγάζει μια ψηφιακη αφύσικη αίσθηση λόγο υπερκορεσμου χρωμάτων, οξύτητας, υψηλης φωτεινότητας που χάνει την υφή/textures στα αντικείμενα και την φυσικότητα των χρωμάτων. Εσένα σου αρέσει όμως αυτό και αυτό θα το βρεις κυρίως στις mini led με τέρμα όλα.

Καλε μου φίλε, ιαχωβα* των mini led  (*δανεισμός από comment σε άρθρο για τα νέα Mac m4 από δω δίπλα, που μου άρεσε πολύ)

Ευχαριστήσου την οθόνη σου και άσε τα γραπτά γιατί αν ήταν έτσι πως τα γράφεις, θα είχαμε ήδη reference monitor με mini led . Ακριβώς όμως επειδή χάνοται λεπτομέρειες στις σκοτεινές περιοχές λόγο dimming zones αλλά και του blooming οι mini led τεχνολογία δεν έχει περάσει ακόμα σε reference monitor που είναι το holy grail της "ρεαλιστικής" εικόνας. Πώς να το κάνουμε;

Αν εσένα σε ευχαριστεί η φωτεινότητα και η εικόνα των mini led μη σε νοιάζει αν πχ δεν δίνει την πιο "ρεαλιστική" εικόνα ή αυτή η τεχνολογία δεν έχει χρησιμοποιηθεί για reference monitor ή αν δεν είναι καλιμπραρισμενη σωστά ή οτιδήποτε άλλο

Στο 7:55 νομίζω σε αναφέρει :P

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Reference είναι μόνο το 30.000€ Sony που δεν υστερεί πουθενά. Άλλωστε εσύ το είπες πριν κάποια posts. Σε αρκετές ταινίες πετσοκόβουν το HDR για να δείχνει καλό σε OLED. Άρα το ίδιο το υλικό δεν είναι πιστό στην πραγματικότητα. Οπότε τι συζητάμε.

Αναφορά σε κείμενο

Χάνεις την υφή στα κτήρια που λες γι'αυτό λέμε ότι η εικόνα που όμως αρέσει στους περισσότερους gamers, όπως και σε σένα, βγάζει μια ψηφιακη αφύσικη αίσθηση λόγο υπερκορεσμου χρωμάτων, οξύτητας, υψηλης φωτεινότητας που χάνει την υφή/textures στα αντικείμενα και την φυσικότητα των χρωμάτων. Εσένα σου αρέσει όμως αυτό και αυτό θα το βρεις κυρίως στις mini led με τέρμα όλα.

Έχεις δει φρεσκοβαμμένο τοίχο στο φως πόσο ακτινοβολεί, σε σχέση με το γύρω περιβάλλον; Το ψευτο-reference, "σωστό"(lol) HDR κτλ. θα μας κάνει να ξεχάσουμε πώς είναι τα πράγματα εκεί έξω.

Επεξ/σία από pirmen56
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 minutes ago, pirmen56 said:

Reference είναι μόνο το 30.000€ Sony που δεν υστερεί πουθενά. Άλλωστε εσύ το είπες πριν κάποια posts. Σε αρκετές ταινίες πετσοκόβουν το HDR για να δείχνει καλό σε OLED. Άρα το ίδιο το υλικό δεν είναι πιστό στην πραγματικότητα. Οπότε τι συζητάμε.

Αλλά γράφω αλλά καταλαβαίνεις.

Όχι υπάρχουν πολλά reference monitor και όχι μόνο της sony και όχι δεν πετσοκοβουν το HDR λόγο OLED γι'αυτό υπάρχει το tone mapping το οποίο λειτουργεί και ανάποδα.

Αλλά τσάμπα γράφω καθώς ούτε έχεις καταλάβει αυτά που γράφω, ούτε μάλλον θέλεις.

Πόσο μάλλον να αναφέρεσαι σε "ρεαλιστική" εικόνα και να μην έχεις κάνει calibration, σε όλα όσα γράφεις υπάρχουν αντιφάσεις και δεν σε κατηγορώ αυτά σου αρέσουν αυτά υποστηρίζεσαι, απλά είναι καλύτερα να τα βάλεις στην σωστή βάση για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Πχ ξεκινά από αυτό που εγραψα πολλές φορές και ισχύει για τους περισσότερους gamer's

το ότι ΔΕΝ με ενδιαφέρει η σωστή ρεαλιστική αναπαραγωγή και το calibration αλλά η εντυπωσιακή αναπαραγωγή και ας είναι εις βάρος της σωστής κατά τα πρότυπα αναπαραγωγής, αρκεί να είναι εντυπωσιακή στα μάτια μου και είμαστε σύμφωνοι. Τότε όλα μπορούν να γίνουν και είναι δεκτά, σωστά, προς θυσία βέβαια της ακρίβειας, που από ότι κατανοείς και μόνος σου δεν σε ενδιαφέρει.

Αποχωρώ, καλή συνέχεια και happy gaming σε όλους

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, prefuse είπε

Αλλά γράφω αλλά καταλαβαίνεις.

Όχι υπάρχουν πολλά reference monitor και όχι μόνο της sony και όχι δεν πετσοκοβουν το HDR λόγο OLED γι'αυτό υπάρχει το tone mapping το οποίο λειτουργεί και ανάποδα.

Αλλά τσάμπα γράφω καθώς ούτε έχεις καταλάβει αυτά που γράφω, ούτε θέλεις.

Αυτά που γράφεις:

Αναφορά σε κείμενο

Και όλα αυτά τα nits για τα peak brightness γιατί η μέση σκηνή έχει την ίδια πάνω κάτω σταθερή φωτεινότητα 200-300nits (για να δείχνει παρόμοια σε όλες τις τεχνολογίες οθόνων και να υπάρχει consistency) καθώς το HDR είναι absolute. Δηλ είτε έχεις οθόνη capable of 2000nits είτε 10.000 nits αν ο σκηνοθέτης θέλει να είναι στα 200-300 nits η μέση σκηνή, τόσα θα είναι και στις 2 τηλεοράσεις απλά στην δεύτερη θα έχεις μεγαλύτερο εύρος, μέχρι τα 10.000nits για τα specular highlights.

Από πότε το "θέλει", για να μην δείχνει χάλια ο πιο αδύναμος κρίκος("για να δείχνει παρόμοια σε όλες τις τεχνολογίες οθόνων"), γίνεται reference; Με reference την κίνηση στην Κηφισίας το Fiat panda και η Ferrari είναι τα ίδια.

Δημοσ.
1 minute ago, pirmen56 said:

Αυτά που γράφεις:

Από πότε το "θέλει", για να μην δείχνει χάλια ο πιο αδύναμος κρίκος("για να δείχνει παρόμοια σε όλες τις τεχνολογίες οθόνων"), γίνεται reference; Με reference την κίνηση στην Κηφισίας το Fiat panda και η Ferrari είναι τα ίδια.

Έχεις δίκιο η OLED QD-OLED δυστυχώς κρατάει πίσω την τεχνολογία και το HDR

Δυστυχώς οι αξιόλογοι δημιουργοί σκηνοθέτες που δεν είναι απλώς διεκπεριωτες όπως αυτοί στα blockbuster, και δεν τους νοιάζει το peak brightness κάνουν το HDR να δείχνει σαν SDR και μας πάνε όλους πίσω.

End

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ πάλι να κάνω εδώ μια ερώτηση που ναι μεν αφορά δική μου οθόνη αλλά ίσως η απάντηση βοηθήσει και άλλους με άλλες οθόνες; Αυτά τα hardware calibration tools που κρέμονται από την οθόνη για να την καλιμπράρουν παίζει και να στρώσουν το θέμα με το red tint της xiaomi; Εννοώ οκ καταλαβαίνω ότι αυτά που έχουν 100-130 ευρώ δεν θα είναι τόσο σωστά όσο άλλα ακριβότερα αλλά θα βοηθούσαν; Είναι για mini led; Γνωρίζει κάποιος σας κάτι;

Ουσιαστικα προφίλ για την κάθε οθόνη δεν φτιάχνουν; Είναι ένα εργαλείο που ας πούμε σου μένει και για επόμενη οθόνη. Προτείνει κανείς σας τέτοια;

Επεξ/σία από dimoskoutr
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε

Εγώ πάλι να κάνω εδώ μια ερώτηση που ναι μεν αφορά δική μου οθόνη αλλά ίσως η απάντηση βοηθήσει και άλλους με άλλες οθόνες; Αυτά τα hardware calibration tools που κρέμονται από την οθόνη για να την καλιμπράρουν παίζει και να στρώσουν το θέμα με το red tint της xiaomi; Εννοώ οκ καταλαβαίνω ότι αυτά που έχουν 100-130 ευρώ δεν θα είναι τόσο σωστά όσο άλλα ακριβότερα αλλά θα βοηθούσαν; Είναι για mini led; Γνωρίζει κάποιος σας κάτι;

Ουσιαστικα προφίλ για την κάθε οθόνη δεν φτιάχνουν; Είναι ένα εργαλείο που ας πούμε σου μένει και για επόμενη οθόνη. Προτείνει κανείς σας τέτοια;

Λόγω ABL(automatic brightness limiter) δεν θα μπορέσεις να διορθώσεις το gamma(EOTF) σωστά.

Σχετικά με τα χρώματα, αν βάλεις R,G,B=42,47,50 και gamma 1,10 στο nvidia cp θα πάρεις HDR εικόνα πολύ κοντά στο calibrated SDR. Με ακόμα πιο πεταχτά χρώματα σε HDR video λόγω εξάλειψης της κοκκινίλας. Μπορείς να συγκρίνεις και με κάμερα, αν έχεις κάποια καλή. Αλλά θα πρότεινα R-G-B=45-47-50 γιατί όσο κόβεις χρώμα αυξάνεται η πιθανότητα για banding.

Αυτά τα εργαλεία είναι πιο πολύ για επαγγελματίες που θέλουν ίδια εικόνα μεταξύ διαφορετικών συσκευών. Σε μικρολάθη προσαρμόζεται το μάτι του απλού χρήστη και είναι όλα ΟΚ. Βέβαια αν έχεις τα χρήματα και αρκετές οθόνες/TV ίσως να αξίζει σαν επένδυση.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, dimoskoutr said:

Δεν γνωρίζω για το συγκεκριμένο Xiaomi. Αν είναι εγγενής πχ λόγο coating όχι, αν είναι λάθος χρωματικά, ναι διορθώνεται.

Όμως

1) δεν είναι hardware calibration αυτό που λες, αλλά ενα απλό colorimeter το οποίο σου μένει αλλά θέλει να ασχοληθείς και να κατανοήσεις βασικές έννοιες για το πώς λειτουργούν.

2) και να φτιάξεις το red tint με icc profile που είναι software calibration και πάλι θα το βλέπεις σε όλα τα games και τα περισσότερα apps αφού τα games ΔΕΝ είναι συμβατά με color management

3) η λύση για όλα τα apps είναι που δεν είναι συμβατά με color management, είναι calibration με 3D LUT είτε μέσω hardware calibration, είτε μέσω 3d LUT box και οι τιμές ξεκινούν από τα 1200 για 2k και 1800€ για 4k από BenQ, ASUS και κάνα 2000€ για eizo.

Γι'αυτό η πιο safe επιλογή αυτή την στιγμή είναι μια LG OLED tv που υποστηρίζει 3d LUT calibration και άσε τους άλλους να παιδεύονται με firmware, color tint και όλα τα προβλήματα που έχουν και ας μην έχεις το μέγιστο peak brightness για τις 2-3 σκηνές και αυτές σε blockbuster για το 1% της οθόνης που θα δεις (αν δεις) σε μια έκρηξη που το peak brightness πιάνει ταβάνι.

Αν δεν κάνετε calibration ότι OLED και να πάρετε το ίδιο είναι με την έννοια ότι δεν εκμεταλλεύεστε αυτό που παρέχει η LG. (Το οποίο δημιουργήθηκε για τους επαγγελματίες)

Αλλιώς και μια mini led, qd-oled που τις αφήνεις στο filmmaker/creator mode (που έχει πολλές πιθανότητες να μην σας αρέσει) είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές αν μάθεις να ζεις με τα μειονέκτημα τους, όπου και οι OLED έχουν, απλά αυτές είναι περισσότερα χρόνια δοκιμασμένες και πιο safe επιλογή για burn in αλλά και με την καλύτερη δυνατή σωστή αναπαραγωγή εικόνας.

Επίσης δεν θα άκουγα καμία συμβουλή από τον φίλο primen ή οποιοδήποτε άλλον για copy paste settings που μοιράζεται ο κάθε τυχάρπαστος στο ίντερνετ.

Είναι σαν σου πονάει το στομάχι, να πηγαίνεις στον γιατρο και να σου δίνει συγκεκριμένα φάρμακα (settings) και κάθε ασθενής που έχει κάτι να παίρνει τα ίδια χάπια..

Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε panel που έχει linear συμπεριφορά όπως πχ τα επαγγελματικά πχ eizo αλλά μάντεψε πόσο και γιατί τα eizo κοστίζουν τόσο.

Συνήθως οι εταιρείες επιλέγουν β διαλογής panel σε linearity panel για να κάνουν gaming monitor γιατί τους gamers δεν τους ενδιαφέρει να είναι linear το πάνελ, ούτε τα καλιμπραρουν οπότε τα καλά πάνε για επαγγελματίες με το αντίστοιχο βέβαια κόστος.

Επίσης οσοι ασχολούνται με το calibration λίγο παραπάνω όπως και οι επαγγελματίες, μπορούν να μπουν στο service menu και να καλιμπραρουν σωστά ότι χρειάζεται.

μ

Επεξ/σία από prefuse
  • Thanks 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, prefuse είπε

Έχεις δίκιο η OLED QD-OLED δυστυχώς κρατάει πίσω την τεχνολογία και το HDR

Aρα με λίγα λόγια μας λες ότι ο ακοινώνητος με τις αγορές του κρατάει πίσω την τεχνολογία...

5 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Άλλωστε εσύ το είπες πριν κάποια posts. Σε αρκετές ταινίες πετσοκόβουν το HDR για να δείχνει καλό σε OLED.

Θες να με ακούσεις μια φορα? πήγαινε αύριο και πάρω αυτό:https://www.skroutz.gr/s/53624486/LG-Smart-Tileorasi-42-4K-UHD-OLED-OLED42C45LA-HDR-2024.html

και άσε τα mini led, qd oled και τα φούμαρα ... εμείς οι 2 είμαστε αδέρφια και έχουμε δώσει τόσους αγώνες εναντίων του κάτζου και του πέτρου και των άλλων κόκκινων δε θα κορόιδευα ποτε έναν αδερφό

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.

@prefuse

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Όταν με το καλό αλλάξω τηλεόραση θα δω για τις LG OLED, τώρα ούτε τόσα χρήματα θέλω να δώσω (γι αυτό και πήρα στην κινέζα για ενδιάμεση λύση μέχρι είτε να πάρουν πολύ περισσότερες ζώνες οι mini led, είτε να γίνουν πιο ανθεκτικές σε burn in οι Oled), ούτε χώρο έχω για τόσο μεγάλη οθόνη στο γραφείο. Επίσης θα στραβωθώ ρε με 42 άρα μπροστά μου.😝

@pirmen56

Ευχαριστώ επίσης για τις πληροφορίες, θα δοκιμάσω περίπου εκείνες τις ρυθμίσεις στο nvidia cp μήπως μου αρέσει στο μάτι περισσότερο η εικόνα. Η αλήθεια είναι ότι δεν βρίσκω ακριβώς κάτι να μου αρέσει στο desktop, αλλά δεν την χρησιμοποιώ και για δουλειά οπότε δεν τρελαίνομαι να βρω ιδανικές ρυθμίσεις κιόλας. Να φανταστείς χτες έπαιξα σε hdr cp2077 με local dimming on και σήμερα χωρίς hdr με local dimming off και στο μυαλό μου δεν έκανε ιδιαίτερη διαφορά.🤣 Οκ διαφορά στην εικόνα είδα αλλά με απορρόφησε το παιχνίδι οπότε δεν ασχολήθηκα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 minutes ago, dimoskoutr said:

@prefuse

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Όταν με το καλό αλλάξω τηλεόραση θα δω για τις LG OLED, τώρα ούτε τόσα χρήματα θέλω να δώσω (γι αυτό και πήρα στην κινέζα για ενδιάμεση λύση μέχρι είτε να πάρουν πολύ περισσότερες ζώνες οι mini led, είτε να γίνουν πιο ανθεκτικές σε burn in οι Oled), ούτε χώρο έχω για τόσο μεγάλη οθόνη στο γραφείο. Επίσης θα στραβωθώ ρε με 42 άρα μπροστά μου.😝

Για gaming monitor που το βάζεις λίγο πιο πίσω είναι ταμάμ, για all around monitor και αν διαβάζεις πολύ από το μόνιτορ δεν κάνει.

Αν παίξει καμία προσφορά στην κινέζα κάντε κάνα mention να την πάρω για τον ανιψιό και να δω τι ψάρια πιάνει. Αλλά μπορείς να κάνεις και ο ίδιος ένας απλός τεστ (ελπίζω να μην στεναχωρηθείς και σκέφτεσαι για αλλαγή) κατεβάζοντας το gravity και βάζοντας την κλασική σκηνή που βάζει καθε review που σέβεται τον εαυτό του και είναι σε κάθε βίντεο του Vincent.

Απενεργοποιήστε το local dimming και ενεργοποίηστε το να δείτε αν χάνονται όλα τα αστέρια ή τα μισά..και τι ζημιά κάνει στο βαθύ γκρί, βάλτε και υπότιτλο για blooming.

Το βίντεο παρακάτω δεν κάνει γιατί δεν την έχει ολόκληρη, είναι στο τελος..θέλει να κατεβάσετε την ταινία σε full Blu-ray ή remux και να δοκιμάσετε.

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, prefuse είπε

Για gaming monitor που το βάζεις λίγο πιο πίσω είναι ταμάμ, για all around monitor και αν διαβάζεις πολύ από το μόνιτορ δεν κάνει.

Αν παίξει καμία προσφορά στην κινέζα κάντε κάνα mention να την πάρω για τον ανιψιό και να δω τι ψάρια πιάνει. Αλλά μπορείς να κάνεις και ο ίδιος ένας απλός τεστ (ελπίζω να μην στεναχωρηθείς και σκέφτεσαι για αλλαγή) κατεβάζοντας το gravity και βάζοντας την κλασική σκηνή που βάζει καθε review που σέβεται τον εαυτό του και είναι σε κάθε βίντεο του Vincent.

Απενεργοποιήστε το local dimming και ενεργοποίηστε το να δείτε αν χάνονται όλα τα αστέρια ή τα μισά..και τι ζημιά κάνει στο βαθύ γκρί, βάλτε και υπότιτλο για blooming.

Το βίντεο παρακάτω δεν κάνει γιατί δεν την έχει ολόκληρη, είναι στο τελος..θέλει να κατεβάσετε την ταινία σε full Blu-ray ή remux και να δοκιμάσετε.

Θα το κατεβάσω για να το δω κιόλας. Δεν το έχω δει, σιγά μην την επιστρέψω όμως…ούτε καν... Όσο για την 42άρα, φίλτατε εδώ με τις δύο 27άρες μου αναγκαστικά έχω μπράτσο για να τις χωρέσω, που να βάλω 42άρα; 😃 

Δημοσ.
29 minutes ago, Tambas91 said:

Aρα με λίγα λόγια μας λες ότι ο ακοινώνητος με τις αγορές του κρατάει πίσω την τεχνολογία...

Θες να με ακούσεις μια φορα? πήγαινε αύριο και πάρω αυτό:https://www.skroutz.gr/s/53624486/LG-Smart-Tileorasi-42-4K-UHD-OLED-OLED42C45LA-HDR-2024.html

και άσε τα mini led, qd oled και τα φούμαρα ... εμείς οι 2 είμαστε αδέρφια και έχουμε δώσει τόσους αγώνες εναντίων του κάτζου και του πέτρου και των άλλων κόκκινων δε θα κορόιδευα ποτε έναν αδερφό

Αδερφέ είναι πολύ μπροστά ο ακοινονητος, να ξες.

Δημοσ.

@prefuse πάντως με την πρότασή σου για την ταινία μου έδωσες ιδέα για παιχνίδι, x4 foundations όπου οι αναφορές στο διαδύκτιο είναι ότι δείχνει εξαιρετικό σε hdr…έλα Κινέζα να γουστάρουμε!🤣

Δημοσ.
3 minutes ago, dimoskoutr said:

Θα το κατεβάσω για να το δω κιόλας. Δεν το έχω δει, σιγά μην την επιστρέψω όμως…ούτε καν... Όσο για την 42άρα, φίλτατε εδώ με τις δύο 27άρες μου αναγκαστικά έχω μπράτσο για να τις χωρέσω, που να βάλω 42άρα; 😃 

Από τα μαθηματικά έκανες κοπάνες για σούβλες ή για τις κορασίδες;

Για βάλε 42 inch διαγώνια και 2x 27 διαγώνια, ποια βγάζει μεγαλύτερο μήκος;

http://screen-size.info/

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...