Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποια 30 και 60 ΗΖ;; Ποιος νοημων pc gamer θα παιξει σε τοσα χαμηλα (στα 30 αναφερομαι, οχι στα 60 που θα πρεπε να ειναι το κατωτατο οριο του αποδεκτου για ενα πολυ βαρυ παιχνιδι ) frames για να διαπιστωσει την υπεροχη των crt; Και αληθεια τωρα, απο ποτε ειναι αυτη η εφημεριδα;

Και στα 60 ειναι smooth και στα 100 και στα 150ΗΖ ειναι αφρος η κινηση στην 3423. Σε crt εχω να παιξω απο οταν ημουν παιδι (και αυτο ειναι λιγο μακρια πλεον🤣)  δεν θυμαμαι την αισθηση, αλλα διαβαζω πολλα πραγματα που με κανουν να απορω στις τελευταιες σελιδες.

Ειμαι απο τους πρωτους που εξυμνουν το vfm των προσφατων mini led και οχι μονο αλλά οκ, ειπαμε, ακριβες οι oled, με κινδυνο για εκδηλωση burn-in, αλλα τεινει να μετατραπει σε σταυροφορια εναντιον τους το νημα.

Επεξ/σία από kostiger
  • Like 2
Δημοσ.
14 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Αντικειμενικά για να σε ωφελήσει το τέλειο response time(rt) θες πάρα πολλά καρέ ή strobing/BFI. Αυτό λέω. Στα 60-100fps θα αναγκαστείς να βάλεις κάποιο blur από το game για να μην έχεις αντιληπτά στο μάτι μικροσπασίματα(motion smoothness) ακυρώνοντας έτσι το σπουδαιότερο όφελος του rt.

Το μπερδεύεις το θέμα χωρίς λόγο. Το pixel rt σε ωφελεί και στα 120 και στα 240 Hz, γιατί δεν έχεις ίχνος ghosting/inverse ghosting/smearing κ λοιπά artifacts που έχουν τα VA/IPS. Στο δείχνει και το video που έβαλες, η OLED στα 240 δεν έχει ίχνος ghosting, ενώ το 360 ips έχει.

Οπότε δεν "χάνεται" το όφελος, απλά δεν έχεις το μέγιστο λόγω frame retention -> Αυτό όμως είναι θέμα ρυθμού ανανέωσης, όσο ανεβαίνεις, τόσο μειώνεται κ αυτό και πλησιάζεις full motion clarity. Ήδη έχουμε 480 Ηz OLED, οπότε κάποια στιγμή στο μέλλον θα έρθει και αυτό σε πιο mainstream monitors/TVs.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχουμε πει, ότι κάποια προϊόντα τεχνολογίας αν δεν τα χρησιμοποιήσεις ο ίδιος με τα δικά σου αισθητήρια όργανα δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα. Εγώ μετά από χρόνια CRT EIZO (με κουμπακι degauss για τους αρχαίους) ->TΝ (του 100ρικου, 60Hz) -> ΤΝ (benq 120hz) -> Dell (154Hz με OC), πήγα στον εξωγήινο και πραγματικά έμεινα μλκς με τα χρώματα και το responsiveness. Σε σημείο που οτιδήποτε άλλο είναι πολύ αργό πλέον. Προφανώς για να εκμεταλλευτείς τέτοιο μόνιτορ στο maximum (4Κ & 240 hz) θες και το near-maximum και σε κάρτα. Αλλά υπάρχουν και τα 1440p versions. Ε τώρα αν κάποιος το πάει ανάποδα, οθόνη πρώτα και μετά HW upgrade, δεν του φταίει το OLED και το κάθε OLED.

Επεξ/σία από Grisos
  • Like 2
Δημοσ.

Σαν γνήσιο στραβόξυλο έπεσε και από εμένα η παραγγελία για την 27αρα alienware ( η 32αρα θα ήταν overkill τελικά αν και σαν eyecandy θα ήταν 😗👌) πριν παραγγείλω τα υπόλοιπα κομμάτια για την αναβάθμιση του pc . Θα επανέλθω για να ζητήσω τα φώτα σας μόλις παραλάβω .

image.jpeg.610cfdf628f14814d2e52d215c69f1e4.jpeg

• Haha 6
Δημοσ.
56 λεπτά πριν, grouspen είπε

Σαν γνήσιο στραβόξυλο έπεσε και από εμένα η παραγγελία για την 27αρα alienware ( η 32αρα θα ήταν overkill τελικά αν και σαν eyecandy θα ήταν 😗👌) πριν παραγγείλω τα υπόλοιπα κομμάτια για την αναβάθμιση του pc . Θα επανέλθω για να ζητήσω τα φώτα σας μόλις παραλάβω .

Βασικά από όπου και να το πιάσεις bottleneck θα έχεις με τα "πνιγμένα".

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, ICE-T είπε

Για το counter strike μια χαρά γιατί μόνο σε αυτό θα δεις τόσα fps😂

Αυτα ειναι για τα νειατα, εγω μια χαρα βολευομαι με την 175αρα γρια μου. :)

• Like 2
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, kostiger είπε

Αυτα ειναι για τα νειατα, εγω μια χαρα βολευομαι με την 175αρα γρια μου. :)

μέχρι 240hz μια χαρά είναι, ούτε η 5090 δεν πρόκειται να τα πιάνει στα περισσότερα παιχνίδια σε 4Κ .

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, ICE-T είπε

μέχρι 240hz μια χαρά είναι, ούτε η 5090 δεν πρόκειται να τα πιάνει στα περισσότερα παιχνίδια σε 4Κ .

Αυτη θα προοριζεται για esports. H αναλυση της ειναι 1440, οποτε με Low settings θα ειναι επιτευξιμα τα 500 frames με δυνατες καρτες.

Για τους υπολοιπους ναι τα 240 ειναι υπερ το δεον κομπλε.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όταν έκανα μετάβαση σε LCD έκανα συγκρίσεις με την CRT και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν αξίζει η κούραση στα μάτια για τη βελτίωση στο motion clarity και το καλύτερο μαύρο που μόνο σε εντελώς σκοτεινό δωμάτιο έπαιρνες (οι CRT αντανακλούν ~10% του ambient φωτισμού). Πράγματι το Doom 3 δεν δείχνει καλά σε LCD, είναι καλύτερο από CRT σε φωτισμένο δωμάτιο όμως.

Οι CRT παράγουν στιγμιαία έντονο φως από το φώσφορο για κάθε Pixel ξεχωριστά, αλλά το αντιλαμβανόμαστε ~180nits επειδή κάνουν Saturate το οπτικό νεύρο μέχρι το επόμενο refresh. Υπάρχει λόγος που φύγαμε από τις CRT και δε βλέπω κανένα να αναφέρει το Light Distorion που είχαν.

Το Low Persistance που αναφέρεται ο Pirmen επιτυγχάνεται και με BFI (Black Frame Insertion) εκτός από το Light Strobing, για όποιον το θέλει υπάρχουν και εφαρμογές στο BlurBusters. Από την 120hz light-strobing ικανή οθόνη μου πάντως αποφάσισα ξανά ότι προτιμώ τη VRR "θολούρα" από τον σταδιακό πονοκέφαλο. Οι 540hz strobing οθόνες θα είναι πιο ξεκούραστες, αλλά τα 120hz δεν είναι πάντως.

Επεξ/σία από aki
  • Like 2
Δημοσ.
10 ώρες πριν, Zaknafein είπε

Το μπερδεύεις το θέμα χωρίς λόγο. Το pixel rt σε ωφελεί και στα 120 και στα 240 Hz, γιατί δεν έχεις ίχνος ghosting/inverse ghosting/smearing κ λοιπά artifacts που έχουν τα VA/IPS. Στο δείχνει και το video που έβαλες, η OLED στα 240 δεν έχει ίχνος ghosting, ενώ το 360 ips έχει.

Οπότε δεν "χάνεται" το όφελος, απλά δεν έχεις το μέγιστο λόγω frame retention -> Αυτό όμως είναι θέμα ρυθμού ανανέωσης, όσο ανεβαίνεις, τόσο μειώνεται κ αυτό και πλησιάζεις full motion clarity. Ήδη έχουμε 480 Ηz OLED, οπότε κάποια στιγμή στο μέλλον θα έρθει και αυτό σε πιο mainstream monitors/TVs.

Ξεκινώντας από παλιότερο ισχυρισμό του Grisos ότι το OLED είναι μονόδρομος για competitive και single player shooter.

Με ποια σημερινή κάρτα μπορώ να έχω 240fps+ σε Stalker 2, Alan Wake κλπ.; Ώστε να μην έχω ανάγκη το strobing; Βλέποντας και το μεγαλύτερο χάλι του 240Hz OLED απέναντι στο 360Hz IPS. Απάντηση: Με καμία.

Πάμε λοιπόν σε ρεαλιστικό σενάριο. Βαρύ single player shooter στα 120fps με 2500€  GPU.

IPS/VA 120HZ -> Γροθιά στο στομάχι(blur από frame retention) και παράλληλα κάποιος σου να σου πιάνει το χέρι(ghosting).

OLED 120ΗΖ -> Γροθιά στο στομάχι

IPS/VA/TN με strobing/BFI -> Κάποιος να σου πιάνει το χέρι.

Όποιος ενοχλείται από το ghosting και όχι από το απείρως χειρότερο motion blur λόγω retention, που τα επισκιάζει όλα, πάει τρισευτυχισμένος σε OLED.

Άλλο θέμα τώρα. Motion smoothness. Πόσο καλή ροή κίνησης έχεις. Κάνε ένα πείραμα. Παίξε επίτηδες στα 60Hz με το OLED σου. Χωρίς και με motion blur από το game. Τι παρατηρείς; Πότε νιώθεις ότι έχεις περισσότερα καρέ, άσχετα με την ευκρίνεια. Αν είσαι ειλικρινής θα πεις με motion blur. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά. Το χρησιμοποιούν και στις ταινίες για να κάνουν ομαλά τα 24fps*. Αυτό ακριβώς κάνει έμμεσα και ένα VA/IPS με το ghosting. Χειροτερη εικόνα από το OLED αλλά πιο smooth κίνηση στο μάτι. Για να τα έχεις και τα δύο(clarity ΚΑΙ smoothness) θες strobing(OLED γιοκ) ή πάρα πολλά καρέ(ούτε με 4090 στα θεόβαρα shooters).

*https://en.wikipedia.org/wiki/Motion_blur

This is why a video game with a frame rate of 25-30 frames per second will seem staggered, while natural motion filmed at the same frame rate appears rather more continuous

Η CRT είναι μάλιστα το απόλυτο και στα δύο. Ούτε OLED με strobing την πλησιάζει. Γιατί ποτέ δεν υπάρχει πλήρες image στην οθόνη. Μόνο γραμμές που γίνονται τόσο γρήγορα rendered ώστε να να νομίζεις ότι βλέπεις πλήρη εικόνα. Έτσι συμβαδίζει καλύτερα με την ανθρώπινη όραση παράγοντας τέλειο αποτέλεσμα.

Όποιος θέλει ας διαβάσει ενημερωτικό υλικό από την κοινότητα των blurbusters. Το πιο καταρτισμένο προσωπικό και οι πιο απαιτητικοί gamers που υπάρχουν. Δεν είναι απόψεις μου όλα αυτά.

Έτσι απαντάω σε όλους και λήγει οριστικά το θέμα για μένα.

4 ώρες πριν, aki είπε

Το Low Persistance που αναφέρεται ο Pirmen επιτυγχάνεται και με BFI (Black Frame Insertion) εκτός από το Light Strobing, για όποιον το θέλει υπάρχουν και εφαρμογές στο BlurBusters. 

Σε OLED με BFI θα έχεις φωτεινότητα κεριού στο τέλος. :P

• Thanks 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, grouspen είπε

Κίτρινη κάρτα στην Dell για την έλλειψη HDMI v2.1 σε 800€ οθόνη..

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, pirmen56 είπε

Όποιος θέλει ας διαβάσει ενημερωτικό υλικό από την κοινότητα των blurbusters. Το πιο καταρτισμένο προσωπικό και οι πιο απαιτητικοί gamers που υπάρχουν. Δεν είναι απόψεις μου όλα αυτά.

Βασικά μόνο εσύ ισχυρίζεσαι ότι στα ίδια Hz τα LCD χωρίς strobing είναι καλύτερα από OLED κ βγάζεις το κουσούρι τους (ghosting/smearing) πλεονέκτημα.

Ο chief blur buster λέει αυτό που λέω κι εγώ και οι περισσότεροι δλδ:

blurbusters_oled.jpg.62a6a2028a7cf2f656540df6330967e9.jpgΣτα ίδια Hz, μια OLED είναι καλύτερη από μια LCD που δεν έχει strobing και πρέπει να πας στο διπλάσιο rate για να έχεις καλύτερο motion clarity από μια OLED.

Και το link: https://forums.blurbusters.com/viewtopic.php?p=73228#p73228

Επεξ/σία από Zaknafein
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, pirmen56 είπε

Ξεκινώντας από παλιότερο ισχυρισμό του Grisos ότι το OLED είναι μονόδρομος για competitive και single player shooter.

Με ποια σημερινή κάρτα μπορώ να έχω 240fps+ σε Stalker 2, Alan Wake κλπ.; Ώστε να μην έχω ανάγκη το strobing; Βλέποντας και το μεγαλύτερο χάλι του 240Hz OLED απέναντι στο 360Hz IPS. Απάντηση: Με καμία.

Πάμε λοιπόν σε ρεαλιστικό σενάριο. Βαρύ single player shooter στα 120fps με 2500€  GPU.

IPS/VA 120HZ -> Γροθιά στο στομάχι(blur από frame retention) και παράλληλα κάποιος σου να σου πιάνει το χέρι(ghosting).

OLED 120ΗΖ -> Γροθιά στο στομάχι

IPS/VA/TN με strobing/BFI -> Κάποιος να σου πιάνει το χέρι.

Όποιος ενοχλείται από το ghosting και όχι από το απείρως χειρότερο motion blur λόγω retention, που τα επισκιάζει όλα, πάει τρισευτυχισμένος σε OLED.

Άλλο θέμα τώρα. Motion smoothness. Πόσο καλή ροή κίνησης έχεις. Κάνε ένα πείραμα. Παίξε επίτηδες στα 60Hz με το OLED σου. Χωρίς και με motion blur από το game. Τι παρατηρείς; Πότε νιώθεις ότι έχεις περισσότερα καρέ, άσχετα με την ευκρίνεια. Αν είσαι ειλικρινής θα πεις με motion blur. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά. Το χρησιμοποιούν και στις ταινίες για να κάνουν ομαλά τα 24fps*. Αυτό ακριβώς κάνει έμμεσα και ένα VA/IPS με το ghosting. Χειροτερη εικόνα από το OLED αλλά πιο smooth κίνηση στο μάτι. Για να τα έχεις και τα δύο(clarity ΚΑΙ smoothness) θες strobing(OLED γιοκ) ή πάρα πολλά καρέ(ούτε με 4090 στα θεόβαρα shooters).

*https://en.wikipedia.org/wiki/Motion_blur

This is why a video game with a frame rate of 25-30 frames per second will seem staggered, while natural motion filmed at the same frame rate appears rather more continuous

Η CRT είναι μάλιστα το απόλυτο και στα δύο. Ούτε OLED με strobing την πλησιάζει. Γιατί ποτέ δεν υπάρχει πλήρες image στην οθόνη. Μόνο γραμμές που γίνονται τόσο γρήγορα rendered ώστε να να νομίζεις ότι βλέπεις πλήρη εικόνα. Έτσι συμβαδίζει καλύτερα με την ανθρώπινη όραση παράγοντας τέλειο αποτέλεσμα.

Έτσι απαντάω σε όλους και λήγει οριστικά το θέμα για μένα.

Σε OLED με BFI θα έχεις φωτεινότητα κεριού στο τέλος. :P

Το κακο με εσενα ειναι οτι μιλας για πραγματα με σιγουρια χωρις να τα εχεις δει 

32 λεπτά πριν, music_lover είπε

Κίτρινη κάρτα στην Dell για την έλλειψη HDMI v2.1 σε 800€ οθόνη..

Αν προοριζεται για pc ψιλο αχρειαστο ειναι αλλα και εγω θα ηθελα να το εχω μονο και μονο για το dldsr 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...