Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 3,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 25/10/2024 στις 10:22 ΜΜ, Grisos είπε

Λόγω τριημέρου έχω έρθει εκτός Αθηνών που έχω το παλιό rig με το DELL IPS 1440p@144Hz. Βάζω να παίξω και μέχρι να βάλω fps counter νόμιζα ότι το PC είχε πρόβλημα. Πέρα από τα Hz όλα μα όλα είναι πιο αργά ακόμα και με fps κλειδωμένα στα Hz πoυ θεωρητικά πετυχαίνεις το μικρότερο latency. Γενικά η φάση είναι σαν να παίζεις shooter μετά απο ξενυχτι με ποτά. 

Όσοι παίζετε shooter, competitive και μη, το OLED είναι μονόδρομος. Πόσο μάλλον τα 1440p με τα παραπάνω Hz.

OLED και LCD μαστίζονται από διατήρηση εικόνας. Κρατάνε καρέ μονίμως στην οθόνη μέχρι το επόμενο. Σε αντίθεση με τις CRT που είχαν strobing.

Το πόσο καταστροφικό είναι αυτό το κατάλαβα πρόσφατα με το fast IPS που πήρα. Ενώ στο παλιότερο υπήρχε αρκετό blur(υψηλό response time) και τα 60Hz έμοιαζαν ομαλά, τώρα μοιάζουν πριονοκορδέλα. Ακόμα και σε >120fps αν βάλω ελάχιστο blur από το game ομαλοποιώ περισσότερο την κίνηση.

Έτσι εξηγείται το ξαφνικό κόλλημα όλων με τα παλαβά refresh rates, ενώ σε CRT έβλεπες 100Hz-120Hz και ήταν σφαίρα. Τα 60Hz τέλεια για single player. Χώρια το τι κάρτες θες για να τρέξεις 240+ fps(και μόνο σε ελαφριά competitive shooters).

Κατά συνέπεια το πλεονέκτημα των OLED σε response time μόνο κακό μπορεί να κάνει σε αυτή την περίπτωση. Φυσικά υπάρχει και το black frame insertion αλλά εκεί θα κόψεις ακόμη περισσότερο την ήδη χαμηλή φωτεινότητα.

Αυτό που όντως χρειάζεσαι είναι το χαμηλό input lag. Σε ολικό lag βλέπουμε ότι οι διαφορές ενός fast IPS/VA και του μέσου προτεινόμενου OLED δεν είναι τεράστιες και όχι πάντα υπέρ του OLED. Ενώ οι ανθρώπινοι χρόνοι αντίδρασης είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από την ομαλότητα κίνησης. Εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις. Π.χ. Από το TFT central:

https://tftcentral.co.uk/reviews/aoc-q27g3xmn

https://tftcentral.co.uk/wp-content/uploads/2023/12/lag_4.png

Επεξ/σία από pirmen56
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό πόνεσε...

Η καλύτερη PC related αγορά που έχω κάνει ever.

Επεξ/σία από Grisos
  • Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Grisos είπε

Αυτό πόνεσε...

Η καλύτερη PC related αγορά που έχω κάνει ever.

Η κυρτοτητα ειναι εμφανης ? . Ειναι το μονο που με χαλαει . Επισης μια σκεψη για το coating θελω παιζεις στα σκοταδια με φως κανονικο μωβιζει ?

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, blasterdark86 είπε

Η κυρτοτητα ειναι εμφανης ? . Ειναι το μονο που με χαλαει . Επισης μια σκεψη για το coating θελω παιζεις στα σκοταδια με φως κανονικο μωβιζει ?

Όπως έχω γράψει ξανά, όχι μόνο δεν είναι εμφανής αλλά, εμένα τουλάχιστον, με βοηθάει με τις αντανακλάσεις. Καλά το ανεμιστηράκι λαπτοπ που έχει απλα ξεχνάς ότι υπάρχει (για να σε γλυτώσω ερώτηση καπάκι). Στην τιμή αυτή δεν το σκέφτεσαι καν. Αρκεί να έχεις την κάρτα και το tower airflow. Θα τα χρειαστείς.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Grisos είπε

Όπως έχω γράψει ξανά, όχι μόνο δεν είναι εμφανής αλλά, εμένα τουλάχιστον, με βοηθάει με τις αντανακλάσεις. Καλά το ανεμιστηράκι λαπτοπ που έχει απλα ξεχνάς ότι υπάρχει (για να σε γλυτώσω ερώτηση καπάκι). Στην τιμή αυτή δεν το σκέφτεσαι καν. Αρκεί να έχεις την κάρτα και το tower airflow. Θα τα χρειαστείς.

καρτα προς το παρων δεν εχω αλλα θα την εχω ειμαι ομως mixed εχω και ps5 και στο μελλον εννοείται θα αναβαθμιστω σε pc και κονσολα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, blasterdark86 είπε

καρτα προς το παρων δεν εχω αλλα θα την εχω ειμαι ομως mixed εχω και ps5 και στο μελλον εννοείται θα αναβαθμιστω σε pc και κονσολα

Οπότε τσέκαρε με γνώμονα την κοσνόλα γτ εκεί δεν έχω άποψη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Kαλή τιμή για μια πολύ καλή οθόνη αλλά θέλει και την ανάλογη κάρτα γραφικών επιπέδου 4070 ti super, ιδανικά μια 4080 και φυσικά 4090. Σε προσφορά και η https://www.exclusivestores.gr/products/detail/209-80-DEMSAW2725DF/dell-monitor-alienware-aw2725df-27-qhd-360hz-qd-oled-hdmi-dp-usb-c-height-adjustable-amd-freesync-3yearsw/ για όσους θέλουν κάτι σε πιο εύκολα οδηγήσιμο στα 1440p με κάρτες επιπέδου 4070 super και κάτω. Υπόψιν η 27άρα δεν έχει θύρα hdmi v2.1 αλλά την v2.0. Εγώ προτείνω πάντως να περιμένουμε όλες τις προσφορές και μετά βλέπουμε.

Επεξ/σία από music_lover
  • Haha 1
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, music_lover είπε

Kαλή τιμή για μια πολύ καλή οθόνη αλλά θέλει και την ανάλογη κάρτα γραφικών επιπέδου 4070 ti super, ιδανικά μια 4080 και φυσικά 4090. Σε προσφορά και η https://www.exclusivestores.gr/products/detail/209-80-DEMSAW2725DF/dell-monitor-alienware-aw2725df-27-qhd-360hz-qd-oled-hdmi-dp-usb-c-height-adjustable-amd-freesync-3yearsw/ για όσους θέλουν κάτι σε πιο εύκολα οδηγήσιμο στα 1440p με κάρτες επιπέδου 4070 super και κάτω. Υπόψιν η 27άρα δεν έχει θύρα hdmi v2.1 αλλά την v2.0. Εγώ προτείνω πάντως να περιμένουμε όλες τις προσφορές και μετά βλέπουμε.

Μια προσφορα στην g80sd περιμενω πως και πως ιδιο πανελ με την alienware απλα με matte coating και flat . Αν πεσει και αυτη στα 999 θα παω εκει εναλλακτικα με βλεπω να την χτυπαω αμεσα την dell εχει τα παντα

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 05/11/2024 at 19:17, pirmen56 said:

Τα παραδείγματά σου είναι από dimming zones όσο ένα mouse pad. Όσο αυξάνεται ο αριθμός τους τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχεις. Υπό αυτή την έννοια μια χαρά "μαγική" τεχνολογία είναι.

Το τεράστιο κόστος προέρχεται κυρίως από τα ηλεκτρονικά για τον έλεγχο των dimming zones. Τεχνικά, οι ζώνες αυτές καθεαυτές φτάνουν άνετα 6ψήφια νούμερα.

Δες βελτίωση σε σκοτεινές σκηνές σε 1 μόλις χρόνο. Πλησιάζει αρκετά το reference Sony. Απορώ πώς σου διέφυγε και πόσταρες την ψυχρή και αντικειμενική σου γνώμη μαζί με την προηγούμενη αρχαιολογία(TCL C83).

Είδες όλο το βίντεο ή δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τα γραφήματα και αυτά που αναφέρει;

Σε SDR που είναι και το περισσότερο υλικό τα πράγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την TCL C93 που σε κάποια σημεία είναι χειρότερη από την C83 όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και στο 3 λεπτό.

Σε σκοτεινές σκηνές οι qned/mini led δεν έχουν λύσει τα πρόβλημα τους πχ στην σκηνή με τα αστέρια χάνουν όλη την πληροφορία (mini led) ή το blooming πάει σύννεφο. (Qned)

Το να χαρακτηρίζουμε αρχαιότητα μια τηλεόραση προηγούμενης χρονιάς C83 από την C93 δεν βοηθάει πουθενά.

Αντιθέτως η ιστορία, από την εποχή των kuro/Panasonic plasma μας έχει δείξει ότι το νεότερο δεν σημαίνει και καλύτερο, τους πήρε αρκετά χρόνια μετά την κατάργηση των συγκεκριμένων μοντέλων, ώστε να φτάσουμε στα ίδια επίπεδα εικόνας με τις αρχαιότητες όπως θα έγραφες, αλλά με μικρότερη κατανάλωση.

Artifact σε σκηνές με γρήγορη κίνηση, προβλήματα gamma, over brighten  σε πολλές σκηνές hdr, προβλήματα στο πάνω μέρος της εικόνας, uniformity issues

Όπως παρατηρείς έχουν γίνει βήματα προόδου αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν ακόμα την γενική ποιότητα εικόνας των OLED/QD-OLED.

Πρόσφατα έγινε και το shootout που φυσικά δεν είχε mini led γιατί όπως αναφέρει και στο βίντεο δεν υπάρχει ακόμα λόγος για κόντρα με τις ναυαρχίδες OLED/qd-oled.

Ξανά θυμίζω ότι δεν υπάρχει η απόλυτα "καλύτερη" τεχνολογία πάνελ και ούτε μαγικές τεχνολογίες, πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι άλλο χάνεις.

Επεξ/σία από prefuse
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, prefuse είπε

Είδες όλο το βίντεο ή δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τα γραφήματα και αυτά που αναφέρει;

Σε SDR που είναι και το περισσότερο υλικό τα πράγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την TCL C93 που σε κάποια σημεία είναι χειρότερη από την C83 όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και στο 3 λεπτό.

Σε σκοτεινές σκηνές οι qned/mini led δεν έχουν λύσει τα πρόβλημα τους πχ στην σκηνή με τα αστέρια χάνουν όλη την πληροφορία (mini led) ή το blooming πάει σύννεφο. (Qned)

Το να χαρακτηρίζουμε αρχαιότητα μια τηλεόραση προηγούμενης χρονιάς C83 από την C93 δεν βοηθάει πουθενά.

Αντιθέτως η ιστορία, από την εποχή των kuro/Panasonic plasma μας έχει δείξει ότι το νεότερο δεν σημαίνει και καλύτερο, τους πήρε αρκετά χρόνια μετά την κατάργηση των συγκεκριμένων μοντέλων, ώστε να φτάσουμε στα ίδια επίπεδα εικόνας με τις αρχαιότητες όπως θα έγραφες, αλλά με μικρότερη κατανάλωση.

Artifact σε σκηνές με γρήγορη κίνηση, προβλήματα gamma, over brighten  σε πολλές σκηνές hdr, προβλήματα στο πάνω μέρος της εικόνας, uniformity issues

Όπως παρατηρείς έχουν γίνει βήματα προόδου αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν ακόμα την γενική ποιότητα εικόνας των OLED/QD-OLED.

Πρόσφατα έγινε και το shootout που φυσικά δεν είχε mini led γιατί όπως αναφέρει και στο βίντεο δεν υπάρχει ακόμα λόγος για κόντρα με τις ναυαρχίδες OLED/qd-oled.

Ξανά θυμίζω ότι δεν υπάρχει η απόλυτα "καλύτερη" τεχνολογία πάνελ και ούτε μαγικές τεχνολογίες, πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι άλλο χάνεις.

H TCL C83 είναι όντως αρχαιολογία σε όρους miniLED τεχνολογίας(ταχύτερη πρόοδος και από GPU σε λιγότερο από 5 έτη) με μόλις 288 zones. Κανένας αλγόριθμος δεν μπορεί να δουλέψει καλά με τέτοια νούμερα.

Το νεότερο μοντέλο του βίντεο(C93) έχει εμφανώς λιγότερο blooming supression(καλύτερο detail) παράλληλα με πολύ πιο περιορισμένο blooming. Λόγω των 1920 ζωνών, που όπως προείπα δεν είναι το τέλειο. Ειδικά σε >40". Από τότε τα πράγματα έχουν προχωρήσει και άλλο. Σε αντίθεση με OLED/QLED που εξελίσσονται πολύ βραδύτερα. Όχι μόνο σε θέμα εικόνας αλλά και κόστους παραγωγής.

Η Sony σε high end σειρές δεν θα στρεφόταν σε miniLED αν δεν είχε πρωτότυπα που να τις πλησιάζουν αρκετά(OLED) σε ποιότητα.

Τέλος, δεν έχει νόημα να επικαλούμαστε ένα artifact συγκεκριμένου μοντέλου ως γενικό ελάττωμα της τεχνολογίας.

Επεξ/σία από pirmen56

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...