Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Masma

Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Τροποποίησες την απάντησή σου. Το like ήταν για την πρώτη παράγραφο.

Για γενική χρήση αναγκαστικά στο G8 neo. Καθόλου burn in. Ανώτερη φωτεινότητα. Συγκρίσιμο αντιληπτο κοντράστ σε games. Επαρκές response.

Αν σκεφτείς όμως τα λεφτά του, το γεγονός ότι είναι μοντέλο του 2022 με περιορισμένα zones(για το μέγεθος) και σε ίντσες που δεν με εξυπηρετούν τότε καλύτερα το άραγμα σε σύγχρονο xiaomi, koorui ή KTC για λίγο και μετάβαση στις κατάλληλες zones. Αν έχει λογική κάτοχος OLED των ~650€ με 250nits να αράξει και να μεταβεί αργότερα σε "X"-OLED με 1000nits π.χ., τότε έχει λογική και αυτό που λέω.

Αυτο με την φωτεινοτητα δεν μπορω να το καταλαβω πραγματικα ,εγω στο 30% την εχω για σερφαρισμα παραπανω με ενοχλει. Τι να τα κανω τα 1000nits ? να καψω τα ματια μου? 

• Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, akoinonitos είπε

Αυτο με την φωτεινοτητα δεν μπορω να το καταλαβω πραγματικα ,εγω στο 30% την εχω για σερφαρισμα παραπανω με ενοχλει. Τι να τα κανω τα 1000nits ? να καψω τα ματια μου? 

Μόνο για games. Για σερφάρισμα μέχρι 120nits πάω το μέγιστο. Δηλαδή, στο 15-20% για το τρέχον LED monitor. Μικρός μελετούσα χωρίς λάμπα.

Ούτε καις τα μάτια σου. Μέχρι και πάνω από 10.000 nits βλέπεις σε μια ηλιόλουστη μέρα. Απλά υπάρχει ένα διάστημα προσαρμογής εντός του οποίου νιώθεις κάποια δυσφορία αν έχεις ξεκινήσει από χαμηλότερα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Μόνο για games. Για σερφάρισμα μέχρι 120nits πάω το μέγιστο. Δηλαδή, στο 15-20% για το τρέχον LED monitor. Μικρός μελετούσα χωρίς λάμπα.

Ούτε καις τα μάτια σου. Μέχρι και πάνω από 10.000 nits βλέπεις σε μια ηλιόλουστη μέρα. Απλά υπάρχει ένα διάστημα προσαρμογής εντός του οποίου νιώθεις κάποια δυσφορία αν έχεις ξεκινήσει από χαμηλότερα.

1000nits απο μια οθονη στα 80 εκατοστα για τα δικα μου ματια ειναι no go ,καλυτερα να ηλεκτροκολλησω χωρις μασκα :lol:

1000nits σε highlights πχ με hdr οκ αλλα 1000nits σε 100% window δεν θα την παλευα. Μιλαμε για μονιτορ ,σε μια τηλεοραση που εχεις μεγαλη αποσταση οκ 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Haha 3

9 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

1000nits απο μια οθονη στα 80 εκατοστα για τα δικα μου ματια ειναι no go ,καλυτερα να ηλεκτροκολλησω χωρις μασκα :lol:

1000nits σε highlights πχ με hdr οκ αλλα 1000nits σε 100% window δεν θα την παλευα. Μιλαμε για μονιτορ ,σε μια τηλεοραση που εχεις μεγαλη αποσταση οκ 

1) Επειδή έχεις ταυτίσει τη φωτεινότητα με σκέτο λευκό φως:

2) Σύγκριση Neo G8 με OLED panel και σχολιασμός. "Night and Day" δεν το λεει ούτε αυτός που κάνει τις συγκρίσεις και τα είχε στο χώρο. Άλλοι επιμένουν:

υ.γ.: Που πήγε το spoiler button;

• Like 1

2 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

1) Επειδή έχεις ταυτίσει τη φωτεινότητα με σκέτο λευκό φως:

2) Σύγκριση Neo G8 με OLED panel και σχολιασμός. "Night and Day" δεν το λεει ούτε αυτός που κάνει τις συγκρίσεις και τα είχε στο χώρο. Άλλοι επιμένουν:

υ.γ.: Που πήγε το spoiler button;

1) Εφοσον δεν μπορω να κατσω με 100% φωτεινοτητα που ειναι 250 περιπου nits ,θα μπορω να κατσω με 1000nits sustained ρε συ? 

2) δες και αυτο

https://m.youtube.com/watch?v=wBBOdb_U7eQ

5 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

1) Εφοσον δεν μπορω να κατσω με 100% φωτεινοτητα που ειναι 250 περιπου nits ,θα μπορω να κατσω με 1000nits sustained ρε συ? 

2) δες και αυτο

https://m.youtube.com/watch?v=wBBOdb_U7eQ

Έχει πιο πεταχτά χρώματα το G8. Υστερεί εδώ και εκεί σε αντιληπτό contrast/bloom. Ίσως πάσχει αρκετά και σε χρωματική ακρίβεια αλλά αυτό το θέμα δεν υπάρχει πια με pre-calibrated monitors(βλέπε AOC VA miniLED στα 430€).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από ότι καταλαβαίνω από τις τελευταίες 10 σελίδες που γράψατε στα γρήγορα υπάρχουν διχογνωμίες όπως είναι και το φυσιολογικό σχετικά με διαφορετικές τεχνολογίες.

Εγώ δεν είχα ποτέ oled στην κατοχή μου ούτε τηλεόραση ούτε οθόνη υπολογιστή. Στον κουμπάρο μου που έτυχε καμία δεκαριά μέρες να μείνω έβλεπα το βραδάκι σε 65αρα Samsung oled δεν θυμάμαι μοντέλο αλλά δύο χρόνων αγορά ( μοντέλο 2022). Εκείνη η εμπειρία μου είχε την έντονη εντύπωση ότι παρότι με ελάχιστο φως στο δωμάτιο ήθελα παραπάνω φωτεινότητα. Δεν μου έφτανε στις σκοτεινές σκηνές του έβλεπα. Οπότε από αυτή την άποψη δεν μπορώ να συνεισφέρω στη συζήτηση.

Αυτό που μπορώ να κάνω είναι μιας και από ότι καταλαβαίνω από την ενημέρωση της παραγγελίας μου από το eshop στα κοντά έρχεται η xiaomi fald, να μου πείτε ότι θέλετε να δοκιμάσω να σας δώσω το υποκειμενικό μου feedback. Υποκειμενικό να πω εδώ όχι γιατί θέλω ντε και καλά να δικαιολογήσω την αγορά μου (την σκέφτηκα σαν ενδιάμεση λύση με τη λογική του pirmen), αλλά γιατί ο καθένας μας έχει και άλλα μάτια και άλλη αντιληπτική ικανότητα στην εικόνα. Όταν έρθει θα ενημερώσω και αρχίζουμε ότι δοκιμές θέλετε.

10 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Έχει πιο πεταχτά χρώματα το G8. Υστερεί εδώ και εκεί σε αντιληπτό contrast/bloom. Ίσως πάσχει αρκετά και σε χρωματική ακρίβεια αλλά αυτό το θέμα δεν υπάρχει πια με pre-calibrated monitors(βλέπε AOC VA miniLED στα 430€).

Από την άλλη το va έχει ghosting λογικά  στα γρήγορα παιχνίδια ε; Κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις σε όλες τις τεχνολογίες. Μέχρι να βγουν mini leds με 5000+ ζώνες.

Μια τελευταία σκέψη μου είναι ότι προσωπικά δεν έχω θέμα με το άγχος του να μην «καεί» το oled. Έχω θέμα με την τιμή ενός oled σε σχέση με τον υπαρκτό κίνδυνο να «καεί». Αν είχαν 400 οι 27αρες ας καιγόταν και στα 3-4 χρόνια. Θα έπαιρνα. Αλλά να δώσω 650+ και να κάνει κανένα παλαβό burn in και έτσι ψυχάκιας όπως είμαι να πέφτει το μάτι μου επάνω του συνέχεια όταν την ανοίγω όχι ευχαριστώ. Το συνδρομό μου προσπαθώ να το έχω κοιμισμένο. 😂

Επεξ/σία από dimoskoutr
  • Like 4

7 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε

Από ότι καταλαβαίνω από τις τελευταίες 10 σελίδες που γράψατε στα γρήγορα υπάρχουν διχογνωμίες όπως είναι και το φυσιολογικό σχετικά με διαφορετικές τεχνολογίες.

Εγώ δεν είχα ποτέ oled στην κατοχή μου ούτε τηλεόραση ούτε οθόνη υπολογιστή. Στον κουμπάρο μου που έτυχε καμία δεκαριά μέρες να μείνω έβλεπα το βραδάκι σε 65αρα Samsung oled δεν θυμάμαι μοντέλο αλλά δύο χρόνων αγορά ( μοντέλο 2022). Εκείνη η εμπειρία μου είχε την έντονη εντύπωση ότι παρότι με ελάχιστο φως στο δωμάτιο ήθελα παραπάνω φωτεινότητα. Δεν μου έφτανε στις σκοτεινές σκηνές του έβλεπα. Οπότε από αυτή την άποψη δεν μπορώ να συνεισφέρω στη συζήτηση.

Αυτό που μπορώ να κάνω είναι μιας και από ότι καταλαβαίνω από την ενημέρωση της παραγγελίας μου από το eshop στα κοντά έρχεται η xiaomi fald, να μου πείτε ότι θέλετε να δοκιμάσω να σας δώσω το υποκειμενικό μου feedback. Υποκειμενικό να πω εδώ όχι γιατί θέλω ντε και καλά να δικαιολογήσω την αγορά μου (την σκέφτηκα σαν ενδιάμεση λύση με τη λογική του pieman), αλλά γιατί ο καθένας μας έχει και άλλα μάτια και άλλη αντιληπτική ικανότητα στην εικόνα. Όταν έρθει θα ενημερώσω και αρχίζουμε ότι δοκιμές θέλετε.

Από την άλλη το va έχει ghosting λογικά  στα γρήγορα παιχνίδια ε; Κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις σε όλες τις τεχνολογίες. Μέχρι να βγουν mini leds με 5000+ ζώνες.

Κάτι που αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις είναι για artifacts(bloom και ανοιγοκλείσιμο ζωνών) σε desktop χρήση με FALD on αλλά με χαμηλό φωτισμό 120-200 nits, σε φωτεινό και σκοτεινό δωμάτιο. Δηλαδή, όχι πάνω από το 17 του brightness%(με βάση τα reviews).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Κάτι που αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις είναι για artifacts(bloom και ανοιγοκλείσιμο ζωνών) σε desktop χρήση με FALD on αλλά με χαμηλό φωτισμό 120-200 nits, σε φωτεινό και σκοτεινό δωμάτιο. Δηλαδή, όχι πάνω από το 17 του brightness%(με βάση τα reviews).

Ναι το blooming θα το δοκιμάσω και στην χειρότερη περίπτωση δηλαδή με μαύρο background σε desktop. Ευχαρίστως θα βγάλω και φωτό με την μηχανή προσπαθώντας να φτάσω την έκθεση της όσο το δυνατό πιο κοντά σε αυτό που βλέπω εγώ ζωντανά. Βέβαια όσο τα windows είναι τόσο άθλια στη διαχείριση του hdr θα είναι σπαστικό το άνοιξε κλείσε fald και hdr σίγουρα όσο καλό και να είναι ένα mini led monitor. Όλα με τα μειονεκτήματα τους πάντα. 

Άραγε τα Mac τι λένε με το hdr; Είναι τα ίδια χάλια με windows έχει κανείς σας εμπειρία; Έχω και το mac mini θα δω και εκεί τι κάνει σε desktop κατάσταση.

Επεξ/σία από dimoskoutr
  • Like 1

Δεν χρειάζεται HDR για αυτά που λέω. Κλασική desktop χρήση με FALD on.

Το χειρότερο σενάριο είναι γκρίζο background. Στο μαύρο background ρίχνει τη φωτεινότητα του-λευκού-κέρσορα για να αποφύγει το blooming. Αν αυτό γίνεται και σε χαμηλές φωτεινότητες σημαίνει ότι η xiaomi τα έχει κάνει μαντάρα με τον αλγόριθμο. Δυστυχώς, η άλλη βιώσιμη επιλογή(AOC VA) είναι τίγκα στο VRR flicker, λόγω VA. Τίποτα πλήρες αυτή την περίοδο.

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άρα γκρίζο background check. Χωρίς ανοιχτό hdr με ανοιχτό fald.

Edit: τώρα που το σκέφτομαι γιατί το γκρίζο είναι το χειρότερο σενάριο; Καταλαβαίνω αυτό που εξηγείς ότι κάνει αλλά σε γκρίζο φόντο δεν είναι πιο δύσκολο να καταλάβεις blooming;

Και μια απορία για όποιον γνωρίζει. Η τεχνολογία της apple στο νέο iPad που είναι ουσιαστικά stacked oled panels δεν έχει επίπτωση στην κάρτα γραφικών; Εννοώ διπλάσια pixels δεν πρέπει να οδηγήσει; Κάποιο load παραπάνω δεν έχει; Γιατί αν έχει δεν ξέρω πόσο καλό θα είναι για τις gpu όταν περάσει σε oled monitors για τα pc. Τα panels ανάμεσά τους δεν έχουν κάποιο ελάχιστο κενό ώστε να διαφεύγει φωτεινότητα και να επιρεαζει την ποιότητα της εικόνας;

Επεξ/σία από dimoskoutr

2 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Μου κίνησε την περιέργεια και το έψαξα. Γιατί 2500 ζώνες σε 13 ίντσες είναι μεγάλος αριθμός. Όντως υπάρχει κραυγαλέο bloom όπως φαίνεται σε σχετικό νήμα στο reddit:

https://www.reddit.com/r/ipad/comments/ygwx86/is_129_ipad_pro_screen_miniled_blooming_normal/

is-12-9-ipad-pro-screen-mini-led-blooming-normal-v0-we1ldovnmtw91.jpeg.1da21bde8a71d3b6f0149ac02add6a22.jpeg

Πανηγυρισμοί κλπ. για τις OLED...μέχρι να μάθεις γιατί συμβαίνει. Από τις απαντήσεις των μελών:

Άρα έχουμε μια πανάθλια ""2500"" zone υλοποίηση, προ 3ετίας, που στην πράξη ισοδυναμεί με κάτω από 300 zones. Παρακάτω η σύγκριση της επιφάνειας του bloom με τις διαστάσεις αυτών των 2500 ζωνών.

spacer.png

Σήμερα υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα για πάνω από 100.000 dimming zones σε 27". Απλά πρέπει να προχωρήσει το software και τα ηλεκτρονικά για την διαχειρισή τους στα refresh rate του PC. Με 10.000 zones(2-3 χρόνια μαξ το κόβω) σε 27" κάθε τετράγωνο είναι 0,2 cm^2. Κάποια μικρά γραμματάκια θα έχουν πρόβλημα. Ε στα αρχ... σου. Δεν τα θες όλα αυτά για τις σελίδες στο insomnia. Για games και ταινίες τα θες. Κατανοώ πάντως το άγχος όσων επένδυσαν πρόσφατα 1300ρια σε OLED και των μεγάλων εταιρειών για τα αντίστοιχα RnD τους στις OLED. Όσο για τις tandem OLED να δούμε κόστος και πότε θα βγουν σε ίντσες για γραφείο.

Παντως περισσοτερο αγχος βλεπω εχεις εσυ να αποδειξεις κατι και μαλιστα χωρις καν να εχεις δοκιμασει κατι απο αυτα απλα ψαχνοντας. Δεν ξερει η Samsung που εδωσε την τεχνολογια fald στους κινεζους για να συνεχισει με oled και ξερουν οι αλλοι απο αλγοριθμους...

• Like 1

Καλά μην πάμε στα δεν ξέρει η Samsung δεν ξέρει η dell και ξέρεις εσύ κλπ. Δεν βγαίνει άκρη έτσι. Ξέρει δεν ξέρει, νέες τεχνολογίες είναι και πατάτες κάνουν όλοι ανεξαιρέτως. Μάλιστα τις περισσότερες φορές τις πατάτες τις κάνουν εν γνώση τους για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Δεν είναι λογική το 40 χρόνια φούρναρης. Συζήτηση γίνεται να διαβάσουμε τις εμπειρίες και τις απόψεις του καθενός.

2 ώρες πριν, dimoskoutr είπε

Δεν θα το έλεγα διχογνωμία ακριβώς, είναι απόψεις κατόχων (που όλοι είχαμε/έχουμε κ IPS/VA πριν τις oled btw) vs θεωρίας κ υποθετικών μελλοντικών εξελίξεων στα miniLED.

Κανείς δεν είπε ότι οι OLED είναι τέλειες ή ότι κάνουν για όλες τις χρήσεις κτλ, αλλά αυτή τη στιγμή, για gaming monitor (που είναι και το θέμα ε, γιατί δεν είναι γενικά επί των οθονών) οι OLED προσφέρουν την -συγκριτικά- καλύτερη εμπειρία.

Και το γράφω εγώ που είχα κάνει ολόκληρη συζήτηση εδώ πριν καταλήξω σε 4Κ 144Hz IPS ακριβώς γιατί είχα ενδοιασμούς με τις OLED κ το burn in (γιατί αυτός είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά τους) και κατέληξα μετά από δοκιμή dual setup να βάλω στην άκρη (την πιο ακριβή) IPS.

• Like 3

10 hours ago, optimus prime said:

Eλα σου ηρθε με το νεο firmware που δεν εχει βγει για μας ακομα??

Κανε μια παλικαρια οταν βρεις χρονο,ενεργοποιησε το HDR και ριξε μια ματια στο μενου του HDR να δεις εαν εχει ρυθμιση για την θερμοκρασια του λευκου σε κελβιν.

Για το άλλο που λες δεν βλέπω κάτι, αν μπορείς βάλε μία photo να δω που είναι.  

106.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...