music_lover Δημοσ. χθες στις 12:58 πμ Δημοσ. χθες στις 12:58 πμ The New MSI Firmware Update Properly Fixes the Peak 1000 HDR Mode for Many of Their QD-OLED Monitors Πολλά μπράβο στην MSI για την αναβάθμιση και τον κόπο της και κίτρινη κάρτα στην Dell για την τεμπελιά της γενικότερα και την αστεία δικαιολογία ότι έτσι ήθελε η Samsung να λειτουργεί το συγκεκριμένο HDR 1000 mode: Dell told us that this was the “intended configuration by Samsung Display” (the panel manufacturer) and that they wouldn’t be providing any update for their monitor. 1
dimoskoutr Δημοσ. χθες στις 10:17 πμ Δημοσ. χθες στις 10:17 πμ 14 ώρες πριν, prefuse είπε Αν γράφεις βλακείες θα στο γράψω ευγενικά με χαβαλε χαρακτηρισμούς ή δεν θα ασχοληθώ καν. Δεν απαιτώ να έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι απόλυτα μετρήσιμα και αντικειμενικά. Σε αυτά αναφέρθηκα κυρίως. Κάποια άλλα είναι υποκειμενικά και προσωπικά για τον καθένα. Προσωπικά κάνω χαβαλε και έδωσα έναν αντίλογο από την απέναντι πλευρά των αντικειμενικών μετρήσεων και μια πιο "επαγγελματική" προσέγγιση, με μετρήσεις, κανάλια που θεωρούνται και είναι αξιόπιστα και προσπάθησα (πλήρως αποτυχημένα όπως φαίνεται και από τα ποστ σας) να εξηγήσω κάποια πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε. Αλλά όποιον επαγγελματία και αν τον ρωτήσεις τι γνώμη έχει πχ για gamer θα γελάσει και θα προσπεράσει. Και δυστυχώς όχι άδικα, αφού και εγώ αυτή την εμπειρία είχα από την εδώ ενασχόληση. Δυστυχώς η παραπληροφόρηση είναι ίδιας εμβέλειας με τα ΜΜΕ. Ας επεξεργαστεί ο καθένας τις πληροφορίες αυτές όπως επιθυμεί. Ελπίζω ίσως να έμαθε κάτι ελάχιστο κάποιος ή έστω να γέλασε λιγάκι, γιατί η πραγματικότητα, τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα και η κατάθλιψη εκεί έξω είναι μεγάλη. Δεν θεωρώ την ips black ιδανική λύση για όλους. Αλλά ίσως μια καλή εναλλακτική στην budget κατηγορία και προτείνα την αγορά μοντέλων για τα οποία έχει γίνει review από τα γνωστά κανάλια και όχι να τρέχει κάποιος να πάρει ένα monitor γιατί ένας άλλος στο Reddit έγραψε ότι είναι πολύ καλό... Ίσως εγώ πήρα πιο σοβαρά τους χαρακτηρισμούς τότε. Πάντως αν κάποιος έχει μια decent ips με οκ χρωματική ακρίβεια τότε για δεύτερο μόνιτορ και stop gap μέχρι μια από τις δύο τεχνολογίες να ωριμάσει καλύτερα, είναι εξαιρετική επιλογή η xiaomi στα χρήματα της και για gaming και για content. Το δικό μου setup έχει μια 27 lg 4k για desktop χρήση και το xiaomάκι για video ταινίες gaming. Θεωρητικά πάντα γιατί να πω την αλήθεια μου εγώ ξεχνιέμαι και όταν βγω από το εκάστοτε game σερφάρω παρά πολύ άνετα και στην xiaomi χωρίς να με ενοχλεί κάτι. Μάλιστα όταν γυρνάω στην lg μου φαίνεται και μουντή λόγω μεγαλύτερου color space της κινεζιάς. Μην αφορίζετε λοιπόν οθόνες, όλα εξαρτώνται από τη χρήση.
pirmen56 Δημοσ. χθες στις 11:38 πμ Δημοσ. χθες στις 11:38 πμ 14 ώρες πριν, Arkin είπε Δεν ξερω ποσα nits εχει εκεινη η σκηνη που ανεφερα εγω ξερω οτι δεν μπορεσα να τη δω δευτερη φορα με ανοιχτα ματια απο το τεραστιο φως που με τυφλωνε. Ηταν πανω απο 10% πιστευω φωτεισμενη οποτε να ηταν 400 nits και να μου φαινοταν τοσο πολυ φωτεινη? Αν την δοκιμασεις πιστευω θα βγαλεις καλυτερα συμπερασματα απο μενα μιας και εχει απο τα καλυτερα mastered σε HDR που εχουμε δει μεχρι σημερα σε ταινια. Εγω λογικα με 45% brightness στο SDR που παιζω πρεπει να ειμαι στα 150nits συνολο οθονης? Η πιο κατω? Που και παλι μου φαινεται αψογο για SDR παντα με σωστα μαυρα χρωματα κτλ αλλα το σωστο HDR ειναι σε τελειως αλλο επιπεδο με σωστη υλοποιηση. Τις έχω δει τις σκηνές που λες στο King of Monsters. Μόνο στο σημείο που φωτίζεται όλη η οθόνη γίνεται κουραστικό αλλά δεν κρατάει ούτε δευτερόλεπτο. Είδα να γράφεται πάντως ότι άλλο οι τηλεοράσεις στα 3 μέτρα και άλλο η οθόνη στα 80cm π.χ. Απλά θυμίζω ότι παλιότερα με τις CRT(100-200 nits οι νορμάλ) υπήρχε σύσταση να μην παρακολουθούνται στο σκοτάδι χωρίς κάποιο φως από πίσω. Άλλες εκείνες οι εποχές που η οθόνη ήταν το 5% του οπτικού σου πεδίου και άλλο σήμερα. Όσο μεγαλύτερο οπτικό πεδίο πιάνει το μόνιτορ τόσο τείνει να γίνει το ambient light σου. Οπότε τα highlights ειδικά σε μη εντελώς σκοτεινή σκηνή δεν κουράζουν ιδιαίτερα. Όσο για την υγεία του αμφιβληστροειδούς δεν τίθεται θέμα όταν έξω το οδόστρωμα, ας πούμε, μπορεί να ξεπεράσει τα 30.000 nits. Όπως καταλαβαίνεις αν θες να αποτυπώσεις τέτοιες αντιθέσεις στο 1/10 της αληθινής ζωής για ασφαλή θέαση σε σκοτεινό δωμάτιο το HDR3000 δεν είναι καθόλου ακραίο.
thanosAIAS Δημοσ. χθες στις 12:09 μμ Δημοσ. χθες στις 12:09 μμ 15 ώρες πριν, music_lover είπε Ήταν περίπου αναμενόμενο ότι δεν είχες πρότερη εμπειρία από OLED tv γιατί θα είχες και διαφορική οπτική όσον αφορά τα monitors και μπράβο σου που το ανέφερες. Όσον αφορά την φωτεινότητα, εγώ αναφέρθηκα στο real scene HDR, στο μέσο όρο δλδ φωτεινότητας που θα δούμε στην πλειοψηφία του χρόνου που θα αναπαράγουμε HDR περιεχόμενο και όχι σε συγκεκριμένες συνθήκες χαμηλού ποσοστού % φωτός όπου εμφανίζονται ελάχιστο χρονικό διάστημα και εκεί τα monitors όντως μπορούν να κρατήσουν 1000nits. Αν πχ παίξω 60 δευτερόλεπτα ένα HDR παιχνίδι ή ταινία και από αυτά τα 60 δευτερόλεπτα δω 1000nits τα 10 δευτερόλεπτα και στα υπόλοιπα 50 δευτερόλεπτα βλέπω 400nits θα λέω ότι βλέπω σωστό HDR περιεχόμενο? Για αυτό μίλησα για real scene HDR. Όσον αφορά την δυνατότητα των QD-OLED οθονών να εμφανίζονται γενικά φωτεινότερες επειδή έχουν υψηλότερο color luminance, ισχύει μεν αλλά αυτό δεν καλύπτει μια διαφορά 300nits (400 vs 700). Θα το δούμε αυτό καλύτερα όταν έρθουν με το καλό QD-OLED monitors με Vesa HDR 600, πόσο καλύτερα δλδ θα βλέπουμε HDR περιεχόμενο. Ίσως μάλιστα μας φανεί side by side σκοτεινή η τωρινή γενιά panel..που είναι αλλά τέλος πάντων, εγώ πάντως δεν αμφιβάλλω 😁 https://tftcentral.co.uk/articles/the-new-msi-firmware-update-properly-fixes-the-peak-1000-hdr-mode-for-many-of-their-qd-oled-monitors Το παραδέχονται και οι ίδιοι ότι υπάρχει πρόβλημα....είναι σκοτεινά για hdr τουλάχιστον. 1
music_lover Δημοσ. χθες στις 12:18 μμ Δημοσ. χθες στις 12:18 μμ 4 λεπτά πριν, thanosAIAS είπε https://tftcentral.co.uk/articles/the-new-msi-firmware-update-properly-fixes-the-peak-1000-hdr-mode-for-many-of-their-qd-oled-monitors Το παραδέχονται και οι ίδιοι ότι υπάρχει πρόβλημα....είναι σκοτεινά για hdr τουλάχιστον. Το πόσταρα λίγο πιο πίσω. You know what they say..the numbers don't lie..it is what it is. Κοίτα, είναι οι πρώτες προσπάθειες των εταιρειών σε τόσο μικρά μεγέθη. Με τον καιρό θα στρώσουν. Όπως έστρωσαν και οι τηλεοράσεις χρόνο με τον χρόνο. Πχ η φετινή G5 έρχεται με τρελό boost σε φωτεινότητα. Για να δούμε. 1
thanosAIAS Δημοσ. χθες στις 03:21 μμ Δημοσ. χθες στις 03:21 μμ (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, music_lover είπε Το πόσταρα λίγο πιο πίσω. You know what they say..the numbers don't lie..it is what it is. Κοίτα, είναι οι πρώτες προσπάθειες των εταιρειών σε τόσο μικρά μεγέθη. Με τον καιρό θα στρώσουν. Όπως έστρωσαν και οι τηλεοράσεις χρόνο με τον χρόνο. Πχ η φετινή G5 έρχεται με τρελό boost σε φωτεινότητα. Για να δούμε. Ναι, βιάστηκα, δεν το είδα. Εγώ ελπίζω εδω... Επεξ/σία χθες στις 03:22 μμ από thanosAIAS
prefuse Δημοσ. χθες στις 03:58 μμ Δημοσ. χθες στις 03:58 μμ 36 minutes ago, thanosAIAS said: Ναι, βιάστηκα, δεν το είδα. Εγώ ελπίζω εδω... 1
music_lover Δημοσ. χθες στις 04:05 μμ Δημοσ. χθες στις 04:05 μμ Αργεί όμως η συγκεκριμένη τεχνολογία όπως και η mini LED, έχουμε ακόμα δρόμο να διαβούμε για αυτές. Προς τα παρόν και με βάση όσα είδαμε στην CES 25, έρχονται 27 ιντσών/2k/500hz QD-OLED οθόνες, οι πρώτες μάλιστα που θα έχουν Vesa Display HDR 500 πιστοποίηση οπότε μια μικρή βελτίωση θα την δούμε σε φωτεινότητα, μου φαίνεται παράξενο όμως το γεγονός πως δεν ανακοινώθηκε κάτι ανάλογο σε ανάλυση 4k. Σε αυτήν την ανάλυση πάντως θα δούμε τις νέες 27 ιντσών/4k/240hz QD-OLED monitors με αυξημένα OLED care features κάτι φυσικά ευπρόσδεκτο. Οι τιμές που είδα όμως να ανακοινώνονται είναι απαράδεκτα υψηλές, είναι στο ίδιο ύψος με τα αντίστοιχα 32 ιντσών μοντέλα, πράγμα παράλογο. Μέσα στον ορυμαγδό ένα σωρό νέων OLED monitor, ανακοινώθηκαν και IPS monitor με αυξημένη αντίθεση 3000:1 ένα νούμερο καθόλου άσχημο για τέτοιου είδους panel. Εγώ πάντως περιμένω προς το παρόν από rtings το review της νέας Sony M9 II που είναι IPS 4k full array local dimming monitor με 96 dimming zones και τιμή γύρω στα 1000€ ευρώ. Θέλω να δω τι ψάρια πιάνει το ταλέντο των μηχανικών της Sony και αν αξίζει τα λεφτά που ζητάει (πράγμα δύσκολο φυσικά). 1
Arkin Δημοσ. πριν από 22 ώρες Δημοσ. πριν από 22 ώρες 7 ώρες πριν, pirmen56 είπε Τις έχω δει τις σκηνές που λες στο King of Monsters. Μόνο στο σημείο που φωτίζεται όλη η οθόνη γίνεται κουραστικό αλλά δεν κρατάει ούτε δευτερόλεπτο. Είδα να γράφεται πάντως ότι άλλο οι τηλεοράσεις στα 3 μέτρα και άλλο η οθόνη στα 80cm π.χ. Απλά θυμίζω ότι παλιότερα με τις CRT(100-200 nits οι νορμάλ) υπήρχε σύσταση να μην παρακολουθούνται στο σκοτάδι χωρίς κάποιο φως από πίσω. Άλλες εκείνες οι εποχές που η οθόνη ήταν το 5% του οπτικού σου πεδίου και άλλο σήμερα. Όσο μεγαλύτερο οπτικό πεδίο πιάνει το μόνιτορ τόσο τείνει να γίνει το ambient light σου. Οπότε τα highlights ειδικά σε μη εντελώς σκοτεινή σκηνή δεν κουράζουν ιδιαίτερα. Όσο για την υγεία του αμφιβληστροειδούς δεν τίθεται θέμα όταν έξω το οδόστρωμα, ας πούμε, μπορεί να ξεπεράσει τα 30.000 nits. Όπως καταλαβαίνεις αν θες να αποτυπώσεις τέτοιες αντιθέσεις στο 1/10 της αληθινής ζωής για ασφαλή θέαση σε σκοτεινό δωμάτιο το HDR3000 δεν είναι καθόλου ακραίο. Εκεινο το σημειο λεω που σιγουρα φαινεται να ειναι πανω απο 10% peak εγω τυφλωθηκα εκει αλλα βλεπεις την εικονα και λες δεν μπορει να βγαζει τοσο φωτεινη εικονα μια oled που λενε οτι δεν ειναι και η πιο φωτεινη σε υψηλο ABL. Και ομως. Και εννοειται αλλο 3 μετρα αποσταση αλλο 80 εκατοστα που καθομαστε οι περισσοτεροι στα monitors. Εγω παιζει να ειμαι και στα 60-65 εκατοστα στο gaming μιας και εχω στενο γραφειο οποτε ειμαι πολυ κοντα. Καποτε ναι παντα ελεγαν για φως απο πανω η απο πισω αλλη και η ακτινοβολια τοτε στις CRT. Θεμα δεν εχει το ματι οχι εχει μερες ειμαι 12 13 ωρες στην οθονη και δεν με κουραζει καθολου ενω στο κινητο βραδυ ειδικα μπορει στη 1 ωρα να με ρημαξει παρολο την τερμα χαμηλη φωτεινοτητα. Αλλες τεχνολογιες η καθε μια και ας ειναι oled και οι 2. Το θεμα ειναι να σου αρεσει αυτο που βλεπεις παντα θα υπαρχει το καλυτερο παντα θα υπαρχει το χειροτερο αν ο κατοχος απολαμβανει αυτο που βλεπει και λεει οτι επιασαν τοπο τα χρηματα του τοτε δεν πειραζει αν η οθονη ειναι 100nits η 10000nits.
Zaknafein Δημοσ. πριν από 21 ώρες Δημοσ. πριν από 21 ώρες 7 ώρες πριν, pirmen56 είπε Οπότε τα highlights ειδικά σε μη εντελώς σκοτεινή σκηνή δεν κουράζουν ιδιαίτερα. Όσο για την υγεία του αμφιβληστροειδούς δεν τίθεται θέμα όταν έξω το οδόστρωμα, ας πούμε, μπορεί να ξεπεράσει τα 30.000 nits. Όπως καταλαβαίνεις αν θες να αποτυπώσεις τέτοιες αντιθέσεις στο 1/10 της αληθινής ζωής για ασφαλή θέαση σε σκοτεινό δωμάτιο το HDR3000 δεν είναι καθόλου ακραίο. Δεν καταλαβαίνω τις συγκρίσεις με random real life nits. Το οδόστρωμα δεν το κοιτάω στα 60-80εκ για πολλές ώρες (χωρίς γυαλιά ηλίου). Σε SDR το calibration γίνεται στα 120 αν θυμάμαι καλά, ξαφνικά λες ότι "χρειάζεσαι" 1000-3000; Και λες σοβαρά ότι 3000 nits σε σκοτεινό δωμάτιο δεν θα είναι ενοχλητικά; Οκ ας πούμε εγώ είμαι ευαίσθητος και οτιδήποτε πάνω από 200 nits είναι no-go σε πολύωρη προβολή, εσύ έχεις πάει μια τάξη μεγέθους πάνω και λες ότι είναι ΟΚ και σε σκοτεινό δωμάτιο κιόλας; Και τα nits δεν είναι στραγγάλια, μια σκηνή σε 500 nits και η ίδια σκηνή σε 1000 nits δεν θα έχει διπλάσια αντίθεση στα μάτια σου, γιατί η ανεβασμένη φωτεινότητα κάνει όλα τα σκούρα χρώματα να φαίνονται πιο φωτεινά (άσχετα αν τα μαύρα είναι 0, 0.1, 1 nit), γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα, πάντα με σύνθεση των γύρω περιοχών, δεν είναι ψηφιακοί αισθητήρες τα μάτια μας. Κάπου δηλαδή να μην χανόμαστε στο PR / marketing των εταιρειών, αλλά στην ουσία, που είναι ότι δεν χρειαζόμαστε ούτε infinite contrast, ούτε 100000 nits, ούτε 5000 fps για να ευχαριστηθούμε ένα παιχνίδι. 20 χρόνια πίσω έκλανα μέντες παίζοντας DOOM 3 το βράδυ σε σάπιο ΤΝ 60 fps monitor, κι ας είχε χαμηλό contrast κ αισχρά viewing angles. Θα είχα καλύτερη εμπειρία με ένα OLED / miniLED / whatever? Sure, αλλά ο βασικός παράγοντας ευχαρίστησης παραμένει το ίδιο το παιχνίδι και το art direction που είχε, όχι η οθόνη. Κι εδώ να πω για μία ακόμα φορά, ότι ο βασικός λόγος που έμεινε ο C2-κλώνος στο γραφείο δεν είναι ούτε το response time, ούτε τα inky blacks της OLED, αλλά κυρίως το glossy coating που ήταν visual shock μετά από 10ετίες χρήσης anti-glare, που πλέον για μένα είναι το πρώτο κριτήριο για οθόνη... είναι glossy; Αν όχι, skip. 2
Arkin Δημοσ. πριν από 20 ώρες Δημοσ. πριν από 20 ώρες 2 λεπτά πριν, Zaknafein είπε Δεν καταλαβαίνω τις συγκρίσεις με random real life nits. Το οδόστρωμα δεν το κοιτάω στα 60-80εκ για πολλές ώρες (χωρίς γυαλιά ηλίου). Σε SDR το calibration γίνεται στα 120 αν θυμάμαι καλά, ξαφνικά λες ότι "χρειάζεσαι" 1000-3000; Και λες σοβαρά ότι 3000 nits σε σκοτεινό δωμάτιο δεν θα είναι ενοχλητικά; Οκ ας πούμε εγώ είμαι ευαίσθητος και οτιδήποτε πάνω από 200 nits είναι no-go σε πολύωρη προβολή, εσύ έχεις πάει μια τάξη μεγέθους πάνω και λες ότι είναι ΟΚ και σε σκοτεινό δωμάτιο κιόλας; Και τα nits δεν είναι στραγγάλια, μια σκηνή σε 500 nits και η ίδια σκηνή σε 1000 nits δεν θα έχει διπλάσια αντίθεση στα μάτια σου, γιατί η ανεβασμένη φωτεινότητα κάνει όλα τα σκούρα χρώματα να φαίνονται πιο φωτεινά (άσχετα αν τα μαύρα είναι 0, 0.1, 1 nit), γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα, πάντα με σύνθεση των γύρω περιοχών, δεν είναι ψηφιακοί αισθητήρες τα μάτια μας. Κάπου δηλαδή να μην χανόμαστε στο PR / marketing των εταιρειών, αλλά στην ουσία, που είναι ότι δεν χρειαζόμαστε ούτε infinite contrast, ούτε 100000 nits, ούτε 5000 fps για να ευχαριστηθούμε ένα παιχνίδι. 20 χρόνια πίσω έκλανα μέντες παίζοντας DOOM 3 το βράδυ σε σάπιο ΤΝ 60 fps monitor, κι ας είχε χαμηλό contrast κ αισχρά viewing angles. Θα είχα καλύτερη εμπειρία με ένα OLED / miniLED / whatever? Sure, αλλά ο βασικός παράγοντας ευχαρίστησης παραμένει το ίδιο το παιχνίδι και το art direction που είχε, όχι η οθόνη. Κι εδώ να πω για μία ακόμα φορά, ότι ο βασικός λόγος που έμεινε ο C2-κλώνος στο γραφείο δεν είναι ούτε το response time, ούτε τα inky blacks της OLED, αλλά κυρίως το glossy coating που ήταν visual shock μετά από 10ετίες χρήσης anti-glare, που πλέον για μένα είναι το πρώτο κριτήριο για οθόνη... είναι glossy; Αν όχι, skip. Για αυτο μια oled θα δωσει αυτα τα nits στα highlights με μηδεν blooming η ανεβασμενο gamma στο συνολο της εικονας. Εξου και το true black HDR certification που ειναι πολυ καλυτερο απο το σκετο HDR 1000. Αυτο θαυμαζω στις καλες HDR ταινιες πχ στο Alien το πρωτο ειναι υποδειγματικο στο HDR και απλα δειχνει τα δοντια του σε OLED ετσι και στο morales με εξεπληξε οτι η αντιθεση παρεμεινε στο απειρο και το pop out ηταν στα highlights του ανεβαζε το HDR τα nits. Μια ips μπορει να μου εδινε διπλασια nits σε αυτα τα highlights αλλα σε απολυτα σκοτεινο δωματιο θα ειχα μια αντιθεση δραμα οποτε τα highlights θα πηγαιναν στο βροντο. Το βλεπω αυτο με μια 55αρα samsung με native αντιθεση 5.500:1 που εχω που με φως στο δωματιο δειχνει υπεροχη σε σκοτεινες σκηνες ενω μολις κλεινω τελειως τα φωτα βλεπεις το ξυλο που τρωει απο το μαυρο που το λες και γκρι συγκριτικα με oled. Πρακτικα δεν φοβαμαι πια να κλεισω φωτα τελειως με το monitor οταν με το va και ακομα παλιοτερα με το ips που ειχα το φως ηταν παντα απο πανω μονιμα για να παρω μια καλυτερη αντιθεση απο αυτο που μπορουσε το monitor. 19 ώρες πριν, music_lover είπε The New MSI Firmware Update Properly Fixes the Peak 1000 HDR Mode for Many of Their QD-OLED Monitors Πολλά μπράβο στην MSI για την αναβάθμιση και τον κόπο της και κίτρινη κάρτα στην Dell για την τεμπελιά της γενικότερα και την αστεία δικαιολογία ότι έτσι ήθελε η Samsung να λειτουργεί το συγκεκριμένο HDR 1000 mode: Dell told us that this was the “intended configuration by Samsung Display” (the panel manufacturer) and that they wouldn’t be providing any update for their monitor. Μεγαλο μπραβο στην MSI και μεγαλο lame σε dell που ειπε οτι ετσι πρεπει να ειναι αλλα και ενα λιγοτερο lame σε asus που απλα βαζει brightness σε καθε peak το οποιο παλι δεν ειναι καθολου accurate. Θα πεσουν σιγουρα παραπονα στην dell εφοσον ειναι κατι που μπορει να γινει με τελειο EOTF accuracy οποτε για να δουμε τους επομενους μηνες αν το διορθωσουν. 2
pirmen56 Δημοσ. πριν από 18 ώρες Δημοσ. πριν από 18 ώρες 1 ώρα πριν, Zaknafein είπε Δεν καταλαβαίνω τις συγκρίσεις με random real life nits. Το οδόστρωμα δεν το κοιτάω στα 60-80εκ για πολλές ώρες (χωρίς γυαλιά ηλίου). Σε SDR το calibration γίνεται στα 120 αν θυμάμαι καλά, ξαφνικά λες ότι "χρειάζεσαι" 1000-3000; Και λες σοβαρά ότι 3000 nits σε σκοτεινό δωμάτιο δεν θα είναι ενοχλητικά; Οκ ας πούμε εγώ είμαι ευαίσθητος και οτιδήποτε πάνω από 200 nits είναι no-go σε πολύωρη προβολή, εσύ έχεις πάει μια τάξη μεγέθους πάνω και λες ότι είναι ΟΚ και σε σκοτεινό δωμάτιο κιόλας; Και τα nits δεν είναι στραγγάλια, μια σκηνή σε 500 nits και η ίδια σκηνή σε 1000 nits δεν θα έχει διπλάσια αντίθεση στα μάτια σου, γιατί η ανεβασμένη φωτεινότητα κάνει όλα τα σκούρα χρώματα να φαίνονται πιο φωτεινά (άσχετα αν τα μαύρα είναι 0, 0.1, 1 nit), γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα, πάντα με σύνθεση των γύρω περιοχών, δεν είναι ψηφιακοί αισθητήρες τα μάτια μας. Κάπου δηλαδή να μην χανόμαστε στο PR / marketing των εταιρειών, αλλά στην ουσία, που είναι ότι δεν χρειαζόμαστε ούτε infinite contrast, ούτε 100000 nits, ούτε 5000 fps για να ευχαριστηθούμε ένα παιχνίδι. 20 χρόνια πίσω έκλανα μέντες παίζοντας DOOM 3 το βράδυ σε σάπιο ΤΝ 60 fps monitor, κι ας είχε χαμηλό contrast κ αισχρά viewing angles. Θα είχα καλύτερη εμπειρία με ένα OLED / miniLED / whatever? Sure, αλλά ο βασικός παράγοντας ευχαρίστησης παραμένει το ίδιο το παιχνίδι και το art direction που είχε, όχι η οθόνη. Κι εδώ να πω για μία ακόμα φορά, ότι ο βασικός λόγος που έμεινε ο C2-κλώνος στο γραφείο δεν είναι ούτε το response time, ούτε τα inky blacks της OLED, αλλά κυρίως το glossy coating που ήταν visual shock μετά από 10ετίες χρήσης anti-glare, που πλέον για μένα είναι το πρώτο κριτήριο για οθόνη... είναι glossy; Αν όχι, skip. Αντιθέσεις όπως αυτές με το οδόστρωμα τις βλέπεις στα παιχνίδια σε μικρότερη κλίμακα. Όπως στο CP77 όταν ανατέλλει ο ήλιος και το χτυπάει υπό γωνία. Δεν χρειάζεται να εστιάσεις πάνω τους. Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν στο οπτικό πεδίο και κάποιες φορές σε σχετικά μεγάλη έκταση, αυξάνει το ρεαλισμό. Τελικά διαπίστωσα ότι το HDR1000 δεν είναι τόσο ακραίο όσο νόμιζα και θα μπορούσα να πάω πιστεύω μέχρι τα 4000 υπό συνθήκες(φευγαλέα highlights). Και δεν είναι μόνο το φως αυτό καθεαυτό. Σε φωτεινά HDR videos, όπως αυτά του 8K earth, αυξάνεται ο κορεσμός σε χρωματικά έντονες σκηνές(π.χ. κοραλλιογενείς ύφαλοι) και αμβλύνεται η θαμπάδα του matte. Ακόμα και χωρίς LD το φως ομορφαίνει την εικόνα. Αυτό ήταν και το selling point των Samsung QLED. Αναφορά σε κείμενο Κάπου δηλαδή να μην χανόμαστε στο PR / marketing των εταιρειών, αλλά στην ουσία, που είναι ότι δεν χρειαζόμαστε ούτε infinite contrast, ούτε 100000 nits, ούτε 5000 fps για να ευχαριστηθούμε ένα παιχνίδι. 20 χρόνια πίσω έκλανα μέντες παίζοντας DOOM 3 το βράδυ σε σάπιο ΤΝ 60 fps monitor, κι ας είχε χαμηλό contrast κ αισχρά viewing angles. Θα είχα καλύτερη εμπειρία με ένα OLED / miniLED / whatever? Sure, αλλά ο βασικός παράγοντας ευχαρίστησης παραμένει το ίδιο το παιχνίδι και το art direction που είχε, όχι η οθόνη. Καταλαβαίνω τι λες. Πάντως στο Horizon έχουν κάνει το HDR κομμάτι του art direction. Για μένα το σπουδαιότερο είναι το καλό μαύρο. IPS/VA ήταν έγκλημα μετά τα εξαιρετικά CRT. Όσο για το glossy, συμφωνώ 1000% αλλά δυστυχώς αν κάνεις και άλλα πράγματα, με παράθυρο από πίσω, πρέπει να συμβιβαστείς. 1
Arkin Δημοσ. πριν από 18 ώρες Δημοσ. πριν από 18 ώρες 9 λεπτά πριν, pirmen56 είπε Αντιθέσεις όπως αυτές με το οδόστρωμα τις βλέπεις στα παιχνίδια σε μικρότερη κλίμακα. Όπως στο CP77 όταν ανατέλλει ο ήλιος και το χτυπάει υπό γωνία. Δεν χρειάζεται να εστιάσεις πάνω τους. Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν στο οπτικό πεδίο και κάποιες φορές σε σχετικά μεγάλη έκταση, αυξάνει το ρεαλισμό. Τελικά διαπίστωσα ότι το HDR1000 δεν είναι τόσο ακραίο όσο νόμιζα και θα μπορούσα να πάω πιστεύω μέχρι τα 4000 υπό συνθήκες(φευγαλέα highlights). Και δεν είναι μόνο το φως αυτό καθεαυτό. Σε φωτεινά HDR videos, όπως αυτά του 8K earth, αυξάνεται ο κορεσμός σε χρωματικά έντονες σκηνές(π.χ. κοραλλιογενείς ύφαλοι) και αμβλύνεται η θαμπάδα του matte. Ακόμα και χωρίς LD το φως ομορφαίνει την εικόνα. Αυτό ήταν και το selling point των Samsung QLED. Καταλαβαίνω τι λες. Πάντως στο Horizon έχουν κάνει το HDR κομμάτι του art direction. Για μένα το σπουδαιότερο είναι το καλό μαύρο. IPS/VA ήταν έγκλημα μετά τα εξαιρετικά CRT. Όσο για το glossy, συμφωνώ 1000% αλλά δυστυχώς αν κάνεις και άλλα πράγματα, με παράθυρο από πίσω, πρέπει να συμβιβαστείς. Και το glossy τρελη μαγκια ναι εγω εχω ακριβως πισω μου παραθυρο αλλα εχω κατεβασμενο στορι μιας και φαινονται τα παντα μια χαραμαδα να εχει θα τη δεις σε σκοτεινη σκηνη τραβαει τις αντανακλασεις οσο τιποτα ενω η ματ επιφανεια του VA που ειχα πριν καμια σχεση με αντανακλασεις. Η oled glossy θελει σκοτιδα πισσα η με ενα ηπιο φως απο πανω οχι 1000 lumens αλλα μερι 200-300 ειναι μια χαρα αν δεν θελετε τελειως σκοταδι. Το glossy εχει το ατου του pop out χρωματα γενικα εικονα σαν να ειναι ζωντανη μπροστα σου σαν παραθυρο που εχεις αναφερεις αλλα φοβαται το φως οσο κανενα αλλο πανελ. Θετικα αρνητικα. Τα βαζει ο καθενας κατω και κανει την καταλληλη επιλογη για το μερος που θα βαλει την καθε οθονη.
music_lover Δημοσ. πριν από 17 ώρες Δημοσ. πριν από 17 ώρες LG's next-gen OLED panels promise 4,000 nits brightness and better burn-in resistance 314 μέρες και σήμερα μέχρι την επόμενη Black Friday 😎 3
thanosAIAS Δημοσ. πριν από 5 ώρες Δημοσ. πριν από 5 ώρες 11 ώρες πριν, music_lover είπε LG's next-gen OLED panels promise 4,000 nits brightness and better burn-in resistance 314 μέρες και σήμερα μέχρι την επόμενη Black Friday 😎 Δυστυχώς όμως, μόνο σε τηλεοράσεις. Απ' όσο ξέρω τουλάχιστον
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα