Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Arkin είπε

Μα δεν ειναι 400nits. Στις περισσοτερες σκηνες θα δεις 1000 και 800nits πολυ σπανια θα δεις σκηνες με πανω απο 10% λευκο οθονης ακομα και σκηνες με ηλιο εχουν ενα 3-4% το πολυ HDR φωτεινοτητα. Οταν βλεπεις 700 nits στην QD-OLED στο πρασινο χρωμα ενω στις αλλες θα πεσεις στα 300 η και πιο κατω η στο κιτρινο δες οι qd-oled τι peak εχουν 951 vs 395 οι woled πως να μην πεσουν σαγονια? Δεν ειναι τα παντα λευκο ειδικα σε ενα παιχνιδι που τα χρωματα κυριαρχουν στις περισσοτερες σκηνες και θα ανεβασουν πολλα nits και θα ειναι σαν να θελουν να βγουν εξω. Επισης εγω προσωπικα ξεκινησα με plasma επειτα VA μετα ips monitor μετα va και τωρα oled οποτε δεν εχω αποψη απο oled τηλεορασεις στο σπιτι. Αλλα εσεις βλεπετε ενα peak στο 10-25% στο λευκο στα πολλα nits και ξεχνατε τις λεπτομερειες οτι το HDR δεν ειναι το brightness στο λευκο ουτε θα δεις 10%+peak το περισσοτερο που θα δεις ειναι 3-5% εκει γινεται η διαφορα στο qd. Δεν ειναι μονο τα volume στο p3 αλλα τα nits που βγαζει μια οθονη και στα χρωματα περα απο το λευκο. 

Screenshot-1.png

Screenshot-2.png

Ήταν περίπου αναμενόμενο ότι δεν είχες πρότερη εμπειρία από OLED tv γιατί θα είχες και διαφορική οπτική όσον αφορά τα monitors και μπράβο σου που το ανέφερες. Όσον αφορά την φωτεινότητα, εγώ αναφέρθηκα στο real scene HDR, στο μέσο όρο δλδ φωτεινότητας που θα δούμε στην πλειοψηφία του χρόνου που θα αναπαράγουμε HDR περιεχόμενο και όχι σε συγκεκριμένες συνθήκες χαμηλού ποσοστού % φωτός όπου εμφανίζονται ελάχιστο χρονικό διάστημα και εκεί τα monitors όντως μπορούν να κρατήσουν 1000nits. Αν πχ παίξω 60 δευτερόλεπτα ένα HDR παιχνίδι ή ταινία και από αυτά τα 60 δευτερόλεπτα δω 1000nits τα 10 δευτερόλεπτα και στα υπόλοιπα 50 δευτερόλεπτα βλέπω 400nits θα λέω ότι βλέπω σωστό HDR περιεχόμενο? Για αυτό μίλησα για real scene HDR. Όσον αφορά την δυνατότητα των QD-OLED οθονών να εμφανίζονται γενικά φωτεινότερες επειδή έχουν υψηλότερο color luminance, ισχύει μεν αλλά αυτό δεν καλύπτει μια διαφορά 300nits (400 vs 700). Θα το δούμε αυτό καλύτερα όταν έρθουν με το καλό QD-OLED monitors με Vesa HDR 600, πόσο καλύτερα δλδ θα βλέπουμε HDR περιεχόμενο. Ίσως μάλιστα μας φανεί side by side σκοτεινή η τωρινή γενιά panel..που είναι αλλά τέλος πάντων, εγώ πάντως δεν αμφιβάλλω 😁

• Απαντ. 4,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, music_lover είπε

Όσοι εντυπωσιάζεστε τόσο πολύ από οθόνες των 400nits real scene φωτεινότητα σε HDR, δεν μπορώ να καταλάβω, δεν είχατε - έχετε πρότερη εμπειρία απο OLED τηλεοράσεις που προσφέρουν καλύτερη φωτεινότητα? Εγώ πχ που έχω μια G1, που έχει real scene HDR γύρω στα 700nits, γιατί δεν ενθουσιάζομαι με αυτά τα monitor?

Εχεις δει ποτε το βιντεο που μετραει το real scene το rtings? 

ειναι ενα  βιντεο δικο του απο το εργαστηριο τους που εχει  δυο λευκους προβολεις δεξια και αριστερα ,για να μετρησουν λοιπον βαζουν το μετρητη πανω στο σημειο με τον ενα λευκο προβολεα , με λιγα λογια μετρανε λευκο χρωμα ,προφανως εκει η woled με το μεγαλο λευκο sub pixel  θα δωσει μεγαλυτερα νουμερα. 

Για να μην σε βαζω να ψαχνεις αυτη ειναι η σκηνη που μετραει και μετραει τον προβολεα αριστερα 

Screenshot_20250117_202514_VideoPlayer.jpg.27a4035d5ead9fbcc55f0e25c0625e84.jpg

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Γιατί πέθανε ρε παιδιά; Τρία revisions έχει κάνει η LG στην τεχνολογία αυτή. Γιατί να μην τα αξιοποιήσει;

https://www.notebookcheck.net/New-39-inch-LG-OLED-gaming-monitor-coming-with-improved-peak-brightness-thanks-to-META-Technology-2-0.840517.0.html

Αφού δεν θα βγάλει αλλά panel με mla στο 2025.

Εκτός αν ξέμεινε stock και το βάλει στη C series. Το νέο panel είναι καλύτερο και χωρίς MLA

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, akoinonitos είπε

Όχι άλλα ξέρω ότι το ιδανικό είναι από 550nits και άνω κάτι που δεν πιάνει η τωρινή γενιά monitor.

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Arkin είπε

Καπου εχουμε ξεφυγει με τη φωτεινοτητα και ξερουμε οτι τα 1000nits δεν θα δειξουν διπλασιο φως απο τα 500. 

Εδω μια ωραια συζητηση. Το HDR ειναι το peak highlight και ακριβως αυτο θελεις απο την οθονη. Δεν θες να σε τονισει ολη την οθονη στα 1000nits θα ηταν αχρηστο κατι τετοιο. Θες να σε παει στα 700-1000 nits αυτα τα highlights που θα γινουν pop out στην οθονη και θα αναδειξουν ταυτοχρονα ολη τη σκηνη. Αν γινει ολη η οθονη 50% peak 700nits απλα θα τυφλωθεις κυριολεκτικα ομως σε απολυτα σκοτεινο δωματιο. Ακομα και αυτο το 1-3% στην οθονη να πιασει αυτο το peak ειναι αρκετο για να σου δωσουν ενα καταπληκτικο αποτελεσμα. 

https://linustechtips.com/topic/972111-nit-peak-brightness

Επισης ελαχιστες ταινιες η παιχνιδια θα βρειτε με πανω απο 10% peak HDR μια απο αυτες ειναι το godzilla monsters το 2 το οποιο το ειχα αναφερει οτι κουμπωσα το 4Κ BR HDR στα 2000nits mastered και σε εκεινη τη στιγμη αν και ηταν κορυφη με τυφλωσε οταν την εβαλα η φωτεινοτητα ηταν απιστευτη με το λευκο δεν ξερω τι peak επιασε αλλα δεν μπορουσα να τη δω δευτερη φορα καπακι απο το πολυ φως. Και απο με qd-oled που λεμε οτι δεν πιανει μεγαλο peak σε 10%+. Δεν ξερω ομως ποσο ηταν σε εκεινη τη σκηνη φανταζομαι πανω απο 10% που οπως λενε πεφτει στα 400 αλλα και παλι με τυφλωσε δοκιμαστε το και εσεις.

Αλλα και παλι δεν σε νοιαζει τοσο το λευκο το peak οσο το peak των χρωματων που δεν ξερω περα απο qd-oled η ips να πιανουν τετοια nits στο HDR. Οι ips ειναι οι πρωτες αλλα με την κακιστη αντιθεση δεν εχει νοημα οτι nits και να σε δωσει σε απολυτα σκοτεινο δωματιο. 

Αν δεν είναι διπλάσια από τα 500, λόγω λογαριθμικής αντίληψης(ισχύει για όλες τις αισθήσεις), τότε πώς θα σε τυφλώσουν; Καταλαβαίνεις την αντίφαση του όλου πράγματος; Αυτά που ανακυκλώνει ο prefuse στις τελευταίες σελίδες. Ο διπλασιασμός χρειάζεται για να υπάρξει μια αισθητή διαφορά(50% περίπου). Προφανώς και δεν το αντιλαμβάνεσαι ως διπλάσιο φως.

Αυτά που περιγράφω δε είναι στιγμιαία. Ήδη μου φαίνονται νορμάλ. Τη μέση φωτεινότητα την έχω στα 250 nits in game. Ίσως να την ξεπερνάω και λίγο λόγω των gamma settings.

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

ειναι ενα  βιντεο δικο του απο το εργαστηριο τους που εχει  δυο λευκους προβολεις δεξια και αριστερα ,για να μετρησουν λοιπον βαζουν το μετρητη πανω στο σημειο με τον ενα λευκο προβολεα , με λιγα λογια μετρανε λευκο χρωμα ,προφανως εκει η woled με το μεγαλο λευκο sub pixel  θα δωσει μεγαλυτερα νουμερα. 

Για να μην σε βαζω να ψαχνεις αυτη ειναι η σκηνη που μετραει και μετραει τον προβολεα αριστερα 

Screenshot_20250117_202514_VideoPlayer.jpg.27a4035d5ead9fbcc55f0e25c0625e84.jpg

Αυτή η σκηνή είναι από τηλεόραση μοντέλο του 2016, είναι σίγουρο ότι ακόμα και σήμερα μετράνε έτσι? Επειδή ανά διαστήματα αλλάζουν μεθοδολογία. Φαίνεται στην φώτο ότι το μοντέλο είναι η B6 που το αγόρασα το 2016, ήταν το πρώτο μου OLED, είχα πάθει σοκ όταν το είδα στον Κωτσόβολο 🤩

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, music_lover είπε

Αυτή η σκηνή είναι από τηλεόραση μοντέλο του 2016, είναι σίγουρο ότι ακόμα και σήμερα μετράνε έτσι? Επειδή ανά διαστήματα αλλάζουν μεθοδολογία. Φαίνεται στην φώτο ότι το μοντέλο είναι η B6 που το αγόρασα το 2016, ήταν το πρώτο μου OLED, είχα πάθει σοκ όταν το είδα στον Κωτσόβολο 🤩

Ειναι βιντεο που εχουν τραβηγμενο σε hdr και το χρησιμοποιουν για αυτον το σκοπο, απο το review της g1

Screenshot_20250117_203902_SamsungInternet.jpg.88b51bdb8d7279a759b664a26547b2bd.jpg

αν πατησεις στο here θα σου κατεβασει το βιντεο.

Οποτε καταλαβαινετε οτι ολα ειναι σχετικα με το τι μετρας.

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, music_lover είπε

Ήταν περίπου αναμενόμενο ότι δεν είχες πρότερη εμπειρία από OLED tv γιατί θα είχες και διαφορική οπτική όσον αφορά τα monitors και μπράβο σου που το ανέφερες. Όσον αφορά την φωτεινότητα, εγώ αναφέρθηκα στο real scene HDR, στο μέσο όρο δλδ φωτεινότητας που θα δούμε στην πλειοψηφία του χρόνου που θα αναπαράγουμε HDR περιεχόμενο και όχι σε συγκεκριμένες συνθήκες χαμηλού ποσοστού % φωτός όπου εμφανίζονται ελάχιστο χρονικό διάστημα και εκεί τα monitors όντως μπορούν να κρατήσουν 1000nits. Αν πχ παίξω 60 δευτερόλεπτα ένα HDR παιχνίδι ή ταινία και από αυτά τα 60 δευτερόλεπτα δω 1000nits τα 10 δευτερόλεπτα και στα υπόλοιπα 50 δευτερόλεπτα βλέπω 400nits θα λέω ότι βλέπω σωστό HDR περιεχόμενο? Για αυτό μίλησα για real scene HDR. Όσον αφορά την δυνατότητα των QD-OLED οθονών να εμφανίζονται γενικά φωτεινότερες επειδή έχουν υψηλότερο color luminance, ισχύει μεν αλλά αυτό δεν καλύπτει μια διαφορά 300nits (400 vs 700). Θα το δούμε αυτό καλύτερα όταν έρθουν με το καλό QD-OLED monitors με Vesa HDR 600, πόσο καλύτερα δλδ θα βλέπουμε HDR περιεχόμενο. Ίσως μάλιστα μας φανεί side by side σκοτεινή η τωρινή γενιά panel..που είναι αλλά τέλος πάντων, εγώ πάντως δεν αμφιβάλλω 😁

Εννοειται δεν υπαρχει λογος να μην το αναφερω παντα γραφουμε τι εμπειριες ειχαμε στο καθετι και τα οποια θετικα αρνητικα. Κοιτα τα 1000 nits δεν ειναι οτι τα βλεπεις 10 δευτερολεπτα. Χθες καλη ωρα 3.30 ωρες σερι morales απο την αρχη μεχρι τον τερματισμο ειχε σκηνες που εβλεπες για 10 λεπτα 1000 nits στα σημεια που επρεπε συμφωνα με το παιχνιδι δηλαδη δεν ηταν 10 δευτερα στο 1 λεπτο αλλα 10 λεπτα στα 10 λεπτα. Στην τελικη μαχη η στη σκηνη με τη φωτια που καιγεται ολο το τετραγωνο γενικα εχει πολλες τετοιες το παιχνιδι οπου εκει κυριως με εντυπωσιασε παρα πολυ. Προφανως σκηνες που δεν χρειαζεται να υπαρχει τετοιο peak δεν θα δωσουν σημεια τετοιο peak το θεμα ειναι οπου χρειαζεται να ειναι εκει η οθονη να σου δωσει τα 1000 nits η οσα μπορει και να αναδειξει το σημειο εκεινο. Αυτο το πετυχαινει μια qd oled 400 και με το παραπανω. Σε SDR σκεψου παιζω με 45% φωτεινοτητα και 20% night light και παλι ειναι φωτεινη σε σημεια στο 100% σε SDR δεν καθομαι μπροστα στην οθονη με σκοτεινο δωματιο. Σκεψου ειμαι 70-80 εκατοστα αποσταση δεν εχω τα 2 μετρα οπως σε μια μεγαλυτερη οθονη. Η διαφορα των 300nits ειναι στο λευκο. Εκει εννοειται εφοσον υπαρξει σκηνη πανω απο 10% peak οπου θα κρατησει 700nits μια woled εναντι 400 μια qd-oled η πρωτη θα αναδειχθει πολυ καλυτερα. Στα χρωματα ομως τα οποια προσωπικα πανα με εντυπωσιαζουν εκει που θα δωσει η qd τα νουμερα παραπανω η woled θα πεσει αρκετα.

Εννοειται το ιδανικο καποια στιγμη θα ειναι hdr 1000 true black 4K Ultrawide Oled χωρις να εχουμε θεματα με burn in αλλα μας το πανε σιγα σιγα στα monitors. Για την ωρα αυτο που βλεπω με ευχαριστει παραπανω απο πολυ και αυτο εχει σημασια στο τελος της ημερας. Γιατι 800 ευρω δεν ηταν λιγα που εδωσα οπως ο καθενας και θες να δεις οντως μεγαλη διαφορα απο την παλια των 400 ευρω που εχεις. 

16 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Αν δεν είναι διπλάσια από τα 500, λόγω λογαριθμικής αντίληψης(ισχύει για όλες τις αισθήσεις), τότε πώς θα σε τυφλώσουν; Καταλαβαίνεις την αντίφαση του όλου πράγματος; Αυτά που ανακυκλώνει ο prefuse στις τελευταίες σελίδες. Ο διπλασιασμός χρειάζεται για να υπάρξει μια αισθητή διαφορά(50% περίπου). Προφανώς και δεν το αντιλαμβάνεσαι ως διπλάσιο φως.

Αυτά που περιγράφω δε είναι στιγμιαία. Ήδη μου φαίνονται νορμάλ. Τη μέση φωτεινότητα την έχω στα 250 nits in game. Ίσως να την ξεπερνάω και λίγο λόγω των gamma settings.

Δεν ξερω ποσα nits εχει εκεινη η σκηνη που ανεφερα εγω ξερω οτι δεν μπορεσα να τη δω δευτερη φορα με ανοιχτα ματια απο το τεραστιο φως που με τυφλωνε. Ηταν πανω απο 10% πιστευω φωτεισμενη οποτε να ηταν 400 nits και να μου φαινοταν τοσο πολυ φωτεινη? Αν την δοκιμασεις πιστευω θα βγαλεις καλυτερα συμπερασματα απο μενα μιας και εχει απο τα καλυτερα mastered σε HDR που εχουμε δει μεχρι σημερα σε ταινια. Εγω λογικα με 45% brightness στο SDR που παιζω πρεπει να ειμαι στα 150nits συνολο οθονης? Η πιο κατω? Που και παλι μου φαινεται αψογο για SDR παντα με σωστα μαυρα χρωματα κτλ αλλα το σωστο HDR ειναι σε τελειως αλλο επιπεδο με σωστη υλοποιηση. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, music_lover είπε

Screenshot_2025-01-17-20-45-16-26_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Να ξερεις μεχρι και αυτοι εχουν καταλαβει το λαθος τους και θα δεις οτι στις τελευταιες τηλεορασεις μετρανε κανονικη σκηνη με 3 διαφορετικα χρωματα 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 2
Δημοσ.

Ναι μπορεί, δεν τους θεωρώ και ιερό Ευαγγέλιο αλλά γενικά βοηθούν πολύ να καταλάβουμε όσο γίνεται και εμείς οι average joe κάποια πράγματα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 minutes ago, music_lover said:

Screenshot_2025-01-17-20-45-16-26_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Ωραία όλα αυτά που θέλουν και προτείνουν στο rtings αλλα πρώτα πρέπει να λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα..

Ότι ακόμα δεν υπάρχει ικανό reference monitor για HDR grading. Ακόμα και αν διαθέτεις 50k. Πέρα από τα θέματα ενέργειας, ψύξης, αντοχής στο χρόνο κτλ

Άσε που το rtings είναι τεχνολογικό κανάλι και όχι κινηματογραφικό οπότε το true cinematic HDR experience που αναφέρουν μάλλον προορίζεται για τη γενιά alpha που δεν έχουν επαφή με τίποτα άλλο πέρα από HDR blockbuster. Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις και μάλιστα είναι πιο πιθανό να βρεις σινεφίλ πιτσιρίκια που έχουν δει και μερικές σημαντικές για την ιστορία του κινηματογράφου ταινίες, από "πολυάσχολους" business man/woman που υπάρχει μόνο bird watching.

Σήμερα χάθηκε και ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Rip Lynch.

Καλύτερα κάποιος να ανακαλύψει τι κινηματογραφική κληρονομιά έχουν αφήσει κάποιοι που θεωρούνται και είναι, σπουδαίοι κινηματογραφιστές και μετά ας αναρωτηθεί και να αναζητήσει τεχνικα θέματα περί true HDR experience.

Επεξ/σία από prefuse
  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...