Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημερα σε ολους 

Αγορασα ενα φθηνο εκτυπωτη για να μπω στον κοσμο του 3d printing...

Ακομη ειμαι σε πειραματισμους και ρυθμισεις, αλλα,ενα προβλημα που πρωτοαντιμετώπισα ειναι το σπασιμο του filament (pla)  και μαλιστα σε κατασταση αδρανειας

Προφανως αυτο οφειλεται σε πολους λογους αλλα ο βασικος φαινεται να ειναι η υγρασια

Εψαξα λοιπον να βρω ενα filament box,για ταυτόχρονη φυλαξη,αποξηρανση και τρφοδοτηση του πριντερ, χωρις να μπλεξω σε DIY κατασκευες  η αποξηραντη τροφιμων και ουσιαστικα βρηκα 3 συσκευες

https://www.amazon.com/Farsler-Filament-Filaments-Measuring-Printing/dp/B07KK931TQ

https://www.amazon.com/Filament-Dehydrator-SUNLU-Enclosure-Compatible/dp/B08C9RF7R7

https://www.aliexpress.com/item/4000842637774.html

υπαρχουν και αλλα ,ασχετως τιμης κλπ θα παρακαλουσα αν καποιος εχει σχετικη εμπειρία με το θεμα ,να βοηθησει 

ευχαριστω

Δημοσ.

Καλημέρα,

αν μιλάς για PLA, απλά άλλαξε μάρκα (Esun, Prusa). Αυτά τα κουτιά προορίζονται για να στεγνώνουν πιο απαιτητικά filament όπως Nylon ενώ εκτυπώνεις. Αν απλά πάρει υγρασία το PLA σου επειδή το είχες 2 χρόνια στο ράφι ακάλυπτο, πέτα το στο φούρνο στον αέρα στου 50 βαθμούς για 2 ώρες και είσαι έτοιμος, το ίδιο θα έκανες και με τα παραπάνω.

Τώρα αν θέλεις να πάρεις ένα το ESun εμένα μου βγήκε μάπα και το έστειλα πίσω (2 φορές), για το Sunlu έχω ακούσει καλά λόγια, το άλλο φαίνεται λίγο υπερβολή αφού πήρες ένα οικονομικό printer.

• 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.
Στις 19/10/2020 στις 10:50 ΠΜ, mxa055 είπε

Καλημέρα,

αν μιλάς για PLA, απλά άλλαξε μάρκα (Esun, Prusa). Αυτά τα κουτιά προορίζονται για να στεγνώνουν πιο απαιτητικά filament όπως Nylon ενώ εκτυπώνεις. Αν απλά πάρει υγρασία το PLA σου επειδή το είχες 2 χρόνια στο ράφι ακάλυπτο, πέτα το στο φούρνο στον αέρα στου 50 βαθμούς για 2 ώρες και είσαι έτοιμος, το ίδιο θα έκανες και με τα παραπάνω.

Τώρα αν θέλεις να πάρεις ένα το ESun εμένα μου βγήκε μάπα και το έστειλα πίσω (2 φορές), για το Sunlu έχω ακούσει καλά λόγια, το άλλο φαίνεται λίγο υπερβολή αφού πήρες ένα οικονομικό printer.

Αν το βαλω για δυο ωρες στον φουρνο πως θα καταλαβω οτι ειναι ενταξει απο την υγρασια;

Υπαρχει κατι πιο ''οικονομικο'' απο το να το βαζω συνεζω στον φουρνο;;

Επισης στον μικροκυματων μπορω να το βαζω αλλα σε λιγοτερο χρονο;

Δημοσ.
Στις 24/8/2024 στις 3:05 ΜΜ, manolis27 είπε

Αν το βαλω για δυο ωρες στον φουρνο πως θα καταλαβω οτι ειναι ενταξει απο την υγρασια;

Υπαρχει κατι πιο ''οικονομικο'' απο το να το βαζω συνεζω στον φουρνο;;

Επισης στον μικροκυματων μπορω να το βαζω αλλα σε λιγοτερο χρονο;

Πάρε ένα μεγάλο πλαστικό κουτί και βάλε μέσα αυτά τα μπιλακια που απορροφάνε την υγρασία. Εκει θα αποθηκεύεις τα filament που δεν χρησιμοποιείς. 

Κανε το ίδιο αλλά με μικρότερο κουτί και βάλε μέσα ροδάκια για να κυλάει το spool (μπορείς να τα τυπώσεις απλά χρειάζεσαι ρουλεμάν). Άνοιξε μια τρύπα στο κουτί και έχει εκεί το filament με το οποίο τυπώνεις. 

Με τα παραπάνω DIY dry boxes κατά 90% δεν θα πάρουν υγρασία τα filament σου. Αυτό για την πρόληψη.

Για αυτά που έχουν πάρει, αν είναι PLA, βάλε τα στο φούρνο όπως είπαν παραπάνω. Δεν γνωρίζω αν τα μικροκύματα κάνουν το ίδιο αλλά θα έλεγα πως όχι. Εκεί έχεις hot zones και καθόλου έλεγχο θερμοκρασίας οπότε σίγουρα κάτι θα λιώσει μετά από ώρα.

Εναλλακτικά στο μπαλκόνι στον καλοκαιρινό ήλιο καλυμμένα. Ή μέσα σε αμάξι με χαραμάδες στα παράθυρα για πολύ λίγες ώρες. Αυτό πάντα με ρίσκο να σου χαλάσουν. Το δοκίμασα στο παρελθόν με ανάμεικτα αποτελέσματα. 

Μην νομίζεις ότι τα filament dryers είναι οικονομικά στη λειτουργία. Και μην νομίζεις ότι είναι έχουν και θεαματικά αποτελέσματα. 

• Thanks 1
Δημοσ.

οκ σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.

Σχετικα με αυτα τα μπιλακια με την υγρασια εγω αυτα πρεπει να τα ελεγχω αν εχουν μαζεψει ξερω γω πολυ υγρασια και να βαλω αλλα;;;

Συγνωμη για ολες αυτες τις ερωτησεις απλα ειμαι καινουριος σε αυτο και προσπαθω να μαθω οσο πιο πολλα γινεται για να προετοιμαζομαι οσο το  δυνατον καλυτερα και να αποφυγω τυχον κακες εκτυπωσεις.

3 λεπτά πριν, Grfoxz είπε

Πάρε ένα μεγάλο πλαστικό κουτί και βάλε μέσα αυτά τα μπιλακια που απορροφάνε την υγρασία. Εκει θα αποθηκεύεις τα filament που δεν χρησιμοποιείς. 

Κανε το ίδιο αλλά με μικρότερο κουτί και βάλε μέσα ροδάκια για να κυλάει το spool (μπορείς να τα τυπώσεις απλά χρειάζεσαι ρουλεμάν). Άνοιξε μια τρύπα στο κουτί και έχει εκεί το filament με το οποίο τυπώνεις. 

Με τα παραπάνω DIY dry boxes κατά 90% δεν θα πάρουν υγρασία τα filament σου. Αυτό για την πρόληψη.

Για αυτά που έχουν πάρει, αν είναι PLA, βάλε τα στο φούρνο όπως είπαν παραπάνω. Δεν γνωρίζω αν τα μικροκύματα κάνουν το ίδιο αλλά θα έλεγα πως όχι. Εκεί έχεις hot zones και καθόλου έλεγχο θερμοκρασίας οπότε σίγουρα κάτι θα λιώσει μετά από ώρα.

Εναλλακτικά στο μπαλκόνι στον καλοκαιρινό ήλιο καλυμμένα. Ή μέσα σε αμάξι με χαραμάδες στα παράθυρα για πολύ λίγες ώρες. Αυτό πάντα με ρίσκο να σου χαλάσουν. Το δοκίμασα στο παρελθόν με ανάμεικτα αποτελέσματα. 

Μην νομίζεις ότι τα filament dryers είναι οικονομικά στη λειτουργία. Και μην νομίζεις ότι είναι έχουν και θεαματικά αποτελέσματα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, manolis27 είπε

οκ σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.

Σχετικα με αυτα τα μπιλακια με την υγρασια εγω αυτα πρεπει να τα ελεγχω αν εχουν μαζεψει ξερω γω πολυ υγρασια και να βαλω αλλα;;;

Συγνωμη για ολες αυτες τις ερωτησεις απλα ειμαι καινουριος σε αυτο και προσπαθω να μαθω οσο πιο πολλα γινεται για να προετοιμαζομαι οσο το  δυνατον καλυτερα και να αποφυγω τυχον κακες εκτυπωσεις.

Δεν χρειάζονται αλλαγή συχνά. Ανάλογα που μένεις και που τα αποθηκεύεις. Αλλά και στη χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί να τα αλλάξεις μετα 1-2 χρόνια δεδομένου ότι είναι σφραγισμένα τα κουτιά. Και σίγουρα θα είναι έτη φωτός καλύτερα από το να τα έχεις στο ράφι.

Υπάρχουν πολλοί οδηγοί για DIY dry boxes στο YouTube. Πάρε από εκεί ιδέες.

Στο 3d printing οι ερωτήσεις, το DIY και τα αποτυχημένα prints είναι πάντα δεδομένα.

Επεξ/σία από Grfoxz
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

ΟΧΙ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ εκτός και αν γυρνάς βιντεάκι και θέλεις να μαζέψεις likes.

Συμβατικός φούρνος, στον αέρα, αν έχεις και θερμόμετρο φούρνου (αυτά που μπαίνουν μέσα) ακόμα καλύτερα γιατί η ρύθμιση είναι πολύ στο περίπου και μπορεί να έχεις βάλει 50 και μέσα να έχει 60-70 οπότε σίγουρα παίξε safe πιο χαμηλά και περισσότερη ώρα.

αυτό το dry box είναι πολύ καλό https://www.aliexpress.com/item/1005005633470430.html αλλά δεν χρειάζεται για PLA, ABS κτλ.

Με τα μπιλάκια συνήθως διατηρείται η υγρασία του filament, δεν μειώνεται, για να μειωθεί θέλει ζέστη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...