200stistrofi Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπερα, σκεφτομαι να αγορασω 2 WD RED για raid 1 https://www.skroutz.gr/s/3870224/Western-Digital-Red-NAS-4TB-64MB-Cache.html Αλλα πρωτα θα ηθελα ενα feedback απο καποιον ποιο σχετικο. Ευχαριστω Επεξ/σία 12 Οκτωβρίου 2020 από 200stistrofi
SaFiS Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Αν θα είναι όντως το μοντέλο EFRX και όχι το EFAX που είναι SMR, είναι ΟΚ...
200stistrofi Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2020 λοιπον για να συνοψησω Σκεφτομαι να παρω αυτο το NAS https://www.skroutz.gr/s/13211217/Synology-DiskStation-DS218J.html και να βαλω μεσα 2 https://www.skroutz.gr/s/3870224/Western-Digital-Red-NAS-4TB-64MB-Cache.html για να κανει mirror ο ενας τον αλλο. Γνωμες?
elpenor Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, 200stistrofi είπε λοιπον για να συνοψησω Σκεφτομαι να παρω αυτο το NAS https://www.skroutz.gr/s/13211217/Synology-DiskStation-DS218J.html και να βαλω μεσα 2 https://www.skroutz.gr/s/3870224/Western-Digital-Red-NAS-4TB-64MB-Cache.html για να κανει mirror ο ενας τον αλλο. Γνωμες? Εμένα η γνώμη μου είναι ότι το raid είναι αποκλειστικά για high availability, δηλαδή αν δεν μπορεί να μείνεις χωρίς τα data για το χρόνο που χρειάζεται να γίνει restore ένα backup, να αλλάξεις ένα δίσκο κλπ. Αν δεν είναι αυτή η περίπτωση θεωρώ ότι όσοι κάνουν raid αντί να αυξάνουν την ασφάλεια των δεδομένων τους απλά κάνουν τη ζωή τους πιο δύσκολη και ίσως και πιο εύκολο να χάσουν τα data τους. Παράδειγμα πρώτο, ας πούμε ότι χαλάει το NAS εντελώς ή ότι απλά τρώει κάποια κόλλημα από κάποιο firmware update*. Για να διαβάσεις τα δεδομένα σου χρειάζονται γνώσεις linux. Failed** / Success. Παράδειγμα δεύτερο, ας πούμε ότι κολλάς κάποιο ransomware και όπως θα έχεις εσύ πρόσβαση από τα windows στο NAS έτσι θα έχει και το ransomware οπότε σου κλειδώνει όλα τα αρχεία και στους δύο δίσκους. Παράδειγμα τρίτο, πέφτει νερό/φωτιά/overshoot στο ρεύμα μετά από διακοπή και καίγονται ταυτόχρονα οι δίσκοι. Το raid δεν μπορεί να υποκαταστήσει το backup και όποιος έχει backup πλέον χρειάζεται το raid μόνο για high availability. Με παρόμοιο κόστος μπορείς να πάρεις ένα καλό router και δύο εξωτερικούς δίσκους. Τα router με ένα custom firmware και ένα δίσκο έχουν το 95% των δυνατοτήτων του NAS και το 85% της ταχύτητας και επίσης προσφέρουν και καλό wifi. Στο δεύτερο δίσκο μπορείς να κάνεις εβδομαδιαία backup και να τον έχεις στο συρτάρι σου. Αναφορά σε κείμενο * Οfficial οδηγίες του NAS : Before updating the system firmware, back up all the disk data on the NAS to avoid any potential data loss during the system update. ** Quote from QNap forum Guru : Actually making Backups regularly, and simply restoring from Backups when issues are encountered remains the safest solution. Επεξ/σία 31 Οκτωβρίου 2020 από elpenor
200stistrofi Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Σε ευχαριστω για την απαντηση σου, ομολογω οτι δεν εχω ιδαιτερες γνωσεις πανω στο θεμα, για αυτο και ρωταω εδω αλλωστε. Εσυ τι θα μου προτεινες για ως τροπο backup? Εχω πολλα και μικρα αρχεια απο 10-20 mb εως 200-300 mb και λογο δουλειας χρειαζεται να μπορω ευκολα να ψαχνω στους φακελους που εχω. (πχ να μου φορτωνει γρηγορα τα thumbails κτλ) το budget μου ειναι 200-300 ευρω, ισως δεν ειναι πολλα αλλα σε αυτη την φαση σιγουρα το πρωτο που με απασχολει ειναι να διασφαλισω αυτα που εχω. Επεξ/σία 31 Οκτωβρίου 2020 από 200stistrofi
200stistrofi Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2020 Στις 31/10/2020 στις 1:22 ΠΜ, elpenor είπε Με παρόμοιο κόστος μπορείς να πάρεις ένα καλό router και δύο εξωτερικούς δίσκους. Τα router με ένα custom firmware και ένα δίσκο έχουν το 95% των δυνατοτήτων του NAS και το 85% της ταχύτητας και επίσης προσφέρουν και καλό wifi. Στο δεύτερο δίσκο μπορείς να κάνεις εβδομαδιαία backup και να τον έχεις στο συρτάρι σου. Εχεις καποιες επιλογες που θα μπορουσες να μου προτεινεις? Σε ευχαριστω για την βοηθεια. 1
elpenor Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2020 9 λεπτά πριν, 200stistrofi είπε Εχεις καποιες επιλογες που θα μπορουσες να μου προτεινεις? Σε ευχαριστω για την βοηθεια. Για να μπορέσω να κάνω κάποια συγκεκριμένη πρόταση θα ήθελα πρώτα να μου πεις: α. Πόσο χώρο πιάνουν συνολικά τα αρχεία που θέλεις να αποθηκεύσεις και πόσο χώρο εκτιμάς ότι θα πιάνουν σε 2 χρόνια από τώρα. β. Είναι απαραίτητο να έχεις πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία και από άλλες συσκευές; Αν ναι οι συσκευές αυτές θα συνδέονται μόνο από το τοπικό δίκτυο ή και μέσω internet και θα είναι μόνο άλλοι υπολογιστές ή και κινητά; 1
200stistrofi Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2020 α. αυτη την στιγμη εχω γυρω στο 1tb σε δυο χρονια υπολογιζω να εχω καπου στα 3-4tb. β. προσβαση και απο αλλες συσκευες σιγουρα ειναι μια μεγαλη ευκολια, αλλα δεν ειναι απαραιτητο. 1
elpenor Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 59 λεπτά πριν, 200stistrofi είπε α. αυτη την στιγμη εχω γυρω στο 1tb σε δυο χρονια υπολογιζω να εχω καπου στα 3-4tb. β. προσβαση και απο αλλες συσκευες σιγουρα ειναι μια μεγαλη ευκολια, αλλα δεν ειναι απαραιτητο. Καταρχάς προτείνω να πάρεις ένα εξωτερικό HDD τουλάχιστον 5TB στον οποίο θα παίρνεις backup κάθε τόσο και θα τον αποθηκεύεις σε ένα συρτάρι ή ντουλάπι κατά προτίμηση σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού μέσα σε ένα κουτάκι. Η άποψη μου είναι ότι σε ότι λύση και αν καταλήξεις αυτός ο δίσκος πρέπει να είναι μέρος της. Spoiler Αυτός ο δίσκος θα είναι η δικλίδα ασφαλείας σου, ακόμα και αν όλα τα online backups σου γεμίσουν ιούς ή χαλάσουν αυτός θα υπάρχει πάντα. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι επειδή δεν θα κάνεις πολύ συχνά backup σε αυτόν μπορεί να χάσεις τη δουλειά των τελευταίων ημερών αλλά δυστυχώς η μόνη άλλη εναλλακτική είναι κάποιο (πανάκριβο) cloud backup service. 14 ώρες πριν, atheatos είπε το ιδανικό είναι να έχεις ένα εξωτερικό backup πάντα Αναφορά σε κείμενο 3-2-1 Backup Rule Αν η πρόσβαση από άλλες συσκευές δεν είναι απαραίτητη γιατί δεν παίρνεις απλά ένα δίσκο ακόμα να τον βάλεις στο PC σου για καθημερινά backup; Μπορείς να: α. προγραμματίσεις να κάνει κάθε βράδυ backup αυτόματα (απλά backup ή incremental). β. βάλεις ένα εικονίδιο στο desktop σου που όποτε το πατάς να γίνεται το backup. γ. χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα με rsync το οποίο θα συγχρονίζει σε πραγματικό χρόνο το φάκελο της δουλειάς σου με ένα φάκελο στον backup δίσκο. Μία τέτοια λύση έχει περισσότερη ασφάλεια από το NAS αφού θα έχεις το δίσκο στο συρτάρι και πολύ μικρό κόστος ( 180 ευρώ περίπου για τους δύο δίσκους). Πιστεύεις ότι θα σε καλύψει; Αν θέλεις κάτι δικτυακό και επιστρέψεις στο αρχικό σου budget των 370 ευρώ μπορούν να γίνουν αρκετές προτάσεις. Το πιο φτηνό router που είναι αξιόπιστο έχει κοντά στα 150 ευρώ, μαζί με δύο δίσκους ξεπερνάει τα 300 ευρώ που έβαλες ταβάνι. Με μικρότερο budget οι (δικτυακές) επιλογές είναι περιορισμένες, πχ κάποιος δικτυακός εξωτερικός δίσκος όπως ο Western Digital My Cloud Home 4TB ή κάποιο entry level NAS με 1 drive. Επεξ/σία 1 Νοεμβρίου 2020 από elpenor 1
200stistrofi Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2020 17 ώρες πριν, elpenor είπε Καταρχάς προτείνω να πάρεις ένα εξωτερικό HDD τουλάχιστον 5TB στον οποίο θα παίρνεις backup κάθε τόσο και θα τον αποθηκεύεις σε ένα συρτάρι ή ντουλάπι κατά προτίμηση σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού μέσα σε ένα κουτάκι. Μεχρι τωρα ειχα εναν seagate αλλα χαλασε, η αληθεια ειναι οτι δεν τον προσεχα ιδαιετερα, σκεψου τον ειχα μονιμως συνδεδεμενο. Σκεφτομουν για το mypassoport της WD https://www.skroutz.gr/s/21162818/Western-Digital-My-Passport-5TB-2019-Black.html Εχουμε στο γραφειο τετοιους και δεν εχουν εμφανισει κανενα θεμα. 17 ώρες πριν, elpenor είπε Αν η πρόσβαση από άλλες συσκευές δεν είναι απαραίτητη γιατί δεν παίρνεις απλά ένα δίσκο ακόμα να τον βάλεις στο PC σου για καθημερινά backup; Αυτο θα κανω τελικα. Απλα επειδη θα αντικαταστησω και τον ηδη υπαρχον σκληρο, ειπα να το ψαξω λιγο. Σκεφτομαι να παρω 2 απλους και σκεφτομουν κατι αναμεσα σε αυτον https://www.skroutz.gr/s/7602220/Western-Digital-Blue-2TB-5400rpm.html η αυτον https://www.skroutz.gr/s/15405705/Seagate-Barracuda-2TB-ST2000DM008.html Εσυ τι θα μου προτεινες? 1
elpenor Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, 200stistrofi είπε Μεχρι τωρα ειχα εναν seagate αλλα χαλασε, η αληθεια ειναι οτι δεν τον προσεχα ιδαιετερα, σκεψου τον ειχα μονιμως συνδεδεμενο. Σκεφτομουν για το mypassoport της WD https://www.skroutz.gr/s/21162818/Western-Digital-My-Passport-5TB-2019-Black.html Εχουμε στο γραφειο τετοιους και δεν εχουν εμφανισει κανενα θεμα. Αυτο θα κανω τελικα. Απλα επειδη θα αντικαταστησω και τον ηδη υπαρχον σκληρο, ειπα να το ψαξω λιγο. Σκεφτομαι να παρω 2 απλους και σκεφτομουν κατι αναμεσα σε αυτον https://www.skroutz.gr/s/7602220/Western-Digital-Blue-2TB-5400rpm.html η αυτον https://www.skroutz.gr/s/15405705/Seagate-Barracuda-2TB-ST2000DM008.html Εσυ τι θα μου προτεινες? Η γνώμη μου και η εμπειρία μου είναι ότι ο WD MyPassport είναι η καλύτερη επιλογή σε εξωτερικό HDD. Για να βγω σε αυτό το συμπέρασμα έχω λάβει υπόψη μου όλα τα αρνητικά του: α. Είναι SMR, δηλαδή είναι αργός σε κάποια writes υπό συγκεκριμένες συνθήκες και έχει πρόβλημα με κάποια file systems που χρησιμοποιούν τα NAS και το Linux για raid. Στην πράξη όμως ο WD MyPassport 5TB (SMR) είναι ελαφρά πιο γρήγορος από τον MyPassport 4TB (CMR) για απλή χρήση backup σε Windows. Τους χρησιμοποιώ κάθε μέρα και μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση γιατί έχω διαβάσει τα χειρότερα για τους SMR. β. Είναι σχεδόν αδύνατο να τον βγάλεις από την θήκη του και να τον συνδέσεις κατευθείαν στο PC με SATA. Όμως η άλλη εναλλακτική έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος και κατά τη γνώμη μου μικρότερη αντοχή. Ο μόνος 5ΤΒ / 2.5 inch δίσκος με SATA έχει 150 ευρώ στο skroutz και μία καλή θήκη από 12 μέχρι 40 ευρώ. Η ένωση του δίσκου με την θήκη με τα χρόνια οξειδώνεται και χαλαρώνει λόγω κραδασμών με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα οι θήκες να είναι λιγότερο αξιόπιστες από τους εξωτερικούς δίσκους που έχουν το βύσμα κολλημένο στην πλακέτα τους. Στην πάροδο του χρόνου είχα πρόβλημα με κάθε θήκη που έχω χρησιμοποιήσει, όχι πως δεν μου έχουν χαλάσει βύσματα εξωτερικών αλλά άλλη δύναμη ασκεί στο σημείο της επαφής ένα καλώδιο και άλλη ένας δίσκος που κάθε φορά που κουνιέται ασκεί δύναμη με το βάρος του στην επαφή. γ. Οι 2.5inch δίσκοι που βάζουν μέσα έχουν μικρότερη αντοχή από ένα 3.5inch τύπου enterprise ή NAS. Ισχύει αυτό αλλά πάλι η διαφορά στο κόστος είναι μεγάλη, 150 ευρώ ένας καλός 3.5inch δίσκος και άλλα 40-50 η θήκη. Το πιο σημαντικό όμως είναι η δυσκολία του να βγάζεις και να βάζεις τον 3.5inch δίσκο στο PC κάθε φορά που θέλεις να κάνεις backup, εξωτερική τροφοδοσία, μεγάλο βάρος και όγκος, πιο ευαίσθητος στις πτώσεις, γίνεται τόσο πιο δύσκολο που είναι εύκολο κάποιος να βαρεθεί να τον αφαιρεί για αποθήκευση και να σταματήσει να έχει το πλεονέκτημα του offline backup (ή να βαρεθεί να τον βγάλει από το ντουλάπι για να πάρει backup). -------------------------------- Όσο αφορά τους εσωτερικούς δίσκους δεν μπορώ να καταλάβω τι πλεονέκτημα μπορεί να έχει κάποιος με την αγορά δύο μικρών δίσκων, αντιθέτως μπορώ να σκεφτώ αρκετά μειονεκτήματα. Όσο αφορά το μοντέλο του δίσκου εγώ δεν θα έπαιρνα ποτέ δίσκο της φτηνότερης κατηγορίας εκτός αν ήθελα να αποθηκεύσω torrents και άλλα άχρηστα πράγματα. Τα διάφορα μοντέλα συνοδεύονται από διαφορετική εγγύηση και διαφορετικές προδιαγραφές αντοχής. Ένας απλός δίσκος σαν αυτόν που κοιτάς έχει 2 χρόνια εγγύησης και 300.000 κύκλους ζωή, θα σου πρότεινα να δεις κάτι με τουλάχιστον 3 χρόνια εγγύηση και 500.000 κύκλους. Επεξ/σία 2 Νοεμβρίου 2020 από elpenor 1
200stistrofi Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2020 13 ώρες πριν, elpenor είπε Όσο αφορά τους εσωτερικούς δίσκους δεν μπορώ να καταλάβω τι πλεονέκτημα μπορεί να έχει κάποιος με την αγορά δύο μικρών δίσκων, αντιθέτως μπορώ να σκεφτώ αρκετά μειονεκτήματα. Όσο αφορά το μοντέλο του δίσκου εγώ δεν θα έπαιρνα ποτέ δίσκο της φτηνότερης κατηγορίας εκτός αν ήθελα να αποθηκεύσω torrents και άλλα άχρηστα πράγματα. Τα διάφορα μοντέλα συνοδεύονται από διαφορετική εγγύηση και διαφορετικές προδιαγραφές αντοχής. Ένας απλός δίσκος σαν αυτόν που κοιτάς έχει 2 χρόνια εγγύησης και 300.000 κύκλους ζωή, θα σου πρότεινα να δεις κάτι με τουλάχιστον 3 χρόνια εγγύηση και 500.000 κύκλους. Καταλαβα, θα ριξω μια ματια στους υπολοιπους της ιδιας εταιριας. Οσον αφορα την υγεια του δισκου γενικοτερα πως θα μου προτεινες να το ελεγχω? 1
elpenor Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, 200stistrofi είπε Καταλαβα, θα ριξω μια ματια στους υπολοιπους της ιδιας εταιριας. Οσον αφορα την υγεια του δισκου γενικοτερα πως θα μου προτεινες να το ελεγχω? Υπάρχουν άπειρα προγράμματα, εγώ χρησιμοποιώ το CrystalDisk Info. Ο ίδιος ο δίσκος δίνει τις πληροφορίες για την υγεία του και είναι πάρα πολύ εύκολο για ένα πρόγραμμα να τις διαβάσει. Πέρα από αυτό ακόμα και αν τα προγράμματα τα δείχνουν όλα τέλεια να ξέρεις ότι αν αρχίσει να κάνει περίεργους ήχους που δεν έκανε πριν το πιθανότερο είναι ότι σύντομα θα χαλάσει.
200stistrofi Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2020 Στις 2/11/2020 στις 11:24 ΠΜ, elpenor είπε θα σου πρότεινα να δεις κάτι με τουλάχιστον 3 χρόνια εγγύηση και 500.000 κύκλους. Λεω τελικα να παρω αυτον https://www.skroutz.gr/s/4075532/Western-Digital-Black-2TB-64MB-Cache.html#reviews απ οτι ειδα εχει καλες αξιολογισεις και 5 χρονια εγγυηση
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα