sndev Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 20 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Με το net metering, προσφέρεις ενέργεια στο δίκτυο και γίνεται συμψηφισμος με τις καταναλώσεις σου, δεν φορτίζεις μπαταρίες ηλ. ΙΧ και γενικά κανένα φορτίο. Το φορτίο θα πάρει ενέργεια από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στο οποίο προσφέρεις παράλληλα και ενέργεια από ΦΒ. Το να φορτίζεις μπαταρίες αυτοκινήτων με ένα αυτόνομο ΦΒ (χωρίς net metering) επάνω στο βουνό είναι κάτι ασύμφορο. Μα αν στο βουνό δεν έχει δυκτιο δε θα βάλεις φβ για να έχεις ψυγείο φούρνο κτλ; Τι διαφορά έχει αν τις ιδιες kw τις δίνεις στη ΔΕΗ η στο αμάξι; Πρακτικά περισσότερο θέλω να καταλάβω το σκεπτικο σου. Εκτός αν εννοείς ότι δε φτάνει το φβ για να φορτίσεις το όχημα κ είναι συμπληρωματικο του δυκτιο;
Joshua21 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 19 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Με το net metering, προσφέρεις ενέργεια στο δίκτυο και γίνεται συμψηφισμος με τις καταναλώσεις σου, δεν φορτίζεις μπαταρίες ηλ. ΙΧ και γενικά κανένα φορτίο. Το φορτίο θα πάρει ενέργεια από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στο οποίο προσφέρεις παράλληλα και ενέργεια από ΦΒ. Το "προσφέρεις" ενέργεια στο δίκτυο ακούγεται εντελώς λάθος, δεν χαρίζεις κάτι, πιο σωστό θα ήταν αν έλεγες αποθηκεύεις ενέργεια στο δίκτυο όταν έχεις περίσσευμα και την παίρνεις πίσω όταν την χρειάζεσαι. Ε αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχεις οικονομία βάζοντας φωτοβολταϊκά, το σύστημα βγαίνει πολύ φτηνότερο επειδή δεν χρειάζονται μπαταρίες και συστήματα φόρτισης, εκμεταλλεύεσαι όλη την παραγωγή σου χωρίς απώλειες, και οποιαδήποτε στιγμή έχεις όση ισχύ χρειαστείς. Βάζοντας net metering σχετικά σύντομα θα κάνεις απόσβεση, αν βάλεις αυτόνομο σύστημα πιθανότατα δεν θα κάνεις απόσβεση ποτέ. 47 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Το να φορτίζεις μπαταρίες αυτοκινήτων με ένα αυτόνομο ΦΒ (χωρίς net metering) επάνω στο βουνό είναι κάτι ασύμφορο. Όταν λέμε "επάνω στο βουνό" εγώ αντιλαμβάνομαι κάποιο σημείο χωρίς δίκτυο ρεύματος, ε σε αυτή τη περίπτωση το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα είναι μονόδρομος, και δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως "ασύμφορο" μια και δεν έχεις άλλη εναλλακτική για να συγκρίνεις κόστη. Τώρα αν εννοείς κάτι άλλο από αυτό που αντιλαμβάνομαι, πες το να το συζητήσουμε. 1
Thanar Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 1 ώρα πριν, Basilhs23___ είπε Με το net metering, προσφέρεις ενέργεια στο δίκτυο και γίνεται συμψηφισμος με τις καταναλώσεις σου, δεν φορτίζεις μπαταρίες ηλ. ΙΧ και γενικά κανένα φορτίο. Το φορτίο θα πάρει ενέργεια από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στο οποίο προσφέρεις παράλληλα και ενέργεια από ΦΒ. Η δουλειά μου είναι ρε συ, λες να μην ξέρω πώς λειτουργεί το net metering; Όταν έχεις παραγωγή και ταυτόχρονα έχεις καταναλώσεις, τότε δεν πληρώνεις τίποτα. Δεν φεύγει καν το ρεύμα από την ιδιοκτησία σου.
sndev Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 1 ώρα πριν, Thanar είπε Η δουλειά μου είναι ρε συ, λες να μην ξέρω πώς λειτουργεί το net metering; Όταν έχεις παραγωγή και ταυτόχρονα έχεις καταναλώσεις, τότε δεν πληρώνεις τίποτα. Δεν φεύγει καν το ρεύμα από την ιδιοκτησία σου. Δηλαδή το ρεύμα που παράγεται από τα φβ δεν πάει προς το δυκτιο; Ανεξάρτητα αν εσύ εκείνη την ώρα καταναλώνεις η όχι;
gbras Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Αυτη ειναι η προοπτικη της ηλεκτροκινησης https://pushevs.com/2022/07/04/catl-will-launch-a-10-c-rate-ev-battery/ Αναλογες τεχνολογιες υπαρχουν και απο αλλες εταιριες οπως StoreDot, QuantumScape κλπ. Ολες ετοιμες να μπουν στην παραγωγη. Φυσικα για να τις εκμεταλλευτεις χρειαζεσαι και τις αναλογες υποδομες, στο κοντινο μελλον "ταχυφορτιστες" των 50kw θα ειναι απλα εντελως ανεπαρκης.
Thanar Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 15 ώρες πριν, sndev είπε Δηλαδή το ρεύμα που παράγεται από τα φβ δεν πάει προς το δυκτιο; Ανεξάρτητα αν εσύ εκείνη την ώρα καταναλώνεις η όχι; Η ηλεκτρική ενέργεια πάει πάντοτε προς την πιο κοντινή κατανάλωση. Φαντάσου το σαν ο κάθε παραγωγός να δημιουργεί μια τοπική "πίεση", η οποία "εκτονώνεται" στην κοντινότερη και περισσότερο ανοικτή "βρύση". Όταν τα πάνελ στην οροφή σου παράγουν 10kW, και το σπίτι σου ζητά 9kW, όλη η κατανάλωση του σπιτιού σου καλύπτεται από τα πάνελ σου, στο δίκτυο φεύγει το 1kW. Το 1kW αυτό θα καταναλωθεί από τον γείτονα, δεν θα ταξιδέψει στην άλλη άκρη της χώρας. Έτσι, με τα Φ/Β στις στέγες, στην ουσία δεν χρησιμοποιούμε το δίκτυο μεταφοράς. Αυτός είναι και ο λόγος που όσο περισσότερα Φ/Β έχουμε σε στέγες, ή σε άλλες αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις, τόσο πιο σπάνιες θα γίνουν οι διακοπές ρεύματος το καλοκαίρι λόγω υπερθέρμανσης των Μ/Σ, καθώς οι μετασχηματιστές πρακτικά δεν χρησιμοποιούνται! Υπάρχουν βέβαια και ανώτατα όρια στο πόση ενέργεια μπορεί να δεχτεί τοπικά ένα δίκτυο, γι' αυτό το λόγο απαιτούνται αδειοδοτήσεις, δεν μπορεί ο καθένας να ρίχνει στο δίκτυο ενέργεια ανεξέλεγκτα! Ένα πρόσφατο βίντεό μου για πάρκο μεγάλης κλίμακας, στο οποίο όμως γίνεται αναφορά και στο πώς ακριβώς ταξιδεύει η ενέργεια: 1 1
sndev Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 6 λεπτά πριν, Thanar είπε Η ηλεκτρική ενέργεια πάει πάντοτε προς την πιο κοντινή κατανάλωση. Φαντάσου το σαν ο κάθε παραγωγός να δημιουργεί μια τοπική "πίεση", η οποία "εκτονώνεται" στην κοντινότερη και περισσότερο ανοικτή "βρύση". Όταν τα πάνελ στην οροφή σου παράγουν 10kW, και το σπίτι σου ζητά 9kW, όλη η κατανάλωση του σπιτιού σου καλύπτεται από τα πάνελ σου, στο δίκτυο φεύγει το 1kW. Το 1kW αυτό θα καταναλωθεί από τον γείτονα, δεν θα ταξιδέψει στην άλλη άκρη της χώρας. Έτσι, με τα Φ/Β στις στέγες, στην ουσία δεν χρησιμοποιούμε το δίκτυο μεταφοράς. Αυτός είναι και ο λόγος που όσο περισσότερα Φ/Β έχουμε σε στέγες, ή σε άλλες αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις, τόσο πιο σπάνιες θα γίνουν οι διακοπές ρεύματος το καλοκαίρι λόγω υπερθέρμανσης των Μ/Σ, καθώς οι μετασχηματιστές πρακτικά δεν χρησιμοποιούνται! Υπάρχουν βέβαια και ανώτατα όρια στο πόση ενέργεια μπορεί να δεχτεί τοπικά ένα δίκτυο, γι' αυτό το λόγο απαιτούνται αδειοδοτήσεις, δεν μπορεί ο καθένας να ρίχνει στο δίκτυο ενέργεια ανεξέλεγκτα! Ένα πρόσφατο βίντεό μου για πάρκο μεγάλης κλίμακας, στο οποίο όμως γίνεται αναφορά και στο πώς ακριβώς ταξιδεύει η ενέργεια: έχω φ/β απο το 2013 με το τότε πρόγραμμα όχι νετμετερινγ. είμαι σίγουρος ότι όλη η ενέργεια πάει στο δυκτιο, το βλεπω το μετραω στο ρολοι. το σπιτι παιρνει απο το δυκτιο το βλεπω στο αντιστοιχο ρολοι της δεη. δλδ με το νετμετερινγ άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας και η ενέργεια πάει κατευθειαν στο σπιτι στο αμαξι στις καταναλώσεις μου απο οτι καταλαβαίνω.
gbras Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Παρα πολυ χρησιμες πληροφοριες! 1 λεπτό πριν, sndev είπε έχω φ/β απο το 2013 με το τότε πρόγραμμα όχι νετμετερινγ. είμαι σίγουρος ότι όλη η ενέργεια πάει στο δυκτιο, το βλεπω το μετραω στο ρολοι. το σπιτι παιρνει απο το δυκτιο το βλεπω στο αντιστοιχο ρολοι της δεη. δλδ με το νετμετερινγ άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας και η ενέργεια πάει κατευθειαν στο σπιτι στο αμαξι στις καταναλώσεις μου απο οτι καταλαβαίνω. Εσυ πουλας ενεργεια δεν την συμψηφιζεις αν και παλι θα επρεπε στην πραξη να συμβαινει το ιδιο.. 1
Thanar Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 8 λεπτά πριν, sndev είπε έχω φ/β απο το 2013 με το τότε πρόγραμμα όχι νετμετερινγ. Στο πρόγραμμα "Φ/Β στις στέγες", το ρεύμα περνάει πρώτα από τον μετρητή παραγωγής και γυρνά πίσω, περνώντας από τον μετρητή κατανάλωσης, για να καταναλωθεί στο σπίτι. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν υπάρχουν καλώδια που να συνδέουν την παραγωγή με την κατανάλωση πριν τους μετρητές. Στο net metering η σύνδεση είναι διαφορετική, παραγωγή και κατανάλωση είναι και τα δύο πίσω από τους μετρητές. Και στη δική σου περίπτωση, το ρεύμα που παράγεις εσύ, πάλι εσύ το καταναλώνεις, απλά το πληρώνεις κιόλας. Αλλά το δικό σου πρόγραμμα να είσαι σίγουρος πως σε συμφέρει πολύ περισσότερο από το net metering. Εξάλλου, έχεις ήδη αποσβέσει την επένδυση που έκανες το 2013. Επεξ/σία 5 Ιουλίου 2022 από Thanar 1 1
gbras Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 4 λεπτά πριν, Thanar είπε Στο net metering η σύνδεση είναι διαφορετική, παραγωγή και κατανάλωση είναι και τα δύο πίσω από τους μετρητές. Γιατι ομως τοτε στο net metering εχεις τις χρεωσεις της συνολικης σου καταναλωσης? Η δεν ειναι ετσι?
Thanar Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 16 λεπτά πριν, gbras είπε Γιατι ομως τοτε στο net metering εχεις τις χρεωσεις της συνολικης σου καταναλωσης? Η δεν ειναι ετσι? Στο net metering έχεις μετρητή κατανάλωσης από το δίκτυο και μετρητή παραγωγής από τα πάνελ. Σε κάθε περίπτωση, πληρώνεις ΜΟΝΟ αυτό που έχεις ρουφήξει από το δίκτυο. ΕΚΤΟΣ από τη χρέωση των ΥΚΩ, στις οποίες χρεώνεσαι ΚΑΙ για ότι αυτοκατανάλωσες! Περισσότερα και πιο αναλυτικά, εδώ: https://solarbay.gr/net-metering/πώς-γίνεται-ο-συμψηφισμός/ Επεξ/σία 5 Ιουλίου 2022 από Thanar 1
gbras Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Θα μπορουσα να φτιαξω κατι απλο , 500w ας πουμε και να το συνδεσω απευθειας στο σπιτι? Η ιδεα ειναι να καταναλωνω οτι παραγει εκεινη την ωρα η ισως και μια μικρη μπαταρια για να εχω καλυτερη εκμεταλλευση . Εχει νοημα σαν κοστος προς αποδοση?
Thanar Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 4 λεπτά πριν, gbras είπε Θα μπορουσα να φτιαξω κατι απλο Τα πάντα γίνονται, πιστεύω όμως πως ξεφεύγουμε από το περιεχόμενο του νήματος και βγαίνουμε off-topic. Επίσης, οποιαδήποτε μη πιστοποιημένη και μη αδειοδοτημένη λύση, είναι θεωρητικά παράνομη και δυνητικά επικίνδυνη. Θα πω μόνο ότι μπορείς να ψάξεις στο aliexpress για "GMI micro inverter"... Επεξ/σία 5 Ιουλίου 2022 από Thanar 1
gbras Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 14 λεπτά πριν, Thanar είπε Τα πάντα γίνονται, πιστεύω όμως πως ξεφεύγουμε από το περιεχόμενο του νήματος και βγαίνουμε off-topic. Επίσης, οποιαδήποτε μη πιστοποιημένη και μη αδειοδοτημένη λύση, είναι θεωρητικά παράνομη και δυνητικά επικίνδυνη. Θα πω μόνο ότι μπορείς να ψάξεις στο aliexpress για "micro inverter"... Ναι σωστα ξεφυγαμε.. Ευχαριστω. 1
Maurikycli Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Στις 4/7/2022 στις 1:44 ΜΜ, Thanar είπε Ότι νάναι... Ο οικιακός σταθμός μπορεί να είναι 22kW, κανένα αυτοκίνητο όμως δεν τα πιάνει. Η μέγιστη ισχύς φόρτισης του 90% των ηλεκτρικών που κυκλοφορούν είναι είτε 7.4kW, είτε 11kW! Ενώ μπορείς πάντοτε να ρίξεις την ταχύτητα. Φορτίζοντας το βράδυ, έχεις αρκετές ώρες διαθέσιμες, ούτως ώστε να φορτίζεις στα 3-4kW! Οι δημόσιοι σταθμοί είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα, ΜΕΧΡΙ 22kW. Από κει και πέρα, πάμε στους ταχυφορτιστές, οι οποίοι παρέχουν ρεύμα απευθείας στην μπαταρία, DC, με ισχύ από 50kW μέχρι 250kW. Είναι δουλειά του παρόχου να εξασφαλίσει πώς θα διαθέσει αυτή την ισχύ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Αυτή η καραμέλα έχει παλιώσει... Σύμφωνα με μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ, το δίκτυο αντέχει 400χιλ ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σήμερα! Η φράση αυτή ήταν απάντηση στην αναζήτηση του mindreader που μας έγραψε πως "Πχ αν εγω θελω, μπορει να γεμισω και 20 μπιτονια βενζινη, και να την αραξω σε 1500 μετρα υψομετρο, εντελως off grid. Με ηλεκτρικο, πως μπορω να το κανω; Να χρειαζομαι να βρισκομαι σε καθε λιγες μερες/εβδομαδες, στο κοντινοτερο χωριο με παροχη ρευματος; Ή σε σπιτι με ρευμα, αν αυτο φορτιζει αμαξια; Δυσκολο αν οχι αδυνατον...." Μια χαρά συμφέρει οικονομικά, και το κάνουμε πολλοί κάτοχοι ηλεκτρικών, είτε μέσω αυτόνομου, είτε μέσω συστήματος net metering, είτε χρησιμοποιώντας μια ενδιάμεση λύση. Σαφώς και μπορείς να φορτίσεις στον πλησιέστερο φορτιστή πριν ανέβεις στο βουνό, έδωσα μια απάντηση όμως στην "ελευθερία" που νιώθει ο φίλος μας που θα κουβαλήσει μερικά μπετόνια βενζίνη στο αυτοκίνητό του για να ανέβει στο βουνό. Δεν απάντησες απλά Αλλά ολίγον έξαλλα! 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Θα είστε σε θέση να αφήσετε σχόλιο αφού συνδεθείτε
Συνδεθείτε τώρα