Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά καλησπέρα.έχω οικογενειακές φωτό που θέλω να αντέξουν για γενιές... βασικά τις έχω σε ψηφιακή μορφή στο pc. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι να εκτυπωθούν σε φωτογραφίες κανονικά κ να μπουν σε άλμπουμ? Ή  υπάρχει κάποια καλύτερη ιδέα?

ευχαριστω

• Confused 1
Δημοσ.

Αφού τις έχεις ήδη σε ψηφιακή μορφή, τις αντιγράφεις σε τουλάχιστον 2 διαφορετικά αποθηκευτικά μέσα, ή ακόμη και σε 3 ή 4, ώστε αν καταστραφεί το ένα να τα έχεις και στα άλλα.

Δημοσ.

Μερικά ψηφιακά αντίγραφα σε διαφορετικά μέσα και σημεία, νομίζω θα αντέξουν περισσότερο από φωτογραφίες, που φαντάζομαι θα αλλοιωθούν με τα χρόνια.

Και όταν λέω διαφορετικά μέσα, δεν εννοώ μόνο φλασάκια, σκληρούς, κλπ, αλλά και cloud. Κι αν σε απασχολεί το θέμα cloud και ιδιωτικότητα, μπορείς πάντα να τα κρυπτογραφήσεις πρώτα με κάποιο πρόγραμμα τύπου VeraCrypt, TrueCrypt, κλπ, πριν τα ανεβάσεις - βασική προϋπόθεση να μην χάσεις τους κωδικούς σε αυτή την περίπτωση. 

Δημοσ.

Εγώ τις έχω αποθηκεύσει σε Google Drive, One Drive, Mega και σε 2 εξωτερικούς σκληρούς. Επίσης έχω φροντίσει στο gmail να αποκτήσει πρόσβαση η αδελφή μου μετά από έναν χρόνο αδράνειας του λογαριασμού μου (το έχει σαν επιλογή). Φυσικά μπορείς και να τις εκτυπώσεις, υπάρχει φωτογραφείο στο κέντρο της Αθήνας όπου εκτυπώνει τις 100 φωτογραφίες με 10-12€

Δεν τα θεωρώ υπερβολή τα παραπάνω, καθώς στην εποχή μας, χωρίς κόστος ή με ελάχιστο κόστος μπορείς να αφήσεις την ψηφιακή κληρονομιά. Κάποτε έδιναν ένα σωρό λεφτά για να βγάλουν 1 φωτογραφία !

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα ακουστώ αναχρονιστικός αλλά καλύτερος τρόπος μακροχρόνιας αποθήκευσης δεν υπάρχει από το να εκτυπωθούν.

Όλα τα ψηφιακά μέσα έχουν σημαντικούς κινδύνους να χαθούν όσο περνάει ο καιρός.

Φλασάκι και σκληρός δίσκος υπάρχει πιθανότητα να χαλάσουν ξαφνικά μέσα σε μια στιγμή. Αν έχεις τα αρχεία σε δύο δίσκους, θα πρέπει σχετικά συχνά να τους τσεκάρεις ότι λειτουργούν τέλεια, και αν κάποια στιγμή διαπιστώσεις ότι ένας χάλασε να κάνεις αμέσως και άλλο back up. Αν έχεις παρατήσει τους δίσκους για κάμποσα χρόνια, είναι πολύ επίφοβο να έχουν πάθει κάτι και οι δύο.

Cloud. Το χειρότερο απόλα:

1) Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι κάποτε κλειδώθηκα έξω από τον ίδιο μου τον λογαριασμό στο google παρότι ήξερα τους κωδικούς!  Συνδέθηκα από καινούρια συσκευή, και μου ζήτησε φράση ασφαλείας, την οποία δεν θυμόμουν αν είχα βάλει καν. Για πολλά χρόνια η μόνη υποτιθέμενη χρήση της φράσης ασφαλείας ήταν για την περίπτωση που ξεχάσεις τον κωδικό σου, αλλά εγώ επειδή δεν υπήρχε περίπτωση να τον ξεχάσω δεν είχα δώσει σημασία. Ε λοιπόν η google άλλαξε το τροπάρι και ζήτησε φράση για να επιβεβαιώσει ότι ήμουν εγώ, και απλά με γ@μησε χωρίς λόγο. Όταν γύρισα στην συσκευή που ήμουν μόνιμα συνδεδεμένος, πάλι ζήτησε φράση για κάποιο λόγο, ενώ μια δικλίδα ανάκτησης λογαριασμού που προσπάθησε μέσω κάποιων ερωτήσεων, δεν δούλεψε.

2) α. Φτιάχνεις έναν λογαριασμό και ανεβάζεις εκεί τα αρχεία σου, περνάνε 5 χρόνια και αποφασίζεις να μπεις να δεις τις φωτογραφίες που πεθύμησες. Σε αυτό το διάστημα η εταιρεία έχει αλλάξει πολιτική για τους κωδικούς της και σου ζητάει πρόσφατη κολονοσκόπηση για να αποδείξει ότι είσαι εσύ, και μένεις έξω (βλέπε προηγούμενο παράδειγμα)

β. Η εταιρεία φαλίρισε/εξαγοράστηκε και έχουν κλείσει τα πάντα.

γ. Έγινε πλέον συνδρομητική και μετά από έναν χρόνο που το ανακοίνωσαν έκλεισαν τους λογαριασμούς που δεν είχαν δώσει συνδρομή. Εννοείται πως εσύ αυτό δεν το πήρες χαμπάρι ποτέ (βλέπε imageshack)

δ. Απλά ξέχασες όνομα λογαριασμού και κωδικούς που είχες σημειώσει σε ένα χαρτάκι και με τα χρόνια χάθηκε ή πετάχτηκε, γιατί ήταν απλώς ένα χαρτάκι.

Θυμάμαι πάλι που κάποτε το Insomnia είχε μια καρτέλα μέσα στα προφίλ για να αποθηκεύεις αρχειάκια ή σημειώσεις. Εϊχα και εγώ κάτι λινκ αποθηκευμένα. Ένα πρωί μπήκα στο σάιτ και ήταν κλειστό λόγω της μετάβασης σε νέα πλάτφόρμα. Την άλλη μέρα που άνοιξε πάλι, όπως όλοι καταλάβατε αυτή η καρτέλα είχε εξαφανιστεί για πάντα.

Ένα άλμπουμ με εκτυπωμένες φωτογραφίες είναι μακράν η πιο σίγουρη πιθανότητα ότι θα τις έχεις και μετά από 20 - 30 - 40 χρόνια, άντε με μόνο κόστος λίγο κιτρίνισμα. Και μην ακούσω ότι το σπίτι θα πάρει φωτιά ή θα πλημμυρίσει γιατί εκτός ότι το γεγονός καθεαυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο (στους περισσότερους που ξέρω δεν έχει συμβεί ποτέ στην ζωή τους) αν γινόταν θα κατέστρεφε εξίσου και τον σκληρό δίσκο

Επεξ/σία από cthulhucarbide
  • Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι πολύ πιο απλό και πρακτικό και αισθητικώς ανώτερο να καθήσει κάποιος (ή και περισσότεροι) να χαζέψει φωτογραφίες ξεφυλλίζοντας άλμπουμ στον καναπέ παρά να στηθεί μπροστά σε μια οθόνη. Επομένως εκτύπωνε άλμπουμ με ότι θεματολογίες θες και φύλαξε τα μακριά από άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Υπάρχουν online υπηρεσίες στις οποίες δημιουργείς τα δικά σου άλμπουμ όπως εσύ θες. Εκτός των άλλων θα καταλήξεις και με μια όμορφη βιβλιοθήκη.

Έχω 4 ψηφιακά backup. Ένα στη βάση/desktop, ένα στο laptop, ένα σε εξωτερικό δίσκο και ένα τελευταίο σε άλλο λάπτοπ σε άλλο σπίτι.

Επεξ/σία από udroxoos
Δημοσ.

Οτι και να κάνεις πάντα κ φτιαχνε άλμπουμ , ειναι μια πανέμορφη εμπειρία καθε φορά που εσύ θα τα κοιτάς καθώς επίσης και ο υπόλοιπος κόσμος που θα τα πιάνει στα χέρια του .

Απλα μην πηγαίνεις στα αυτόματα μηχανήματα , δίνε τα σε φωτογράφο να στις εκτυπώνει αυτός .

Μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ακομα και 10χ15 .

Τουλάχιστον έτσι λέει η εμπειρία μου μεσο των κίτρινων Kodak .

Δημοσ.
1 ώρα πριν, cthulhucarbide είπε

Θα ακουστώ αναχρονιστικός αλλά καλύτερος τρόπος μακροχρόνιας αποθήκευσης δεν υπάρχει από το να εκτυπωθούν.

Όλα τα ψηφιακά μέσα έχουν σημαντικούς κινδύνους να χαθούν όσο περνάει ο καιρός.

Φλασάκι και σκληρός δίσκος υπάρχει πιθανότητα να χαλάσουν ξαφνικά μέσα σε μια στιγμή. Αν έχεις τα αρχεία σε δύο δίσκους, θα πρέπει σχετικά συχνά να τους τσεκάρεις ότι λειτουργούν τέλεια, και αν κάποια στιγμή διαπιστώσεις ότι ένας χάλασε να κάνεις αμέσως και άλλο back up. Αν έχεις παρατήσει τους δίσκους για κάμποσα χρόνια, είναι πολύ επίφοβο να έχουν πάθει κάτι και οι δύο.

Cloud. Το χειρότερο απόλα:

1) Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι κάποτε κλειδώθηκα έξω από τον ίδιο μου τον λογαριασμό στο google παρότι ήξερα τους κωδικούς!  Συνδέθηκα από καινούρια συσκευή, και μου ζήτησε φράση ασφαλείας, την οποία δεν θυμόμουν αν είχα βάλει καν. Για πολλά χρόνια η μόνη υποτιθέμενη χρήση της φράσης ασφαλείας ήταν για την περίπτωση που ξεχάσεις τον κωδικό σου, αλλά εγώ επειδή δεν υπήρχε περίπτωση να τον ξεχάσω δεν είχα δώσει σημασία. Ε λοιπόν η google άλλαξε το τροπάρι και ζήτησε φράση για να επιβεβαιώσει ότι ήμουν εγώ, και απλά με γ@μησε χωρίς λόγο. Όταν γύρισα στην συσκευή που ήμουν μόνιμα συνδεδεμένος, πάλι ζήτησε φράση για κάποιο λόγο, ενώ μια δικλίδα ανάκτησης λογαριασμού που προσπάθησε μέσω κάποιων ερωτήσεων, δεν δούλεψε.

2) α. Φτιάχνεις έναν λογαριασμό και ανεβάζεις εκεί τα αρχεία σου, περνάνε 5 χρόνια και αποφασίζεις να μπεις να δεις τις φωτογραφίες που πεθύμησες. Σε αυτό το διάστημα η εταιρεία έχει αλλάξει πολιτική για τους κωδικούς της και σου ζητάει πρόσφατη κολονοσκόπηση για να αποδείξει ότι είσαι εσύ, και μένεις έξω (βλέπε προηγούμενο παράδειγμα)

β. Η εταιρεία φαλίρισε/εξαγοράστηκε και έχουν κλείσει τα πάντα.

γ. Έγινε πλέον συνδρομητική και μετά από έναν χρόνο που το ανακοίνωσαν έκλεισαν τους λογαριασμούς που δεν είχαν δώσει συνδρομή. Εννοείται πως εσύ αυτό δεν το πήρες χαμπάρι ποτέ (βλέπε imageshack)

δ. Απλά ξέχασες όνομα λογαριασμού και κωδικούς που είχες σημειώσει σε ένα χαρτάκι και με τα χρόνια χάθηκε ή πετάχτηκε, γιατί ήταν απλώς ένα χαρτάκι.

Θυμάμαι πάλι που κάποτε το Insomnia είχε μια καρτέλα μέσα στα προφίλ για να αποθηκεύεις αρχειάκια ή σημειώσεις. Εϊχα και εγώ κάτι λινκ αποθηκευμένα. Ένα πρωί μπήκα στο σάιτ και ήταν κλειστό λόγω της μετάβασης σε νέα πλάτφόρμα. Την άλλη μέρα που άνοιξε πάλι, όπως όλοι καταλάβατε αυτή η καρτέλα είχε εξαφανιστεί για πάντα.

Ένα άλμπουμ με εκτυπωμένες φωτογραφίες είναι μακράν η πιο σίγουρη πιθανότητα ότι θα τις έχεις και μετά από 20 - 30 - 40 χρόνια, άντε με μόνο κόστος λίγο κιτρίνισμα. Και μην ακούσω ότι το σπίτι θα πάρει φωτιά ή θα πλημμυρίσει γιατί εκτός ότι το γεγονός καθεαυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο (στους περισσότερους που ξέρω δεν έχει συμβεί ποτέ στην ζωή τους) αν γινόταν θα κατέστρεφε εξίσου και τον σκληρό δίσκο

ΚΑι τα άλμπουμ χάνονται,και οι φωτό χάνονται ή ξεθωριάζουν και δεν μπορείς να τις έκτυπώσεις πάλι αν δεν έχεις το αρχείο.

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

ΚΑι τα άλμπουμ χάνονται,και οι φωτό χάνονται ή ξεθωριάζουν και δεν μπορείς να τις έκτυπώσεις πάλι αν δεν έχεις το αρχείο.

Και ένας ελέφαντας μπορεί να χαθεί, το θέμα είναι πόσες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει αυτό. Και ένα χοντρό άλμπουμ για μένα συγκεντρώνει αμελητέες πιθανότητες γενικά, και μηδενικές σε σύγκριση με έναν δίσκο που τον παίρνεις από εδώ και από εκεί μαζί σου για να κουβαλάς άλλα αρχεία και μπορεί να σου πέσει κάτω να χτυπηθεί, να τον ξεχάσεις στο ταξί ή απλά να στον κλέψουν

Για το ξεθώριασμα οκ αλλά πρέπει να περάσουν κάτι δεκαετίες πρώτα, που με τα άλλα μέσα αποθήκευσης οι φωτογραφίες δεν θα υπήρχαν καν

Δημοσ.
1 ώρα πριν, udroxoos είπε

Είναι πολύ πιο απλό και πρακτικό και αισθητικώς ανώτερο να καθήσει κάποιος (ή και περισσότεροι) να χαζέψει φωτογραφίες ξεφυλλίζοντας άλμπουμ στον καναπέ παρά να στηθεί μπροστά σε μια οθόνη. Επομένως εκτύπωνε άλμπουμ με ότι θεματολογίες θες και φύλαξε τα μακριά από άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Υπάρχουν online υπηρεσίες στις οποίες δημιουργείς τα δικά σου άλμπουμ όπως εσύ θες. Εκτός των άλλων θα καταλήξεις και με μια όμορφη βιβλιοθήκη.

Έχω 4 ψηφιακά backup. Ένα στη βάση/desktop, ένα στο laptop, ένα σε εξωτερικό δίσκο και ένα τελευταίο σε άλλο λάπτοπ σε άλλο σπίτι.

Ποιες είναι αυτές οι online υπηρεσίες παρακαλώ;

παιδια σας ευχαριστω όλους 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν χανονται ποτέ οι κανονικες φωτογραφίες σε χαρτί εκτός από κάποια καταστροφή πχ φωτιά η πλημμύρα, έχω φωτογραφίες και cart postal παλιότερες του 1930 από το οικογενειακό αρχείο, οι φωτογραφίες κολλημένες σε χοντρό γυαλιστερό χαρτόνι εποχής με τα στοιχεία και το τηλέφωνο του φωτογράφου. Τώρα για τα αποθηκευτικά μεσα, εγώ διατηρώ ολα τα δεδομένα και τα αρχεία μου σε ένα partition από εξωτερικό σκληρό το οποίο είναι και κρυπτογραφημενο με κωδικό, 2 φορές το έτος αντιγράφω όλο το αρχείο σε ένα επανεγγραψιμο DVD ώστε αν χαλάσει ο σκληρός να έχω κάπου backup. Οσο για σκληρούς που χαλάνε αν μείνουν αχρησιμοποιητοι, δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει πάντως το αρχαιο μου laptop ειχα να το ανοίξω 8 χρόνια και μια χαρά λειτούργησε. 

Επεξ/σία από Βασίλης_29
  • Like 1
Δημοσ.

δεν ξερω αν ειμαι μειοψηφία σε αυτό αλλα έχω 20Gb φωτο και ανάθεμα αν εχω δει μια φορά 100 απο αυτές. η αλήθεια ειναι οτι θα στεναχωρηθώ αν τις χάσω αλλα δεν ξερω γιατι. δεν τις κοιτάω ποτε.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, cthulhucarbide είπε

Και ένας ελέφαντας μπορεί να χαθεί, το θέμα είναι πόσες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει αυτό. Και ένα χοντρό άλμπουμ για μένα συγκεντρώνει αμελητέες πιθανότητες γενικά, και μηδενικές σε σύγκριση με έναν δίσκο που τον παίρνεις από εδώ και από εκεί μαζί σου για να κουβαλάς άλλα αρχεία και μπορεί να σου πέσει κάτω να χτυπηθεί, να τον ξεχάσεις στο ταξί ή απλά να στον κλέψουν

Για το ξεθώριασμα οκ αλλά πρέπει να περάσουν κάτι δεκαετίες πρώτα, που με τα άλλα μέσα αποθήκευσης οι φωτογραφίες δεν θα υπήρχαν καν

Σε μια μετακόμιση ,απο  ένα μωρό που παιζοντας θα τις σκίσει ή μουτζουρώσει ή βρέξει.Απο τον συγγενή που θα δανειστεί το άλμπουμ και θα ξεχάσει να το φέρει.Συμβαίνουν.Το ζήτημα είναι να έχεις τρόπο να τις εκτυπώσεις ξανά.Πχ υπάρχουν τα αρνητικά όταν έχεις τραβηξει με φίλμ  .Με τις ψηφιακές αν δεν έχεις κρατήσει το αρχείο πως θα την εκτυπώσεις ξανά.;Για αυτό λέω ότι μόνο η εκτύπωση δεν αρκεί .

Τεσπα ο καθένας όπως βολεύεται.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...