Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
18 ώρες πριν, GREGORYMO είπε

Με την συμφωνία, το δεσμευεις για 25 χρόνια και είναι ένα προβλήμα !!!

Αυτό περί χρησικτησίας είναι ΛΑΘΟΣ αφού θα κάνουν μισθωτηριο.

Εισαι σιγουρος ? 

Εχω το εξης παραδειγμα απο τον προσωπικο μου κυκλο χωρις να ειμαι λογιστης/δικηγορος κτλ

Φιλος στενος των γονιων μου εμενε σε ενα σπιτι πολύ καιρο , πανω απο 20 χρονια με ενοικιο. Ο ιδιοκτητης τον υποχρέωσε να φυγει γιατι αν καθοταν περισσοτερο θα μπορουσε να διεκδικήσει το δικαιωμα της χρησικτησιας. Πιθανον και να καταλαβα κατι λαθος οποτε αν ειναι ετσι παραβλεψτε το σχολιο μου. Το ιδιο συμβαινει με κατι οικοπεδα χωραφια στο χωριο. που τα καταπατουν βαζουν 2 δεντρα ή 2 κοτες και μετα απο Χ χρονια τα δηλωνουν ως δικα τους.

• Απαντ. 56
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Νοικιάζεις για 10 χρόνια. Βάζεις ρήτρα να μην αλλάξει χρήση (μην τα βγάλει και φτιάξει ξενοδοχείο αργότερα). 

Έχεις ένα σταθερό εισόδημα κάθε χρόνο και την περιουσία σου κανονικά. 

Έχεις φτιάξει τις σχέσεις σου γιατί αφήνεις τον άνθρωπο να κάνει την επένδυσή του και αργότερα μπορεί να κάνετε μαζί μία. Μην του βάλεις φρένο σε καμία περίπτωση. 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, csontheline είπε

Νοικιάζεις για 10 χρόνια. Βάζεις ρήτρα να μην αλλάξει χρήση (μην τα βγάλει και φτιάξει ξενοδοχείο αργότερα). 

Έχεις ένα σταθερό εισόδημα κάθε χρόνο και την περιουσία σου κανονικά. 

Έχεις φτιάξει τις σχέσεις σου γιατί αφήνεις τον άνθρωπο να κάνει την επένδυσή του και αργότερα μπορεί να κάνετε μαζί μία. Μην του βάλεις φρένο σε καμία περίπτωση. 

Για 10 χρόνια δε νομίζω να δεχτεί, καθώς η επένδυση του αφορά 25 χρόνια (και η σύμβασή του με τη ΔΕΗ δλδ.)

Κάτι που με προβληματίζει με το να το νοικιάσουμε: τί γίνεται μετά τα 25 χρόνια που λήγει το συμβόλαιο; Θα του πω "οκ μάζεψέ τα και πάρτα"; Λίγο απίθανο μου φαίνεται να το κάνει αυτό. Φοβάμαι μήπως μετά αυτά τα 25 χρόνια μπλέξω περισσότερο.

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, conkal είπε

Εισαι σιγουρος ? 

Εχω το εξης παραδειγμα απο τον προσωπικο μου κυκλο χωρις να ειμαι λογιστης/δικηγορος κτλ

Φιλος στενος των γονιων μου εμενε σε ενα σπιτι πολύ καιρο , πανω απο 20 χρονια με ενοικιο. Ο ιδιοκτητης τον υποχρέωσε να φυγει γιατι αν καθοταν περισσοτερο θα μπορουσε να διεκδικήσει το δικαιωμα της χρησικτησιας. Πιθανον και να καταλαβα κατι λαθος οποτε αν ειναι ετσι παραβλεψτε το σχολιο μου. Το ιδιο συμβαινει με κατι οικοπεδα χωραφια στο χωριο. που τα καταπατουν βαζουν 2 δεντρα ή 2 κοτες και μετα απο Χ χρονια τα δηλωνουν ως δικα τους.

Καμία σχέση η μίσθωση με την καταπάτηση, μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

• Like 1
Δημοσ.

δεν σας κανει εντυπωση πως εκει που εριξε τις τιμες η δεη για την παραγωμενη κιλοβαρωρα, δεν συμφερει η επενδυση αυτη;

καθως και οτι θεωρειται αναξιοπιστη για ολους αυτους που ετρεξαν και εκαναν τετοια επενδυση στα πρωτα χρονια...τα ποσα που αναφερονται ισως να μην ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα τα επομενα χρονια.

μην μπλεξεις με ποσοστα κερδων. ενα τιμημα με 3ετη αναπροσαρμογη ειναι οκ. δες και την περιπτωση να πρεπει να διεκδικησεις τα ποσα δικαστικα για τους λογους που ανεφερα παραπανω.

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, mandingueiro είπε

Κάτι που με προβληματίζει με το να το νοικιάσουμε: τί γίνεται μετά τα 25 χρόνια που λήγει το συμβόλαιο; Θα του πω "οκ μάζεψέ τα και πάρτα"; Λίγο απίθανο μου φαίνεται να το κάνει αυτό. Φοβάμαι μήπως μετά αυτά τα 25 χρόνια μπλέξω περισσότερο.

Μετά τα 25 χρόνια που λήγει η συμφωνία της μίσθωσης αν θέλετε τη συνεχίζετε/κάνετε νέα με επαναδιαπραγμάτευση των όρων, ή αλλιώς η μίσθωση τερματίζεται.

Αλήθεια γιατί σου φαίνεται απίθανο να τα μαζέψει στο τέλος της μίσθωσης όπως πρέπει?

Για εξήγησε λίγο το πως ακριβώς φοβάσαι ότι θα "μπλέξεις".

Δημοσ.
4 ώρες πριν, conkal είπε

Εισαι σιγουρος ? 

Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση αυτο, χρησικτησια λόγω μακροχρόνιας μίσθωσης δεν υπάρχει. Εκτός αν το άτομο μένει στο κτίριο μαύρα χωρίς συμβόλαιο και εφορία και πληρώνει τους λογαριασμούς στο όνομα του, οπότε φαίνεται σαν να μην υπάρχει ιδιοκτήτης και να μην ενδιαφέρεται, εκεί αλλάζει λιγο η κατάσταση και ανεβαίνουν οι πιθανότητες σε τυχόν δικαστήριο αλλά και παλι δύσκολο να σου πάρει το ακίνητο. 

• Like 1
Δημοσ.
Στις 8/10/2020 στις 1:37 ΜΜ, mandingueiro είπε

Καλησπέρα,

Υπάρχει ένα οικόπεδο (εκτός σχεδίου) 14 στέμματα, το οποίο θεωρείται δασική έκταση απο το Δασαρχείο, οπότε και δε μπορούμε να χτίσουμε κάτι σε αυτό (δεν ισχύει τελικά, είχε γίνει ένσταση σχετικά πρόσφατα και κερδίθηκε, οπότε ΔΕΝ είναι δασική έκταση). Επίσης το έχουμε εξ'αδιαιρέτου με έναν συγγενή (50/50). Τόσα χρόνια έχει παραμείνει αναξιοποίητο λοιπόν.

Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν, ο συγγενής σκοπεύει στο κομμάτι του να βάλει φωτοβολταικά και επίσης θέλει να του νοικιάσουμε κομμάτι απ'το δικό μας (ώστε να βάλει για 500kw). Αυτό σημαίνει ότι (αν προχωρήσουμε με τη συμφωνία) θα υπογράψουμε ένα συμφωνητικό όπου θα δεσμευόμαστε ότι θα του νοικιάζουμε για τα επόμενα 25 χρόνια (τόσο υπογράφει κι αυτός με τη ΔΕΗ για το ρεύμα) το οικόπεδο σε ένα Χ ποσό.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1. πως αποφασίζω τί ποσοστό ενοικίου να θέσω; ψάχνω οικόπεδα εκεί γύρω και ρωτάω;
  2. πρέπει το ποσοστό ενοικίου να εξαρτάται απ'το κέρδος που βγάζει ο συγγενής μου απο τα φωτοβολταικά;
  3. αν προχωρήσουμε στη συμφωνία, αυτό σημαίνει πως το οικόπεδο στην ουσία δε μπορώ να το χρησιμοποιήσω για κάτι άλλο, αν στο μέλλον το θελήσω. Επειδή μου φαίνονται πολλά τα 25 χρόνια (μπορεί μέχρι τότε να αποφασίσουμε ότι θέλουμε εμείς να το αξιοποιήσουμε κάπως), υπάρχει τρόπος στο συμφωνητικό να βάλω κάποια δεικλίδα ασφαλείας που να με προστατέψει απο κάτι τέτοιο;
  4. η τιμή που σκεφτόμαστε είναι 2000 το χρόνο, για 7 στρέμματα (εκείνος θα βγάζει περίπου 35κ καθαρά έσοδα απο την επένδυση, τον χρόνο). Σας φαίνεται λογική τιμή;

Για εμένα εφόσον είναι εξ'αδιαιρέτου πούλησε το μερίδιο σου.

Παντοτε θα μπορεί να διεκθηκηθεί /

Εκτός εαν μπορεί να χωριστει με καθετη ιδιοκτησια.

Δημοσ.

να ξέρετε οτι με μεθόδους χρησικτησίας γίνονται διάφορα όμορφα στο μέλλον...π.χ. μπορεί μέχρι και να ισχυριστεί η άλλη πλευρά οτι έχει περισσότερα δικαιώματα επί του ακινήτου ή και μεγαλύτερη βαρύτητα σε ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης....άρα σε "κλειδώνει" πονηρά για εναλλακτικές μελλοντικές χρήσεις.

better safe than sorry λέω εγώ...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η έννοια της χρησικτησίας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πλέον στην Ελλάδα. Για να εκδικαστεί τέτοια υπόθεση πρέπει να συντρέχουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ πολλοί λόγοι

α) Να μην υπάρχει συμβόλαιο ιδιοκτησίας

β) Να μην υπάρχει σύμβαση ενοικίασης (έμμεση παραδοχή της ιδιοκτησίας)

γ) Να είναι εξαφανισμένος ο ιδιοκτήτης (πχ μετανάστης) και να μην μπορεί να τον βρει το δικαστήριο/αστυνομία (ή να έχει πεθάνει και να μην έχει γίνει  αποδοχή κληρονομιάς)

δ) Να μην έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο

ε) Να βρεθούν γείτονες να καταθέσουν ενόρκως ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ , μόνο ο καταπατητής υπάρχει που το διαχειρίζεται πολλές δεκαετίες

κτλ

Αν υπάρξει η παραμικρή ένδειξη/χαρτί/οτιδήποτε ότι υπάρχει ιδιοκτήτης τότε ο καταπατητής κινδυνεύει και ποινικά. Μου έτυχε περίπτωση όπου ΕλληνοΑμερικάνος γύρισε μετά από 20 χρόνια (αδήλωτο στο κτηματολόγιο) γιατί κάποιος γείτονας τον ειδοποίησε ότι καταπατητής έχει κτίσει σπίτι!!! μέσα στο οικόπεδο του και μαζεύει υπογραφές ότι ο ιδιοκτήτης είναι ανύπαρκτος (έκανε αίτηση χρησικτησίας) . Πάει στο δικαστήριο όπου εκδικαζόταν η χρησικτησία  με ένα παλιό συμβόλαιο 40+ ετών ότι του το είχε κληρονομιά από την μάνα του και το δικαστήριο αποφάσισε ότι:

Ο καταπατητής πρέπει να παραδώσει το οικόπεδο άδειο στον πραγματικό ιδιοκτήτη (να πάρει στην πλάτη το κτισμένο σπίτι και να φύγει). Τελικά ο ΕλληνοΑμερικάνος του το αγόρασε το σπίτι (μαύρα) γιατί φαινόταν σαν δικό του αφού ήταν μέσα στην ιδιοκτησία του ΤΣΑΜΠΑ για πενταροδεκάρες και ο καταπατητής πήρε ένα οδυνηρό μάθημα που θα το θυμάται για πάντα.

ΥΓ

Χρησικτησίες γίνονταν ΠΡΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (βασική προϋπόθεση να είναι αδήλωτο) και επειδή ο πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν πράγματι εξαφανισμένος για πολλά-πολλά χρόνια οπότε οι γείτονες μετακινούσαν (σταδιακά) με τα χρόνια τα όρια του οικοπέδου τους και έκλεβαν μέτρα. (στο κτηματολόγιο δήλωναν τα διευρυμένα και μετά ξεκινούσαν διαδικασία να αλλάξουν όρια και στα συμβόλαια. Το κτηματολόγιο "έβλεπε" την διαφορά και ρωτούσε τους γείτονες αν είναι σύμφωνοι με την αλλαγή των ορίων). Χρησικτησία κυριολεκτική με δικαστήριο πλέον είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις στην πράξη γιατί οι προϋποθέσεις είναι πάρα πολλές , πολύ αυστηρές και είναι χρονοβόρα διαδικασία.

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 1
Δημοσ.

Καλά ακούγονται εξωφρενικά πράγματα. Χρησικτησίες, συμβόλαιο 10 ετών, να μπει λέει συνέταιρος στην επένδυση χωρίς κεφάλαιο, να πάρει ποσοστό κερδών, να κάνει 2ο φ/β/!! Αν κάποιος δεν ξέρει τι γίνεται γιατί δίνει απαντήσεις για αυτό που δεν ξέρει;;

Ένα ένα, χρησικτησία δεν θα υφίσταται στην περίπτωσή σου. Θα έχετε ενοικιαστήριο, ενώ προφανώς για να μπορεί να γίνει η επένδυση θα υπάρχουν συμβόλαια ιδιοκτησίας και θα είναι ξεκάθαρο από πλευράς δασικής υπηρεσίας, αλλιώς δεν παίρνεις άδεια από ΔΕΔΔΗΕ. Πάει αυτό.

Λιγότερα από 25 χρόνια δεν γίνεται συμβόλαιο. 1ον γιατί θα βάλει εξοπλισμό αξίας 300χιλ εκεί και πρέπει να έχει μια εξασφάλιση ότι θα μπορέσει να τον κάνει απόσβεση πριν "τον διώξεις" από την ιδιοκτησία σου και 2ον και κυριότερο γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ του κάνει σύμβαση 25 ετών άρα αν δεν έχει το δικαίωμα χρήσης 25 ετών δεν του εγκρίνει να κάνει φ/β. Άρα είτε 25 χρόνια τουλάχιστον είτε καθόλου.

Να το χωρίσετε και να το κάνει στο δικό του δεν παίζει. Για τα 500kw κατά 99% δεν χωράει σε 7στρ. Χρειάζεται και το δικό σου κομμάτι. Αν δεν το δώσεις δεν μπορεί να κάνει την επένδυση.

Να κάνεις κι εσύ φ/β πάρκο είτε τώρα είτε στο μέλλον ξέχασέ το. Σε κάθε αγροτεμάχιο επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο 1 φ/β πάρκο. Οπότε απλά αν κάνει αυτός (έστω και μικρό στο δικό του "κομμάτι") δεν μπορείς να κάνεις εσύ. Για αυτό, και το λέω με μια μικρή επιφύλαξη, χρειάζεται ούτως ή άλλως και τη δική σου συνέναιση αφού είστε συνιδιοκτήτες. Οπότε και το σενάριο να το δώσεις σε εταιρεία να το νοικιάσεις δεν παίζει 1ον γιατί δεν θα μπορεί να μπει 2ο φ/β και 2ον γιατί κι αυτοί ενοίκιο με ίδια διάρκεια θα σου ζητήσουν 3ον γιατί ακόμα κι αν χωρίσετε κάθετες ιδιοκτησίες, σε 7 στρ. δεν χωράει 500άρι φ/β . Δεν γίνεται αλλιώς.

Το να μπεις συνέταιρος, όπως και το να ψάχνεις τα τυχόν μελλοντικά του κέρδη για να πάρεις "μερτικό" είναι τουλάχιστον άτοπο. Ο άλλος θα βάλει 300χιλ ή θα τα χρεωθεί να πάρει δάνειο, εσύ θα βάλεις μισό οικόπεδο που ζήτημα να αξίζει 20-30χιλ (το μισό) και θέλεις μερίδιο; Αν γίνει μια ζημιά, αν μπει μέσα θα συμμετέχεις και στις ζημιές έξοδα;; Μάλλον όχι. Οπότε απλά ψάχνεις εκεί γύρω πόσο νοικιάζονται τα αγροτεμάχια και το νοικιάζεις τόσο. Όλα τα άλλα είναι άτοπα. Αν θεωρείς μικρό το ποσό που παίζει στην αγορά και δεν αξίζει, δεν το νοικιάζεις και τέλος.

Και κάτι στο οποίο απλώς μαντεύω εδώ μια και ανέφερες την περιοχή της Χαλκιδικής. Αν ήταν έστω και σχετικά κοντά σε θάλασσα και εκμεταλλεύσιμο τουριστικά προφανώς και η αξία του θα ήταν πολλαπλάσια από το 2-3-4-5χιλ το στρέμμα που είναι η αξία "χωραφιού". Τότε δεν θα μιλούσαμε καν για φ/β, καθώς μόνο η αξία γης σε τουριστικά εκμεταλλεύσιμο αγροτεμάχιο στη χαλκιδική είναι της τάξης των 100άδων χιλιάδων για τέτοια έκταση. Οπότε τότε ούτε ο ξάδερφος της μαμάς σου, ούτε εσύ θα συζητούσατε για φ/β και ενοικιάσεις αλλά θα το πουλούσατε σε κάποιον για ξενοδοχείο/κατοικίες ή θα τα φτιάχνατε εσείς.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...