Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Βαλε και εσύ φωτοβολταικά.

Αυτό προϋποθέτει ότι διαθέτουμε κι εμείς το κεφάλαιο γι'αυτή την επένδυση :P

• Απαντ. 56
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, mandingueiro είπε

Αυτό προϋποθέτει ότι διαθέτουμε κι εμείς το κεφάλαιο γι'αυτή την επένδυση :P

Τι κεφάλαιο χρειάζεται;Το χωράφι δεν βάζεις;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
58 λεπτά πριν, conkal είπε

Επισης Δεν ειναι εξυπνο να κλεισεις 25 χρονια ενοικιαστηριο συμβολαιο γιατι εμπλεκονται και θεματα χρησικτησιας . Το λογικο αποτελεσμα ειναι οτι μετα θα σας φαει το οικοπεδο. 

Μπορείς να επεκταθείς σε αυτό; Όντως μπορεί αργότερα να διεκδικήσει το οικόπεδο σαν δικό του; Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο νομικά, μου φαίνεται αρκετά σοβαρή παγίδα.

4 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Τι κεφάλαιο χρειάζεται;Το χωράφι δεν βάζεις;

Ναι, εννοώ πως χρειάζεται κεφάλαιο για να αγοραστούν τα φωτοβολταικά, οι άδειες, συντήρηση τους κλπ. Ο ίδιος θα διαθέσει περίπου 300.000ευρώ (για 500kw) + το 50% του χωραφιού γι'αυτή την επένδυση. Εγώ διαθέτοντας 0ευρώ + το 50%, τί έχει νόημα να διεκδικίσω; Εννοείς να θεωρήσω ότι η συνεισφορά μου είναι μόνο το χωράφι; Τί διαφορά έχει αυτό με το να μου δίνει ένα ενοίκιο που θα συμφωνήσουμε;

Εννοείς αντί να υπογράψουμε συμφωνητικό μίσθωσης, να ζητήσω να έχω στην ιδιοκτησία μου τα φωτοβολταικά που θα πληρώσει; Δε σε κατάλαβα νομίζω. Αν ναι, γιατί ο ίδιος να προβεί σε κάτι τέτοιο;

1 ώρα πριν, conkal είπε

Επισης Δεν ειναι εξυπνο να κλεισεις 25 χρονια ενοικιαστηριο συμβολαιο γιατι εμπλεκονται και θεματα χρησικτησιας . Το λογικο αποτελεσμα ειναι οτι μετα θα σας φαει το οικοπεδο. 

Όσο αφορά αυτό, ένας δικηγόρος μου είπε πως σε παραχώρηση χρήσης (που θα κάνουμε αν συμφωνήσουμε όντως) δε τίθεται θέμα χρησικτησίας.

Επεξ/σία από mandingueiro
Δημοσ.
57 λεπτά πριν, conkal είπε

Εξ αδιαιρέτου ΔΕΝ σημαινει 7 δικα του 7 δικα σας. Σημαινει 14 στρ. επι 50% δικα του και 50% δικα σας.  Αν ηταν 7 και 7 θα ηταν 2 ιδιοκτησιες και θα μπορουσατε να τις χωρισετε χωρις πολλα πολλα

Αποψη μου, πουλησε του το μεριδιο σου και ασε τον να κανει οτι θελει.

Αυτό στα bold δεν ισχύει, από τη στιγμή που ο μισθωτής πληρώνει ενοίκιο αναγνωρίζει ότι ο κύριος του οικοπέδου είναι ο εκμισθωτής.

"Χρησικτησία είναι η άσκηση φυσικής εξουσίας επί του ακινήτου επί δέκα έτη (τακτική) ή είκοσι έτη (έκτακτη), εφόσον όμως η φυσική αυτή εξουσίαση του ακινήτου συνοδεύεται με διάνοια κυρίου, δηλαδή με την πεποίθηση του ασκούντος την φυσική εξουσίαση επί του ακινήτου ότι αυτό του ανήκει. Κλασσικό παράδειγμα είναι η μίσθωση ακινήτου, που δεν αρκεί για να αποκτηθεί κυριότητα. Ο μισθωτής έχει την φυσική εξουσίαση του ακινήτου, όχι όμως και την διάνοια κυρίου, αφού αναγνωρίζει ότι κύριος του ακινήτου είναι άλλος, ο ιδιοκτήτης (εκμισθωτής)."

https://neoskosmos.com/el/16473/πώς-κερδίζετε-την-κυριότητα-ακινήτου/

Δημοσ.

Ευχαριστώ για όλες τις διαφωτιστικές απαντήσεις. Οι περισσότεροι προτείνετε να το πουλήσουμε (εφόσον είναι εξ'αδιαιρέτου 50/50). Ο προβληματισμός μου με αυτό είναι ότι, όπως και να το κάνεις, είναι ένα κομμάτι γης το οποίο θα παρατήσεις. Συμφωνώ να το πουλήσω εφόσον έχω ανάγκη τα χρήματα, αλλά αν δν υπάρχει άμεση ανάγκη, θα προτιμούσα να μην αφήσω ένα κομμάτι γης (στην Χαλκιδική παρεπιπτόντως) που μετά απο κάποια χρόνια μπορεί να έχω ευκαιρία (και χρήματα) να το αξιοποιήσω κάπως.

Τα πράγματα που τώρα σκέφτομαι σαν επιλογές περισσότερο, είναι τα εξής:

1. αν προχωρούσαμε μεν στη συμφωνία, αλλα βάζαμε κάποιους όρους σαν τους παρακάτω, συνεχίζει να μη σας φαινεται καλή ιδέα;
    1. "αν δεν πληρώσει 6 συνεχόμενα ενοίκια, λύεται το συμφωνητικό" (ώστε να προστατευτώ απ'το ότι είναι συγγενής και άντε βρες άκρη άμα δε σε πληρώνει) και
    2. το ενοίκιο να είναι ποσοστό επί των μεικτών κερδών που έχει (π.χ. 5%)
  2. διάβασα πως τα εξ'αδιαιρέτου γενικά είναι μπελάς, και πως μπορείς όμως να τα χωρίσεις με μια νόμιμη διαδικασία. Σε περίπτωση που δε θέλω να το πουλήσω για να μη μπλέξω (κυνηγώντας συγγενή για να με πληρώνει), δεν είναι καλή λύση να κάνουμε κάτι τέτοιο, ώστε και να κρατήσω το χωράφι που τώρα έχω (50%) αλλα και να μπορώ αργότερα να το αξιοποιήσω όπως θέλω;
25 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Δεν το δίνει σε εταιρία που το αναλαμβάνει;Μονος του θα τα κάνει;

Αγαπούλα πούλα !(που έλεγε και η διαφημιση)

Δεν έχω ιδέα. Φαντάζομαι πως εταιρεία θα το αναλάβει, αλλα γιατί το ρωτάς; Δε κατάλαβα πως σχετίζεται με το προηγούμενο σχόλιο σου.

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε

5k το χρονο ειναι καλα λεφτα. για 2 δεν αξιζει καν. πούλησε το ενα 20ρικο καλύτερα.

Όταν λες "καλά λεφτά" το εννοείς βάσει των στρεμμάτων που θα του παρέχω (7 στρέμματα); Ή γενικότερα ότι 5k είναι αρκετά λεφτά; Δεν είναι σχετικό με το μέρος που βρίσκεται το χωράφι και διάφορα άλλα πράγματα (π.χ. τί λεφτά θα μπορούσε να αποφέρει ΑΝ αξιοποιούνταν απο εμένα - opportunity cost);

Δημοσ.
1 ώρα πριν, mandingueiro είπε

Ευχαριστώ για όλες τις διαφωτιστικές απαντήσεις. Οι περισσότεροι προτείνετε να το πουλήσουμε (εφόσον είναι εξ'αδιαιρέτου 50/50). Ο προβληματισμός μου με αυτό είναι ότι, όπως και να το κάνεις, είναι ένα κομμάτι γης το οποίο θα παρατήσεις. Συμφωνώ να το πουλήσω εφόσον έχω ανάγκη τα χρήματα, αλλά αν δν υπάρχει άμεση ανάγκη, θα προτιμούσα να μην αφήσω ένα κομμάτι γης (στην Χαλκιδική παρεπιπτόντως) που μετά απο κάποια χρόνια μπορεί να έχω ευκαιρία (και χρήματα) να το αξιοποιήσω κάπως.

Τα πράγματα που τώρα σκέφτομαι σαν επιλογές περισσότερο, είναι τα εξής:

1. αν προχωρούσαμε μεν στη συμφωνία, αλλα βάζαμε κάποιους όρους σαν τους παρακάτω, συνεχίζει να μη σας φαινεται καλή ιδέα;
    1. "αν δεν πληρώσει 6 συνεχόμενα ενοίκια, λύεται το συμφωνητικό" (ώστε να προστατευτώ απ'το ότι είναι συγγενής και άντε βρες άκρη άμα δε σε πληρώνει) και
    2. το ενοίκιο να είναι ποσοστό επί των μεικτών κερδών που έχει (π.χ. 5%)
  2. διάβασα πως τα εξ'αδιαιρέτου γενικά είναι μπελάς, και πως μπορείς όμως να τα χωρίσεις με μια νόμιμη διαδικασία. Σε περίπτωση που δε θέλω να το πουλήσω για να μη μπλέξω (κυνηγώντας συγγενή για να με πληρώνει), δεν είναι καλή λύση να κάνουμε κάτι τέτοιο, ώστε και να κρατήσω το χωράφι που τώρα έχω (50%) αλλα και να μπορώ αργότερα να το αξιοποιήσω όπως θέλω;

Δεν έχω ιδέα. Φαντάζομαι πως εταιρεία θα το αναλάβει, αλλα γιατί το ρωτάς; Δε κατάλαβα πως σχετίζεται με το προηγούμενο σχόλιο σου.

Με την συμφωνία, το δεσμευεις για 25 χρόνια και είναι ένα προβλήμα !!!

3 ώρες πριν, conkal είπε

Εξ αδιαιρέτου ΔΕΝ σημαινει 7 δικα του 7 δικα σας. Σημαινει 14 στρ. επι 50% δικα του και 50% δικα σας.  Αν ηταν 7 και 7 θα ηταν 2 ιδιοκτησιες και θα μπορουσατε να τις χωρισετε χωρις πολλα πολλα

Αποψη μου, πουλησε του το μεριδιο σου και ασε τον να κανει οτι θελει.

Αυτό περί χρησικτησίας είναι ΛΑΘΟΣ αφού θα κάνουν μισθωτηριο.

Δημοσ.

Στο σκεπτικο σου ξεχνάς κατι πολύ σημαντικό, τι ρίσκο εχεις?

Αν το πουλήσεις το ρίσκο σου ειναι μηδέν, αν το νοικιάσεις ομως το ρίσκο ειναι τεράστιο.  Δεν εχεις σίγουρο το ενοικιο (25 χρόνια ειναι παρα πολλα), δυσκολα θα παραλάβεις το χωράφι στην ίδια/καλύτερη κατασταση με τώρα.

Αλήθεια τι πιστεύεις θα αλλαξει σε 25 χρόνια που θα βγεις χαμένος αν το πουλήσεις?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, mandingueiro είπε

Όταν λες "καλά λεφτά" το εννοείς βάσει των στρεμμάτων που θα του παρέχω (7 στρέμματα); Ή γενικότερα ότι 5k είναι αρκετά λεφτά; Δεν είναι σχετικό με το μέρος που βρίσκεται το χωράφι και διάφορα άλλα πράγματα (π.χ. τί λεφτά θα μπορούσε να αποφέρει ΑΝ αξιοποιούνταν απο εμένα - opportunity cost);

1) Χρησικτησία δεν παίζει πλέον , με σύμβαση ενοικίου δεν θα μπορούσε ποτέ άλλωστε να το διεκδίκησει ακόμη και αν είχε τον πρωθυπουργό μπάρμπα. (απόλυτο - δεν υπάρχει ούτε μια στο δις)

2) Τα 25 χρόνια είναι λογικά γιατί τόσος περίπου είναι ο κύκλος ζωής του σχετικού εξοπλισμού (άρα και ο ορίζοντας της επένδυσης για να κάνει τους υπολογισμούς του)

3) Επειδή τα 25 χρόνια είναι "πολλά" και ουσιαστικά ξεχνάς την αξιοποίηση του οικοπέδου παρα μόνο ωφελήσαι από το ενοίκιο. Το οικοπεδο θα ελευθερωθεί όταν εσύ πιθανόν θα είσαι αρκετά μεγάλος και δεν θα θες πλέον να το αξιοποιήσεις. (ίσως τα παιδιά σου). Οπότε συζήτα το θέμα της πώλησης.

4) Αν το κρατήσεις στην ιδιοκτησία σου , το πρόβλημα είναι ότι ΔΕΝ μπορείς να ξέρεις ποιο θα είναι το εύλογο ενοίκιο μετά από 10-15 χρόνια , οπότε σε τόσο υπερμακροχρόνια μίσθωση πρέπει να πάρεις την γνώμη ειδικού (ντόπιου μηχανικού - μεσίτη) για τον τρόπο αύξησης του ενοικίου και πιθανές ρήτρες/προβλέψεις.

5) Πρέπει να ισορροπήσεις ανάμεσα σε 2 αντιφατικές πραγματικότητες. Δεν μπορείς να λειτουργήσεις σαν νταβατζής σε ξένη επένδυση και δεν μπορείς να δεσμευτείς για τόσο μεγάλο διάστημα με κίνδυνο μετά από 10-15 χρόνια να το μετανιώσεις γιατί θα παίρνεις "ψίχουλα" για τα τότε δεδομένα.

Συζήτησε το ειλικρινά με τον επενδυτή , εξέφρασε του τους προβληματισμούς σου και ζήτα του να σου κάνει αυτός 2 πρότασεις (και αγοράς και ενοικίου)

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν μπορείτε να κάνετε μίσθωση για 10 - 15 χρόνια και αν όλα πάνε καλά να επεκτείνετε το μισθωτήριο; Θα μου πεις λέω βλακειες, έτσι και τοποθετηθούν τα ΦΒ δεν βγαίνουν από τον άλλον εκτός από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες. 

Επεξ/σία από Βασίλης_29
Δημοσ.

Το κλειδί σε όλο αυτό είναι το "εξ αδιαιρετου". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανείς από τους 2 ιδιοκτήτες δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το ποσοστό της ιδιοκτησίας του χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του άλλου. Ούτε να χτίσει, ούτε να πουλήσει, ούτε να νοικιάσει. Επομένως η αρκετά μεγάλη επένδυση που ετοιμάζει εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα.

Γνώμη μου είναι ότι εφόσον θέλει να επενδύσει ο άλλος ιδιοκτήτης και μάλιστα με ένα σεβαστό ποσό, ας δώσει λίγα παραπάνω ώστε να γίνει σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας και να πάρετε ο καθένας από 7 στρέμματα. Τότε μιλάτε για ενοικίαση του δικού σου κομματιού. Την τιμή την καθορίζεις εύκολα με μια εκτίμηση του ακινήτου. Ή το πηγαίνεις και με το κέρδος που θα έχει άλλος.

πχ. αν μιλάμε για 35Κ το έτος πιστευώ ότι 4-5Κ είναι ένα λογικό ενοίκιο. Αυτό όμως το βλέπεις εσύ. Το κύριο μέλημα είναι να απαλλαγείτε και οι δυο απο το "εξ αδιαιρετου".

Όπως είπανε και τα παιδιά παραπάνω αρκετά ρισκαδόρικη "επένδυση" τα φωτοβολταικά. Με ότι συνεπάγεται αυτό και για το ενοίκιο σε βάθος χρόνου.

• Like 1
Δημοσ.

Να το χωρίσετε σε ξεχωριστές ιδιοκτησίες κι έπειτα εσύ τη δίκη σου σε δυο τη μια που θα του νοικιάσεις και την άλλη που θα εκμεταλλευτείς. Θέλει μεν κάποια συμβολαιογραφικά και μηχανικό αλλά είναι το πιο ασφαλές για το μερίδιο σου και για μελλοντική χρήση του μέρους που θα μείνει ανεκμετάλλευτο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...