koularasss Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2020 Καλησπέρα, έχω αυτόν τον ssd από αρχές Μαρτίου και η υγεία του έχει πέσει στο 98% σύμφωνα με το hard disk sentinel. Είναι φυσιολογικό κάτι τέτοιο;
V.I.Smirnov Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2020 Ένας SSD όσο πιο γεμάτος είναι, τόσο πιο γρήγορα φθείρεται. Ιδανικά πρέπει να είναι ελεύθερο τουλάχιστον το 25% και να γίνεται TRIM συχνά, ανάλογα με το πόσα δεδομένα γράφονται κάθε μέρα. Επιπλέον, ένας τυπικός SSD 240 GB έχει όριο εγγραφής περίπου 80 ΤΒ. Πόσο είναι ο δικός σου; Αν έχεις ξεπεράσει το όριό του (μάλλον απίθανο να συνέβει τόσο σύντομα), ίσως άρχισε να χαλάει. Τέλος, αν έχεις Windows 10 έκδοση 2004 Μαϊου, έχουν ένα σφάλμα στη διαχείριση των δίσκων και τους κάνουν defrag κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να επιταχύνουν πολύ τη φθορά τους. - 1 1
snbblp Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2020 6 ώρες πριν, koularasss είπε Καλησπέρα, έχω αυτόν τον ssd από αρχές Μαρτίου και η υγεία του έχει πέσει στο 98% σύμφωνα με το hard disk sentinel. Είναι φυσιολογικό κάτι τέτοιο; Ναι. Αρκεί να σταματήσει εκεί. Επίσης σωστά τα έγραψε ο @V.I.Smirnov 1
TR-909 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2020 Το Sentinel διαβάζει από το δίσκο το wear level των memory cells και ανάλογα εμφανίζει ένα ποσοστό υγείας του δίσκου - αυτό μπορεί να υπολογίζεται ανάλογα το πόσα TB έχουν εγγραφεί έως τώρα, το συνολικό χρόνο χρήσης του δίσκου, χρόνο ζωής από κατασκευαστή κτλπ είναι όλα S.M.A.R.T attributes. Αναλυτικά η εξήγηση εδώ: https://www.hdsentinel.com/help/en/52_cond.html (στο τέλος της σελίδας κάτω-κάτω). 1
koularasss Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Στις 8/10/2020 στις 3:10 ΠΜ, V.I.Smirnov είπε Ένας SSD όσο πιο γεμάτος είναι, τόσο πιο γρήγορα φθείρεται. Ιδανικά πρέπει να είναι ελεύθερο τουλάχιστον το 25% και να γίνεται TRIM συχνά, ανάλογα με το πόσα δεδομένα γράφονται κάθε μέρα. Επιπλέον, ένας τυπικός SSD 240 GB έχει όριο εγγραφής περίπου 80 ΤΒ. Πόσο είναι ο δικός σου; Αν έχεις ξεπεράσει το όριό του (μάλλον απίθανο να συνέβει τόσο σύντομα), ίσως άρχισε να χαλάει. Τέλος, αν έχεις Windows 10 έκδοση 2004 Μαϊου, έχουν ένα σφάλμα στη διαχείριση των δίσκων και τους κάνουν defrag κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να επιταχύνουν πολύ τη φθορά τους. - Από τα 240 ( ~220 πραγματικά) έχω ελεύθερα τα 30 άρα αδειάζω και άλλα 50, δηλαδή από εδώ και πέρα θα έχω ~70-80 ελεύθερα. TRIM γίνεται με κάποιο πρόγραμμα; 3,92 ΤΒ έχω εγγράψει. Πώς μπορώ να δω ποια έκδοση των windows έχω ακριβώς για να διαπιστώσω αν έχω αυτή που λες ή άλλη; Ευχαριστώ. Στις 8/10/2020 στις 7:34 ΠΜ, snbblp είπε Ναι. Αρκεί να σταματήσει εκεί. Επίσης σωστά τα έγραψε ο @V.I.Smirnov 2/9 έπεσε στο 99% και 7/10 στο 98% ..
snbblp Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 1 ώρα πριν, koularasss είπε Από τα 240 ( ~220 πραγματικά) έχω ελεύθερα τα 30 άρα αδειάζω και άλλα 50, δηλαδή από εδώ και πέρα θα έχω ~70-80 ελεύθερα. TRIM γίνεται με κάποιο πρόγραμμα; 3,92 ΤΒ έχω εγγράψει. Πώς μπορώ να δω ποια έκδοση των windows έχω ακριβώς για να διαπιστώσω αν έχω αυτή που λες ή άλλη; Ευχαριστώ. 2/9 έπεσε στο 99% και 7/10 στο 98% .. start -> run -> cmd winver
duffyduck Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 2 ώρες πριν, snbblp είπε start -> run -> cmd winver start -> run -> winver αρκει
Xristaras12 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 ο 850 εβο της υπογραφής, αγορασμένος το 2016 με 10.9ΤΒW και 485 ημέρες λειτουργίας είναι στο 98% απο την στιγμή που του πέρασα μπόλικα δεδομένα και 2 φορμάτ γιατί τον άλλαξα σύστημα. Τα τελευταία 3 χρόνια σίγουρα είναι καρφωμένος στο 98%. Προσωπικά θα σου έλεγα να μην παίρνεις τοις μετρητοίς τι γράφει το HDS για τη ζωή των SSD μιας και λόγω contoller μπορεί ανα πάσα ώρα να ψοφήσουν, απο την άλλη όμως μπορείς να βλέπεις τον κυκλο εγγραφών που έχουν κάνει τα κελιά της μνήμης όπως πολύ σωστά γράφτηκε παραπάνω. Στις 8/10/2020 στις 3:10 ΠΜ, V.I.Smirnov είπε Τέλος, αν έχεις Windows 10 έκδοση 2004 Μαϊου, έχουν ένα σφάλμα στη διαχείριση των δίσκων και τους κάνουν defrag κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να επιταχύνουν πολύ τη φθορά τους. - Υπο κανονικές συνθήκες και αν εχεις SSD στο σύστημα η ανασυγκρότηση θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένη. Αν ο καθένας δεν ξέρει να το κάνει αυτό η δεν γνωρίζει για τους SSD και απλά τον έβαλε πάνω και τέλος είναι δικό του θέμα. ΟΚ ναι υπάρχει το bug, αλλά η προγραμματισμένη βελτιστοποίηση που έχουν τα 10 θα πρέπει να είναι κλειστή.
eyw Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Kingston Α400 240GB endurance: Total Bytes Written (TBW) 240GB — 80TB https://www.kingston.com/datasheets/sa400s37_us.pdf το overprovisioning πόσο το έχεις? edit: οι ssd θέλουν κάμποσες "βοήθειες"-παρεμβάσεις όπως πχ στο swap file, defrag-optimisation, indexing, superfetch, hibernation, temp files, system restore, ???Write Caching??? cache folder και μπορεί να ξεχνάω κάτι. Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2020 από eyw
koularasss Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 8 ώρες πριν, snbblp είπε start -> run -> cmd winver 6 ώρες πριν, duffyduck είπε start -> run -> winver αρκει Έκδοση 1909 έχω, είναι αυτή του Μάιου 2004; 5 ώρες πριν, Xristaras12 είπε ο 850 εβο της υπογραφής, αγορασμένος το 2016 με 10.9ΤΒW και 485 ημέρες λειτουργίας είναι στο 98% απο την στιγμή που του πέρασα μπόλικα δεδομένα και 2 φορμάτ γιατί τον άλλαξα σύστημα. Τα τελευταία 3 χρόνια σίγουρα είναι καρφωμένος στο 98%. Προσωπικά θα σου έλεγα να μην παίρνεις τοις μετρητοίς τι γράφει το HDS για τη ζωή των SSD μιας και λόγω contoller μπορεί ανα πάσα ώρα να ψοφήσουν, απο την άλλη όμως μπορείς να βλέπεις τον κυκλο εγγραφών που έχουν κάνει τα κελιά της μνήμης όπως πολύ σωστά γράφτηκε παραπάνω. Υπο κανονικές συνθήκες και αν εχεις SSD στο σύστημα η ανασυγκρότηση θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένη. Αν ο καθένας δεν ξέρει να το κάνει αυτό η δεν γνωρίζει για τους SSD και απλά τον έβαλε πάνω και τέλος είναι δικό του θέμα. ΟΚ ναι υπάρχει το bug, αλλά η προγραμματισμένη βελτιστοποίηση που έχουν τα 10 θα πρέπει να είναι κλειστή. Πως κλείνω την ανασυγκρότηση; 2 ώρες πριν, eyw είπε Kingston Α400 240GB endurance: Total Bytes Written (TBW) 240GB — 80TB https://www.kingston.com/datasheets/sa400s37_us.pdf το overprovisioning πόσο το έχεις? edit: οι ssd θέλουν κάμποσες "βοήθειες"-παρεμβάσεις όπως πχ στο swap file, defrag-optimisation, indexing, superfetch, hibernation, temp files, system restore, ???Write Caching??? cache folder και μπορεί να ξεχνάω κάτι. που το βλέπω το overprovisioning; Είμαι νέος στην σωστή συντήρηση των ssd οπότε είναι εύκολο να μου πείτε ποια είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να ελέγχω και σε τι βάση (κάθε μέρα;, μηνιαία; κτλ); για να αυξήσω ή να διατηρήσω το προσδόκιμο της ζωής του. Ευχαριστώ.
eyw Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 26 minutes ago, koularasss said: ... σωστή συντήρηση των ssd οπότε είναι εύκολο να μου πείτε ποια είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να ελέγχω και σε τι βάση (κάθε μέρα;, μηνιαία; κτλ); για να αυξήσω ή να διατηρήσω το προσδόκιμο της ζωής του. ... η ζωή είναι ήδη προκαθορισμένη, το κάθε block στον Α400 μπορεί να γίνει P/E 320 φορές πριν (κάποια από τα block) αρχίσει να χαλάει. Για σωστή "συμπεριφορά" και ντάντεμα δες στο pinned εδώ https://www.insomnia.gr/forums/topic/337668-ssd-tips-tweaks-trim-support/ . edit: merged replies 26 minutes ago, koularasss said: ... που το βλέπω το overprovisioning; ... το βλέπεις και το ρυθμίζεις από το πρόγραμμα/utility του κατασκευαστή. Εγώ από το samsung magician. Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2020 από eyw 1
koularasss Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 7 λεπτά πριν, eyw είπε η ζωή είναι ήδη προκαθορισμένη, το κάθε block στον Α400 μπορεί να γίνει P/E 320 φορές πριν (κάποια από τα block) αρχίσει να χαλάει. Για σωστή "συμπεριφορά" και ντάντεμα δες στο pinned εδώ https://www.insomnia.gr/forums/topic/337668-ssd-tips-tweaks-trim-support/ Ο οδηγός είναι από το 2010, ισχύουν όλα μέχρι σήμερα;
eyw Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 29 minutes ago, koularasss said: Ο οδηγός είναι από το 2010, ισχύουν όλα μέχρι σήμερα; ναι, τουλάχιστον τα περισσότερα, αλλά δες και: 3 hours ago, eyw said: ... παρεμβάσεις όπως πχ στο swap file, defrag-optimisation, indexing, superfetch, hibernation, temp files, system restore, ???Write Caching??? cache folder και μπορεί να ξεχνάω κάτι. γενικά μιλώντας ακόμα και σε 860 PRO των 2bit MLC καλό είναι να αποφεύγουμε το συχνό γράψε-σβήσε στον ssd. ssd και hdd είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, imho. Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2020 από eyw
koularasss Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Η ανασυγκρότηση ήταν στο μη αυτόματο και το έβαλα απενεργοποιημένη
V.I.Smirnov Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, Xristaras12 είπε Υπο κανονικές συνθήκες και αν εχεις SSD στο σύστημα η ανασυγκρότηση θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένη. Αν ο καθένας δεν ξέρει να το κάνει αυτό η δεν γνωρίζει για τους SSD και απλά τον έβαλε πάνω και τέλος είναι δικό του θέμα. ΟΚ ναι υπάρχει το bug, αλλά η προγραμματισμένη βελτιστοποίηση που έχουν τα 10 θα πρέπει να είναι κλειστή. Η βελτιστοποίηση των Win 10 αφορά και το TRIM και το defrag. Τα Win 10 αναγνωρίζουν τους SSD και γνωρίζουν πού να κάνουν το ένα και πού το άλλο. Κατά τους ειδικούς της MS η ανασυγκρότηση στους SSD αν γίνεται αραιά (περίπου μια φορά τον μήνα ή λιγότερο) είναι ευεργετική και συνιστάται. Δηλ. όπως το λειτουργικό κάνει αυτόματα TRIM έτσι πρέπει να τους κάνει αυτόματα και defrag αλλά πολύ αραιότερα. Επομένως η ανασυγκρότηση δεν πρέπει να είναι απενεργοποιημένη, με το ίδιο σκεπτικό που δεν πρέπει να είναι και το TRIM. Defrag τους κάνουν πολύ αραιότερα, σύμφωνα με την παραπάνω σύσταση. Το bug της 2004 ήταν ότι δεν καταγραφόταν σωστά η ημερομηνία βελτιστοποίησης, με αποτέλεμα να τους κάνουν trim και defrag κάθε μέρα. Εγώ έχω το θέμα ότι η βελτιστοποίηση εφαρμόζεται αδιακρίτως για όλους τους δίσκους και τις partitions. Με τους HDD είχα "Οn" την μια partition και "Οff" άλλη. Στον ίδιο δίσκο. Σε δυο SSD που έχω τώρα, όταν την θέτω "Οn" στον ένα είναι "Οn" και για τους δύο (!) και όταν τη θέτω "Off" είναι "Off" επίσης και για τους δύο. Δεν μου επιτρέπει να είναι "On" για τον ένα δίσκο και "Off" για τον άλλον (και για τις partitions το ίδιο). Έκδοση win 10 1909. Έχει κάποιος άλλος το ίδιο πρόβλημα ; - Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2020 από V.I.Smirnov
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα