Προς το περιεχόμενο

Ειναι οι θεωρητικές επιστήμες στην αγορά εργασίας μηδενικής αξίας

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 ώρα πριν, Sacadmerde είπε

Έλεγα να μην σχολιάσω αυτό το κείμενο, γιατί είναι τόσο χαμηλού επιπέδου, αλλά καφεδάκι και χαλαρή Παρασκευή, συμβάλουν για να ασχοληθεί κανείς με τέτοιες (χαμηλού επιπέδου) φάσεις. 

Πάμε. 

Αυτό το "κλασικό" είναι ένα τσιτάτο, το οποίο δεν ισχύει. Και δεν ισχύει, γιατί υπάρχει πληθώρα παραδειγμάτων, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα. Ως ένα ακραίο παράδειγμα, θα φέρω τον διευθυντή της AI έρευνας στο Facebook, ο οποίος είναι και πρόεδρος και καθηγητής στο institute του New York University που ασχολείται με ΑΙ. 

Α! Ο ίδιος τύπος (μαζί με άλλους δύο, καθηγητές από το Toronto και το Montréal) πήρε το Alan Turing βραβείο (λεγόμενο και ως νομπελ της επιστήμης υπολογιστών) το 2018 ή 2019. Δεν θυμάμαι ακριβώς την χρονιά. 

Ελπίζω να καταλαβαίνεις πόσο λάθος είναι το τσιτάτο που πέταξες. Εκτός αν και αυτός δεν ξέρει, επειδή δεν τον τέσταρες εάν μπορεί να συνδέσει έναν εκτυπωτή. 

Τα από πάνω, και χωρίς extra χρόνια σπουδών (δηλαδή, να τελειώνει κανείς ακριβώς στην ώρα του, φαντάζομαι όπως εσύ έκανες), σημαίνουν:

• 4-5 για το πτυχίο
  • 1-2 για το μεταπτυχιακό
  • 3 για το διδακτορικό

Λέμε για τουλάχιστον 8 χρόνια.

Εάν, δε, κανείς κάνει το διδακτορικό στα 5 χρόνια (αρκετά συνηθισμένο για νότια, βόρεια, και κεντρική Ευρώπη) και χάσει μόνο εάν χρόνο στην 4ετή σχολή, τότε πάμε στα τουλάχιστον 11 χρόνια. Εάν πάμε και σε μηχανικούς με 5ετή σχολή και συν ένα χρόνο στην σχολή, τότε πάμε στα 13 χρόνια συνολικά. 

Φαντάζομαι να καταλαβαίνεις τώρα πόσο πολύ το "ας κάνουμε και αλλο" δείχνει ότι δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς. 

Αυτό είναι το αποκορύφωμα που δείχνει ότι δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς και όμως το κάνεις... θυμίζοντας το άλλο γνωμικό "η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια" ή το άλλο με την γνώμη και την τρύπα στον ποπό. 

Το να καταλήξει κανείς σε "έδρανα και θέσεις" είναι τόσο σπάνιο, που το academia είναι από τους πιο ανταγωνιστικούς κλάδους. Για παράδειγμα, ένα εργαστήριο μικρού μεγέθους, έχει (συνήθως) 3ς διδακτορικούς και το τρέχει ένας καθηγητής. Μέχρι να φύγει αυτός ο καθηγητής για σύνταξη, θα έχει βγάλει τουλάχιστον 7 διδακτορικούς (εάν δεν είναι καθόλου παραγωγικός.. δηλαδή εάν είναι από τους τελευταίους). Δηλαδή, μπορείς να το σκεφτείς σαν να έχεις μονο-γονεϊκές οικογένειες με 7 παιδιά η κάθε μία στην χειρότερη. 

Θέλω να ελπίζω ότι μπορείς να δεις το πρόβλημα υπερπληθυσμού που δημιουργείται. 

Άρα, μακάρι να "καταλήγουν σε έδρανα και θέσεις", αλλά (εκ των πραγμάτων) **δεν μπορεί να γίνει**. Οπότε, και αυτό που έγραψες πάει στον κουβά με τα άχρηστα και λάθος. 

Για να γίνει κανείς διδάκτορας, πρέπει να γράψει τουλάχιστον 2 μεγάλης έκτασης εργασίες (πτυχίο και διδακτορικό), άρθρα σε περιοδικά και συνέδρια (τα οποία κρίνονται από άλλους επιστήμονες ανά τον κόσμο για το εάν θα δημοσιευθούν), και να σπαταλήσει άπειρες ώρες διαβάζοντας, γράφοντας κώδικα, αναλύοντας δεδομένα, βγάζοντας συμπεράσματα, και εν γένει να εργαστεί. 

Ειδικά όταν κανείς είναι στο διδακτορικό του, οι υποχρεώσεις ανεβαίνουν κατακόρυφα (γιατί μπαίνουν διδακτικές υποχρεώσεις στη μέση) ενώ οι απολαβές είναι λιγότερες από την βιομηχανία (για την ίδια εμπειρία) και το "9 με 5". Οπότε, μιλάμε για κακοπληρομένους εργάτες, που (κατά μέσο όρο) εργάζονται μόνιμα με απλήρωτες υπερωρίες. 

Στις ΗΠΑ και τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει μεγάλη έκταση η συζήτηση αυτού του φαινομένου, επειδή έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχική υγεία των υποψήφιων διδακτόρων και μετά-διδακτόρων. 

Ελπίζω να καταλαβαίνεις το μέγεθος της κοτσάνας του "αυτο σημαινει οτι δεν εχει δουλεψε"

Αλλά πάμε και στα άλλα. 

Α) Εάν σε κάποιον φωνάζει το αφεντικό και το τρώει αμάσητο (π.χ. σε εσένα εάν μιλάς από ίδια εμπειρία), τότε είτε και ο ίδιος ξέρει πως έκανε πατάτα, είτε έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και αφήνει άλλους να του φέρονται έτσι, ή έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης. Εάν εσένα σου αρέσουν αυτά, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αρέσουν σε όλους. Όμως, αυτό που σημαίνει, είναι ότι ή θα πρέπει να αποκτήσεις καλύτερα skills για την δουλειά σου για να μην σου φωνάζει το αφεντικό σου, ή να δεις κάποιον ειδικό. 

Β) Στο academia δεν υπάρχει ωράριο. Το 9-5 είναι η καλή περίπτωση της δουλειάς στο academia, και σπάνια γίνεται. Κακό, ναι. Δύσκολο να αλλάξει όμως. Οπότε, το να λέει κανείς ότι "βαριέται να βγει στο 9-5" για κάποιον που δουλεύει στο academia, δείχνει ότι δεν έχει ιδέα για τι μιλάει. 

Γ) Αφεντικά έχουν μόνο οι δούλοι. Οι υπόλοιποι έχουν είτε επιβλέποντες/προϊστάμενους, είτε/και εργοδότες. Δεν ξέρω γιατί εσένα σου αρέσει να έχεις αφεντικό και θέλεις να το έχουν και άλλοι.

Τέλος, αυτό δεν ξέρω εάν είναι για γέλια ή για κλάματα. 

Είναι για γέλια που λες για "θεωρητικό" και εννοείς computer scientist, ενώ το αρχικό post έκανε λόγο για αγγλική φιλολογία. 

Είναι για κλάματα που θεωρείς πως το να συνδέσεις ένα εκτυπωτή είναι κατόρθωμα. Βέβαια, η πραγματικότητα είναι τέτοια που ο τύπος που ήξερες θα σε προσλάβει να του συνδέεις τον εκτυπωτή όποτε του έρθει (και εσύ θα τρέξεις για να μην χάσεις το μεροκάματο που θα συνδέσεις τον εκτυπωτή), θα βγάζει παραπάνω από εσένα, θα είναι καλύτερα από εσένα, ενώ εσύ θα κλαίγεσαι μια ζωή για τους "τεμπέληδες που δεν ξέρουν να συνδέσουν έναν εκτυπωτή", μη καταλαβαίνοντας το μέγεθος της άγνοιάς σου και του incompetence σου. Κρίμα. 

Υ.Γ. Φυσικά και υπάρχουν αυτοί που πήρανε μία θέση, ενώ υπήρχαν άλλοι πιο ικανοί. Δεν νομίζω ότι στο industry είναι όλοι άγιοι και έχουν εταιρίες μόνο όσοι πραγματικά το αξίζουν, έτσι;

εχεις πάρα πολύ ελευθερο χρόνο για τέτοιο σεντόνι

καθηγητής είσαι;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 80
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, great είπε

καθηγητής είσαι;

Μπορώ να πω, πως εκτός από τις τελείως λανθασμένες γενικεύσεις που κάνεις (και, φυσικότατα δεν σχολιάζεις όταν στις καταρρίπτουν εντελώς), βγάζεις συμπεράσματα βάσει προσωπικής εμπειρίας.

Δεν παίρνει σε όλους τόσο πολύ χρόνο όσο εσένα, για να γράψουν ένα συγκροτημένο κείμενο. Πόσο μάλλον δε, όταν αυτό το κείμενο καταρρίπτει πασιφανεστατα λάθη και χαμηλού επιπέδου απόψεις/γνώμες. 

Να φανταστώ εσύ δεν έχεις ούτε τον ελάχιστο χρόνο επειδή φωνάζει το αφεντικό, έτσι; Προσωπικά, θα αναρωτιόμουν εάν είμαι σε σωστή και ανθρώπινη εργασία, εάν κατέληγα να αναρωτιέμαι πως έχουν άλλοι εργαζόμενοι τον χρόνο να γράφουν 5 αράδες σε ένα forum. Θα αναρωτιόμουν κυρίως για το εάν ζω σε ανθρώπινες συνθήκες...

Βέβαια, εάν το μόνο μου skill ήταν να συνδέω επιτυχώς εκτυπωτές, τότε μάλλον δεν θα είχα την νοητική ικανότητα να αναρωτηθώ το τι μου συμβαίνει και θα ρωτούσα κάτι τέτοια σαν και εσένα. 

Επεξ/σία από Sacadmerde

9 λεπτά πριν, great είπε

καθηγητής είσαι;

Πέρα για πέρα σωστό αυτό που έγραψε. Δεν καταλαβαίνω τι σε έτσουξε.

πω πω πόσο κόμπλεξ βγάζετε οι ακαδημαϊκοί.

Καταρχήν δεν καταλαβαίνω γιατι επιτιθεσε και λες τον άλλον νοητικά καθυστερημένο. μπορείς και να εντυπωσιάσεις αλλιως, κάνε quote κάποιο απο τα συγγράμματα σου.

2 ώρες πριν, Sacadmerde είπε

"ας κάνουμε και αλλο" δείχνει ότι δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς.

ιατί είναι τόσο χαμηλού επιπέδου

ασχοληθεί κανείς με τέτοιες (χαμηλού επιπέδου) φάσεις.

θυμίζοντας το άλλο γνωμικό "η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια" ή το άλλο με την γνώμη και την τρύπα στον ποπό. 

μέγεθος της κοτσάνας του "αυτο σημαινει οτι δεν εχει δουλεψε"

θα βγάζει παραπάνω από εσένα, θα είναι καλύτερα από εσένα, ενώ εσύ θα κλαίγεσαι μια ζωή για τους "τεμπέληδες που δεν ξέρουν να συνδέσουν έναν εκτυπωτή", μη καταλαβαίνοντας το μέγεθος της άγνοιάς σου και του incompetence σου. Κρίμα. 

πρέπει να αποκτήσεις καλύτερα skills για την δουλειά σου για να μην σου φωνάζει το αφεντικό σου, ή να δεις κάποιον ειδικό. 

Αφεντικά έχουν μόνο οι δούλοι. Οι υπόλοιποι έχουν είτε επιβλέποντες/προϊστάμενους, είτε/και εργοδότες     αυτο ήταν πολύ πετηχημένο !!!!! 

50 λεπτά πριν, Sacadmerde είπε

πασιφανεστατα λάθη και χαμηλού επιπέδου απόψεις/γνώμες. 

51 λεπτά πριν, Sacadmerde είπε

Δεν παίρνει σε όλους τόσο πολύ χρόνο όσο εσένα

51 λεπτά πριν, Sacadmerde είπε

Να φανταστώ εσύ δεν έχεις ούτε τον ελάχιστο χρόνο επειδή φωνάζει το αφεντικό, έτσι; Προσωπικά, θα αναρωτιόμουν εάν είμαι σε σωστή και ανθρώπινη εργασία, εάν κατέληγα να αναρωτιέμαι πως έχουν άλλοι εργαζόμενοι τον χρόνο να γράφουν 5 αράδες σε ένα forum. Θα αναρωτιόμουν κυρίως για το εάν ζω σε ανθρώπινες συνθήκες... - Ανθρωπινες συνθήκες !!!!!!! που νομιζεις οτι ειμαστε οι υπολοιποι σε σταυλο;

52 λεπτά πριν, Sacadmerde είπε

εάν το μόνο μου skill ήταν να συνδέω επιτυχώς εκτυπωτές, τότε μάλλον δεν θα είχα την νοητική ικανότητα να αναρωτηθώ το τι μου συμβαίνει και θα ρωτούσα κάτι τέτοια σαν και εσένα. 

51 λεπτά πριν, JohnGTA είπε

Πέρα για πέρα σωστό αυτό που έγραψε. Δεν καταλαβαίνω τι σε έτσουξε.

το ποιον ετσουξε, φαινετε ξεκάθαρα !!!

Anyway, εγω ενα post έκανα σε ενα σχετικά αδιάφορο thread και εσείς το γυρίσατε σε δίκη δίχως αύριο. Καλά σας ξεμπερδέματα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, great είπε

Καταρχήν δεν καταλαβαίνω γιατι επιτιθεσε και λες τον άλλον νοητικά καθυστερημένο. μπορείς και να εντυπωσιάσεις αλλιως, κάνε quote κάποιο απο τα συγγράμματα σου.

Anyway, εγω ενα post έκανα σε ενα σχετικά αδιάφορο thread και εσείς το γυρίσατε σε δίκη δίχως αύριο. Καλά σας ξεμπερδέματα.

Κανένας από τους προηγούμενους συνομιλητές σου, δεν είναι μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας!

Επίσης, η συγκεκριμένη κοινότητα δεν χρειάζεται ούτε οπαδούς, ούτε αυτόκλητους "συνηγόρους".

Επεξ/σία από filipN

51 λεπτά πριν, great είπε

Συνεχίζεις να βγάζεις συμπεράσματα από το τι φαντάζεσαι εσύ (στο χωριό μου το λένε "από την κοιλιά σου" ), μη απαντώντας σε τίποτα από αυτά που ερωτήθηκαν. 

Φαντάζομαι αυτό γίνεται γιατί δεν έχεις χρόνο επειδή φωνάζει το αφεντικό, και όχι επειδή δεν έχεις επιχειρήματα. Το να συνδέεις έναν εκτυπωτή, σου δίνει αυτόματα το δικαίωμα να πιστέψει κανείς ότι είναι λόγο του αφεντικού. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...