Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν και το καλοκαιρι εχει τελειωσει παρα τις υψηλες θερμοκρασιες που μονο φθινοπωρο δεν θυμιζουν θα ηθελα να ρωτησω κατι που απο παλια αναρωτιομουν. Πολλοι ανθρωποι βλεπουν καθαρα  οταν κανουν μπανιο στη θαλασσα και βρισκονται κατω απο το νερο. Αλλοι παλι τα βλεπουν ολα θολα. Εννοειται οτι αυτο συμβαινει οταν δεν φοραμε μασκα θαλασσης.

Εσεις βλεπετε καθαρα ή  θολα? εγω τα βλεπω ολα θολα παντως.δεν ξερω αν ειναι οργανικο ή μερικοι ανθρωποι ειναι τυχεροι και μπορουν να δουν σχετικα καλα οταν βρισκονται κατω απο το νερο.

Δημοσ.

Καθαρα δεν νομιζω να βλεπει κανεις,ισως καποιοι να μπορουν να δουν καλυτερα λογο συνηθειας.Στην θαλασσα παντως θυμαμαι το χειροτερο ηταν το τσουξιμο στα ματια που σε απετρεπε απο το να δεις καθαρα.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Το ανθρώπινο μάτι είναι προσαρμοσμένο για να βλέπει στον αέρα. Όταν το φως πέφτει στο μάτι, ο κερατοειδής χιτώνας ξεκινά την πρώτη φάση στη διαδικασία της εστίασης. Κατόπιν το φως διέρχεται μέσα από τον κρυσταλλοειδή φακό, ο οποίος ολοκληρώνει τη σύγκλιση των φωτεινών ακτίνων. Κάτω από το νερό, όμως, το φως διαθλάται διαφορετικά και ο κερατοειδής, που είναι προσαρμοσμένος να λειτουργεί στον αέρα, δεν είναι σε θέση να συμβάλει στην εστίασή του. Έτσι, επειδή η λειτουργία αυτή εκτελείται αποκλειστικά από το φακό, το φως δεν εστιάζεται σωστά, με αποτέλεσμα να βλέπουμε θολά.

Δεν νομίζω λοιπόν ότι μπορεί κανείς να δει καθαρά κάτω από το νερό... μπορεί όμως αφού είναι θέμα συνήθειας να "εκπαιδεύσει" με τα χρόνια το μάτι του ώστε να βλέπει κάπως καλύτερα...

• Like 16
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 λεπτά πριν, GKnewsted είπε

Το ανθρώπινο μάτι είναι προσαρμοσμένο για να βλέπει στον αέρα. Όταν το φως πέφτει στο μάτι, ο κερατοειδής χιτώνας ξεκινά την πρώτη φάση στη διαδικασία της εστίασης. Κατόπιν το φως διέρχεται μέσα από τον κρυσταλλοειδή φακό, ο οποίος ολοκληρώνει τη σύγκλιση των φωτεινών ακτίνων. Κάτω από το νερό, όμως, το φως διαθλάται διαφορετικά και ο κερατοειδής, που είναι προσαρμοσμένος να λειτουργεί στον αέρα, δεν είναι σε θέση να συμβάλει στην εστίασή του. Έτσι, επειδή η λειτουργία αυτή εκτελείται αποκλειστικά από το φακό, το φως δεν εστιάζεται σωστά, με αποτέλεσμα να βλέπουμε θολά.

Δεν νομίζω λοιπόν ότι μπορεί κανείς να δει καθαρά κάτω από το νερό... μπορεί όμως αφού είναι θέμα συνήθειας να "εκπαιδεύσει" με τα χρόνια το μάτι του ώστε να βλέπει κάπως καλύτερα...

φοβερη επιστημονικη ιατρικη αναλυση.αν επιτρεπεται οφθαλμιατρος εισαι? πώς εξηγεις οτι μερικοι ανθρωποι μπορουν να βουτηξουν στην θαλασσα να πανε στον βυθο και να πιασουν μια συγκεκριμενη πετρα πχ? για να το κανουν αυτο παει να πει οτι εστω και στο περιπου την βλεπουν.εγω τα βλεπω τοσο θολα πχ που δεν μπορω να εντοπισω τιποτα.ενω απο την επιφανεια της θαλασσας την βλεπω την πετρα πχ καθαρα οταν βουταω δεν βλεπω τιποτα ωστε να την πιασω.ειναι τοσο θολη η οραση που βλεπεις ενα μπλε θολο τοπιο δηλαδη. και να φανταστεις εχω οραση 10 στα 10.δεν φοραω ουτε καν γυαλια μυωπιας.

Επεξ/σία από sonikk
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

βλεπω καθαρα στο νερο, ειτε της θαλασσας - ειτε του ποταμου.

ακομη και με φακους επαφης, που ειναι λαθος να χρησιμοποιουνται κατ'αυτον τον τροπο, βλεπω ευκολα κατω απο την επιφανεια.

Επεξ/σία από mclein²
Δημοσ.

Άκου να δεις φίλε μου! Πίστευα ότι κάνεις δεν μπορεί να δει καθαρά κατω απ το νερό. Γκουγκλαροντας λίγο βρηκα ότι τα παιδιά της φυλής των moken στην Βιρμανία βλέπουν όχι το ίδιο αλλά καλύτερα μέσα στο νερο! Και το ίδιο συμβαίνει σε μερικους ανθρώπους παγκοσμίως. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Moken

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Stergios74 είπε

I hate you. Εγώ δεν μπορώ. 

Από μικρός το είχα αυτό :P σκέψου έχασε ο πατέρας μου το ρολόι του τότε το 1994 και δεν μπορούσε να το βρει με τίποτα.

Ήμουν δημοτικό τότε θυμάμαι. Ε ήταν η πρώτη φορά που ανακάλυψα πως βλέπω πεντακάθαρα κάτω απ το νερό.

Το ρολόι το είχε αφήσει στο αμάξι ο τρόμπας :P 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 4/10/2020 στις 4:01 ΜΜ, sonikk είπε

φοβερη επιστημονικη ιατρικη αναλυση.αν επιτρεπεται οφθαλμιατρος εισαι? πώς εξηγεις οτι μερικοι ανθρωποι μπορουν να βουτηξουν στην θαλασσα να πανε στον βυθο και να πιασουν μια συγκεκριμενη πετρα πχ? για να το κανουν αυτο παει να πει οτι εστω και στο περιπου την βλεπουν.εγω τα βλεπω τοσο θολα πχ που δεν μπορω να εντοπισω τιποτα.ενω απο την επιφανεια της θαλασσας την βλεπω την πετρα πχ καθαρα οταν βουταω δεν βλεπω τιποτα ωστε να την πιασω.ειναι τοσο θολη η οραση που βλεπεις ενα μπλε θολο τοπιο δηλαδη. και να φανταστεις εχω οραση 10 στα 10.δεν φοραω ουτε καν γυαλια μυωπιας.

Όχι - όχι δεν είμαι... Το έγραψα ήδη στην αρχική μου απάντηση...
Δεν έχεις εκπαιδεύσει τα μάτια σου. Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν από μικροί επαφή με την θάλασσα και από μικρές ηλικίες ανοίγουν τα μάτια τους κάτω από το νερό έχουν καλύτερη όραση από κάποιον που τα άνοιξε πχ πρώτη φορά στα 20. Θέμα χρόνου είναι και συνήθειας...

Επεξ/σία από GKnewsted
Δημοσ.

Ερώτημα που μου τριβέλιζε το μυαλό κάθε καλοκαίρι εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πάντα ξεχνούσα (βγαίνοντας από τη θάλασσα) να ρωτήσω άλλους ή απλά να googlάρω :)

Μες τη θολούρα η δική μου όραση. Και τώρα που πλέον φοράω γυαλιά αλλά και παλιά που δεν. Μάλιστα πιτσιρικάς το είχα δοκιμάσει και μέσα στη...μπανιέρα από περιέργεια αλλά κι εκεί θολούρα.

Ίσως γι' αυτό να μην έγινα ποτέ...πράκτορας (όχι τουριστικός!!!) αφού αυτός ο κακομοίρης ο James χρειάστηκε αρκετές φορές στην καριέρα του να λύσει υποβρυχίως κόμπους ή να βρει διέξοδο χωρίς μάσκα αλλά μόνο με ένα απλό (αλλά καλοραμμένο) σμόκιν :P

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...