skiabox Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 2 λεπτά πριν, velociraptoras είπε όσα υπερ και να έχει 2000 ευρω είναι πολλά ενώ μπορεί να κάνει τη δουλειά του με ένα 600ρι. Αν υπολογίσουμε ότι το πολύ καμιά 10αριά στους 100 από τις σχολές αυτές θα πάνε να γίνουν active developers σε εταιρίες, τότε ναι αν το βλέπει το θέμα χαλαρά και είναι στο 90% και πάει για καθηγητής ή για δημόσιο που κάνουν μια επαναληπτική συγκεκριμένη εργασία κάθε μέρα, τότε ναι του κάνει και ένα teclast : https://www.banggood.com/Teclast-F15-Laptop-15_6-inch-Intel-N4100-8GB-256GB-SSD-15mm-Thickness-41_8Wh-Battery-Backlit-Notebook-p-1424077.html
velociraptoras Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 4 λεπτά πριν, skiabox είπε Αν υπολογίσουμε ότι το πολύ καμιά 10αριά στους 100 από τις σχολές αυτές θα πάνε να γίνουν active developers σε εταιρίες, τότε ναι αν το βλέπει το θέμα χαλαρά και είναι στο 90% και πάει για καθηγητής ή για δημόσιο που κάνουν μια επαναληπτική συγκεκριμένη εργασία κάθε μέρα, τότε ναι του κάνει και ένα teclast : https://www.banggood.com/Teclast-F15-Laptop-15_6-inch-Intel-N4100-8GB-256GB-SSD-15mm-Thickness-41_8Wh-Battery-Backlit-Notebook-p-1424077.html με μακ πάντως δεν έχω δει κανεναν φοιτητή πληροφορικής, στα γιαννενα έβλεπα να έχουν μόνο καποιοι από το ιατρικής 1 1
skiabox Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Μόλις τώρα, velociraptoras είπε με μακ πάντως δεν έχω δει κανεναν φοιτητή πληροφορικής, στα γιαννενα έβλεπα να έχουν μόνο καποιοι από το ιατρικής Αυτό είναι πιο πολύ θέμα ρευστότητας. Ας ελπίσουμε με τα μικροδάνεια (χωρίς ενέχυρο σπίτι) να υπάρξει μια κάποια βελτίωση.
Moderators Kercyn Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Moderators Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 30 λεπτά πριν, skiabox είπε Αυτό είναι πιο πολύ θέμα ρευστότητας. Ας ελπίσουμε με τα μικροδάνεια (χωρίς ενέχυρο σπίτι) να υπάρξει μια κάποια βελτίωση. Συγγνώμη αυτά τα λες σοβαρά; Θα πάρει πρωτοετής φοιτητής δάνειο για να πάρει mac επειδή "είναι καλύτερα". Πέρα από νούμερα που έβγαλες από το μυαλό σου (10% active devs, 5 φορές ταχύτερα τα mac κλπ) δεν έχεις απαντήσει σε τίποτα. Για ποιο λόγο να πάρει 2k mac από ένα απλό laptop με το 1/4 των χρημάτων και να βάλει ένα linux distro; 5
Papakaliati Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 56 λεπτά πριν, skiabox είπε Επίσης να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι στο ίδιο hardware το mac os είναι 5 φορές πιο γρήγορο, επειδή είναι 5 φορές ελαφρύτερο από τα windows. Στον σχεδιασμό δε των παραθύρων και του desktop τα windows είναι 20 χρόνια πίσω. Επίσης στο linux, πρώτα πρέπει να βρεις συμβατό hardware και στο θέμα drivers θα φτύνεις αίμα κάθε μέρα. Αν βάλεις δε και καμιά σκληροπυρηνική διανομή τότε δε θα προλαβαίνεις να ασχολείσαι με προγραμματισμό καθώς θα ασχολείσαι μόνο με το λειτουργικό. Γιατί όχι 10 φορές; Αμα είναι να λέμε νούμερα του αέρα, ας τα ανεβάσουμε λίγο. Σιγά να μην έπαιρνα στο παιδί μου Μάκ, ανεξάρτητα της σχολής του. Όταν δουλεύει ,μπορεί να πάρει ότι θέλει, δεν χρειάζεται στα 18 του να έχει ένα αξίας 2500, overpriced λαπτοπ. Ps, MacBook έχω για προσωπικό, αλλά δεν με κάνει προφανώς καλύτερο από τον Windows Laptop της δουλειάς. 3
Agmourk Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Έχω ενα yoga 720 με 8GB RAM και 256SSD. Κάνω PhD και οι απαιτήσεις είναι να έχω κάτι ελαφρύ, ευέλικτο και γρήγορο. Οπότε και κατέληξα σε αυτό. Στην αρχή έκανα μόνο πειράματα και επεξεργασία δεδομένων οπότε δεν χρειάστηκε κάτι παραπάνω. 5hrs μπαταρία και ήμουν κομπλέ για την ημέρα. Όμως, άρχισα να κάνω και προσομοιώσεις υλικών οπότε αναγκαστικά έπρεπε να ασχοληθώ και με προγραμματισμό (απλά πράγματα, όχι τίποτα πολύπλοκο) και με την ανάγνωση paper και συγγραφη αναφορών. Έφτιαξα dekstop, πρόσφατα του πέταξα και μια 1080 (σύνολο μου βγήκε ένα 700αρι το desktop με δύο οθόνες 24 και 25, και mix καινούργιων μεταχειρισμένων) και κάνω καλή δουλειά. Όμως, δοκίμασα ένα surface pro 3. Ότι πάρεις σε laptop φρόντισε να έχει 3:2 οθόνη. Θα με θυμηθείς αργότερα. Είναι 12 ιντσών, αλλά μου φαίνεται σαν να είναι 14. Πολύ μεγάλη διαφορά στην παραγωγικότητα, στην συγγραφή κώδικα, στην ανάγνωση paper και βιβλίων γενικά, αλλά και στο word. Περισσότερος χώρος κάθετα, πιο πολλά πράγματα στην οθόνη. Χώρια ότι η οθόνη είναι υπέροχη. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πας σε dell, MS, Apple. Να έχει 3:2 οθόνη, φωτεινή και καλής ποιότητας, 16GB RAM τουλάχιστον (ή έστω να γίνεται αναβάθμιση), και με καλή κάρτα δικτύου (ιδανικά εάν έχει ethernet να είναι 1Gbit). Προφανώς μιλάμε για ακριβό λαπτοπ, αλλά είμαι της άποψης ότι μόνο μια φορά τα δίνεις. Παρόλαυτα, δοκίμασε με ένα μικρό φτήνο λαπτοπ που να παίρνει τουλάχιστον 16GB RAM και nvme. Αλλά αργότερα θα χρειαστείς σίγουρα ένα καλό μηχάνημα με αρκετά χρήματα. 1
marios28 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 32 λεπτά πριν, Agmourk είπε Ότι πάρεις σε laptop φρόντισε να έχει 3:2 οθόνη. Και για μένα η οθόνη αναλογίας 3:2 και καλής ποιότητας (π.χ. ips) είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό για προγραμματισμό (και όχι μόνο). Τελευταία κυκλοφορούν laptop από σχεδόν όλους τους κατασκευαστές για όλα τα βαλάντια. Εκτός της σειράς surface (pro, laptop), το dell (xps) και τα apple που αναφέρεις, κυκλοφορεί το νέο spectre της hp, το acer swift (του '20), της lg το gram, της Huawei το matebook κ.τ.λ. Από 'κει και πέρα minimum 8GB ram, 256 ssd(οπωσδήποτε) και επεξεργαστή δυνατοτήτων i5 (είτε τον αντίστοιχο της amd) και πάνω είναι μια χαρά. Ό,τι μπορεί να αυξηθεί με αντίστοιχο κόστος στην τιμή, καλό είναι φυσικά. Για το apple pro 16.... Δε βλέπω κάποιο λόγο να μεταφέρει κάποιος φοιτητής laptop 2 κιλά βαρίδι, όταν μπορεί να έχει δυνατό laptop '13, '14 ιντσών κοντά στο κιλό και να κάνει άριστα τη δουλειά του. Επεξ/σία 5 Οκτωβρίου 2020 από marios28
Agmourk Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 1 minute ago, marios28 said: Και για μένα η οθόνη αναλογίας 3:2 και καλής ποιότητας (π.χ. ips) είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό για προγραμματισμό (και όχι μόνο). Τελευταία κυκλοφορούν laptop από σχεδόν όλους τους κατασκευαστές για όλα τα βαλάντια. Εκτός της σειράς surface (pro, laptop), το dell (xps) και τα apple που αναφέρεις, κυκλοφορεί το νέο spectre της hp, το acer swift (του '20), της lg το gram, της Huawei το matebook κ.τ.λ. Από 'κει και πέρα minimum 8GB ram, 256 ssd(οπωσδήποτε) και επεξεργαστή δυνατοτήτων i5 (είτε τον αντίστοιχο της amd) και πάνω είναι μια χαρά. Ό,τι μπορεί να αυξηθεί με αντίστοιχο κόστος στην τιμή, καλό είναι φυσικά. Για το apple pro '16.... Δε βλέπω κάποιο λόγο να μεταφέρει κάποιος φοιτητής laptop 2 κιλά βαρίδι, όταν μπορεί να έχει δυνατό laptop '13, '14 ιντσών κοντά στο κιλό και να κάνει άριστα τη δουλειά του. Δεν ήξερα ότι βγάλανε και άλλες εταιρείες με αυτή την αναλόγια. Πολύ καλό. Στο yoga στο 60% της φωτείνοτητας είναι ίδια με την αντίστοιχη του surface στο 35%. Δϊνω πολύ μεγάλη σημασία στην οθόνη πλέον. Εγώ εξ' αρχής ήθελα κάτι ελαφρύ και γρήγορο. Τα 2 κιλά για εμένα δεν είναι αποδεκτά, όταν μπορείς να πάρεις 15" λαπτοπ με βάρος μικρότερο απο 1,7 κιλά. Το έζησα. Λαπτοπ 2 κιλών, κάθε μέρα στο backpack και να το κουβαλάω παντού. Δύσκολο να το ξανακάνω.
Iasonas Pav Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Το παιδί ανέφερε μπάτζετ γύρω στα 500 και κάποιοι συνεχίζουν να αναφέρουν μακ και ιστορίες για αγρίους. Επειδή και εγώ ήμουν/είμαι σε σχολή πληροφορικής θα σου πρότεινα να πάρεις ενα λαπτοπάκι που θα έχει οπωσδήποτε SSD και τουλάχιστον 8GB ram. Για laptop ryzen δεν εχω ψαχτεί πολύ αλλα οι i5 απο τη σειρά 8 και μετά πετάνε φωτιές. Εγώ στο σταθερό μου έχω τον fx-6300 που είναι κατώτερος και κάνω πολύ άνετα τη δουλειά μου. ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΛΑΠΤΟΠ ΤΩΝ 300 ευρω! Έκανα ακριβώς το ίδιο λάθος πριν 3 χρόνια γιατί το ήθελα σαν δεύτερο και μου έχει βγάλει την πίστη. Τσέκαρε 8+ RAM, SSD 256+ και δυνατούτσικο επεξεργαστή που να μην χαλάει το μπάτζετ σου. i5-i3 8ης και μετά γεννιάς νομίζω ότι θα σε εξυπηρετήσουν και με το παραπάνω. Αν κάποια στιγμή χρειαστείς κάρτα γραφικών για deep learning, υπάρχει και το codelab της google. Επεξ/σία 5 Οκτωβρίου 2020 από Iasonas Pav 1
skiabox Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Αν δεν θέλει να πάει σε mac εδώ είναι οι δύο λίστες που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που ψάχνει laptop : https://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmark-List.2436.0.html https://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html @Iasonas : Πες μας χαρακτηριστικά από το προβληματικό laptop να δούμε που βρίσκεται στις λίστες αυτές. Επεξ/σία 5 Οκτωβρίου 2020 από skiabox
old_click Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 Προσωπίκα θα διαφωνήσω μόνο με το θέμα βάρους , το αν μιλάμε για 1,5 κιλά η 2 κιλά (ξαναγράφω προσωπική μου άποψη) μια χαρά στην τσαντα πάει.... ποιό πολύ με καίει να είναι μισό κιλό βαρύτερο και αν κατα λάθος φάει μια τούμπα απο το γραφείο να μην σκορπίσει. Επισης μπορεί να είναι λίγο βαρύτερο αλλά η μπαταρία του να κρατάει πολύ περισσότερο. Συμφωνώ με προλαλήσαντες για καλό μέγεθος ραμ και σίγουρα επεκτασιμότητα στα 16 γίγα όταν μπορέσεις και σίγουρα ένα καλό μέγεθος ssd Απο δώ και κάτω μιλώ σαν λινουξάς - sysadmin Δικό μου προσωπικό μηχανημα που έχω αρκετό καιρό και κάνω την δουλειά μου είναι ένα thinkpad p50 και αν δεν σε νοιάζει για μεταχειρισμένο υπάρχουν κάποια στο λιμάνι απο μαγαζιά που δίνονται με εγγύηση. Απλά τερατάκι. Το άλλο μου μηχάνημα - ελβετικός σουγιάς είναι πάλι ενα thinkpad t430 με i7 και 16 γίγα που πραγματικά είναι τανκς γιατί έχει φάει πολύ "ξύλο" και δεν κολλώνει. Δυστυχώς έχει χάλια οθόνη και θα πρέπει να κάνεις σοβαρό συμβιβασμό αν σκεφτείς για κάτι τέτοια κατηγορίας - αν τον περισσότερο χρόνο σου τον τρως σε terminal δεν το συζητάμε βέβαια. Παλιό αλλά "σκυλί του πολέμου" που λέμε. Συζήτηση και κόντρες "mac vs όλων " (και άλλα καφριλίκια και σαν σήμερα πέθανε ο τζόμπς και από τότε πουλάνε φύκια - να φλεξάρω κι εγώ λίγο) φανταζομαι θα γραφτούνε αν και δεν νομίζω πως θα σε φωτίσουν. Επίσης καλή αρχή στη σχολή (εμείς στα χρόνια μου σαν φοιτητής στο τμ, πληροφορικής της ασοεε δεν είχαμε τέτοιους προβληματισμούς λόγω δουλειάς σε Dec/Vax dummy terminals και πράσινες οθόνες) 😁 1
skiabox Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) old_click : Φίλε το αν θα έχεις 2 ή 3 κιλά στην πλάτη είναι χαοτική διαφορά. Το βλέπω τώρα με το macbook pro 16 που είναι σαν να μην κουβαλάς τίποτα στα 2 κιλά. Καμία σχέση με τα 3κιλα 17άρια laptop που κουβαλούσα στην πλάτη παλιά. Μέρα με τη νύχτα. Και μιας και ανέφερες οθόνη η οθόνη του macbook pro 16 απλά δεν υπάρχει. Επεξ/σία 5 Οκτωβρίου 2020 από skiabox
NasstasjiaP Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Χωρίς να είμαι στο χώρο αλλά με εμπειρία από αρκετά μηχανάκια και βαριά προγράμματα, μέτριος επεξεργαστής με μεγάλη RAM κ ένα 500άρι τουλάχιστον SSD θα σε βγάλουν τη σχολή. Θα προτείνω και κάτι που δεν είδα να προτείνει κανείς. Είδα γραμμένη και τη λέξη σημειώσεις... έχω εμπειρία από YOGA και Dell 2in1 με σημειώσεις σε OneNote και για φοιτητή είναι απλά σούπερ... ένα μηχανάκι που να κάνει τα πάντα. Βέβαια, κατά πόσον χρειάζεσαι κάτι τέτοιο έσυ το ξέρεις. Εφόσον έχεις desktop για τα βαριά σου και για ώρες δουλειάς, θα πήγαινα σε 13-14", οπότε κερδίζεις και σε βάρος... Επειδή όλα αυτά, συνυπολογιζομένων αυτών που πρότειναν τα παληκάρια από πάνω, μπορεί να σε βγάλουν κατά πολύ από το budget σου, θα σου πρότεινα να ρίξεις και μια ματιά σε refurbished, renewed ή και open box προϊόντα προκειμένου να μείνεις εντός προϋπολογισμού και να πάρεις κ αυτό που θες. Πχ η Pcrama.gr ή zer.gr και είμαι σίγουρη πως υπάρχουν κ άλλα αντίστοιχα που αγνοώ. Αν γνωρίζει κάποιος καλύτερα, να μας πει παρακαλώ. Καλή αρχή και καλή σταδιοδρομία! Επεξ/σία 5 Οκτωβρίου 2020 από NasstasjiaP Διόρθωση 1
Iasonas Pav Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 4 ώρες πριν, skiabox είπε Αν δεν θέλει να πάει σε mac εδώ είναι οι δύο λίστες που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που ψάχνει laptop : https://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmark-List.2436.0.html https://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html @Iasonas : Πες μας χαρακτηριστικά από το προβληματικό laptop να δούμε που βρίσκεται στις λίστες αυτές. Το δικό μου λάπτοπ το είχα πάρει με γνώμονα το κόστος να είναι γύρω στα 300 ευρώ γιατί θα ήταν το δεύτερο. i3-6006, 4GB RAM kai HDD. Κάρτα προφανώς δεν έχει dedicated. Το λάπτοπ σέρνεται ακόμα και με λίνουξ που του έχω περασμένα. Για αυτό προτείνω SSD και 8αρα ραμ. Με 300 ευρώ βέβαια πλέον μπορεί να παίρνεις κάτι αρκετά καλύτερο απο αυτό.
angmar Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Συμφωνώ με τον old_click. Μεταχειρισμένο ThinkPad διετίας σειράς Τ (όχι s), L ή Ε. Βρίσκεις ένα με έναν i5 8ης γενιάς να είναι 4πύρηνος και ας έχει πάνω ο,τι να ναι, είναι σα lego, το φτιάχνεις στην πορεία όπως θες. Βρήκες καλή ευκαιρία με μάπα ΤΝ οθόνη; No problem 60-70€ τσιμπάς IPS από ebay. Έχει λίγη ραμ, βάζεις κι άλλη, λίγο δίσκο, το ίδιο. Έχει πληκτρολόγιο Ινδονησίας, κλάιν, ebay. Πέθανε η μπαταρία; Βρωμάει ο τόπος από ανταλλακτικά. Έτσι δε χρειάζεται να τινάξεις τη μπάνκα στον αέρα απ την αρχή, παίρνεις κάτι που σου κάνει οριακά και το βελτιώνεις στην πορεία, θα μάθεις και λίγο από hardware 😛 Κι επειδή κάπου ακούστηκε για Dell, άμα δε στρώσουν τις μαλακίες τους με το sleep, που δε μπορείς να βάλεις στην τσάντα μηχανήματα 1-2-3 χιλιάδων ευρώ χωρίς να κάνεις hibernate ή να πάρουν φωτιά, από μακρυά κι αγαπημένοι. Επεξ/σία 5 Οκτωβρίου 2020 από angmar 1 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις