skiabox Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Macbook Pro 16 και μόνο. Βγάλανε καλό laptop επιτέλους στην apple μετά από 10 χρόνια!
Sacadmerde Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 13 λεπτά πριν, skiabox είπε Macbook Pro 16 και μόνο. Βγάλανε καλό laptop επιτέλους στην apple μετά από 10 χρόνια! Γιατί, συγκεκριμένα plz και όχι γενικόλογα, προτείνεις ένα μηχάνημα 2000 ευρώ σε έναν φοιτητή; Τι έχει που δεν μπορεί να γίνει με κάποιο φθηνότερο, linux based, laptop και είναι χρήσιμο για έναν φοιτητή πληροφορικής; 4
skiabox Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 36 λεπτά πριν, Sacadmerde είπε Γιατί, συγκεκριμένα plz και όχι γενικόλογα, προτείνεις ένα μηχάνημα 2000 ευρώ σε έναν φοιτητή; Τι έχει που δεν μπορεί να γίνει με κάποιο φθηνότερο, linux based, laptop και είναι χρήσιμο για έναν φοιτητή πληροφορικής; Linux μόνο αν πάει για δικτυάς. 1
Sacadmerde Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 50 λεπτά πριν, skiabox είπε Linux μόνο αν πάει για δικτυάς. Επειδή δεν το πιάνω, πώς ακριβώς απαντάει αυτός ο αφορισμός στην ερώτησή μου; Μπορείς να με βοηθήσεις να το καταλάβω;
tsofras Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 1 ώρα πριν, skiabox είπε Linux μόνο αν πάει για δικτυάς. Μην λες ρε μαν τέτοιες γενικολογιες , τι εννοείς αν πάει για δικτυας? Εγώ είμαι 15 χρόνια java προγραμματιστής με linux , macos , το μόνο που με ζοριζει και βολεύει να έχω windows είναι να στέλνω meeting requests από outlook Να καταλάβω επίσης αν κάποιος ασχολείται με .Net , αλλιώς δεν έχει βάση το σχόλιο σου όπως και δεν χρειάζεται ένας φοιτητής laptop των 2000€ Με ένα διπυρινο με 8 αντε το πολύ 16 RAM και έναν SSD θα κάνει σίγουρα το 90 μην πω και το 100% της δουλειάς του όχι μόνο σαν φοιτητής αλλά και σαν επαγγελματίας εκτός αν έχει κάτι ιδιαίτερο όπως AI ή rendering/ design που θα χρειαστεί περισσότερη μνήμη και κάρτα γραφικών 2
skiabox Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Ακόμα και φοιτητής δεν αξίζει τον κόπο να τρως χρόνο λύνοντας προβλήματα του λειτουργικού. Once you go mac you'll never look back.
pigeon Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 12 λεπτά πριν, skiabox είπε Ακόμα και φοιτητής δεν αξίζει τον κόπο να τρως χρόνο λύνοντας προβλήματα του λειτουργικού. Once you go mac you'll never look back. Καλά τώρα... Αν δεν μπορεί να λύσει τα 2-3 προβληματάκια που θα παρουσιαστούν (και συμβαίνει σε όλα ανεξαιρέτως τα λειτουργικά), τότε σίγουρα θα εχει πρόβλημα στο αντικείμενο της σχολής του. Γενικά το σχόλιό σου είναι αφοριστικό χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα. Μια χαρά δουλεύουν και τα windows και ακόμα περισσότερο το linux για την συγκεκριμένη χρήση. Στην ουσία τώρα. Το entry laptop που διάλεξε είναι οριακά ΟΚ για την περίσταση -και νομίζω εν γνώση του, μιας κ εχει backup το desktop του. Κι από μένα οπωσδήποτε 8gb ram (θα εβαζα 16 για να μη το μετανιώσω αργότερα) και οπωσδήποτε μεγαλούτσικο SSD δηλαδή αρκετό αποθηκευτικό γιατί δεν θα τρώει την ώρα/ενέργειά του να κάνει εκκαθαρίσεις και micromanagement χώρου ενώ μπορεί να προγραμματίζει/διαβάζει/πειραματίζεται. 5
tsofras Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 45 λεπτά πριν, skiabox είπε Ακόμα και φοιτητής δεν αξίζει τον κόπο να τρως χρόνο λύνοντας προβλήματα του λειτουργικού. Once you go mac you'll never look back. Για το συγκεκριμένο φοιτητή ως προγραμματιστής αξίζει γιατί παράλληλα θα μαθαίνει κιόλας. Αλλά οκ εγώ ως χρήστης και των τριών λειτουργικών αντιπαθώ τα Windows αλλά για άλλους λόγους , μία χαρά είναι ως λειτουργικό αν ξέρεις τι κάνεις με εξαίρεση κάποιες σάπιο update που μπορεί να σου κάτσει και στα 3 λειτουργικά. Τώρα όσον αφορά το once you go mac , πάλι σχετικό είναι , και εγώ είχα μέχρι μοντέλο του 2015 , μετά θεώρησα κοροϊδία το να αγοράζω ένα κάρο ανταπτορες και όταν το ξανασκέφτηκα και είδα τι παίζει με το πληκτρολόγιο έκατσα στα αυγά μου. Ας δούμε πώς θα πάει και με τους νέους επεξεργαστές που αμέσως πέταξε στην άκρη αυτούς που ψώνισαν τώρα και μετά τα ξαναλέμε Τεσπά μην φτάσει η συζήτηση σε mac vs windows, ο ts ρώτησε για specs και του είπαμε λίγο πολύ τι παίζει Υπάρχουν και τα VMs να πειραματιστεί με λειτουργικά 1
Sacadmerde Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 27 λεπτά πριν, pigeon είπε Μια χαρά δουλεύουν και τα windows Το windows δεν λειτουργεί μια χαρά. Έχει ένα oeverhead στο να χρησιμοποιήσει κανείς τα ελεύθερα εργαλεία που παίζουν δεξιά αριστερά (το ίδιο πρόβλημα έχει και το macOS, εκτός και εάν βάλει κανείς τον καρκίνο που λέγεται homebrew ή macports.. σώζεται όμως με build-from-source, αλλά και πάλι δεν είναι linux). Επίσης, έχει ένα εντελώς διαφορετικό στήσιμο, σε σύγκριση με *NIX, και αυτό δεν αφήνει έναν χρήστη να μάθει εις βάθος το dir structure ενός *NIX OS. Αφού θα είναι σε σχολή πληροφορικής, θα θέλει να κάνει και bash scripting, να δει διαφορές zsh και bash, να μπορέσει να κάνει mounting οτιδήποτε directory από οποιοδήποτε μηχάνημα έχει access, να πειραματιστεί με ένα έξυπνο dir structure, αφήνοντας παντού `ln -s` κτλ. 3
pigeon Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 6 λεπτά πριν, Sacadmerde είπε Το windows δεν λειτουργεί μια χαρά. (..) Αφού θα είναι σε σχολή πληροφορικής, θα θέλει να κάνει και bash scripting, να δει διαφορές zsh και bash, να μπορέσει να κάνει mounting οτιδήποτε directory από οποιοδήποτε μηχάνημα έχει access, να πειραματιστεί με ένα έξυπνο dir structure, αφήνοντας παντού `ln -s` κτλ. Εννοώ για τα εργαλεία που έγραψε ο TS στο πρώτο πόστ, λειτουργεί μια χαρα. Αλλά όπως σωστά είπες, αργότερα -ίσως πολύ σύντομα- θα χρειάζεται μικρές εκνευριστικές ακροβασίες για να πετύχει εύκολα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση με το hardware που αναφέρθηκε σχεδόν από όλους, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πατάει και στους δυο κόσμους πχ. μια διανομή linux για host και windows σε VM αν του ζητηθεί .NET. Αν και το Net Core που παίζει πλέον υπάρχει σε linux, το σκέτο .net είναι παρωχημένο.
Sacadmerde Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 1 ώρα πριν, pigeon είπε Αν και το Net Core που παίζει πλέον υπάρχει σε linux, το σκέτο .net είναι παρωχημένο. Αυτό δεν το έχω παρακολουθήσει καθόλου. Το Mono δεν κάνει δουλειά για Xplatform .net dev;
skiabox Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Εγώ σε mac δουλεύω zsh + oh-my-zsh + κάποια πολύ χρήσιμα plugins όπως το zsh-history-enquirer.
velociraptoras Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 εγώ έχω ενα οικονομικό με υβριδικό δίσκο και 8 ραμ, το είχα πάρει 2 χρόνια πριν μπω στη σχολή που είχα αρχισει να ψιλομαθαίνω προγραμματισμό και το ήθελα και για άλλες εργασίες κυρίως εφαρμογες γραφείου, επεξεργασία εικόνας κλπ. στη σχολή όμως τα εφτυσε, ειδικά το προηγούμενο εξάμηνο που κάναμε εξ αποστασεως τα εργαστήρια. στον προγραμματισμό δεν είχα θέμα, κυρίως σε VS code δουλευαμε, σε άλλα μαθηματα ομως πχ δίκτυα ζοριζονταν πολύ, για μην πω για matlab και τετοια που κράσαρε τελείως. Καλύτερα να βάλεις δόσεις και να πάρεις ένα σχετικά καλό με δίσκο ssd 500 gb (πάρε κι εναν εξωτερικό σκληρό για να αποθηκευεις εκεί εργασίες που έχεις παραδώσει και σημειωσεις καθηγητων και γενικά αρχεία που δεν τα χρειάζεσαι συχνα) και 16αρα ραμ.
skiabox Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Επίσης να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι στο ίδιο hardware το mac os είναι 5 φορές πιο γρήγορο, επειδή είναι 5 φορές ελαφρύτερο από τα windows. Στον σχεδιασμό δε των παραθύρων και του desktop τα windows είναι 20 χρόνια πίσω. Επίσης στο linux, πρώτα πρέπει να βρεις συμβατό hardware και στο θέμα drivers θα φτύνεις αίμα κάθε μέρα. Αν βάλεις δε και καμιά σκληροπυρηνική διανομή τότε δε θα προλαβαίνεις να ασχολείσαι με προγραμματισμό καθώς θα ασχολείσαι μόνο με το λειτουργικό. Επεξ/σία 4 Οκτωβρίου 2020 από skiabox
velociraptoras Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 7 λεπτά πριν, skiabox είπε Επίσης να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι στο ίδιο hardware το mac os είναι 5 φορές πιο γρήγορο, επειδή είναι 5 φορές ελαφρύτερο από τα windows. Στον σχεδιασμό δε των παραθύρων και του desktop τα windows είναι 20 χρόνια πίσω. Επίσης στο linux, πρώτα πρέπει να βρεις συμβατό hardware και στο θέμα drivers θα φτύνεις αίμα κάθε μέρα. Αν βάλεις δε και καμιά σκληροπυρηνική διανομή τότε δε θα προλαβαίνεις να ασχολείσαι με προγραμματισμό καθώς θα ασχολείσαι μόνο με το λειτουργικό. όσα υπερ και να έχει 2000 ευρω είναι πολλά ενώ μπορεί να κάνει τη δουλειά του με ένα 600ρι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις