Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για αρχή να εξηγήσω πως αν και αμφιταλαντεύτηκα για το αν αυτό θα ανέβει στην κατηγορία laptop ή εδώ, νομίζω πως άτομα με εμπειρία σε σπουδές και δουλειά με προγραμματισμό μου είναι προτιμότερα από απλούς γνώστες του mobile hardware.

Για να μην πλατειάζω, ως πρωτοετής στην πληροφορική του ΑΠΘ χρειάζομαι ένα λάπτοπ, από την μία λόγω των τυπικών υποχρεώσεων της σχολής και από την άλλη επειδή ένα μέρος των μαθημάτων θα γίνεται σε σπίτι μακριά από το desktop μου. Με την λίγη εμπειρία που έχω στον προγραμματισμό καταλαβαίνω ότι ο κώδικας που θα μου ζητηθεί ειδικά στην αρχή θα είναι και απλός και εύκολος από μεριάς hardware, απλά δεν είμαι σίγουρος για το τι επαρκεί όταν μιλάμε για επεξεργαστές λάπτοπ.

Με βάση το πρόγραμμα σπουδών μιλάμε για βασικές δομές στην C, αντικείμενα μέσω Java στο Δεύτερο έτος και γενικά όχι κάτι υπερβολικά απαιτητικό στο κομμάτι γραφικών. Παράλληλα για τα λίγο πιο βαριά μαθήματα που έρχονται σε επόμενα έτη πχ Deep learning έχω και το desktop μου (r5 1600/gtx 1050/8gb) οπότε για αυτό το θέμα είμαι καλυμένος.

Η βασική μου έννοια είναι αν ένα λάπτοπ για χρήση γραφείου και σημειώσεων(4gb ram/ssd/ryzen r3 στην καλύτερη) είναι αρκετές για VS Code και μερικά Compilers, άντε και κανένα pygame ή λίγο web design;  

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Θα μπορουσες να δουλευεις πανω και σε συστηματα του 80 για να μαθεις προγραμματισμο  που λεει ο λογος οπως οι ινδοι που ο δυτικος κοσμος τους εκανε αποθηκη ηλεκτρονικων αποβλητων και απο τα αποβλητα μας, αυτοι αξιοποιησαν ο,τι ηταν λειτουργικο και αρχισαν να εκπαιδευονται στην πληροφορικη και τωρα τους βρισκουμε μπροστα μας. Τελος παρενθεσης.

Τα συστηματα εχουν ωριμασει αρκετα πλεον και με το πιο μετριο συστημα της αγορας θα εισαι ανετος. Μιλαμε για λαπτοπ με x64 αρχιτεκτονικη επεξεγαστων οχι τυπου ARM που ειναι επεξεργαστες που συναντας σε ταμπλετ και κινητα επι των πλειστων. Φροντισε οτι παρεις να εχει πανω δισκο ssd και αρκετη μνημη ραμ πανω απο 8 γιγα αυτα ειναι πιο σημαντικα απο εναν καλο επεξεργαστη.

Οσο για το deep learning για τους εκπαιδευτικους σκοπους που θες δεν χρειαζεσαι τοση ισχυ οσο φανταζεσαι. Ενα πραγματικο συστημα που παρακολουθει 8 καμερες σε πραγματικο χρονο εχει νοημα αλλα εσυ δεν νομιζω να κανεις κατι τετοιο στο εισαγωγικο μαθημα που θα κανεις.

Το συστημα με τον ryzen r3 ειναι υπερ αρκετο γιατις αναγκες σου, δες αμα μπορεις να αυξησεις τη ραμ του.

Δημοσ.

Oτι δίνει η εταιρία. Thinkpad η MacBook Pro. Όταν ξεκίνησα δεν ήξερα ότι είχα επιλογή, και σαν γατάκι μου δόθηκε Thinkpad :(. 

Από εκεί και πέρα, ότι σηκώνει η τσέπη του καθενός, σίγουρα δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, εφόσον δεν μιλάμε για κανένα 10ετιας. 

Δημοσ.

Εγώ για λαπτοπ έχω ένα macbook air του 17. Σηκώνω πάνω 2 server (tomcat για spring boot και node js για react) + mysql βάση και πάει μια χαρά. Εκεί που αρχίζει και κολλάει λίγο είναι στο docker, μετα τα 6-7 images. 
Οπότε μετά μεταφέρομαι στον σταθερό που είναι για βαριές εργασίες.
Και με 500ε λαπτοπ, τις εργασίες της σχολής τις βγάζεις μια χαρά. 
Εκει που θα έχεις πρόβλημα μόνο είναι το android studio. 

Δημοσ.

Αν πας σε macbook μην κανεις τη μαλακια και του βαλεις 8GB RAM. 

τρεχω σε ενα pro του 19 με 8gb ram webstorm, android studio, xcode και ios simulator και ειναι στα ορια του. Δε το συζηταω να βαλω docker, θα γονατισει. Καποιες φορες κολλαει το webstorm για 2-3 δευτερολεπτα αλλα γι αυτο ευθυνεται το webstorm που καταπινει τους πορους. 

Αν στα απο πανω τρεξω και android emulator δεν γινεται να δουλεψεις. Αναγκαζομαι και τρεχω τα apps κατευθειαν σε android συσκευη.

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, TheGreekPsycho είπε

Για αρχή να εξηγήσω πως αν και αμφιταλαντεύτηκα για το αν αυτό θα ανέβει στην κατηγορία laptop ή εδώ, νομίζω πως άτομα με εμπειρία σε σπουδές και δουλειά με προγραμματισμό μου είναι προτιμότερα από απλούς γνώστες του mobile hardware.

Για να μην πλατειάζω, ως πρωτοετής στην πληροφορική του ΑΠΘ χρειάζομαι ένα λάπτοπ, από την μία λόγω των τυπικών υποχρεώσεων της σχολής και από την άλλη επειδή ένα μέρος των μαθημάτων θα γίνεται σε σπίτι μακριά από το desktop μου. Με την λίγη εμπειρία που έχω στον προγραμματισμό καταλαβαίνω ότι ο κώδικας που θα μου ζητηθεί ειδικά στην αρχή θα είναι και απλός και εύκολος από μεριάς hardware, απλά δεν είμαι σίγουρος για το τι επαρκεί όταν μιλάμε για επεξεργαστές λάπτοπ.

Με βάση το πρόγραμμα σπουδών μιλάμε για βασικές δομές στην C, αντικείμενα μέσω Java στο Δεύτερο έτος και γενικά όχι κάτι υπερβολικά απαιτητικό στο κομμάτι γραφικών. Παράλληλα για τα λίγο πιο βαριά μαθήματα που έρχονται σε επόμενα έτη πχ Deep learning έχω και το desktop μου (r5 1600/gtx 1050/8gb) οπότε για αυτό το θέμα είμαι καλυμένος.

Η βασική μου έννοια είναι αν ένα λάπτοπ για χρήση γραφείου και σημειώσεων(4gb ram/ssd/ryzen r3 στην καλύτερη) είναι αρκετές για VS Code και μερικά Compilers, άντε και κανένα pygame ή λίγο web design;  

Ποσα χρηματα θες να δωσεις ομως? Ενα thinkpad ειναι ταμαμ, καλο linux support, και παρα πολυ καλο keyboard. Απο εκει κ περα ανεβαινοντας θα κοιτουσα dell xps, η ενα macbook. 

Προσωπικα πηρα ενα mid15'' pro, και μεχρι τωρα με εχει βγαλει ασπρο-προσωπο, 0 προβληματα, υποστιριξη στα παντα αν και για καποια θα χρειαστεις homebrew, πολυ καλη οθονη, καλη μπαταρια και αψογο keyboard, κατι που στα τελευταια μοντελα δεν ειναι τοσο καλο

Δημοσ.

Για να μάθεις προγραμματισμό, αρκεί και ένα Raspberry pi.

Τα 4GB RAM όμως δεν είναι αρκετά για να σερφάρεις στο web στις μέρες μας.

Minimum 8GB και αν σε παίρνει οικονομικά πας και για 16GB. Λογικά σε συμφέρει να πάρεις ένα με λιγότερη RAM και να την αναβαθμίσεις μόνος σου. Οπότε κοίτα για laptop που να έχουν αναβαθμίσιμη RAM (δηλαδή laptops στα οποία η RAM δεν είναι soldered).

• Like 1
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, pmav99 είπε

Για να μάθεις προγραμματισμό, αρκεί και ένα Raspberry pi.

Τα 4GB RAM όμως δεν είναι αρκετά για να σερφάρεις στο web στις μέρες μας.

Minimum 8GB και αν σε παίρνει οικονομικά πας και για 16GB. Λογικά σε συμφέρει να πάρεις ένα με λιγότερη RAM και να την αναβαθμίσεις μόνος σου. Οπότε κοίτα για laptop που να έχουν αναβαθμίσιμη RAM (δηλαδή laptops στα οποία η RAM δεν είναι soldered).

Δεν απαντάω άμεσα μόνο στο συγκεκριμένο μήνυμα, αλλά γενικά σε όσους απαντήσατε και σας ευχαριστώ κιόλας για αυτό.

Κατά πάσα πιθανότητα θα πάω σε λάπτοπ που θα μου δίνει και δεύτερη slot για RAM για τον λόγο ακριβώς που αναφέρεις.  Τώρα σε ότι αφορά το οικονομικό, δεν αναφέρω επίτηδες νούμερο γιατί δεν θέλω να δουλέψω αποκλειστικά γύρω από ένα μπάτζετ. Δεν νομίζω να ξεπεράσω τα 500 και λόγω οικονομικής δυσκολίας και επειδή τα θεωρώ υπερβολή για δευτερεύων σύστημα, αλλά από εκεί και πέρα είμαι πρόθυμος είτε να πάω απλά και να πάρω το πολύ απλό multimedia σύστημα που θα βρω με ενα 300ρι, είτε να ξοδευτώ και να πάω σε κάτι ελαφρώς καλύτερο με γνώμονα αποκλειστικά την σχολή μου.

Έτσι και αλλιώς δεν θα χρησιμοποιηθεί το laptop για κάτι άλλο πέρα από zoom, youtube tutorials και κώδικα. Είπα να ενημερωθώ λίγο για το τυπικό workload που μπορώ να περιμένω σαν φοιτητής και χομπίστας, και από αυτά που ακούω μάλλον παίρνω την εικόνα ότι οι εντελώς μπάτζετ επιλογές που προτιμούν πολλοί φοιτητές για σημειώσεις και netflix μπορεί να έχουν κάποια θεματάκια, όποτε ίσως να πρέπει να κοιτάω 1-2 πραγματάκια παραπάνω (όπως πχ πόλυ εύστοχα μου λέτε αρκετοί για την RAM)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

εγω να σου πω την εμπειρια μου τσιγκουνευτηκα καποια λεφτα και κατεληξα εντελως απειρος να μπαινω σε σχολη πληροφορικης με λαπτοπ που αγορασα γι αυτον τον λογω με 8 ραμ και 128ssd(τεραστιο λαθος).
Τα βρηκα μπροστα μου οταν ανοιγα το android studio, to visual studio που ειναι βαρυα στην ραμ  τρωνε και πολυ χωρο στον σκληρο  .Συν οτι πιθανον θα πρεπει να τρεχεις παραλληλα και κατι αλλο (postman ,browser,βαση) οποτε εκει γονατιζε το πισι μου και περισσοτερη ωρα και νευρα χαλαγα παρα εκανα δουλεια.

γνωμη μου desktop  αν δεν ειναι απολυτη αναγκη το λαπτοπ που με τα ιδια λεφτα το μηχανημα ειναι πιο αποδοτικο. αν θες παλι λαπτοπ σιγουρα 8 μνημη ραμ ελαχιστο, και ssd 256+

Επεξ/σία από MitsarasAth
  • Like 1
Δημοσ.
17 ώρες πριν, TheGreekPsycho είπε

Ως φοιτητής δεν θα κάνεις compile λειτουργικά συστήματα και δεν θα χρειαστείς παραπάνω από 2GB ram σε GPU.

Θα παίξεις όμως, το πιο πιθανό, με mobile apps και με web apps και με desktop apps.

Η γνώμη μου είναι να πας σε ένα Dell, με τουλάχιστον 8GB RAM, και με NVIDIA GPU (είτε εσωτερική είτε εξωτερική). Σκληρό θα χρειαστείς για data (multimedia και μεγάλα δεδομένα). Οπότε, μπορείς να πάρεις και έναν εξωτερικό. Το σημαντικό στο laptop σου είναι να έχεις μνήμη, γρήγορο σκληρό (τουλάχιστον 256 GB για να έχεις χώρο να βάζεις εφαρμογές), να είναι ελαφρύς Η/Υ, και να αντέχει η μπαταρία του.

Για να γράφεις κώδικα, υπάρχουν πολλές και πολύ καλές επιλογές ακόμα και στο terminal (Vim), όπου χτυπάνε στα ίσα μεγάλα IDEs, όπως PyCharm. 

Οπότε, εκτός από Android studio, δεν θα χρειαστείς κάτι άλλο βαρύ (π.χ., eclipse). 

Δημοσ.

7 λεπτά πριν, Sacadmerde είπε

Για να γράφεις κώδικα, υπάρχουν πολλές και πολύ καλές επιλογές ακόμα και στο terminal (Vim), όπου χτυπάνε στα ίσα μεγάλα IDEs, όπως PyCharm. 

Οπότε, εκτός από Android studio, δεν θα χρειαστείς κάτι άλλο βαρύ (π.χ., eclipse). 

γνωμη μου μετα το  πρωτο δευετρο ετος βαρυα, πρεπει να μαθει να χρησιμοποιει στα βασικα τα μεγαλα ide, που εκμεταλευονται ολες τις δυνατοτητες τους,και θα τα βρει μπροστα του στο επαγγελματικο περιβαλλον. ενα πολυα μγελαο ποσοστο visual studio, jetbrains, android studio, vs code χρησιμοποιει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, MitsarasAth είπε

γνωμη μου μετα το  πρωτο δευετρο ετος βαρυα, πρεπει να μαθει να χρησιμοποιει στα βασικα τα μεγαλα ide, που εκμεταλευονται ολες τις δυνατοτητες τους,και θα τα βρει μπροστα του στο επαγγελματικο περιβαλλον. ενα πολυα μγελαο ποσοστο visual studio, jetbrains, android studio, vs code χρησιμοποιει.

Mόνο ως φοιτητής έχεις αρκετό χρόνο για να μάθεις καλά τα φοβερά παραγωγικά εργαλεία με μεγάλη καμπύλη μάθησης, χωρίς να ξενυχτάς πάνω από τον υπολογιστή σου μετά από δουλειά. Επίσης, το να μάθεις τα shortcuts της Jetbrains, δεν είναι τίποτα απολύτως. Και όχι μόνο της Jetbrains. Το μόνο IDE που όντως θέλει χρόνο, είναι το Eclipse. Τα άλλα (PyCharm, Webstorm, Phpstorm, VSCode κτλ) ποντάρουν στο να μην θέλουν χρόνο να τα μάθεις, ακριβώς για να πιάσουν χρήστες (VS Studio και Xcode είναι πολύ specific για συγκεκριμένα OS, αλλιώς, ως generic IDE χάνουν από άλλα και κυρίως από το Eclipse που κάνει τα πάντα όλα). Οπότε δεν συμφωνώ ότι χρειάζεται χρόνο. Ένα εξάμηνο το πολύ. Ίσως στην πτυχιακή.

Τέλος, ειδικά για Jetbrains, το να αλλάξεις από Vim είναι σχεδόν τίποτα. Μέχρι και key mappings σε Vim mode έχουν στην Jetbrains. Όμως, το να μην χρειάζεσαι IDE και να ξέρεις να κάνεις τα πάντα μόνος σου, να μπορείς να έχεις το ίδιο περιβάλλον είτε στον Η/Υ σου είτε στον remote server που δεν έχεις GUI, και να έχεις ένα τρομερά παραγωγικό set-up,, είναι όντως πράγματα που θα τα βρει μπροστά του. Το να μαθαίνει τα peculiarities της κάθε εταιρίας και για τα IDE της, δεν θα το βρεις μπροστά σου στις περισσότερες περιπτώσεις. 

Επεξ/σία από Sacadmerde
  • Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Sacadmerde είπε

Ως φοιτητής δεν θα κάνεις compile λειτουργικά συστήματα και δεν θα χρειαστείς παραπάνω από 2GB ram σε GPU.

Θα παίξεις όμως, το πιο πιθανό, με mobile apps και με web apps και με desktop apps.

Η γνώμη μου είναι να πας σε ένα Dell, με τουλάχιστον 8GB RAM, και με NVIDIA GPU (είτε εσωτερική είτε εξωτερική). Σκληρό θα χρειαστείς για data (multimedia και μεγάλα δεδομένα). Οπότε, μπορείς να πάρεις και έναν εξωτερικό. Το σημαντικό στο laptop σου είναι να έχεις μνήμη, γρήγορο σκληρό (τουλάχιστον 256 GB για να έχεις χώρο να βάζεις εφαρμογές), να είναι ελαφρύς Η/Υ, και να αντέχει η μπαταρία του.

Αυτό είναι το τυπικό workload που περιμένω από το λάπτοπ μου και πέρα από το προόγραμμα σπουδών μου. Τώρα από εκεί και πέρα έχω ήδη δουλέψει στο desktop και pycharm και Vs code, πιο πολύ για εξοικείωση όμως και με μικρά project 2-3 αρχεία. Μου λες δηλαδή ότι ένα λάπτοπ χωρίς gpu δεν θα είναι αρκετό για αυτή την τυπική δουλειά φοιτητή, με κανένα IDE και μίκρα project τύπου web apps, απλή C και κανένα project στην python? Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα ότι έτρεχα από το main pc μου φαινόταν πολύ ελαφρύ, αλλά είχα 1050ti και r5 εξαπύρηνο οπότε ίσως το downgrade του λάπτοπ να χτυπήσει και σε perfomance;

5 ώρες πριν, MitsarasAth είπε

εγω να σου πω την εμπειρια μου τσιγκουνευτηκα καποια λεφτα και κατεληξα εντελως απειρος να μπαινω σε σχολη πληροφορικης με λαπτοπ που αγορασα γι αυτον τον λογω με 8 ραμ και 128ssd(τεραστιο λαθος).
Τα βρηκα μπροστα μου οταν ανοιγα το android studio, to visual studio που ειναι βαρυα στην ραμ  τρωνε και πολυ χωρο στον σκληρο  .Συν οτι πιθανον θα πρεπει να τρεχεις παραλληλα και κατι αλλο (postman ,browser,βαση) οποτε εκει γονατιζε το πισι μου και περισσοτερη ωρα και νευρα χαλαγα παρα εκανα δουλεια.

γνωμη μου desktop  αν δεν ειναι απολυτη αναγκη το λαπτοπ που με τα ιδια λεφτα το μηχανημα ειναι πιο αποδοτικο. αν θες παλι λαπτοπ σιγουρα 8 μνημη ραμ ελαχιστο, και ssd 256+

Μιλάω έτσι και αλλιώς με δεδομένο ότι έχω desktop που ήδη διαχειρίζεται τέτοιες δουλειές τουλάχιστον σε ότι έχω δοκιμάσει(gtx 1050ti, 8gb RAM που στο μέλλον θα αναβαθμιστούν, r5 1600)

Πιστεύεις ότι ένα τυπικό budget laptop όπως αυτό θα ζορίζεται αρκετά συχνά σε τέτοιο workload ώστε να πρέπει να κοιτάω σε κάτι πιο πάνω; Ξαναλέω παιδιά  δεν έχω καμία εικόνα για την δυναμική των laptops ούτε τα ακριβή requierments  που έχει ένα τυπικό IDE για μερικά τέτοια projects. 

Δημοσ.

41 λεπτά πριν, TheGreekPsycho είπε

χωρίς gpu δεν θα είναι αρκετό για αυτή την τυπική δουλειά φοιτητή, με κανένα IDE και μίκρα project τύπου web apps, απλή C και κανένα project στην python?

Εάν η σχολή σου έχει μάθημα με νευρωνικά και deep learning, και εσύ θέλεις να εμβαθύνεις, τότε θα ήταν καλό (για τις αρχές) να έχεις μία τοπική GPU για μικρά tests. Το πιο πιθανό είναι πως είτε στα εργαστήρια είτε μέσο του grnet, θα βρεις κάποια GPU να κάνεις τα δικά σου. Όμως, είναι αλλιώς να την έχεις και σπίτι. Για αυτό σου έγραψα ότι μπορεί να είναι και εξωτερική (ήτοι, θα την αγοράσεις μετά). 

Δημοσ.

fair enough, αν και για το συγκεκριμενο μαθημα το οποιο δεν ειναι καν πρωτο ετος θα μπορουσα να δουλευω και απο το desktop. Φυσικα θα βολευε πολυ περισσότερο, αλλα περισσοτερο αγχωνομαι για τοπου θα πρεπει να κοιταω αν θελω να καλυψω αυτο το 90% των περιπτωσεων, που θα μιλαμε για ενα front end σε ενα site, καποια εργασια στην C η κανενα web app ξερω γω. Από τα όσα εψαξα τον τελευταιο καιρό δεν έχω ακόμα καταλάβει τα τυπικά requierments για τέτοια πράγματα

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...