Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έκανα πριν κάτι μέρες ένα set up: B450 tomahawk max,ryzen 5 3600 και RipjawsV 16gb 3200 mhz, από το bios δεν έχω πειράξει τίποτα είναι όλα στο auto. Το pc κάνει μόνο του overclock στα 4,2 Ghz χωρίς να παίζω ή να κάνω κάτι στο pc. Δεν ήξερα τι να κάνω και το έβαλα μόνος μου στα 3,6 Ghz . Το τροφοδοτικό μου είναι 630 gold. Έχω κάνει και format και πάλι τα ίδια. Τι να κάνω??

Επεξ/σία από skoto
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, skoto είπε

Έκανα πριν κάτι μέρες ένα set up: B450 tomahawk max,ryzen 5 3600 και RipjawsV 16gb 3200 mhz, από το bios δεν έχω πειράξει τίποτα είναι όλα στο auto. Το pc κάνει μόνο του overclock στα 4,2 Ghz χωρίς να παίζω ή να κάνω κάτι στο pc. Δεν ήξερα τι να κάνω και το έβαλα μόνος μου στα 3,6 Ghz . Το τροφοδοτικό μου είναι 630 gold. Έχω κάνει και format και πάλι τα ίδια. Τι να κάνω??

Μπορεί να μην υποστηρίζεται σωστά ο επεξεργαστής και να θέλει BIOS update.

Δημοσ.

Ο επεξεργαστής από μόνος του boostαρει στα 4.2ghz και δεν θεωρείται overclock υπο κανονικές συνθήκες. Αν το πρόβλημα σου είναι οι θερμοκρασίες, σου το λέω από τώρα γιατί τον έχω τον επεξεργαστή, ότι το stock cooler δεν την παλεύει όσο ο επεξεργαστής boostαρει και βαράει 95c και αρχίζει να ρίχνει ταχύτητα. Ο πιο εύκολος τρόπος να τον φρενάρεις είναι να πας στην διαχείριση ενέργειας και να βάλεις την μέγιστη απόδοση στο 99% το οποίο θα ρίξει την μέγιστη ταχύτητα του κάπου στο 3.5-3.6Ghz (Όρισε και την ελάχιστη ταχύτητα χαμηλότερα γιατί από default τα ryzen profile είναι στο 99% και δεν επιτρέπει να πέσει πολύ η ταχύτητα όταν δεν κάνει κάτι).

Δημοσ.

Ωραία. Άλλος ένας λόγος να boostαρει συχνότερα στα 4.2, λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας. Όταν τον στρεσαρεις κανονικά όλοι οι πυρήνες πρέπει να είναι κάπου στα 3.9-4ghz.

Δημοσ.

Αρχικά θα βοηθούσε να μας πεις ποιο είναι το πρόβλημα. 😄

Με την Dark Rock Pro 4 δεν θα πρέπει να έχεις κανένα θέμα με θερμοκρασίες. Κάνε load Optimised Defaults (F6) στο BIOS, έπειτα απλά ενεργοποίησε το XMP στις μνήμες και στο τέλος Save (F10). Στη συνέχεια τρέξε κάτι που στρεσάρει τον επεξεργααστή μέσα στα Windows (πχ Cinebench R20) και παρατήρησε θερμοκρασίες /συμπεριφορά με το Ryzen Master. Πες μας τι παρατηρείς και συνεχίζουμε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

οταν βάζω το XMP profil, δεν ανοίγει καθόλου το pc, 2 profil έχει δεν δουλεύει κανένα από τα 2, δεν νομίζω να είναι normal να δουλεύει το pc στα 4,2 όταν είμαι επιφάνεια εργασίας.....+ οτι κάνει ένα παράξενο θόρυβο που τον ακούω στα 4,2 όταν το κατεβάζω από το bios στα 3,6 δν ακούω κάτι.

Επεξ/σία από skoto
Δημοσ.

Πήγαινε καταρχάς όπως έγραψα παραπάνω στις επιλογές παροχής ενέργειας στον παλιό πίνακα ελέγχου και στο Ryzen profile που είναι ενεργό (αν έχεις βάλει τους chipset drivers) πάτα αλλαγή ρυθμίσεων σχεδίου->αλλαγή->διαχείριση ενέργειας επεξεργαστή και όρισε την κατάσταση ελαχίστων επιδόσεων σε ένα πολύ μικρότερο νούμερο από το 99% που είναι το default και βλέπουμε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

να το βάλω 50%??, και ram πανω απο 2133 mhz δεν πάνε...τα XMP profil είναι σάπια.

Επεξ/σία από skoto
Δημοσ.

Δεν καταλαβαινω γιατι να κανεις τετοιες ρυθμισεις εφοσον τα εχεις αφησει ολα στο auto και ο σκοπος του ειναι να boostαρει οταν θεωρει οτι χρειαζεται τα extra Ghz.
Ακομα και να ανοιξεις κατι στο desktop, θα σου ανεβασει στιγμιαια την ταχυτητα (οχι σε ολους τους πυρηνες), κοινως ειναι απολυτα φυσιολογικη η συμπεριφορα του επεξεργαστη και αφου του εχεις βαλει καλη ψυκτρα τοτε εχεις καλυψει και το προβλημα της θερμοκρασιας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και 5% να το βάλεις δεν έχει σημασία, σε εμένα κάτω από 2.2 Ghz δεν πέφτει. Δοκίμασε να βάλεις μόνος σου πχ 3000mhz της ram. Θα ταν καλό να κοιτούσες (δεν είναι απόλυτο βέβαια ότι μόνο αυτές δουλεύουν σωστά) την λίστα συμβατότητας από το site της μητρικής ή του κατασκευαστή της Ram αν υπάρχει πριν διαλέξεις μνήμη για την μητρική και την σειρά του επεξεργαστή σου. Τελευταία λύση αν υπάρχει είναι BIOS update (ΠΑΝΤΑ μέσα από το bios, ΟΧΙ από τα Windows).

Επεξ/σία από CsIns
Δημοσ.

bios έχω τα last, ο ήχος που κάνει στα 4,2 με ενοχλεί τίποτα άλλο, τώρα παρήγγειλα άλλο τροφοδοτικό, corsair RMx series RM750x μήπως και φταίει αυτό για τον ήχο που ακούγεται όταν πάει 4,2, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Η ταχύτητα είναι κολλημένη στα 4,2 δεν είναι στιγμιαία.

Δημοσ.

Tι ηχος ειναι αυτος που ενοχλει? Δεν μας εξηγησες. Ειναι ηχος που προερχεται απο την ψυκτρα (περισσοτερα RPM στο ανεμιστηρακι) ? Ειναι coil whine απο το τροφοδοτικο?
Ειναι κριμα να εχεις τον 3600 με την dark pro και να μην τον εχεις τουλαχιστον στα 4-4.1Ghz....
Επισης οι Ripjaws δουλευουν σιγουρα με την Tomahawk αλλα ακομα αν για καποιο λογο δεν θελουν να δουλεψουν τα xmp profiles, μπορεις να δοκιμασεις το Memory Try It δοκιμαζοντας το προφιλ στα 3200 και ιδανικα εκεινο που ειναι πιο κοντα στην CAS της ram σου. (αν ειναι 16CAS τοτε διαλεγεις το 3200 16-18-18-18-36 ή οτι νουμερα σου δινει το bios)

Δημοσ.
1 ώρα πριν, skoto είπε

οταν βάζω το XMP profil, δεν ανοίγει καθόλου το pc, 2 profil έχει δεν δουλεύει κανένα από τα 2, δεν νομίζω να είναι normal να δουλεύει το pc στα 4,2 όταν είμαι επιφάνεια εργασίας.....+ οτι κάνει ένα παράξενο θόρυβο που τον ακούω στα 4,2 όταν το κατεβάζω από το bios στα 3,6 δν ακούω κάτι.

Αν οι μνήμες υποστηρίζονται από την MSI θα πρέπει να δουλεύουν σε XMP. Για τον θόρυβο που λες θα πρέπει με ανοικτό το κουτί να εντοπίσεις από που προέρχεται.

Αλλά σε καμμία περίπτωση και με το setup που έχεις, δεν είναι λόγος για να χάσεις απόδοση από τον επεξεργαστή κατέβάζοντας clocks, processor states %, κτλπ. Οι Ryzen έτσι λειτουργούν, ανεβάζουν το boost πολύ απότομα (συνάμα τάσεις, θερμοκρασίε)ς, όμως αυτό έτσι έχει σχεδιαστεί από την AMD - μην σε ανησυχεί καθόλου. Άστα όλα στοκ από το BIOS και επιβεβαίωσε πως οι μνήμες που αγόρασες είναι συμβατές για να τις δουλεύεις σε XMP.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...