Επισκέπτης Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Δε χρειάζεται όλοι να γίνεται προγραμματιστές. Βλέπω παντού αυτό το trend αλλά αυτό που δε καταλαβαίνεται είναι ότι οι υπέρογκοι μισθοί του προγραμματιστή οφείλονται στην ανισοροπία αυτής της δεξιότητας που δημιουργεί low supply κατάστασεις. Είναι δίκοπο μαχαίρι η ανισοροπία, αν είσαι καλός θα βγάλεις άπειρα λεφτά αλλά αν είσαι κακός μπορεί να μη βρεις δουλειά καν ΄και αν βρεις να είναι χαμηλόμισθες. Η τεχνολογία είναι παράξενο πράγμα, κάτι που κόστιζε πολλα χιλιάρικα παλιά τώρα μπορεί να κοστίζει λίγες εκατοντάδες. Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας αφήνει αυτούς που τη προλαβαίνουν με πολύ χρήμα ενώ οι άλλοι εξαφανίζονται. Πολλές δεξιότητες που δημιουργούν low supply καταστάσεις ή δημιουργούν μεγάλο diversificaiton αφήνουν περιθώριο για τεράστια πλεονεκτήματα και θα δεις τεράστιες διαφορές μεταξύ τον αγορών τους όπως και πολλά μονοπώλια. Υπάρχουν και δεξιότητες που έχουν φτάσει το market fit σημείο και είναι πλέον ισορροπημένες, δεν θα βρεις μεγάλα πλεονεκτήματα ωστόσο δεν θα μείνεις εύκολα πίσω και μπορείς με έξυπνη προώθηση και απλά στεγνό grind να μαζέψεις ένα καλό πλούτο. Για κάποιον που θέλει άμεσα να δει μεγάλη διαφορά στη ζωή του δεν νομίζω ότι ο προγραμματισμός είναι το καλύτερο πράγμα. Είναι καλύτερο να ξεκινήσεις από ένα επίπεδο ισορροπίας παρά από τον πάτο. Βέβαια μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι καλύτερος ο προγραμματισμός ανάλογα και το άτομο. Επεξ/σία 29 Σεπτεμβρίου 2020 από aizensama24
gthe Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, Skrobo είπε Ο αδερφός μου ειναι senior engineer στην Google. Πριν απο αυτό ηταν στην Apple. Τον τελευταίο χρόνο που ήταν σε (Αμερικάνικη) εταιρία στην Θεσσαλονίκη ο μισθός του ηταν 5 χιλιάδες τον μήνα. Το σπίτι εδώ το νοίκαζε 400 ευρώ. Το σπίτι που αγόρασε στο San jose εχει 7 χιλιάδες τον μήνα δόση. Λόγω του αδερφού μου ξέρω δεκάδες ΠΟΛΥ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΑ άτομα στον τομέα της πληροφορικής που έχουν γυρίσει χώρες. Ειναι ελάχιστοι αυτοι που ξεφεύγουν απο τον κανόνα. Senior engineer στην google στo San Jose μιλάμε για μισθό της τάξης "low/mid six figures" όπως λένε οι αμερικάνοι. Δλδ χοντρικά 200-250Κ gross (δολλάρια παντα). Και σίγουρα ειναι από τους πιο έξυπνους εργατικούς και καλοπληρωμένους μηχανικούς στον πλανήτη (μπράβο στον αδελφό σου καταρχήν). San Jose υπάρχουν αρκετοι σε αυτα τα λεφτά, Ευρώπη μιλάμε κυριολέκτικά για μερικές δεκάδες σε ολο το χώρο. Αυτά τα μεγέθη στην Ευρώπη τα βρίσκεις μονό σε high level management, VP κτλ. Αν μιλάμε για θέση director το πολύ να παίζεις 150-160K gross (ευρώ εδώ). To ταβάνι για ευρωπαικες θέσεις engineer ακόμα και principal/architect level είναι στα low six figures δλδ 110-120K. Με 60κ gross το χρόνο, όσα δλδ έβγαζε ο αδελφός σου πριν φυγει ... εγώ δεν θα έφευγα προσωπικά ουτε με σφαίρες για καμιά άλλη ευρωπαική χώρα. Θα έμενα στην φτηνή Ελλάδα με το περισσότερο ήλιο και τον φρέντο μου . Μιλάμε για εναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ελληνικούς μισθους στο χώρο. Το ταβάνι της πλειοψηφίας στη χώρα σε senior/low managerment level είναι τα 45κ gross Επεξ/σία 29 Σεπτεμβρίου 2020 από gthe 2
Papakaliati Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, gthe είπε Senior engineer στην google στo San Jose μιλάμε για μισθό της τάξης "low/mid six figures" όπως λένε οι αμερικάνοι. Δλδ χοντρικά 200-250Κ gross (δολλάρια παντα). Και σίγουρα ειναι από τους πιο έξυπνους εργατικούς και καλοπληρωμένους μηχανικούς στον πλανήτη (μπράβο στον αδελφό σου καταρχήν). San Jose υπάρχουν αρκετοι σε αυτα τα λεφτά, Ευρώπη μιλάμε κυριολέκτικά για μερικές δεκάδες σε ολο το χώρο. Αυτά τα μεγέθη στην Ευρώπη τα βρίσκεις μονό σε high level management, VP κτλ. Αν μιλάμε για θέση director το πολύ να παίζεις 150-160K gross (ευρώ εδώ). To ταβάνι για ευρωπαικες θέσεις engineer ακόμα και principal/architect level είναι στα low six figures δλδ 110-120K. Με 60κ gross το χρόνο, όσα δλδ έβγαζε ο αδελφός σου πριν φυγει ... εγώ δεν θα έφευγα προσωπικά ουτε με σφαίρες για καμιά άλλη ευρωπαική χώρα. Θα έμενα στην φτηνή Ελλάδα με το περισσότερο ήλιο και τον φρέντο μου . Μιλάμε για εναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ελληνικούς μισθους στο χώρο. Το ταβάνι της πλειοψηφίας στη χώρα σε senior/low managerment level είναι τα 45κ gross Βέβαια η διαφορά είναι ότι πχ Σαν Φρανσισκο ένας μπάρμαν σε ενα οκ ξενοδοχείο βγάζει 100.000 (μαζί με τιπς), και με αυτά τα λεφτά ζει οκ, αλλα οχι ανετα μιας και για ενοικιο δινει 2-3 χιλιαρικα για 2αρι. Ενώ στην Ευρώπη με low six figures αναλογικα με κοστος ζωης ειναι σαφεστατα καλυτερα. Και όχι, δεν είναι ταβάνι για ευρωπαϊκές θέσεις τα 110-120, τουλάχιστον όχι στις μεγάλες εταιρίες που πληρώνουν καλά. Τα 100κ+ είναι ποσά senior engineers, principals ξεκινανε απο 130-150κ. 100κ+ περνει ενας principal σε μικρομεσσαιες επιχειρησεις. Θα συμφωνήσω ότι με 60κ και εργασιακό κλίμα αμερικανικής εταιρίας σίγουρα δεν φεύγεις από Ελλάδα. Και σίγουρα δεν πας Αμερική και σε 15 μέρες άδεια τον χρόνο. Το πρόβλημα στο να κανείς ταξίδια όταν δουλεύεις Αμερική δεν είναι τα λεφτά, είναι οι μηδαμινές μέρες άδειας και η απαίτηση ότι πρέπει να δουλεύεις non stop. Οχι παντα, φυσικα, αλλα σε γενικες γραμμες μιλαμε παντα. Επεξ/σία 29 Σεπτεμβρίου 2020 από Papakaliati
Skrobo Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Ο βασικός λόγος που έφυγε ειναι καθαρά λόγω παιδιού. Νομίζω δεν συγκρίνονται οι ευκαιρίες που θα έχει στην Αμερική με αυτές της Ελλάδος, και μάλλον και της Ευρώπης. Επίσης σκέφτηκε σοβαρά και τα πακέτα που προσφέρουν σε περίπτωση που πάθει κάτι. Διατροφές, πληρωμένα πανεπιστήμια και τα σχετικά. Σχετικά με τους μισθούς, νομίζω δεν πρέπει να ξεχνάμε το παραπάνω κόστος που υπάρχουν σε τέτοιες χώρες (για παράδειγμα ασφάλεια υγείας, το 1 ή 2 παραπάνω αυτοκίνητα για τους άλλους της οικογένιας, κόστος συντήρησης σπιτιου / κοινώτητας κτλ) καθώς και το κόστος στου χρόνου σου: Στην apple o αδερφός μου πηγαινε Cupertino με το τρένο. Οχι γιατι δεν είχε αμάξι, αλλα γιατι ηταν μεγάλο το commute και προσπαθούσε να βγάλει δουλειά όσο ταξίδευε. Σε τέτοιες θέσεις είσαι επισης σε standby συνέχεια, ακόμα και στις διακοπές σου. Μιας και ανέφερα διακοπές οι επίσημες μέρες είναι ελάχιστες σε σχέση με την Ευρώπη . Πιστεύω οτι τέτοια πράγματα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οταν συγκρίνουμε επίπεδο διαβίωσης . Τα λεφτά δεν είναι το παν. Οπως είπες και εσυ, και εγω για 60 χιλιάρικα θα έμενα Ελλάδα. Τι να τα κάνω τα 200 αν ναι μεν έχω περισσότερα αλλα δεν τα ευχαριστιέμαι; 3
csontheline Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 @RIVOLUZ ITALIA στην Τσεχία υπάρχουν πινακίδες που διαφημίζουν καλά, φθηνά, εργατικά χέρια από Ελλάδα. Αν είναι να πας Τσεχία, πήγαινε σε άλλη χώρα, ανάλογα τις γλώσσες που μιλάς και τις γνώσεις που κατέχεις.
OliverTwist1985 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 35 λεπτά πριν, Skrobo είπε Ο βασικός λόγος που έφυγε ειναι καθαρά λόγω παιδιού. Νομίζω δεν συγκρίνονται οι ευκαιρίες που θα έχει στην Αμερική με αυτές της Ελλάδος, και μάλλον και της Ευρώπης. Επίσης σκέφτηκε σοβαρά και τα πακέτα που προσφέρουν σε περίπτωση που πάθει κάτι. Διατροφές, πληρωμένα πανεπιστήμια και τα σχετικά. Σχετικά με τους μισθούς, νομίζω δεν πρέπει να ξεχνάμε το παραπάνω κόστος που υπάρχουν σε τέτοιες χώρες (για παράδειγμα ασφάλεια υγείας, το 1 ή 2 παραπάνω αυτοκίνητα για τους άλλους της οικογένιας, κόστος συντήρησης σπιτιου / κοινώτητας κτλ) καθώς και το κόστος στου χρόνου σου: Στην apple o αδερφός μου πηγαινε Cupertino με το τρένο. Οχι γιατι δεν είχε αμάξι, αλλα γιατι ηταν μεγάλο το commute και προσπαθούσε να βγάλει δουλειά όσο ταξίδευε. Σε τέτοιες θέσεις είσαι επισης σε standby συνέχεια, ακόμα και στις διακοπές σου. Μιας και ανέφερα διακοπές οι επίσημες μέρες είναι ελάχιστες σε σχέση με την Ευρώπη . Πιστεύω οτι τέτοια πράγματα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οταν συγκρίνουμε επίπεδο διαβίωσης . Τα λεφτά δεν είναι το παν. Οπως είπες και εσυ, και εγω για 60 χιλιάρικα θα έμενα Ελλάδα. Τι να τα κάνω τα 200 αν ναι μεν έχω περισσότερα αλλα δεν τα ευχαριστιέμαι; φιλε αστα αυτα...ο αδελφος σου ειναι με ιφον ή αντροιντ?
Moderators stormrain Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Moderators Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 6 ώρες πριν, RIVOLUZ ITALIA είπε ευχαριστω γενικα για τις πληροφοριες παιδια...ηθελα να ζυγισω τις επιλογες μου και να ακουσω και μια 2η γνωμη Δεν διαβασα ολες τις απαντησεις, μονο επιγραμματικα. Προσωπικα δεν θα πηγαινα. Εκτος αν δεν ειχα καμια μα καμια αλλη εναλλακτικη εδω, φαση να χρωσταω σε οποιον μιλαει ελληνικα,, να μην εχω στεγη και να εχω απελπιστει ή να θελω να εξαφανιστω για τον Χ λογο τελος παντων. Ειναι πολυ τυχοδιωκτικο ολο αυτο το να παω σε εναν "κυριο Ταδε" στην Χ χωρα για να δουλεψω σε ενα random εργοστασιο. Κατ'αρχην φανταζει εξαιρετικα επικινδυνο (και καταθλιπτικο), θελω να πω πας καπου με μηδεν διασυνδεσεις, μηδεν γνωση της γλωσσας (υποθετω), μηδεν γνωση του συστηματος της χωρας, για να εργαστεις στο εργοστασιο απο μια αγγελια που εβγαλε καποιος επειδη "θα φερω εγω χερια απο την πατριδα". Στην περιπτωση εκμεταλλευσης (οποιας μορφης) το μοναδικο σου οπλο θα ειναι τα χρηματα του εισητηριου επιστροφης. Δεν μου στεκει σε καμια περιπτωση, απο μενα ειναι οχι. Δεν εχω καμια ενσταση στο να παει καποιος σε αλλη χωρα για εργασια εστω και αυτης της μορφης αλλα να γινει υπο αλλες συνθηκες. Το να εχεις καποιον γνωστο στην Τσεχια που να εργαζεται στο εργοστασιο και να σου πει "ξερεις κατι, ελα εδω, η φαση λειτουργει με αυτον τον τροπο, εχεις αυτες τις προοπτικες (λιγες ή πολλες) θα σε βοηθησω στα βασικα" μου ακουγεται πολυ λογικη παραμετρος για να με κανει να σκεφτω την πιθανοτητα του να παω. Που και παλι δηλαδη ο γνωστος μπορει και να σε "ριξει", αλλα τουλαχιστον θα εχεις καποιον απεναντι σου που να τον ξερεις, οχι τον κυρ Ταδε με την αγγελια του. 9
velociraptoras Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 6 ώρες πριν, SabotazNic είπε Από την εμπειρία μου στην επαρχία, οι μισθοί στα χωράφια είναι πολύ καλύτεροι από πχ μια καφετέρια που δουλεύουν οι περισσότεροι νέοι, αλλά προφανώς είναι δύσκολη δουλειά. Απλά είχαμε βολευτεί τόσα χρόνια που υπήρχαν καλύτεροι μισθοί από αυτούς των χωραφιών, και τώρα δεν το κάνουμε γτ δεν μάθαμε έτσι οχι απλά δύσκολη αλλά απο μια ηλικία και μετά οι περισσότεροι εχουν ενα σωρό προβλήματα υγείας. θέλει σωματικές αντοχές, να μπορείς να σηκώσεις βάρος κλπ. δεν είναι για όλους. η καφετέρια είναι πολύ πιο χαλαρή δουλεια. ακόμα και σημερα που υπάρχουν ενα σωρό μηχανήματα η σωματική καταπόνηση είναι μεγάλη. και η συνταξη στα 67. οσο για τα μεροκάματα στις ελιές που εχουν ζόρι ελληνες και αλβανοι πάνε με τουλάχιστον 35 μεροκάματο και παραπάνω αν φορτωνουν κιολας. ενω σε άλλες εργασίες πχ πορτοκάλια προτιμανε παράνομους με 10-15 τη μέρα
Skrobo Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 2 ώρες πριν, OliverTwist1985 είπε φιλε αστα αυτα...ο αδελφος σου ειναι με ιφον ή αντροιντ? Η αλήθεια ειναι οτι δεν εχω ιδέα τι χρησιμοποιεί τώρα. Στην apple ήταν αναγκασμένοι να έχουν ειδικά proprietary iphone me συγκεκριμένο lock screen που έλεγε που να παρεις τηλέφωνο αν το βρεις, phone locator που δεν έκλεινε και φαντάζομαι και άλλα πράγματα που δεν ξέρω. Μου είχε πει οτι αν βάλεις και 3 φορές λαθος τον κωδικό κάνει wipe τα data αυτόματα αλλα δεν μπορώ να το επαληθεύσω αυτό. Τα αλλα δύο τα έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 6 λεπτά πριν, Skrobo είπε Η αλήθεια ειναι οτι δεν εχω ιδέα τι χρησιμοποιεί τώρα. Στην apple ήταν αναγκασμένοι να έχουν ειδικά proprietary iphone me συγκεκριμένο lock screen που έλεγε που να παρεις τηλέφωνο αν το βρεις, phone locator που δεν έκλεινε και φαντάζομαι και άλλα πράγματα που δεν ξέρω. Μου είχε πει οτι αν βάλεις και 3 φορές λαθος τον κωδικό κάνει wipe τα data αυτόματα αλλα δεν μπορώ να το επαληθεύσω αυτό. Τα αλλα δύο τα έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια. Καλα ολα αυτα αλλα δεν μας λες κατι ουαου, σε πολλες σοβαρες εταιριες συμβαινουν αυτα. Απλα φανταζουν μαγικα σε οποιους ειναι εξω απο το χωρο, δεν ειναι ομως μαγικα. Επειδη ο TS δεν προκειται να παει να δουλεψει στη Google, θα προτεινα να μεινουμε on topic
Papakaliati Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 18 λεπτά πριν, Skrobo είπε Η αλήθεια ειναι οτι δεν εχω ιδέα τι χρησιμοποιεί τώρα. Στην apple ήταν αναγκασμένοι να έχουν ειδικά proprietary iphone me συγκεκριμένο lock screen που έλεγε που να παρεις τηλέφωνο αν το βρεις, phone locator που δεν έκλεινε και φαντάζομαι και άλλα πράγματα που δεν ξέρω. Μου είχε πει οτι αν βάλεις και 3 φορές λαθος τον κωδικό κάνει wipe τα data αυτόματα αλλα δεν μπορώ να το επαληθεύσω αυτό. Τα αλλα δύο τα έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια. Όπως ανέφερε καινό φίλος από πάνω δεν υπάρχει τίποτα το proprietary σε αυτό που έφερες. Στάνταρ πρακτική για εταιρικά κινητά, ειδικά αμα δουλεύεις στο R&D
JiovanniGeorgeo Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2020 Στις 28/9/2020 στις 11:34 ΜΜ, phanispal είπε Πόση ανεργία έχει η Τσεχία; Στις 28/9/2020 στις 11:30 ΜΜ, Papakaliati είπε Χώρα με τον ίδιο βασικά σαν την Ελλάδα είναι, γιατί να δώσουν 1400 που βγαίνει με φαγητό και διαμονή ; Διορθωση: Ο βασικός της Τσεχίας είναι μικρότερος της Ελλάδας. Συγνώμη, δεν είχα ιδέα. Πως είναι δυνατόν να έχουν ΚΑΙ χαμηλότερο βασικό από Ελλάδα και για εμάς να φαίνεται η Τσεχία τόσο ακριβός προορισμός;
OliverTwist1985 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2020 15 λεπτά πριν, JiovanniGeorgeo είπε Συγνώμη, δεν είχα ιδέα. Πως είναι δυνατόν να έχουν ΚΑΙ χαμηλότερο βασικό από Ελλάδα και για εμάς να φαίνεται η Τσεχία τόσο ακριβός προορισμός; τι εννοεις τσεχια ακριβος προορισμος? μηπως μπερδεύεις την πραγα με την υπολοιπη χωρα; εχουν ανεργια 0 γιαυτο ψαχνουν εργατες χειρωνακτες
JiovanniGeorgeo Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, OliverTwist1985 είπε τι εννοεις τσεχια ακριβος προορισμος? μηπως μπερδεύεις την πραγα με την υπολοιπη χωρα; εχουν ανεργια 0 γιαυτο ψαχνουν εργατες χειρωνακτες Άσε το 0 ανεργία! Εγώ στο βασικό μισθό έπαθα πλάκα. Δηλαδή μόνο Πράγα πανάκριβη, και η υπόλοιπη χώρα σαν Πολωνία / Ρουμανία και βγάλε; Αν είναι απλά να προσγειωθώ αλλού.. θα ήθελα πολύ να πάω Τσεχία πάλι.
Bitbit Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2020 έχει πλάκα πάντως. Ανοίγει κάποιος ένα θέμα για εργασία (του λώκου) και η συζήτηση πάει σε managers και προγραμματιστές που τσιμπάνε 100Κ το χρόνο. Σα να ρωτάει γι αυτοκίνητο αν αξίζει να πάρει το Fiesta μεταχειρισμένο και να του λέτε ότι υπάρχουν και Bentley, RR, McLaren... Τι σχέση έχουν αυτά μεταξύ τους; Απλά κουβέντα να γίνεται. 1 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα