Michaelmorf Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπερα, Ο τωρινος παροχος internet μου, ειναι η forthnet και η συνδεση μου 50/5 VDSL, χωρις VOIP. Παρεχεται απο τηλεφωνικο κεντρο(αποσταση ~400μ-600μ) . Εχω το default router της forthnet, εδω και 6 χρονια και οι μετρησεις μου ειναι οι εξης: DSL Type: ITU-T G.993.2 Annex B (VDSL2) Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 4.996 / 40.130 Output Power (Up/Down) [dBm]: 6,5 / 19,0 Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 5,4 / 16,0 SN Margin (Up/Down) [dB]: 13,9 / 7,9 Πριν 5-6 χρονια θυμαμαι και κλειδωνε 49mbps(τοτε δεν ηξερα να κοιταξω αλλα stats), αλλα τα τελευταια χρονια, κατι παει στραβα και πιθανον να εχει ανεβει παρα πολυ το Line Attenuation στα 16dB. https://www.adslgr.com/features/adsl_calculator.php (Λες και ειμαι στα 1200μετρα αποσταση, ενω ειμαι στα 400μ-600μ...) Ζω στο Ηρακλειο Κρητης και απο οτι φαινεται εδω στην 3η ετησια αναθεση: https://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Electronic_Communications/Telecoms/VDSLvectoring/assignments/ Η Wind θα φερει το Q1 2022 SuperVectoring στην περιοχη μου (VDSL profile 35b) . Οταν γινει κατι τετοιο, σκοπευω να κανω την αλλαγη σε αυτους και απο οτι εχω καταλαβει, οσο προχωράει η τεχνολογια, ολοι οι παροχοι το γυριζουν σε VOIP. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Ειμαι ενδιαμεσα στο να αγορασω modem/router: Asus DSL-AC68U(μοντελο το 2013, χωρις VOIP) ή Asus DSL-AC68VGμοντελο του 2018, με VOIP) Αυτην την στιγμη δεν χρειαζομαι VOIP με τον παροχο μου, ουτε router με υποστηριξη supervectoring(VDSL profile 35b) και πιστευω οτι ο DSL-AC68U με καλυβει πληρως στα 150€. Αλλα επειδη ειναι μοντελο του 2013 και σκοπευω να βαλω το supervectoring της Wind σε 1.5 χρονο που θα μπει στην περιοχη μου, σκεφτομουν να αγορασω τον DSL-AC68VG για future-proofing. Ο οποιος ειναι και πιο καινουριο μοντελο και υποστηριζει VOIP, αλλα κοστιζει 230€ Η αποριες μου ειναι η εξης: Αν ο router υποστηριζει VOIP, ειναι ικανη και αναγκαία συνθηκη να τον συνδυασω με συνδεση τυπου VOIP ή θα λειτουργισει φυσιολογικα και στην Forthnet μεχρι να αλλαξω παροχο, χωρις να προκαλει θεματα στο τηλεφωνο; Εχοντας εμπειρια με τον ASUS-N14U σε ADSL γραμμη, με αφηνε να πειραξω το SNR, με αποτελεσμα να κλειδωνω απο 15-16mbps εως και 22mbps. Υποστηριζεται αυτη η ικανοτητα και σε VDSL συνδεσεις; Στα specs του 68U, https://www.asus.com/gr/Networking/DSLAC68U/specifications/ βλεπω οτι υποστηριζει την τωρινη μου συνδεση: Up to 100Mbps/100Mbps upstream/downstream Support Annex A/B/I/J/L/M Support all VDSL2 profiles -8a, 8b, 8c, 8d, 12a, 12b, 17a and 30a VDSL2 interface compliance with ITU-T993.2 Ενω ο 68VG, https://www.asus.com/gr/Networking/DSL-AC68VG/specifications/ γραφει μονο τις ταχυτητες του SuperVectoring. Να υποθετω ξεχασαν να βαλουν τα προηγουμενα; VDSL2 profile 35b Upstream:100mbps, Downstream: 300Mbps VDSL2 profile 30a Upstream:100mbps, Downstream: 200Mbps Ευχαριστω για τον χρονο σας. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Μια περιεργη συμπεριφορα που παρατηρησα τον τελευταιο μηνα και κλασικα οι παροχοι/υποστηριξη τηλεφωνικως, δεν μπορουν να δωσουν μια επαρκη/απευθειας απαντηση, ειναι η εξης: Στην τωρινη VDSL συνδεση μου, το ping απο speedtest ηταν στα 30ms σε interleave και το γυρισα σε fast path και τωρα ειναι στα 20ms(παραδοξος οταν εβαλα fast path, κερδισα 0.5mbps στο downstream, αντι να χασω???). Απο το ιδιο αστικο κεντρο, με ADSL forthnet σε ενα αλλο σπιτι πιο μακρυα απο αστικο κεντρο, που κλειδωνε μονο 15mbps καπου στα 1000+ μετρα αποσταση, με φυσιολογικες ενδηξεις 14db σε line attenuation του downstream, το ping στο speedtest με ενα ASUS DSL-N14U επιανε 9ms με fast path και 16ms με το απλο adsl modem της forthnet. Τι παει στραβα; Αξιζει να κοιταξω κατι στην VDSL γραμμη μου με καποιον τεχνικο ΟΤΕ, γιατι μου εχει 16db το Line Attentuation ενω εχω μονο 400-600μ αποσταση απο αστικο κεντρο; Επεξ/σία 28 Σεπτεμβρίου 2020 από Michaelmorf Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jkoukos Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Καταρχήν για την εξασθένιση. Μια χαρά είναι. Απλά όσο ανεβαίνουμε σε συχνότητες, αντίστοιχα αυξάνει η εξασθένιση. Χοντρικά σε VDSL έχουμε +6-7dB έναντι του ADSL στην ίδια φυσική γραμμή. Οπότε τα 16 που έχεις τώρα σε VDSL αντιστοιχούν σε ~9 σε ADSL. Υπόψη ότι όλα τα online calculators υπολογίζουν την απόσταση βάσει της εξασθένισης σε ADSL. Πάμε τώρα στο ζητούμενο για την VoIP τηλεφωνία. Όπως λες όλοι αργά ή γρήγορα (συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη) θα γυρίσουν σε VoIP. Ήδη ο κανονισμός αναφέρει ότι από τις νέες υπαίθριες καμπίνες, υποχρεωτικά η τηλεφωνία θα είναι VoIP και αυτή δίδεται στις νέες συνδέσεις. α. Η Cosmote είναι ο μόνος πάροχος που δίνει τον κωδικό της τηλεφωνίας (αν τον ζητήσουμε) και μπορεί να δουλέψει σε οποιαδήποτε άλλη συμβατή συσκευή του εμπορίου. Ωστόσο δεν παρέχει υποστήριξη σε περίπτωση προβλήματος (εκτός των δικών της συσκευών και κάποιων Fritz που ο ίδιος πουλά). β. Σε όλους τους άλλους παρόχους, η τηλεφωνία είναι κλειδωμένη και δουλεύει από τις δικές της συσκευές αποκλειστικά. Εξαίρεση αποτελεί η Vodafone που μέχρι σήμερα υπάρχει τρόπος να βρούμε τον κωδικό της τηλεφωνίας και μπορεί να δουλέψει σε δική μας συμβατή συσκευή. Στους άλλους 2 (Nova και Wind) δεν έχει βρεθεί καμία λύση να δουλέψει η τηλεφωνία σε εξοπλισμό διαφορετικό από αυτόν που δίνουν. γ. Αν δεν έχουμε τον κωδικό της τηλεφωνίας, η μόνη λύση είναι να βάλουμε την συσκευή της εταιρείας (εκτός της Cosmote) σε Bridge Mode, ώστε να δουλεύει ως απλό Modem μαζί με την τηλεφωνία και πίσω του το δικό μας Router που θα κάνει την κλήση ΡΡΡ και την σύνδεση στο διαδίκτυο. Άλλη λύση σωστή, δεν υπάρχει. Τέλος, συσκευές που υποστηρίζουν προφίλ 35b εξυπακούεται ότι έχουν προς τα πίσω συμβατότητα με το απλό Vectoring ή το VDSL χωρίς αυτό. Είναι το ίδιο με τις VDSL συσκευές που υποστηρίζουν ADSL με τις χαμηλότερες συχνότητες. Οπότε δεν χρειάζεται να αναφέρουν και τα προηγούμενα χαρακτηριστικά. Το ότι μια συσκευή υποστηρίζει VoIP, δεν σημαίνει ότι θα έχει πρόβλημα να δουλέψει και σε σύνδεση χωρίς VoIP. Είναι ξεχωριστή υπηρεσία και λειτουργία. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Michaelmorf Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 29/9/2020 στις 9:29 ΠΜ, jkoukos είπε Χοντρικά σε VDSL έχουμε +6-7dB έναντι του ADSL στην ίδια φυσική γραμμή. Οπότε τα 16 που έχεις τώρα σε VDSL αντιστοιχούν σε ~9 σε ADSL. Υπόψη ότι όλα τα online calculators υπολογίζουν την απόσταση βάσει της εξασθένισης σε ADSL. Ενδιαφερον, δεν το γνωριζα οτι η VDSL το μετραει πιο πολυ θορυβο στην ιδια φυσικη γραμμη. Εν παση περιπτωση, το ξαναμετρησα και ειμαι περιπου στα 300μ απο τηλεφωνικο κεντρο, αλλα τωρα απο φυσικα καλωδια, ποιος ξερει, παντως σιγουρα ειναι σκαμμενος ο δρομος εξω απο το σπιτι μου και εχει περασει καλωδια η forthnet απο το 2014, οπου και βαλαμε το vdsl τοτε. Στις 29/9/2020 στις 9:29 ΠΜ, jkoukos είπε α. Η Cosmote είναι ο μόνος πάροχος που δίνει τον κωδικό της τηλεφωνίας (αν τον ζητήσουμε) και μπορεί να δουλέψει σε οποιαδήποτε άλλη συμβατή συσκευή του εμπορίου. Ωστόσο δεν παρέχει υποστήριξη σε περίπτωση προβλήματος (εκτός των δικών της συσκευών και κάποιων Fritz που ο ίδιος πουλά). Χμμ, αρα ολα αυτα τα VOIP modem που πωλουνται στην Ελλαδα, η λειτουργεια VOIP τους, ειναι αχρηστευμενη, λογω των αποφασεων των ISPs μας; Κατι ειχα ξαναδιαβασει αντιστοιχο(Ο ISP μου δεν μου δινει κωδικους VOIP) αλλα ειχα επισης διαβασει οτι αν επιμενεις σου το δινουν, κατι τετοιο... Γιατι το κραταν μυστικο οι περισσοτεροι παροχοι και δεν το υποστηριζουν; Στις 29/9/2020 στις 9:29 ΠΜ, jkoukos είπε β. Σε όλους τους άλλους παρόχους, η τηλεφωνία είναι κλειδωμένη και δουλεύει από τις δικές της συσκευές αποκλειστικά. Εξαίρεση αποτελεί η Vodafone που μέχρι σήμερα υπάρχει τρόπος να βρούμε τον κωδικό της τηλεφωνίας και μπορεί να δουλέψει σε δική μας συμβατή συσκευή. Στους άλλους 2 (Nova και Wind) δεν έχει βρεθεί καμία λύση να δουλέψει η τηλεφωνία σε εξοπλισμό διαφορετικό από αυτόν που δίνουν. Σε αυτην την περιπτωση, αν η Wind ειναι αυτη που βαλει τις Καμπινες και το SuperVectoring στην περιοχη μου, μπορω εγω να βαλω αντιστοιχο πακετο απο τον ΟΤΕ, ο οποιος θα χρησιμοποιει τις καμπινες της WIND για να μου στειλει εμενα δικο του internet/voip; Αν εν τελη βαλω WIND και δεν μου δινουν κωδικους VOIP και καταλυξω να χρησιμοποιω το modem σαν απλο router, ποια ειναι τα πλεονεκτηματα/μειονεκτηματα ενος τετοιου setup;(Υπαρχει παραπανω delay, ειμαι κλειδωμενος στην ταχυτητα που εχει ρυθμισει ο παροχος με δικο του snr; ) Νομιζω οσοι εχουν Fiber To The Home, χρησιμοποιουν ουτως η αλλως το modem του παροχου και το συνδεουν σε ενα router για να αξιολογουν τα feutures του κατασκευαστη του router, αλλα προφανος δεν μπορουν να πειραξουν κατι στο fiber σημα που στελνει ο παροχος. Σε Ευχαριστω φιλε για τις απαντησεις σου. Εν τελη εσυ στην περιπτωση μου, ποιο θα αγοραζες απο τα 2; Αξιζει να επενδυσω παραπανω χρηματα για το πιο καινουριο μοντελο και ας μην προσφερει κατι περισσοτερο απο το φθηνοτερο, καθως υπαρχει το ενδεχομενο σε 1.5-2 χρονια η Wind να δινει settings του VOIP τους; __________________________________ Κατι τελευταιο, θα γινοντουσαν εργα στο σπιτι μου, θα ξαναπερνουσα καλωδια internet, γιατι αυτα που εχω ειναι 20-30 χρονων. Εχεις να προτινεις καποια συγκεκριμενα καλωδια, καποιας καλης ποιοτητας κτλπα. Επεξ/σία 30 Σεπτεμβρίου 2020 από Michaelmorf Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα