bebius Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Καλησπέρα, ο θείος μου έχει το σύστημα του τίτλου. Η μητρική είναι η Gigabyte B450m DS3H με το προτελευταίο bios F50. Τον βοηθάω από απόσταση για να λύσει κάποια random crashes που είχε με games (πιθανώς και άσχετα με το hardware) και είπα να τρέξω ένα stress test. Βγάζει errors πάντα με default ρυθμίσεις και μάλιστα γρήγορα σε p95 και ΟCCT. Παρατήρησα στο τεστ ότι η τάση πέφτει πολύ χαμηλά ~1.2V ενώ boostάρει στα ~3.9Ghz. Σε κανονικές συνθήκες κάποιοι πυρήνες φτάνουν στα 4.1+Ghz και η τάση στα 1.45V. Το bios δε φαίνεται να έχει LLC ρυθμίσεις και από τάση έχει μόνο offset setting. Το offset λειτουργεί μόνο αν κάνω enable PBO. Το δοκίμασα στο +0.100V αλλά έτσι η τάση είναι ανεβασμένη και σε idle και φτάνει γύρω στα 1.48V. Στο stress test φτάνει στα 1.32V περίπου αλλά πετάει πάλι errors και δεν ψήνομαι να βάλω παραπάνω. Δοκίμασα να απενεργοποιήσω το core boost και το PBO, σε αυτήν την περίπτωση η τάση στο stress test είναι κάτω από 1.1V και σκάνε errors. To offset δε λειτουργεί. Έχω σχετική εμπειρία με ryzen καθώς έχω και εγώ αυτόν της υπογραφής. Στο δικό μου σύστημα αν δεν ανεβάσω το LLC δε περνάει τα stress tests με default ρυθμίσεις. Οπότε φαντάζομαι ότι κάποιες motherboard είναι Γ.Τ.Π. στη διαχείριση τάσης και δεν περνάνε τα stress tests χωρίς tweaking. Το πρόβλημα με το θείο είναι ότι δε μπορεί να γίνει tweaking όπως το βλέπω. Έχει κάποιος αντίστοιχη εμπειρία ή καμιά άλλη ιδέα;
duffyduck Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Τι Errors? BSOD ? Θερμοκρασιες? Εχεις κανει memtest? Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2020 από duffyduck 1
Sakiz105 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, bebius είπε Καλησπέρα, ο θείος μου έχει το σύστημα του τίτλου. Η μητρική είναι η Gigabyte B450m DS3H με το προτελευταίο bios F50. Τον βοηθάω από απόσταση για να λύσει κάποια random crashes που είχε με games (πιθανώς και άσχετα με το hardware) και είπα να τρέξω ένα stress test. Βγάζει errors πάντα με default ρυθμίσεις και μάλιστα γρήγορα σε p95 και ΟCCT. Παρατήρησα στο τεστ ότι η τάση πέφτει πολύ χαμηλά ~1.2V ενώ boostάρει στα ~3.9Ghz. Σε κανονικές συνθήκες κάποιοι πυρήνες φτάνουν στα 4.1+Ghz και η τάση στα 1.45V. Το bios δε φαίνεται να έχει LLC ρυθμίσεις και από τάση έχει μόνο offset setting. Το offset λειτουργεί μόνο αν κάνω enable PBO. Το δοκίμασα στο +0.100V αλλά έτσι η τάση είναι ανεβασμένη και σε idle και φτάνει γύρω στα 1.48V. Στο stress test φτάνει στα 1.32V περίπου αλλά πετάει πάλι errors και δεν ψήνομαι να βάλω παραπάνω. Δοκίμασα να απενεργοποιήσω το core boost και το PBO, σε αυτήν την περίπτωση η τάση στο stress test είναι κάτω από 1.1V και σκάνε errors. To offset δε λειτουργεί. Έχω σχετική εμπειρία με ryzen καθώς έχω και εγώ αυτόν της υπογραφής. Στο δικό μου σύστημα αν δεν ανεβάσω το LLC δε περνάει τα stress tests με default ρυθμίσεις. Οπότε φαντάζομαι ότι κάποιες motherboard είναι Γ.Τ.Π. στη διαχείριση τάσης και δεν περνάνε τα stress tests χωρίς tweaking. Το πρόβλημα με το θείο είναι ότι δε μπορεί να γίνει tweaking όπως το βλέπω. Έχει κάποιος αντίστοιχη εμπειρία ή καμιά άλλη ιδέα; με όλα default και κλειστό pbo αλλά ανοιχτό core boost δεν λειτουργεί σωστά? Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2020 από Sakiz105
bebius Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, duffyduck είπε Τι Errors? BSOD ? Θερμοκρασιες? Εχεις κανει memtest? Errors "rounding number etc"... Και BSOD. Οι θερμοκρασίες πάνε ψηλά αλλά το error σκάει γρήγορα, πχ στους 80 C. Memtest δεν έχω κανει. 13 ώρες πριν, Sakiz105 είπε με όλα default και κλειστό pbo αλλά ανοιχτό core boost δεν λειτουργεί σωστά? Όχι δε λειτουργεί. Επεξ/σία 28 Σεπτεμβρίου 2020 από bebius
Sheogorath Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2020 16 ώρες πριν, bebius είπε Errors "rounding number etc"... Και BSOD. Οι θερμοκρασίες πάνε ψηλά αλλά το error σκάει γρήγορα, πχ στους 80 C. Memtest δεν έχω κανει. Όχι δε λειτουργεί. Γυρνά μνήμες default 2133/2400, και όχι XMP. Λογικά μνήμη σκάει, δεν παίζει να μην περνάει τεστ στοκ. 2 1
Sakiz105 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2020 37 λεπτά πριν, Sheogorath είπε Γυρνά μνήμες default 2133/2400, και όχι XMP. Λογικά μνήμη σκάει, δεν παίζει να μην περνάει τεστ στοκ. παίζει αν έχουν πρόβλημα γενικώς
Sheogorath Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2020 46 λεπτά πριν, Sakiz105 είπε παίζει αν έχουν πρόβλημα γενικώς Τότε πάει πίσω κατάστημα, μην το κουραζουμε.
bebius Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2020 8 ώρες πριν, Sheogorath είπε Γυρνά μνήμες default 2133/2400, και όχι XMP. Λογικά μνήμη σκάει, δεν παίζει να μην περνάει τεστ στοκ. Το περνάει κανονικά χωρίς XMP. Δεν το περίμενα γιατί έβλεπα πολύ χαμηλές τάσεις και τις συνέκρινα με τον δικό μου απλό 2600 και επίσης δεν είχα ποτέ θέμα με το XMP. Ευχαριστώ για τη σύσταση. Φαντάζομαι για να παίξουν στα 3200 θέλει dram calc σωστά;
Crus Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 αρχικα ανεβασε λιγο RAM voltage στα 1,35v. Soc Voltage το εχεις στο auto?
bebius Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 9 ώρες πριν, Crus είπε αρχικα ανεβασε λιγο RAM voltage στα 1,35v. Soc Voltage το εχεις στο auto? Ναι όλα στο auto είναι.
Sheogorath Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 11 λεπτά πριν, bebius είπε Ναι όλα στο auto είναι. Δες μέχρι που δουλεύουν οι μνήμες. Στην τελική βάλε 3006. Σιγά την διαφορά. 1
duffyduck Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Βαλε XMP και χειροκινητα την συχνοτητα στις μνημες στα 2933 ή 3000MHz
Crus Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 3 ώρες πριν, bebius είπε Ναι όλα στο auto είναι. βαλε 1,35v ram voltage και 1.1v Soc voltage και XMP profile. αν δεν σου δουλεψει, τοτε γυρισε το στο manual βαλε τα 3200mhz και τα voltage που σου εγραψα παραπανω.
bebius Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2020 Dram voltage ήταν 1.35V και VSoc 1.1V οπότε έριξα την ταχύτητα στις 3000 και όλα καλά. Ευχαριστώ για τη βοήθεια. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα