Pwpwpw Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλημερίζω την παρέα. Πριν 2.5 χρόνια περίπου μετά από τραυματισμό στο γόνατο, επισκέφτηκα ένα ορθοπεδικο ο οποίος από την εξεταση μου είπε ότι πιθανότατα έχω πάθει ρηξη εμπρόσθιου χιαστου και μου πρότεινε να βγάλω μια μαγνητική για να δούμε αν υπάρχουνε περαιτέρω ζημιές στην άρθρωση. Η μαγνητική οντως επιβεβαίωσε την ρηξη προσθιου χιαστου συνδέσμου, ευτυχώς χωρίς επιπλέον βλάβη στην άρθρωση (μηνίσκοι, υπόλοιποι σύνδεσμοι όλα σε φυσιολογική κατάσταση), ο γιατρός μου πρότεινε φυσιοθεραπειες και ενδυνωση των μυων του ποδιού και ότι αν στην καθημερινότητα μου με αυτά που κάνω δεν παρουσιάζει αστάθεια το γόνατο δεν είναι απαραίτητη η επέμβαση. Σήμερα 2.5 χρόνια μετά, έβγαλα άλλη μια μαγνητική για να δω την κατάσταση της άρθρωσης και να δω αν υπάρχει επιπλέον φθορά κάπου, η μαγνητική ήταν πανομοιότυπη με την πρώτη, ρηξη χιαστου χωρίς επιπλέον φθορές. Και εδώ έρχεται τώρα το διλλημα μετά από επισκέψεις σε 2-3 ορθοπεδικους για να πάρω γνώμη για χειρουργείο η όχι. Κάποιοι μου είπανε να κάνω την επεμβαση γιατί αργά ή γρήγορα θα παρουσιάσει επιπλέον φθορές η άρθρωση και κάποιοι μου είπανε ότι εφόσον στην καθημερινότητα είναι οκ χωρίς ενοχλήση και δν κάνω αθλήματα που έχουνε απότομες αλλαγές κατεύθυνσης (μπάσκετ, ποσοδφαιρο κτλ) θα μπορούσε να αποφευχθεί η επέμβαση. Εχω μπει σε διλλημα για το αν θα πρέπει να προχωρήσω σε επέμβαση η όχι. Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία με συντηριτικη αντιμετώπιση τέτοιας ρήξης? Οποιαδήποτε γνωμη/εμπειρια/βοήθεια δεκτή! Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2020 από Pwpwpw
czarjuly Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Σαν ειδικος του ινσομνια σε ιατρικα θεματα σου λεω να παρεις δυο τρεις γνωμες απο αναλογους γιατρους
eyw Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Ισχύουν οι γνώμες των γιατρών και μόνον αυτούς ακούμε. Παλιά αν ήσουν έως 25-30 συνιστούσαν επέμβαση, για 35+ όχι. Ομως κάθε περίπτωση είναι μοναδική και μόνον οι θεράποντες μπορούν να συμβουλεύουν. Αν τελικά αποφασίσεις να κάνεις επέμβαση ο γιατρός και η κλινική έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Η γνώμη μου (δεν είμαι γιατρός) είναι κάνε την επέμβαση. Πόσο κοστίζει η επέμβαση (χρόνος, χρήμα, πιθανές επιπλοκές, αναρρωτικές άδειες κλπ) και είσαι σε δίλημμα? Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2020 από eyw
Pwpwpw Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, eyw είπε Ισχύουν οι γνώμες των γιατρών και μόνον αυτούς ακούμε. Παλιά αν ήσουν έως 25-30 συνιστούσαν επέμβαση, για 35+ όχι. Ομως κάθε περίπτωση είναι μοναδική και μόνον οι θεράποντες μπορούν να συμβουλεύουν. Αν τελικά αποφασίσεις να κάνεις επέμβαση ο γιατρός και η κλινική έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Η γνώμη μου (δεν είμαι γιατρός) είναι κάνε την επέμβαση. Μα τις γνώμες των ιατρών ακούω και εγώ, το θέμα είναι ότι αυτές διίστανται, κάποιοι γιατροί μου είπανε να κάνω οπωσδήποτε διότι μελλοντικά σίγουρα θα προκύψουν επιπλέον προβλήματα στην άρθρωση και κάποιοι γιατροι ότι δεν είναι απαραίτητη η επεμβαση.Για αυτό ρώτησα αν έχει κάποιος ανάλογη προσωπική εμπειρία με συντηριτικη αντετωπιση τέτοιας ρήξης. Η ηλικίας μου είναι 36 ετών. Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2020 από Pwpwpw
eyw Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 με την επέμβαση θα αποφύγεις θέματα υγείας στο μέλλον, καντην. Αν και πάλι αμφιβάλλεις δες και άλλους ορθοπεδικούς.
TuXaKoS Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Το έχω ξανακούσει από γνωστή μου όλο αυτό (το είχε πάθει στο σκι, ακολούθησε συντηρητική αγωγή για 1 χρόνο και μετά αποφάσισε να κάνει επέμβαση). Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θέλεις να ζεις τη ζωή σου για πάντα με περιορισμούς και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το γόνατο σου. Μπορώ να σου πω ότι και εγώ στην ηλικία σου θα έκανα επέμβαση. Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2020 από TuXaKoS
costacurta Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Είναι δύσκολη η φάση να ξέρεις σε προετοιμάζω. Αν την κάνεις χώρια από το οικονομικό, που δεν είναι λίγο, θα σε αφήσει πίσω για μεγάλο διάστημα στη καθημερινότητα στην εργασία σου γιατί θα πρέπει να μείνεις μερικές βδομάδες σπίτι στο κρεββάτι. Και σαν επέμβαση είναι επίπονη. Δεν είναι μηνίσκος κλείνω ματιά τα ανοίγω καί σε 10 μέρες περπατάω. Και φυσικά θέλει εξίσου πολύ συνέπεια και στην αποκατάσταση. Πέραν των επισκέψεων σε φυσιοθεραπευτη απαιτεί μεγάλη δουλειά και κυρίως σωστή ενδυνάμωση χωρίς βιασύνες και από σένα. Και αυτά είτε κάνεις αθλητισμό είτε όχι. Εννοείται χρειάζεται γνώμη γιατρού αυτό είναι δεδομένο. Δυστυχώς η ευτυχώς συνηθίζεται πάντως οι ορθοπαιδικοι να βαίνουν εύκολα στην επιλογή της εγχείρησης. Το κάνουν γιατί ισχύει? Τό κάνουν για την τσέπη τους γιατί έτσι κινείται η πιάτσα? Δεν ξέρω.
Pwpwpw Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 37 λεπτά πριν, costacurta είπε Είναι δύσκολη η φάση να ξέρεις σε προετοιμάζω. Αν την κάνεις χώρια από το οικονομικό, που δεν είναι λίγο, θα σε αφήσει πίσω για μεγάλο διάστημα στη καθημερινότητα στην εργασία σου γιατί θα πρέπει να μείνεις μερικές βδομάδες σπίτι στο κρεββάτι. Και σαν επέμβαση είναι επίπονη. Δεν είναι μηνίσκος κλείνω ματιά τα ανοίγω καί σε 10 μέρες περπατάω. Και φυσικά θέλει εξίσου πολύ συνέπεια και στην αποκατάσταση. Πέραν των επισκέψεων σε φυσιοθεραπευτη απαιτεί μεγάλη δουλειά και κυρίως σωστή ενδυνάμωση χωρίς βιασύνες και από σένα. Και αυτά είτε κάνεις αθλητισμό είτε όχι. Εννοείται χρειάζεται γνώμη γιατρού αυτό είναι δεδομένο. Δυστυχώς η ευτυχώς συνηθίζεται πάντως οι ορθοπαιδικοι να βαίνουν εύκολα στην επιλογή της εγχείρησης. Το κάνουν γιατί ισχύει? Τό κάνουν για την τσέπη τους γιατί έτσι κινείται η πιάτσα? Δεν ξέρω. Με ορθοπεδικο χειρουργό που μίλησα δεν μου είπε ότι θα χρειαστεί να μείνω εβδομάδες ξάπλα. Μάλιστα μου είπε ότι επειδή δεν υπάρχουν συνοδες βλάβες στην άρθρωση την επόμενη μέρα στης επέμβαση θα σηκωθώ με πατεριστες και θα πάρω εξιτήριο και σε κανένα 15 ημέρο μετά την επέμβαση θα είμαι σε θέση να οδηγώ αυτοκίνητο και να μπορώ να περπατάω. Φυσικά μου είπε ότι χρειάζεται φυσικοθεραπειες και ότι η αποκατάσταση θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες/μηνες μέχρι να φτάσει το πόδι να μπορεί να εκτελεί αθλητικές δραστηριότητες. Αλλά για εβδομάδες ξάπλα μετά την επέμβαση δεν μου είπε. Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2020 από Pwpwpw
The_Judas Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 39 λεπτά πριν, costacurta είπε Εννοείται χρειάζεται γνώμη γιατρού αυτό είναι δεδομένο. Δυστυχώς η ευτυχώς συνηθίζεται πάντως οι ορθοπαιδικοι να βαίνουν εύκολα στην επιλογή της εγχείρησης. Το κάνουν γιατί ισχύει? Τό κάνουν για την τσέπη τους γιατί έτσι κινείται η πιάτσα? Δεν ξέρω. υπάρχει όμως και άλλη οπτική γωνία. Υπάρχουν και οι ορθοπαιδικοί που δεν κάνουν επεμβάσεις και προτιμάνε να σε έχουν για χρόνια από κοντά με επισκέψεις και θεραπείες. Ο καθένας αναλόγως κρίνει. Και οι δύο απόψεις είναι επιστημονικά σωστές, είτε της επέμβασης είτε της συντηρητικής θεραπείας! Για μένα η επέμβαση είναι αυτή που σε κάνει πάλι σχεδόν 100% λειτουργικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και η συντηρητική θεραπεία είναι κακή επιλογή.
eyw Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 32 minutes ago, The_Judas said: υπάρχει όμως και άλλη οπτική γωνία. ... και μία ακόμα οπτική γωνία την οποία παρεμπιπτόντως έχω ακούσει από γιατρό: προτείνουν επέμβαση-εγχείριση διότι έτσι γιατροί και κλινικές βγάζουν λεφτά. . ο λόγος που λέω κάντην μοιάζει με του TuXaKoS: 1 hour ago, TuXaKoS said: ...γνωστή μου όλο αυτό (το είχε πάθει στο σκι, ακολούθησε συντηρητική αγωγή για 1 χρόνο και μετά αποφάσισε να κάνει επέμβαση). ... σε μένα το έπαθε από μπαλέτο, το ανέχοταν-κουβαλούσε 2-3 χρόνια, έκανε μυϊκές ενδυναμώσεις, πρόσεχε, κόλπα, ασκήσεις κλπ. Αργότερα έμαθα ότι τελικά νοσηλεύτηκε, ελπίζω για επέμβαση ρουτίνας και όχι επειδή επιδεινώθηκε κάτι. Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2020 από eyw
Προτεινόμενες αναρτήσεις