DrFreeman Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 50 minutes ago, mpompo13 said: Και κλασσικά πάλι άρχισες τα πέρι PS και XBox και ότι είναι το ίδιο. ΔΕΝ είναι το ίδιο γιατί πολύ απλά τα stores των Nintendo/Sony/Microsoft δεν είναι μονοπώλιο. Πάμε αναλυτικά, αν δεν θέλεις να αγοράσεις ΜΕΣΑ από το Online Store των Nintendo/Sont/Microsoft τι μπορείς να κάνεις; Μπορείς να αγοράσεις ένα παιχνιδι σε φυσική μορφή Η να αγοράσεις ένα code για το κάθε store. Συνεπώς είναι μονοπώλιο αυτά τα stores; Όχι γιατί έχεις κ άλλες οδούς να αγοράσεις/προμηθευτείς το λογισμικό. Σχετικά με το Android της Google. Έχεις άλλη επιλογή εκτός από το Google Play; Ναι, μπορείς να κάνεις side-load τα .apk ή να βάλεις store από κάποιον άλλον (AppGallery, Samsung etc.). Είναι μονοπώλιο το store της Google; Προφανώς όχι γιατί έχεις κ άλλες επιλογές. Στα Windows, MacOS, Linux μπορείς να βάλεις λογισμικό από οποιαδήποτε πήγή; Ναι οπότε τα stores αυτών των λειτουργικών δεν είναι μονοπώλιο. Στο iOS μπορείς να βάλεις λογισμικό στο κινητό/tablet σου εκτός του AppStore; Όχι συνεπώς έχουμε μονοπώλιο. Δεν σου δίνει την δυνατότητα με άλλον τρόπο να βάλεις λογισμικό στην συσκευή που σου ανήκει. Περιμένω την απαντήση σου για το πως οι άλλες πλατφόρμες που ανέφερα "είναι μονοπώλιο" κ κάνω λάθος. Α και τα πέρι πληρωμής των dev tools που έχεις στις πλατφόρμες των Nintendo/Sony/Microsoft αυτά υπάρχουν κ στις άλλες πλατφόρμες και αν δεν υπάρχουν είναι διότι τα έχουν κάνει διαθέσιμα δωρεάν. Για να το κάνουμε πιο λιανά. Αυτό που κάνει η Apple είναι σαν να επιλέγεις να μετακομίσεις σε μία πόλη ας την πούμε Χ. Εκεί οι δημοτικές αρχές (Αππλε) σου λένε ότι εδώ δεν μπορείς να ψωνίζεις αλλού εκτός από το δημοτικό σουπερ μαρκετ με το καπέλο που ορίζουμε εμείς (30%). Αν δεν σου αρέσει μετακόμισε σε άλλη πόλη. Δεν επιτρέπει σε κανένα άλλο σουπερ μαρκετ ή πλανόδιο πωλητή να ανοίξει στην πόλη και δεν επιτρέπει κ σε εσένα να πας εκτός πόλης για ψώνια. Λογικό σου φαίνεται; Και στην απάντηση ότι "είναι σαν να βάζει σταντ η Epic μέσα στο σουπερ μαρκετ και να σου λέει πλήρωσε εδώ να να μην πληρώσω προμήθεια στο σουπερ μαρκετ, σου φαίνεται λογικό; Δεν θα τους πετούσες έξω;" θα συμφωνήσω ότι καλά έκανε η Apple και το ίδιο θα έκανε κάθε μαγαζάτορας. Απλά πρέπει η Epic να έχει την δυνατότητα να ανοιξεί δικό της μαγαζί πιο κάτω στον δρόμο. Δεν κάνεις κάπου λάθος. Ετσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Η μόνη κίνηση/παραχώρηση που χρειάζεται να κάνει η Apple εν προκειμένω ώστε να μη δίνει πατήματα σε κατηγορίες περί μονοπωλίου, είναι να επιτρέψει τις πληρωμές/αγορές και εκτός App Store. Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2020 από DrFreeman
mmmpii Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 40 λεπτά πριν, mpompo13 είπε Σχετικά με το Android της Google. Έχεις άλλη επιλογή εκτός από το Google Play; Ναι, μπορείς να κάνεις side-load τα .apk ή να βάλεις store από κάποιον άλλον (AppGallery, Samsung etc.). Είναι μονοπώλιο το store της Google; Προφανώς όχι γιατί έχεις κ άλλες επιλογές. Στα Windows, MacOS, Linux μπορείς να βάλεις λογισμικό από οποιαδήποτε πήγή; Ναι οπότε τα stores αυτών των λειτουργικών δεν είναι μονοπώλιο. Στο iOS μπορείς να βάλεις λογισμικό στο κινητό/tablet σου εκτός του AppStore; Όχι συνεπώς έχουμε μονοπώλιο. Δεν σου δίνει την δυνατότητα με άλλον τρόπο να βάλεις λογισμικό στην συσκευή που σου ανήκει. Περιμένω την απαντήση σου για το πως οι άλλες πλατφόρμες που ανέφερα "είναι μονοπώλιο" κ κάνω λάθος Παρακολουθώ χαλαρά τη συζήτηση και δε με απασχολεί ιδιαίτερα απλά ήθελα να σχολιάσω αυτό. Μονοπώλιο θα ήταν αν η Apple με τα iphone το appstore και το ios κατείχε ηγετική θέση και σημαντικό ποσοστό για τις υπηρεσίες που προσφέρονται και χρησιμοποιώντας αυτή την ηγετική θέση καθόριζε τις τιμές ή ό,τι άλλο ήθελε. Από τη στιγμή που μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσιές σε άλλα λειτουργικά δεν υπάρχει θέμα μονοπωλίου. Αν θες να ακούσεις απ'το spotify σε mobile, το iphone δεν είναι η μοναδική επιλογή, ούτε είναι η επιλογή που κυριαρχεί στην αγορά ώστε να τεθεί θέμα μονοπωίου. Το πρόβλημα που λές, πως στη συσκευή που σου ανήκει δεν μπορείς να βάλεις λογισμικό, ενώ προφανώς θα δούμε αλλαγές στις νομοθεσίες στα ψηφιακά περιβάλλοντα, το να θεωρηθεί αυτό ως μονοπωλιακή τακτική θα σημαίνει πως η Αpple και το iphone θεωρούνται αγορές από μόνα τους. Εκεί θα υπάρξει τότε πραγματικό πρόβλημα. 2
AtiX Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 2 λεπτά πριν, DrFreeman είπε Δεν κάνεις κάπου λάθος. Ετσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Η μόνη κίνηση/παραχώρηση που χρειάζεται να κάνει η Apple εν προκειμένω ώστε να μη δίνει πατήματα σε κατηγορίες περί μονοπωλίου, είναι να επιτρέψει τις πληρωμές/αγορές και εκτός App Store. Και πως θα εξασφαλίσει πχ ότι η εφαρμογή που κατέβασες δεν θα έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες, ή το μικρόφωνο, ή τα μυνήματα και την πιστωτική κάρτα που έχεις βάλει στο κινητό σου?
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 32 λεπτά πριν, atheatos είπε Την κατάσταση θέλουν κάποιοι να κουβεντιάζουμε ... αυτό είναι το κακό. Δεν έχω πρόβλημα με καμία εταιρεία και στο χέρι μου είναι να επιλέξω ποια θα μου κάνει αυτό που θέλω. Τώρα αν κάποιοι αισθάνονται εγκλωβισμένοι ή εξαπατημένοι είναι καθαρά προσωπικό τους πρόβλημα και τους εύχομαι περαστικα... ετσι ειναι . και εγω ετσι αγοραζω αυτο που θελω χωρις να με επηρεαζει τι θα πουνε οι αλλοι.
DrFreeman Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 2 minutes ago, AtiX said: Και πως θα εξασφαλίσει πχ ότι η εφαρμογή που κατέβασες δεν θα έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες, ή το μικρόφωνο, ή τα μυνήματα και την πιστωτική κάρτα που έχεις βάλει στο κινητό σου? Θα εγκαθιστάς τις εφαρμογές με δική σου ευθύνη ή με ευθύνη του παράλληλου store από το οποίο κατέβασες την εφαρμογή. Οτι γίνεται σε Windows/Android.
AtiX Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, DrFreeman είπε Θα εγκαθιστάς τις εφαρμογές με δική σου ευθύνη ή με ευθύνη του παράλληλου store από το οποίο κατέβασες την εφαρμογή. Οτι γίνεται σε Windows/Android. Και σου αρέσει η κατάσταση που υπάρχει στα windows ή στο android? Πιστεύεις ότι ειναι διατεθειμένοι οι περισσότεροι χρήστες να επωμιστούν αυτή την "ευθύνη"? Πόσες φορές θα πρέπει διαβάσουμε για κακόβουλες εφαρμογές που να δυσφημούν τα λειτουργικά? Γιατί να μην υπάρχει και η επιλογή ενός λειτουργικού που να μην με απασχολούν τα παραπάνω θέματα? Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2020 από AtiX 2
DrFreeman Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 9 minutes ago, AtiX said: Και σου αρέσει η κατάσταση που υπάρχει στα windows ή στο android? Πιστεύεις ότι ειναι διατεθειμένοι οι περισσότεροι χρήστες να επωμιστούν αυτή την "ευθύνη"? Πόσες φορές θα πρέπει διαβάσουμε για κακόβουλες εφαρμογές που να δυσφημούν τα λειτουργικά? Γιατί να μην υπάρχει και η επιλογή να επιλέξω ένα λειτουργικό που να μην με απασχολούν τα παραπάνω θέματα? Αυτή είναι η άποψη σου. Σεβαστή. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την κατάσταση στα Windows και μάλιστα την θεωρώ πιο ώριμη και υγιή μακροπρόθεσμα. Η ελευθερία του λειτουργικού δεν πιστεύω πως πρέπει να αντικατασταθεί από την ασφάλεια και μάλιστα μια ασφάλεια παθητική, χωρίς να αυτενεργείς (με ενημέρωση και γνώση) για την κατά το δυνατόν διασφάλιση της. Συνεχίζοντας επ' αυτού, ίσως είναι μια αντιδημοφιλής άποψη (ή και ελιτίστικη), ωστόσο θεωρώ πολύ σημαντικό κάθε χρήστης συσκευής - κάθε είδους συσκευής - να γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα για τις προδιαγραφές ασφαλείας και τους κινδύνους που απορρέουν από τη χρήση της συσκευής. Σχετικά με το αν πρέπει να υπάρχει μια αντιπρόταση "παιδικού" τύπου στην αγορά (δηλαδή ασφαλής λόγω περιορισμών και απαγορεύσεων); Δεν με ενοχλεί. Αρκεί να μην σαρώνει την αγορά στρέφοντας την στο μοντέλο περιορισμών και απαγορεύσεων. Ως χρήστης που εκτιμά την ελευθερία κινήσεων στο computing θα μου στοίχιζε μια κατάσταση όπου όλα θα λειτουργούσαν μέσω stores και κάθε επιλογή μου θα υπαγορευόταν από το ιερό ευαγγέλιο της εταιρίας. Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2020 από DrFreeman
liberostelios Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 8 ώρες πριν, AtiX είπε Θα είχε νόημα όλα αυτά τα περί αυτορύθμισης αν μου αποδείκνυες ένα ενοικιαστή καταστήματος στην Ερμού που να πεινάει και είναι άστεγος... σόρρυ φίλε μου αλλά θεωρητικά έχεις δίκιο, στην πράξη όμως οι κανόνες είναι τελείως διαφορετικοί... Το spotify εκμεταλλευτείτε μια κατάσταση όχι γιατί θεωρεί ανταγωνιστή την apple αλλά γιατί κρατάει αρκετά απο τα κέρδη του... όλα αυτά τα ήξερε από την αρχή.. Αυτό που λες τώρα είναι σαν να μου λες ότι μόνο η άποψη των καταστηματάρχων στην Ερμού αξίζει και όλοι οι άλλοι είναι έξω από το κάδρο. Η αυτορύθμιση δεν είναι λύση εδώ. Όταν ξεκίνησαν οι πλατφόρμες η κατάσταση ήταν διαφορετική από ότι σήμερα. Πλέον η Apple και η Google έχουν δυσανάλογη επιρροή με αυτήν που οφείλει να έχει μια εταιρεία. Η Apple, ιδίως, με το κλειστό της λειτουργικό μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη βιομηχανία σε ένα θέμα. Πχ, το πώς "τελείωσε" το Flash. Σήμερα βλέπεις τι τρικλοποδιές βάζει στην αγορά game streaming. Δεν μπορείς να λες ως καταναλωτής ότι "η αγορά θα βρει τη λύση μόνη της" όταν υπάρχει τέτοια ανακατανομή ισχύος.
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, mpompo13 είπε Και κλασσικά πάλι άρχισες τα πέρι PS και XBox και ότι είναι το ίδιο. ΔΕΝ είναι το ίδιο γιατί πολύ απλά τα stores των Nintendo/Sony/Microsoft δεν είναι μονοπώλιο. Πάμε αναλυτικά, αν δεν θέλεις να αγοράσεις ΜΕΣΑ από το Online Store των Nintendo/Sont/Microsoft τι μπορείς να κάνεις; Μπορείς να αγοράσεις ένα παιχνιδι σε φυσική μορφή Η να αγοράσεις ένα code για το κάθε store. Συνεπώς είναι μονοπώλιο αυτά τα stores; Όχι γιατί έχεις κ άλλες οδούς να αγοράσεις/προμηθευτείς το λογισμικό. Σχετικά με το Android της Google. Έχεις άλλη επιλογή εκτός από το Google Play; Ναι, μπορείς να κάνεις side-load τα .apk ή να βάλεις store από κάποιον άλλον (AppGallery, Samsung etc.). Είναι μονοπώλιο το store της Google; Προφανώς όχι γιατί έχεις κ άλλες επιλογές. Στα Windows, MacOS, Linux μπορείς να βάλεις λογισμικό από οποιαδήποτε πήγή; Ναι οπότε τα stores αυτών των λειτουργικών δεν είναι μονοπώλιο. Στο iOS μπορείς να βάλεις λογισμικό στο κινητό/tablet σου εκτός του AppStore; Όχι συνεπώς έχουμε μονοπώλιο. Δεν σου δίνει την δυνατότητα με άλλον τρόπο να βάλεις λογισμικό στην συσκευή που σου ανήκει. Περιμένω την απαντήση σου για το πως οι άλλες πλατφόρμες που ανέφερα "είναι μονοπώλιο" κ κάνω λάθος. Α και τα πέρι πληρωμής των dev tools που έχεις στις πλατφόρμες των Nintendo/Sony/Microsoft αυτά υπάρχουν κ στις άλλες πλατφόρμες και αν δεν υπάρχουν είναι διότι τα έχουν κάνει διαθέσιμα δωρεάν. Για να το κάνουμε πιο λιανά. Αυτό που κάνει η Apple είναι σαν να επιλέγεις να μετακομίσεις σε μία πόλη ας την πούμε Χ. Εκεί οι δημοτικές αρχές (Αππλε) σου λένε ότι εδώ δεν μπορείς να ψωνίζεις αλλού εκτός από το δημοτικό σουπερ μαρκετ με το καπέλο που ορίζουμε εμείς (30%). Αν δεν σου αρέσει μετακόμισε σε άλλη πόλη. Δεν επιτρέπει σε κανένα άλλο σουπερ μαρκετ ή πλανόδιο πωλητή να ανοίξει στην πόλη και δεν επιτρέπει κ σε εσένα να πας εκτός πόλης για ψώνια. Λογικό σου φαίνεται; Και στην απάντηση ότι "είναι σαν να βάζει σταντ η Epic μέσα στο σουπερ μαρκετ και να σου λέει πλήρωσε εδώ να να μην πληρώσω προμήθεια στο σουπερ μαρκετ, σου φαίνεται λογικό; Δεν θα τους πετούσες έξω;" θα συμφωνήσω ότι καλά έκανε η Apple και το ίδιο θα έκανε κάθε μαγαζάτορας. Απλά πρέπει η Epic να έχει την δυνατότητα να ανοιξεί δικό της μαγαζί πιο κάτω στον δρόμο. Δεν νομίζω πως έχεις καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει στις κονσόλες. Τα παιχνίδια των κονσολών είναι κλειστά και δεν υπάρχει τρόπος για τις εταιρείες να παρακάμψουν την πληρωμή στην κατασκευάστρια. Οι Sony, Microsoft, Nintendo παίρνουν περίπου 20%+ απο την πώληση κάθε παιχνιδιού, ακόμα και σε φυσική κόπια. Για αυτό οι κονσόλες συχνά είναι τόσο φθηνές αν τις συγκρίνεις με PC και τα παιχνίδια των κονσολών πιο ακριβά απο PC, πουλάνε κάτω του κόστους, τα λεφτά τα βγάζουν απο το καπέλο στα παιχνίδια. Όσοι προσπάθησαν να παρακάμψουν τις πληρωμές, τους κάνανε μήνυση και τελικά χάσανε και πλήρωσαν κανονικά τα ποσοστά στον κατασκευαστή. Οι αναλογία με super market κτλ δεν δουλεύει καλά. Μια καλύτερη αναλογία θα ήταν να λέγαμε πως η Apple άνοιξε ενα mall που οι πελάτες το λατρεύουν και θέλουν να πηγαίνουν εκεί. Όλοι σκοτώνονται να ανοίξουν μαγαζί στο mall αλλά ξαφνικά ενώ έχουν τεράστια κέρδη, πιστεύουν πως μπορούν να έχουν τους πελάτες του mall, χωρίς να πληρώνουν όσα ζητάει ο ιδιοκτήτης του. Η Apple τους λέει πλήρωσε ή πούλα σε πελάτες εκτός του δικού μου mall. Θα υπήρχε θέμα μονοπωλίου μόνο αν δεν υπήρχαν μαγαζιά εκτός mall.
liberostelios Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 12 λεπτά πριν, AtiX είπε Και σου αρέσει η κατάσταση που υπάρχει στα windows ή στο android? Πιστεύεις ότι ειναι διατεθειμένοι οι περισσότεροι χρήστες να επωμιστούν αυτή την "ευθύνη"? Πόσες φορές θα πρέπει διαβάσουμε για κακόβουλες εφαρμογές που να δυσφημούν τα λειτουργικά? Γιατί να μην υπάρχει και η επιλογή ενός λειτουργικού που να μην με απασχολούν τα παραπάνω θέματα? Δεν καταλαβαίνω τη λογική ότι μια κακόβουλη εφαρμογή δυσφημεί το λειτουργικό. Η εφαρμογή δυσφημεί τον προγραμματιστή και την πλατφόρμα εγκατάστασης, αλλά μέχρι εκεί. Δε φταίνε τα Windows άμα πας και βάλει εφαρμογή που σου παίρνει τα στοιχεία. Δυσφήμιση για το λειτουργικό είναι μόνο όταν μια εφαρμογή μπορεί και παρακάμπτει τους μηχανισμούς ασφαλείας του. Εκεί, όλα τα λειτουργικά είναι σε παραπλήσια νούμερα και δεν έχουν σοβαρές διαφορές.
AtiX Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 1 λεπτό πριν, DrFreeman είπε Αυτή είναι η άποψη σου. Σεβαστή. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την κατάσταση στα Windows και μάλιστα την θεωρώ πιο ώριμη και υγιή μακροπρόθεσμα. Η ελευθερία του λειτουργικού δεν πιστεύω πως πρέπει να αντικατασταθεί από την ασφάλεια και μάλιστα μια ασφάλεια παθητική, χωρίς να αυτενεργείς (με ενημέρωση και γνώση) για την κατά το δυνατόν διασφάλιση της. Συνεχίζοντας επ' αυτού, ίσως είναι μια αντιδημοφιλής άποψη (ή και ελιτίστικη), ωστόσο θεωρώ πολύ σημαντικό κάθε χρήστης συσκευής - κάθε είδους συσκευής - να γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα για τις προδιαγραφές ασφαλείας και τους κινδύνους που απορρέουν από τη χρήση της συσκευής. Σχετικά με το αν πρέπει να υπάρχει μια αντιπρόταση "παιδικού" τύπου στην αγορά (δηλαδή ασφαλής λόγω περιορισμών και απαγορεύσεων); Δεν με ενοχλεί. Αρκεί να μην σαρώνει την αγορά στρέφοντας την στο μοντέλο περιορισμών και απαγορεύσεων. Ως χρήστης που εκτιμά την ελευθερία κινήσεων στο computing θα μου στοίχιζε μια κατάσταση όπου όλα θα λειτουργούσαν μέσω stores και κάθε επιλογή μου θα υπαγορευόταν από το ιερό ευαγγέλιο της εταιρίας. Θα το πάω λίγο ανάποδα... Το ότι νιώθεις ότι απειλείσαι από ένα λειτουργικό που κατέχει 15% της mobile πίτας δείχνει και μια ανασφάλεια ως προς τον τρόπο που θες να βλέπεις τα λειτουργικά... Προσωπικά θέλω το λειτουργικό να δουλεύει για μένα και όχι εγώ για αυτό, δεν θέλω να έχω antivirus, δεν θέλω να τσεκάρω που έχει η κάθε εφαρμογή πρόσβαση, δεν θέλω να τρέμει το φυλλοκάρδι μου με το αν το apk που κατέβασα θα καταστρέψει το κινητό μου.... Αν αυτό είναι ελιτίστικο τότε τι είναι το, πρέπει όλοι να έχουν πτυχίο για την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για να έχουν ένα smartphone?
liberostelios Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 4 λεπτά πριν, merphi είπε Δεν νομίζω πως έχεις καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει στις κονσόλες. Τα παιχνίδια των κονσολών είναι κλειστά και δεν υπάρχει τρόπος για τις εταιρείες να παρακάμψουν την πληρωμή στην κατασκευάστρια. Οι Sony, Microsoft, Nintendo παίρνουν περίπου 20%+ απο την πώληση κάθε παιχνιδιού, ακόμα και σε φυσική κόπια. Για αυτό οι κονσόλες συχνά είναι τόσο φθηνές αν τις συγκρίνεις με PC και τα παιχνίδια των κονσολών πιο ακριβά απο PC, πουλάνε κάτω του κόστους, τα λεφτά τα βγάζουν απο το καπέλο στα παιχνίδια. Όσοι προσπάθησαν να παρακάμψουν τις πληρωμές, τους κάνανε μήνυση και τελικά χάσανε και πλήρωσαν κανονικά τα ποσοστά στον κατασκευαστή. Οι αναλογία με super market κτλ δεν δουλεύει καλά. Μια καλύτερη αναλογία θα ήταν να λέγαμε πως η Apple άνοιξε ενα mall που οι πελάτες το λατρεύουν και θέλουν να πηγαίνουν εκεί. Όλοι σκοτώνονται να ανοίξουν μαγαζί στο mall αλλά ξαφνικά ενώ έχουν τεράστια κέρδη, πιστεύουν πως μπορούν να έχουν τους πελάτες του mall, χωρίς να πληρώνουν όσα ζητάει ο ιδιοκτήτης του. Η Apple τους λέει πλήρωσε ή πούλα σε πελάτες εκτός του δικού μου mall. Θα υπήρχε θέμα μονοπωλίου μόνο αν δεν υπήρχαν μαγαζιά εκτός mall. Στο παράδειγμα σου για το mall, όμως, ξέχασες να αναφέρεις ότι οι πελάτες του mall απαγορεύεται να αγοράσουν από οπουδήποτε αλλού εκτός από το mall. Και αν θέλουν να φύγουν από το mall, πρέπει να αφήσουν πίσω τους ότι αγόρασαν όλα αυτά τα χρόνια εκεί μέσα.
AtiX Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 9 λεπτά πριν, liberostelios είπε Αυτό που λες τώρα είναι σαν να μου λες ότι μόνο η άποψη των καταστηματάρχων στην Ερμού αξίζει και όλοι οι άλλοι είναι έξω από το κάδρο. Η αυτορύθμιση δεν είναι λύση εδώ. Όταν ξεκίνησαν οι πλατφόρμες η κατάσταση ήταν διαφορετική από ότι σήμερα. Πλέον η Apple και η Google έχουν δυσανάλογη επιρροή με αυτήν που οφείλει να έχει μια εταιρεία. Η Apple, ιδίως, με το κλειστό της λειτουργικό μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη βιομηχανία σε ένα θέμα. Πχ, το πώς "τελείωσε" το Flash. Σήμερα βλέπεις τι τρικλοποδιές βάζει στην αγορά game streaming. Δεν μπορείς να λες ως καταναλωτής ότι "η αγορά θα βρει τη λύση μόνη της" όταν υπάρχει τέτοια ανακατανομή ισχύος. Μα εσύ μου παίρνεις ως κύρια τάση την αντίδραση πέντε εταιριών όταν στην πλατφόρμα υπάρχουν χιλιάδες... γιατί παίρνεις το μέρος πχ της epic και όχι των υπολοίπων games developers???
atheatos Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 4 λεπτά πριν, liberostelios είπε Αυτό που λες τώρα είναι σαν να μου λες ότι μόνο η άποψη των καταστηματάρχων στην Ερμού αξίζει και όλοι οι άλλοι είναι έξω από το κάδρο. Η αυτορύθμιση δεν είναι λύση εδώ. Όταν ξεκίνησαν οι πλατφόρμες η κατάσταση ήταν διαφορετική από ότι σήμερα. Πλέον η Apple και η Google έχουν δυσανάλογη επιρροή με αυτήν που οφείλει να έχει μια εταιρεία. Η Apple, ιδίως, με το κλειστό της λειτουργικό μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη βιομηχανία σε ένα θέμα. Πχ, το πώς "τελείωσε" το Flash. Σήμερα βλέπεις τι τρικλοποδιές βάζει στην αγορά game streaming. Δεν μπορείς να λες ως καταναλωτής ότι "η αγορά θα βρει τη λύση μόνη της" όταν υπάρχει τέτοια ανακατανομή ισχύος. Και η λύση είναι να υποστηρίξουμε την επιρροή που έχουν άλλες εταιρείες?
AtiX Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2020 3 λεπτά πριν, liberostelios είπε Στο παράδειγμα σου για το mall, όμως, ξέχασες να αναφέρεις ότι οι πελάτες του mall απαγορεύεται να αγοράσουν από οπουδήποτε αλλού εκτός από το mall. Και αν θέλουν να φύγουν από το mall, πρέπει να αφήσουν πίσω τους ότι αγόρασαν όλα αυτά τα χρόνια εκεί μέσα. Που να δεις ότι έχει να γίνει με τα παιχνίδια του PS4 που δεν θα παίζουν στο PS5... Τι δεν είναι το ίδιο? 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα