Προς το περιεχόμενο

Software σε εκδοση trial και νομοθεσια...

as223

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Well πολλες εταιρειες (για να μην πω ολες σχεδον) που προγραμματιζουν software βγαζουν στο διαδικτυο εκδοσεις trial των προγραμματων τους προκειμενου να τα γνωριζουμε και, αν μας ικανοποιησουν, να τα αγορασουμε για μονιμη χρηση. Οι trial διαρκουν συνηθως 15 ή 30 μερες...

Καθε προσπαθεια crack-αρισματος μιας trial εκδοσης για να αρθει ο χρονικος περιορισμος χρησης ειναι σιγουρα παρανομη και διωκεται.

Το ερωτημα μου ειναι το εξης:

Αν ενα trial προγραμμα ληξει και το απεγκαταστησουμε, αφηνει στο ΠιΣι καποια "ιχνη" ετσι ωστε σε ενδεχομενη επανεγκατασταση της trial εκδοσης να μην μπορει να λειτουργησει.

Αν ομως διαγραψουμε απο το registry ή οπου αλλου αποθηκευονται οι πληροφοριες αυτες τα "ιχνη" της ληξης και ετσι ανανεωσουμε την δοκιμη για αλλο τοσο χρονικο διαστημα θεωρουμαστε παρανομοι?

Το προγραμμα ειναι ιδιοκτησια της εταιρειας και σιγουρα μας παραχωρειται με καποιους ορους. Ομως τα αρχεια που φτιαχνονται με το προγραμμα (εικονες, παρουσιασεις ή οτιδηποτε αλλο) ανηκουν αποκλειστικα σε μας και η εταιρεια δεν εχει κανενα ιδιοκτησιακο δικαιωμα επανω τους... Εξυπακουεται και το γεγονος οτι ενα αρχειο που μας ανηκει μπορουμε να το τροποποιησουμε με οποιονδηποτε τροπο/προγραμμα... Π.χ. ενα αρχειο εικονας που δημιουργησα με MS-paint, Corel, Photoshop μου ανηκει και εχω δικαιωμα να το επεξεργαστω με Notepad ακομα και αν πλεον δεν ειμαι νομιμος χρηστης του προγραμματος με το οποιο το δημιουργησα...

Αρα εχω δικαιωμα να επεξεργαστω/διαγραψω και τα αρχεια στα οποια φυλασσεται η ρητρα τηρησης του χρονικου περιορισμου, καθως ειναι αρχεια που δημιουργηθηκαν απο το ιδιο το προγραμμα κατα τη διαρκεια της περιοδου νομιμης λειτουργιας του...

Δημοσ.

Για τα δικά σου τα αρχεία (*.bmp, *.jpeg, κοκ) έχεις αδιαμφισβήτητα δίκιο.

Τώρα για τα αρχεία που ανήκουν στο πρόγραμμα αυτό καθεαυτό (είτε λέγονται *.dll, είτε registry) φαντάζομαι πως δεν σου ανήκουν, πολύ απλά με την ίδια λογική που αναφέρεις ΔΕΝ τα έφτιαξες εσύ αλλά ο προγραμματιστής της Χ εταιρείας.

Στην ουσία στην trial έκδοση "νοικιάζεις" το δικαίωμα χρήσης του προγράμματος για x ημέρες.

Βέβαια το γράμμα του νόμου δεν το γνωρίζω, και διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Για το τι ακριβώς γίνεται Ελλάδα φαντάζομαι θα έχουν πληρέστερη άποψη οι δικηγόροι του τομέα αυτού.

sc

Επισκέπτης
Δημοσ.

Δεν νομίζω να είσαι παράνομος; Γιατί αν ισχύει και αυτό, τότε και σε περίπτωση που κάνεις format και ξαναβάλεις την εφαρμογή, τότε είσαι πάλι παράνομος;

ΥΓ1. Μην ξεχνάμε την περίπτωση η λήξη της εφαρμογής να είναι σε real date limit, οπότε δεν είναι ανάγκη να αποθηκεύσει κανένα δεδομένο στον σκληρό σου για να κρατάει το trial checkpoint.

ΥΓ2. Μήπως οι εταιρείες παραγωγής εφαρμογών το έχουν πάρει χαμπάρι και γιαυτό τώρα ισχύει η online ενεργοποίηση;

ΥΓ3. ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ. Τι αναφέρει στο licence.txt,-ή όπως αλλιώς λέγεται, η εταιρεία; Μήπως το καλύπτει ήδη αυτό;

Δημοσ.

Αν ενα trial προγραμμα ληξει και το απεγκαταστησουμε, αφηνει στο ΠιΣι καποια "ιχνη" ετσι ωστε σε ενδεχομενη επανεγκατασταση της trial εκδοσης να μην μπορει να λειτουργησει.

merika to kanoun .. alla oxi

Αν ομως διαγραψουμε απο το registry ή οπου αλλου αποθηκευονται οι πληροφοριες αυτες τα "ιχνη" της ληξης και ετσι ανανεωσουμε την δοκιμη για αλλο τοσο χρονικο διαστημα θεωρουμαστε παρανομοι?

9eoritika nai ... praktika omos oxi afou sini9os autes tis eggrafes den mporeis na tis vreis kai anagazesai se format ... i ghost

Το προγραμμα ειναι ιδιοκτησια της εταιρειας και σιγουρα μας παραχωρειται με καποιους ορους. Ομως τα αρχεια που φτιαχνονται με το προγραμμα (εικονες, παρουσιασεις ή οτιδηποτε αλλο) ανηκουν αποκλειστικα σε μας και η εταιρεια δεν εχει κανενα ιδιοκτησιακο δικαιωμα επανω τους... Εξυπακουεται και το γεγονος οτι ενα αρχειο που μας ανηκει μπορουμε να το τροποποιησουμε με οποιονδηποτε τροπο/προγραμμα... Π.χ. ενα αρχειο εικονας που δημιουργησα με MS-paint, Corel, Photoshop μου ανηκει και εχω δικαιωμα να το επεξεργαστω με Notepad ακομα και αν πλεον δεν ειμαι νομιμος χρηστης του προγραμματος με το οποιο το δημιουργησα...

Αρα εχω δικαιωμα να επεξεργαστω/διαγραψω και τα αρχεια στα οποια φυλασσεται η ρητρα τηρησης του χρονικου περιορισμου, καθως ειναι αρχεια που δημιουργηθηκαν απο το ιδιο το προγραμμα κατα τη διαρκεια της περιοδου νομιμης λειτουργιας του...

ta arxeia auta mporeis na ta kaneis oti 9eleis ...

• Super Moderators
Δημοσ.
[...]

Το ερωτημα μου ειναι το εξης:

Αν ενα trial προγραμμα ληξει και το απεγκαταστησουμε' date=' αφηνει στο ΠιΣι καποια "ιχνη" ετσι ωστε σε ενδεχομενη επανεγκατασταση της trial εκδοσης να μην μπορει να λειτουργησει.

[...']

Όχι, σε γενικές γραμμές δεν θεωρείσαι παράνομος. Γιατί, όπως πολύ σωστά λέει ο timiman, όποιος κάνει ένα format και μετά ξανα-εγκαθιστά ένα trial πρόγραμμα θα ήταν παράνομος.

Εξαίρεση: Αν προβλέπεται τέτοιο ενδεχόμενο ρητά στο EULA (End User Licence Agreement - ήτοι Άδεια Χρήσης) του προγράμματος. Δεν ξέρω προγράμματα που να προβλέπουν κάτι τέτοιο αλλά, απ' την άλλη, δεν έχω διαβάσει και ποτέ μου κανένα EULA... :P

Δημοσ.

Παράνομος εισαι οταν πατησεις "συμφωνώ" στην οθονη που σου παρουσιάζεται πριν την εγκατασταση ή το download, και κατοπιν δεν τηρήσεις τους ορους στους οποιους συμφώνησες.

Αν στους ορους σου γραφει οτι το προγραμμα δινεται για δοκιμαστικη χρήση, με όριο συγκεκριμένο αριθμό executions ή ημερολογιακες ημέρες, και εσυ συνεχίσεις να το χρησιμοποιεις μετα το περας του ορίου, παραβιάζεις τους όρους.

Επίσης οι οροι χρησης απευθυνονται προσωπικά σε εσένα, οποτε αν συμφωνεις με αυτους πριν το κατεβάσεις, ειναι ευννόητο οτι ειναι παράνομο ακομα και να δώσεις το setup.exe σε καποιον αλλο που θελει να το δοκιμασει.

Τα ιχνη που αφηνει το trial ειναι απλα αλλο ενα οπλο κατα της πειρατίας. Στηρίζονται στο οτι το 99% τον χρηστών θα προτιμουσε να το παρατήσει παρά να κανει φορματ μονο και μονο για να ξαναδοκιμασει ενα shareware. ή δεν εχουν τις γνωσεις για να βρουν αυτα τα ιχνη.

Το οτι εσυ, με τις γνωσεις ή κατα λάθος (λογω φορματ) καταφερνεις να παροπλισεις αυτη την προστασια, δεν σημαινει οτι εισαι νομιμος.

Δηλαδη η όποια προστασία του προγράμματος, ουδεμια σχεση εχει με το αν μπορεις και για ποσο, να τη χρησιμοποιεις.

Ενα σωρο εταιρειες υπάρχουν που δίνουν τα προγράμματα τους φουλ και εντελως απροστατευτα, αυτο δεν σημαινει οτι εισαι νομιμος να τα κανεις οτι θελεις.

πχ. Oracle. μπορεις να κατεβασεις οτι θελεις και full version απο το site της, και το φτηνοτερο προγραμμα κανει μερικες χιλιαδες ευρώ.

Η εταιρείες software δεν πουλάνε ακολουθίες 1/0 σχηματισμένες σε αρχεία. Πουλάνε άδειες χρήσης.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...