chek2fire Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2020 Μια και έχω κάτι χρόνια να πάρω AMD-ATI και το έχω χάσει τι γίνετε με τους driver σε linux θα ήθελα να ρωτήσω για όποιον γνωρίζει πως πάνε οι driver. Υπάρχει πλέον συμβατότητα γρήγορα για τις νέες κάρτες που βγάζουν? Οι κλειστεί driver γενικά δουλεύουν χωρίς προβλήματα? Και ποια είναι συμβατότητα των open source driver της AMD? Γιατί είμαι να αλλάζω κάρτα αλλά μετά την φόλα των 3080 που έχουν αρκετά flaw περιμένω να δω τις προτάσεις της AMD τέλος του μήνα με τις καινούργιες της κάρτες που θα ανακοινώσει και είναι ισάξιες η ακόμα και λίγο χειρότερες από nvidia θα πάω προς τα εκεί αλλά φυσικά θέλω να δω και με τους driver για linux τι γίνετε.
snowflake99 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2020 Είναι σε απίστευτα καλή κατάσταση. Το αν θα προτιμήσεις Nvidia ή AMD είναι δική σου απόφαση, αλλά αν πάρεις AMD να ξέρεις ότι σε Linux θα έχεις άψογη συμβατότητα. Θα μπορούσα να πω περισσότερα αλλά προτιμώ να σε παραπέμψω εδώ. Αν έχεις χρόνο μπορείς να ρίξεις μια ματιά, αλλά αν δεν έχεις τόσο, ορίστε ένα πρόσφατο άρθρο. 2
imitheos Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2020 Η 5750 που είχα έπαιζε απροβλημάτιστα. Η 580 που έχω τώρα παίζει επίσης απροβλημάτιστα. Αν θέλεις να τρέξω κάποιο πρόγραμμα ή να δοκιμάσω κάτι, πες μου. Όπως διαβάζω τα διάφορα άρθρα, φόρα, bugzilla, με ένα περιθώριο ανακρίβειας και λάθους φυσικά, η κατάσταση είναι η εξής: Κάποιες "παράξενες" κάρτες ακόμη και τώρα έχουν προβλήματα με artifacts ή δεν έχουν καλό power management και καίνε τα κέρατά τους. Η fury ήταν νομίζω μία από αυτές που δεν έπαιξε ποτέ καλά. Οι "mainstream" κάρτες που αγοράζει όλος ο κόσμος (όταν λέω mainstream, σε αυτές συγκαταλέγω και τα δυνατά μοντέλα όπως την 580) δοκιμάζονται και δουλεύουν πολύ καλά και με καλές επιδόσεις. Εδώ μπορείς να διαβάσεις τι είχα γράψει προ αμνημονεύτων χρόνων για την προηγούμενή μου κάρτα με radeon οδηγό. Ο radeon δεν βλέπει τόση ανάπτυξη εννοείται όσο ο amdgpu αλλά και σε αυτόν γίνεται δουλειά. Και στους δύο έχουν γίνει άλματα μέχρι σήμερα. Τον κλειστό amdgpu-pro δεν τον έχω δουλέψει ποτέ και δεν έχω ξέρω τι παραπάνω προσφέρει. Προβλήματα μερικές φορές διαβάζω σε δευτερεύοντες τομείς που δεν δοκιμάζονται τόσο καλά, πχ όσοι έχουν ήχο μέσω hdmi, να γίνει κάποιο regression στον πυρήνα και από εκεί που έπαιζε τζάμι, να σταματήσει να παίζει. Ή στην προηγούμενή μου κάρτα υπήρχε κάποιο bug το οποίο όταν είχες >1 οθόνη συνδεδεμένη, η κάρτα δεν έπεφτε στο χαμηλότερο power state. Δεν επηρρέαζε κάτι αυτό αλλά κατανάλωνε περισσότερη ενέργεια από ό,τι μπορούσε να καταναλώνει. Ίσως έχουν λυθεί ως τώρα αλλά παλαιότερα είχα διαβάσει κάποια προβλήματα στις ενσωματωμένες κάρτες σε κάποιους "G" Ryzen τα οποία οι "απλοί" Ryzen με ξεχωριστές κάρτες δεν τα είχαν. Αυτό δεν σε ενδιαφέρει βέβαια απλά το αναφέρω εγκυκλοπαιδικά. Αν σε ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η απόδοση, τότε η nvidia με τον κλειστό οδηγό θα έχει σίγουρα καλύτερη απόδοση και καλύτερη κατανάλωση (από την αντίστοιχη amd). Η AMD θα παίζει λίγο χειρότερα από ό,τι στα windows, θα έχει ανοιχτό οδηγό αν σε ενδιαφέρει αυτό, θα μπορείς να τρέξεις νεώτερους πυρήνες χωρίς να χρειάζεται να κυνηγάς "patches" για να παίξει ο κλειστός οδηγός στο νέο πυρήνα. 3
Athoz Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Με την RX580 δεν λειτουργεί το Fan stop, είναι μόνιμα σε χαμηλές στροφές όταν δεν έχει φόρτο. Δοκίμασα και το CoreCtrl αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Είμαι σε Mint 20 (δοκίμασα Mint 18) και δεν έχω καταφέρει να κάνει fan-stop με ρύθμιση των καμπύλων θερμοκρασίας. Graphics: Device-1: AMD Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X/590] driver: amdgpu v: 5.6.5.20.30 Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: amdgpu,ati unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz OpenGL: renderer: Radeon RX 580 Series v: 4.6.14752 Core Profile Context 20.30 Επεξ/σία 1 Οκτωβρίου 2020 από Athoz
rhtoras Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2020 Στις 1/10/2020 στις 1:49 ΜΜ, Athoz είπε Με την RX580 δεν λειτουργεί το Fan stop, είναι μόνιμα σε χαμηλές στροφές όταν δεν έχει φόρτο. Δοκίμασα και το CoreCtrl αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Είμαι σε Mint 20 (δοκίμασα Mint 18) και δεν έχω καταφέρει να κάνει fan-stop με ρύθμιση των καμπύλων θερμοκρασίας. Graphics: Device-1: AMD Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X/590] driver: amdgpu v: 5.6.5.20.30 Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: amdgpu,ati unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz OpenGL: renderer: Radeon RX 580 Series v: 4.6.14752 Core Profile Context 20.30 Δε δοκιμάζεις και άλλες διανομές να δεις αν συνεχίζει το πρόβλημα.
imitheos Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, rhtoras είπε Δε δοκιμάζεις και άλλες διανομές να δεις αν συνεχίζει το πρόβλημα. Ρε rhtora, δεν Ναι, ο τρόπος μου δεν είναι σωστός, ναι, δέχομαι το ban που θα μου γίνει αλλά μας τα έχεις κάνει ζέπελιν με την καραμέλα σου. Έχεις χαλάσει 10 νήματα με τις βλακείες σου. Σε λίγο θα γράψει κάποιος "στον υπολογιστή πονάει η μέση μου μετά από λίγη ώρα, τι καρέκλα μου προτείνετε" και θα του απαντήσεις "άλλη διανομή δοκίμασες;" Μέχρι και ο Starlight ή όπως τον λέγανε, πιο μεγάλο SNR είχε στα μηνύματά του. "Με Artix λούστηκες; Λούσου με Artix και θα δεις" Επεξ/σία 3 Οκτωβρίου 2020 από imitheos 1
Athoz Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, rhtoras είπε Δε δοκιμάζεις και άλλες διανομές να δεις αν συνεχίζει το πρόβλημα. Με έχει βολέψει το Mint, αλλά νομίζω είναι μια εύκολη διαδικασία να κατεβάσω μερικές διανομές και να τις δοκιμάσω σε live usb μπας και κάποια έχει υποστηριζόμενους drivers. Θενξ Edit: Δοκίμασα τα εξής και δεν λειτούργησαν manjaro-xfce-20.1.1-201001-linux58 elementaryos-5.1-stable.20200814 MX-19.2_ahs_x64 Solus-4.1-Budgie Επεξ/σία 3 Οκτωβρίου 2020 από Athoz 1
snowflake99 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 48 λεπτά πριν, Athoz είπε Με έχει βολέψει το Mint, αλλά νομίζω είναι μια εύκολη διαδικασία να κατεβάσω μερικές διανομές και να τις δοκιμάσω σε live usb μπας και κάποια έχει υποστηριζόμενους drivers. Θενξ Πριν το κάνεις αυτό, μήπως έριξες μια ματιά εδώ; Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με αυτό οπότε δε νομίζω ότι μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά υπάρχει σελίδα ευτυχώς. 1 ώρα πριν, imitheos είπε SNR You are a gentleman and a scholar.
Athoz Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 31 λεπτά πριν, snowflake99 είπε Πριν το κάνεις αυτό, μήπως έριξες μια ματιά εδώ; Δεν το είχα κοιτάξει. Τώρα το κοιτάζω για να δω αν το CoreCtrl χρησιμοποιεί το fancontrol και γράφει One MAJOR problem with this conflict is that even though fancontrol lies Aborting, restoring fans... when it crashes it just dies without restoring anything.. You will get stuck with CPU and system fans at a low RPM if you use a temperature-based configuration and the machine is idle when fancontrol crashes. CoreCtrl has an option for controlling the GPU fan - but it does not control CPU fans or case fans. Fans will simply not spin up if fancontrol has set them to manual control and it crashes. Το οποίο με προβληματίζει επειδή αν όντως crashάρει το fancontrol κινδυνεύει να καεί η κάρτα. Η πιθανότητα να συμβεί μπορεί να είναι μικρή αλλά το κόστος μεγάλο και δεν θα ήθελα να το ρισκάρω. Ευχαριστώ πάντως.
snowflake99 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 2 ώρες πριν, Athoz είπε Δεν το είχα κοιτάξει. Τώρα το κοιτάζω για να δω αν το CoreCtrl χρησιμοποιεί το fancontrol και γράφει One MAJOR problem with this conflict is that even though fancontrol lies Aborting, restoring fans... when it crashes it just dies without restoring anything.. You will get stuck with CPU and system fans at a low RPM if you use a temperature-based configuration and the machine is idle when fancontrol crashes. CoreCtrl has an option for controlling the GPU fan - but it does not control CPU fans or case fans. Fans will simply not spin up if fancontrol has set them to manual control and it crashes. Το οποίο με προβληματίζει επειδή αν όντως crashάρει το fancontrol κινδυνεύει να καεί η κάρτα. Η πιθανότητα να συμβεί μπορεί να είναι μικρή αλλά το κόστος μεγάλο και δεν θα ήθελα να το ρισκάρω. Ευχαριστώ πάντως. Καλά, έχει και Warning στην αρχή αρχή του άρθρου γενικότερα για το πείραγμα των fans. Προσωπικά δε θα ψηνόμουν να το πειράξω πολύ εφόσον θα μπορούσε να γίνει ζημιά που δε θα μπορούσα να διορθώσω. Στη θέση σου θα δοκίμαζα να τα πειράξω αυτά από το BIOS της μητρικής, για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Athoz Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Από το BIOS έχω θέσει τα CPU fan curves αλλά για την κάρτα γραφικών δεν υπάρχει επιλογή. Υποθέτω δεν έχουν ακόμα βγει drives AMD ή Mesa που να υποστηρίζουν την κάρτα μου. Κάποιος χρήστης με AMD gpu μπορεί να μας πει αν έχει fan stop και ποιές εκδόσεις linux kernel και driver έχει. XFX RX 580 GTS XXX 8GB είναι η δικιά μου. Επεξ/σία 3 Οκτωβρίου 2020 από Athoz
imitheos Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 20 λεπτά πριν, Athoz είπε Κάποιος χρήστης με AMD gpu μπορεί να μας πει αν έχει fan stop και ποιές εκδόσεις linux kernel και driver έχει. XFX RX 580 GTS XXX 8GB είναι η δικιά μου. % uname -r 5.8.13 % eix amdgpu$ [I] x11-drivers/xf86-video-amdgpu Installed versions: 19.1.0{tbz2}(08:26:06 μμ 25/08/2020)(udev) % lspci -v -s 01:00.0 01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X/590] (rev e7) (prog-if 00 [VGA controller]) Subsystem: Sapphire Technology Limited Radeon RX 570 Pulse 4GB Kernel driver in use: amdgpu Kernel modules: amdgpu % sensors amdgpu-pci-0100 Adapter: PCI adapter vddgfx: 750.00 mV fan1: 830 RPM (min = 0 RPM, max = 3200 RPM) edge: +38.0°C (crit = +94.0°C, hyst = -273.1°C) power1: 28.11 W (cap = 155.00 W) Εγώ έχω Sapphire 580 με αυτή τη στιγμή να λέει αυτά το sensors (ανοιχτό firefox με κάποια tabs, compiling το firefox, αλλά "idle" όσον αφορά την gpu). Δεν έχω πειράξει τίποτα από fan management. Το fanstop είναι κάποιο script που πειράζει τα /sys variables;
Athoz Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 16 ώρες πριν, imitheos είπε Subsystem: Sapphire Technology Limited Radeon RX 570 Pulse 4GB fan1: 830 RPM (min = 0 RPM, max = 3200 RPM) edge: +38.0°C (crit = +94.0°C, hyst = -273.1°C) Το fan stop είναι ορολογία που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για την ιδιότητα μιας κάρτας να κλείνει τους ανεμιστήρες όταν δεν έχει φόρτο εργασίας, ώστε να μειώνει τον θόρυβο και την φθορά τους. Νομίζω έχεις την 570 αλλά δεν κάνει διαφορά στο πρόβλημα μας. Αυτό που βλέπω είναι ότι το GPU σου είναι κάτω από τους 40-45 C θερμοκρασία (το όριο του fanstop) και οι στροφές στους ανεμιστήρες σου είναι στα 830 rpm, το οποίο με κάνει να υποθέσω πως δεν πέφτει ποτέ στις 0 rpm. Το ίδιο κάνει και η κάρτα μου, ενώ στα windows το fan-stop μέσα στο AMD control panel λέγεται Zero RPM και μπορεί να πάνε 55 C για να ξεκινήσουν οι ανεμιστήρες. Επεξ/σία 4 Οκτωβρίου 2020 από Athoz 1
dancer_69 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Εγώ έχω την RX 570 αλλά δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις στροφές του ανεμιστήρα. Έχω το radeon-profile το οποίο ούτε κι αυτό το έχω ανοιχτό(αν και υποστηρίζει αυτόματη έναρξη), αλλά το ανοίγω μόνο σε ένα δεύτερο Χserver με blackbox όπου τρέχω παιχνίδια. Το radeon-profile λοιπόν έχει επιλογή για να θέσεις όρια στις στροφες του ανεμιστήρα(με ποσοστο %) ανάλογα με τη θερμοκρασία. Είχα ρυθμίσει κάποιες τιμές διαφορετικά από τις default αλλά μόνο για πιο υψηλές θερμοκρασίες. Διαβάζοντας λοιπόν αυτό το θέμα έκανα μια δοκιμή και οι στροφές πέφτουν στο 0 αν θέσω ένα όριο στη θερμοκρασία στους 40° για παράδειγμα. Είμαι σε arch linux βέβαια. Πάντως μπορεις να δοκιμάσεις το radeon-profile, νομίζω υπάρχει deb αρχείο: https://github.com/marazmista/radeon-profile και βρήκα και ενα ppa: https://launchpad.net/~radeon-profile P.S Μιας και ασχολήθηκα με το θέμα, ποια είναι μια καλή θερμοκρασία για την 570, να θέσω ως όριο για να σβήνει ο ανεμιστήρας? 2
imitheos Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2020 1 ώρα πριν, Athoz είπε Νομίζω έχεις την 570 αλλά δεν κάνει διαφορά στο πρόβλημα μας. 580 είναι απλά δεν την έβγαλε σωστά στο lspci. Ίσως να μην είναι ανανεωμένη η βάση με τα IDs. 1 ώρα πριν, Athoz είπε Αυτό που βλέπω είναι ότι το GPU σου είναι κάτω από τους 40-45 C θερμοκρασία (το όριο του fanstop) και οι στροφές στους ανεμιστήρες σου είναι στα 830 rpm, το οποίο με κάνει να υποθέσω πως δεν πέφτει ποτέ στις 0 rpm. Το ίδιο κάνει και η κάρτα μου, ενώ στα windows το fan-stop μέσα στο AMD control panel λέγεται Zero RPM και μπορεί να πάνε 55 C για να ξεκινήσουν οι ανεμιστήρες. Μπορείς να επιλέξεις διάφορα profiles, όπως είπε και ο dancer_69. Απλά δεν το έχω κάνει εγώ γιατί δεν εμπιστεύομαι να κλείνει εντελώς ο ανεμιστήρας και έχω μειώσει μόνο το προφίλ των συχνοτήτων ώστε να δουλεύει πιο χαμηλά όταν δεν παίζω κάποιο παιχνίδι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα