Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους. Ασχολούμαι χρόνια με δική μου δουλεά αλλά τελευταία μπήκα στο χορό της παροχή υπηρεσιών. κι εδω βλέπω 2 προβλήματα που δεν ξέρω ακόμα πως να τα διαχειριστώ. 

1ο προβλημα, ο πελάτης αφού του έχεις τελειώσει τη δουλειά και πλησιάζει ο καιρός παράδοσης αποφασίζει οτι δεν τη θέλει τελικά, οπότε σπατάλησες ενα μεγάλο διάστημα δουλέυονας σχεδον τζάμπα αφού δε θα πληρωθείς -πέρα από την προκαταβολή αν ζητήσεις λεφτά πιο πριν-  και δεν μπορείς να το πουλήσεις αλλού . 

2ο από τη δική μου πλευρά. αν συνεργατης σου ο οποίος σου δίνει κάποιες δικές του δουλειές σου φορτώσει κάποιες που δεν μπορείς να κάνεις ενω επιμένεις πως δε διαθέτεις τις γνώσεις ή τα εργαλεία να τις φέρεις εις πέρας πχ ενω εσυ μπορείς να βγάλεις μελέτη κ να σχεδιάσεις ένα αρδευτικό για χωράφια  να θέλει να του σχεδιάσεις ολόκληρη πολυκατοικία  (παράδειγμα αναφέρω για να δείξω τη διαφορά). Εκεί λοιπον καταλήγεις να περνάει ο καιρός να μην τα καταφέρνεις  και στο τέλος να έχεις χάσει χρόνο σε κάτι που δεν μπορείς να κάνεις. 

όσοι δουλευετε μόνοι σας πως τα έχετε αντιμετωπίσει? (για το δευτερο μετά απο μια παταγώδη αποτυχία εθεσα όρο στο συνεργάτη οτι αν θέλει να μου δώσει κάτι πριν το κλείσει με τον πελάτη να με ρωτάει)

Επεξ/σία από velociraptoras
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, velociraptoras είπε

Καλησπέρα σε όλους. Ασχολούμαι χρόνια με δική μου δουλεά αλλά τελευταία μπήκα στο χορό της παροχή υπηρεσιών. κι εδω βλέπω 2 προβλήματα που δεν ξέρω ακόμα πως να τα διαχειριστώ. 

1ο προβλημα, ο πελάτης αφού του έχεις τελειώσει τη δουλειά και πλησιάζει ο καιρός παράδοσης αποφασίζει οτι δεν τη θέλει τελικά, οπότε σπατάλησες ενα μεγάλο διάστημα δουλέυονας σχεδον τζάμπα αφού δε θα πληρωθείς -πέρα από την προκαταβολή αν ζητήσεις λεφτά πιο πριν-  και δεν μπορείς να το πουλήσεις αλλού . 

2ο από τη δική μου πλευρά. αν συνεργατης σου ο οποίος σου δίνει κάποιες δικές του δουλειές σου φορτώσει κάποιες που δεν μπορείς να κάνεις ενω επιμένεις πως δε διαθέτεις τις γνώσεις ή τα εργαλεία να τις φέρεις εις πέρας πχ ενω εσυ μπορείς να βγάλεις μελέτη κ να σχεδιάσεις ένα αρδευτικό για χωράφια  να θέλει να του σχεδιάσεις ολόκληρη πολυκατοικία  (παράδειγμα αναφέρω για να δείξω τη διαφορά). Εκεί λοιπον καταλήγεις να περνάει ο καιρός να μην τα καταφέρνεις  και στο τέλος να έχεις χάσει χρόνο σε κάτι που δεν μπορείς να κάνεις. 

όσοι δουλευετε μόνοι σας πως τα έχετε αντιμετωπίσει? (για το δευτερο μετά απο μια παταγώδη αποτυχία εθεσα όρο στο συνεργάτη οτι αν θέλει να μου δώσει κάτι πριν το κλείσει με τον πελάτη να με ρωτάει)

1. Ποτέ δε δουλεύω χωρίς πρώτα να έχω πληρωθεί εκτός αν έχω μεγάλη προιστορία με το πελάτη ή αν κάνω δουλειά για αξιόπιστη εταιρία. Επίσης όσο πιο μεγάλη είναι η πληρώμη και οι όροι που θέτεις τόσο περισσότερο θα πέφτεις σε πελάτες που ξέρουν τι θέλουν.

2. Αυτό που δίνεις (και διαφημίζεις)  πρέπει να είναι πάντα κάτι συγκεκριμένο, αν σου ζητήσει κάτι που δε ξέρεις απλά δε το κάνεις. 

Όλα αυτά κανονίζοντε από πριν. Ξεκαθαρίζεις στο πελάτη τι θα πάρει και αν σου πει ενδιάμεσα κάτι του λες όχι. 

Θέτω αυστηρούς κανόνες πριν κάνω μία συμφωνία και είμαι ειλικρινής. Είμαι αδιάλακτος σε οτιδήποτε μου πει ή ζητήσει και ας μου κοστίσει τον πελάτη αυτό. Πονάει γενικά όταν ένας πελάτης ψηνόταν για αγορά και ξαφνικά πρέπει να αποδεχτείς ότι δεν έχεις αυτό που θέλει αλλά πρέπει να το κάνεις.

Μπορείς ωστόσο να κρατήσεις τη γνώση από αυτό, άμα πχ κάποιος ήθελε κάτι που δεν είχες τότε μπορείς να ψάξεις μετά για κάποιο συνεργάτη να σε καλύψει εκεί. Στις επιχειρήσεις γενικά δε μπορείς με το καλημέρα να νικήσεις, ξεκινάς όπως μπορείς και στη πορεία προσαρμόζεσαι σιγά σιγά μέχρι να φτάσεις σε μία τελειότητα, ουσιαστικά αυτό είναι το κλειδί, να προσαρμοστείς όσο πιο γρήγορα μπορείς στη πραγματικότητα που βρίσκεις μπροστά σου. Πάντα κρατάω notes σε τέτοιες αλληλεπιδράσεις με πελάτες και άμα μπορώ προσθέτω ή αφαιρώ κάτι στο μέλλον. Καλό είναι επίσης να βλέπεις πόσο πολλά μπορούν να κάνουν οι ανταγωνιστές σου και που στέκεσαι στην αγορά γιατί ο πελάτης μπορεί και να ζητάει κάτι που είναι συνηθισμένο στην αγορά σου αλλά εσύ να μη το ξέρεις.

Επεξ/σία από aizensama24
Δημοσ.

Τι υπηρεσίες παρέχεις ακριβώς; Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;

1) Μπορείς να συνάψεις ιδιωτικό συμφωνητικό, που να αναφέρει προθεσμίες και να πληρώνεσαι σε συγκεκριμένες φάσεις παράδοσης μέρους του έργου.

2) Το να παίρνεις δουλειές που δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας αμαυρώνει την επαγγελματική σου φήμη. Το καλύτερο είναι να αρνηθείς. Αν το έχεις αναλάβει ήδη, μπορείς να το αναθέσεις εσύ σε κάποιον άλλο (subcontractor) και να μειώσεις την χασούρα σε χρόνο, χρήμα και φήμη.

• Like 1
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, aizensama24 είπε

Ποτέ δε δουλεύω χωρίς πρώτα να έχω πληρωθεί

Τί δουλειά κάνεις?

Μόνο οι Δ.Υ απ' ότι ξέρω πληρώνονται αυτό το μήνα για τον επόμενο.

Και φυσικά και το κράτος που εισπράττει τη φορολογία από το μισθό τους πριν καν τους τον δώσει.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, turbat0s είπε

Τί δουλειά κάνεις?

Μόνο οι Δ.Υ απ' ότι ξέρω πληρώνονται αυτό το μήνα για τον επόμενο.

Και φυσικά και το κράτος που εισπράττει τη φορολογία από το μισθό τους πριν καν τους τον δώσει.

Ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν είναι για μισθωτό το θέμα.

Δημοσ.

αυτά που δε μπορεσα να κανω είχαν ανατεθεί σε μένα από μεγαλύτερη επιχείρηση που συνεργάζομαι. δεν μπορούσε να τα κάνει μου τα έδωσε, με αρκετή πίεση,  γιατι είχε κλείσει συμφωνία. ετσι εκτεθηκα εγω σ αυτον κι αυτος στον πελάτη του. αυτά που δεν πληρώθηκα ήταν μικρής αξίας αλλά χαράμισα χρόνο. Στα πιο μεγαλα ζητάω τα μισα προκαταβολή. το κύριο επάγγελμα μου έχει να κάνει με προιον που παράγω και αν δεν το πάρει κάποιος που το παρηγγειλε θα το δώσω αλλού, και μαθήματα που επίσης παίρνω μόνο συγκεκριμένα που αφορούν τις σπουδες μου και όχι ασχετα. αυτό το βημα που έκανα τώρα αφορά άλλες δραστηριότητες και δεν έχω ακόμα φήμη ούτε το έχω προωθήσει αφού είναι κάτι προσωρινό, δεν με ενδιαφερει να ασχοληθώ για πολύ καιρό, απλά προσθεσα έναν επιπλέον κωδικό στην εφορία. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Αναφορά σε κείμενο

αυτά που δε μπορεσα να κανω είχαν ανατεθεί σε μένα από μεγαλύτερη επιχείρηση που συνεργάζομαι. δεν μπορούσε να τα κάνει μου τα έδωσε, με αρκετή πίεση,  γιατι είχε κλείσει συμφωνία. ετσι εκτεθηκα εγω σ αυτον κι αυτος στον πελάτη του. αυτά που δεν πληρώθηκα ήταν μικρής αξίας αλλά χαράμισα χρόνο. Στα πιο μεγαλα ζητάω τα μισα προκαταβολή. το κύριο επάγγελμα μου έχει να κάνει με προιον που παράγω και αν δεν το πάρει κάποιος που το παρηγγειλε θα το δώσω αλλού, και μαθήματα που επίσης παίρνω μόνο συγκεκριμένα που αφορούν τις σπουδες μου και όχι ασχετα. αυτό το βημα που έκανα τώρα αφορά άλλες δραστηριότητες και δεν έχω ακόμα φήμη ούτε το έχω προωθήσει αφού είναι κάτι προσωρινό, δεν με ενδιαφερει να ασχοληθώ για πολύ καιρό, απλά προσθεσα έναν επιπλέον κωδικό στην εφορία. 

Μπερδεμένα μου τα λες, αλλά γουστάρω 

πρέπει να σπούδασες τη τέχνη του μυαλού

ή σαν κι μένα όταν με πιάνει και σαλτάρω

και πίνω εδώ, με πιάνει αλλού.

by Active Member

Κάνεις φασόν παραγωγή; Δεν καταλαβαίνω και πολλά από αυτά που γράφεις.

Επεξ/σία από randomas777
  • Like 3
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, randomas777 είπε

Μπερδεμένα μου τα λες, αλλά γουστάρω 

πρέπει να σπούδασες τη τέχνη του μυαλού

ή σαν κι μένα όταν με πιάνει και σαλτάρω

και πίνω εδώ, με πιάνει αλλού.

by Active Member

Κάνεις φασόν παραγωγή; Δεν καταλαβαίνω και πολλά από αυτά που γράφεις.

επαρχία, η μια δουλειά συνολικά είναι 3 μηνες το χρονο, τα μαθήματα για την ειδικότητα  μου λίγα, οπότε έπρεπε να κάνω και κάτι άλλο για να βγει ένα μεροκάματο, οπότε αναλαμβάνω δουλειές γραφείου, από επιμέλεια κειμένων, παρουσιάσεις κλπ μέχρι αναλύσεις με SPSS. 

💗 για το τραγούδι

• Like 1
Δημοσ.

Έλεγα να σου γράψω αλλά με έχει καλύψει ο aizensama, είτε κάθεσαι με τις προκαταβολες είτε συμφωνητικό με τμηματική καταβολή σε δόσεις είτε τα ζητάς όλα από την αρχή, αν οι πελάτες είναι τακτικοί και τους ξέρεις τι κουμασια ως προς το θέμα της συνεπειας στις πληρωμές μπορείς να κάνεις υποχωρήσεις. Επίσης μπορείς να καθορίζεις το ύψος των προκαταβολων και των πληρωμών σε δόσεις ανάλογα το συνολικό ύψος της αμοιβής. Πρόσφατα ήθελα να μου κάνει μια μετάφραση ένας μεταφραστής, πρώτα τον πλήρωσα και μετά μου παρέδωσε την μετάφραση. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αυτοί που κρεμάνε είναι συνήθως για μικροποσά, πχ μια αίτηση, ένα βιογραφικό, ενα απλό ppt, τι δόσεις να βάλεις σε 10-20-50 ευρώ το πολύ? 

Επεξ/σία από velociraptoras
Δημοσ.

16 ώρες πριν, velociraptoras είπε

αυτοί που κρεμάνε είναι συνήθωως για μικροποσά, πχ μια αίτηση, ένα βιογραφικό, ενα απλό ppt, τι δόσεις να βάλεις σε 10-20-50 ευρώ το πολύ? 

Πρώτα ζητάς να σε πληρώσουν μετά ξεκινάς η παραδίδεις.

• Like 5
Δημοσ.

Συμβουλές:

Σύμβαση υπηρεσιών έργου με σαφές τίμημα, scope of work, χρονοδιάγραμμα και τρόπο εξόφλησης.

Τμηματικές τιμολογήσεις (ανάλογα με τη φάση του έργου). Αν σε παίρνει, προκαταβολή 20%.

Προφανώς να ξέρεις τον πελάτη και τη φερεγγυότητά του. Από προσωπική πείρα θα σου πω ότι περισσότερες δουλειές έχω απορρίψει παρά δεχτεί. Και δεν μου χρωστά κανείς, εδώ και 10 χρόνια. 

• Like 1
Δημοσ.

Ειναι.περιπλοκο θεμα. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση περαν της καλης προκαταβολής.

Εγω μια δουλεια εδωσα σε φιλο εργολαβια λογω ελλείψεως χρονου, για πελατη παλιο και καλοπληρωτη που ναι μεν εδωσε προκαταβολη (το ποσο των υλικων) αλλα το υπόλοιπο πέρασε τρεις μηνες και τον ψαχνουμε.

Τι κανουμε τωρα, παμε να ξηλωσουμε ολη την εγκατάσταση δικτυου?

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, velociraptoras είπε

Προκαταβολη 30% με την αναληψη εργου ή υπογραφη συμβασης εργασιας με μια μικρη ρητρα σε ακυρωση της.

Και το τελευταιο ειναι επιλογη πελατη,φαινεται ο αποφασισμενος πελατης συνηθως αφου εχεις συνεργαστει με 20-30-40-50 ατομα πλεον ψιλοκαταλαβαινεις ποιος ηρθε να καβλαντισει και ποιος ηρθε για να κανει δουλεια

edit αν δουλευεις μαυρα κακος εκανες το θρεντ σβηστο γιατι ουτε καλυπτεσαι νομικα ουτε πρεπει να καλυπτεσαι

Επεξ/σία από chrisxkar
Δημοσ.

Παιδιά no offence αλλά ξεφεύγετε, ας αφήσουμε στην άκρη τα τί δουλειά κάνεις τί κάνω είμαι άνεργος, ζωάρα και τα λοιπά. 

Επί της ουσίας, μιας και είμαι ήδη στο χώρο είτε ως μόνος μου single player είτε ως μικρό γραφείο 13 χρόνια, το σημαντικό είναι να κάνεις μία έστω μικρή σύμβαση έργου. Χωρίς τη σύμβαση θα τραβάς τα μαλλιά σου, το λέω εγώ που την έχω πατήσει 4-5 φορές ΧΟΝΤΡΑ. Μια απλή κατανοητή και χωρίς συμβολαιογράφο σύμβαση αρκεί απλά για να κοιμάσαι το βράδυ ήσυχος. Με τη σφραγιδούλα σου και με ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ αναφορά ΠΟΤΕ πληρώνει ο πελάτης και ΓΙΑΤΙ.  Θα κάνουμε αυτά τα 5 και οτιδήποτε παραπάνω θα γίνεται μετά από συνεννόηση. Το χωράφι και η πολυκατοικία που λες. Το σημαντικό, και ειδικά αν μιλάμε για υπηρεσίες που είναι αλληλένδετο το ΑΒΓ με το Δ που "προέκυψε", είναι να ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙΣ τα ΑΒΓ που είχαν προ-συμφωνηθεί, ακόμα και αν (βλακωδώς) έχεις πει ΟΚ και στο Δ χωρίς λεφτά. Αυτό το τελευταίο ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. 

ΠΡΩΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤΑΡΕΙΣ τα συμφωνηθέντα, και ΜΕΤΑ πιάνεις τα καινούρια. Μπορώ να το πώ άλλες 3 φορές για να το στρεσάρω ακόμα περισσότερο. Γιατί αν ΚΑΤΙ συμβεί και το Δ δε σου βγαίνει είτε από χρόνο είτε από γνώση, εσύ στη σύμβαση που έχεις ήδη κάνει είσαι καλυμμένος. Γι'αυτό και είναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ σημαντικό κατ'αρχήν να του πεις ότι "φίλε ας τελειώσουμε πρώτα τα αρχικά, και το κάνουμε μετά το έξτρα" και κατά δεύτερον να ΠΛΗΡΩΝΕΣΑΙ και ΕΞΟΦΛΗΣΑΙ για τα αρχικά ΠΡΙΝ αναλάβεις ΔΩΡΕΑΝ το Δ

Αν είναι δυνατόν, μην παραδίδεις το έργο χωρίς εξόφληση (ξέρω δεν γίνεται σε όλα τα επαγγέλματα). Υπάρχουν στην εταιρεία μας αυτή τη στιγμή 4-5 project που δεν έχουν βγει live επειδή δεν έχουν εξοφληθεί. Όλοι να ξέρεις ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΧΤΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΓΗΣΕΙ, ΤΟ ΘΕΛΩ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ... ΠΑΠΑΡΙΑ. 7 στους 10 όταν τους πεις δώσε λεφτά, θα κάνουν τον κινέζο. Συνήθως είναι αυτοί που βιάζονταν και πίεζαν. Είναι άρρωστη χώρα η Ελλάδα και ο Έλληνας γενικότερα. Εξαιρετικά προβληματικός λαός για να κάνεις δουλειά και κάνουμε default στο να παίξουμε πουστιά στον άλλο και πώς να "γλιτώσουμε" και να τον "πιάσουμε κότσο". Το 50% των project μας είναι Ελληνικά, και μπορώ χαλαρά να πώ ότι το "έλα αδερφέ θα στα βάλω από εβδομάδα μην αγχώνεσαι" το έχω ΣΙΧΑΘΕΙ. Άλλες χώρες και λαοί είναι κύριοι. Πάνω από 10 project με Αυστραλούς, κανένα πρόβλημα. 7 πελάτες από UK, επίσης κύριοι. Γερμανοί προσωπικά με ζορίζουν απ΄την άποψη της λεπτομέρειας και θα χρεώσουμε 20-30% παραπάνω ακριβώς γι'αυτό. Αλλά όταν σου τελειώσει η λίστα με τα tasks που έχεις να κάνεις, και ο Γερμανός κάνει ένα τσαφ και σε ξεχρεώνει στο λεπτό. Με άλλες χώρες έχουμε λίγα project 3-4 με άλλες 5-6 χώρες που θυμάμαι οπότε δεν βγάζω συμπέρασμα. 

Όποιος αμφιβάλει και θέλει να ανοίξουμε διάλογο ας κεράσει ένα καφεδάκι να φέρω case studies 13 ετών! :)

7 στις 10 περιπτώσεις με Έλληνα είναι δυστυχώς προβληματικές απ'την άποψη των πληρωμών. Γι'αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ στο τί υπογράφεις και τί υπόσχεσαι να κάνεις. 

11 ώρες πριν, Fotis_Greece είπε

το υπόλοιπο πέρασε τρεις μηνες και τον ψαχνουμε.

Τι κανουμε τωρα, παμε να ξηλωσουμε ολη την εγκατάσταση δικτυου?

Και τί "ωραία" που είναι όταν του πληρώνεις και το ΦΠΑ για το τιμολόγιο που έκοψες ε? Απογοήτευση πραγματικά. 

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...