Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα, θα ήθελα όπως λέει ο τίτλος να επεκτείνω το δίκτυο από τον έναν όροφο στον άλλον. Το σπίτι είναι διώροφο και το modem βρίσκεται στον κάτω όροφο και η σύνδεση είναι VDSL 50 Mbps.

Το modem λογικά είναι συνδεδεμένο στην πρώτη πρίζα μιας και ο πάνω όροφος του σπιτιού έγινε μεταγενέστερα. Στον πάνω όροφο όλα τα τηλεφωνικά καλώδια καταλήγουν στο πατάρι όπου και εκεί έχουν γίνει οι συνδέσεις που μοιράζουν τηλεφωνικό σήμα σε όλες τις πρίζες. Η σκέψη μου είναι να ξεκινήσω με ένα καλώδιο utp 6 από τον κάτω όροφο και να καταλήξω στο πατάρι του πάνω ορόφου που υπάρχουν όλα τα καλώδια. Ο πάνω όροφος έχει 6 τηλεφωνικές πρίζες RJ11 και θα ήθελα να εγκαταστήσω 3 πρίζες δικτύου στην θέση των παλαιών. Δηλαδή να έχω στο σύνολο 3 τηλεφωνικές πρίζες RJ11 και 3 πρίζες δικτύου RJ45 (αντί για 6 τηλεφωνικές).

Άρα θα απομονώσω από τις συνδέσεις που υπάρχουν στο πατάρι τα 3 καλώδια που καταλήγουν στις πρίζες που θέλω να γίνουν πρίζες δικτύου,  και μέσω ενός gigabit ethernet switch θα τις τροφοδοτήσω. Κι επίσης σκέφτομαι να βάλω ένα access point στο πατάρι (ή καλύτερα έξω από το πατάρι για να μην υπάρχει απώλεια σήματος) και να καλύπτεται όλος ο πάνω όροφος από αυτό.

Θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με το εάν υπάρχουν κάποια λάθη στον τρόπο που σκέφτομαι να το οργανώσω κι επίσης θα ήθελα να μου προτείνετε ένα gigabit switch. Χρειάζεται να αγοράσω ένα access point ή μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιο από τα modem router  που έχω ήδη σαν spare (technicolor td5136v2, thomson tg585,xiaomi mi 4a);;

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Δημοσ.
7 minutes ago, elmago said:

Powerline?

Τα έχω στα υπ'όψιν μου τα powerline απλά σκέφτομαι την πιο "δύσκολη" λύση σαν πιο futureproof και πιο αξιόπιστη μιας και θέλω στα δωμάτια να έχω από μια πρίζα δικτύου και άλλη μία επίσης στο σαλόνι. Κι επίσης όσα χρήματα θα δώσω για να αγοράσω powerline με wifi θα μου κοστίσει πολύ λιγότερο να αγοράσω utp καλώδιο και ένα switch. (εργασία δεν θα χρεωθώ). 

Δημοσ.

Δεν ειμαι σιγουρος οτι θα στοιχισει λιγοτερο.Με δεδομενο οτι θα βαλεις θωρακισμενο απαραιτητα(s/utp-s/ftp) cat6 τουλαχιστον,switch,access point κτλ...?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 minutes ago, elmago said:

Δεν ειμαι σιγουρος οτι θα στοιχισει λιγοτερο.Με δεδομενο οτι θα βαλεις θωρακισμενο απαραιτητα(s/utp-s/ftp) cat6 τουλαχιστον,switch,access point κτλ...?

Ίσως να έχεις δίκιο. Πάντως το καλώδιο που θα ανέβει στον πάνω όροφο δεν θα είναι εκτεθειμένο εξωτερικά. Κι επειδή έχω ήδη καλώδιο utp cat5e μάλλον θα χρησιμοποιήσω αυτό για να μου βγει ακόμα πιο φθηνά, δηλαδή μόνο αγορά switch και προαιρετικά αν θέλω για access point(λέω προαιρετικά μιας κι έχω ήδη κάποια modem router που κάθονται στην άκρη και μπορεί να χρησιμοποιήσω αυτά για αρχή).

Επεξ/σία από marsele
Δημοσ.

Το θωρακισμενο ειναι για τις παρεμβολες.Οχι για τους εξωτερικους παραγοντες,φθορες κτλ.Και αφου θες κατι αξιοπιστο στο προτεινα.Οσο για το futureproof το cat6 και cat6a κανει το δικτυο σου σαφως πιο γρηγορο.Οπως και να εχει ο,τι κι αν αποφασισεις,καλη επιτυχια!

Δημοσ.
6 minutes ago, elmago said:

Το θωρακισμενο ειναι για τις παρεμβολες.Οχι για τους εξωτερικους παραγοντες,φθορες κτλ.Και αφου θες κατι αξιοπιστο στο προτεινα.Οσο για το futureproof το cat6 και cat6a κανει το δικτυο σου σαφως πιο γρηγορο.Οπως και να εχει ο,τι κι αν αποφασισεις,καλη επιτυχια!

Σε ευχαριστώ πάντως πολύ για τις συμβουλές σου θα τα λάβω υπ'όψιν όλα αυτά και θα αποφασίσω να δω τι συμφέρει τελικά στην πράξη!

Μια τελευταία ερώτηση: για να βάλω καλώδιο utp cat 6 (αυτό που θα έρχεται από τον κάτω όροφο στον πάνω και θα μπαίνει στο switch) θα πρέπει λογικά και το καλώδιο utp που είναι εγκατεστημένο ήδη στο σπίτι να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά;; Δηλαδή το καλώδιο που θα καταλήγει στις πρίζες δικτύου θα πρέπει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το καλώδιο που θα έρχεται και θα κουμπώνει στο switch;;; Ρωτάω γιατί εάν είναι έτσι δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να ξηλώσω τα ήδη υπάρχοντα εγκατεστημένα καλώδια.

Σόρρυ για τις απανωτές ερωτήσεις...

Δημοσ.

Εχει το σπιτι σου εγκατεστημενο καλωδιο utp-ftp?Δεν νομιζω.Μην μπλεκεις το καλωδιο τηλεφωνου με του internet.Ξεχνα το utp.Αυτο που χρειαζεσαι ειναι ενα καλωδιο S/FTP απο το router στον πανω οροφο,πανω στο switch.Και απο εκει οσα s/ftp θελεις για τα αλλα δωματια.Ολα τα καλωδια s/ftp πρεπει να ειναι ιδια cat6 η cat6a.

Δημοσ.
1 hour ago, elmago said:

Αυτο που χρειαζεσαι ειναι ενα καλωδιο S/FTP απο το router στον πανω οροφο,πανω στο switch.

Κοίτα είναι εφικτό να ρίξω καλώδιο S/FTP από το router μέχρι το switch στον πάνω όροφο αλλά από το switch μέχρι τις πρίζες για να περάσω νέο καλώδιο θα πρέπει να ξηλωσω το ήδη υπάρχον cat5e και να το αντικαταστήσω με νέο (S/FTP).

Επειδή δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να ανοίξω κουτιά και να περνάω νέα  καλώδια λέω τελικά να χρησιμοποιήσω αυτό που ήδη έχω (utp cat5e μιας κι έχω περίπου 50 μέτρα) μέχρι το switch κι από εκεί θα αντικαταστήσω τις 3 από τις 6 τηλεφωνικές πρίζες με πρίζες δικτύου (επάνω στο switch θα patchαρω τις άκρες με Rj45 βύσματα).Μιας και όλη εγκατάσταση έχει γίνει με καλώδιο utp cat5e λέω να μην μπλέξω με επιπλέον μερεμετια και δουλεια.

Δεν ξέρω αν είναι κάτι λάθος αλλά έτσι το σκέφτομαι...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...