Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό που λέμε εδώ πέρα οι περισσότεροι είναι ότι υπολογίζεται με διαφορετικίο τρόπο το μηνιαίο όριο για εφάπαξ αγορές από το μηνιαίο όριο για αγορές με δόσεις. Στην πρώτη περίπτωση το διαθέσιμο όριο σου είναι το μηνιαίο μείον αγορές και δόσεις που έχουν εκαθαριστεί μέχρι εκείνη την στιγμή και στην δεύτερη περίπτωση είναι το μηνιαίο όριο μείον το σύνολο των δόσεων που εκκρεμούν. Δηλαδή σε μια δεδομένη χρονική στιγμή μπορείς με την πιστωτική σου να κάνεις εφάπαξ μια αγορά πχ 600 ευρώ αλλά την ίδια στιγμή να μην μπορείς να κάνεις αγορά 600 ευρώ σε δόσεις.

Το πράγμα μπερδεύεται γιατί το διαθέσιμο υπόλοιπο που δείχνουν στις πιστωτικές οι τράπεζες στον e-banking είναι το όριο που αφορά τις ΕΦΑΠΑΞ αγορές. Για να δεις το όριο για αγορές με δόσεις πρέπει να πας στο ΑΤΜ και να κάνεις ερώτηση υπολοίπου πιστωτικής. Εκεί σου γράφει αναλυτικά το διαθέσιμο όριο για εφαπαξ αγορές, τι δόσεις που έχεις σε εκκρεμότητα και το διαθέσιμο υπόλοιπο για αγορές με δόσεις.

Επεξ/σία από kax54638
  • Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Spect~ είπε

Η κοινη λογική λεει οτι η πιστωτική ειναι σαν να εχεις ενα κουμπαρα στην ακρη με 1000€ που στα εχει δωσει η τραπεζα(1000 το οριο της πιστωτικης)

• Πας σε ενα μαγαζι για να αγορασεις εναν υπολογιστη αξιας 800€, σε 8 δόσεις τον 100€, οπότε παίρνεις 800€ απο τον κουμπαρά και τα δίνεις στο μαγαζί.
  • Εχεις υπόλοιπο στον κουμπαρά 200€ για αγορές.
  • Στο τέλος του μήνα πληρώνεις τη δόση 100€, δηλαδή βάζεις στον κουμπαρά, και έχεις υπόλοιπο για αγορές 300€
  • Εχουν περάσει 3 μηνες και εχεις πληρωσει αλλες 3 δόσεις χωρις να εχεις αγοράσει κατι άλλο οποτε το υπόλοιπο σου ειναι τώρα στα 600€
  • Πας και κάνεις αλλη μια αγορα 300€ σε 6 δόσεις τον 50€
  • Το υπόλοιπο σου είναι τώρα, την μέρα της αγορας, 300€
  • Στο τέλος του μήνα πληρώνεις τις 2 δόσεις και το υπολοιπο σου παει στα 450
  • Τον επομενο στα 600 κλπ μεχρι να εξοφλήσεις όλες τις δόσεις οπου το υπολοιπό σου θα εχει παει ξανα στα 1000€ (αν εξοφλησεις ολες τις δοσεις και δεν εχεις κανει αλλη αγορα στο ενδιάμεσο)

Όπως λέμε εδω, δεν ισχύει πάντα αυτό.. βασικά έτσι νομίζα Και εγώ..

Έχω πάρει 4-5 φορές τηλέφωνο να ρωτήσω και μου είπαν το εξης.: 

Αν αγοράσεις κάτι που κάνει 950 ευρώ με 1000 ευρώ όριο και το βάλεις σε 20 δόσεις, όπως λες, τότε έχεις υπόλοιπο 50 ευρώ.

Έλα όμως που σύμφωνα με τους ίδιους μου ειπαν ότι το πρώτο μήνα έχω 900ευρω υπόλοιπο.. γιατί έχει βγει η 1/20 δόσεις για πληρωμή... Οπότε εγώ χρωστάω λένε 50 ευρώ... 

Μαλιστα, όταν τους είπα ότι εγώ θέλω να εξοφλήσω την προ εξοφλήσω την πιστωτική για να τη χρησιμοποιήσω για άλλη αγορά μου είπαν ότι δεν μπορώ γιατί οι δόσεις οι επόμενες δεν έχουν βγει ακόμη..

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, emperor4her είπε

Αν αγοράσεις κάτι που κάνει 950 ευρώ με 1000 ευρώ όριο και το βάλεις σε 20 δόσεις, όπως λες, τότε έχεις υπόλοιπο 50 ευρώ.

Έλα όμως που σύμφωνα με τους ίδιους μου ειπαν ότι το πρώτο μήνα έχω 900ευρω υπόλοιπο.. γιατί έχει βγει η 1/20 δόσεις για πληρωμή... Οπότε εγώ χρωστάω λένε 50 ευρώ... 

Μαλιστα, όταν τους είπα ότι εγώ θέλω να εξοφλήσω την προ εξοφλήσω την πιστωτική για να τη χρησιμοποιήσω για άλλη αγορά μου είπαν ότι δεν μπορώ γιατί οι δόσεις οι επόμενες δεν έχουν βγει ακόμη..

Άλλο το τι χρωστάς (τι τοκίζεται) και άλλο το τι αγορά μπορείς να κάνεις. Όντως χρωστάς €50 αλλά δεν μπορείς να κάνεις αγορά €900. Δεν θα σε αφήσει η τράπεζα με όριο €1000 να της χρωστάς €2000 ή €3000. Απλό είναι.

• Moderators
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, emperor4her είπε

Ναι μαλλον το υπολοιπο που σου ειπαν ειναι το υπόλοιπο που εχεις να πληρώσεις οχι το διαθέσιμο για αγορά. Εκτός αν αυτος που σου το ειπε δεν ηξερε

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, panostza είπε

Άλλο το τι χρωστάς (τι τοκίζεται) και άλλο το τι αγορά μπορείς να κάνεις. Όντως χρωστάς €50 αλλά δεν μπορείς να κάνεις αγορά €900. Δεν θα σε αφήσει η τράπεζα με όριο €1000 να της χρωστάς €2000 ή €3000. Απλό είναι.

4 λεπτά πριν, Spect~ είπε

Ναι μαλλον το υπολοιπο που σου ειπαν ειναι το υπόλοιπο που εχεις να πληρώσεις οχι το διαθέσιμο για αγορά. Εκτός αν αυτος που σου το ειπε δεν ηξερε

Δεν ξέρω μέχρι τι ποσό γίνεται αυτο:.. 

Πριν κάνα 2 χρόνια πάντως είχα αγοράσει ένα ψυγείο, 700ευρω σε άτοκες δόσεις. Τον ίδιο μήνα πήρα και μια gopro 450ευρω σε άτοκες δόσεις.

Επίσης ήδη χρωστούσα κάποιες δόσεις σε προηγούμενες αγορές (όχι πολλά βεβαια, κάνα 150-200ευρω)

Όλα αυτά με μια πιστωτική με όριο 900 ευρω.

Μιλάμε πάντα για δοσεις, όχι εφάπαξ ποσό.. όπως καταλαβαίνεις το σύνολο ξεπερνάει τα 900 ευρώ κατά 400-450 ευρω

Επεξ/σία από emperor4her
  • Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Διαβασα αυτο σε μια σελίδα, το οποιο δεν μου φαίνεται λογικό αν και καταλαβα το σκεπτικό 

Spoiler

Άτοκες δόσεις
Η πιο συνηθισμένη περίπτωση όπου χρησιμοποιούμε πιστωτική κάρτα, είναι για τις πιο ακριβές αγορές μας που δεν κάνουμε καθημερινά, όπως σε καταστήματα ηλεκτρονικών, ρούχων, επίπλων κλπ. Όλα τα καταστήματα αυτά, θέλοντας να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες τους, προσφέρουν την δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους με άτοκες δόσεις. Και ενώ τα παλιότερα χρόνια οι έμποροι χρησιμοποιούσαν γραμμάτια ή συναλλαγματικές για να διασφαλίσουν τις εισπράξεις τους, σήμερα όλοι προτιμούν την πιστωτική κάρτα ως μέσο διασφάλισης.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, οι τράπεζες προσφέρουν στους πελάτες τους την δυνατότητα για άτοκες δόσεις σε όλο και περισσότερα είδη πληρωμών, όπως π.χ. για την εφορία, για ασφάλειες, πετρέλαιο θέρμανσης ή πακέτα διακοπών. Γενικά οι τράπεζες προωθούν την χρήση πιστωτικών καρτών όσο γίνεται περισσότερο, αφού εισπράττουν προμήθεια για κάθε συναλλαγή, περίπου 0,5% – 1% από τον έμπορο.

Ο χρήστης της πιστωτικής βγαίνει κερδισμένος σε κάθε περίπτωση, αφού οι άτοκες δόσεις του δίνουν τη δυνατότητα να κάνει αμέσως την αγορά που θέλει, χωρίς να περιμένει να αποταμιεύσει τα χρήματα που χρειάζεται και χωρίς να πληρώσει επιπλέον τόκους. Αν θυμηθούμε το laptop που θέλαμε να αγοράσουμε πιο πριν, αντί να περιμένουμε 6 μήνες βάζοντας €100 στην άκρη κάθε μήνα, μπορούμε να το αγοράσουμε σήμερα με 6 άτοκες δόσεις στην κάρτα μας. Ο έμπορος θα πάρει τα €600 του αμέσως από την τράπεζα (μείον την προμήθεια), και εμείς πληρώνουμε τα €100 κάθε μήνα στην τράπεζα μας.

Ένα τελευταίο μυστικό των άτοκων δόσεων είναι ότι μας επιτρέπει να κάνουμε ακόμα και αγορές που είναι μεγαλύτερες από το πιστωτικό υπόλοιπο της κάρτας μας. Αν υποθέσουμε ότι η κάρτα μας έχει διαθέσιμο υπόλοιπο €500 από άλλες αγορές που κάναμε μέσα στο μήνα, μπορούμε και πάλι να αγοράσουμε το laptop των €600 που θέλουμε, αφού η επιβάρυνση για τον μήνα θα είναι μόνο τα €100 της δόσης. Μόνη προϋπόθεση, η συνολική αξία της αγοράς να μην είναι πάνω από το συνολικό πιστωτικό όριο της κάρτας. Αν αυτό δηλαδή είναι €1500, η τράπεζα δεν θα μας αφήσει να αγοράσουμε το ακριβό laptop των €1800 που είδαμε πιο πριν, ακόμα και με πολλές άτοκες δόσεις.

Επίσης, στην δική μου πιστωτική μου εχει διαθέσιμο υπόλοιπο για αγορές οσο ειναι το πιστωτικό μου όριο ενω εχω κάνει αγορες με δόσεις που δεν εχουν εξοφληθει στο 100% οποτε ίσως το υπολογίζουν διαφορετικά.

Επεξ/σία από Spect~
Δημοσ.
2 ώρες πριν, panostza είπε

Κι όμως σου δεσμεύει όλο το ποσό.

Έχω κάρτα με όριο €3000 και κάνω αγορά με 10 άτοκες €1000. Πλέον έχω διαθέσιμο €2000 για αγορά. Πληρώνω τον 1ο μήνα €100 μετά από 1 μήνα και έχω €2100 διαθέσιμο και ούτω καθεξής. Πολλοί μπερδεύονται με μικρές υπερβάσεις (ανάλογα την τράπεζα και τον πελάτη) που επιτρέπονται (δηλαδή η τράπεζες αφήνουν μια μικρή υπέρβαση πάνω από το όριο της κάρτας).

Το σκέφτεσαι μονόπατα από την πλευρά του πελάτη, για αυτό και σου φαίνεται περίεργο. Αν το δεις από την πλευρά της τράπεζας θα καταλάβεις ότι η τράπεζα σε έκρινε αξιόπιστο για €2000. Κάνοντας εσύ αγορά με δόσεις €1500 η τράπεζα δεσμεύτηκε προς τον έμπορο ότι θα του δώσει €1500, πληρώσεις δεν πληρώσεις εσύ την κάρτα. Εντός του ορίου της κάρτας όλα καλά γιατί είπαμε ότι η τράπεζα ενέκρινε για εσένα το ρίσκο μέχρι €2000. Αν όμως αυτά τα €1500 δεν δεσμευτούν, εσύ τον επόμενο μήνα ή και την επόμενη μέρα μπορείς να κάνεις άλλη μια αγορά €1500 με δόσεις, και άλλη μια και άλλη μια. Και μετά να παρατήσεις όλα και η τράπεζα να έχει ένα άνοιγμα προς εσένα €10-€15.000 ενώ σου είχε εγκρίνει €2000.

Για αυτό όταν κάνεις αγορά με δόσεις, ΑΣΦΑΛΩΣ και δεσμεύεται από το όριο της κάρτας ΟΛΟ το ποσό. Κατά καιρούς επιτρέπονται κάποιες μικρές υπερβάσεις από το όριο όταν κρίνονται ασφαλείς αλλά δεν μπορείς να υπολογίζεις σε αυτές.

Πολύ καλή εξήγηση.

Προφανώς έτσι λειτουργεί το πράγμα.

Όμως η Alpha Bank με κάποιο διαφορετικό τρόπο υπολόγιζε το πιστωτικό όριο γιατί υπάρχει αυτή η ανακοίνωση:

https://www.moneyonline.gr/news/ti-allazi-me-tis-dosis-ke-to-orio-sas-stis-pistotikes-kartes-alpha-bank-apo-afto-to-mina/

• Moderators
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, argonaut είπε

Πολύ καλή εξήγηση.

Όμως η Alpha Bank με κάποιο διαφορετικό τρόπο υπολόγιζε το πιστωτικό όριο γιατί υπάρχει αυτή η ανακοίνωση:

https://www.moneyonline.gr/news/ti-allazi-me-tis-dosis-ke-to-orio-sas-stis-pistotikes-kartes-alpha-bank-apo-afto-to-mina/

μα η αλφα λεει οτι και ο απο πανω..

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, Spect~ είπε

μα η αλφα λεει οτι και ο απο πανω..

Πριν από την ανακοίνωση.

Υπολόγιζε = στο παρελθόν, παρατατικός.

Τι αλλάζει = τώρα, ενεστώτας.

Επεξ/σία από argonaut
  • Moderators
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, argonaut είπε

Πριν από την ανακοίνωση.

κεκτημένη ταχυτητα. My bad! 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, argonaut είπε

Πριν από την ανακοίνωση.

Τι αλλάζει = τώρα, ενεστώτας.

Βασικά δεν είχα ποτέ κάρτα από Alpha για να ξέρω. Και πάλι όμως το θεωρώ πολύ χλωμό να σε άφηνε να φύγεις πολύ πάνω από το όριο γιατί θα ήταν κανονιστικά και εποπτικά μεγάλο σφάλμα. Όταν μια τράπεζα στον ισολογισμό της υπολογίζει εγκεκριμένο όριο/κίνδυνο €1000 δεν μπορεί να βρίσκεται με €2000 κίνδυνο έτσι απλά.

Σε πρακτικό επίπεδο βέβαια κάποιες φορές υπάρχουν λάθη συστημικά και αδυναμίες των μηχανογραφικών. Και οι κάρτες είναι κλασσικό πεδίο για τέτοια λάθη/αδυναμίες γιατί εμπλέκονται πολλοί οργανισμοί (Visa,Mastercard κλπ, άλλες τράπεζες, έμποροι κ.α.). Οπότε μπορεί πιο πριν να ήταν πιο ¨χαλαροί" ή να είχαν κάποιο περιοδικό έλεγχο για "πάγωμα" της κάρτας και όχι συνεχή. Αν κάποιος είχε κάρτα Alpha και ξέρει θετικά τι ίσχυε ας πει, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να σε άφηνε να πολλαπλασιάσεις την οφειλή σου 2-3 φορές πάνω από το όριο. Αν ήταν έτσι θα είχαν φαληρίσει την τράπεζα πολλοί 🤣

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, argonaut είπε

Πολύ καλή εξήγηση.

Απλώς η Alpha είχε αφήσει ανοιχτή κερκόπορτα για απάτες και την έκλεισε. 

Παράδειγμα:
Φανταστείτε κάποιον που του έχει εγκριθεί από την τράπεζα όριο αγορών 1000 ευρώ, γιατί τόσα έκρινε το εγκριτικό όργανο ότι μπορεί να αντέξει! Πηγαίνει τότε αυτός και αγοράζει από τον Κωτσόβολο ένα ψυγείο με 1000 ευρώ σε 10 δόσεις, μια κουζίνα 900 ευρώ με άλλες 10 δόσεις, ένα πλυντήριο με 800 σε άλλες 10 κτλ κτλ και στο τέλος έχει στο σπίτι του πράγματα αξίας 5.500 ευρώ , χρεωμένα στην κάρτα, και άμα θέλει την "καμπανιάζει" από την πρώτη φορά;;;;  

Επεξ/σία από johnnieinlab
διόρθωσα τα ποσά
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

σε μενα  οι δοσεις για υπολογιστη ηταν πανω απο το οριο που ειχε καρτα πλεον  300 ευρω περιπου.Το μονο που γινεται ειναι μεχρι να πεσει στα ορια τις καρτας ξανα δεν σε αφηνει να παρεις ουτε τσιχλες.

Επεξ/σία από thleorasakias
Δημοσ.
9 ώρες πριν, Spect~ είπε

Η κοινη λογική λεει οτι η πιστωτική ειναι σαν να εχεις ενα κουμπαρα στην ακρη με 1000€ που στα εχει δωσει η τραπεζα(1000 το οριο της πιστωτικης)

• Πας σε ενα μαγαζι για να αγορασεις εναν υπολογιστη αξιας 800€, σε 8 δόσεις τον 100€, οπότε παίρνεις 800€ απο τον κουμπαρά και τα δίνεις στο μαγαζί.
  • Εχεις υπόλοιπο στον κουμπαρά 200€ για αγορές.
  • Στο τέλος του μήνα πληρώνεις τη δόση 100€, δηλαδή βάζεις στον κουμπαρά, και έχεις υπόλοιπο για αγορές 300€
  • Εχουν περάσει 3 μηνες και εχεις πληρωσει αλλες 3 δόσεις χωρις να εχεις αγοράσει κατι άλλο οποτε το υπόλοιπο σου ειναι τώρα στα 600€
  • Πας και κάνεις αλλη μια αγορα 300€ σε 6 δόσεις τον 50€
  • Το υπόλοιπο σου είναι τώρα, την μέρα της αγορας, 300€
  • Στο τέλος του μήνα πληρώνεις τις 2 δόσεις και το υπολοιπο σου παει στα 450
  • Τον επομενο στα 600 κλπ μεχρι να εξοφλήσεις όλες τις δόσεις οπου το υπολοιπό σου θα εχει παει ξανα στα 1000€ (αν εξοφλησεις ολες τις δοσεις και δεν εχεις κανει αλλη αγορα στο ενδιάμεσο)

Δεν ισχυει αυτο στη eurobank

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...