Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαίρεται 

Σε λίγους μήνες (1-2) θα αλλάξω δουλειά 
Ο εργοδότης μου μου ανέφερε ότι θα είναι από τα πρώτα , αν όχι το πρώτο , «μαγαζί» στην Θεσσαλονίκη που οι υπάλληλοι θα έχουν μετοχές ...

Τα έχω δει μόνο σε ταινίες αυτά όποτε τι ακριβώς σημαίνει αυτό 

ευχαριστω πολύ για τον χρόνο σας 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μαύρα λεφτά σημαίνει, χωρίς κρατήσεις. Σου μεταβιβάζει τις μετοχές και τις πουλάς οπότε θέλεις. Φρόντισε στην συμφωνία να σου δίνει το ποσό που θέλεις με την αξία των μετοχών.

Σε ναυτιλιακή στην Ελλάδα γίνεται αυτό, αλλά δίνουν τις μετοχές σαν μπόνους, μια φορά τον χρόνο και αντιστοιχούσε σε 1--3 μισθούς. Ο μισθός μπαίνει κανονικά τον μήνα.

Τώρα δεν ξέρω τι θα γράφει η σύμβαση σου αν αφορά μόνο μετοχές. Πρόσεχε λίγο παραπάνω με αυτά και μην υπογράψεις αν δεν ρωτήσεις και κάποιον εργατολογο.

Επεξ/σία από SilentVoice
  • Like 1
Δημοσ.

Απο μικρη σχετικη γνωση που εχω μεσω ενος φιλου που η εταιρια του μοιρασε μετοχες στους υπαλληλους, προκειται για μια τεχνικη εταιριων που μακροπροθεσμα παρεχουν ενα μπονους στους εργαζομενους με τη μορφη μετοχων. Γενικα μια μετοχη μεταφραζεται σε ενα Χ ποσο αναλογα με την εξελιξη και την πορεια της εκαστοτε εταιριας. Η εταιρια μοιραζει Υ μετοχες σε εναν υπαλληλο. Αρα ο υπαλληλος μακροπροθεσμα εχει στη διαθεση του Χ*Υ χρηματα ως μπονους. Ωστοσο η μετοχη αυξομειωνεται με τους μηνες οποτε δν ειναι δεδομενο το ποσο που συνολικα δινεται στον υπαλληλο. Προκειται κατα την αποψη μου αλλα και γενικα για μια τεχνικη των εταιριων να εξασφαλισουν την μακροχρονια παραμονη των υπαλληλων της ωστε να μην αναγκαζονται να επενδυουν διαρκως σε νεο προσωπικο και στην εκπαιδευση του. Να σημειωσω πως ανα ετος (πιθανον να κανω λαθος) που ο υπαλληλος μενει στην εταιρια εξασφαλιζει σε περιπτωση απολυσης η παραιτησης ενα συγκεκριμενο ποσο μεσω των μετοχων κατα τη διαρκεια που παρεμεινε στην εταιρια και ειχε στη κατοχη του μετοχες. ΔΕΝ ειναι το συνολικο ποσο των μετοχων αλλα το ποσο που αντιστοιχει στο χρονικο διαστημα που περασε απο τη μερα που πηρε τις μετοχες μεχρι και τη μερα που εφυγε.

• Like 1
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, mr.lucifer είπε

Τα έχω δει μόνο σε ταινίες αυτά όποτε τι ακριβώς σημαίνει αυτό 

...και ομως συμβαίνουν καθε μερα και γυρω σου.

Τι μαγαζί ειναι αυτό και γιατί μετοχες μιλαμε, του χρηματιστηρίου;

Δημοσ.

μια εταιρεια εισηγμενη σε καποιο χρηματιστηριο μοιραζει μετοχες (η δικαιωματα αγορας μετοχων) στους εργαζομενους ως μπονους. Πχ η χ τραπεζα δινει στον υπαλληλο της 1000 μετοχες bonus. Αυτος μπορει να τις κρατησει, προσδοκοντας αυξηση τιμης, μπορει να τις πουλησει και να τσεπωσει οτι αξιζουν αυτες οι 1000 μετοχες σημερα κοκ.

Τωρα ενα μαγαζι, πιθανολογω οτι λεγοντας "μετοχες" εννοει πως οι υπαλληλοι θα εχουν καποιο μεριδιο στα κερδη, μεσω μερισματος, αφου οι "μετοχες" που θα σας δωσει δεν ειναι διαπραγματευσιμες καπου.

Δημοσ.

μπορεις ομως οταν μαθεις το ονομα της εταιρειας να πας σε καποιο γνωστο λογιστη και να δεις τη συσταση της εταιρειας απο την εφημεριδα που δημοσιευονται τα καταστατικα και να σου πουν 

ακριβως τη μετοχικη συνθεση και με τι ορους...εκει φαινονται πολλα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν έχει μετοχές, δεν είναι μαγαζί, αλλά αρκετά μεγάλη εταιρία. Δεν μπαίνεις έτσι απλά στο χρηματιστήριο αν είσαι το μαγαζί της γειτονιάς.

Οι μετοχές έχουν θετικά. Αν πάει εκπληκτικά καλά η εταιρία, τότε πολλαπλασιάζονται τα χρήματα σου. Είναι ένας έμμεσος τρόπος να νιώθει δικιά του την εταιρία ο υπάλληλος και να προσπαθεί για το καλύτερο γιατι αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη του.  Επίσης ίσως υπάρχει μέρισμα που είναι επιπλέον χρήματα καθε έτος. Βέβαια πόσες μετοχές να δώσει εκτός του μισθου? 200€/έτος. Μιλάμε για αστεία ποσά.

Ακραίο παράδειγμα, αλλά υπάρχουν εταιρίες που σε περίπου 10 χρόνια, 10πλασίασαν την αξία τους. Δεν είναι και άσχημη μια απόδοση 1000% στα 10 έτη. Η τράπεζα στα 10 χρόνια καταθέσεων, σου δίνει λιγότερο απο 1% αθροιστικά (που αν συνυπολογίσεις τον πληθωρισμό τελικά είναι αρνητική η απόδοση). 

image.png.8420778f9e457fc7d3d63fbc0e635a2c.png

Επεξ/σία από sphinxgr
  • Like 1
Δημοσ.

Προφανώς αν δεν είναι στο χρηματιστήριο η εταιρία δεν θα μπορείς να πουλήσεις τις μετοχές σου εύκολα, εκτός αν ξέρεις κάποιον που ενδιαφέρεται να τις αγοράσει. Εφ'όσον όμως το μαγαζί πληρώσει μέρισμα στους μετόχους θα λάβεις και εσύ.

• Moderators
Δημοσ.

Εισαι σιγουρος οτι ειναι μετοχες ? και οχι απλα ποσοστα στο μαγαζι οποτε θα εισαι "¨συνετερος" αμα δεν ειναι μετοχες στο χρηματηστιριο και σε βαλει με ποσοστο στην εταιρια αυτο πρακτικα σημαινει οτι θα πληρωνεσαι μονο οταν το μαγαζι εχει κερδος , φροντισε απο την αρχη να κανονισεις "ελαχιστο" ποσο σαν αμοιβη ασχετα αν το μαγαζι βγαλει κερδος η οχι

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Inuyasha είπε

Εισαι σιγουρος οτι ειναι μετοχες ? και οχι απλα ποσοστα στο μαγαζι οποτε θα εισαι "¨συνετερος" αμα δεν ειναι μετοχες στο χρηματηστιριο και σε βαλει με ποσοστο στην εταιρια αυτο πρακτικα σημαινει οτι θα πληρωνεσαι μονο οταν το μαγαζι εχει κερδος , φροντισε απο την αρχη να κανονισεις "ελαχιστο" ποσο σαν αμοιβη ασχετα αν το μαγαζι βγαλει κερδος η οχι

Κάτι τέτοιο μου βρωμάει!!! Συνεταίρος και στο τέλος αν υπάρχουν χρέη θα μπούνε όλοι μεσα ξέρω γω! 

Δημοσ.

@Inuyasha @Ukforthemoment @sphinxgrδεν νομίζω .. δυο άτομα θα έχουν την εταιρία 90% και 10% 

Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα για τα διαδικαστικά και για τους μισθούς όποτε δεν ξέρω ακριβώς τι παίζει .. για αυτό ρωτάω .. προφανώς θα ρωτήσω και τον ίδιο απλά δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή στην συνέντευξη 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, mr.lucifer είπε

@Inuyasha @Ukforthemoment @sphinxgrδεν νομίζω .. δυο άτομα θα έχουν την εταιρία 90% και 10% 

Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα για τα διαδικαστικά και για τους μισθούς όποτε δεν ξέρω ακριβώς τι παίζει .. για αυτό ρωτάω .. προφανώς θα ρωτήσω και τον ίδιο απλά δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή στην συνέντευξη 

Φίλε πρόσεχε γιατι πολύ φρου και αρώματα τα ακούω,μην πληρώνεις και απο την τσέπη σου στο τέλος.

• Thanks 1
  • Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, mr.lucifer είπε

Άρα δεν μιλάμε για μετοχές αλλά ποσοστά στην εταιρία

Αρχικά δεν έχεις ΙΚΑ σαν υπάλληλος αλλά θα είσαι στο τεβε(η όπως το λένε τώρα), δεν έχεις δώρα, αν δεν κανονίσεις ελάχιστο μισθό πρακτικά αν η εταιρία βγάλει 1000 ευρώ εσύ περνεις 100

Αν η εταιρία πάρει δάνεια κτλ βγει με χρεοι στην εφορία θα είσαι και εσύ υπολογος

Επεξ/σία από Inuyasha

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...