giwrgostr Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Κοίταγα διάφορα στατιστικά για την εγκληματικότητα στην Ελλάδα, και όλα δείχνουν ότι η εγκληματικότητα είναι σε μείωση. Μάλιστα, ο γενικός δείκτης εδώ δείχνει ότι είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια. Μήπως ο συνδυασμός της εύκολης πληροφόρησης για τα πάντα και η συχνή θέαση ανθρώπων άλλης κουλτούρας μας κάνουν να νομίζουμε ότι η εγκληματικότητα είναι πολύ υψηλότερη απ' ότι είναι; Μήπως παλιότερα που η οικονομική κατάσταση ήταν καλύτερη ο μέσος πολίτης απλά αδιαφορούσε καθώς έβλεπε μια ωραία "βιτρίνα"; Τη δεκαετία του 90 έγιναν οι περισσότερες δολοφονίες και εγκλήματα κατά ζωής, και το οργανωμένο έγκλημα ήταν πιο ισχυρό από ποτέ, αλλά αν ρωτήσεις κάποιον μεγαλύτερης ηλικίας θα σου πει λανθασμένα ότι τώρα είναι χειρότερα.
polaki Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Τα στατιστικά είναι απλά στατιστικά. Να στο πω αλλιώς, την έχουν πέσει σε φίλο μου 2 φορές για κλοπές και δεν έκανε τίποτα, πολύ απλά γιατί ήξερε ότι άκρη δε θα βγάλει. Του κλέψανε το κινητό και το laptop που είχε στην τσάντα. Επίσης ένας άλλος του άνοιξαν το σπίτι αλλά επειδή ήταν καλοκαιρινή κατοικία του πήραν 3-4 ασημένια κηροπήγια της γιαγιάς του απτο 1821. Ούτε αυτός το κατήγγειλε, τσάμπα το τρέξιμο. Άρα δεν ξέρω πόση βάση μπορούμε να δίνουμε. Από κει και πέρα βέβαια όλα είναι σχετικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις διακοπές μας οικογενειακά στην Κρήτη το 90 πηγαίναμε παραλία (400-500 μέτρα περπάτημα) και τα αφήναμε όλα ανοιχτά, ούτε εξώπορτα δεν κλείναμε η αυλή ήταν μπάτε σκύλοι αλέστε. Κυριολεκτικά μπαίνανε σκυλιά και γάτες και γι'αυτό ΑΡΧΙΣΑΜΕ να κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα, τα είχαμε όλα ανοικτά για να μη μυρίζει υγρασία το σπίτι όταν πηγαίναμε. Τώρα πλέον τηλεόραση βάζεις να δεις στις 8 το απόγευμα και κλείνεις τα πάντα.. όχι να λείπεις απ'το σπίτι και να τα έχεις ανοιχτά. Δεν ξέρω από που πηγάζει το στατιστικό. Αν εννοούν για δολοφονίες, βιασμούς και δεν ξέρω και εγώ τί άλλο, τί να πω δεν ξέρω, ίσως. 5
Dinos1973 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 2 λεπτά πριν, polaki είπε Τα στατιστικά είναι απλά στατιστικά. Να στο πω αλλιώς, την έχουν πέσει σε φίλο μου 2 φορές για κλοπές και δεν έκανε τίποτα, πολύ απλά γιατί ήξερε ότι άκρη δε θα βγάλει. Του κλέψανε το κινητό και το laptop που είχε στην τσάντα. Επίσης ένας άλλος του άνοιξαν το σπίτι αλλά επειδή ήταν καλοκαιρινή κατοικία του πήραν 3-4 ασημένια κηροπήγια της γιαγιάς του απτο 1821. Ούτε αυτός το κατήγγειλε, τσάμπα το τρέξιμο. Άρα δεν ξέρω πόση βάση μπορούμε να δίνουμε. Από κει και πέρα βέβαια όλα είναι σχετικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις διακοπές μας οικογενειακά στην Κρήτη το 90 πηγαίναμε παραλία (400-500 μέτρα περπάτημα) και τα αφήναμε όλα ανοιχτά, ούτε εξώπορτα δεν κλείναμε η αυλή ήταν μπάτε σκύλοι αλέστε. Κυριολεκτικά μπαίνανε σκυλιά και γάτες και γι'αυτό ΑΡΧΙΣΑΜΕ να κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα, τα είχαμε όλα ανοικτά για να μη μυρίζει υγρασία το σπίτι όταν πηγαίναμε. Τώρα πλέον τηλεόραση βάζεις να δεις στις 8 το απόγευμα και κλείνεις τα πάντα.. όχι να λείπεις απ'το σπίτι και να τα έχεις ανοιχτά. Δεν ξέρω από που πηγάζει το στατιστικό. Αν εννοούν για δολοφονίες, βιασμούς και δεν ξέρω και εγώ τί άλλο, τί να πω δεν ξέρω, ίσως. Με την ιδια λογική και παλιοτερα δεν αναφαιρονταν ολα! η στατιστικη ειναι στατιστικη. Αυτό που εχει αλλαξει ειναι η ενημέρωση τιποτα αλλο! 3
giwrgostr Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 1 λεπτό πριν, polaki είπε Τα στατιστικά είναι απλά στατιστικά. Να στο πω αλλιώς, την έχουν πέσει σε φίλο μου 2 φορές για κλοπές και δεν έκανε τίποτα, πολύ απλά γιατί ήξερε ότι άκρη δε θα βγάλει. Του κλέψανε το κινητό και το laptop που είχε στην τσάντα. Επίσης ένας άλλος του άνοιξαν το σπίτι αλλά επειδή ήταν καλοκαιρινή κατοικία του πήραν 3-4 ασημένια κηροπήγια της γιαγιάς του απτο 1821. Ούτε αυτός το κατήγγειλε, τσάμπα το τρέξιμο. Άρα δεν ξέρω πόση βάση μπορούμε να δίνουμε. Από κει και πέρα βέβαια όλα είναι σχετικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις διακοπές μας οικογενειακά στην Κρήτη το 90 πηγαίναμε παραλία (400-500 μέτρα περπάτημα) και τα αφήναμε όλα ανοιχτά, ούτε εξώπορτα δεν κλείναμε η αυλή ήταν μπάτε σκύλοι αλέστε. Κυριολεκτικά μπαίνανε σκυλιά και γάτες και γι'αυτό ΑΡΧΙΣΑΜΕ να κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα, τα είχαμε όλα ανοικτά για να μη μυρίζει υγρασία το σπίτι όταν πηγαίναμε. Τώρα πλέον τηλεόραση βάζεις να δεις στις 8 το απόγευμα και κλείνεις τα πάντα.. όχι να λείπεις απ'το σπίτι και να τα έχεις ανοιχτά. Δεν ξέρω από που πηγάζει το στατιστικό. Αν εννοούν για δολοφονίες, βιασμούς και δεν ξέρω και εγώ τί άλλο, τί να πω δεν ξέρω, ίσως. Παρότι ισχύει ότι πολλά εγκλήματα δεν καταγράφονται, αυτό ίσχυε και παλιά. Πχ το 90 ήταν γνωστές οι συμμορίες εφήβων που έκλεβαν άλλους νεαρούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις κανείς δεν το κυνηγούσε παραπάνω, καθώς δεν άξιζε τον κόπο. Το ότι παλιά αφήναμε ανοιχτές πόρτες, πιστεύω ήταν θέμα ψυχολογίας, καθώς η τηλεόραση δεν ανέφερε συνέχεια περιστατικά. Πχ στο χωριό μου δεν έχει γίνει ποτέ κλοπή, αλλά οι κάτοικοι θα σου πούνε ότι φοβούνται. Στην ουσία φοβούνται επειδή οι ειδήσεις μεγαλοποιούν περιστατικά για τηλεθέαση. Δεν υπάρχει κάποιο περιστατικό στη περιοχή το οποίο να εξηγεί τον φόβο τους. Παλιότερα γινόταν ληστεία τράπεζας και δεν το μάθαινες ποτέ. Πλέον κλέβουν περίπτερο στη Θράκη και το έχει μάθει ο κάτοικος των Χανίων.
The_Judas Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Δεν ξέρω κατά πόσο ευλαβικά τηρούνται αυτά τα στατιστικά και κατά πόσο είναι ακριβή. Ειδικά όσον αφορά τις ληστείες οι περισσότεροι δεν τις δηλώνουν καν, όταν πρόκειται για μικρά ποσά γιατί κανένας δεν ασχολείται. Γνωστός μου φαρμακοποιός δεν το δηλώνει καν όταν του σπάνε τα τζάμια τίποτα τζανκι.
Damianus Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) H γραφικη παρασταση δεν ειναι ενημερωμενη. Αν και εβαλες 2019 , η παρασταση δειχνει μεχρι 2017. Ενας περισσοτερο ενημερωμενος πινακας σε επιπεδο μεγαλουπολεων ειναι ο παρακατω https://www.numbeo.com/crime/region_rankings.jsp?title=2020-mid®ion=150 Με τον δεικτη εγκληματικοτητας απο το 2018 μεχρι μεσα 2020 , στη θεσσαλονικη να αυξανεται κατα 8 μοναδες, και Αθηνα με μια μικρη μειωση ενδιαμεσα να επιστρεφει σε επιπεδα 2018. Athens 49.56 -> 48.74 -> 48.11-> 48.25 -> 48.63 -> 49.5 Thessaloniki 34.17 -> 34.2 -> 34.95 -> 36.12 -> 38.41 -> 42.2 Επεξ/σία 8 Σεπτεμβρίου 2020 από Damianus 1
Salvation81 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 56 λεπτά πριν, KiriosMarios είπε Η Αθήνα είναι γκέτο. Οι φτωχογειτονιές υποβαθμίζονται συνεχώς καθώς οι νοικοκυραίοι πάνε σε καλύτερα και στην θέση τους έρχονται μετανάστες...όχι τίποτα Γάλλοι Άγγλοι και Γερμανοί , για αυτούς με τις μαντιλες λέω Δυστυχως το απο πανω, επισης πολλα εγκληματα απο αλλοδαπους και παρανομους ΔΕΝ καταγραφονται επιτηδες ωστε να μην μπριζωσουν και αλλο τον κοσμο (Πατρα πχ γινονται εκτρωπα και απο δικο μου ατομο ξερω οτι δεν καταγραφονται). 2 1
randomcat Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Δεν νομίζω ότι υπολογίζονται οι μαφίες ανά περιοχή σε αυτές τις γραφικές παραστάσεις. Αυτές που η αστυνομία αφήνει στην ησυχία τους, και που ενίοτε τα πίνει μαζί τους. Αυτές που συλλέγουν "προστασία" από μαγαζιά. Που έχουν αφεντικά που άμα γουστάρουν βγάζουν όπλο στο γήπεδο και έπειτα συνεχίζουν να κυκλοφορούν έξω κανονικότατα. 1
Deep2deep Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Καταγραφεται το 60% και ο κοσμος συνηθησε να τον κλεβουν 1
pontez2 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Κιόμως κατά την Ελληνικη αστυνομία, το 2018 ειχαμε αύξηση στις ανθρωποκτονίες και στις ληστείες. http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang='..'&perform=view&id=86396&Itemid=2273&lang= Γενικά παίζει και ρόλο τι ακριβως θεωρουν έγκλημα (δεν το γνωριζω ρωτάω). Πχ ο ξυλοδαρμός ειναι έγκλημα? Η κλοπή πορτοφολιού ειναι; Επίσης αρκετοι δεν φωνάζουν καν την αστυνομία. Ειναι γνωστο οτι αυξηθηκε η ενοδοικογενειακη βια κατά τη διάρκεια του ιου, ομως αυτο δε καταγράφηκε ιδιαίτερα. Επεξ/σία 8 Σεπτεμβρίου 2020 από pontez2 1
G.TH. Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, giwrgostr είπε Παλιότερα γινόταν ληστεία τράπεζας και δεν το μάθαινες ποτέ. Πλέον κλέβουν περίπτερο στη Θράκη και το έχει μάθει ο κάτοικος των Χανίων. Καλά, αποκλείεται να είσαι πάνω από 20. Επεξ/σία 8 Σεπτεμβρίου 2020 από G.TH.
NikosKallithea Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Αν κανουν καμία 10αρια lockdown ακόμα, θα εξαφανιστεί τελείως η εγκληματικότητα, αλλα και εμείς μαζί 1 1
MastroGiannis Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2020 Παίζει σημαντικό ρόλο και η ετεροκαθοριζόμενη υποκειμενικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια οργώματος, οι ειδήσεις βρίσκουν εύφορο έδαφος για να καλλιεργήσουν συνειδήσεις. Πιθανότατα οι διαρρήξεις να μειώθηκαν αφού δεν έχουν μείνει και πολλά πλέον για να πάρουν αλλά μειώθηκαν και οι καταγγελίες λόγω φόβου ή/και κόστους, ενώ, παράλληλα, από πλευράς μηχανισμών, έχει αυξηθεί η διαφθορά, η συγκάλυψη και ο φαρισαϊσμός. Το μεγάλο οικονομικό/οικολογικό έγκλημα όμως δεν μπαίνει στη συνάρτηση. Σήμερα οι τράπεζες κλέβουν ολόκληρα κράτη και αυτό ονομάζεται "Διάσωση", ολόκληρα τμήματα του πλανήτη υποβαθμίζονται ποιοτικά και αυτό ονομάζεται "Ανάπτυξη", θησαυρός γενεών λεηλατείται και ονομάζεται "Ιδιωτικοποίηση", δικαιώματα με αίμα αποκτημένα ακυρώνονται και αυτό ονομάζεται "Ανταγωνισμός". Αυτά δεν είναι εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής;
rubadub Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, MastroGiannis είπε Παίζει σημαντικό ρόλο και η ετεροκαθοριζόμενη υποκειμενικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια οργώματος, οι ειδήσεις βρίσκουν εύφορο έδαφος για να καλλιεργήσουν συνειδήσεις. Πιθανότατα οι διαρρήξεις να μειώθηκαν αφού δεν έχουν μείνει και πολλά πλέον για να πάρουν αλλά μειώθηκαν και οι καταγγελίες λόγω φόβου ή/και κόστους, ενώ, παράλληλα, από πλευράς μηχανισμών, έχει αυξηθεί η διαφθορά, η συγκάλυψη και ο φαρισαϊσμός. Το μεγάλο οικονομικό/οικολογικό έγκλημα όμως δεν μπαίνει στη συνάρτηση. Σήμερα οι τράπεζες κλέβουν ολόκληρα κράτη και αυτό ονομάζεται "Διάσωση", ολόκληρα τμήματα του πλανήτη υποβαθμίζονται ποιοτικά και αυτό ονομάζεται "Ανάπτυξη", θησαυρός γενεών λεηλατείται και ονομάζεται "Ιδιωτικοποίηση", δικαιώματα με αίμα αποκτημένα ακυρώνονται και αυτό ονομάζεται "Ανταγωνισμός". Αυτά δεν είναι εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής; υπάρχει και αυτό που λέγεται "κύκλος επιρροής". Δλδ, το ότι "οι τράπεζες κλέβουν" δεν σημαίνει αυτόματα ότι εγώ θα ανεχτώ τον χ να κάνει μπούκα στο σπίτι μου.. και αυτό δεν έχει να κάνει με "υποκειμενικότητα", αλλά με την άμεση επιρροή... Επεξ/σία 9 Σεπτεμβρίου 2020 από rubadub
Προτεινόμενες αναρτήσεις